Het was even verwarrend, want normaal gesproken bevat de Spectre-reeks HP's duurste laptops. Nu is het de Envy-reeks die onderdak biedt aan dit 15"-model, voorzien van een van de snelste processors die Intel te bieden heeft, en een van de beste schermen die er voor laptops te krijgen zijn.
Om met dat scherm te beginnen; dat ziet er prachtig uit. Doordat het een oledscherm is, is het contrast hoog en knallen de kleuren van het scherm. Dat komt ook doordat de laptop, als je hem voor de eerste keer aanzet, nog niet op een kalibratieprofiel is ingesteld. Doe je dat wel, dan blijkt de kleurweergave in alle drie de kleurruimtes, sRGB, P3 en Adobe RGB, erg goed te zijn. Voor gebruikers die van de brede kleurgamut gebruikmaken, is de HP Envy 15 dankzij die kalibratie dan ook een aanrader.
Wat snelheid betreft zit het ook wel snor. Wij hebben de snelste uitvoering getest en die is met zijn acht cores geschikt voor het zwaardere werk en doet in benchmarks niet onder voor andere laptops met vergelijkbare hardware die we eerder hebben getest. Je kunt de laptop bovendien gebruiken om mee te gamen, want de RTX 2060-videokaart staat zijn mannetje, hoewel je zware games niet op de native 4k-resolutie van het scherm zult moeten spelen. De twee ssd's staan in RAID 0-opstelling en dat leidt niet tot de prestatiewinst waarop je zou hopen. Wat ons betreft had HP beter voor een enkele 2TB-ssd kunnen kiezen en het tweede M.2-slot vrij kunnen laten, zodat de gebruiker zelf nog opslag kan toevoegen.
De behuizing verdient wat ons betreft ook een pluim, dankzij de stevigheid en de nette afwerking. De stevigheid voel je aan het toetsenbord en de touchpad als je erop aan het werk bent, maar ook als je de laptop dichtklapt en in je tas stopt. Neem je hem dan mee, vergeet dan niet de 650 gram wegende oplader, want het grootste minpunt van de Envy 15 is zijn accuduur. Bij lichte belasting halen we een uur of zes, maar die accuduur kun je bijna halveren als je de hardware zwaarder belast. Gezien het oledscherm met hoge resolutie is die accuduur verklaarbaar, maar het is wel iets waarmee je als gebruiker rekening zult moeten houden.
Tot slot kijken we naar de prijs en die vormt met 2000 euro voor de oled-instapper een flinke smak geld. Als we in de Pricewatch kijken, blijkt de prijs vervolgens wel te rechtvaardigen. Er zijn namelijk weinig laptops met oledscherm en als je kijkt naar systemen met een 45W-processor van de laatste generatie, komt de instap-Envy als goedkoopste bovendrijven. Je kunt dus concluderen dat de prijs relatief gezien meevalt. Mocht je de Envy 15 overwegen, dan kun je ook gaan voor de i9-uitvoering met acht cores, die wij hebben getest. Het is dan zaak om te beslissen of je die twee extra cores wel nodig hebt, want HP heeft ervoor gezorgd dat geheugen en ssd's achteraf gemakkelijk te vervangen zijn.
- HP Envy 15 i7, 16GB, 1TB
- HP Envy 15 i9, 32GB, 2TB