Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jelle Stuip

Redacteur

HP Envy 15 Review

Oledscherm voor beeldbewerkers

Conclusie

Het was even verwarrend, want normaal gesproken bevat de Spectre-reeks HP's duurste laptops. Nu is het de Envy-reeks die onderdak biedt aan dit 15"-model, voorzien van een van de snelste processors die Intel te bieden heeft, en een van de beste schermen die er voor laptops te krijgen zijn.

Om met dat scherm te beginnen; dat ziet er prachtig uit. Doordat het een oledscherm is, is het contrast hoog en knallen de kleuren van het scherm. Dat komt ook doordat de laptop, als je hem voor de eerste keer aanzet, nog niet op een kalibratieprofiel is ingesteld. Doe je dat wel, dan blijkt de kleurweergave in alle drie de kleurruimtes, sRGB, P3 en Adobe RGB, erg goed te zijn. Voor gebruikers die van de brede kleurgamut gebruikmaken, is de HP Envy 15 dankzij die kalibratie dan ook een aanrader.

Wat snelheid betreft zit het ook wel snor. Wij hebben de snelste uitvoering getest en die is met zijn acht cores geschikt voor het zwaardere werk en doet in benchmarks niet onder voor andere laptops met vergelijkbare hardware die we eerder hebben getest. Je kunt de laptop bovendien gebruiken om mee te gamen, want de RTX 2060-videokaart staat zijn mannetje, hoewel je zware games niet op de native 4k-resolutie van het scherm zult moeten spelen. De twee ssd's staan in RAID 0-opstelling en dat leidt niet tot de prestatiewinst waarop je zou hopen. Wat ons betreft had HP beter voor een enkele 2TB-ssd kunnen kiezen en het tweede M.2-slot vrij kunnen laten, zodat de gebruiker zelf nog opslag kan toevoegen.

De behuizing verdient wat ons betreft ook een pluim, dankzij de stevigheid en de nette afwerking. De stevigheid voel je aan het toetsenbord en de touchpad als je erop aan het werk bent, maar ook als je de laptop dichtklapt en in je tas stopt. Neem je hem dan mee, vergeet dan niet de 650 gram wegende oplader, want het grootste minpunt van de Envy 15 is zijn accuduur. Bij lichte belasting halen we een uur of zes, maar die accuduur kun je bijna halveren als je de hardware zwaarder belast. Gezien het oledscherm met hoge resolutie is die accuduur verklaarbaar, maar het is wel iets waarmee je als gebruiker rekening zult moeten houden.

Tot slot kijken we naar de prijs en die vormt met 2000 euro voor de oled-instapper een flinke smak geld. Als we in de Pricewatch kijken, blijkt de prijs vervolgens wel te rechtvaardigen. Er zijn namelijk weinig laptops met oledscherm en als je kijkt naar systemen met een 45W-processor van de laatste generatie, komt de instap-Envy als goedkoopste bovendrijven. Je kunt dus concluderen dat de prijs relatief gezien meevalt. Mocht je de Envy 15 overwegen, dan kun je ook gaan voor de i9-uitvoering met acht cores, die wij hebben getest. Het is dan zaak om te beslissen of je die twee extra cores wel nodig hebt, want HP heeft ervoor gezorgd dat geheugen en ssd's achteraf gemakkelijk te vervangen zijn.

Getest

HP Envy 15-ep0190nd

Prijs bij publicatie: € 2.700,-

Bekijk product

  • HP Envy 15 i7, 16GB, 1TB
  • HP Envy 15 i9, 32GB, 2TB

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (113)

Wijzig sortering
Er worden veel laptops gereviewed waar helemaal geen kaartlezer in zit, en dat wordt dan niet vermeld in de scorekaart. Zit er tenminste iets in, is het een minpunt...
maar de cpu in de HP heeft ondersteuning voor vPro, wat interessant kan zijn voor zakelijke gebruikers.
Welnu, dat klopt niet.

Hoewel het inderdaad zo is dat het model CPU, de I9-10885H, an-sich vPro 'eligible' is, heeft de OEM de keuze om het hele vPro gedeelte van de Intel Converged Security and Management Engine (CSME) uit te schakelen.

HP heeft bij deze laptop geopteerd voor de zo-even genoemde mogelijkheid; de HP Envy 15 series zoals hier door Tweakers onder de loep genomen, ondersteunt geen vPro.

Dat begint al bij de Sticker van de CPU:
Bij de Intel Processoren van de 10de generatie (Comet Lake in dit geval) staat de vPro capability (indien aanwezig) vermeld op de CPU-sticker (ze hier of hier).
In dit verband merk ik op dat op de afbeeldingen van de laptop, zoals door Tweakers gepubliceerd, de vPro aanduiding op de CPU sticker ontbreekt.

Verder blijkt uit het datasheet van de HP Envy 15 dat deze uitgerust is met een Intel HM470 chipset en deze chipset is niet vPro eligible (bron).

Mocht e.e.a. nog niet helemaal duidelijk zijn, volgens de "Maintenance and Service Guide" voor deze laptop blijkt het volgende (onderstreping door mijzelf):
"Support for the Intel WiFi 6 AX201 ax 2×2 + Bluetooth® 5.0 MU-MIMO M.2 2230 non-vPro MIPI+BRI WW WLAN module"

Ergo:
De HP Envy 15 ondersteunt géén vPRO

[Reactie gewijzigd door Rubén89 op 20 oktober 2020 23:34]

Ben ik nu echt de enige die het gedeelte van een geluidstest mist ?
Bij laptop, zeker gaming laptops, zie je bijna nooit iets staan over geluidsproductie.
Ja, dat ze te luid zijn vaak. En dan wordt er gezegd, als je een headset draagt maakt het niet veel uit.
Ik dacht net hetzelfde, geluid en temperatuur zijn essentieel voor mij bij de keuze van een laptop.
Tegenwoordig zijn er veel laptops die oververhitten of kabaal maken als je deze zwaar belast, wat voor beeldbewerking toch zeker niet onwaarschijnlijk is.
Misschien een rare vraag, maar hoe zit het met inbranden bij OLED's bij laptops? Laptops hebben bovengemiddeld veel statische beelden openstaan in vergelijking met TV's.
Mag ik hier op inhaken? Als mijn geheugen mij dient, moet je een beetje oppassen zo rondom het rode spectrum (die kleur slijt sneller). Maar hier het gekke: Ik heb een E7 OLED sinds iets nadat hij uitkwam, dat ding staat voor de helft in de volle zon en ik game er ook op met veelal statische info op het scherm. Ik zie eigenlijk niks aan ingebrande logo's e.d. Daarbij maak ik wel steevast gebruik van pixelshift en pixel refresh.
De enige issue is wat greybanding.

Beter gezegd: OLED is geen plasmascherm, wel gevoelig maar volgens mij niet op dat niveau.

Corrigeer mij gerust :)
In geval van LG's OLED's zijn er alleen maar witte LED's, waar de RGB verkregen wordt dmv kleurenfilter. De LED's achter rode filter hebben hogere lichtopbrengst nodig (= meer warmte), waardoor ze sneller degraderen. Degradatie heeft derhalve ook te maken met de helderheid waarop paneel moet werken en helderheid is weer gekoppeld aan kwaliteit van de bron-content. Fysieke temperatuur is ook van invloed. Dat wordt mede verergerd doordat de rode pixel (in geval van RGBW) de witte pixel ondersteunt voor een fatsoenlijke white-balance.

Sinds vorig jaar worden bij mijn weten de LED's achter het rood-filter groter gemaakt, waardoor ze ongeveer gelijkwaardige levensduur krijgen als andere LED's. Hierdoor nu ook beter toepasbaar voor computer-schermen die vaak (veel) meer quasi-statische uren maken dan TV's. En m.i. daarom pas sinds vorig jaar de toename in verkrijgbare OLED-schermen in laptops en voor PC's.

Door degradatie lijkt een 'ingebrand' OLED paneel vaak vlekken te krijgen. Sommige panelen (of eigenlijk de controllers) 'dimmen' de andere LED's in de array waar bepaalde LED veel opbrengst heeft gegeven, waardoor je donkere vlekken of greybanding krijgt (beter cq minder storend dan single-pixel fail).
Op kwaliteit van controller kan een non-panel OEM als Philips/Sony/Pana zich aanzienlijk onderscheiden.

Een 'witte' pixel (bijv start/taakbalk/min-max-close) omgeven door andere witte pixels, hoeft absoluut gezien minste licht/nits op te brengen (want geen kleurfilter voor zelfde gepercipieerde relatieve lux/nits waarde), waardoor die langer mee zal gaan dan andere 'kleuren'. En daarom zijn er voor 'inbranden' van statische Windows-elementen niet direct zorgen. In Dark noch Light mode. Desktopachtergronden of primair-kleurige iconen daarentegen wel. En 24/7 een sterrenhemel op super hoge brightness heeft ook wel impact (omdat dan één of enkele LED's erg veel licht moeten opbrengen = warmte, etc). Maar dan zou ik zeggen; kom eens naar buiten :)

Vwb content; HDR-content heeft veel meer kleurwaardes en contrastvariatie, daardoor veel meer variatie in benodigde nits/lux en als gevolg minder opvallende overall degradatie.

In RGB panelen (vroege Samsung OLED's in Smartphones) zagen we vaak blauwe LEDs het snelst degraderen (enerzijds doordat een relatief volatiele samenstelling nodig is om voldoende blauw licht te genereren (tov bijv rood en groen), anderzijds doordat blauwe LED hard moet werken om wit 'wit' te maken. Pixel-shift is met name nuttig deze panelen, waarbij de blauwe leds kunnen afwisselen in brightness. In andere type panelen heeft het vaak meer een nadeel ('fuzzy' or 'blurry' array's rondom de pixel die geshift werd). Verder komt daar inmiddels RGBW voor in de plaats waardoor last-verdeling effectiever is.

Pixel refresh zou ik niet al te veel gebruiken (1x/jaar), omdat je nodeloos hoge lichtopbrengst door je LED's gaat pompen en daarmee alleen maar afbreuk doet aan levensduur.
Superinzichtelijke reactie, dank je!
Maar doe je tien verschillende spellen, allemaal met hun eigen statische elementen, of heb je ondertussen 1000+ uur in een enkel spel zitten? Dat eerste is geen probleem, een OLED TV kan best wat hebben. Dat tweede heeft uiteraard een hoger risico. En dan ligt het nog steeds aan het spel, CNN veroorzaakt veel meer inbranden dan een aantal spellen schijnbaar: https://www.rtings.com/tv/learn/real-life-oled-burn-in-test

Persoonlijk lijkt het mij heel onwaarschijnlijk dat je na een paar jaar geen ingebrande taakbalk hebt. Als je nooit fullscreen hem gebruikt maakt dat natuurlijk niet uit.
Zijn wel consolegames en als we in excessen gaan praten, dan zal je wel daadwerkelijk een consequentie gaan meemaken, zoals het CNN probleem.
Erg veel zal ook wel met de aansturing/pixel shifting te maken hebben.
Ik heb hier een Loewe Bild 7.55 OLED staan, één van hun allereersten, want heeft nog passieve 3D.
11.000 branduren en je kan zeker op een rood beeld netjes de NOS Teletekst lezen. Ook de nodige zenderlogo's van RTL7 en NPO1 zie je mooi terug.
Nu weet ik dat Loewe een jaartje of 2 terug aan zijn software wat veranderd heeft mbt OLED bescherming. Echter zie je enorm veel van die bewuste panelen, ook in LG zelf, met inbrandverschijnselen.

Schijnbaar een issuetje van de allereerste OLED's toen ook de fabrikanten hun software nog niet 100% op punt stond.
Echter continu statische beelden, uren aan een stuk, zoals met computer enz. lijkt me toch erg nadelig te zijn voor OLED.
Elke OLED tv die ik ken heeft ook een screensaver die ingrijpt als er lange tijd statische content wordt weergegeven. (En toegegeven, bij Loewe kan je die uitschakelen...)
Dat waren de Blauwe pixels die sneller degradeerde, niet de rode, vandaar dat die ook groter zijn bij de Samsung RGB OLED scherm.
Wel dus, ik wist het niet meer zeker.
Ik heb een Lenovo Yoga van drie jaar oud met OLED scherm die ik elke dag ongeveer 10 uur gebruik, zonder pixelshift of andere anti-inbrand maatregelen. Tot mijn stomme verbazing is er geen enkele vorm van inbranden zichtbaar, ook niet met volledig grijs of wit scherm.
Vandaag de dag weet ik niet of "geen fullsize SD-card lezer" echt als een negatief punt kan worden gezien. SanDisk heeft ze inmiddels op micro-sd formaat van 1TB. Ik kan mij heel lastig in het punt vinden.

[Reactie gewijzigd door SkyStreaker op 20 oktober 2020 06:51]

Als het voor grafisch werk is. Denk hierbij ook aan fotografen en videografen.

Die hebben vaak systemen die sd kaarten gebruiken. Dan is een snelle sd kaart belangrijk. Nu kan je zeggen dan gebruik je toch een adapter voor de micro naar sd maar met een adapter is er meer risico op fouten en dat wil je niet.
Terechte opmerking, als ik boven de 155GB/s aan wegschrijfsnelheid wil hebben, blijven er erg weinig opties over van, mogelijk, discutabele kwaliteit. Boven de 299MB/s vindt je daarentegen ook geen fullsize SD-cards meer. Het negatieve punt blijft zo wel wat rammelen.

Is er bij de laptop een accessoire beschikbaar die meerdere card-formats leest?

[Reactie gewijzigd door SkyStreaker op 20 oktober 2020 07:00]

Steeds meer foto camera’s in de high end / professioneel. Gebruiken geen SD kaartjes meer maar stappen langzaam over naar CF express kaartjes. Die zijn robuuster en stukken sneller.

Techniek veranderd, je kan niet alle nieuwe type kaart lezers in een laptop stoppen. Dus kijken fabrikanten wat het meest gebruikt wordt. Dat is op dit moment SD kaartjes.
Gebruiken de meeste mensen in dat spectrum Micro-SD of fullsize SD? Ik ga uit van wat ik om mij heen zie, en dat is micro-sd.
Er is volgens mij nog geen enkele camera die enkel CFX gebruikt. Meestal in combinatie met een full size SD kaart op de 2e card slot. Dat doet de Canon R5 bijvoorbeeld, maar ook de nieuwe Nikon Z7 en 6 II. R6 heeft 2x SD, net als de Sony A9 II. De A7s III is een interessante, die heeft 2 card slots die zowel CFX als SD kunnen gebruiken.

Ik gebruik de sd kaart van mijn R5 vaak genoeg op laptop om files te downloaden, dat gaat met 300mb/s read snel genoeg voor mij in de meeste gevallen.

De CFX kaartjes zijn inderdaad sneller, die heb je dan ook bijv. zeker nodig wil je het uiterste uit je camera halen (bepaalde video formaten moet je op CFX schieten dus dan is sd niet eens een optie; het heeft ook invloed hoe snel de buffer kan worden weggeschreven bij stills). In dat geval prik je gewoon een losse lezer in via USB C bij het downloaden. Dat gaat bij CFX natuurlijk nog sneller dan SD.

Ik ken geen enkele serieuze(re) actuele camera die micro sd gebruikt; alleen maar full size sd.

[Reactie gewijzigd door gratis_vodka op 20 oktober 2020 09:48]

Full size SD kaartjes.

Wat ik zeg in fotografie stappen ze langzaam over van SD kaartjes naar cf express kaartjes.

MicroSD kom je niet tegen in foto toestellen. Misschien de snapshot camera’s. Maar de semi en professioneel voornamelijk SD en of CF express
Bijna al mijn SD-kaarten zijn microSD met zo'n plastic adapter naar SD. Mijn fototoestellen hebben wel een SD-slot, maar m'n kaartjes zijn dus alsnog microSD.

Is het voor professionelere fotografie nog gebruikelijk om echt fullsize kaartjes te hebben? Zijn daar hogere snelheden mee mogelijk o.i.d.?

(Mijn gebruik is beperkt, de beste camera die ik heb is een Sony RX III; en daarnaast een superzoom die in 4k kan filmen)

[Reactie gewijzigd door ChillinR op 20 oktober 2020 11:43]

Fotografen dus de mensen die o.a. Met een canon spiegel reflex werken, gebruiken alleen full-size as kaarten deze hebben in hogere segment dus de professionele apparatuur hebben zelfs duaal sloten om de beelden te mirrored op te slaan.

Daarnaast zijn de micro kaartjes zeker in kwaliteit en snelheid toegenomen. De fulls size kaartjes zijn nog steeds betrouwbaarder naar mijn mening. Echter die aparaten zijn al redelijk aan de maat. Tas met lenzen past ook wel een hoesje met een aantal extra de kaarten in. Er is geen reden voor de micro kaartjes.

Momenteel zijn fabrikanten canon Nikon Sony aan het overstappen naar cf express wat vele malen sneller is dan de kaartjes. Echter 120gb kaartje is al 300 euro nog best prijzig waar de kaartje 256 al voor 30-60 euro kan kopen.
totdat je dus naar de a7S III kijkt en ziet dat het wel kan. Die hebben een CF Express Type A en SD comboslot. Zoiets zou ik in een laptop ook echt een top-idee vinden. Maar in ieder geval full-size SD verwacht ik gewoon op een machine als deze, mis die ook echt op mijn MacBook Pro.
De meeste fotografen van het kaliber pro die color grading belangrijk vinden hebben cameras die geen SD gebruiken. Ze gebruiken CFExpress of XQD, dikke kaarten die zover ik weet in geen enkele laptop passen.

Dat is geen levensgroot probleem. Pak een dedicated card reader, of nog simpeler: gebruik gewoon de kabel die bij je camera geleverd wordt. Of verstuur wireless.

Er gaan absoluut geen laptops in deze categorie ultra thin komen die CF en XQD ondersteunen, dus deze hele eis kunnen we gewoon laten vallen. Het is niet belangrijk, en geen probleem.
Vandaag de dag weet ik niet of "geen fullsize SD-card lezer" echt als een negatief punt kan worden gezien. SanDisk heeft ze inmiddels op micro-sd formaat van 1TB. Ik kan mij heel lastig in het punt vinden.
Wel als je een laptop van 2000 euro uitbrengt specifiek voor beeldbewerkers (en dus ook fotografen). Dan schiet je jezelf in eigen voet door enkel micro SD mogelijk te maken en gebruikers te laten ploeteren met een losse externe kaartlezer.
Volgens mij noemt alleen Tweakers het een laptop voor beeldbewerkers. Heb het elders nog niet zo benoemt gezien. Zoals @Magyku30 al aangeeft is daar een hele andere lijn voor bij HP.

Die SD-reader neemt aardig wat vierkante/kubieke CM's in.
En er is waarschijnlijk wel onderzoek gedaan naar de afweging; 1mm dikker/poort minder/batterij minder/geen aluminium vs full-size reader.

Daarnaast 'ploeter' ik liever niet met een intern slotje, maar liever met een reader als bijv deze pricewatch: Sharkoon USB 3.0 Type C Combo Adapter Grijs

Als het écht voor de fotograaf is heb je aan één reader (en USB) niet genoeg en investeer je in een TB3 multi-SD reader als deze: https://www.startech.com/en-nl/hdd/6sd4fcrtb3c
Ploeteren of in al hun wijsheid en ervaring wetend dat je inmiddels een cardlezer hebt die meerdere formaten ondersteund.
Ik heb een Nikon 4Ds en daar zitten CF en XQD kaartjes in. Dus heb je nog niks aan een SD reader
Ik heb een Nikon 4Ds en daar zitten CF en XQD kaartjes in. Dus heb je nog niks aan een SD reader
Hoeveel Nikon 4Ds-en worden er wereldwijd verkocht? Je kan altijd wel een exotisch model camera noemen waar geen SD cardslot in zit. Heb je alsnog niets aan de micro SD lezer overigens.
Het is niet exotisch. Ieder recent semi-high-end Nikon model gebruikt XQD, soms in combinatie met full size SD. Voor echt high-end Nikon wordt al sinds 2012 XQD gebruikt.

Er is niets exotisch aan. Het zijn high-end kaarten die superieur zijn aan SD. Maar nergens in passen :)
Het is exotisch in de zin van dat meestal CF of XQD als secundair slot fungeren. BIjna in elke (semi) professionel spiegelreflex zit in het primaire slot een SD-card.
Dat waag ik te betwijfelen. Welk slot is primair? Die fysiek bovenin zit? Vanuit welke hoek gezien? Of die in alle menus bovenin staat?

Als het dit laatste is, dan is in ieder geval in de meeste Nikons XQD (of CF) primair. De SD is letterlijk de overflow card als je het menu moet geloven.

Alhoewel je ook kunt stellen dat de term "primair" niet echt veel betekent, aangezien de slots configurabel zijn in wat ze doen. Bij dual write is het "primaire" onderscheid niet echt boeiend.

Hoe dan ook, in alle gevallen zou ik XQD nog steeds niet exotisch noemen. Eerlijk gezegd hoop ik dat het straks gewoon dual XQD wordt.
[...]
Heb je alsnog niets aan de micro SD lezer overigens.
Dat ben ik met je eens.
Mijn punt gaat er gewoon over dat je er van uit gaat dat alle professionele camera's SD's supporten.
Dat is dus niet het geval
Ik val in herhaling.
Er is gewoon een HP Envy 15-inch (x360 model, zelfs met numeriek gedeelte) met 4K OLED scherm, full SD-card reader voor €1499 te krijgen.

pricewatch: HP Envy x360 15-ed0500nd
Dit was voor mij een redelijk belangrijk punt toen ik een Envy x360 kocht, ik ben zelf absoluut geen professioneel fotograaf maar mijn DSLR camera gebruikt toch echt nog steeds een full size SD-card. Ik had persoonlijk geen zin om na 1500€ neer te leggen voor een laptop, nog een dongel te kopen om mijn foto's te kunnen bewerken.
Ik ben heel erg nieuwsgierig waarom juist dan een microsd kaart met converter geen oplossing is? Te fragiel, instabiel of wellicht nog te traag?
Voor mij persoonlijk meer gemak, ik heb de SD-cards al en hoef ze nu enkel maar in de computer te steken zonder extra's aan te hoeven schaffen. Snelheid is voor mij zelf niet zo een issue, aangezien ik het toch maar eens in de 1-2 weken gebruik. Meestal doe ik andere dingen als ik mijn foto's kopiëer
Dus eerst stel je dat het een belangrijk punt is, vervolgens spreek je jezelf tegen door te stellen dat het je eigenlijk niet boeit. Waarom heb je een dongel nodig? Steek de camera kabel in je computer en overpompen, klaar.
Nee, ik vind het een belangrijk punt dat ik de SD kaart van mijn camera direct in mijn computer kan steken. Aangezien de x360 zo een reader heeft, heb ik geen additionele dongels nodig om hem uit te kunnen lezen, iets wat met een micro-SD reader wel zou moeten.
Met een kabel zou wellicht ook kunnen, maar dit heb ik nooit geprobeerd met mijn camera. Ook lijkt het mij een beetje omslachtig aangezien de data dan van de SD via de camera naar je computer gaat in plaats van direct van de SD naar de computer.
De kabel kan ik aanraden. Ik pomp met gemak tientallen GBs over in een minuut of 2, gewoon met een USB kabel.

Ik heb ook een dedicated card reader dongle die XQD leest. Maar gebruik het weinig, meestal heb ik de camera bij de hand en de kabel steekt al uit mijn computer.

Voor mij is het dus echt een niet-bestaand probleem. Ik heb liever dat men op een laptop een extra USB poort maakt dan een card reader.
Jammer weer, geen ryzen.

Zou een laptop als deze wel graag hebben met met een 4800U
Inderdaad.
Ryzen 4800H is maar eventjes 1/3e sneller in Cinebench multi! (4200 vs 3440)

En in de DaVinci test heeft de Ryzen 4800U (15W) in Lenovo Yoga Slim met 8GB 575s nodig tov 507 voor deze 45W CPU.
Ik blijf wachten op een nette laptop zoals deze met hoge resolutie scherm (liefst LCD), 32GB en Ryzen 4800 of 4900. Thunderbolt ga ik hoogstwaarschijnlijk toch niet gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Chris_147 op 20 oktober 2020 08:01]

Niet zo blindstaren op cinebench. Er zijn genoeg workloads waarbij de Intel het goed doet.
In laptops is AMD op alle vlakken beter.

Dit komt omdat de efficiëntie van 7nm zo veel beter is dan die van intel op 14 en zelfs 10nm: niet enkel zorgt dit voor een veel betere batterijduur, de temperatuur is ook makkelijker onder controle te houden waardoor AMD chips langer op hogere kloksnelheden blijven werken dan Intel chips.

Natuurlijk zijn er wel bepaalde enorm specifieke benchmarks waarin intel chips sneller zijn, maar daar staat dan tegenover dat ze trager zijn in zowat alle andere situaties, en een slechtere accuduur hebben.

Voor 95% van de gebruikers is Intel daarom een slechtere keuze dan AMD. Voor die resterende 5% is het een rotkeuze, want zelfs als dat ene cruciale programma waarin intel sneller superbelangrijk is voor ze, leveren ze op alle andere vlakken in, en zelfs als je al je werk in dat ene programma doet gebruik je alsnog een browser en enkele andere programma's (waarvoor AMD dan weer beter is).

Het enige voordeel aan intel? Ze kunnen beter leveren (AMD is echt uitverkocht tot in 2021) en ze hebben OEMs omgekocht waardoor de meest luxe uitvoeringen van productlijnen enkel met Intel chips worden geleverd.

[Reactie gewijzigd door kiang op 20 oktober 2020 16:49]

Vraagje, eigenlijk gebruik je een laptop niet voor volcontinu gebruik, maar in de content-creator wereld zal dat meer regel dat uitzondering zijn, mag ik aannemen. Ik heb het dan niet over "sneller", maar "constant" op peak-performance draaien. Welke komt dan beter uit de bus?
Zal met een 4800h/4900h tegenover de i9 van Intel stuivertje wisselen zijn. Echter betaal je voor een laptop met een i9 wel 2x zoveel.
@Xfade i7 zou ook genoeg moeten zijn, i9 is inderdaad wel heel erg veel geld.
Vooral combinatie met display (1920x1200) en kwaliteit van geluid maakt het het overwegen waard.. Maar ik wacht nog wel even af.
Ik ben ook heel erg aan het zoeken, vooral combinaties waar wel een dedicated gpu in zit voor editing in premiere in combinatie met een goed scherm. Kom steeds weer terug bij een xps15
Dan lijkt mij een XPS juist niet beter...
ZBook Create G7, period. Check deze review maar eens. https://www.forbes.com/si...or-prosumer-creators/amp/
Geweldig!
Maar wel weer 700 euro duurder.. En het grootste verschil lijkt me de videokaart, of zie ik wat over het hoofd.. Zit ook wel weer aan iets meer gewicht..
Zou veel liever een amd ryzen 7 of 9 hebben, maar dat is nog wat te vroeg lijkt het.
14 inch wel te krijgen, maar dat vind ik wat te klein.
Geen idee maar dit verschilt er per laptop... voor gamen is Intel.
Ryzen is op in meerdere benchmarks op dit moment sneller. Ook in laptops.
Zoveel workloads waren er niet in de test om de CPU's te vergelijken
Ik vind het ook spijtig dat de Lenovo Yoga getest is met R15 en deze met 20.
Maar los van dat blijkt uit de meeste tests dat je al wel een heel specifiek profiel moet hebben om voordeel te hebben van Intel op dit moment.
Nee gewoon nee. LTT heeft dat ook al vermeld. Dat Intel het gewoon verloren heeft. Niet te veel zich zorgen gemaakt omdat ze dachten we zijn de beste voor jaren. Maar AMD heeft het gewoon netjes verslagen. Daarnaast binnenkort met de 5mm procedé dan is het helemaal over en uit met intel..

Daarnaast ook met de nieuwe cpus die gewoon dezelfde tdp gebruiken dus niet omhoog gaan is al helemaal niet meer goed te praten voor Intel TOV AMD..
Sterke aluminium body, 25 watt 4800U, 16 Gb DDR4 op 3200, that's all i want.
Zolang AMD er niet in slaagt om voldoende mobiele CPU’s te leveren gaan we ze amper ergens in zien. Hoe goed de Ryzen 4000 reeks ook is, latopbouwers gaan geen R&D kosten uitgeven als er geen stabiele levering van chips gan gegarandeerd worden.
Mooi spul weer van HP. Ik gebruik al twee jaar een spectre, machtig fijne laptop! Mijn collega is sinds kort van een macbook Pro overgestapt op een envy met 8 core ryzen en wil nooit meer terug. Met zo'n mooi OLED scherm is dit misschien wel DE laptop voor grafisch designers. Jammer dat Jelle geen Adobe benchmarks heeft gedaan om te checken of de titel wel klopt.
Ik had vernomen dat Oled panelen in laptops voor nu nog niet handig zijn voor grafisch werk. Omdat ze vaak op 1 bepaalde brightness stand maar kleur accuraat zijn en die accuratie verliezen op hogere brightness. Althans dat was met de Razer Blade 2020 het geval.

Nog even een topic op Reddit om naar te refereren.

Ook even een stukje quote:
As Linus mentions in his review, while the Samsung panel does have excellent coverage of creative color gamuts, the color recreation is actually remarkably inconsistent. This is due to the panel (at least on the Razer Blade) not having enough power to drive every pixel at 100% brightness, leading it to sacrifice luminosity in order to power the full display. This means that as your overall display brightness goes up, its color accuracy actually goes down. Linus reported delta Es of 6.67 average and 11.86 max at full brightness, but 4.35 average and 7.73 max just one notch down from full brightness (a 35% improvement). Not only are these numbers really bad for a panel being marketed for color critical work, but the inconsistency of the numbers is a nightmare for creatives. Even if you were to calibrate the display, it would only be accurate for that single brightness setting.

Dat betekend dus ook dat ik de titel van deze review in twijfel trek. Ik kan niet terug vinden of dit getest is om dit model. Want dat zou hem juist slecht maken voor beeldbewerkers.

Ik heb bewust niet gekozen voor het OLED scherm in de Razer Blade vanwege deze reden.

[Reactie gewijzigd door Inverted_World op 20 oktober 2020 10:17]

Er zijn OLED-panelen die de zwart-waardes van een LCD kunnen emuleren.
Dat zou onwerkbaar zijn. De laptop reviews van tweakers zijn ook niet meer wat ze geweest zijn. Linus zou ik trouwens niet bij zoeken naar dit soort werk, die neemt dat vaak over van andere sites.
Dat is dus de reden dat HP de optie van Dreamcolor schermen levert in de professionele lijn die ook daadwerkelijk voor creators is gebouwd zoals de ZBook Create G7.
Wel een puntje met gebruik van een OLED-scherm is dat de aansturing daarvan ook in orde moet zijn wil je echt kunnen zeggen dat je "dat" scherm ook voor content-creatie kan gaan gebruiken, losstaand van kalibratie. Zo zit er in Sony OLED-tv's ook een LG-paneel, maar stuur Sony de boel weer beter aan dan LG in bepaalde aspecten, al is dat laatste meer subjectief gesproken.

[Reactie gewijzigd door SkyStreaker op 20 oktober 2020 07:01]

Dé laptop van HP voor grafische designers is een ZBook Studio G7 of een ZBook Create G7 uit de professionele lijn. Overigens ook met W10 Home en OLED verkrijgbaar. Ik heb zelf een Create in bestelling staan met i9/32GB/2080S/Dreamcolor, alleen die levertijden zijn wel echt ruk nu.
Die Create middels BTO neem ik aan? De enige SKU die uit is is de i7/32GB/2070/FHD. Ben ook op zoek ;-)
Ja klopt. De 2080S is sinds kort ook te configureren via een reseller. Ik heb me laten vertellen dat de standaard SKUs er binnenkort aan komen. Nog geen verwachte leverdatum helaas...
Leuke review hier: https://www.forbes.com/si...er-creators/#52e1680369d6

[Reactie gewijzigd door Magyku30 op 20 oktober 2020 13:25]

Ok, duidelijk. Yep, ik ben fan, eindelijk een zakelijke laptop met échte specs ;-) Thanks voor de info en link!
Ik ben hobbyfotograaf en heb reuma, dus een kaartlezer die geen SD kaart kan lezen is voor mij een no go.
Een spiegelend scherm heb ik helaas ook op mijn HP ProBook 6550b, gekregen van een maat.
Die hem van binnen heeft laten verbeteren onder andere een SSD .
Maar zie ik het nu goed,zit de accu vastgeschroefd?
Verder wel een mooie review.
Dan kun je beter naar de ZBook Create G7 kijken. Anti-glare Dreamcolor scherm, full side SD card reader en opties tot 2080S. Ik heb er zelf eentje in bestelling staan icm Reverb G2. Kan niet wachten, al moet ik dat nog wel even doen ben ik bang...
In uw geval is het SD.
Ik ben beroepsfotograaf en de aanwezigheid van een kaartlezer kan handig zijn als je beeldmateriaal van een camera snel wil copieren en de camera beschikt over het zelfde kaarttype als die van de laptop. In mijn geval dus niet.

Ik verstuur foto's nu vaak draadloos (naar telefoon of laptop) of gebruik het camera kabeltje. En dat draadloze doen inmiddels de meeste van mijn collega's denk ik wel, gezien de manier hoe ze in persruimtes etc werken.

Zie de kaartlezers nu meer als extra opslag/backup mogelijkheid.
Ik moet even erbij vermelden dat deze laptop één nadeel heeft: waar is DP connector? DisplayPort ontbreekt op deze aardig geprijsde laptop.

Waarom een nadeel? De dure laptop heeft RTX2060 Max-Q, betekent dat je VR games mee kan spelen. Maar niet voor nieuwe generatie headsets, want die hebben allemaal DP stekker en dat heeft laptop niet.
Uit youtube video's heb ik begrepen dat adapter HDMI naar DP niet gaat werken en krijg je problemen mee met VR headsets. Je bent dus aangewezen op oudere generatie headsets die nog met HDMI doen.

Het verbaast me wel dat nogal veel laptops zonder DP en alleen met HDMI uitgekomen zijn. Waarom worden laptop niet meer tegenwoordig met standaard DP aansluiting geleverd? DP naar HDMI bestaat gewoon en werkt wel, terwijl HDMI naar DP gewoon niet werkt op VR (is ook niet aanbevolen).
Er zijn genoeg DP naar HDMI adapters te koop, maar HDMI naar DP zijn er maar paar van, en ze hebben zelfs extra voeding nodig via USB.
Meeste mensen kopen ook niet hiervoor, HDMI naar DP is ook gewoon vreemd.

Daarom een minpuntje voor deze laptop met moderne hardware. DP kan prima klein in plaats van HDMI maar ik snap deze ontwikkeling niet helemaal. In Mediamarkt hebben groot deel laptops HDMI en ik heb bijna geen 1 gezien met DP aansluiting. Zelfs niet op veel gaming laptops.

Mijn Clevo laptop is soms een uitzondering: 2x (mini)DP en HDMI aansluiting. Maar deze is ook wat groter.
Mijn Dell XPS 15 wordt met één HDMI poort geleverd. Via een dock kun je daar 2 x DP bij krijgen via Thunderbolt / DisplayLink. Is dat hier niet ook zo?

Het aparte is dat de ingebouwde HDMI zelf ook via DisplayLink lijkt te gaan, en door het OS als DP-poort gezien wordt.

Ik zou niet weten of VR via DisplayLink gaat werken. Zou ik ook eerder een dikke game PC voor pakken, deze laptop gaat vast throttlen als je dat probeert.

[Reactie gewijzigd door MadEgg op 20 oktober 2020 19:57]

Er zit Dislayport over USB-C op. Zelfde protocol en werkt wel met verloopjes voor een VR headset. Mocht je meerdere aansluiting nodig hebben kun je een HP TB3 G2 dock gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Magyku30 op 20 oktober 2020 22:36]

Wat doet die antieke, non-oled XPS 15, in die vergelijking?
Mooi referentiepunt voor mensen die dure laptops kopen en een paar jaar geleden zo’n xps gehaald hebben? Die kunnen dan goed zien wat het verschil is.
De vergelijking met de MBP geeft eigenlijk mooi aan dat er bitter weinig vooruitgang is geboekt bij Intel met generatie 10 tov 9 en eigenlijk enkel bij single core belastingen:
Cinebench multi wint de oude CPU met klein verschil, single wint de nieuwe CPU met iets groter verschil.
Mee eens, maar als je een xps 9570 of 9560 hebt ga je er best wel op vooruit.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True