Take-Two wil Codemasters overnemen voor 817 miljoen euro

Uitgever Take-Two heeft interesse om ontwikkelaar Codemasters over te nemen. De uitgever zou zo'n 900 miljoen euro overhebben voor de maker van Formula 1 en DiRT. Er ligt een vrijblijvend aanbod op tafel, waar Codemasters achter staat.

Codemasters bevestigt aan verschillende media dat het in gesprek is met het Amerikaanse Take-Two. Eerder verscheen al een overnamebod online. Take-Two zou in totaal zo'n 739 miljoen pond of 817 miljoen euro overhebben voor Codemasters. De overname zou voor ongeveerde een derde met cash betaald worden en voor de rest met Take-Two-aandelen.

Het bod van Take-Two is vrijblijvend, bevestigt de uitgever. Wel zegt Codemasters in een reactie dat het het bod wil accepteren als Take-Two dat officieel maakt. De Raad van Bestuur van Codemasters zal dat aanraden aan de aandeelhouders.

Het bedrijf zegt tegen VideoGamesChronicle dat het denkt dat de twee bedrijven elkaar goed aanvullen, met name in het racing-genre. Codemasters is vooral bekend als maker van racegames als Formula 1, Colin McRae Rally en DiRT. Take Two is de uitgever achter het label 2K, dat veel sportgames uitgeeft. Het bedrijf zegt dat 'de wereldwijde distributie van Take-Two en het uitgeven, ontwikkelen en marketen door 2K veel kan toevoegen aan Codemasters'.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

06-11-2020 • 20:24

72 Linkedin

Submitter: Devin19

Reacties (72)

72
72
49
2
0
10
Wijzig sortering
Alsjeblieft niet! F1 is één van mijn favoriete games, het is één van de weinige games die je koopt en kan spelen zonder doodgegooid te worden met in-game micro transactions.
F1 2020 heeft al een grote stap in die richting gezet. Maar hoe dan ook gaat het onder Take 2 veel slechter worden.
Bwa vooral cosmetics
Wat bullshit is. Dan laten ze alles om cosmetics draaien. Ze weten verdomd goed dat cosmetics iets belangrijks is voor vele gamers. Ze ontwikkelen hun spel zodanig dat cosmetics iets belangrijks worden, of toch zo aanvoelen bij velen. En dan heb je mensen als jou die het nog voor zo'n bonzen gaat opnemen. Dat snap ik enkel als je aandeelhouder bent.

Cosmetics in een race game onbelangrijk achten... Een beetje geconditioneerd door de marketing molen. Ze verdienen er miljarden mee, maar nee, niemand geeft er om...

[Reactie gewijzigd door BlaDeKke op 7 november 2020 11:03]

Ach ik wil mijn auto dan zo lelijk mogelijk maken. Dan is het nog leuker om mooie auto's in te maken.
Oke dat vind ik geniaal.
Lelijk is ook opvallend, de "truc" zou zijn om je een grijze muis te maken. Als default gekoppeld kan worden aan n00b, wil je daar op den duur niet meer bij horen, en 1 skin kan opzich wel. Etc.
Ja helemaal waar.
Ik las geloof ik laatst hier op tweakers iemand die vertelde dat bij matchmaking je expres gematched wordt tegen mensen die iets beter zijn en meer cosmetics hebben, wat onbewust het gevoel oplevert dat meer cosmetics = beter.
Ze letten zelfs op welke class je graag speelt. Als je graag sniped zet het spel je af en toe tegenover geared up snipers die ook hoger geranked zijn als jou zodat je het gevoel krijgt dat die upgrades helpen.

Als je dan overgaat tot aankoop van die upgrades word je een aantal rondjes tegen iets lager geklasseerde gezet waardoor je het gevoel krijgt dat die aankoop echt heeft geholpen.
Vroeger kreeg je cosmetics voor het simpelweg spelen van de game.
Ik snap het argument, maar er zijn mensen die compulsief alles moeten hebben die de dupe zijn van dure texture packs die de uitgever/producent vrij weinig hebben gekost om te maken.
Daarnaast is het ook zo dat hoe meer je gewend raakt aan cosmetische micro transacties, hoe minder groot de stap is voor andere in-game aankopen.

Het is eenvoudigweg onwenselijk voor gamers. Als er niet genoeg wordt verdiend aan games dan moet de aanschaf prijs omhoog, en wellicht het percentage dat de uitgevers nemen wat omlaag (kijk naar miljarden omzet van sommige uitgevers).

Dit is uiteraard mijn mening, je hoeft het hier niet mee eens te zijn.
Klopt, ik ben het ook wel eens.
Ik probeerde eigenlijk het onderscheid te maken tussen wat Codemasters doet (enkel cosmetics) en wat Take 2 doet in bv NBA (pay to win en heel trage progressie als je niet betaald, ook in singleplayer).
Ik had het duidelijker kunnen zeggen.
Ik ben eigenlijk tegen beide vormen van micro transacties. Pay to win games zijn absoluut erger, maar voor cosmetische veranderingen betalen is mij een vreemd idee.
Zoals ik aangaf, vroeger won je cosmetics door de game te spelen, nu door ervoor te betalen. Er zijn mensen die erg gevoelig zijn voor dit soort toevoegingen, en developers kunnen eindeloos texture packs blijven toevoegen.

Ik zou het bijvoorbeeld logischer vinden als er dan gewoon een microtransactie is voor het gebruik van dedicated servers bijvoorbeeld. Zo zou je ook kunnen rechtvaardigen dat voor een populaire game die servers blijven draaien, zolang er genoeg interesse is voor die games. hoe minder interesse hoe minder servers er draaien.
Al zou het dan fijn zijn als je zelf een prive server kunt draaien zodat je met vrienden (unranked) alsnog kunt spelen.
Take-Two koopt niet de exclusiviteit op F1 video games. Ik dacht dat codemasters de licentie nog heeft tot 2023.
Nee nee en nog eens NEE!!
Ik wil codemaster onafhankelijk blijven, ze hadden wel Driveclub en Project Cars makers al overgenomen. Die mogen niet onder Take2 komen, dan zal het natuurlijk erg lang op updates/nieuwe games komen. Plus krijgen ze allemaal sharkcards!
"ze hadden wel Driveclub en Project Cars makers al overgenomen" ja en hun creativiteit lekker verprutst doordat alles in het keurslijf van de smakeloze Codemasters eenheidsworst moet.... De F1 games zijn voor mij de enige positieve uitzondering. De rest wordt hopeloos uitgemolken daar. Bij een overname komt er misschien wat creativiteit en originaliteit terug. Ik juich dit wel toe.

[Reactie gewijzigd door Skyfox85 op 6 november 2020 23:15]

Speel even nba2k en je denkt helaas anders
Kijk dan ook even naar Fifa (ultimate team) en realiseer dat dit de 'trend' is met populaire sportgames.

[Reactie gewijzigd door Skyfox85 op 7 november 2020 12:30]

Het is jammer dat ze micro machines geen nieuw leven hebben ingeblazen vondt ik vroeger echt geweldige games.
Dat was idd origineel en heel vermakelijk.
Ik heb onlangs Toybox Turbo's gekocht van Codemasters. Al weer een wat oudere game maar wel vermakelijk. Ook Tinker Racers van een indie developer is leuk, maar duidelijk low-budget (wat ik niet erg vind, maar hier een daar een beetje glitchy :) ).
Heeft Red Dead Redemption 2 sharkcards? Heeft Borderlands 3 of Civilization VI sharkcards of dat het erg lang duurt voordat updates/nieuwe games uitkomen? We hebben in 10 jaar tijd zes Borderlands games gehad en de meeste hadden redelijk wat uitbreidingen. We hebben in de afgelopen 10 jaar 3 Civilization games gehad met bergen uitbreidingen...
En of RDR2 shark cards heeft, ze heten alleen gold bars.
Waarom is Codemasters zoveel waard? Sorry als het een domme vraag is, maar F1 en DiRT zijn toch niet zulke grote franchises?
Blijkbaar denken ze er veel (meer) mee te kunnen verdienen. Wellicht "micro"transactions à la GTA V.
Ik begreep dat ze meer keken naar de potentie in relatie tot e-sports, maar dan nog is dit bod 35x de EBITDA en dat is vrij fors.
Tja, waarde is relatief als je zo veel geld kunt harken als TakeTwo.
Net even op de balans van T2 gekeken en inderdaad.... Naast de verschrikkelijke opstelling, maar geen schuld en veel cash....dan kun je wel wat kwijt.
Ik denk dat de ontwikkelaars die voor codemaster werken een bepaalde waarde vertegenwoordigen.
Ik denk dat de aantrekkingskracht is dat F1 een loyale fanbase heeft. Net zoals er veel mensen zijn die ieder jaar steevast de NBA of FIFA game kopen omdat dat "hun sport" is. Ik schat dat Take Two hiermee meent een quasi-gegarandeerde afzetmarkt in huis te halen.

Plus, Codemasters heeft net wat andere racegame-studio's overgenomen dus weinig concurrentie in het genre.

Daarnaast heeft Codemasters natuurlijk ook gewoon een prima ontwikkelteam.
De omzet van vorig jaar was 76 miljoen GBP. In de eerste zes maanden van het huidige fiscale jaar hebben ze al 80.5 miljoen GBP omgezet. Waarschijnlijk zo een 150 miljoen GBP voor een jaar, 736 miljoen GBP zou daarmee ongeveer 5x de jaaromzet zijn en dat is weer niet zo heel vreemd naar wat ik begrijp.

Je moet je realiseren dat ja, de winst is een heel stuk lager dan dat en het zou vele jaren kosten om het terug te verdienen, maar wat een hoop mensen vergeten is dat je ook nog eens de waarde van het bedrijf heb wat je heb overgenomen. Als je zo een overname niet vergalt (wat toch nog gebeurt bij veel overnames) levert dit meer op dan geld op een rekening te laten staan en mogelijk zelfs meer dan een lening nemen.
Wel zegt Codemasters in een reactie dat het het bod wil accepteren als Take-Two dat officieel maakt. De Raad van Bestuur van Codemasters zal dat aanraden aan de aandeelhouders.
Dat zegt de raad van bestuur dus, maar wat vinden de ontwikkelaars bij Codemasters ervan?
Hebben die iets te zeggen dan? Op dat niveau kijken ze heus niet om naar mensen, maar alleen naar zakken met geld. Geld boven je werknemers, je kunt dit ontkennen, maar binnen elke commerciële instelling werkt dit zo.
Nee niet direct maar een bedrijf zoals code masters zonder ontwikkelaars heb je weinig aan. Dus op langer termijn kan je die beter binnen boord houden, helaas kijkt management er doorgaans niet zo tegen aan.
Het gaat ze echt niet om de ontwikkelaars, maar om oa de franchises. Hoe hard het ook klinkt, maar voor die ontwikkelaars zijn er 20 anderen die wel willen en ook kunnen.
Sinds wanneer hebben ontwikkelaars daar iets van te vinden?
maar wat vinden de ontwikkelaars bij Codemasters ervan?
Die hebben er eigenlijk niets over te zeggen, tenzij ze ook aandeelhouder zijn en dan verwacht ik eerlijk gezegd dat ze alsnog niet voldoende aandelen hebben om er veel over te zeggen. Het enige wat ze kunnen doen is de biezen pakken en ergens anders werk gaan zoeken. Maar mens eigen zorgt er voor dat in de praktijk dit amper gebeurt. Want brood op de plank is toch echt veel belangrijker dan welke aandeelhouders uiteindelijk eigenaar zijn van de hele toko...
Take-Two begint ondertussen ook echt heel erg grote proporties aan te nemen met alle studio's die ze onder zich hebben. Of deze overname dan ook een goed idee is vraag ik me af.
Beschermt ze wel tegen de Amazons en Microsofts van de wereld.
Dan moeten ze nog flink groeien. Als een van de twee bedrijven zich echt kwaad zou maken kunnen ze het zo overnemen. Of wat dacht je van Facebook? Mogen ze vr-games gaan uitgeven voor de Ocolus-brillen.
Wat dacht je van een Apple, een Sony of een Tencent? Hell, een Nintendo zou nog voldoende cash bij elkaar kunnen rapen... En dan nog zijn de EA of een Activision/Blizzard bedrijven die het zouden kunnen, het is maar hoe aantrekkelijk dat is voor de aandeelhouders van Take-Two.
Eerlijk waar, niks beschermt je tegen bedrijven die 150+ miljard in cash reserve hebben.
Desalniettemin is Valve nog steeds een zelfstandig bedrijf. Geld kan niet alles slopen.
Valve is een privaat bedrijf dus moeten de eigenaren toestemming geven om het te kopen. Take-Two is beursgenoteerd dus die kun je overnemen door de aandelen op te kopen.
Dat klopt in het geval van Take-Two inderdaad wel, maar niet alle beursgenoteerde bedrijven hebben al hun aandelen publiek aangeboden.

Daarnaast hebben oa. Nederlandse bedrijven middelen om een 'hostile takeover' af te wenden, zoals KPN dat in het verleden gedaan hebben.
Zometeen mag je in F1 alle teams gaan vrijkopen of grinden à 50 uur per team :+
Terwijl je naar verplichte en unskippable reclames kijkt uiteraard 8)7
en dit dacht je nog niet toen ze massaal begonnen met het melken van shark cards? :P
De vrees wordt natuurlijk dat de Codemasters spellen jaarlijkse releases gaan krijgen zoals NBA etc., maar om eerlijk te zijn gebeurt dat nu ook al met F1 en de Dirt serie lijkt ook hard die kant op te gaan.
Bij F1 is dat logischer vind ik. Nieuw seizoen = nieuwe game.

Over Dirt ga ik je toch een beetje tegen spreken. Dirt 5 is net uit, Dirt 4 kwam uit 2017 en Dirt 3 2011.

Een game als Dirt heeft dat ook echt niet nodig omdat het alleen om de game gaat en bij F1 gaat het ook over teams, coureurs en motoren. Zo was de Ferrari motor eerst heel goed in F1 2020 maar achteraf bleek die eigenlijk niet zo goed te zijn in het echt. Dus werd dat bij de eerste patch al direct aangepast
Nieuw seizoen = nieuwe game.
Nieuw seizoen = nieuwe DLC, zou ik zeggen, maar dat brengt minder winst binnen.

Ik zeg ook dat het hard die kant op lijkt te gaan, want de nieuwe dirt is een inspiratieloos geheel met ook nog eens verouderde graphics. En totaal geen diepgang. Daar is uiteraard een markt voor (zie PC3, Forza en de totaal geflopte Grid) maar ze blijven zo goedkoop te ontwikkelen en zijn stampvol mtx te proppen. Plus dat ze de online strategie van Rockstar kunnen gaan kopieren (shark cards yay). Ik sta geheel achter mijn eerste post. Ik zeg niet dat het nu zo is, maar de kans dat het die kant op gaat is reeel. Zo'n overname willen ze terugverdienen.
En DiRT Showdown in 2012, DiRT Rally in 2015 en DiRT Rally 2.0 in 2019...
Idd, ieder spel lijkt meer op een expansion/dlc van de voorganger...
Creativiteit en innovatie is imo ver te zoeken daar de laatste jaren.
Liever dat ze Ubisoft overnamen, die games zijn namelijk om te huilen afgelopen jaren 8)7
Dan krijg je games waar om te huilen valt met drie dubbel zoveel microtransacties er boven op. EA word vaak gezien als the bad guy, maar Take-Two is precies hetzelfde, helaas.
De gamers die t kopen zijn uiteindelijk de grootste “bad guy”.
Ik vind EA helemaal niet slecht, de Need For Speed serie speelt altijd fijn, ook gewoon gratis skins downloaden etc. Doe dan gewoon een mobiele spin-off van series waarin ze micro transacties in willen implementeren; of gewoon meer DLC :) als de game goed is en de DLC ook toevoegde waarde kan leveren, vind ik t niet erg daar wat extra voor te betalen.

Spellen zoals Fifa en andere jaarlijkse games; ik denk dat ze al veel inkomsten zijn kwijt geraakt door ze jaarlijks te vervangen, een DLC met content zoals dat met elk seizoen word gedaan, zou veel beter zijn waarbij je dan gewoon met de oude game ook online kan blijven met de gehele gamer database. Hierbij zouden ze dan ook grafische updates in kunnen verwerken zoals nu met de jaarlijkse opvolger gebeurt zodat het fresh aanvoelt.
En dan tijdens formule 1 race picture in picture reclame ala RTLGP vroeger?
Met Take-Two aan het roer is dat helaas geen vreemd scenario.
Heb nog nooit vervelende reclame meegemaakt in een game..
Shark cards voor geld zodat je je karakter in game een huis in Monaco kan kopen.
Nee please niet!
Codemasters is een van me favoriete game makers! Blijf van F1 games af
Codemasters was in de '00s nog interessant, met IPs als OFP en Overlord (neem aan dat ze die IPs nog steeds hebben?). Maar is in de laatste 10 jaar niet veel meer dan Dirt en F1. En dat laatste is enkel een licentie die velen van de meer serieuzere racers graag in andere handen ziet.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee