Take-Two stelt Kerbal Space Program 2 opnieuw uit en brengt het pas in 2022 uit

Take-Two heeft de release van zijn game Kerbal Space Program 2 opnieuw uitgesteld. Het spel, dat eigenlijk deze lente had moeten verschijnen, zal pas uitkomen in 2022. De ontwikkelaar wil dat het spel betrouwbaar werkt met de release.

Take-Two meldt niet wat de nieuwe functies zijn, maar zegt wel dat het die op een manier wil inbouwen dat Kerbal Space Program 2 een basis biedt voor modders die meer dan tien jaar kan bestaan. Deze winter wil de ontwikkelaar van Take-Two meer bekend maken over nieuwe functies in een aparte video.

Take-Two kondigde Kerbal Space Program 2 vorig jaar aan en zei toen dat het spel in de lente van 2020 voor de pc, PlayStation 4 en Xbox One zou verschijnen. Daarna werd duidelijk dat het ruimtevaartspel in het fiscale jaar 2021 uitkomt, dat 1 april 2020 begint en eind maart 2021 eindigt.

De eerste versie van Kerbal Space Program werd gemaakt door de studio Squad. Dat spel verscheen in 2015 en er zijn inmiddels meer dan 3,5 miljoen exemplaren van verkocht. Deel 2 is uitgebreider, bevat een nieuwe interface, maakt interstellaire reizen mogelijk en krijgt ondersteuning voor multiplayer, zo is de belofte.

Terugkijken: KSP2-preview van augustus 2019

Door Arnoud Wokke

Redacteur

06-11-2020 • 07:29

36 Linkedin

Submitter: mydoom

Reacties (36)

36
34
30
3
0
1
Wijzig sortering
Hah, dankzij Tweakers hier in de comments (tot enige frustratie van mijn wederhelft) lekker met KSP 1 aan de slag gegaan.

Vraag me af hoeveel 'gameplay' echt verbeterd kan worden, de graphics duidelijk wel, maar ik heb een integrated videokaart, dus maakt mij het weinig uit.

De lol van het spel zit hem voornamelijk in het leren van orbital mechanics, het plannen van missies en leren van de fouten. De 'gameplay' elementen zoals de tech tree, wetenschap vergaren, of career mode zijn heel erg secundair en geven vooral wat kaders, maar zijn geen reden (voor mij) op zich om te spelen.

Dat ik in staat ben om een kerbal in een baan om de planeet te brengen, zijn ruimteschip te laten koppelen aan mijn ruimtestation om bij te tanken en vervolgens een missie 'de diepe ruimte' in te sturen is wat ik zo gaaf vind en wat ik van te voren nooit had kunnen voorspellen hoe gaaf het is om zo'n zelfgeplande missie succesvol uit te voeren (desnoods met wat kleinere of grotere correcties, hahaha)
altijd op school tijdens IT uren zitten spelen, altijd leuk gevonden, om het te laten exploderen nadat het de aarde heeft verlaten.

Natuurlijk is het niet realistisch alles, maar dat het een beetje in de buurt komt maakt het wel een speciale spel inderdaad. Echt top!!!

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 6 november 2020 14:28]

TIM tijdens les wiskunde/informatica. Helft zat te stoeien met MSDOS. The good ol' times.

Dit soort spellen heeft wel degelijk een educatief nut. Sterker nog, wat mij betreft van grote waarde. Daarmee wil ik niet zeggen dat een spelletje FPS fraggen nutteloos is, maar dat is toch net iets meer recreatief.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 6 november 2020 14:27]

Vraag me af of er niet meer achter zit dan "betrouwbaar" maken. Als je in augustus 2019 al een "speelbare" versie hebt en 15 maanden later nog ruim een jaar nodig hebt voordat het gereleased kan worden vind ik persoonlijk wel erg ruim.
Zo'n niche product zal natuurlijk niet prio 1 zijn bij take-two maar dit zijn wel erg lange vertragingen.
Ik ben bang dat deze vertraging te maken kan hebben met de verandering van studio eerde dit jaar, zie dit bericht op tweakers.
ah, dat verklaart het. Het hele verhaal rond Squad had ik wel gevolgd maar dit nieuwsbericht had ik blijkbaar gemist.
Zou een goede toevoeging aan het bericht zijn.
Sterker nog, de laatste paragraaf van dit artikel, is een copy-paste van de laatste paragraaf uit het artikel dat je linkt!

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 6 november 2020 09:19]

't Is op afstand lastig bepalen of dat onnodig veel tijd is of niet. Dat hangt zowel af van hoe groot het team is dat er aan werkt als van wat er dan blijkbaar niet goed was.

Een "speelbare versie" is sowieso een enorme definitiekwestie. Als dat een versie was waar die gewenste uitbreidbaarheid voor modders niet in zat, kan het zomaar zijn dat ze het effectief helemaal opnieuw moesten maken.
Het issue met KSP 1 was natuurlijk ook dat dat spel bij eerste uitgave redelijk 'kaal' was en dat er érg veel 'essentiële' mods voor waren, wat de drempel voor nieuwe spelers wellicht erg hoog maakte.

Ik kan me voorstellen dat ze het 'basis' spel dusdanig uitgebreid willen maken dat veel van dit soort essentiële mods niet meer nodig zijn.

Willen ze het spel ook voor de playstation/xbox uitbrengen?.. dan kan ik me het bovenstaande éxtra goed voorstellen, en/of dat ze op een of andere manier willen zorgen dat dáár ook mods kunnen werken?

Afin, Ik zal met smart afwachten op KSP2, KSP1 was super vermakelijk en ik zal KSP2 ook zeker kopen. :)
Ik blijf het vergelijken met die ene Duke Nukem, dus dit valt nog wel mee :-)
Vraag me af of er niet meer achter zit dan "betrouwbaar" maken. Als je in augustus 2019 al een "speelbare" versie hebt en 15 maanden later nog ruim een jaar nodig hebt voordat het gereleased kan worden vind ik persoonlijk wel erg ruim.
Ik denk dat ze eerder te ruim zijn geweest met toekennen van het stempel "speelbaar".
Zo'n niche product zal natuurlijk niet prio 1 zijn bij take-two maar dit zijn wel erg lange vertragingen.
Vanwege lage prioriteit in hoge mate onderschat hoe lastig het is om zo'n in technisch opzicht nogal ambitieus product te maken. Daardoor veel druk op het ontwikkelteam, die daardoor te optimistisch is geweest over de voorstelling van zaken mbt de vordering van de ontwikkeling.
Ik kan het alleen maar toejuichen als een ontwikkelaar een spel uitstelt om zo een beter product te kunnen leveren in plaats van buggy releases waar eerst 3-4 patches overheen moeten.
Zeker in deze tijd waarin je een hoop drama over je heen krijgt als je niet optijd released (van zowel gebruikers als aandeelhouders).
Ik kan het alleen maar toejuichen als een ontwikkelaar een spel uitstelt om zo een beter product te kunnen leveren in plaats van buggy releases waar eerst 3-4 patches overheen moeten.
Zeker in deze tijd waarin je een hoop drama over je heen krijgt als je niet optijd released (van zowel gebruikers als aandeelhouders).
Het heeft in mijn ogen twee kanten. Ja, ook ik zie liever dat een product wordt uitgesteld als het ten goede van de kwaliteit komt, maar uitstel gegarandeerd niet dat een product daadwerkelijk significant beter wordt (tuurlijk, het zal vast vooruitgaan maar het is niet gek om vervolgens concessies te moeten doen, om alsnog de uitgestelde deadline te gaan halen).

Ik vraag me altijd af hoe het ontwikkelproces bij zo'n game ontwikkelaar dan eigenlijk loopt? Wordt tussentijds in het proces de kwaliteit voldoende gewaarborgd? Of krijgen bugs/foutjes etc... pas tegen het einde van het ontwikkelproces meer aandacht en schatten ze de hoeveelheid werk hiervan verkeerd in? En wat zegt dit over de algehele kwaliteit van zo'n game? Of was de voorafgaand geplande release vanaf dag één eigenlijk al niet realistisch, maar moest het de monden snoeren van hun aandeelhouders?

Dit geldt bijv. ook voor een Cyberpunk. Ik zit daar echt met smart op te wachten, maar krijg door de uitstellen wel een beetje een nare smaak in de mond. Hoe kan het dat er telkens nieuwe obstakels in uitstelperiodes komen die niet eerder aan het licht zijn gekomen?
Cyberpunk wordt wel door een zeer respectabele studio gemaakt dus ik vermoed dat dat wel goed komt (pure mening natuurlijk).

Ik zie dit liever dan de deadlines die ze op CoD zetten en dat er per studio om de twee jaar een deel uitgepoept moet worden. Dat geeft je zeer weinig ruimte voor innovatie en je ziet het dan ook duidelijk terug in de games, veel bugs en weinig verandering t.o.v. vorige games.
Games als COD, Assasins Creed en Far Cry zijn niet gemaakt voor jaren speel plezier. Je kan dit natuurlijk wel doen. Maar ze verplichten je om de nieuwste versie aan te schaffen. Net zoals Fifa.. Waarom niet 1 game uitbrengen en deze jaarlijks updaten eventueel voor een prijs? Nee geld moet stromen.

Dat Cyberpunk op zich laat wachten kan ik ergens wel begrijpen en ik kan alleen maar hopen dat ze het tot een goed eind kunnen brengen. Maar wanneer zijn ze begonnen met Cyberpunk? Hoeveel generatie consoles, grafische kaarten en cpu's voorbijgegaan waardoor de game waarschijnlijk gefinetuned moet worden voor bepaalde consoles. Dat had ik ergens gelezen dat het testing proces niet voor 1 game is, maar eigenlijk per device.
Klopt, het is altijd fine tunen per device. En dat is zo lastig aan bijvoorbeeld PC games. Want iedereen heeft een andere combinatie aan computeronderdelen. Terwijl bijvoorbeeld iedereen zijn PS5 dezelfde specs heeft. Daarom zie je ook vaker dat een game crasht op PC maar niet op console. Puur omdat er bij PC veel meer komt kijken.
Was het niet dat Cyberpunk al klaar ligt voor PC maar dat ze nog veel moeten sleutelen aan de PS5/ xbox versie ? Ze zijn dan gewoon bang dat ze minder geld verdienen als ze niet alles op het zelfde moment releasen. PS5 games kosten nu ook 80€...
Dan zou ik ook wel wachten dan het risico pakken dat ps5 mensen het dan toch maar voor PC gaan kopen.
Nee niet per se. Ze zeiden dat ze langer nodig hadden om de game te testen op de verschillende platforms (Ook PC zat in de lijst dat ze dat nog meer moesten testen). Daarnaast. Alle bugs die ze vinden moeten ze ook oplossen wat ook tijd kost. Maar alle features zitten al wel in de game.

[Reactie gewijzigd door Ricco02 op 6 november 2020 14:23]

Zoals met veel projecten komt het denk ik neer op te optimistische plannen en gebrekkige risico analyses. Met als grote nadelen (een of meerdere):
- late oplevering
- overwerk
- minder features
- geen oplevering/faillisement
- etc
En voor ieder van bovenstaande resultaten kunnen we wel games noemen die daarmee te kampen hebben gehad. Plannen is moeilijk en de bijbehorende afweging tussen financiële stabiliteit / aandeelhouderstevredenheid / personeelstevredenheid / platformkeuzes / klanttevredenheid maakt het niet makkelijker.
Als je te realistisch plant krijg je misschien de funding weer niet :Y)
KSP heeft zoveel bugs dat ik ben gestopt met spelen. Bijzonder jammer an sich een top spel. Maar de lol gaat er wel vanaf als je een grote munbase hebt opgebouwd. En de boel is verdwenen omdat de physics de basis laat exploderen. Overigens neem ik dit newsitem met een korreltje zout. Er zijn intern wat strubbelingen geweest bij Take2 die de launchingdate naar achteren hebben geschoven.
Welke KSP heb jij gespeeld, ja er wil wel eens iets exploderen maar zoveel bugs is het nou ook niet. Gewoon regelmatig opslaan en goed bouwen zou ik zeggen
Consoleversie misschien? Daar ben ik ook mee gestopt nadat m'n Kerbals zonder reden de ruimte in geslingerd werden. Op PC geen last van.
Ah, ja dat zou kunnen verklaren, ik heb inderdaad altijd pc gespeeld, wist niet dat console buggy was
Gelukkig, mijn agenda zit al vol zat. :+
Oei. Normaal gesproken wel beter om iets uit te stellen dan om een half product uit te brengen, maar dit is al de tweede keer. Lijkt erop dat ze behoorlijk wat problemen hebben als ze het zo lang uit moeten stellen.
Mij bekruipt een gevoel waarbij ik eigenlijk steeds meer begin te denken dat software- en game-ontwikkelaars beter kunnen aan gaan geven om iets te releasen wanneer het goed is, dan om te werken naar deadlines, als tegenwoordig toch best een groot deel (ongeacht de redenen) van bijvoorbeeld de games uitgesteld worden.
Dat is gewoon een signaal naar de investeerders toe, dat de opgelegde druk gewoon te hoog is, met alle mogelijke gevolgen van dien. Dan kan men dus beter pas gaan releasen wanneer er iets daadwerkelijk af (en getest) is.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 6 november 2020 09:57]

Take-Two meldt niet wat de nieuwe functies zijn, maar zegt wel dat het die op een manier wil inbouwen dat Kerbal Space Program 2 een basis biedt voor modders die meer dan tien jaar kan bestaan.
Dé Take-Two die de GTA modding scene de nek constant probeerde om te draaien, en door z'n ontwikkelaar (Rockstar) op het matje geroepen moest worden omdat ze een kritische tool voor modden hadden neergehaald?

Als dat bedrijf íéts met modding wil gaan doen, verbaast het me niks als ze dit op een of andere manier proberen te monetizen.

Naja, de naïeve hoop is er nog dat ze een goede, open modding API gaan bouwen zodat dit ook goed (en te reguleren) werkt in de multiplayer mode, maar gezien de eerdere acties van de uitgever heb ik er een hard hoofd in.
Opvallend hoe anders deze ontwikkeld wordt. Ik weet nog dat de eerste game enorm lang in Early Access zat en op een gegeven moment uitkwam met nog wat extra functies. Deze wordt helemaal achter de schermen ontwikkeld, waarbij er nu dus ook veel vertraging is. Ik vraag me af waarom ze niet het oude model hebben gebruikt, want dat heeft toch ook wel een grote invloed gehad op hoe de game zich heeft ontwikkeld.
Leuk spel, KSP. Ik droom nog steeds van een soort Kerbal Deep Sea Program, een spel waarbij waarbij je onderzeeers moet bouwen en moet duiken met realistische ballast mechanics, werken met gassen en dergelijke.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee