Inderdaad: heel veel geschreeuw en gedoe om niets omdat mensen zich niet wensen te informeren over het onderwerp waarover ze schrijven. Die hele problematiek is daardoor uit zijn verband getrokken en dat gebeurd hier nu weer. Zowel jij als de auteurs van die artikelen zijn kennelijk niet op de hoogte van het feit dat vroeger de nachtmerrie nog veel en veel erger was. Je moest je een weg banen tussen protocol standaarden en versies EN dat vervolgens herhalen bij de kabels en connectoren (i.e. USB 2.0 of USB3.x maakt nogal wat verschil uit voor de USB-B connector). Het enige verschil tussen toen en nu is dat het oerwoud een stuk kleiner is geworden. Het is echter nog steeds een oerwoud, zeker voor als je niet zo technisch bent aangelegd.
Dat wat @
Navi aanstipt is iets wat ook nooit zal gaan veranderen. Protocollen zullen altijd een eigen versienummer blijven hebben dus men zal ook altijd moeten blijven zoeken naar welk protocol en welke versie er ondersteund wordt door zowel de computer als de gebruikte randapparatuur. USB-C is dan ook niet bedacht om dit op te lossen. Het is wel bedoelt om de oerwoud van connectoren die we bij USB hadden te reduceren. Dat heeft het ook gedaan, kijk maar naar de USB 3.1 standaard. Vanaf deze versie is er namelijk nog maar 1 USB connector: USB-C. Als je dit vergelijkt met de nachtmerrie die USB 2.0 heet dan is het wel heel erg duidelijk hoeveel beter het nu is.
Datzelfde geldt ook voor een piggyback protocol als Thunderbolt. Dat is nou eenmaal geen eenvoudige koek omdat dit protocol een heleboel andere protocollen ondersteund. Aan de ene kant maakt dat dingen makkelijker (je hoeft alleen maar te weten dat iets Thunderbolt 4 compatible is) en aan de andere kant ook weer heel moeilijk (de onderliggende protocollen die door Thunderbolt 4 worden ondersteund bijv.).
Dit is gewoon het probleem van technologie an sich. We hebben door technologische ontwikkeling een oerwoud aan standaarden, protocollen, versies, connectoren en noem maar op. Ieder dingetje kent weer zijn eigen publiek. Zowel Thunderbolt als USB-C zijn 1 van de eerste pogingen om aan dat oerwoud wat te doen. Dat we het ooit heel simpel gaan krijgen is naïef om te denken, zoiets is namelijk niet mogelijk. Dan zou je ontwikkelingen stop moeten zetten en voor eeuwig en altijd bevriezen. Dat betekent echter ook dat je dus geen steek verder gaat komen dan waar we nu zijn.
@
Navi dat komt omdat je de connector type nodig hebt, het protocol, het versienummer van het protocol en de snelheid. Gevolg is dat je dus dingen krijgt als "USB 3.2 Gen 2-connector van het type-A". Wat overigens heel erg grappig is gezien het feit dat de USB 3.2 standaard helemaal geen USB-A connector kent. USB 3.1 kent zo'n connector maar vanaf 3.2 is het alleen maar USB-C. Waarschijnlijk zien ze het bij OWC door al die aanduidingen het ook niet meer.
Anyway, wat mij hier opvalt is dat dit ook de eerste Thunderbolt hub is en meteen ook een Thunderbolt device is met een wel heel erg gunstig prijskaartje, een dockingstation komt het dichtst in de buurt van deze TB4 hub en kost al snel het dubbele! De Europese prijs wordt ook vermeldt op de OWC website: €166,98 (incl. 21% BTW).
Edit: nog een belangrijk punt vergeten te melden: de laatste generatie Thunderbolt controllers voor Thunderbolt 3 (
JHL7540) hebben een heel belangrijke feature die nog meer oerwoud weghaalt: ze ondersteunen zowel Thunderbolt als USB-C apparaten als host. De huidige LG UltraFine monitoren die in samenwerking met Apple zijn gemaakt gebruiken deze controllers. Het gevolg is dat deze schermen nu met zowel de iPad Pro (USB-C only) en iets als de MacBook Pro (Thunderbolt 3) te gebruiken is. Met USB-C kun je echter niet alle functionaliteit van de schermen gebruiken wegens het beperkte aantal alternate mode channels. Voor DisplayPort 4k op 60Hz heb je bijv. alle alternate mode channels nodig waardoor je niet een channel over hebt die je voor USB 3.0 kunt gebruiken. Met Thunderbolt heb je dit probleem echter niet.
Thunderbolt 4 kent deze USB-C & Thunderbolt compatibiliteit overigens ook. M.a.w. in de toekomst zal het dan ook vooral gaan om wat je wel/niet met een apparaat kunt doen ipv de exacte protocollen. Nogmaals, dit maakt alleen het oerwoud kleiner, het zal voor velen nog steeds complexe materie blijven. De artikelen die je linkt zijn in ieder geval outdated en moet je eigenlijk ook niet meer gebruiken.
[Reactie gewijzigd door ppl op 22 juli 2024 21:55]