Renders en specificaties van Huawei Mate 40 Pro verschijnen online

De officiële renders en specificaties van de Huawei Mate 40 Pro zijn online verschenen. Het toestel krijgt Android 10 zonder Google-apps en -diensten en is voorzien van de Kirin 9000-soc, die nog door TSMC is gemaakt.

Volgens berichtgeving van WinFuture krijgt de Mate 40 Pro een 6,76"-oledscherm met een resolutie van 2772x1344 pixels. De refreshrate is nog niet bekend. Het gaat wederom om een 'watervalscherm', waarvan de randen sterk zijn gebogen. De Duitse site staat bekend om het publiceren van correcte informatie over nog niet gepresenteerde telefoons.

Het toestel krijgt naar verluidt een Kirin 9000-soc. Die wordt door TSMC gemaakt op 5nm en beschikt over vier Cortex-A77-cores en vier A55-cores. Een van de A77-cores draait op 3,13GHz, de andere drie op 2,54GHz. De soc heeft een geïntegreerd 5g-modem met ondersteuning voor frequenties onder 6GHz. De modem heeft geen mmWave-ondersteuning.

TSMC is in september gestopt met leveringen aan Huawei, vanwege het Amerikaanse handelsverbod. De chips voor de Mate 40-telefoons zijn voor die tijd nog geproduceerd en geleverd. Eveneens door dat handelsverbod heeft de Huawei Mate 40 Pro geen Google-apps of -diensten aan boord. Het toestel draait op software die is gebaseerd op Android 10.

Aan de achterkant zit een 50-megapixelcamera met optische stabilisatie, een 20-megapixelcamera met ultragroothoeklens en een 12-megapixelcamera met 5x optische 'zoom'. De primaire camera kan 8k-video opnemen en Huawei zou een nieuw autofocussysteem gebruiken. Aan de voorkant zit een 13-megapixelfrontcamera, met daarnaast nog een sensor om gezichten in 3d te kunnen scannen.

Het toestel krijgt een 4400mAh-accu en kan snelladen met 65W. De afmetingen zijn 162,9x75,5x9,1mm en het gewicht is 212 gram. Huawei levert volgens WinFuture in Europa alleen een versie met 8GB ram en 256GB flashopslag. De prijs is nog niet bekend. De officiële introductie van de Mate 40-serie volgt aanstaande donderdag.

Huawei Mate 40 Pro

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

19-10-2020 • 15:18

53 Linkedin

Reacties (53)

53
47
33
5
0
10
Wijzig sortering
Wordt toch wel een beetje moe van diezelfde vraag bij letterlijk elk artikel dat over een Huawei smartphone gaat, het antwoord is nog steeds hetzelfde, ja je kan gewoon android apps gebruiken, alleen je kan de apps niet uit de playstore halen, en ik heb gelezen dat sommige bank apps het niet doen/niet op elke device.
Als reactie hierop, inderdaad, hij wordt zonder Google apps geleverd.
Echter als je het echt zou willen, is het (waarschijnlijk) wel mogelijk om Google apps hierop te installeren met enkele online handleidingen.

Ik heb een P40 zonder Google apps binnen gekregen en ik heb hier vanwege het gemis van die apps en Google-services apps, alsnog Google Play en dergelijk op gezet. Momenteel ervaar ik nauwelijks beperkingen met andere telefoons. Het is nu zelfs gelukt om de Corona app te kunnen installeren, want die heeft de Google services nodig incl. de Covid-19 instelling.

Nadeel dat ik ervaar is dat mail-apps niet altijd op de achtergrond updaten. Ik moet mijn mail bijvoorbeeld openen om te zien of er een bericht is. Bij Whatsapp gaat het overigens wel goed en Pokemon Go kan sinds een maand ook weer goed worden gebruikt. Deze had namelijk een nieuwere Google Services nodig om de GPS te laten werken.
 • Voor een Tweaker kan/zal het een uitdaging zijn om Google Apps te installeren.
 • Voor een leek raad ik alleen een Huawei aan als je geen Google apps nodig hebt (vaak kom je er later pas achter welke apps Google services nodig hebben om te kunnen werken).
Puur uit interesse, als ik het goed begrijp kun je dus niet alleen de (meeste) apps via alternatieve appstores op je Huawei telefoon installeren, je kunt zelfs de Google Play store nog installeren?

Is dat een ingewikkelde procedure of moet je daar als reguliere consument niet aan willen beginnen?
Klopt, veel apps zijn via alternatieve stores te downloaden. Hoe veilig apps zijn uit zulke stores zijn, dat durf ik niet te zeggen. Vooral bij bankapps is het belangrijk dat het uit een betrouwbare bron komt.

Google Play op je 2020 Huawei installeren kan in een minuut of 15 worden uitgevoerd (inclusief bestanden downloaden en de video bekijken), maar in de praktijk zal het wat langer duren. Doordat het op bepaalde punten door kan gaan. Daarnaast zijn de procedures nu anders dan een half jaar geleden. De handleiding die ik toen gebruikte, werkt nu schijnbaar niet meer.

Moeilijkheidsgraad ligt rond hetzelfde niveau als een Xiaomi smartphones unlocken en de Xiaomi.eu rom installeren.
Interessant, bedankt voor de info!
Nee je kan geen Android apps gebruiken de belangrijke dan.
Banking apps kan je dus niet gebruiken, draadloos betalen gaat dan ook dus niet werken etc.

Leuk en aardig al die WhatsApp apps, facebook apps etc. Maar belangrijke apps functioneren gewoon niet.
Ik versta banking-apps nu niet direct onder de belangrijkste... Voor mij is een telefoon om te communiceren en te ontspannen. Voor mij zijn "all die WhatsApp apps, Facebook apps etc" nu net wel de belangrijkste.

Zoals in een andere comment aangehaald is het wel jammer dat HDR op Netflix niet ondersteund kan worden zo.
Banking is tegenwoordig wel echt nodig. Zo kan ik bijvoorbeeld snel geld overmaken naar mijn zusje zonder eerst omslachtig te gaan inloggen op de webversie. En heb ik een taxi nodig? Bestel ik het online via RTC website. Eindelijk niet meer verschillende stappen doornemen waaronder dat ABN AMRO inlogkastje te moeten gebruiken.

En waarom Fakebook voor jou belangrijkste is, laat ik dat aan jou over.
Het gaat me niet direct om Facebook, maar sociale media apps in het algemeen. Of je nu Signal, Telegram of Whatsapp gebruikt, Zoom of Jitsi, het feit is dat communicatie en ontspanning de belangrijkste dingen op een smartphone zijn. Ja het is handig om snel geld te kunnen overschrijven, maar is dat nu echt het belangrijkste wat je kan doen op een smartphone?

Grootste meerderheid wilt gewoon spotify kunnen luisteren, een video call doen, wat Netflix of youtube kijken, een foto kunnen maken en deze naar anderen kunnen doorsturen... Dat zijn de belangrijkste dingen, en die kan een Huawei gewoon allemaal (kleine uitzondering van Netflix hdr dan).

95% van de belangrijskte apps kan je zonder problemen gebruiken.
Qua social media heb ik alleen Whatsapp voor familie, meer niet.

En qua bankieren op de smartphone, ja voor mij is dat wel belangrijk want de stappen die je moet doen zonder de smartphone is écht omslachtig en ik heb het dan over bijvoorbeeld rekeningen betalen en bestellen. Hou wel rekening mee dat ik ABN AMRO heb en dus geen idee hoe het bij andere banken werkt maar voor mij is het superhandig.

En waarom is er geen Netflix HDR? Ik dacht het gewoon werkt op elke toestel dat HDR kan maar zo te merken is het ongeveer dezelfde als 4K alleen op Edge of andere webbrowser.
Maar ik zie net op Aurora (FOSS app store) bv wel gewoon banking apps staan (ING en Bunq bv), dus eig is er geen probleem meer dan? Banking zou perfect kunnen werken
Ik versta banking-apps nu niet direct onder de belangrijkste...
Dat zijn ze zeker wel.

Er zijn tegenwoordig zelfs banken die wel een mobile app hebben, maar geen website. Bunq, Revolut...
Maar ik zie net op Aurora (FOSS app store) bv wel gewoon banking apps staan (ING en Bunq bv), dus eig is er geen probleem meer dan?
Mijn bank is dan wel weer gewoon te vinden in Huawei's eigen Appgallery (woon in Zweden). Zo ook een identificatie app die je hier voor bank- en overheidsdiensten nodig hebt, soort van DigiD maar een stuk gebruiksvriendelijker.
Dus het ligt er maar net aan welke apps en diensten je gebruikt. Ik heb zelf een Mate 20 Pro (dus nog wel de Playstore), en het is absoluut de beste telefoon die ik ooit gebruikt heb.
Ik hoop van harte dat Huawei zo veel mogelijk bedrijven weet te overtuigen hun apps in de Appgallery te plaatsen. Met als bijkomend voordeel wat extra concurrentie op de markt.

[Reactie gewijzigd door timtwist op 19 oktober 2020 20:06]

Dat zal verschillen per persoon welke apps je belangrijk vind, dat kan jij niet bepalen voor en ander, hoe graag je het ook zou willen.
Wat ik vooral lastig vind is Netflix, het scherm van dit soort toestellen is erg mooi maar omdat je telefoon niet door Google gecertificeerd is kan je geen Widevine L1 (de DRM) krijgen waardoor alle videos in lagere kwaliteit afspelen en bijvoorbeeld niet HDR. Toch een gemis, de bankier apps werken over het algemeen inmiddels wel (buiten dat je daarvoor nog zelf via een omweg de Play Services zou kunnen installeren).

Huawei is ook best wel aan het investeren in hun HMS platform en zijn vast achter de schermen aan het overleggen met partijen als Netflix. Geloof dat ze bijvoorbeeld ook bezig zijn om het COVID meld framework te implementeren zoals Google dat heeft. Uiteindelijk willen ze natuurlijk een drop in replacement voor Google Play Services, met alle features.

[Reactie gewijzigd door KleineAap op 19 oktober 2020 15:55]

Hi, P40 Pro gebruiker hier.

De meeste android apps werken. Zelfs google maps, google chrome en ing bankieren.

Als ik de apps niet in Appgallery kan vinden, dan gebruik ik de aurora store en er is weinig wat echt niet werkt. Via de google docs cloud werken is niet heel praktisch op deze telefoon, maar ik gebruik eigenlijk altijd microsoft programma's.
Wordt toch wel een beetje moe van diezelfde vraag bij letterlijk elk artikel dat over een Huawei smartphone gaat, het antwoord is nog steeds hetzelfde, ja je kan gewoon android apps gebruiken, alleen je kan de apps niet uit de playstore halen, en ik heb gelezen dat sommige bank apps het niet doen/niet op elke device.
Ondanks dat jij er moe van wordt blijft het relevant.
De "normale gebruiker" moet dit toestel zeker niet kopen want komt dan van een koude kermis thuis,
Nou bijvoorbeeld als je een app wilt gebruiken (of moet gebruiken) die afhankelijk is van de Play Services.
"Zonder Google apps/diensten en met software gebaseerd op Android 10." Is deze telefoon dan überhaupt nog interessant voor de gewone gebruiker?
Zie alle voorgaande discussies rond Huawei telefoons de laatste maanden op Tweakers. Persoonlijk antwoord: Waarschijnlijk wel, misschien niet.
De meeste mensen geven erom dat hun apps werken, Google of niet maakt niuet veel uit.
Het maakt dus veel uit of je apps op de Appgallery of op Petal Search te vinden zijn. Blijkbaar zijn er problemen bij banking apps in Nederland van wat ik hoor, dat is dan waarschijnlijk een groot probleem. In België voor de een of andere reden werken de meeste banking apps dan weer wel.
Het maakt ook de overstap van je vorige telefoon naar je nieuwe lastiger. Het is zo makkelijk dat je bij Android simpel kunt zeggen: haal alles maar uit mijn google account en je hebt vrijwel direct alles van je oude telefoon terug.
Huawei heeft daar best een mooie oplossing voor, Phone Clone, dat werkt met iedere andere telefoon en zet zo al je apps over, ook als je naar een telefoon zonder Google gaat werkt dat. Meer fabrikanten hebben hier natuurlijk een eigen variatie van maar ik heb het niet gemist dat het niet vanuit mijn Google account restored kan worden. Wordt een ander verhaal als je natuurlijk geen telefoon te clonen hebt (kapot en reparatie ofzo).
En applicatie updates daarna? Mijn bank app werkt niet als de laatste versie er niet op staat, die geeft een foutmelding dat ik eerst moet updaten.
Dat gaat goed met Petal Search van Huawei bijvoorbeeld, of Aurora Store. Ben het wel eens dat het allemaal een wat gevorderde gebruiker vereist maar ze zijn wel druk bezig met dat allemaal beter te maken.

[Reactie gewijzigd door KleineAap op 19 oktober 2020 16:19]

"Zonder Google apps/diensten en met software gebaseerd op Android 10." Is deze telefoon dan überhaupt nog interessant voor de gewone gebruiker?
Daar kan je een kort antwoord op geven: Nee.
Tweakers snappen de wegen wel die genomen moeten worden maar de normale gebruiker niet en daarmee is dit toestel eigenlijk onbruikbaar en ik mag hopen dat er in telecom winkels/webshops een disclaimer geplaats wordt bij dit soort toestellen.
Dat hoop ik ook ja
Nee, dit is niet geschikt voor de gewone gebruiker, je moet dan apps gaan sideloaden, en mogelijk nog andere trucs uithalen, en custom rom beleid van Huawei is ook niet om naar huis te schrijven.
Voor de gewone doorsnee huisvader/moeder moet er gewoon de Google Play store op staan zodat alles werkt als gewend en ze niet de beveiliging hoeven slopen om het werkend te krijgen.
Precies dit. Het merendeel van de gebruikers is geen Tweaker.
Precies. Dat geeft voor hen veel te veel gedoe
Nee, niets moeilijks aan, maar als je zooi binnenhaalt zit je wel in de problemen. En een Tweaker kan dat misschien oplossen, maar 80 procent van de bevolking is niet zo handig en kan dat niet.
Je gaat nu wel heel kort door de bocht. De gemiddelde gebruiker gebruikt een betrouwbare AppStore voor apps. Sideloaden is iets wat prima kan werken, maar alleen als je weet wat je doet, anders haal je je veel ellende op de hals.

Daarom dus: nee, dat is niet geschikt voor de gemiddelde smartphonegebruiker.
Mooi oplossing voor de achter camera. Dit ziet er nog best netjes uit op deze manier.
het gat voor de frontcam is wel echt super lelijk. Doe dan maar een druppel notch midden boven valt minder op dan dit.

Maar zonder google diensten wordt het toch erg lastig voor dit toestel. Wel jammer waren eerst goede alternatieven voor Samsung high end telefoons.
Die cameracirkel op de achterkant doet me denken aan de knoppen van een iPod Classic.
Het camera-eiland doet mij denken aan de ipod nano.
De telefoon wordt op 22 oktober om 14:00 gepresenteerd! Zie ook: nieuws: Huawei kondigt Mate 40-smartphone op 22 oktober aan
Dan zal ik mijn Mate20X blijven houden want prima beeldverhouding en geen camerapukkel recht op het beeld zoals op die van Mate 40 Pro.
Hier ook nog een zeer tevreden Mate20X gebruiker. Hoop toch nog ooit op een zelfde toestel met nieuwere interne hardware.
Ik vrees dat er geen betere telefoon uit komt dan de Mate20X of zelfs de Mate20X evenaart! :'(
7.2" oled scherm is echt een verademing! Geweldig voor Netflix en het leuke is dat ik niet wist dat het stereospeaker heeft! Je wil dan ook niet meer terug naar mono.

Heb je de 20X van eBay of via webstore hier in Nederland? Voor zover ik weet was de 5G versie de enigste versie dat officieel verkocht werd in Nederland.
Ik heb hem destijds bij de Saturn in Duitsland gekocht. De X was alleen te koop in Spanje en Duitsland.
De 5G versie heb ik daarna nog even overwogen puur voor het toekomstperspectief, maar kwam er toen achter dat er een veel kleinere accu in zat. Ik vind 5000mAH toch wel prettig met een 7.2" scherm.
Toch wel nice dat Duitsland het officieel verkochte. Ik kocht de mijne op eBay van een Duitse verkoper. Gelukkig geen absurde import, belasting en nog meer andere gekke kosten. Die fout maakte ik bij mijn Huawei P8Max vijf jaar geleden. Tot zover was Huawei de enigste dat de ballen had om eens grote phablets te maken.
had die camera setup niet beter gekunt?, dit ziet er toch niet uit of ligt dat aan mij
Denk dat het een stukje merk identiteit is, Huawei heeft bij de Mate altijd de camera's in het midden geplaatst (bij de P serie is die aan de zijkant) en vorig jaar was het ook al met een ring eromheen dus dit is een soort door evolutie denk ik. Of het mooi is is ook een stukje smaak, maar het lijkt wel een flink eiland te gaan worden. Ben benieuwd hoe dat met hoesjes gaat!
Totaal off topic:
gekunt
dit ziet er toch niet uit of ligt dat aan mij?

(Sorry, kon het niet laten; dit paste tè mooi :)
had die camera setup niet beter gekunt?, dit ziet er toch niet uit of ligt dat aan mij
Ik vind het wel grappig, leuke knipoog naar het Click Wheel van de iPod's.
Dat 'watervalscherm' alleen al is reden genoeg om er ver van weg te blijven.
Bij 'gewone' gebogen schermen heb je al last van verkleuring door de andere kijkhoek en ongewenste schermaanrakingen maar hiermee is het nog een orde van grootte erger. Nee, bedankt.
je kan je eigen google apps samenstellen via https://opengapps.org/ en de apk's uit die zip gebruiken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee