Apple TV 4K krijgt mogelijkheid om YouTube in 4k af te spelen

De Apple TV 4K heeft nu de mogelijkheid om YouTube-video's ook in die resolutie af te spelen. De framerate is echter nog steeds beperkt tot maximaal 30 en hdr wordt ook nog niet ondersteund. Het apparaat zelf kan dat wel aan.

Gebruikers op de Apple-TV-subreddit kwamen met het nieuwtje. Sommigen maken melding dat de optie in hun YouTube-app zit, terwijl anderen de optie nog niet hebben. Er heerst veel onduidelijkheid over in het topic en al met al kan niet met zekerheid gezegd worden of de optie nu in is geschakeld door Apple of door Google.

Wie een video in hogere framerate probeert af te spelen, zal zien dat de resolutie dan omlaag gaat naar 1440p. Hdr is helemaal niet als optie te zien binnen de Apple TV 4K-YouTube-app. De Apple TV 4K is sinds 2017 op de markt. Op YouTube is het sinds 2010 mogelijk om 4k-beelden te bekijken en het videoplatform voegde in 2016 hdr-ondersteuning toe.

Niet alleen bij tvOS, maar ook bij iOS is er nieuws wat betreft YouTube. Kort geleden bleek het gebruik van picture-in-picture bij de YouTube-site via de browser op dat OS niet meer mogelijk. Dat was niet geheel verrassend, want de pip-optie is onderdeel van het betaalde YouTube Premium-abonnement. Wat wel verrassend is, is dat het per iOS 14.0.1 wel weer mogelijk is is om een YouTube-pip te krijgen wanneer men de browser gebruikt.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

04-10-2020 • 15:42

102 Linkedin

Reacties (102)

102
87
46
5
1
22
Wijzig sortering
Voor wie het nog niet wist, in simpele (albeit technische) taal. Want blijkbaar zijn er nog steeds mensen die denken dat het de schuld van óf Apple óf Google is. Het is de schuld van zowel Google als Apple die zich beide als kleuters gedragen. (thanks @WhiteDog voor die on point classificatie)

AppleTV heeft support voor h.264 en h.265 en heeft in die formaten support voor 4K 60fps.

YouTube streamt de videos boven 1080p alleen in VP9 naar de AppleTV, een codec die de AppleTV niet ondersteunde. YouTube heeft support voor h.265 upload, maar kiest ervoor deze te transcoden naar h.264 en VP9.

Sinds tvOS 14 ondersteunt de AppleTV wél VP9.

En YouTube moet dus blijkbaar de app nog bijwerken/configureren/featureflaggen/etc zodat AppleTV ook de VP9-content kan ontvangen. Blijkbaar neemt Google hier ruim de tijd voor...

[Reactie gewijzigd door mOrPhie op 4 oktober 2020 19:43]

Ik zo niet zeggen dat ze zich als kleuters gedragen, het is beleid vs. beleid. Google heeft zeer goede technische en financiële redenen om alleen VP9 te ondersteunen.

https://youtube-eng.googl...-buffer-free-youtube.html

h.264 is vrijgegeven van commissies, maar HEVC (h.265) is dat niet. Kort gezegd voor HEVC moet je betalen.

VP9 is vrij van commissies en wordt ontwikkeld door Google, dus ze willen juist dat mensen gebruik maken van hun werk. Dus als je h.264 en VP9 gebruikt dan hoef je niet te betalen. Voor HEVC zijn encoder tools commissie vrij, dus ja mag data innemen maar om het verder te gebruiken moet je weer betalen. Waarom zou je betalen als dat eigenlijk helemaal niet noodzakelijk is?

Aan het andere eind heb je Apple die het grootste aandeel heeft in MPEG LA, dus de grootste ontvanger van commissies is bij gebruik van h.264 en HEVC. Zij hebben dus ook dat deel ontwikkeld en willen ze dan ook juist dat mensen hun werk gebruiken.

Buiten dit, h.264 is zo'n beetje de defacto standaard als het gaat om mobiele apparaten. HEVC en VP9 worden lang niet altijd ondersteund als het gaat om hardware decoding en Apple heeft ook geen VP9 hardware decoding ingebakken. Vooral op een mobiel apparaat wil je zoveel mogelijk hardware decoding vanwege accutijd en hitte.

Google had software decoding kunnen gebruiken, dat doen ze ook op andere systemen die geen hardware decoding ondersteunen, maar Apple laat dat weer niet toe. Als je Safari gebruikt op een mac computer dan heb je ook geen VP9, je moet Chrome installeren wil je VP9 krijgen.

Het is een hele subtiele dans tussen beleid, belangen en technische mogelijkheden. Media codec's zijn een grote bron van inkomsten, daarom zijn meeste bedrijven zeer defensief als het gaat om een codec die zij hebben ontwikkeld. Het is altijd al een rommeltje geweest, vruger toen Kazaa nog een ding was moest je hele codec packs downloaden om zeker te zijn dat je alle films kon afspelen (niet dat ik zeg dat ik dat ooit heb gedaan).

Vruger was het een nachtmerrie en bijna onmogelijk om filmpjes op je site te hosten. De gebruiker moest altijd wel een plugin, activex component of een andere tool downloaden om het werkend te krijgen en dat was ook niet voor elk systeem hetzelfde dus moest je een afweging maken (of gewoon helemaal niet doen).

Zoals het nu is, is waarschijnlijk de meest opgeknapte en opgeruimde staat. Vruger was het allemaal veeeeel erger.

/EDIT:

Ook al zou Google HEVC streaming ondersteunen, meeste eindgebruikers ondersteunen het niet. Eigenlijk is het alleen standaard op Apple apparaten. Voor Windows 10 moet je een extension kopen van 1 dollar/euro.

https://www.microsoft.com...tivetab=pivot:overviewtab

Die extension heb je eigenlijk helemaal niet nodig tenzij je iets van je iPhone wil afspelen op je PC. Iets waar ik zelf ook mee werd geconfronteerd. Dat je als eindgebruiker die extension pas nodig hebt in een hele specifieke situatie zegt iets over hoe wijdverspreid HEVC is (of eigenlijk helemaal niet).

Op Linux wordt het standaard helemaal niet ondersteund. De grote mediaspelers geven een foutmelding dat ze de codec niet kennen en de grote distro's hebben het ook niet standaard in de repo's zitten. Dit komt omdat je moet betalen per apparaat, dat wil zeggen betalen per installatie en daar heeft niemand zin in. Er zijn meerdere libraries en je kan als eindgebruiker die libraries installeren of de mediaspeler zelf compilen, de bedoeling is dat je dan zelf de commissie afdraagt, maar goed dat doet denk bijna niemand.

HEVC was al ten dode opgeschreven al voor het op de markt kwam. Toen MPEG LA kwam met de melding dat de kosten voor HEVC een stuk hoger zouden zijn hadden ze er net zo goed mee kunnen stoppen. Apple probeert het er nog doorheen te drukken via hun dominante positie in de hardware markt, maar goed het lijkt erop dat ze dat nu hebben opgegeven. Ik vraag me eigenlijk wel af hoe het zit met hardwarematige decoding op iOS apparaten.

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 5 oktober 2020 08:54]

Heel mooie uitleg hoor, en je hebt helemaal gelijk dat het beleid is en er vast aan beide kanten hele goede redenen voor hun standpunten zijn. De kleuter-kwalificatie komt vooral voort uit een frustratie dat twee grote bedrijven er blijkbaar niet uit konden komen. Het heeft echt veel te lang geduurd voordat één partij toe wilde geven. Het is bijna mostert na de maaltijd, omdat AV1-support ook steeds groter wordt.
Nou als je dan met vingers gaat wijzen dan zou ik eerder naar Apple wijzen. Het is hun beleid dat ze niks anders toe lieten. Het is gekkenhuis om van Google te verwachten dat ze een codec gaan ondersteunen die amper in gebruik is en waar je ook nog eens gedwongen voor moet betalen. Omdat Apple het verlangt moeten ze naast VP9 ook nog eens HEVC bestanden opslaan, dat is nog eens die infrastructuur ernaast.
Ik probeer hierin juist niet naar één partij te wijzen. Het is duidelijk dat beide partijen het hadden kunnen voorkomen of veel eerder hadden kunnen oplossen.

Google zette bewust h.264-encoding voor 4K uit in 2017 en Apple heeft bewust jarenlang geweigerd VP9 te ondersteunen. Iedereen en allemaal met goeie redenen: Google wil effecient met z'n compute omgaan en prefereert VP9 en Apple heeft z'n geld en hardwareontwikkeling in HEVC zitten en wil dus niet zomaar VP9 supporten.

Netflix heeft, om dit allemaal te voorkomen, gewoon alles, ook alle dolby- en UHD-content, nog steeds op h.264 zitten bijvoorbeeld. Ondertussen werken ze mee aan de ontwikkeling en uitrol van AV1.

Dus ja, dan kan ik wel naar de ene of de andere partij gaan wijzen. Punt is dat beide partijen een beleidskeuze hebben gemaakt die incompatible bleek en dat de gebruiker er de dupe van werd. Dat vind ik iets dat ze gewoon samen hadden kunnen oplossen.
Nou bewust bewust... VP9 bespaart een hoop schijfruimte en bandbreedte, dat hebben ze ook netjes uitgelegd. Zoals ik al zei, Google heeft genoeg technische en financiële redenen om het te doen.

Misschien dat het bij Netflix allemaal nog wel te overzien is, het aantal films die zij hosten is immers lang niet zo groot als Youtube en dat ze het daardoor nog wel kunnen veroorloven, maar bij Youtube is dat simeplweg andere koek. Elke procent punt die je kan besparen vertaalt zich in miljoenen.

En wat heeft Google te winnen? Ok Apple en Google sluiten een compromissen, Apple ondersteunt VP9 en Google ondersteunt HEVC. Nou dan moet Google dus gaan investeren in een hele infrastructuur, terwijl het voor Apple een software update is. Let wel Google moet een infrastructuur gaan bouwen speciaal voor Apple apparaten want HEVC wordt niet of heel slecht ondersteunt op elk ander platform vanwege het beleid waar Apple aan mee heeft gewerkt. Dus het is een win win win voor Apple en alleen maar verlies aan Google's kant.

Het beleid van Apple is de bottleneck hier, dat je het zelf niet wil ondersteunen ok, maar waarom belemmer je andere dan om het zelf te doen?

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 5 oktober 2020 13:52]

Ondertussen werken ze mee aan de ontwikkeling en uitrol van AV1.
Een standaard van de Alliance for Open Media (AOMedia), waar Google VP9 aan overgedragen heeft... AV1 is dan ook een "opvolger" van VP9, niet van HVEC :P
Dat claimde ik ook niet? :P
Blijkbaar neemt Google hier ruim de tijd voor...
Lol.. update 14 is net een paar weken uit, peanuts vergeleken met de tijd die Apple nodig heeft gehad om VP9 te implementeren...
Apple koos ervoor VP9 niet te ondersteunen. Dat is iets heel anders dan er niet uit kunnen komen, zoals jij suggereert.
Beta is dan wel weer een aantal maanden beschikbaar.
In het [Apple TV] Discussietopic - deel 3 topic hebben we het er al wat dagen over. Op het moment lijkt het nog super random wie al wel 4K krijgt en wie niet.

Zo had ik persoonlijk wel 4K op mijn iPhone tijdens de Beta procedure maar nu op mijn AppleTV4K niet en is het inmiddels ook op mijn iPhone verdwenen.

4K vereist geen App update op de AppleTV4K dus het lijkt server side te gebeuren.

[Reactie gewijzigd door Donstil op 4 oktober 2020 15:49]

YT doet aan feature flags. Software functionaliteit wordt dan in een lter stadium geactiveerd door middel van een aantal booleans die eens in de zoveel tijd worden gechecked server side. Daarood kan het voorkomen dat je na een maand een feature niet meer hebt of bij een update van OS of app.

Hierdoor kunnen ze gefaseerd over en kunnen ze real world loadtesting doen. Als 10% van de users met een bepaalde feature ineens 2x zoveel verkeer genereren als normaal (het gemiddelde van de overige 90%) weet je dat er iets aan de hand is of dat je functionaliteiten gewoon werken zoals bedoeld, maar je je vergist hebt in de bandwidth impact. Bijvoorbeeld.
Anoniem: 1463186
@Donstil4 oktober 2020 15:54
Ik ben niet zo bekend met de Apple TV, maar ik ga er vanuit dat YouTube een app is die door Google wordt onderhouden? Want dan is het volledig logisch dat het nog niet voor iedereen beschikbaar is, vrijwel alle veranderingen die Google doorvoert gaan gefaseerd.
In die zin is het dus te verwachten dat het hier ook gebeurt, en zomaar 2 weken kan duren totdat iedereen dat heeft. Daar kun je een mening over hebben natuurlijk, maar het is wel de standaard werkwijze bij Google producten.

Behalve als de Apple TV apps natuurlijk door Apple worden onderhouden, dan zit het wellicht weer anders. Aangezien 4k ondersteuning zo laat komt denk ik dat het in ieder geval een samenspel is.
Ik ben niet zo bekend met de Apple TV, maar ik ga er vanuit dat YouTube een app is die door Google wordt onderhouden? Want dan is het volledig logisch dat het nog niet voor iedereen beschikbaar is, vrijwel alle veranderingen die Google doorvoert gaan gefaseerd.
In die zin is het dus te verwachten dat het hier ook gebeurt, en zomaar 2 weken kan duren totdat iedereen dat heeft. Daar kun je een mening over hebben natuurlijk, maar het is wel de standaard werkwijze bij Google producten.
Aah oké. Ik ben niet zo bekend met Google diensten, YouTube is de enige die ik nog gebruik.

Als het standaard is (ik zie dat @Aiii ook al zeggen) dan zullen we nog langer geduld moeten hebben. Zal wel heel ingrijpend zijn dan ofz.
Het is standaard, niet alleen bij Google trouwens, om te voorkomen dat ze een nieuwe bug introduceren die bv het apparaat laat crashen en daarmee de hele wereld er last van heeft. De mensen die het nu krijgen zijn een soort onvrijwillige beta testers. Al zou het intern hopelijk al getest zijn, ze nemen het zekere voor het onzekere.
Het is sowieso niet heel praktisch om een update ineens naar alle gebruikers te pushen. Dan moet je data centers dimensioneren op een piek van pak me beet een paar uur. Als je het spreid over een paar dagen doe je het gewoon met de capaciteit die je hebt.
Anoniem: 1463186
@Donstil5 oktober 2020 08:02
Nee heeft niks te maken met ingrijpend zijn, het is gewoon een standaard techniek om software uit te rollen. Elke functie, hoe klein ook, gebeurt bij in ieder geval Google op deze manier.
Apple is hierin echt de uitzondering (voor een bedrijf met zo'n grote userbase) door alle updates altijd in één grote push door te voeren, je ziet daarmee ook wel vaak dat er na een iOS release binnen een dag een bugfix is. Als je gefaseerd uitrolt dan vang je op dat niet 70% van je gebruikers al op de versie met de bug zit.
Typische Google rollout, dus. Hier dezelfde ervaring, overigens.

Niet alleen bij deze feature. Zes maanden nadat Gmail "dark mode" kreeg voor iOS had ik nog niet op al mijn devices. Zelfde account, ene device wel, andere niet. De logica ontgaat me volledig, maar het toont wel aan dat Google e.e.a. per device willekeurig enabled, gewoon wachten tot je device aan de beurt is.
het toont wel aan dat Google e.e.a. per device willekeurig enabled, gewoon wachten tot je device aan de beurt is.
zo willekeurig is het niet, maar eerder gebaseerd op device-type, tenzij je 2 toestellen van hetzelfde type hebt en ze softwarematig niet te verschillend zijn zal je dat altijd zien bij hen. Waarom zou je het account-based doen waardoor er plots een hoop untested devices zijn die het krijgen, terwijl je user-experience dan in het algemeen misschien net slechter kan worden?
Het waren inderdaad twee iPad Pro's (2018) van slechts verschillende schermformaten.

Bij Apple TV 4K is er letterlijk maar een stuk hardware voor alle devices, met slechts een verschil tussen 32gb en 64gb opslagruimte. Testen van deze update zou dus een fluitje van een cent moeten zijn.
Testen wel, uitrollen niet.
Dit klopt helaas niet.

Ik had het op mijn 11 pro Max tijdens de beta wel en nu niet meer. Vriend van mij met hetzelfde toestel heeft het al wel.
ik doe alleen maar aannames op wat ik lees en zie. Daaruit probeer ik logisch te redeneren, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat die logica gelijk is aan wat een of ander AI algoritme bij google als uitkomst geeft voor een specifiek toestel.Het klinkt misschien vreemd, maar mensen snappen de logica vaak niet wat er elders gebeurt en in het geval van geautomatiseerde rollouts in techbedrijven naar miljoenen/miljarden toestellen kan je binnen dat bedrijf zelfs amper nog iemand vinden die het antwoord daar volledig op kan geven (berg de illusie dus almaar vast op dat je het antwoord zal krijgen).
Echter, je bracht het hierboven niet als een aanname maar als een feit, welke dus niet correct blijkt te zijn.
ik scheef "eerder gebaseerd op", dus met wel degelijk duidelijke ruimte voor interpretatie en twijfel
Op mijn 11 Pro Max heb ik de optie voor 4k HDR wel, maar op mijn iPad Pro 12,9 heb ik de optie weer niet.
Lekker overslaan dan als je het niet boeiend vind.

(De iPhone krijgt dit jaar 5g overigens)
Zo en wellicht op het duurste model lijkt me :) en lees net dat YouTube de app gaat upgraden met toestemming van Apple. Weet niet wat ik hier van moet denken, maar dan zou Google partij moeten zijn die Apple niet up to date heeft gehouden. Weer een issue uit de wereld

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 5 oktober 2020 10:25]

Alle iPhone 2020 modellen behalve de SE van begin dit jaar krijgen 5G volgens de geruchten.
Alleen het duurste model krijgt 5G mmWave maar dat is niet heel uitzonderlijk, dat is nog niet zo breed ondersteund en/of beschikbaar.

[Reactie gewijzigd door Donstil op 5 oktober 2020 10:33]

Als ze 5G krijgen dan lopen ze daarmee eens een keer niet helemaal mee achter. Wel een van de laatste merken met 5G, maar wel in een jaar dat het langzaam uitgerold gaat worden.
Even een side note.. dit is iets wat Youtube uitrolt en niet Apple, Apple ondersteunde al wel degelijk 4K sinds 2017 alleen sommige apps niet. dus als je iemand gaat bashen doe het dan bij de juiste partij, in dit geval dus Google ;)
Even een side note, lees dit: reviews: Chaos en orde rond videocodecs - De strijd tussen h265, av1, vp9 en ....

Het is niet alleen Google z'n schuld.
Zonde want alle streaming diensten doen het wel. Tegenwoordig gebruik ik maar de Youtube app van mijn smart TV en merk dat ik steeds meer apps gebruik waarvoor ik normaal de AppleTV pakte. De apps werken veelal hetzelfde en even soepel maar bieden wel betere beeldkwaliteit wanneer dat beschikbaar is (o.a. 8K60 HDR).
Totdat je tv niet meer ondersteund wordt, volgend jaar waarschijnlijk...
Die kans is er inderdaad, al is 1 jaar support wel erg weinig :+

Maar goed ik zie nog niet snel een nieuwe AppleTV uit komen. Hoeft ook niet maar ze moeten wel van dit soort geneuzel af, dat is gewoon echt flauw en nergens voor nodig.
Het geneuzel wat je beschrijft ligt niet aan het device de Apple TV 4K ondersteund nu eenmaal 4K@60fps dat Google iets niet goed doet of vrijgeeft is iets heel anders

Daarbij zal de Apple TV versie X niet heel lang op zich laten wachten gezien de lifecycle redelijk voorbij is 2,5 jaar. Ik vermoed aankomend jaar een nieuwe met de soc van de iPhone 12 en de iPad Pro, dit om hogere framerates te gaan ondersteunen en eventueel 8K

[Reactie gewijzigd door SpoekGTi op 4 oktober 2020 18:37]

Nee of ja dat bedoel ik, Google gooit hier roet in het eten maar dat beïnvloed wel de keus om zoiets te kopen of niet. Apple mag daar wel eens steviger achteraan zitten wat mij betreft (als ze dat niet al doen).
Maar Google mag toch zelf bepalen op welke apparaten ze welke apps/ features uit brengen?
Maar goed ik zie nog niet snel een nieuwe AppleTV uit komen.
Wacht nou maar eerst eens de komende aankondiging af... Geruchten....
https://www.iculture.nl/n...4-chip-nieuwe-controller/
Precies. Een TV pas helemaal niet in het smart-eco systeem. Een TV heeft een veel langere life cycle dan apps en content. Gewoon een (relatief) goedkoop extern device gebruiken in combinatie met een goed scherm. Dat scherm kan 7...10 jaar mee, en de content player 3 of 4 jaar. Tegen die tijd zijn de requirements vaak weer zo veel zwaarder dat je moet upgraden.
Inderdaad. Ik gebruik een 65 inch computer scherm als tv.
Nvidia shield erop aangesloten en je hebt eigenlijk zon beetje alles. Zelfs de afstandbediening van de shield werkt gewoon op het scherm. Perfect
Beter dan niks. Maar bizar slecht dat software je hardware aan het tegenwerken is.
Moet gewoon maximaal refreshrate uit kunnen halen.
En daarom weer ik gesloten systemen en moeten we bewust zijn van de gevolgen op lange termijn.
Ik heb zelf zo'n 10 jaar terug gekozen om een HTPC te bouwen op basis van Windows. De reden? Ik voorzag al dat kant en klare hardware een bepaalde mate van kreupelheid konden hebben in functionaliteit.
Als je films wil afspelen, lijkt het me dat je invloed wil hebben op:
- Ondertiteling (niet alleen door losse .srt bestanden te kunnen laden, maar ook lettertype/grootte en positie). Kodi kan bijvoorbeeld ondertiteling onder de film in de zwarte balk plaatsen. Dan zit het niet in je beeld. Ik gebruik Sylfaen als lettertype, omdat dat wat eleganter oogt dan bijvoorbeeld Arial.

- Synchroniseren beeld/geluid. Lijkt me geen voorkeursfeature maar een must.

- Functionaliteit afstandbediening. Ik gebruik zelf een NUC, die je vanuit uitstand kan starten met een afstandbediening. Kodi start automatisch op (door een snelkoppeling te koppelen aan shift+CTRL+1 of iets dergelijks, iets wat de afstandbediening als commando kan geven).

- Keuze/verkrijgbaarheid mediaspelers. Tegenwoordig spelen Kodi/VLC eigenlijk praktisch alles wel af geloof ik. Kodi heeft zelfs een versie die redelijk omgaat met HDR materiaal.

Als ik dit soort geneuzel lees, sta ik met verbazing te kijken. Het is net alsof een autoverkoper me zegt: nee, sorry, omdat u climate control hebt, kan de auto geen elektrische ramen hebben.
Dan denk je toch ook: het zal wel, ik kijk wel bij de concurrent?
Alleen zijn er niet zo veel concurrenten. Natuurlijk kun je een goedkoop PC'tje met Windows of Linux neerzetten, maar niet iedereen vindt dat ideaal.

Een Apple TV is plug & play en heeft als voordeel dat het naadloos aansluit op het Apple ecosysteem.

Sowieso kun je de meeste van de zaken die je noemt gewoon alsnog door bijvoorbeeld vanaf VLC te streamen vanaf je Mac / MacBook naar je AppleTV, zoals geluid synchronisatie bijstellen, eigen font ondertitels kiezen, ander .srt bestand of gewoon een andere player.

Ook te gebruiken vanaf vanaf je iPhone en iPad. Geen aparte afstandsbediening meer nodig.
Ieder heeft z’n eigen usecase en daarbij een eigen passende oplossing.

Ikzelf heb een Apple TV en werkt voor mij perfect. Als ik een film wil zien dan zoek ik ‘m op, als hij in Netflix staat kijk ik ‘m via Netflix, zo niet dan huur of koop ik ‘m, afhankelijk van of ik ‘m vaker wil kijken of niet. Hoef niet moeilijk te doen met synchronisaties van beeld/geluid, custom subs of snelkoppelingen aan afstandsbedieningen te koppelen. Gewoon aansluiten, inloggen, klik, klaar.

YouTube, ja het staat erop, maar gebruik het nooit, sowieso niet via de TV, soms alleen via m’n telefoon om een tutorial of iets op te zoeken, voor mij persoonlijk staat er geen interessante content op YouTube.
Nou ja.... ik doe hetzelfde, maar ik moet zeggen dat b.v. Amazon Prime en Netflix prima draaien op de LG TV. Die mist dan weer Kodi en Stadia en ja, over 2-3 jaar is het niet meer ondersteund.
Maar Kodi heeft voor een normaal mens teveel instelmogelijkheden en er zijn vaak conflicten tussen de verschillende extensie en UIs, kortom ook niet ideaal.
Dan maar een kastje er aan.... maar welke dan: Apple 4k probeert je nog verder in het Apple ecosysteem te locken doet nog niet eens Youtube 4k ??? Amazon denkt dat je dat ding vooral nodig hebt om Amazon content te pushen, google ditto met de Chromecast. De Nvidia Shield is een van de weinig neutrale apparaten die wellicht "alles" doet en blijft doen in 4k en HDR: Prime, Netflix, Kodi, Apple stream, Stadia .... en dat weet ik niet eens zeker. Er zit standaard kennelijk niet eens een browser op. Allerlei ander spul wordt vaak ondersteund tot de volgende versie uitkomt, dat schiet ook niet op.... het is een zootje en de consument is de dupe.
@ konig-Admiraal: Ok dus ook de Shield kan geen Youtube HDR? Brilliant!

[Reactie gewijzigd door batteries4ever op 5 oktober 2020 10:36]

Geweldig! Al had ik liever ook 60fps gehad.
Klopt, maar bedoelde YT in 4K en 60 FPS.
Wanneer je geen YouTube premium hebt klik je op je iPhone in Safari in de adresbalk op de “aA”. Dan vraag je de desktop website op van YouTube en pip werkt dan weer en heb je geen YT premium nodig. Handig met o.a. podcasts.
Dan ondersteun je 4K maar zonder HDR, heel apart.
Dat heeft de shield tv ook. Heeft waarschijnlijk te maken met de codec die YouTube gebruikt en evt hardware beperkingen.
Klopt heeft temaken met de gebruikte vp9 profiel, voor 4k en lager is vp9 profiel 1 nodig, voor 4k hdr vp9 profiel 2, de shield van iig 2015/17 heeft profiel 1.

Bij Apple weet ik het niet of deze profiel 2 ondersteund.
De Shield 2019 Pro kan het eveneens niet, 4k@60Hz&HDR. Aangezien een Xiaomi Mi Android TV boxje het wel kan, stond ik hier toch even van te kijken.
Ok dat is dan wel een min puntje, al hoewel het alleen voor youtube geldt dat hdr niet werkt.
Ach, wat niet weet wat niet deert, toch? ;)
Hier nog niet te zien, gebruik de app op mijn slag TV maar handig is dat niet.
Anoniem: 562971
4 oktober 2020 20:21
Offtopic, maar doe ook eens wat aan dat bijna fluister zachte Dolby Atmos.... In vergelijking moet ik bijna tot 20 bijpompen, terwijl ik de Xbox One X ook met Atmos flink terug moet schroeven naar 12 of 10
Kijk jij je instellingen maar eens goed na, op je reciever of op je Apple TV. (“Verminder harde geluiden” zou je zo maar eens aan hebben staan. Op mijn receiver klinken alle inputs even hard. Alleen de Shield met dts materiaal lijkt wat krachtiger te klinken.
Spatial audio (Atmos) support voor AirPods Pro? Zou voor mij een killer feature zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee