OWC introduceert Thunderbolt 4-hub met drie extra Thunderbolt-aansluitingen

OWC heeft een Thunderbolt 4-hub aangekondigd. De hub gebruikt een enkele Thunderbolt 4-connector en voegt drie extra Thunderbolt-aansluitingen en een USB 3.2 Gen 2-connector toe. Het lijkt de eerste Thunderbolt 4-hub op de markt te zijn.

De OWC-hub in kwestie gebruikt een enkele Thunderbolt 4-connector die met het hostsysteem wordt verbonden. Aan de andere kant bevinden zich drie Thunderbolt-aansluitingen waarmee gebruikers extra Thunderbolt-apparaten kunnen aansluiten, zoals monitoren, externe opslagmedia en externe videokaarten.

De drie extra connectors ondersteunen daarnaast ieder een daisy chain met meerdere Thunderbolt-apparaten, die afzonderlijk losgekoppeld kunnen worden zonder de andere ketens te verstoren. De nieuwe Thunderbolt 4-standaard maakt dergelijke hubs met maximaal vier Thunderbolt-connectors mogelijk.

OWC Thunderbolt 4-hub
De OWC-hub ondersteunt drie daisy chains met Thunderbolt-apparaten. Afbeelding via OWC

De hub beschikt verder over een enkele USB 3.2 Gen 2-connector van het type-A. Het geheel wordt van stroom voorzien via een DC-connector. De hub kan tot 60W aan stroom leveren aan de host en 15W aan de drie extra Thunderbolt 4-aansluitingen. OWC meldt ook niet welke controller de hub gebruikt. Tom's Hardware speculeert dat het om een JHL8440 van Intel gaat, aangezien dit de enige Thunderbolt 4-controller is die dat bedrijf produceert voor accessoiremakers.

De OWC Thunderbolt 4-hub kan momenteel vooruit worden besteld via de website van het bedrijf. De hub kost daar 149 dollar, wat omgerekend en met btw neerkomt op ongeveer 153,90 euro. Het product wordt eind oktober verzonden. Over prijzen en beschikbaarheid in Europa wordt vooralsnog niet gerept.

OWC Thunderbolt 4-hubOWC Thunderbolt 4-hub

Afbeeldingen via OWC

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

04-10-2020 • 17:16

79

Reacties (79)

79
78
34
4
0
31
Wijzig sortering
Los hiervan:
USB3.2
Gen 2
Type A

Wat een naamgeving zeg, er is gewoon maar 1 verklaring voor dit soort ongein, ze doen het expres om de consument te verwarren.
USB3.2 Gen 2 is een protocolversie
USB Type A is de fysieke connector.

Type A en B hebben heel lang dienst gedaan, en nu zitten we eindelijk aan type C, een type dat er gekomen is als antwoord op de lightning connector van Apple.

En dat je protocol elke paar jaar beter wordt mag ook niet verbazen. Maar daar hebben ze wel al altijd een zootje gemaakt van de naamgeving.
Bijna goed:

USB is de naam van het protocol wat over de kabel gaat
3.2 is de versie
Gen 2 is de aanduiding van de maximale snelheid (in dit geval is dat 10Gbps)
Type A is de connector

Dat laatste is een rare want USB 3.2 kent alleen maar USB-C als connector. USB 3.1 kent zowel de USB-A als USB-C connector. Echt veel verschil zit er niet tussen die versies dus voor de gebruiker maakt het ook niks uit.

Ik denk dat die USB 3.2 aanduiding komt doordat de USB-A poort aan de ingebouwde USB-controller van de Thunderbolt 4 controller is gehangen. De USB versie die deze ingebouwde controller gebruikt is namelijk 3.2.

[Reactie gewijzigd door ppl op 22 juli 2024 21:55]

Maar dat is dan toch off-spec? Zoals jij zegt kent USB 3.2 alleen USB-C, maar is alsnog verbonden met een ouderwetse type A. Het kan maar dan mag het USB logo er niet mee gebruikt wordt, dat vereist dat je je aan de specificaties houdt.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 22 juli 2024 21:55]

Vergeet niet de USB3.2 Gen2x2 Type-C voor 20Gbit (de helft van de TB3 = TB4 bus)... Voor het 'overzicht'.
De C connector is overigens slappe hap, letterlijk. Veel kabeltjes en poorten klikken bij mij al niet meer, wat er in resulteert dat schijven bij enige beweging al los raken.
Tel daar de extreme verwarring die @Navi noemt bij op én fabrikanten die allerlei onlogische kabels maken (die dan max usb 2 doorvoersnelheid hebben) en het is enkel verwarrend.
Lightning was zo slecht niet en het is jammer dat ik ooit anders wenste ;)
Ik vraag me af waarom er niet een bijna-Lightning kabel door Apple gesuggereerd is als USB-C fysieke connector; was een prima idee: de stekker, socket en veering waren stevig en dik; de pinnetjes op de stekker waren plat dus niet makkelijk te beschadigen.

De poort was ook redelijk stevig om dat deze net als de stekker uit 1 stuk is (dus niet met een plastic divider in het midden zoals USB-C dat wel heeft) en voor meer dan driekwart puur aanwezig is om de stekker te begeleiden. Enige was dat er stof in kan komen en dat je dat er dan weer uit moet pulken, maar dat is met alle poorten zo.
Dat stukje plastic in het midden van een usb-c poort maakt niet zoveel uit voor de stevigheid. Het hangt vooral af van de kwaliteit van de poort. Als ik mijn Samsung pak, heeft de connector speling in z'n breedte, dan kan die iets heen en weer draaien. Als ik die van mijn externe ssd probeer, zit die net zo stevig vast als de lightning connector in mijn iPhone.
Het enige verschil wat dat middenstukje uitmaakt is dat stof iets lastiger te verwijderen is.
Het is fragieler aan de binnenkant; het slimme aan de Lightning connector is dat het geen kleine breekbare stukjes heeft. Dat er zo'n grote variëteit in zit is inderdaad lastig, dan krijgt USB-C als geheel een slechtere naam qua connectors.
Geen idee. Het magische van de Lightning is dat er een inkeping inzit, daarmee klikt hij goed vast. Ik weet niet hoe dat bij USB-c zit maar bij voelt het als een uitgelubberde k... ;)
Bij USB-C hebben ze inderdaad niet in het vaste ontwerp een goede positieve latch gestopt. Daar zit meer het klassieke verende-vinger model in, beter dan USB-A en B maar niet vergelijkbaar met Lightning idd.
type C, een type dat er gekomen is als antwoord op de lightning connector van Apple.
Niet als antwoord... USB type C was al in ontwikkeling, maar dat ging Apple 'formeel' niet snel genoeg. Dus toen kwam Apple met de Lightning connector. Dat ze daardoor een eigen eco-systeem hadden en meer geld konden vragen voor Apple specifieke accessoires heeft er 'natuurlijk' niets mee te maken.
Ik lees dat je een expert bent in het maken van connector oplossingen voor de massamarkt met honderden miljoenen geproduceerde onderdelen. Zou je er wat meer over kunnen vertellen?
Alleen maar goed, ik vind de lightning connector fijner dan usb-c.
Behalve dan dat mijn iPad nu usb-c heeft, mijn EarAirPods niet meer in mijn Mac te steken zijn én mijn oude Beats nog microUSB heeft.

[Reactie gewijzigd door iAR op 22 juli 2024 21:55]

Ik vergelijk ook puur usb-c met lightning. Dat de iPad nu usb-c heeft is aan de ene kant jammer, maar aan de andere kant is het beter voor de compatibiliteit, ik zou bij een iPad eerder externe apparaten gebruiken dan bij mn iPhone, dus dan is usb-c handiger.
Dat die Airpods niet in je Mac te steken zijn komt niet door lightning vs usb-c, maar door usb-c vs usb-a. Daar zijn dan weer andere kabels voor, en anders laad je ze via een usb adapter op.
Hetzelfde geldt ongeveer voor die oude Beats, die laad je gewoon op met de bijgeleverde kabel.
Voor de iPhone vind ik lightning wel fijner.
Ik bedoelde EarPods, excuus.
De oude Beats gaat het inderdaad om opladen waarvoor ik dus een usb-a (voor de stekker) en/of c (voor mijn Mac en iPad) naar microusb kabel nodig heb: nóg een kabel.
Die lightning Earpods zijn inderdaad jammer voor je Mac. Dat je nóg een kabel nodig hebt voor die Beats is ook niet zo erg toch? Die kabel is meegeleverd. Als je die wilt opladen aan je Mac heb je dus inderdaad een usb-c naar usb-b kabel nodig, of een usb-c hub. Dat houd je altijd wanneer je oudere apparaten hebt.
Wat ik fijn zou vinden is wanneer usb-c net zo fijn zou zijn als lightning, die aansluiting klikt gewoon goed :P
Ik vind van wel. Ik heb bijna alle kabels in a en c variant. En die moeten ook altijd mee op reis...
Terwijl ik voor vroeger onderweg een 3x usb-a adapter had, heb ik nu een 2x a + 2x c. Eén apparaat moet dus via a aangesloten worden...

Ik zou het fijn vinden als usb-c net zo stevig vastklikt als Lightning. En dat iedereen gewoon over gaat naar usb-c. Ook mijn iPhone, alles. Het voelt nu als een erg omslachtige in-between periode waar het einde nog niet in zicht is.
Ik zou het fijn vinden als usb-c net zo stevig vastklikt als Lightning.
Daar ben ik het mee eens, dat is ook 1 van de redenen dat ik lightning zo fijn vindt. Als usb-c net zo fijn werkt zou ik dat ook wel in mn iPhone willen hebben.
... type C, een type dat er gekomen is als antwoord op de lightning connector van Apple.
Apple is 1 van de mede ontwikkelaars van USB type C. USB Type C volgt gewoon de ontwikkelingen in de markt en is geen antwoord op Lightning, wat Apple only is.
Die "U" van universal mag er wel af intussen. :P
Ik weet nog dat USB niet bestond en vanuit die ervaring is het ondanks alles nog steeds wel 'Universal'. Voor die tijd had je een poort voor muis en toetsenbord (soms inwisselbaar en soms niet), een poort voor je printer, een poort voor een modem, en een paar verschillende aansluitmethoden voor een externe drive (o.a. Parallel en SCSI).

Maar, een printerpoort gebruiken om je muis aan te sluiten of een externe harde schijf aan een toetsenbordpoort hangen was niet mogelijk. Dat je toen een 'Universele' poort kreeg waar je alles kon hangen was toch wel echt universeel.
Ja, maar de tijd dat je "universeel" alles op je USB poort kon aansluiten en het dan ook werkte is weer voorbij. Als je er nu geen Thunderbolt chippie achter hebt dan heb je (volgens mij) al weer geen display port over USB. Ook kan het zijn dat hdmi niet wordt ondersteund. Ofwel: je kunt nu een fysieke USB-C of USB-A (3.2) connector hebben, maar je weet niet of het apparaat dat je er op aansluit ook zal werken. Dat was met USB 1.1 t/m 2.x wel zo.
Het is nog nooit zo universeel geweest. USB, Thunderbolt, DisplayPort, ... allemaal op 1 connector.
Het is nog nooit zo universeel geweest. USB, Thunderbolt, DisplayPort, ... allemaal op 1 connector.
1 connector waarvoor je wel de juiste kabel hebben en over de juiste poort moet beschikken... Zie bericht Sjonny:
De nachtmerrie is veel erger dan je denkt. Lees posts als dit maar eens:
https://debugger.medium.c...ea3688#Echobox=1601499898
https://blog.fosketts.net...mare-usb-c-thunderbolt-3/
voor het device dat je wil aansluiten uiteraard, daar kan de host niets aan doen. Haal je 15 jaar oude usb-muis vanonder het stof en het ding zal werken in je fancy nieuwe hub. Dat de standaard hoe langer hoe verder is uitgebreid en je geen backwards-compatibility hebt van je nieuwe device met je oude controller konden ze vroeger ook niet voorzien doordat er telkens nieuwere en hogere eisen worden gesteld.
Anoniem: 14842 @dasiro5 oktober 2020 07:10
Het is niet Universal meer. Vroeger wist je zeker dat je usb apparaat ging werken.

Ze hadden gewoon alle standaarden zoals power delivery, displayport/hdmi/etc/thunderbolt. verplicht moeten stellen bij elke implementatie.

Dan weet je zeker dat je apparaat met usb-c connector ook gewoon gaat werken, je laptop wordt opgeladen en je beeld hebt.

In plaats daarvan is nu de connector nog gestandaardiseerd, en je oude USB apparaten zullen werken. Maar of je een goede generatie kabel hebt en of je ook beeld krijgt als je je scherm met usb+c connector er op aansluit is een wilde gok....

Nee, ze hebben consessies gedaan op basis van kosten en daardoor is wat mij betreft het hele universele er af. Jammer.
op die manier zouden je gsm, smartwatch, ... ook als display moeten worden aanzien? Er is teveel in de standaard gepompt en op termijn zal dat misschien wel ooit terug zo zijn, maar ik vrees dat het een beetje een utopie is
Anoniem: 14842 @dasiro5 oktober 2020 14:47
Nee, de dingen die jij noemt maken gebruik van een display, maar daar houdt het ook op.

De USB standaard is ooit begonnen als een standaard waarbij je alles wat je er op aan kon sluiten (lees: de connector past) ook zou werken. Als jij een USB webcam aansloot, of een muis, of een hdd of een scanner: het werkte (al dan niet met driver).

Nu heb je plots een standaard waarbij de chipset achter die USB connector en achter de specificatie anders kan zijn. Zo kan het zijn dat ik dus geen Thunderbolt ondersteuning heb, maar wel HDMI. Of geen Thunderbolt en ook geen HDMI. En dan verschilt dat ook nog eens per kabel wat er doorgegeven kan worden.

Ik heb hier bijvoorbeeld 3 laptops met USB-C aansluitingen. De Dell die ik heb ondersteund alles: power delivery, displayport, thunderbolt, etc. Die kan ik met één kabel op mijn Philips scherm aansluiten en dan heb ik alles van beeld, stroom tot netwerk. De tweede laptop ondersteund alleen power delivery en hdmi: die krijgt dus alleen beeld en die moet ik met een extra kabeltje aansluiten op het scherm. Ook het netwerk doet het daar niet standaard. De 3e ondersteund alleen power, krijg geen beeld, geen netwerk of wat ook. Redelijk kansloos vergeleken met good old USB.
daarom dat ik ook schreef dat er teveel in de standaard gepompt is. Je kán niet verwachten dat alles met 1 en hetzelfde kabeltje werkt, daarvoor zijn de devices te verschillend en krijg je een uiterst complexe kabel en connector voor iets simpel, terwijl dat dan weer niet krachtig genoeg is voor iets complex.
Anoniem: 14842 @dasiro5 oktober 2020 15:53
Nee hoor, dat kan prima. Sterker nog: USB4 zal gebruikmaken van het TB protocol. Dan ben je al van een hoop inconsistenties (display port wel/niet) enzo af. De fysieke connector heeft maar een x aantal kabeltjes, hoe ingewikkeld wil je dat maken? Welke mogelijkheden er wel of niet zijn wordt allemaal afgehandeld door de soft-/firmware.

Ik hoop in elk geval dat ze inzien dat één standaard die werkt in het belang is van alle fabrikanten en de consument.
waarom moet de USB standaard verplichten dat mijn doodgewone muis met USB-C aansluiting, ook power delivery, HDMI, Display port en thunderbolt op 40gbit moet ondersteunen? Mijn muis heeft genoeg aan USB 1.1 snelheid (12Mbit).

[Reactie gewijzigd door mohf op 22 juli 2024 21:55]

Anoniem: 14842 @mohf5 oktober 2020 20:13
Nee, de usb standaard zou moeten verplichten dat de HOST gewoon aan kan wat je er aan koppelt. Het andere apparaat toch niet. Dat zeg ik toch ook nergens.

Als de HOST een pc is zou die alle mogelijkheden moeten bieden die de standaard omhelst. Zoals ook vroeger met USB het geval was. Of heb jij vroeger veel usb muizen gehad die niet werkten omdat jou usb poort geen ps2 over usb ondersteunde? Of een usb headset die het niet deed omdat je usb aansluiting geen audio over usb chipje had? Precies. En dat zijn dingen die nu wel kunnen: je steekt je usb-c scherm in je laptop en je hebt geen idee of dat kan werken, lekker handig.
Dus als een TV fabrikant een HDMI poort wil vervangen door een USB-C poort dan moeten ze hun TVs honderden euro's duurder maken om power delivery te ondersteunen? Een feature die bijna niemand gebruikt en veel complexiteit toevoegt. Niet logisch.
Anoniem: 14842 @mohf6 oktober 2020 07:34
Ten eerste is wat je zegt gigantisch overdreven, dat kost geen honderden euro's extra, zelfs geen tientallen. Dat ze dat er voor vragen is wat anders.

Maar ja: inderdaad, dat zeg ik. Omdat iedereen het dan snapt. Jouw huidige TV ondersteund bizar genoeg ook gewoon een muis, toetsenbord, externe opslag, etc. via USB. Dat wil niet zeggen dat je het moet gebruiken, maar het zou wel kunnen mits je TV de juiste driver heeft. Maar met USB 3.x is dat plots niet meer mogelijk volgens jou omdat alles dan honderden euro's duurder zou worden? Ik hou mijn hart vast dan want met USB4 lijken ze het licht te hebben gezien en gaat ze wél weer universeel worden. Ik ga alvast sparen voor mijn 10 keer zo dure muis waarop ik volgens jou ook mijn harde schijf op aan moet kunnen sluiten.

En het voegt ook geen complexiteit toe maar maakt het simpeler: 1 aansluiting, 1 chip (die alles ondersteund) en 1 type kabel. En zodra dat gestandaardiseerd is is het ook nog eens goedkoper vanwege de massa productie.
Volgens mij snapte je mijn punt niet.

USB PD (Power Delivery) waar ik het over heb is geen software maar hardware. En als ik zeg honderden euro's duurder, dan heb ik het over het feit dat TV's een voeding hebben van tientallen Watt's, als je wil dat je TV via USB PD 100 Watt kan leveren naar je laptop, telefoon of elk random apparaat, dan moet je TV een voeding krijgen die net zo groot is als je computer. En dan heb je flinke fans nodig om de TV af te koelen. En de complexiteit van de elektronica wordt dan ineens flink hoger.

Dit zie je al bij monitors die USB-PD met max 45W of 60W kunnen leveren al: ze zijn honderden euro's duurder dan de monitors die dat niet kunnen. Zoek maar eens een monitor onder de 500 euro met Power delivery. Ik wens je veel success
Anoniem: 14842 @mohf6 oktober 2020 10:39
USB Power Delivery uses one of CC1, CC2 pins for power negotiation up to 20 V at 5 A (or whatever less the source can provide)

Ofwel: je kunt een TV maken precies zoals je nu doet. Met genoeg sap om je hdd te laten draaien, maar te weinig voor je stofzuiger. Kijk hier ook voor meer info: https://www.androidauthority.com/usb-power-delivery-806266/ . Je mag dus gewoon minder, tot zelfs op het niveau van USB 1.1. Dat je apparaat dan een aparte voedingskabel nodig heeft is wat anders dan dat 'ie niet werkt.

En serieus: volgens mij ben je een van de weinigen ter wereld die de implementatie van de USB 3.x "standaard" niet gewoon een gigantische bende vind. Alle USB versies daarvoor waren een stuk duidelijker en universeler. Gelukkig lijkt USB4 dat ook weer te worden. Ik maak er verder geen worden meer aan vuil.
USB is geen bende, er zit een logische structuur in voor een engineer die er mee werkt.

Het lijkt een bende, omdat fabrikanten bewust zo vaag mogelijk proberen te doen door nietszeggende dingen als "USB 3.1" en "USB 3.2" labels te gebruiken, wat zowel een USB-A als een USB-C poort kan zijn, en snelheid hebben van 12 Mbit tot aan 40 Gbit.

Daarnaast wijken veel fabrikanten af van de standaard, door bijvoorbeeld analoge audio signalen rechtstreeks op een USB-C kabel aan te sluiten, terwijl USB uitsluitend digitaal ondersteund. Maar ja, het bespaart wel een paar cent voor een telefoonfabrikant.

Verder heb ik genoeg apparaten (vooral AliExpress) gezien die een blauwe USB 3 connector gebruiken, het product als USB 3 labelen maar intern alleen de 2 pinnnen aansluiten op een USB 2 controller chip. Letterlijk gewoon SCAM, waarbij mensen nogmaals USB de schuld geven.

Als iedereen zich nou gewoon aan de standaard houdt en duidelijke label als 5 gbit (USB 3), 10 gbit (USB 3 gen 2), 40 gbit (Thunderbolt 3), HDMI 1.4 / 2.0b, DisplayPort 1.2 / 1.4, USB PD 100W / 60W / 45W / 15W gebruikt, dan is het voor consumenten ook gewoon duidelijk.

[Reactie gewijzigd door mohf op 22 juli 2024 21:55]

Alleen het is niet alleen hogere eisen. Fabrikanten wijken af van standaarden waardoor je niet alleen nieuwe generaties hebt die beter zijn, maar ook constant zijtakken die meer of minder kunnen. En deze zijtakken kunnen zelfs schadelijk zijn als ze voor een ander apparaat worden gebruikt.
Alles moet op elkaar afgestemd zijn, van host tot randapparatuur. Als je host geen thunderbolt ondersteunt, gaat geen enkele hub daar wat mee kunnen doen. Andersom, als de hub dat niet ondersteunt, en de host wel, dan werkt het ook niet.
Die past alleen nergens op hier. :)
En bij verkeerd gebruik letterlijk gewoon poef zegt... (rook eruit en kapot)
Anoniem: 310408 @Sjonny4 oktober 2020 20:47
De nachtmerrie is veel erger dan je denkt. Lees posts als dit maar eens:
https://debugger.medium.c...ea3688#Echobox=1601499898
https://blog.fosketts.net...mare-usb-c-thunderbolt-3/
Maar heb jij daar nu veel last van? Ik niet. Ik heb hier 8 apparaten met USB3 connectors en heb gebruik gewoon de kalels die erbij komen en heb werkelijk nog nog een probleem gehad. In mijn bedrijven moeten wel werkelijk honderden USB3 apparaten hebben en ook daar zie ik gewoon geen problemen. Als je op de tweakers forums leest zijn problemen met deze materie ook zeer zeldzaam. Als jij er echt problemen mee hebt (en nogmaals, is dat zo?) denk ik dat je een uitzondering bent.
Dat je niks merkt wilt niet zeggen dat er geen probleem is. De latere usb 3 apparaten zijn sneller, maar als je ze in de vroegere poorten steekt werken ze langzamer. Je haalt dan niet alles uit je apparaten.
Helaas wel ja. Naast het feit dat usb c nog niet zo’n vlucht neemt heb ik ook bijna alle kabels dubbel, zowel in a als c variant. En aan de andere kant dus watch, lightning, usb c, mini-usb en hdd-connector. Als je in eerste instantie een usb c kabel koopt om je iPad te laden maar die later ook voor iets anders wilt gebruiken is ie ineens maar usb 2.0. Dus nóg een kabel...
ja, ik heb hier last van. ik kan niet mijn apple laptop opladen met mijn nokia lader. allemaal usb3, maar die apple vertikt het. misschien is dat een apple probleem, maar netjes is anders.
Dat heeft niets met Apple of Nokia te maken. Jouw Nokia USB lader is een smartphone lader, die levert bijlange niet genoeg power om een laptop van stroom te voorzien. Probeer het maar eens omgekeerd, jouw Apple USB C lader zal wél jouw Nokia smartphone opladen.
"die levert bijlange niet genoeg power om een laptop van stroom te voorzien."
Dat is dus juist het probleem, dit is dus helemaal niet meer zo 'universeel'. Het enige 'universele' waar je tegenwoordig vanuit kunt gaan is dat de kabeltjes wel zullen passen.
Er zijn serieuze beperkingen die voor de gemiddelde gebruiker niet altijd evident zijn:
* USB-C wel of niet met DisplayPort? USB-C docks gaan er altijd vanuit dat het er is. USB-C pcie insteek kaarten hebben echter zelden dergelijke functionaliteit aan boord. Informatie hierover vind je slechts bij uitzondering in de spec van de apparaten terug.
* Power over USB: Er zijn zo veel verschillende mogelijkheden en protocollen, dat het vooral een gok is om te zien of je apparaten goed samenwerken. Met een beetje mazzel vindt je ergens een review die het vertelt, maar vaak staat het niet eens fatsoenlijk in de specs van de apparaten die je wilt aansluiten.
* Wel of geen thunderbolt? Hoewel doorgaans beter gedocumenteerd dan bovenstaande, is dit toch ook niet altijd evident. Heeft de host nu wel/geen thunderbolt? Heeft het apparaat TB nodig? Is de kabel ok voor TB?
Nu weet ik zelf inmiddels waar ik op moet letten, maar hoe leg je dit in godsnaam uit aan iemand die geen verstand heeft van computers?
Inderdaad: heel veel geschreeuw en gedoe om niets omdat mensen zich niet wensen te informeren over het onderwerp waarover ze schrijven. Die hele problematiek is daardoor uit zijn verband getrokken en dat gebeurd hier nu weer. Zowel jij als de auteurs van die artikelen zijn kennelijk niet op de hoogte van het feit dat vroeger de nachtmerrie nog veel en veel erger was. Je moest je een weg banen tussen protocol standaarden en versies EN dat vervolgens herhalen bij de kabels en connectoren (i.e. USB 2.0 of USB3.x maakt nogal wat verschil uit voor de USB-B connector). Het enige verschil tussen toen en nu is dat het oerwoud een stuk kleiner is geworden. Het is echter nog steeds een oerwoud, zeker voor als je niet zo technisch bent aangelegd.

Dat wat @Navi aanstipt is iets wat ook nooit zal gaan veranderen. Protocollen zullen altijd een eigen versienummer blijven hebben dus men zal ook altijd moeten blijven zoeken naar welk protocol en welke versie er ondersteund wordt door zowel de computer als de gebruikte randapparatuur. USB-C is dan ook niet bedacht om dit op te lossen. Het is wel bedoelt om de oerwoud van connectoren die we bij USB hadden te reduceren. Dat heeft het ook gedaan, kijk maar naar de USB 3.1 standaard. Vanaf deze versie is er namelijk nog maar 1 USB connector: USB-C. Als je dit vergelijkt met de nachtmerrie die USB 2.0 heet dan is het wel heel erg duidelijk hoeveel beter het nu is.
Datzelfde geldt ook voor een piggyback protocol als Thunderbolt. Dat is nou eenmaal geen eenvoudige koek omdat dit protocol een heleboel andere protocollen ondersteund. Aan de ene kant maakt dat dingen makkelijker (je hoeft alleen maar te weten dat iets Thunderbolt 4 compatible is) en aan de andere kant ook weer heel moeilijk (de onderliggende protocollen die door Thunderbolt 4 worden ondersteund bijv.).

Dit is gewoon het probleem van technologie an sich. We hebben door technologische ontwikkeling een oerwoud aan standaarden, protocollen, versies, connectoren en noem maar op. Ieder dingetje kent weer zijn eigen publiek. Zowel Thunderbolt als USB-C zijn 1 van de eerste pogingen om aan dat oerwoud wat te doen. Dat we het ooit heel simpel gaan krijgen is naïef om te denken, zoiets is namelijk niet mogelijk. Dan zou je ontwikkelingen stop moeten zetten en voor eeuwig en altijd bevriezen. Dat betekent echter ook dat je dus geen steek verder gaat komen dan waar we nu zijn.

@Navi dat komt omdat je de connector type nodig hebt, het protocol, het versienummer van het protocol en de snelheid. Gevolg is dat je dus dingen krijgt als "USB 3.2 Gen 2-connector van het type-A". Wat overigens heel erg grappig is gezien het feit dat de USB 3.2 standaard helemaal geen USB-A connector kent. USB 3.1 kent zo'n connector maar vanaf 3.2 is het alleen maar USB-C. Waarschijnlijk zien ze het bij OWC door al die aanduidingen het ook niet meer.

Anyway, wat mij hier opvalt is dat dit ook de eerste Thunderbolt hub is en meteen ook een Thunderbolt device is met een wel heel erg gunstig prijskaartje, een dockingstation komt het dichtst in de buurt van deze TB4 hub en kost al snel het dubbele! De Europese prijs wordt ook vermeldt op de OWC website: €166,98 (incl. 21% BTW).

Edit: nog een belangrijk punt vergeten te melden: de laatste generatie Thunderbolt controllers voor Thunderbolt 3 (JHL7540) hebben een heel belangrijke feature die nog meer oerwoud weghaalt: ze ondersteunen zowel Thunderbolt als USB-C apparaten als host. De huidige LG UltraFine monitoren die in samenwerking met Apple zijn gemaakt gebruiken deze controllers. Het gevolg is dat deze schermen nu met zowel de iPad Pro (USB-C only) en iets als de MacBook Pro (Thunderbolt 3) te gebruiken is. Met USB-C kun je echter niet alle functionaliteit van de schermen gebruiken wegens het beperkte aantal alternate mode channels. Voor DisplayPort 4k op 60Hz heb je bijv. alle alternate mode channels nodig waardoor je niet een channel over hebt die je voor USB 3.0 kunt gebruiken. Met Thunderbolt heb je dit probleem echter niet.

Thunderbolt 4 kent deze USB-C & Thunderbolt compatibiliteit overigens ook. M.a.w. in de toekomst zal het dan ook vooral gaan om wat je wel/niet met een apparaat kunt doen ipv de exacte protocollen. Nogmaals, dit maakt alleen het oerwoud kleiner, het zal voor velen nog steeds complexe materie blijven. De artikelen die je linkt zijn in ieder geval outdated en moet je eigenlijk ook niet meer gebruiken.

[Reactie gewijzigd door ppl op 22 juli 2024 21:55]

Anoniem: 302359 @Sjonny4 oktober 2020 20:08
Dank voor deze links, heb ze opgeslagen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 302359 op 22 juli 2024 21:55]

Ik heb deze monitor: pricewatch: Asus ProArt PA27AC Grijs
Er zitten 3x USB-C aansluitingen op, alle 3 hebben een verschillende functie.
- 1x USB-C thunderbolt met 45W output
- 1x USB-C met 15W output
- 1x USB-C

[Reactie gewijzigd door GoT op 22 juli 2024 21:55]

Wat een naamgeving zeg, er is gewoon maar 1 verklaring voor dit soort ongein, ze doen het expres om de consument te verwarren.
Ik verwacht dat het niet hun intentie is, maar dat ze denken en ik herhaal denken dat dit het duidelijker maakt. Het is voor mij als computernerd vaak al even denken laat staan hoe het voor normale mensen is. ;)

[Reactie gewijzigd door MetalfanBlackness op 22 juli 2024 21:55]

Ik ben het er mee eens dat het verwarrend is. Het is namelijk puur aan de USB-aansluiting niet te zien wat je er mee kan doen. USB-c aansluiting van een laptop kan namelijk gebruikt worden om beeld als output te geven én tegelijkertijd als voedingsaansluiting van de laptop te dienen. Dit voor als de monitor het mogelijk maakt om de laptop te voeden.

Maar blijkbaar kan niet elke laptop met USB-c aansluiting dit. En hoe je aan deze fysieke USB-c aansluiting kan zien of dit mogelijk is, is mij nog een raadsel. En dat vind ik een vreemde dubbelzinnigheid van deze universal serial bus.

Verderstrekkend vraag ik mij dan af wanneer dit mogelijk is op een zelfbouw Pc, om beeld via de USB-c aansluiting door te geven.

Heeft iemand antwoord op beide vragen?
Het is gewoon lastig. De naam moet bedacht worden voordat je weet hoe een technologie of product precies uitpakt.
Nog meer Usb-kabels met andere standaard. Geweldig.
De hub gebruikt een enkele Thunderbolt 4-connector en voegt drie extra Thunderbolt-aansluitingen en een USB 3.2 Gen 2-connector toe.
Deze zin impliceert inderdaad dat er een nieuwe connector gebruikt wordt voor Thunderbolt 4, maar het is nog steeds een USB-C connector. Je kunt dus gewoon je oude kabels gebruiken voor beperkte functionaliteit, maar zult waarschijnlijk moeten upgraden om van alle features gebruik te kunnen maken. Hetzelfde geldt overigens voor USB 4, die ook nog steeds een USB-C connector gebruikt.

[Reactie gewijzigd door JackDashwood op 22 juli 2024 21:55]

Haha ja, is lachen. Je moet nu bestwel een promovendus zijn in usb-kunde hebben om de juiste kabel te kopen met keuze uit een simpele usb-c - usb-c kabel verkrijgbaar in de volgende specificaties, uiteraard zijn allen in andere afmetingen te koop.

- USB 2.0
- USB 3.1 gen 1 (5 Gb/s)
- USB 3.1 gen 2 (10 Gb/s)
- USB 3.1 gen 2 (20 Gb/s) (zou officieel usb 3.2 of usb SuperSpeed, of usb SuperSpeed+ moeten heten, maar die term lijkt niemand te gebruiken?)
- Thunderbolt 3 (20 Gb/s)
- Thunderbolt 3 (40 Gb/s)
- Thunderbolt 4 (40 Gb/s)

- Bijna elke bovenstaande kabel is te krijgen in een uitvoering met of zonder power delivery en verschillende vermogens, maar dat hoeft niet.
- Er zijn ook nog mogelijkheden om kabels te hebben die hdmi of displayport over usb supporten, maar dat hoeft niet, hoewel TB3 kabels ook displayport over usb-c ondersteunen.
Als ie even goed is als de USB-C hub van OWC, dan hoef ik hem absoluut niet te hebben. Want een enorm drama en een superslecht product was dat. Ik hoop van harte dat OWC geleerd heeft van de grote ontwerpfouten en nu een goed product neerzet. Eerst maar even uitgebreid de kat uit de boom kijken.
Uit interesse: wat waren de problemen met de USB-C hub?
De grootste problemen:
- Door brakke firmware kon je de dock niet aangesloten houden als de Mac uitstond, dan schakelde ie hem gewoon weer in. 8)7 Als je de modus op je MBP 2016 (Of nieuwer) had ingeschakeld om niet automatisch op te starten bij scherm open of power input (AutoBoot uit in NVRAM), dan kwam je in een infinite loop terecht dat de Dock steeds de spanning af en weer inschakelde en de Mac constant uit/aan ging om de acculading te tonen, super irritant en niet al te best voor de accu.
- De audiojack was fout ontworpen. Als de Mac uitgeschakeld werd en de Dock was nog aangesloten OF als je de Mac loskoppelde van het dock, dan kreeg je een harde bromtoon over je speakers; alsof je de kabel eruit trekt en je vinger er op houdt of tegen iets metaals aan duwt. Je moest dus altijd de audioplug loskoppelen, which kinda defeats the purpose of a dock. Bij mij extra irritant omdat m’n Harman/Kardon set zich automatisch inschakelde bij input. :p
- De bovenkant van het dock was extreem kwetsbaar. Er verkeerd naar kijken veroorzaakte al krasjes.
- Het kreng werd *heet*. Niet warm, nee: heet. Maar goed dat scheen dan “as designed” te zijn.
- Klantenservice reageerde niet echt op de problemen. Ze gaven uiteindelijk na wat langzame mailwisselingen toe van ‘t probleem te weten, maar het kwam er op neer dat het “waarschijnlijk pas in een nieuwe iteratie van de dock” opgelost zou worden.
- Het apparaat was de duurste van allemaal in de USB-C hoek (TB3 even uitgezonderd want daar was Belkin of Elgato denk ik de duurste.) maar werkte dus voor geen reet en had geen service. Teruggestuurd destijds en een Caldigit voor in de plaats genomen: wereld van verschil op alle fronten. Goedkoper, van metaal ipv plastic, goede firmware incl opties voor 4K fw-modi, et cetera. (En intussen naar een TB3 van Belkin omdat de USB-C only helaas toch bandbreedte te kort kwam uiteindelijk. Maar dat is geen design flaw ofzo dus neem ik uiteraard OWC en Caldigit absoluut niet kwalijk. :))

Er waren nog wat andere puntjes, maar die ben ik even vergeten dus was vast niet zo boeiend.
Waar ik ze wel kudos voor geef is ‘t aantal poorten dat ze in het ding gepropt hadden. Jammer alleen dat die niet allemaal goed werkten/ontworpen waren. :+

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 juli 2024 21:55]

uiteindelijk moet het toch allemaal thunderbolt met usb-c connector worden... lijkt me.
Dat zou makkelijk voor de consument zijn omdat je dan altijd een "superpoort" hebt maar veel toepassingen hebben de mogelijkheden van thunderbolt niet nodig en de implementatie van thunderbolt is niet goedkoop.

Het is wel zo dat je met usb-c totaal niet weet wat voor poort je hebt. Er kan zelfs gewoon usb 2.0 achterzitten. Een meer duidelijke naamgeving én herkenning van de mogelijkheden van een poort zouden wenselijk zijn. Nu doet elke fabrikant maar wat en krijg je van die verhalen waarbij de consument gefrustreerd is dat zijn docking station met usb-c aansluiting niet werkt op de usb-c poort van zijn laptop omdat die niet de juiste technieken (thunderbolt of displayport alt mode of...) ondersteunt.
Een meer duidelijke naamgeving én herkenning van de mogelijkheden van een poort zouden wenselijk zijn.
Waar denk je dat die USB 3.2 Gen 2 Type-A vandaan komt? Dat is de aanduiding waarin protocol, versienummer, max snelheid en connector in 1 regel zijn opgenomen. Precies wat jij nu oppert en precies hetgeen waar de rest hier tegen loopt te ageren omdat het zo onduidelijk is ;)

Waar we naartoe moeten is dat je met een USB-C kabel of een Thunderbolt kabel genoeg hebt om een werkend geheel te krijgen. Dat is technisch echter een hele grote uitdaging omdat je ineens forward compatible en backward compatible moet zijn.
Nu doet elke fabrikant maar wat ...
Niks "nu", dit is iets wat fabrikanten al sinds jaar en dag doen. Er wordt behoorlijk gestrooid met allerlei fancy naampjes en versienummers waardoor het voor de koper soms ondoenlijk is om te achterhalen of het nou of niet gaat werken. Dat is echt niet iets wat sinds 2014 is ontstaan, dat is al decennialang aan de gang.

Gelukkig zijn er ook zat die zich aan de standaarden houden en/of die een lijstje met compatible producten presenteren. Dan kun je veel makkelijker zien of het werkt en wat er dan werkt. Dit werkt heel veel beter dan met naamgeving te gaan lopen klootviolen want dat ga je toch nooit op een niveau krijgen dat het duidelijk en simpel is.
Waar denk je dat die USB 3.2 Gen 2 Type-A vandaan komt? Dat is de aanduiding waarin protocol, versienummer, max snelheid en connector in 1 regel zijn opgenomen. Precies wat jij nu oppert en precies hetgeen waar de rest hier tegen loopt te ageren omdat het zo onduidelijk is ;)
Ik heb het dan ook specifiek over de aanduiding op het apparaat. Nu heb je vaak een usb-c poort zonder enige indicatie van de mogelijkheden van die poort. Is het een oplaadpoort? Kan ik er een scherm op aansluiten? Zo ja, hdmi en/of displayport? Sommige fabrikanten zetten er een symbooltje bij maar het blijft onduidelijk. Want een thunderbolt symbooltje is een bliksemschicht. Kan ik dan ook opladen met die poort?
Thunderbolt is Intel proprietary en kost inderdaad redelijk wat ivm std USB implementaties. Laat USB maar lekker goedkoop blijven, we hebben al poorten voor displays en vergelijkbare randapparatuur die nog sneller zijn ook dan Tb.
yes, moest laatst usb-c kabel hebben, bij de ikea was ik, blijkt die van hun ook maar usb 2.0 speed te doen... daar sta je dan met 480mbps... :? |:(
Firewire gebruik nog steeds en zalig t doorkoppelen zoals met scsi
Firewire was echt een stuk beter dan USB. Nu natuurlijk is het volledig achterhaald, maar Thunderbolt is een goede opvolger.

USB blijft een matig protocol wat alleen maar gewonnen heeft door de lage kosten.
Mn audio imterface heeft geen latency met usb wel ook 3. Totaal inferieur waardeloos product
Er is wel een oplossing voor alle verwarring, verzin een nieuwe universele standaard....oh wacht
Een hub met vier Thunderbolt en één USB aansluiting voor €153,90.. wtf ?
Je kan gemakkelijk voor minder dan €30 euro een 8poorts usb hub aanschaffen. Apple verwante apparatuur is zoals gewoonlijk veels te duur.
Ja maar daar kun je niet je laptop mee opladen twee schermen op aansluiten een grafische kaart en een supersnelle hardeschijf. Dus wat is nu je punt?
Om even jouw punt op te delen:
1) Laptop opladen, kan ook gwn via het stopcontact met de meegeleverde lader, daar hoeft men niet €153,90 extra aan uit te geven;
2) Twee schermen aansluiten op een grafische kaart, weet niet van jou maar er zijn laptops die een VGA/DVI én HDMI aansluiting hebben, nogmaals daar hoeft men niet €153,90 extra aan uit te geven;
3) En een supersnelle harde schijf, wat is jouw punt dan??? Gewoon een harde schijf aansluiten op je laptop met USB 3.0 aansluiting, nogmaals daar hoeft men niet €153,90 extra aan uit te geven.

Mijn punt was al uitgelegd in mijn vorige reactie maar ik zal het wel even voor jou herhalen ;D

Apple verwante apparatuur is zoals gewoonlijk veels te duur. Dit terwijl je hetzelfde kan krijgen voor een veel voordeligere prijs en afhankelijk van je "niet apple-laptop" zelfs gratis.
Maar jij vergelijkt het met usb. Ik vind het erg fijn dat ik met 1 snoer mijn laptop alles aangesloten heb. Plus de snelheid, plus de uitbreidbaarheid van bijvoorbeeld een grafische kaart of snelle NVME drive. Als je alleen maar extra usb poorten nodig heb zou ik hem niet kopen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.