Intel verkoopt zijn nandgeheugendivisie aan SK hynix voor 9 miljard dollar

Intel en SK hynix zijn de verkoop van Intels divisie voor nandgeheugen voor een bedrag van 9 miljard dollar, omgerekend 7,64 miljard euro, overeengekomen. Onderdeel van de transactie is Intels ssd-divisie, maar Optane-producten vallen er buiten.

De overname omvat Intels volledige ssd-bedrijfsonderdeel, waaronder intellectueel eigendom en personeel, de divisie voor nandonderdelen en de waferdivisie. Intel en SK hynix verwachten eind 2021 toestemming voor de overnameplannen te krijgen van de verschillende toezichthouders in de VS, China en Zuid-Korea.

SK hynix betaalt Intel daarna eerst 7 miljard dollar en verkrijgt daarmee de ssd-divisie en de Chinese Dalian-productiefaciliteit voor nandgeheugen. In maart 2025 betaalt SK hynix vervolgens de resterende 2 miljard dollar voor intellectueel eigendom rond de productie en het ontwerp van nandflashwafers en voor de overgang van het personeel.

Intel benadrukt dat het zijn Optane-divisie behoudt. Onder deze naam brengt het bedrijf geheugenmodules en ssd's met 3D XPoint-geheugen uit, dat Intel samen met Micron ontwikkeld heeft. Micron nam de productiefaciliteiten voor 3D XPoint in 2018 volledig over, maar Intel blijft producten met dit geheugen onder de Optane-naam uitbrengen. Intel meldt zich door de overname op ontwikkelingen te kunnen richten die voor groei op lange termijn moeten zorgen, zoals kunstmatige intelligentie, 5g en de intelligent, autonomous edge, waarmee 'eindproducten' in een netwerk bedoeld worden.

SK hynix zou door de overname de op een na grootste producent van nandgeheugen worden, na Samsung. Volgens onderzoeksbureau TrendForce namen SK hynix en Intel respectievelijk 11,7 en 11,5 procent van de nandflashmarkt in, gemeten naar omzet. Intel zou met name de lucratieve enterprisemarkt bedienen. Samsung heeft een marktaandeel van 31,4 procent, gevolgd door Kioxia met 17,2 procent en Western Digital met 15,5 procent.

Trendforce nand overnames en fusies

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

20-10-2020 • 07:46

31

Reacties (31)

31
30
16
2
0
7
Wijzig sortering
"Intel benadrukt dat het zijn Optane-divisie behoudt." Octane gaat dus verder als een merknaam zonder eigen productie. maw: alles inkopen van derden?

Optane staat nu bekend als premium kwaliteit tegen premium prijs. Ben benieuwd hoe ze dat in stand kunnen houden als ze de premium techniek net verkocht hebben? Of gaan ze alles weer inkopen bij Hynix?

[Reactie gewijzigd door bombadil op 22 juli 2024 18:28]

Optane (en niet octane :o ) wordt geproduceerd door micron. Intel heeft samen met micron onder het bedrijf IM Flash. Intel is eruit gestapt, kan me de reden niet herinneren maar kan me voorstellen om zo meer te focussen op hun core business. 3d crosspoint is en blijft natuurlijk een heel kleine markt, te duur voor mass storage, te traag voor RAM vervanging.

Op zich allemaal logische ontwikkelingen hoor. Het is lastig om breed te blijven ontwikkelen (Logic, NAND etc...) en ook nog je eigen productielijnen te hebben wat natuurlijk een vrij geld intensief is. Iedere node weer een deel van de machines vervangen of upgraden etc.... Maar ergens beklijft me het gevoel dat de reus steeds meer moeite heeft met hun logic divisie. Roadmaps die niet gevolgd worden etc...
3D XPoint heeft gewoon keihard gefaald. Nja de techniek zelf niet maar Intel en hun verwachtingen.
Ik kan me de eerste slides van Intel nog herinneren, het zou X maal sneller zijn, X maal goedkoper, X maal zuiniger, X maal betrouwbaarder dan SSDs. In de praktijk is het alleen iets sneller (en stuk sneller bij specifieke work loads). Het is veel duurder, betrouwbaarheid heb ik geen cijfers over. Het is ook met jaren vertraagd op de markt gekomen en consumenten aanbod is ook erg minimaal en vooral duur.

Er zouden bijvoorbeeld ook 3D XPoint modules voor in RAM slots komen die dan dienst moesten doen als soort caching, hier heb ik ook alleen wat mockups van gezien.

Edit: https://www.slideshare.ne...-xpoint-memory-technology niet helemaal slides die ik bedoel maar kan die niet vinden.

[Reactie gewijzigd door kr4t0s op 22 juli 2024 18:28]

Het product waar je het over hebt is Intel's Optane Persistent Memory. Modules die je inderdaad als vervanging van RAM kan gebruiken om grote pools aan werkgeheugen te introduceren in servers. Je dient minimaal 4 x een RAM module (b.v. 4 x 32GB 2666MHz. ECC DDR4) in je Intel based server te hebben waar Optane PMM in de overige RAM sloten worden geplaatst. Een kit van 4 x 128GB aan PMM is de minimale order grootte (MOQ). Zo krijg je dus in de zogenaamde memory mode van de PMM toegang tot 640GB RAM in je server. Een andere modus van de PMM is App-Direct mode. Grote spelers zoals Oracle en NetApp maken hier gebruik van in hun oplossingen.

Het grootste voordeel hier is prijs. Een setje van 4 x 128GB Intel Optane PMM kost een fractie van wat 4 x 128GB DDR4 ECC 2666/2933/3200 modules kosten. Nadeel is dat de latency aardig hoog is van PMM vs RAM en dan hangt het er echt vanaf wat je in je server met RAM doet.

Optane PMM is al bijna 1 jaar op de markt en vrij verkrijgbaar. Het is geen consumer product dus je zult echt in de OEM hoek (HPE, Dell, Lenovo etc.) of bij System Integrators dienen te kopen.

Handleiding van Supermicro voor 1ste gen PMM: https://www.supermicro.co..._memory_config_purley.pdf
Google: klik hier
Intel: https://www.intel.com/con...dc-persistent-memory.html
Zoals in het artikel staat, wordt de Optane gemaakt door Micron, in een eigen fabriek.
Anoniem: 1269758 @bombadil20 oktober 2020 08:34
Optane
Je zou denken dat Intel, nu AMD steeds meer marktaandeel in handen krijgt, divers zou willen blijven. Waarom dan juist takken van je bedrijf verkopen?
Waarschijnlijk omdat die markt redelijk verzadigd is, de marges klein, en de risico's groot, waardoor die niet zo interessant is voor Intel om daar verder in te gaan. Pak die $9 miljard en ga aan de slag op andere vlakken waarbij minder meer winst valt te behalen. Hynix versterkt zijn capaciteit en marktpositie. Intel is ivm. de SK group nog steeds maar een kleine jongen...

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 22 juli 2024 18:28]

Pak die $9 miljard en ga aan de slag op andere vlakken waarbij minder winst valt te behalen.
minder?
Je zou denken dat Intel, nu AMD steeds meer marktaandeel in handen krijgt, divers zou willen blijven. Waarom dan juist takken van je bedrijf verkopen?
Intel heeft zijn doel met NAND bereikt. Toen ze begonnen aan het SSD avontuur was de algemene consensus dat de x86 markt op zijn retour was, zowel desktop als laptop zou verdrongen worden door tablets. Intel heeft geld gepompt in SSD techniek om zo in combinatie met het ultrabook concept de laptop relevant te houden. Ondertussen zijn de SSD's ingeburgerd en heeft er (ongekende) groei plaatsgevonden in de x86 markt.
Ik begrijp de keuzes van Intel van de afgelopen twee jaar ook niet.
Maar ik vermoed dat deze op "waar ligt je focus" neer komt en natuurlijk geld :)
omdat nand een hele andere tak van sport is dan alle andere dingen die Intel maakt, juist door dit af te stoten kunnen ze zich op één proces van fabriceren richten, waar ze inderdaad erg veel verschillende dingen maken.

Zoiets als de GM group die erg veel merken en type autos maken, maar waar een goodyear en pirelli samen met Herley Davidson geen onderdeel van zijn. ( absurt voorbeeld, niet gecheckt op waarheid, puur ter illustratie )
De vraag blijft wordt het door deze consolidatie het voor de afnemers goedkoper op? :/
Minder concurrentie is niet voordelig voor de kopers.
Ik weet niet of dat waar is, je ziet op bv. de geheugenmarkt een golfbeweging, eerst concurreren ze elkaar kapot, waarna er een hoop de productie enorm terugschroeven waardoor de prijzen weer omhoog schieten. Persoonlijk denk ik dat een koper meer baat heeft bij een stabiele prijs ipv. zo een golf beweging.

Wat betref de SSD markt, wanneer is de laatste keer geweest dat Intel hoog in de SSDs charts heeft gestaan als goede keuze voor consumenten? Dat is wel weer even geleden... Ik weet niet hoe Intel het doet op de Enterprise markt.
Intel SSD's waren inderdaad vaker te vinden in datacenter omgevingen. Een typisch product is bijvoorbeeld de 8TB P4510, niet iets wat je begin 2018 in consumenten PC'z zou aantreffen.
Nou de Intel 600p/660p was/is toch redelijk populair bij consumenten, nu nog steeds.
Als ik t me goed herinner omdat die NVMe, voordelig en zuinig is.
Maar idd niet zo hoog in de charts als de X25-M toen was.

[Reactie gewijzigd door N8w8 op 22 juli 2024 18:28]

Maar de introductie van de 660p was toch alweer ruim 2 jaar geleden. De conclusie van Tweakers.net was rap, maar niet duur.
Het is economische wetmatigheid. Hoe minder spelers, hoe meer de markt zal neigen naar al dan niet legale kartelvorming.

Vergeet ook niet dat de aanbodschokken die die golfbewegingen veroorzaken ervoor zorgen dat de marktspelers scherp blijven en sterk inzetten op innovatie. Het is ook te verwachten dat als de golfbewegingen verdwijnen door minder concurrentie, dat de prijs voor de koper gemiddeld gezien zal stijgen en het is ook niet onmogelijk dat de nieuwe evenwichtsprijs boven de pieken uit het verleden zal liggen.
Je kan beter zeggen dat na deze verkoop Zuid-Korea het grootste deel van de nand-markt in handen heeft.

Wat bovenstaande roadmap niet geheel laat zien is dat naast YMTC ook CXMT in 2020 de nand-markt gaat betreden.

Ik denk dat intel nu gewoon wilt incasseren om de andere projecten te kunnen financieren. Om die race niet te kunnen verliezen. Er zijn nu al veel spelers in de nand-markt en er komen nog meer spelers bij.

Uitkleden lijkt me sterk.Dat hebben critici ook gezegd toen Japan alles wat los en vast zat opkochte. Intel krijgt er er geld voor terug. En niet een beetje ook.
Kan me voorstellen dat flash ook geen geweldige markt is voor een bedrijf als Intel.

(Flash) geheugen markt is enorm prijsgedreven en competititef. Aantallen is alles, marges zijn laag.
Go big or go home.

Kan me voorstellen dat Intel hier een te dure partij voor is.
Misschien leuk om te vermelden dat SK Henix Inc. Zuid Koreaans is. Dat haalde ik niet gelijk uit de tekst.

Het is best bijzonder dat grote Amerikaanse bedrijven verkopen buiten het land. Het lijkt haast wel alsof America langzaam uitgekleed wordt.
Het zwaartepunt verschuift inderdaad langzaamaan van de VS naar Oost-Azië. Maar uitgekleed wordt? Het is nog altijd by far de grootste investeerder en ontvangt by far de meeste FDI ($251 miljard vs $140 van nr2 China..).
Als je heel Oost-Azië tegen de VS zet, dan lijkt me eerder dat het zwaartepunt altijd in Azië gelegen heeft. Met een aantal grote landen als Taiwan, Japan en Zuid-Korea. Of tenminste ergens meer centraal tussen de twee.
Als je vergelijkt voor de gehele halfgeleider markt, is Azië altijd al een hele grote speler geweest. Bv grote bedrijven als Samsung, TSMC, Hynix, Toshiba, Sony, Fujitsu, Hitachi, Mitsubishi, Panasonic, NEC, Hyundai komen allemaal uit Azië.

https://en.wikipedia.org/wiki/Semiconductor_industry
Misschien leuk om te vermelden dat SK Henix Inc. Zuid Koreaans is. Dat haalde ik niet gelijk uit de tekst.

Het is best bijzonder dat grote Amerikaanse bedrijven verkopen buiten het land. Het lijkt haast wel alsof America langzaam uitgekleed wordt.
Dat is ook zo, maar dat is zo met alle westerse landen, bijna allemaal verkopen ze stukken van hun bedrijven aan andere landen zo als Asia en zo, wat er voor zorgt dat VEEL banen verdwijnen in die land zelf, en ja dat is erg triest, helemaal nu in een tijd dat ongelooflijk veel mensen nu zonder baan zitten, en heel veel van hun geen geld meer hebben om hun huur/hypotheek en zo te betalen.

Dat zie je al met 6190 mensen reageren voor één vaatwasmachine vullen baan.

https://www.abc.net.au/tr...000-applications/12698720

En dat er kilometers lange rijen staan van auto's, om bij de voedselbanken eten te halen, waar mensen de hele dag in staan tot ze eindelijk eten hebben.

https://www.nytimes.com/2...ronavirus-food-banks.html

https://www.motherjones.c...ank-lines-across-america/

En dat al sinds April 2020, toen alles al +/- een maand gesloten was, nu is dat 100x erger dan April.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 22 juli 2024 18:28]

Dat is alleen héél onwaarschijnlijk zolang er nog zoiets als Noord-Korea bestaat.
Micron is Amerikaans en Kioxia is Japans. Genoeg andere mogelijkheden nog.
Dat plaatje bij het artikel lijkt niet echt op consolidatie. Ik zie twee splits, een merge en een nieuwe tak.
Ook wel interessant, dat Seagate z'n NAND flash blijkbaar bij Toshiba koopt, waar na wat fusies en overnames Western Digital een dikke vinger in de pap heeft.
En maar klagen later dat alle know-how weg is, gestolen door de aziaten, meh eerder weggegeven om maar goedkoop te kunnen produceren..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.