'Take-Two probeerde alle ontwikkelaars van Kerbal Space Program 2 weg te kapen'

Uitgever Take-Two zou geprobeerd hebben om alle ontwikkelaars die bij studio Star Theory werkten aan Kerbal Space Program 2, weg te kapen. Take-Two heeft een nieuwe studio opgezet om de game af te maken, terwijl de originele studio Star Theory inmiddels failliet is.

De medewerkers kregen begin december via LinkedIn een bericht of ze wilden solliciteren bij Take-Two om verder te werken aan Kerbal Space Program 2, schrijft financieel persbureau Bloomberg op basis van gesprekken met oud-medewerkers van Star Theory. Pas een paar dagen later kregen ze van de top van Star Theory te horen dat het contract was ontbonden en dat Star Theory van Take-Two niet langer Kerbal Space Program 2 zou mogen ontwikkelen.

De studio zou met Take-Two over royalty's hebben gesproken, maar de bedrijven werden het niet eens. Ook zouden ze gesproken hebben over een overname, maar daar kwam het niet van. Volgens ingewijden werkt nu de helft van het personeel van Star Theory voor de nieuwe studio van Take-Two: Intercept Games. Het was al langer bekend dat die de ontwikkeling van de game zou voortzetten. Star Theory ging in maart failliet.

Kerbal Space Program 2 staat inmiddels op de planning voor het najaar van 2021. Take-Two heeft niet op het verhaal van Bloomberg gereageerd. De eerste versie van Kerbal Space Program werd gemaakt door de studio Squad. Dat spel verscheen in 2015 en er zijn inmiddels meer dan 3,5 miljoen exemplaren van verkocht. Deel 2 is uitgebreider, bevat een nieuwe interface, maakt interstellaire reizen mogelijk en krijgt ondersteuning voor multiplayer, zo is de belofte.

Terugkijken: videopreview Kerbal Space Program 2

Door Arnoud Wokke

Redacteur

04-06-2020 • 11:22

34 Linkedin

Reacties (34)

34
33
23
1
0
9
Wijzig sortering
Ik ben benieuwd waarom Take Two geen geld meer in Star Theory wilde steken. Ik heb onlangs de linkedin lecture van John Romero bekeken, en dan merk je wel dat er op business vlak veel bij komt kijken. Zou Star Theory hier beginnersfouten hebben gemaakt of heeft Take Two ze genaaid?
De game development wereld is een smerig wereldje wat dat betreft, waar veel wordt gebackstabbed.
Niks tegen de developers zelf, die doen gewoon wat ze het leukst vinden games developen.

Het is vaak 2 lagen daarboven waar het vaak mis gaat en er enkel naar centen wordt gekeken.
De game development wereld is een smerig wereldje wat dat betreft,
Kanttekening: het wordt pas echt smerig als er een bedrijf bij komt kijken dat beursgenoteerd is. Er zijn zat ontwikkelaars die zelf hun spellen zelf uitbrengen, en daar is weinig smerigs aan.

Squad bracht Kerbal Space Program uit, en er was niets aan de hand. In 2017 is Squad overgenomen door Take Two (beursgenoteerd) en sinds die tijd is het gaan rommelen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 4 juni 2020 12:49]

Squad is niet overgenomen door T2. Ze hebben alleen de Kerbal franchise aan Take Two verkocht.
Ja true, het is niets voor niets dat er steeds meer indie studio's of crowd funded dev studio's onstaan om zo niet in de wereld van beursgenoteerd, board of director praktijken terecht te komen.
"die doen gewoon wat ze het leukst vinden games developen"

En JUIST dat sentiment wordt dus keihard geëxploiteerd.
Death marches waar ze in Japan u tegen zeggen... 16 uur per dag 'crunchtime' tegen het einde van het project...

Ik heb wel eens wat van die online docu's gezien over hoe het er bij sommige ontwikkelstudio's aan toe gaat en dat is écht niet leuk werk en ik kan me dan ook alleen maar voorstellen dat die devs het slikken omdat ze zo gepassioneerd zijn.

By the way "Intercept Games" is wel echt een schandalig gepaste naam voor een studio waar ze mensen in proppern die ze weggekaapt hebben bij een ander bedrijf. :|
De game development wereld is een smerig wereldje wat dat betreft, waar veel wordt gebackstabbed.
Niks tegen de developers zelf, die doen gewoon wat ze het leukst vinden games developen.

Het is vaak 2 lagen daarboven waar het vaak mis gaat en er enkel naar centen wordt gekeken.
Wat dat betreft is het echt niet anders dan Hollywood of andere muziek- of filmproductiewerelden. Je hebt de game-publishers, de platenmaatschappijen en de grote studio-uitgevers aan de ene kant die het alleen maar om het geld gaat, en dan de regisseurs, developers, muzikanten, schrijvers en artiesten aan de andere kant die het allerliefste vrij spel willen hebben om hun art uit te kunnen voeren.

Die belangen botsen heel vaak en daardoor krijg je dit soort situaties, net zoals filmprojecten of TV-series die op het laatste moment (weken voor de première) gewoon botweg worden geschrapt.
Ik ben benieuwd waarom Take Two geen geld meer in Star Theory wilde steken.
Ik weet van niks, maar vooraf maakte ik mij al zorgen over "creatieve en financiele verschillen van inzicht".

Kerbal Space Programm is namelijk geen gebruikersvriendelijk spel voor de grote massa. De leercurve is gigantisch stijl. Het richt zich op nerds die er lol in hebben om de natuurkunde achter ruimtevaart te ontdekken, te klooien met bouwpakketen en het geduld hebben om door te gaan na talloze mislukte lanceringen. Iedere KSP speler heeft wel eens een urenlange missie gevlogen om vervolgens te ontdekken dat er een belangrijk onderdeel mist waardoor de hele missie mislukt.

Ik denk dat er een sterke commerciele druk is om het spel makkelijker, toegankelijker, sneller en minder frustrerend te maken. Daarmee haal je alles weg wat KSP zo uniek maakte. KSP was al een enorme versimpeling van de werkelijkheid maar eentje die nog net realistisch genoeg om het gek en interessant te maken. Dat de natuurkunde contra-intuitief is, is nu juist het hele punt. Als je dat weghaalt is het geen raketwetenschap meer.
Heb je net je lander gedropt op Jool kom je er bij touchdown achter dat het een gas giant is :Facepalm:

Missie van 5 uur verkloot omdat ik niet van te voren even had opgezocht wat Jool nu eigenlijk voor "planeet" was.
Je koopt als uitgever geen developers je koopt enkel de rechten van een game rest is ballast.
EA is een een prachtig voorbeeld van.
Anoniem: 1350842
@ocf814 juni 2020 12:59
Het is lastig te bepalen met de informatie die er is. Het sentiment is vaak dat het ligt aan de uitgever, want dat zijn grote bedrijven dus het is makkelijk om er op te haten. Maar zoals je zegt, het is inderdaad niet perse allemaal zo simpel. Het zou ook goed kunnen dat het inderdaad een combinatie is van Star Theory die had onderschat wat de opschaling vergeleken met hun andere games met zich mee brengt en Take Two die op een gegeven moment toch niet zo'n vertrouwen meer had er in en daarom heeft gekozen voor het geld.
Dit komt de kwaliteit van de game niet ten goede ben ik bang, daar baal ik van want KSP is de game die ik het meest heb gespeeld en nog steeds speel.
gelukkig heb je de oude game nog!
Ga maar vast sparen voor "Space Cards". :P
Anoniem: 951889
@HaterFrame4 juni 2020 11:45
Het concept is geweldig, maar de uitvoering... ;( Dus ik heb nog goede hoop dat V2 beter zal zijn :)

Ik heb KSP nooit leuk gevonden vanwege de gigantische hoeveelheid physics bugs. De mensen die het wel enorm naar hun zin hebben draaien dan ook een spel dat meer uit mods bestaat dan base game :+. Op zich vond ik dat nog begrijpelijk in alpha maar toen ze zich op graphics en terreindetails gingen focussen ipv zorgen dat mass transfer goed werkt, de boel niet uit elkaar knalt wanneer je warpt, vleugels niet met badkamerkit vastgemaakt lijken te zijn en bij hoge belasting je raket zich niet gedraagt als een siliconen dildo die je van onder af door nat beton probeert te duwen was ik er wel klaar mee. En onderdelen klikken nooit vast waar je ze wilt hebben :X

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 951889 op 4 juni 2020 11:47]

Het spel is tussentijds flink verbeterd en ook de fameuze microstutter is er nu helemaal uit. Ik draai het spel vrijwel stock met veel plezier. De parts die niet handig vastklikken ben ik wel met je eens, wat dat betreft kan het UI-technisch nog wel een flinke verbeterslag maken.
Hoe lullig ook, ik denk dat het een goede ontwikkeling is dat Take2 alles in eigen hand gaat houden. Er is grof geld betaald voor de rechten van KSP, en het blijft een unieke game waar Take2 nog jaren mee vooruit kan. Ik ben er van overtuigd dat Take2 er alles aan gaat doen om een waardige opvolger neer te zetten.
Alle onheilsvoorspellingen die gepaard gingen met de overname van KSP door Take2 zijn onwaar gebleken, zelfs de originele KSP wordt tot op de dag van vandaag nog steeds doorontwikkeld door SQUAD met elke update nieuwe features en veel gewenste QOL updates, waarbij er steeds naar input van de Community geluisterd wordt, en ook dat laatste geldt voor de ontwikkeling van KSP2, waarbij modders, experts en ook Scott Manley gevraagd wordt om hun meningen en adviezen.
De uitstel naar najaar 2021 geeft mij ook vertrouwen dat KSP2 niet als beta gaat verschijnen.
En in de tussentijd? De originele KSP is springlevend en geeft nog voldoende uitdagingen en vermaeck.
Ik ben er van overtuigd dat Take2 er alles aan gaat doen om een waardige opvolger neer te zetten
Ik niet. Waar het doel van een indy developer vooral primair games maken is, en dan liefst op een manier dat je ervan kan leven, is het primaire doel van Take2 geld verdienen. Nou is daar niets mis mee, er zijn zat goede games waarmee ook veel te verdienen valt. Helaas valt KSP niet in die categorie. Het bedient een niche, en als je hem geschikt wil maken voor de massa dan zul je die dingen weg moeten halen en versimpelen die KSP juist KSP maken. Natuurlijk is KSP zelf ook niet perfect, het zit vol physics bugs en de UI laat ook erg te wensen over. Dit zijn dingen die natuurlijk prima aan te pakken zijn door een studio met meer ervaring. Maar ik vrees dat het daar niet bij blijft.

We hebben dit al talloze keren eerder zien gebeuren. Neem bijvoorbeeld Supreme Commander. Dat was een fantastische RTS (en is dat nog steeds), maar niet voor de massa oa door de stijle leercurve en zware systeemeisen. Helaas ging GPG failliet en werden de rechten overgenomen door Square Enix. Die heeft weldegelijk goede fixes aangebracht, deel twee liep veel soepeler. Helaas was hij ook veel meer dumbed down en werd hij ook uitgebracht op consoles. De game flopte. Trouwe fans van het eerste deel vonden het niets, en het was verder niet bijzonder genoeg om aan te slaan bij de massa. Ik zou graag een remake zien van het eerste deel, maar het feit is dat dat gewoon niet realistisch is. Het spreekt te weinig mensen aan, en dat maakt dat de ontwikkeling van een nieuw deel niet terugverdiend gaat worden.

Ik hoop dat ik ongelijk heb wat betreft de ontwikkeling van KSP2, echt waar. Maar ik zie het helaas somber in.
Anoniem: 24417
@.oisyn4 juni 2020 15:33
Hmm ja, second that @ supreme commander 2. Was er echt van ontdaan, vooral dat je in 2 je economie niet meer 'vast kon laten lopen' als je teveel tegelijk wilde doen. Dat was nou juist wat ik zo leuk vond aan 1, die eco; in 2 was dat helemaal verdwenen.

Ik had nog eens het idee om een mod te maken voor 2, die juist die elementen van 1 weer terugbracht; dus 't beste van 2 werelden (want de pathfinding / flocking code van 2 was juist weer een dikke verbetering). Maar uiteindelijk geen puf voor gehad. Misschien heeft iemand anders wel zoiets gemaakt.. anyway, droevig verhaal. Geldmachines en niche games gaan idd niet goed samen :)

/semi-offtopic
KSP de ontwikkeling is gedaan door een groep first time game makers die zich hadden omringt door modders, hobbisten, studenten etc, die de hele dag de game testte, communiceerde met de devs, via forums constant praatte, en oplossingen/brainstormde hoe het te maken.
Was daar zelf dus ook een van, heb heel wat uren gestopt in het testen van nieuwe features in KSP.
Ik vond het echt een community project bijna waar passie en liefde voor games de drijfveer voor velen was.
Grootste groep die aan KSP heeft gewerkt 4 jaar lang heeft dit ook gedaan voor het plezier, want we kregen er geen ene rooie cent voor.

KSP2... geen idee hoe dat word gemaakt, van de ouwe groep werkt er niemand aan, ik heb nergens wat gelezen over een closed beta, experimental testen, etc wat allemaal wel met KSP gebeurde.

En nu ook weer het gerommel op corperate niveau, weet niet wat ik er van moet denken, maar iets zegt me KSP2 niet de passie krijgt als KSP kreeg, en dat we dat uiteindelijk echt zullen merken in gameplay.
Oh oh, dit voelt een beetje aan als Rollercoaster tycoon World. Die wisselde ook meerdere malen van ontwikkelaar en die game is ook nooit meer wat geworden. (Gelukkig vulde planet coaster dit gat)
Laten we dan ook even de SimCity franchise noemen die met SimCity 4 een enorm succes had, EA geld zag, en "SimCity" als relatieve flop maakte. Het game-genre maakte daarna een veel beter 'vervolg' in het onafhankelijk gemaakte Cities: Skylines.

[Reactie gewijzigd door Stoney3K op 4 juni 2020 22:04]

Jim Sterling had er ook al over gepost:

https://www.youtube.com/watch?v=bJAi5Wu3W08&t=0s

wat meer achtergrond info
Ah dat verklaart het uitstellen. Ik vond het al apart dat de game anderhalf jaar werd uitgesteld “vanwege het coronavirus”.
Tja, lekker smerige praktijken weer van T2

Ik was zelf groot fan van KSP, maar er was toch wel te merken dat na de overname door T2 de vaart er nogal uit is, en er ook weinig over is van de originele sfeer rondom de game.
Zonder details te kennen is het moeilijk om uitspraken te doen. Altijd spijtig wanneer mensen met beperkte informatie conclusies trekken over schuld. Het kon zomaa eens zijn dat er een verschil bestond in visie over het spel tussen de uitgever die het geheel financierd en de developer die het moet uitvoeren. Als de studio dan zegt: wij willen die richtring niet uitgaan dan is het weer niet vreemd dat zoiets gebeurd. Maar zonder inside informatie kan je daar dus niet over oordelen.

[Reactie gewijzigd door Blokker_1999 op 4 juni 2020 11:52]

Mja, fair enough, maar voordat de werknemers van Star Theory door het bedrijf zelf op de hoogte waren gesteld probeerde T2 ze al via linkedIn weg te kapen, klinkt voor mij niet bepaald als eerlijk spel. In mijn beleving (weliswaar niet de game industry, maar wel IT), is sowieso werknemers bij opdrachtaannemers wegkapen compleet not done.
In mijn beleving (weliswaar niet de game industry, maar wel IT), is sowieso werknemers bij opdrachtaannemers wegkapen compleet not done.
Vergeet even niet dat dit natuurlijk niet in Europa is. SQUAD kwam van oorsprong uit Mexico. En het 'wegkapen' is natuurlijk een stuk makkelijker als je een grote publisher bent met even veel juristen in dienst als Star Theory in totaal aan personeel had.
ach hetgebeurd ook nog wel eens dat ze hele studios over kopen om alleen de rechten te krijgen voor een lage prijs , om vervolgens de hele studio weg te doen en de mensen te ontslaan of ze zo gek te maken dat ze wel weg gaan , om vervolgens dan de licenties op die games wel te behouden ..
daar moet je als goed lopend kleine studio ook rekening mee houden als zo'n grote bigboy aan de deur klopt
Ik heb Take two best wel hoog zitten maar echt lieverdtjes .. not
Dus de rechten van het spel liggen bij Take Two? Wel een smerig spelletje om zo personeel weg te kapen. Komt eigenlijk bijna op hetzelfde neer als handelen met voorkennis, immer wisten ze bij TT dondersgoed dat ze het contract wilden gaan opzeggen.
Huh, hoe kan je en waarom zou het uberhaupt erg zijn om personeel van een failliet bedrijf te "kapen" om een game af te maken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee