HP introduceert Spectre x360 14-convertible met 3:2-oledscherm

HP introduceert nieuwe convertibles in zijn Spectre-serie. De Spectre x360 14 krijgt een 3:2-scherm met een resolutie van 3000x2000 pixels en er komt een oledvariant. Ook de Spectre x360 13 kan met een oledscherm worden geleverd. Dat model heeft een 16:9-beeldverhouding.

De HP Spectre x360 14 is het eerste model in HP's Spectre-serie met een 3:2-scherm. De fabrikant gebruikt een 13,5"-scherm met dunne randen en in het topmodel zit een oledpaneel met een resolutie van 3000x2000 pixels. HP gaat de Spectre x360 14 ook leveren met ips-panelen. Het oledpaneel heeft een maximale helderheid van 400cd/m².

In de Spectre x360 14 zit een Intel Core i7-1165G7-processor. Dat is een quadcore van de Tiger Lake-generatie, met een maximale kloksnelheid van 4,7GHz en een Intel Xe-gpu. De convertible heeft 16GB Lpddr4x-geheugen en een 1TB-NVMe-ssd. Volgens HP zorgt de 66Wh-accu voor een accuduur van 10,5 uur bij 'gemengd gebruik' en tot 12 uur en 15 minuten bij het afspelen van video. De convertible heeft Wi-Fi 6 en is voorzien van een infraroodcamera, voor inloggen met Windows Hello. Het gewicht is 1,36kg.

Aan de zijkanten zitten twee USB-C-poorten met Thunderbolt 4- en USB4-ondersteuning, met een maximale bandbreedte van 40Gbit/s. Verder heeft de Spectre x360 14 een USB-A-poort met snelheid van 10Gbit/s. Er zijn vier speakers ingebouwd en de convertible wordt geleverd met een stylus.

Door de 3:2-verhouding van het scherm is er meer ruimte onder het toetsenbord, waardoor de Spectre x360 14 een groter touchpad heeft dan eerdere modellen. HP voorziet de convertible van een softwarematige Focus-modus, die dimt het scherm behalve de applicatie op de voorgrond. Dat zou ook voor een betere accuduur moeten zorgen.

HP Spectre x360 13 en 5G-versie

De nieuwe 13,3"-variant van de Spectre x360 heeft een 16:9-scherm, maar met dunnere randen dan zijn voorganger, waardoor de convertible een stuk compacter is. Bij de duurste uitvoering is dat een oledpaneel met een resolutie van 3840x2160 pixels. HP maakt een versie met Tiger Lake-processors, maar er komt ook een variant met Ice Lake-processor, die een ingebouwd 5G-modem heeft.

HP zal de Spectre x360 13 in verschillende uitvoeringen leveren. In de VS wordt de Spectre x360 13 in ieder geval voorzien van 8GB Lpddr4x-geheugen, een 512GB-ssd en een 60Wh-accu. De behuizing heeft twee USB-C-poorten met Thunderbolt 4 en USB4, met een snelheid van 40Gbit/s. Ook de x360 13 wordt geleverd met een stylus.

HP Envy 13 en Envy x360 13

In de lager gepositioneerde Envy-serie komt HP met een nieuwe Envy 13 en Envy x360 13. De Envy is een regulier laptopmodel en de x360 is een convertible. Beiden krijgen maximaal een Core i7-1165G7-processor van de Tiger Lake-generatie. Het 13,3"-scherm heeft in beide gevallen een ips-paneel met een resolutie van 1920x1080 pixels. De Envy's hebben ieder één USB-C-poort met Thunderbolt 4 en USB4 en twee USB-A-poorten. HP voorziet de Envy's van een 51Wh-accu.

Het is nog niet bekend wanneer de nieuwe Spectre- en Envy-modellen in Nederland en België verschijnen en wat ze gaan kosten. HP brengt de Spectre x360 14 en 13 in oktober in de Verenigde Staten uit, beiden hebben een minimumprijs van 1200 dollar. Welke configuraties kopers dan krijgen, is niet bekend. De versies met oledpaneel zijn vermoedelijk veel duurder.

De Envy 13 krijgt in de VS een startprijs van 900 dollar en voor de Envy x360 13 is dat 950 dollar. De 5G-versie van de Spectre x360 13 verschijnt begin 2021 en de prijs daarvan wordt later bekendgemaakt.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

02-10-2020 • 07:00

44 Linkedin

Reacties (44)

44
44
17
1
0
25
Wijzig sortering
Mooie laptops, maar afgezien van de CPU weinig upgrade tov van mijn 4 jaar oude Spectre x360. Zelfde hoeveelheid RAM, SSD, ... Veel vooruitgang is er niet meer tegenwoordig.
En we gaan inderdaad de volledige uitrol zien van Tiger Lake voordat er deftige hoeveelheden Ryzen 4 beschikbaar zijn.
8GB ram vond ik ook een beetje te karig tegenwoordig. Maar dat was het 4 jaar geleden ook al
Mijn huidige laptop heeft ook 8GB en daar doe ik allerlei ontwikkelwerk op; eclipse, databases en zo door. Ik heb echt serieus nog nooit gedacht dat memory op wat voor manier dan ook een bottleneck was. Als je werkt met virtuele machines of videobewerking kan ik me er iets bij voorstellen, maar is voor de rest echt meer geheugen is meer beter?
Ik had er zelfs overgelezen dat de Spectre 13 slechts met 8GB geconfigureerd was.
Mijn laptop heeft 16GB en dat is toch al vaak te weinig voor mijn development/test taken.
Het zal ook afhangen van de taal en IDE, maar wat ik doe:
- Firefox open voor privé zaken (1,8GB)
- Chrome voor werk URL's: Stash, Confluence, applicaties die we gebruiken etc, Outlook van de klant (500MB)
- Outlook voor mezelf (120MB)
- Een Word of Excel om iets bij te houden of op te zoeken
- BeyondCompare
- Keepass voor wachtwoorden
- Slack voor communicatie (350MB)
- Notepad++
- VPN verbinding
- 2 Intellij projecten (1,8GB) in Scala (Scala lijkt wel een serieuze resource hog)
Daarmee zit ik op dit moment op 11,6GB van de 15,9GB.
Dus 8GB zou al echt niet lukken.

Echter draai ik mijn tests in een Docker omgeving en dat wordt zeer lastig met 16GB. Dan moet ik echt alle applicaties afsluiten (Outlook, Word, Excel, ..), Firefox sluiten etc en dan lukt het net goed.
Nu draai ik mijn tests op een oudere HP ZBook G3 met 32GB RAM en dat loopt wel vlot: meer cores en RAM helpen echt.
Vandaar dat ik graag een Ryzen 4800 wil met 32GB en het scherm van een Spectre x2360 13 of 14.
Ik het graag gehad dat 32GB iets gemakkelijker verkrijgbaar was. Bijna alle CPU's kunnen 64GB aan.
Werk maar eens met de Office 365 suite,een webbrowsermet een aantal tabs, en teams en je krijgt 8GB al snel op 80-90 procent gebruik hoor.

Nee applicaties worden niet meer geoptimaliseerd het is ronduit belachelijk dat Teams zoveel RAM gebruikt. In de game wereld is het belachelijk dat COD 220GB aan opslag nodig heeft, en dan zulke graphics.. (niet lelijk maar ook niet bijzonder).

16GB is niet zo heel duur dus waarom geen 16GB kopen, over 4 jaar is 32GB waarschijnlijk de standaard want dan heb je voor teams alleen al 5GB RAM nodig als ze zo door gaan :9
Om te beginnen, ik ben het niet met je oneens, maar Win10 doet echt z'n best om alles in het geheugen te cachen. Uiteraard is dat prima, want waarom zou je het geheugen niet maximaal benutten.
Maar dat zijn niet altijd actieve tasks.

Maar, inderdaad, voor dat beetje extra gewoon wat meer geheugen. Op mijn desktop heb ik 32GB voor PrimoCache gereserveerd. (ook voor my SSD)

En als een rasechte multitaker staan de taskbars op beide schermen vol.
Helemaal mee eens. Eigenlijk zou 8GB ruim voldoende moeten zijn voor normaal gebruik, ware het niet dat met name Teams ontzettend inefficient is.
Vergeet niet de shared memory voor de graphisch kaart, Teams 1GByte, Onedrive 0.5 Gbyte, Chromium bijna 1 Gbyte. Dan heb ik alle grote wel gehad. Maar dat betekent dat Windows 10 zelf, ongeveer 3.5 tot 4 Gbyte nodig heeft, Ik denk dat dit gewoon express is, nieuwe laptop/pc is nieuwe license voor microsoft
Wat jij beschrijft kan ik prima met 4GB hoor. Als je alle programma's tegelijker open hebt met 20+ tabs, ja dan heb je niet genoeg aan 8GB. Maar dat is wel eerder uitzondering dan de regel.

De gemiddelde gebruiker heeft op dit moment genoeg aan 4GB tot 8GB. Meer dan dit is alleen voor professionals belangrijk.
Op Windows 7 misschien of op 1 van de eerdere builds van Windows 10. En nee ik heb hoogstens 5 tabs tegelijk open, ik heb een hekel aan heel veel tabs. Het OS zelf neemt meer RAM in gebruik, na opstarten van laptop of desktop zit ik al op 3-5GB.

Uiteraard staan alle programma's tegelijk open maar dat doe ik al jaren, ook toen ik nog genoeg had aan 4GB RAM. De eerdere builds van Windows 10 en Office gebruikte in ieder geval veel minder RAM dan nu het geval is. Mijn werkzaamheden en tools zijn nauwelijks veranderd behalve dat tegenwoordig ook Teams gebruikt wordt.

Lees ook de reactie van Amigob.
Tja, met de gedachte dat RAM bijna niks kost en het niet in de weg zit is er niks mis met 16 GB zou ik zeggen.
Vaak is 8gb tegenwoordig in single channel dacht ik. Dual channel zou wat kunnen helpen
Dual channel en een retesnelle ssd voor swappen helpt vast inderdaad.
Maar ideaal is om swappen (zoveel mogelijk) te voorkomen.
Meer is niet altijd beter. De vlakken waar ze nu nog op kunnen verbeteren zijn wel verbeterd: mooi scherm, nieuwere (snellere, zuinigere) CPU, NVME SSD (sneller dan SATA). Ik verwacht dat er ook wel een keuze komt voor 16Gb RAM, maar ook met 8 kan je prima de meeste dingen doen.
Ik ben wel met je eens dat de vooruitgang een stuk kleiner is dan een laptop van vier jaar oud in 2016 oid.
Accuduur is zeer zeker een verbeterpuntje lijkt mij.
Ja, 8GB is niet slecht, maar toch wel raar in combinatie met de rest v/d laptop.
Ieder zijn mening natuurlijk maar als je NVME gebruikt 'moet' je ook de andere specs wat opvoeren.
Gebruik v/d swapfile moet minimaal zijn ongeacht de hoe snelheid v/d SSD.

[Reactie gewijzigd door Technica op 2 oktober 2020 08:22]

maar ook met 8 kan je prima de meeste dingen doen.
Ja dat klopt, maar helaas heeft dit wel impact op de performance van het geheel. Die 8GB is waarschijnlijk weer zo'n single DIMM waardoor je dus ook geen gebruik kan maken van dual channel en dat is wel jammer aangezien je daar tegenwoordig alleen maar meer profijt van hebt doordat CPU taken vaak nog steeds memory bound zijn. Dual channel verbeterd de prestaties dan aanzienlijk.
Zelf ook nog erg tevreden met mijn Spectre x360 13" van vier jaar "oud". Enige wat ik wel erg verbeterd vind bij dit nieuwe model zijn de schermranden, erg fraai dat deze nu bijna "randloos" is
Helaas geen Ryzen cpu's... :'(
Het feit dat Ryzen 4000 cpu’s amper tot niet leverbaar zijn zal daar ook wel een grote factor in spelen. Ik vrees een beetje dat dit voor AMD een gemiste kans gaat worden. Bedrijven gaan geen miljoenen aan R&D spenderen om Ryzen laptops te ontwerpen als die cpu’s niet betrouwbaar leverbaar zijn.
Het is niet dat Intel geen leveringsproblemen kent hè...
Voor nu niet, maar ik ga er van uit dat het 'nog niet' is. In vorige series werden de amd-machines met vergelijkbare specs op een ander moment (1 a 2 maanden later) aangekondigd. Daarmee hebben ze 2 keer nieuwswaarde.

Zelf ben ik overigens zeer tevreden met deze: pricewatch: HP Envy x360 15-ds0760nd . Al moet ik eerlijk toegeven dat ik betrekkelijk weinig en vooral oud vergelijkingsmateriaal heb.
En een vreemde beeldverhouding...
Wel voor media consumptie inderdaad. Maar voor productiviteit is het juist een hele prettige beeldverhouding vind ik.
Maar hoezo dan?

Je kunt minder eenvoudig twee applicaties naast elkaar draaien. En als je een editor open hebt staan, kun je minder tekens op een regel?
op een 14" laptop is 2 applicaties naast elkaar toch niet zo handig...

een 16:10 of 3:2 scherm geeft voor hetzelfde aantal inch meer schermoppervlak. Meestal hebben applicaties het zo ingericht dat ze de meeste ruimte afsnoepen in de verticale richting (taakbalk onderin, alle knoppen bovenin) zo hou je weinig verticale ruimte over voor het werk wat je wil doen. Je merkt het ook op Tweakers, de tekst neemt eigenlijk maar de helft van de ruimte in, aangezien lange regels van links naar rechts veel te vermoeiend werkt op de ogen, korte regels onder elkaar is meer ontspannen lezen. dat komt omdat je dan je hoofd niet hoeft te bewegen en je ogen niet in de hoeken hoeft te duwen wat extra energie kost.

Weet niet hoe oud je bent maar als je ooit op 16:10 hebt gewerkt is het echt een verademing bij codeerwerk, of zelfs Word of Excel door het grotere overzicht en effectieve werkoppervlakte.

16:9 is daarnaast meer gepushed als ordinaire kostenbesparing aangezien de panelen daardoor kleiner werden en dus goedkoper.
Die hele Office Ribbon heeft daar ook flink negatief aan bijgedragen, de verticale real estate wordt behoorlijk weggesnoept door grotendeels waardeloze inhoud.
Die 16:10 en 2:3 monitoren van weleer leveren veel meer nuttige ruimte op, zeker als de horizontale resolutie identiek blijft, en je dus meer rijen erbij krijgt.
Het scherm is hoger dus verticaal is er meer te zien. Dat doet niets af aan de breedte.
Lange regels zijn veel moeilijker om te lezen dan korte meerdere regels onder elkaar. Daarom dat kranten opgedeeld zijn in kolommen, en programmeurs gebruiken vaak een 80char limit, juist omdat uit ervaring is geleerd dat dit beter werkt. (Ook al wil linus er van af, dat heeft meer te maken met een hard limit, omdat het soms dingen moeilijk maakt als je iets moet splitsen over meerdere regels.)

[Reactie gewijzigd door g4wx3 op 2 oktober 2020 09:52]

Interessant, maar ik ben meer van een nieuwe generatie. 80 karakters lijkt me meer iets van vroeger, is nu niet zoveel reden meer voor.
Qua techniek is er niet zoveel reden meer voor. Maar het is bekend dat kortere zinnen beter begrepen worden dan lange zinnen. Dat geldt in principe ook voor programmacode al zijn daar uitzonderingen te bedenken zoals bij lange namen voor variabelen.
en programmeurs gebruiken vaak een 80char limit,
Euhm nee, Dat is juist de afgelopen jaren al hard aan het verschuiven dankzij breedbeeld monitoren.
De google Java Style guide heeft een char limit van 100. Ik ken er veel die al op 120 zitten, want dat werkt gewoon handiger.

Indents op 4 maakt het leven bijvoorbeeld ook lastiger. Moet zeggen dat ik nu 3 jaar gewerkt heb met 2 en dat is wel een spacesaver.
Helaas lijkt de trend breedbeeld. Erg weinig 16:10 in Pricewatch. Haast alsof productiviteit verdwijnt van laptops.
Ik denk dat het ook te maken heeft met de 'specs oorlog'.
De meeste laptops hebben 10% minder schermoppervlakte dan mijn voorkeur, 16:10.
Goedkoper kleiner scherm dus. Ideaal voor de fabrikant omdat voor veel consumenten 15" = 15"

Edit schermratio op advies van @freshy98

[Reactie gewijzigd door Technica op 2 oktober 2020 09:15]

Denk dat je 16:10 ratio bedoelt?

[Reactie gewijzigd door freshy98 op 2 oktober 2020 09:41]

Helemaal juist. Ik heb mijn post aangepast.
Ik denk dat mijn koffie:slaap ratio nog niet optimaal is :-)
Hier ook. En ik lust geen koffie...
De grote verandering zit in het OLED scherm.
Of je dat een upgrade noemt is wellicht persoonlijk.

Voor mij persoonlijk is de trend over de gehele linie van laptops een downgrade...
Ik wil 17" met een 100Wh accu. En dat is alleen omdat >100Wh problemen kan opleveren bij inchecken in een vliegtuig. Ik heb de binnenkant v/e LG Gram gezien. 80Wh, maar gezien de enorme onbenutte ruimte rondom de accu is 150Wh geen technisch probleem.

De focus op krachtige CPUs en GPUs is zeer zeker een bonus voor veel gebruikers. Persoonlijk k ga voor accuduur. En eerlijk is eerlijk, ik kan die power niet benutten. Media consumptie, allerhande office taken, PDF lezen/bewerken, zijn de hoofdtaken voor mijn laptop.

De beeldverhouding is mooi. 3:4 of nog beter, 16:10 voor mij.

[Reactie gewijzigd door Technica op 2 oktober 2020 09:42]

Met wat office en browsen gaat zelfs een Carbon X1 je een prima werkduur geven met een 51Wh accu. Die 100 is echt wel heel veel.
Klopt.
Ik maak vaak lange (vlieg)reizen. Als ik de tests op Tweakers lees is de accuduur vaak niet heel hoog.
Ik wil namelijk het scherm niet heel laag zetten. 17" gebruikt ook wat meer.

Ik wil gewoon relaxed een hele lange dag door kunnen komen. Ook als de accu wat ouder is.
Niet steeds iedere mogelijkheid van opladen benutten.
Een goede power bank is ook een oplossing. Als de laptop geladen kan worden via USB.
Ik wil namelijk de bijgeleverde lader niet meesjouwen.
De zoektocht van 2 jaar geleden verliep zeer stroef. Vrijwel geen enkele fabrikant wist mij te vertellen of de laptop via USB is op te laden. Als ik nu snel rondkijk is het niet veel anders. Opladen met PD maar met hoeveel watt.....? :-)
Als eerder gemeld in ander topic, maar ik ben voor deze gegaan (15inch btw):

pricewatch: HP Envy x360 15-ed0500nd

De touchpad is niet best, maar gebruik ik zelden. Je kunt eventueel ook laden via de USB-C. De bijgeleverde lader bij de 15inch is overigens behoorlijk kleiner dan een gemiddelde powerbank.

[Reactie gewijzigd door THX op 2 oktober 2020 20:10]

3:2 beeldverhouding lijkt leuk en aardig voor fotografen, die fotograferen vaak allemaal in deze verhouding. Maar als je een foto wilt bewerken heb je juist wat extra ruimte aan de zijkanten nodig voor je UI, dus dan zou je gewoon weer het beste uitkomen op 4:3 of bijv. 16:9. Ik zie de meerwaarde niet van 3:2.
Je kan je niet voorstellen dat iemand die 16:9 videobeelden bewerkt, ook die extra ruimte aan de zijkanten nodig heeft voor de UI?
De enige reden waarom dit ding 3:2 is heeft niks te maken met het scherm zelf, maar met de behuizing. op 14 inch is het lastig om een goede palmrest te maken met een groot touchpad als je 16:9 aanhoud bijvoorbeeld.

Linus heeft hier vaker over geklaagd dat het niet ergonomisch werkt voor mensen met normale grootte handen. De palm rest zit dan net boven je polsen en dat is heel vervelend.

Door het scherm verticaal de lucht in te halen heb je oip twee punten een voorsprong op ergonomie. Voor de nek en voor de polsen. Erg slimme oplossing die er voor zorgt dat je ook nog eens meer oppervlakte overhoud.
Goede keuze qua schermverhouding. Heb zelf een 16:9 Spectre en de tablet-modus daarvan is nauwelijks bruikbaar, want 16:9 in portretstand is topzwaar en lastig te hanteren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee