'Apple komt met fix voor bluetoothproblemen MacBooks met M1-soc'

Apple komt met een fix voor de bluetoothproblemen van zijn nieuwste MacBooks, de laptops met M1-soc. Veel gebruikers melden problemen met het aansluiten van apparaten via bluetooth. Het is onbekend waaraan dat precies ligt.

Apple heeft zelf geen statement online gezet, maar The 8-Bit citeert een auteur van The Atlantic die in een tweet meldt dat een Apple-medewerker hem verteld heeft dat een fix voor macOS onderweg is. Omdat het gaat om een software-update, lijken de problemen met bluetooth niet te liggen aan de hardware van de laptops.

Veel gebruikers van de enkele maanden geleden verschenen laptops melden problemen met het aansluiten van apparaten via bluetooth. Hardware met een eigen bluetoothdongle, zoals USB-C-hubs en muizen met eigen ontvangers, werkt wel met de laptops. Behalve de MacBook Pro en MacBook Air gaat het om de Mac mini met M1-soc. Apple bracht de drie nieuwe apparaten met eigen soc in november vorig jaar uit. Het zijn de eerste drie macOS-apparaten met Apples eigen soc aan boord.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

11-01-2021 • 14:31

67 Linkedin

Reacties (67)

67
67
31
2
0
30
Wijzig sortering
Hier ook het probleem (MacBook Air M1 8C/7C 8GB/256GB). Echter alleen met mijn Magic Mouse. Met regelmaat breekt de verbinding voor een seconde of vijftien weg, daarna werkt ie weer lekker voor een half uurtje. NVRAM resets enzovoort hebben het probleem nog niet verholpen.

Ik kijk uit naar de update! Apple Support was waardeloos trouwens, "het probleem bestaat niet want de website zegt er niks over". Lol

[Reactie gewijzigd door ben2513 op 11 januari 2021 16:36]

Dat is moderne tech support, op alles waar je geen oplossing op hebt zeggen "oh u bent de eerste die dit meld" *wijst naar forum topic met 10-tallen me too melding..*
tech support zit niet heel de dag fora te lezen. Het kan goed zijn dat die medewerker er nog niet van gehoord had en ook niet direct meer informatie kon vinden in het systeem dat zij gebruiken om problemen mee op te lossen. Zeker de eerste lijn in tech support is enorm afhankelijk van de informatie die van hogerop in de support chain wordt doorgegeven om te helpen bij problemen. Zij hebben niet de kennis of tijd om snel zomaar even buiten hun systemen op zoek te gaan naar oplossingen voor de enorm diverse problemen die ze tegenkomen.
Helaas, want voor sommige bedrijven lijkt dat hun primaire support. Even Spotify of Uber opbellen? Vergeet het maar. Een direct bericht sturen naar Google of Facebook? Try again. Vraag het maar aan de "Support Community" die weten alles, of kijk eerst even in onze FAQ -.-
Ergens lijkt er met alle extra mogelijkheden voor communicatie juist op dat front gigantisch veel mis te lopen. Maar goed, dat kan evengoed persoonlijke ervaring zijn.
Dit heeft ook te maken met dat goede tech support ontzettend duur is en managers hun bonussen verdienen door geld te besparen.
Dat snap ik maar in de 2 gevallen dat ik niet goed opgelet had op welk product ik kocht en ook al snel te maken had met een known issue waren de gemeldde problemen onbekend en werd het in beide gevallen al meer dan een jaar besproken op de fora van de betrokken bedrijven. Dan zou je toch inmiddels verwachten dat de eerste lijns inmiddels een update heeft gekregen van de bekende problemen lijst. In beide gevallen ging het ook specifiek om de afdeling "technical assistance" of "technical support" en niet de reguliere klantenservice.
oh die kun je rustig breed trekken naar alle klantenservice hoor.
Welke dan? Lenovo daarom tegen komt prima met forums en alles tegemoet.
Geen ervaring met Lenovo.
Wel met Dell en HP, en dat is zoals Noisia zegt.
Apple is net zo erg, tenzij het een bekend probleem is, dan reageren ze zoals ze altijd zouden moeten reageren.
Dell en HP zijn sowieso hopeloos op het gebied van consumentenservice. In mijn tijd als verkoper ook regelmatig mee overhoop gelegen. Lenove, Acer en Asus daarentegen hadden we bijna nooit issues mee.
Mijn ervaring met Apple is dat ze wel proberen te helpen, maar iedere zogenaamd onbekende klacht als nieuw behandelen. Je bent weken bezig met support terwijl de fora roodgloeiend staan met het probleem, en de support mensen weten daar niets vanaf. Regelmatig geef ik het uiteindelijk op omdat het gewoon niet opschiet.
Ja dat klopt. En dat is ook precies wat ik zeg. Nog klacht voor een nog niet opgelost probleem is een nieuwe klacht, ook al hebben duizenden mensen het al gemeld.
Ja, LOL, fora waar ze de community de vragen laten beantwoorden en waar ze zelf niets aan toevoegen.
Goede sier maken met het werk van enkele actieve gebruikers.
Haha als verwijzen maar werkt! Apple Support medewerkers (chat) mogen externe links niet openen, tenminste zeiden ze dat. "Dank voor de link, maar u bent de enige die dat heeft gemeld, wat er op externe sites wordt geschreven is vaak onjuist en ik mag deze link sowieso niet openen". |:(
Het probleem is vaak dat er mensen op de Support afdeling werken die totaal niet technisch zijn. Hierdoor kunnen ze je hooguit een handleiding geven voor veelvoorkomende problemen, maar zodra je een vraag hebt waar niet direct een handleiding voor bestaat kunnen ze je niet helpen. Dat geldt voor de meeste bedrijven overigens.
Dt lijkt me eerder de oorzaak van een probleem, niet het probleem zelf
Oh dat is niet uniek aan de M1, heb ik ook jarenlang last van gehad, met name met mijn Magic Keyboard. Er is nooit een oplossing voor geweest, wel duizenden die het ook ervaren op internet.

[Reactie gewijzigd door Blizz op 11 januari 2021 15:42]

Dat is raar, nooit problemen gehad met mijn oude hardware (mid-2014 13" base model MBP, hackintosh desktop). Werkt ook prima met mijn iOS toestellen. Welke Mac had je?
Ik heb de volgende 15" MacBook Pro apparaten gehad in combinatie met een Magic Keyboard: 2015, 2016, 2018. Volgens mij heb ik er met mijn huidige 16" nog geen last van gehad, maar ik had in de eerste paar maanden ook een paar T2-gerelateerde kernel panics die zich sindsdien niet hebben voorgedaan, maar zich wel constant voordeden bij de 2016/2018, dus het kan ook gewoon geluk zijn. Ik denk niet dat Apple de drivers sindsdien heeft verbeterd, maar dat kán met Catalina het geval zijn geweest.

Edit: nope, het gebeurt ook met deze. Ik was het gewoon vergeten omdat ik al een tijd niet dat toetsenbord had gebruikt.

[Reactie gewijzigd door Blizz op 13 januari 2021 03:17]

Ik heb op dit moment een MacBook Pro 13-inch uit 2016 en ik heb letterlijk constant problemen met Bluetooth devices die haperen, echt heel vervelend. Ik vermoed dat het komt door tevens het gebruik van 2,4Ghz WiFi. Bluetooth problemen heb ik veel vaker gehoord i.c.m. Macbooks, ook voor M1.
Hmm, ik zit normaal gesproken op 5 Ghz en resets op de Mac hielpen ook nooit, ik denk dat het gewoon ligt aan de Bluetooth drivers van Apple.
Ja, ik zit ook standaard op 5 GHz.
Sterker nog: het is niet uniek aan Apple. Ik heb dit probleem een hele tijd gehad met de Xiaomi Mi Box S dat de verbinding met de bluetooth-afstandsbediening steeds wegviel. En ik was niet de enige. Het kan dus overal gebeuren.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 11 januari 2021 16:56]

Dat geloof ik ook wel, maar bij Mac + Magic Keyboard lijkt het mij een driver probleem van de Mac, aangezien het hier gaat om Apple apparaten onderling. AirPods werken ook niet even lekker met de Mac als met de iPhone, met name als je switcht van/naar een ander apparaat en weer terug kun je issues krijgen dat-ie verbindt en dan weer niet verbindt. Dan moet je 'm weer in en uit je oren doen of desnoods terugstoppen in de case als de AirPods stoppen met zoeken. Soms verbinden ze dan ook alsnog weer met je iPhone, moet je die weer pakken en verbinding verbreken. De Mac krijgt gewoon niet de aandacht die het nodig heeft om vlekkeloos samen te werken met andere (Apple) apparaten.
Wel bedankt voor het beta testen :+
128GB? Speciaaltje?
Sorry, je hebt helemaal gelijk. Nee, ik heb gewoon de 256GB versie. Mijn oude was 128GB :)
Ook ik had in eerste instantie issues met het pairen van een Bose BT headset maar na het resetten van de Bluetooth module kon ik wel koppelen.

Wellicht is dat hier ook een oplossing; houdt Control, Option & Shift ingedrukt en klik op het Bluetooth symbool in de menubalk en kies een van de reset opties.
Hartelijk dank hiervoor! Ik heb geen problemen meer met disconnects sinds ik jouw stappen volgde. Al bijna twee werkdagen geen last van. :) Normaliter best vaak.. dus het lijkt opgelost!
Goed om te horen. Het is een optie die best diep verborgen zit, Apple zou er iets meer aandacht aan mogen geven.
Update: helaas heeft dit het probleem niet opgelost, ik kamp er weer veel mee. Ook een opnieuw resetten werkt niet helaas.
Ik heb exact hetzelfde probleem, maar dan niet op de M1 chip.
Mijn Mac mini (2018) doet dit ook eens in de twee dagen ongeveer. Zowel toetsenbord als muis (Logitech) verliezen voor een halve minuut verbinding en daarna is er niks aan de hand.
Hier heeft apple wel vaker last van. Ik werk inmiddels al bijna 7 jaar op mijn macbook pro van 2014 maar onlangs viel mijn laptop om de 5 min uit. Na lang zoeken ben ik erachter gekomen dat er te weinig stroom naar mijn GPU ging. Het was zelf op te lossen met een simpel Phyton scriptje maar na 4 uur bellen en tientallen mailtjes wilde apple het probleem nog steeds niet erkennen. Op internet ben ik vele mensen tegen gekomen die hetzelfde probleem ervaarde maar volgens apple bestond het niet. Er was niks aan te doen en ik moest maar een nieuwe laptop kopen. Ik heb inmiddels de fix online gezet maar het is belachelijk dat apple dit niet durft te erkennen en op te lossen.
Ik heb hetzelfde probleem op mijn (niet-M1) MacBook Pro 13" 2020. Volgens mij pas gekomen na een software-update, dus dat zou inderdaad doen vermoeden dat het een softwarematig probleem is. Hopelijk wordt het bij mij ook opgelost met deze fix.
Tja was te verwachten dat er wat kinderziektes in zouden zitten. Zelf gebruik ik amper bluetooth op m'n M1 air. Ben wel wat gekke dingen tegenkomen maar niets dat heel erg storend is tot nu toe. Fingers crossed :X
Ik heb sinds vorige week m'n M1 MacBook Air. Buiten het feit dat het een monster is qua performance op zowel power als batterij en dat deze niet eens een ventilator heeft, was ik best huiverig qua van alles omdat de M1 nogal nieuw is.

Ik heb 1 irritante bug, dat is als je 2 users hebt, en je soms tijdens het werken ineens een sceensaver ervoor krijgt. Die niet weg te klikken is als een screensaver. Dan moet ik op de lock knop drukken (touch ID), dan escape (scherm uit) en dan weer inloggen met Touch ID.

Een andere is dat ik geen screensaver instellingen kan openen. (Configuratie venster is dan leeg)

Verder slikt ie alles wat ik er tegenaan smijt, elke app, elke game, hoe bekend en hoe onbekend dan ook. Daarvoor hulde voor compatibiliteit.
Ze mogen anders ook direct de bluetooth problemen oplossen van de Intel MacBook. Zeer regelmatig (ook vandaag nog) midden in een meeting dat je muis én AirPods verbinding eruit knalt
Ook veel problemen met airpods sinds laatste update met input, collega's klagen bij bijna elke video call dat ik klink als een soort robot
in het verleden had ik dit issue wel eens met mijn Bose bluetooth koptelefoon, meestal kwam het door een conflict tussen mijn Wifi en Bluetooth. Wifi uitzetten was dan de oplossing.

Meer info:

https://support.apple.com/en-us/HT201542
Beetje off-topic, maar dat is toch geen oplossing?!
Ligt eraan wat je als probleem ziet. Je bluetooth connect wel :P
Dit is inderdaad niet wat we een oplossing noemen. Dit zijn work-arounds.
dat heb ik met mijn Bose QC35 in Windows 10. Met zelfde headphones op Intel Mac en iOS nog nooit issues gehad.
Ik heb met mijn Bose QC30 dan weer geen problemen op mijn Intel Macbook Pro, heel vreemd allemaal precies
In het verleden had ik op kantoor ook last van wegvallend bluetooth met mijn macbook. Dit gebeurde altijd en alleen wanneer de WiFi ontvangst slecht was. Er werd in die situaties duidelijk prioriteit gegeven aan het in stand houden van WiFi, wat overigens lang niet altijd lukte. Door een degelijke router dichter bij onze werkplekken te zetten verdwenen beide problemen.
Werken AirPods via bluetooth dan? Ik dacht dat ze via de T1-chip werken? (ik heb zelf geen Apple-spullen, maar dit is hoe ik het steeds begrijp van YouTubers)
Ik heb zelf problemen met mijn bluetooth koptelefoon op de M1 Air, om het kwartier/half uur krijg ik een soort static noise voor een aantal seconden. Hopelijk lost dit het op. Verder heel tevreden ermee!

[Reactie gewijzigd door tweegroenethee op 11 januari 2021 14:36]

Als je de Airpods Pro hebt, kan het ook dit probleem zijn: https://support.apple.com...vice-program-sound-issues. Vooral als je zelf praat heb je dat probleem.
Bose NCH700 koptelefoon :)
Bedankt voor het melden, dacht dat dit aan mijn Airpods lag. maar inderdaad hier heb ik ook last van. Kleine hapering en daarna loopt alles weer soepel.

Wat ik merk bij mijzelf is dat dit een keer per 30 min voorkomt. Nog niet storend te noemen.
Inderdaad een heel vervelend probleem. Niets zo lastig als een muis met lag, of key strokes die niet doorkomen.
Ook lastig als het geluid in calls ineens distorted wordt.
Dat probleem heb ik met mijn 2020 Intel MBP ook regelmatig. Ik kwam laatst tegen dat het helpt om de bluetooth module te resetten, en dat lijkt inderdaad te werken als workaround.
Alleen nogal lastig om vier keer per dag de bluetooth reset te doen. :)

Op alle andere Intel Macs heb ik er nooit last van gehad. Enkel sinds ik een M1 Mac heb.
De grap is; dit heb ik zelfs op mijn hackintosh :+ orginele Apple magic keybord en trackpad, en bluetooth issues, ondanks dat alleen het OS van Apple is, en de rest niet. M'n Mac Mini van 2014 heeft dit ook in mindere mate.
Ik heb de M1 mac mini sinds een week nadat hij uit kwam en heb mx keys mx mouse en airpods pro gekoppeld en alles werkt naar behoren.
Wat ik, nadat ik van dit probleem hoorde, zelf heb uitgezocht zou het heel goed een samenwerking van wifi en BT kunnen zijn.
Het lijkt er namelijk op dat de mensen die problemen met BT hebben ook wifi gebruiken en de mensen die geen problemen ondervinden aan een ethernetkabeltje hangen.

Maar dat is een dikke aanname van mijn kant die ik niet kan bewijzen.
Hier helpt het uitschakelen van wifi niet. Werk standaard van ethernet en heb ook last van bluetooth problemen.
Ik gebruik een Magic Keyboard en Mouse. In het begin ervaarde ik inderdaad problemen. Vrij subtiel waardoor de hele Mac traag aanvoelde. De touch van mijn vinger werd niet continu geregistreerd waardoor het leek alsof het scrollen wat framedrops had. Heel irritant! Verder viel de muis af en toe helemaal weg en het duurde dan enkele seconden voor die weer activeerde.

De Mac mini stond op 1.2M afstand en stond naast mijn EDIFIER boxje. Ik vermoed dat dit voldoende was om wat storing te veroorzaken (ondanks het feit de dbm gewoon ok leek).

Heb de Mac mini nu dichterbij gezet en ervaar geen enkel probleem meer!

Verder moet je ook zorgen dat je geen Wifi 2.4GHZ gebruikt (wie doet dat überhaupt nog?) en schijnt het gevoelig te zijn als je USB3 apparaten direct aansluit. Beter is dus om een hub te kopen, wat sowieso is aan te raden met het aantal poorten.

[Reactie gewijzigd door Dannydekr op 11 januari 2021 15:08]

Ik heb zelf een m1 air met AirPods pro en een bluetooth muis zonder dongle, heb soms kleine issues met verbinden met de AirPods dat ze wel netjes in het bluetooth menu staan, maar niet automatisch verbinden. Ook niet als ik er op klik in de audio opties.
Dit is nu op te lossen door de AirPods even in en uit het doosje te halen en dan pairen ze wel.

Met de muis weinig tot geen connectie issues gehad, enkel dat er soms een milliseconde vertraging zit voordat de muis beweegt op het scherm nadat de muis even stil heeft gestaan. Geen pairing of verbindingsissues in ieder geval.
Heb een M1 mini en nergens issues mee gehad. Magic keyboard 2 en trackpad 2 via bluetooth. Wel geen wifi in gebruik.

Enige wat ik wel heb, is dat als je de Mac Mini opstart, het even duurt voordat ik mn trackpad kan gebruiken. Maar dat is volgens mij iets anders dan dit probleem.

[Reactie gewijzigd door - peter - op 11 januari 2021 16:26]

Tweakers vertelt dat > The 8-Bit citeert dat > een auteur van The Atlantic in een tweet meldt > dat een Apple-medewerker hem verteld heeft dat een fix voor macOS onderweg is.

Gelukkig maar vier stappen van de bron. Dat er een fix komt geloof ik wel. Dat dit nieuws is op een zichzelf respecterende techwebsite vind ik niet.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee