Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

HP Envy x360 13 Review

Ryzen-hexacore in strakke 13,3"-klapper

Conclusie

HP's Envy x360 met AMD Ryzen 4500U is een snelle convertible in een compacte, stevige metalen behuizing, met een uitstekende accuduur. De kleine afmetingen vormen geen grote beperkingen voor de Ryzen-hexacore. Er is wel een beetje throttling bij langdurige belasting, maar de snelheid neemt niet drastisch af. AMD's nieuwe 7nm-processors doen het wat dat betreft veel beter dan de tegenhangers van Intel en de oudere Ryzen 3000-chips.

Je vindt al laptops met de Ryzen 4500U, 8GB ram en een 512GB-ssd vanaf zo'n zevenhonderd euro. De Envy x360 heeft dezelfde hardware en je betaalt er wat meer voor, maar HP geeft je daar ook veel voor terug. Zo heeft deze convertible een scherm met een hoge helderheid, een hoog contrast én goede kleurweergave. Dit scherm zou in een duurdere laptop niet misstaan. Datzelfde geldt voor de hoogwaardige behuizing; goedkopere alternatieven laten op dat vlak meer steken vallen.

De door ons geteste uitvoering is voorzien van 8GB ram en dat is ook het maximum, want het geheugen zit gesoldeerd op het moederbord. Die keuze is te begrijpen bij een dunne convertible. HP maakt ook een duurdere uitvoering met 16GB ram, een snellere Ryzen 7 4700U-processor en een 1TB-ssd. Daar betaal je zo'n 1100 euro voor, maar op het moment van schrijven was dat model uitverkocht.

Getest

HP Envy x360 13-ay0001nd

Prijs bij publicatie: € 834,-

Vanaf € 821,44

Vergelijk prijzen

  • 4500U, 8GB, 512GB (getest)
  • 4700U, 8GB, 512GB
  • 4700U, 16GB, 1TB

Laagste prijzen voor: HP Envy x360 13-ay0001nd
Winkel Beoordeling Prijs Totaal

Bol.com

Score: 4 (212)

€ 821,44

€ 821,44

Kostenoverzicht

Productprijs € 821,44
Pakketpost (vanaf € 20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 821,44

Bekijk

HP Store

Score: 3 (22)

€ 821,44

€ 821,44

Kostenoverzicht

Productprijs € 821,44
Pakketpost (vanaf € 15,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 821,44

Bekijk

MediaMarkt

Score: 3 (192)

€ 821,44

€ 821,44

Kostenoverzicht

Productprijs € 821,44
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 821,44

Bekijk

Azerty

Score: 5 (1907)

€ 829,-

€ 829,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 829,-
Pakketpost Nederland (afhankelijk van productcategorie) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 829,-

Bekijk

Informatique

Score: 5 (462)

€ 829,-

€ 829,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 829,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 829,-

Bekijk

Laagste prijzen voor: HP Envy x360 13-ay0002nd
Winkel Beoordeling Prijs Totaal

Megekko

Score: 5 (3585)

€ 819,-

€ 819,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 819,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 819,-

Bekijk

CD-ROM-LAND Breda

Score: 5 (172)

€ 819,-

€ 825,95

Kostenoverzicht

Productprijs € 819,-
Pakketpost € 6,95
iDeal € 0,-
Totaal € 825,95

Bekijk

Alternate.nl

Score: 4 (344)

€ 899,-

€ 899,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 899,-
Pakketpost tot 10 kg € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 899,-

Bekijk

Amazon.nl

Score: 3 (292)

€ 899,-

€ 899,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 899,-
Opsturen € 0,-
iDEAL € 0,-
Totaal € 899,-

Bekijk

BCC

Score: 5 (576)

€ 936,84

€ 936,84

Kostenoverzicht

Productprijs € 936,84
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 936,84

Bekijk

Laagste prijzen voor: HP Envy x360 13-ay0003nd
Winkel Beoordeling Prijs Totaal

Megekko

Score: 5 (3585)

€ 999,-

€ 999,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 999,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 999,-

Bekijk

Azerty

Score: 5 (1907)

€ 999,-

€ 999,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 999,-
Pakketpost Nederland (afhankelijk van productcategorie) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 999,-

Bekijk

Bol.com

Score: 4 (212)

€ 999,-

€ 999,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 999,-
Pakketpost (vanaf € 20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 999,-

Bekijk

Alternate.nl

Score: 4 (344)

€ 999,-

€ 999,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 999,-
Pakketpost tot 10 kg € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 999,-

Bekijk

HP Store

Score: 3 (22)

€ 999,-

€ 999,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 999,-
Pakketpost (vanaf € 15,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 999,-

Bekijk

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (116)

Wijzig sortering
Ik heb deze laptop (4700u/16GB) inmiddels ruim een maand in gebruik en irriteer me steeds meer aan een paar dingen:

- die USB-A poorten, je moet de laptop optillen om daar iets in te doen.
- Touchpad stroefheid. Zeker als je van een MacBook Pro komt is dit een flinke stap achteruit.
- Touchpad is net iets te smal.
- de laatste kolom toetsen rechts, daar ben ik na een maand nog steeds niet aan gewend. Ik verwacht dat het toetsenbord eindigt bij de Enter toets zeg maar.

En het ergste van alles: deze laptop is onbruikbaar met het scherm 270 graden gedraaid: als je een film wil kijken en scherm touch wilt gebruiken. Hij rust dan namelijk op het toetsenbord en die worden altijd een beetje ingedrukt. Hij gaat dan vanzelf uit/op standby of de ESc knop wordt ingedrukt. Super irritant en echt een design fout.

Verder had er gewoon een 16:10 scherm in gemoeten en een 2e USB-C aan de andere kant zodat je zelf kan bepalen waar je de oplader op aansluit.

Het is dat het een 4700U in compact formaat heeft en daarmee veel sneller is dan de hele dure Intel ultrabooks zoals de HP Spectre en de Dell XPS. En dat er weinig alternatieven zijn. Maar een 9.0 kan ik het niet geven.. ik was de eerste dagen wel zo enthousiast.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 10 augustus 2020 09:18]

- die USB-A poorten, je moet de laptop optillen om daar iets in te doen.
Daar vreesde ik ook voor, maar het lukte me eigenlijk prima om usb-apparaten in te pluggen zonder de laptop op te tillen door met de usb-connector het lipje eerst een stukje naar beneden te drukken. Het gaat inderdaad wel minder makkelijk dan bij 'gewone' usb-poorten.
Eerlijk had ik dan eigenlijk liever 3x usb-c gezien met eventueel een adapter bijgeleverd voor USB-A i.p.v. USB-A met lipje.
Usb-c is de toekomst en die adapter zijn spotgoedkoop en (klein) gemakkelijk mee te nemen. Tegenover als zo een lipje zou afbreken...
Ik gebruik zelf nog steeds veel vaker usb-a dan c (heb nu allebei). Usb-a + usb-c lijkt me bij verreweg nog het beste. Die lipjes (mijn vorige laptop had er een) gaan ook niet zo snel kapot.
can any of you who bought the laptop in the Netherlands tell me what is the layout of the keyboard?

Is it QWERTY international/us (like the pictures of this article) or is it QWERTY Dutch?

the reason I am asking is because I would like to purchase the version with Ryzen 7. I am expatriated in Belgium (AZERTY zone nightmare) but as a developer I touch type on QWERTY International/us (mostly with an external keyboard but every not and then I need to use my laptops internal keyboard so the layout is very very important to me). NL is just next door from BE and I thought I could buy it from there but I called HP and it seems to me people do not often ask them such questions.

can those of you who have the machine right in front of your eyes can let me know?
thanks
QWERTY US international is used in the Netherlands
I replied to your PM. This is "Qwerty US International with EUR on 5", just like in the article.
great thanks!

I was inspired by this article with my question (and a rather hesitant reply from hp over the phone)

https://blog.iused.nl/toetsenbord/

but the mystery solved.
QWERTY US. QWERTY Dutch hasn't been used since the early 90's.
- die USB-A poorten, je moet de laptop optillen om daar iets in te doen.
In mijn ervaring is het niet persé nodig, maar om het blind te doen vereist wel enige oefening ja.
- Touchpad stroefheid.
Vergeleken met een Mac merk je inderdaad duidelijk verschil, het is geen glazen touchpad. Maar, ze's an sich niet slecht. Wat mij wel irriteert is dat er op één plek op onze pad een scherp puntje omhoog zit. Je ziet'm niet, je kan'm niet wegkrabben, maar hij zit er wel. Heel raar.

[Reactie gewijzigd door Liegebeest op 10 augustus 2020 10:30]

Is dat puntje niet de plek waar je dubbel tapt om het touchpad uit te schakelen? Dat zit in de meeste HP laptops namelijk.
Ha! Die feature kende ik niet eens. Maar nee, dat is'm niet... zit veel verder uit de hoek.
Even uit nieuwsgierigheid, waar heb je deze vandaan? Kan de 16gig variant niet vinden, ook op de HP site zelf niet.
OfficeCentre omdat deze op de dag dat hij beschikbaar kwam in de HP Store bij hun paar tientjes voordeliger was. Was maar 2 dagen te koop daarna uitverkocht.

https://store.hp.com/Neth...d=1D5H9EA&opt=ABH&sel=NTB
Vet, best redelijke prijs alsnog zie ik, dankjewel.

Als je tijd hebt, zou je dan nog iets voor mij willen checken? Volgens Notebookcheck hebben veel Envy laptops de afgelopen jaren 'stiekem' toch wel ondersteuninng voor 120Hz schermverversing, ook al doet HP daar niks mee qua marketing, zetten het zelfs niet er bij in de specs.

Kan jouw x360 13-ay0003nd dit ook?

https://www.windowscentra...r-refresh-rate-windows-10
Ook met 100 euro korting, code ACHP30, geldig vanaf 999 euro op de HP store. Werkt op alle laptops of in combo met een tilt pen :)

Tevens gratis skin
https://store.hp.com/Neth.../Offer.aspx?p=laptop-skin

[Reactie gewijzigd door Wasabi! op 26 augustus 2020 10:52]

Hij gaat dan vanzelf uit/op standby of de ESc knop wordt ingedrukt. Super irritant en echt een design fout.
Het toetsenbord wordt op de mijne gewoon uitgeschakeld als je hem omklapt. Zelf windows geïnstalleerd of "overbodige" software verwijderd?
Nee niks, wel interessant, ik ga op zoek naar de instelling!
Waarom zou het aan een eigen Windows-installatie liggen? De toetsen van mijn ThinkPad Yoga gaan zelfs met Linux en Haiku gewoon uit als ik het scherm omklap. Het is gewoon een hardwarematig iets, dus het lijkt mij uitgesloten dat HP het anders doet dan Lenovo, want het is gewoon een standaard manier geworden om het zo te maken.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 10 augustus 2020 13:37]

Dat het op jouw Thinkpad hardwarematig gebeurt betekent niet dat dat op alle laptops het geval is....
Zoals ik al zei is het een standaard manier om dat te maken, dus ik acht de kans 99% dat het bij HP ook hardwarematig is.
Ik heb nog nooit van die standaard gehoord, en er word wel vaker van standaarden afgeweken. Het keyboard van de HP heeft ook geen standaard indeling.
De laptop heeft iig een sensor aan boord die onder andere het scherm draait en de speakers aan past.
Maar ik probeer alleen Jacco2nd te helpen, probeer daar eens verder op te gaan, ipv mijn comment te bestrijden.
.

[Reactie gewijzigd door Citroen op 10 augustus 2020 13:34]

Tja, sorry dat ik het zeg, maar het lijkt erop dat het een kwestie van gewenning is. De iets kleinere, stroevere touchpad, het toetsenbord en het lipje op de usb poorten. Dat zijn allemaal dingen waar je aan kunt wennen. Denk ik.

Vergeleken met een Macbook Pro lijkt het me wel de betere koop. De 4700U 13" Envy is momenteel 1000 euro, terwijl de goedkoopste 13" Macbook Pro bij 1500 euro begint. Die is uitgerust met een quad-core. Je betaalt de helft meer en krijgt de helft minder cpu cores :)
Dat dacht ik ook. En zeker een betere koop!
Maar na een maandje ben ik nog niet gewend. Touchpad kan ik nog wel mee leven. Die USB poorten vind ik gewoon een design fout: het artikel schrijft dat er schuine randen zijn, maar deze laptop heeft juist helemaal geen schuine randen! Een normale USB-A poort past dus wel prima.
Je kan eens kijken naar de 15 inch versie. Deze heeft geen last van uw poorten en touchpad problemen. Dat van die 270 graden is een slecht argument, want je moet deze anderes zetten.Je moet hem plaatsen als een omgekeerde V en dan kan je dit wel zo gebruiken zonder dat het toetsenbord wordt ingedrukt. Het scherm kan automatisch meedraaien en je zo toch die goeie ervaring geven.
Hier werkt het omklappen prima met dit model. Toetsen worden netjes uitgeschakeld. Even HP Support Assistant draaien? Lost meestal dit soort probleempjes op. Zo niet even met support bellen lijkt me.
Ook hier geen problemen met de USB-A poorten. Insteken gaat wat stroef maar voldoende goed om hem niet op te hoeven tillen. Ik vind juist dat deze afwerking het design ten goede komt, maar dat is persoonlijk.
Kortom ik herken me niet in jouw negatieve gevoel over dit systeem. Ik ben er vooral erg blij mee!
Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik er ook even mee zat te knoeien .....

Op de één of ander manier gaan de USB-stekkers en sticks er ook gewoon nog heel stroef in. Dat is ook zo bij mijn Notebook PRO van Xiaomi, maar bijvoorbeeld niet bij mijn HP 840 G3.

Ik heb wel het idee dat het soepeler wordt naarmate je het meer gebruikt zeg maar.
Linus Tech Tips had 1 maand geleden ook de HP Envy x360 getest en ging de diepte in op de ergonomie, vooral voor mensen met grote handen. Zijn tip ga hem eerst testen in de winkel. Youtube link
Dat is niet echt anders dan andere compacte 13,3"-laptops. De ruimte voor mijn polsen is op de Envy x360 hetzelfde als bij een XPS 13 (2018-model). Ik ook grote handen, maar in gebruik viel me dat niet op.
Mooi ding en laat weer zien dat de amd cpu’s van nu echt goed spul zijn.

Ik zou zelf die paar honderd euro extra neerleggen voor een 16GB model, dat is toch wel lekker als je wat meer met je laptop wilt doen.
Vindt het alsnog jammer dat het gesoldeerd is. Maakt het niet er beter op. Want ik als Tweaker kan prima zelf vervangen mits het niet gesoldeerd is. Maar begrijp ze wel. Beetje als Apple gewoon geld willen verdienen.
Er wordt volgens mij heel duidelijk aangegeven waarom er in dit geval geen geheugensloten gebruikt zijn. Dit heeft te maken met de dikte van de laptop waardoor die niet passen.

Daarnaast...'jij als tweaker'. Waar haal je vandaan dat deze laptop gericht is op Tweakers? Als je graag met geheugen wil rommelen zijn er toch genoeg andere laptops waar je uit kan kiezen ?
Niet echt ,

Ook is dat jammer bijvoorbeeld in de Surface lijn en alles. Waarbij je echt moet upgraden (extra betalen) en anders het niet te doen is.
Tja het is gewoon een kwestie van ruimte denk ik.

Of mooi dun en licht ontwerp en nagenoeg alles vastgesoldeerd of wat meer mogelijkheden qua zelf upgraden en een minder handzame laptop.

Ik vind de xps lijn van dell wel een aardig compromis. In mijn xps 15 kan ik bij een deel van het geheugen en de ssd, de rest zit vast en de laptop is toch mooi en dun.
Op het 15 inch model van deze laptop zijn zowel geheugen WiFi als opslag te vervangen.
Het grotere model waar meer ruimte is bedoel je? ;)
In dit filmpje gaat de grotere x360 15 open op 3:45 https://youtu.be/Yfk4AAerRws
Je begrijpt toch wel dat dit te maken heeft met de dikte? Als je een tweakable laptop wil, is die gewoon dikker. Genoeg keuze.
Ik kan me niet voorstellen dat we dit niet hebben in kleinere formaten
a. we leven in 2020. Hebben mensen naar de maan en ISS gebracht waarbij de infra zeker veel meer kleinere onderdeeltjes gebruikt.
b. De opkomst van klein maar fijn er meer en meer komt, dus logisch dat er toch wel meer ontwikkeling bij komt kijken.
c. De prijzen zullen dan ongetwijfels anders worden naarmate het meer gebruikt wordt.
d. huidige fabrikanten kunnen dan doorontwikkelen en dus de grote onnodige rams vervanen voor smallere, kleinere.

Dit moet anno 2020 toch wel mogelijk zijn.

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 10 augustus 2020 10:38]

je hebt werkelijk geen idee he?

maar om je even uit de droom te helpen, de meeste space-tech is gebaseerd op computersystemen van 10+ jaar geleden en vaker zelfs 20~30 jaar terug.

die minuscule deeltjes in spacetech zijn vaak van het type 120+ nanometer waarbij je nu al cpus hebt die ronde 10 zitten ruim 12 keer kleiner dus.

ik ben het met je eens dat je in bepaalde formaten en concepten prima verbetering kunt wensen, maar tegelijkertijd is die er ook als. als je kijkt naar de ontwikkeling van de harddisk. het zal vermoedelijk niet heel lang meer duren dat er nog 3,5inc schijven worden gemaakt het begint simpelweg goedkoper te worden om gewoon 2,5inc ssd van meerdere terabytes te maken dan om die op een ronddraaiende schijf te proppen. er is ook niet voor niets al jaren lang nauwelijks tot geen vernieuwing meer in de sata-standaard.

in plaats daarvan zijn we naar NVME (ter grootte van een ramstick), de grote vaar is natuurlijk wel, hoe klein en kwetsbar mag een component zijn. is het haalbaar en wenselijk op een ramstick ter grootte van een SDkaart te maken die net zo snel is als het huidige ddr4 3200 standaard geheuge, en als je dat al lukt, worden je connectors dan niet zo klein en broos dat ze continu stuk gaan door dat er baantjes breken. het is immers niet zo dat sdkaartjes evenveel pinnen (9) hebben als ramsticsk +/- 180 *


(* heb ik begrepen)
Ja. Maar niet in een dunne convertible, wel in een iets dikkere laptop, zelfs als dat een ultrabook is.
Kan wel maar dan zit je bijvoorbeeld op de HP EliteBook x360 830. Iets ander prijskaartje... ;)
In het kader van repareren en milieu, zou ik het fijn vinden als de EU regels opstelt waarin staat dat laptop systemen, spelcomputers etc bepaalde componenten kan vervangen.

Denk hierbij aan hardeschijf, werkgeheugen en eventueel cpu.

Waarom? Kader van toekomst, laptop A kan in 2020 snel genoeg zijn voor het gebruik maar in 2023 niet meer, dit zou kunnen doordat het werkgeheugen niet meer afdoende is. Gevolg kan dan zijn dat er nieuwe laptop word gekocht en de oude word vernietigd. Is milieu belastend terwijl er ook doormiddel van extra geheugen de laptop nog x aantal jaren meegaat.

In het kader van fixen, laptop heeft Bv hardeschijf problemen of een ps5 heeft dat. Kan niet zo doordat alles gesoldeerd is dat de enige optie is, een complete swap van het moederbord, ook weer milieu belastend. In de meeste gevallen zullen mensen dan toch een nieuw systeem kopen en de oude weggooien.

Dat is gewoon zonde, zeker als je ziet dat laptop tegenwoordig voor huis/tuin/keuken werk echt langer dan 10 jaar mee kunnen gaan. Mits er goed voor gezorgd word en je het systeem tussentijds kan upgraden en daarbij is werkgeheugen en hardeschijf de belangrijkste. (Afgaand op dr afgelopen 10 jaar)
Even voor jouw informatie. Laptops en computers die worden weggegooid worden bijna volledig gerecycled afhankelijk van het merk en type.

Ik heb deze discussie al eerder gevoerd en ga het dus niet nog een keer herhalen, maar juist het vastsolderen van verschillende conponenten zorgt ervoor dat er minder grondstoffen nodig zijn en er ook minder wordt verspild cq de milieu impact kleiner is. Het is echt niet zo dat al die bedrijven denken jaaa meer winst.

Bedrijven hebben zich namelijk al te houden aan uitstoot normen en grondstof reductie. Alu laptop behuizingen worden al volledige gerecycled en bijvoorbeeld de macbook air is al volledig van gerecycled aluminium gemaakt.

Juist modulair opbouwen zorgt er voor dat je meer grondstoffen nodig hebt die schaars zijn (zoals Goud voor connectoren).

En begrijp mij goed. Ik ben voor right to repair. Echter zie ik ook dat dit best wel belastend kan zijn voor het milieu.
Kan best zijn, maar de milieu impact van een socket voor verwisselbaar RAM geheugen weegt niet op tegen het langer in gebruik kunnen houden van die laptop.
Je kan nu toch niet zeggen dat een plastic SODIMM houder met 260 pinnetjes een grotere milieu impact heeft dan een nieuwe laptop kopen?
Behalve dat in de praktijk bijna niemand een laptop meer upgrade. Wij tweakers zijn niet de norm.
Daar vergis je je in. Mensen gaan steeds bewuster om met hun producten. Ik merk het in mijn directe omgeving. Mensen komen echt naar mij toe om te advies te vragen. Heeft het zin om de laptop/computer te upgraden of niet.

7/10 keer is een upgrade voor het gebruik van de mensen mogelijk. Helaas is dan bij 3 van de 7 personen het fysiek niet mogelijk vanwege het solderen. Dat is echt zonde.
Je kan nu toch niet zeggen dat een plastic SODIMM houder met 260 pinnetjes een grotere milieu impact heeft dan een nieuwe laptop kopen?
Ja, een SODIMM houder met 260 pinnetjes vraagt om 520 vergulde contacten.
Je kan nu toch niet zeggen dat een plastic SODIMM houder met 260 pinnetjes een grotere milieu impact heeft dan een nieuwe laptop kopen?
Wel als je 20 miljoen keer die houder met pinnetjes en al alsnog wegpleurd en hem in 20 gevallen upgrade.
Als tweakers zijn we sterk in de minderheid. 99% van de laptops beland zonder enige vorm van reparatie op de vuilstort. 0,1% Minder grondstoffen er in verwerken zet dan al meer zoden aan de dijk, dan 5 keer een CPU vervangen.
Het zou helpen als je je cijfers kan onderbouwen.
20 miljoen, 20, 99%, 0,1%, 5x: waar haal je die vandaag?
Ik heb ook nooit over CPU vervangen gesproken, dat ik heb nog maar 1x gedaan op +20 jaar. Nooit in een laptop, enkel in een desktop. (Upgrade van AMD S939 single core naar dual core)
Ik had het over RAM geheugen upgraden en HD/SDD. Dat heb ik al vaak gedaan, ook op laptops.

Dus ja, in mijn geval wil ik kunnen upgraden.
Wat dat op wereldschaal voorsteld weet ik niet en ga ik dus ook geen verzonnen nummers voor rondstrooien.

[Reactie gewijzigd door Chris_147 op 10 augustus 2020 14:38]

Ah sorry even verkeerd gelezen.

De cijfers maken niet zo heel veel uit om eerlijk te zijn. Er is maar een heel klein gedeelte van laptops waar het geheugen ooit van wordt uitgebreid of vervangen als dat niet bij aankoop al op de groei is besteld.
Ik had het over RAM geheugen upgraden en HD/SDD. Dat heb ik al vaak gedaan, ook op laptops.
Ik ook, alleen wij zijn niet de gemiddelde consument.

Ik heb jaren sloop Apparaten opgekocht (letterlijk van de vuilstort) en als je ziet wat voor pareltjes daar soms liggen (volledige Macbooks, Game laptops en ultraportables) dan snap je niet dat mensen het weggooien, het werkt immers nog prima en vaak zijn het hele kleine reparaties (defecte HDD bijvoorbeeld) die bijna gratis te doen zijn. Echter zijn wij maar een heel klein deel van de makrt. Dusdanig klein dat het vrijwel verwaarloosbaar is op wereldschaal.

Stel dat je 10% uitval zou hebben op 1 van de 2 genoemde onderdelen of allebei (echt absurd veel), binnen een technische levensduur van 5 tot 7 jaar en je zou dat nog tot 9 jaar kunnen rekken met vervangen van 1 van die twee onderdelen, dan betekent dit wel dat je voor de overige 90% wel alle extra grondstoffen nodig hebt.

En dat is dan niet alleen de extra ruwe grondstoffen, maar ook uitstoot voor logistiek, extra fabriekslijnen voor extra componenten ruimte in de behuizing, grotere behuizing -> grotere verpakking -> grotere verpakking -> minder units per pallet -> minder pallets per container en ga zo maar door.

Al met al heeft 5% extra materiaal al snel veel meer invloed op het gehele plaatje dan alleen die 5% die je aan grondstoffen nodig hebt. In het gehele proces heb je meer dan 5% extra resources nodig voor alles en dat alleen voor een verwisselbaar componentje waar bijna niemand ooit aan gaat komen.

Het uiteindelijke cijfertje maakt daarbij niet zo heel veel uit aangezien je het hebt over heel veel ten opzichte van heel weinig. Of dat nou iets minder heel veel is tov iets meer heel weinig maakt dan niet uit.
Toch maakt het voor mijn beurs wel uit of ik een volledige nieuwe laptop moet kopen of een reepje geheugen moet bijprikken.
Ja en daarom snap ik right to repair ook wel. Heb het vroeger zelf ook gedaan. Base model 15" MBP en dan 4TB HDD en 16GB ram erin en gas op die lollie.

Echter is het maar een heeeeeel klein groepje die het ook maar iets boeit.
in het kader van milieu je ramsticks vervangen? waarom precies,

kan mijn 3 jaar oude laptop soms ook ineens van een i7 7700hq naar een ryzen 7 pro 4000 worden geüpgraded, in verband met mijn portemonnee het milieu zou ik draag graag willen!

ja er zijn scenarios waarin reparaties wenselijk en nuttig zijn. maar denk dan wel aan dingen die vaak stuk gaan zoals: conventionele harddiks, bepaalde typen ssd's bepaalde connectoren en dingen die snel kunnen barsten of schuren zoals schermen. en natuurlijk zaken als batterijen en accu's die by design na bepaald gebruik stuk gaan.
Die wil je inderdaad zo 'milieu- materiaal- én kosten-efficiënt repareren.

Om in te gaan op jouw voorbeeld: je laptop is niet meer snel genoeg door trage cpu, geef heem aan je zusje die toch alleen maar office gebruikt. installeer er blabla linux op en geef hem aan je moeder/oma op receptenweb door te scrollen.
Daarom adviseert ik ook meestal om een iets sterkere laptop te kopen qua cpu.

Neem mijn ouders bv. Die hebben in 2011 een nieuwe laptop gekocht met destijds voor hun een overkill cpu een I7 met 4cores.

Ik heb daar de hardeschijf van vervangen voor een ssd en wat ram bij geprikt van 4 naar 12 (had nog eentje van 8gb liggen)

In 2020 is die laptop nog prima voor hun gebruik.

Hadden zij in 2011 een prima laptop voor hun gekocht iets met i3 dan hadden ze dus een nieuwe laptop moeten kopen. Zij hebben in 2011 400 euro meer uitgegeven en dat betaald zich nu dik terug.
Mja, voor die 400€ (+tussentijdse upgrade) had je nu weer een nieuwe kunnen kopen die ook voldeed en wellicht overtreft (lichter bijvoorbeeld). Het is maar hoe je er naar kijkt.
Maar de RAM snelheid is toch gelimiteerd door andere zaken. Als je DDR4 hebt kun je daar niet opeens DDR5 inprikken. Dan moet je dus toch alweer andere zaken gaan upgraden.

Ik ben ook wel voor modulariteit en upgradebaarheid/repareerbaarheid, maar het is niet altijd eenvoudig te doen in de apparatuur van nu.
Geld willen ze blijkbaar niet verdienen. Want een variant met 16gb geheugen bestaat niet. Dan moet je een andere x360 kopen, maar die heeft dan ook meteen een 1tb ssd en de Ryzen 7 processor. Alleen een geheugen upgrade kun je nu dus ook niet bestellen voor ''te veel geld''
Voor €1098 ontving ik hier de 1Tb 16GB versie met 4700U onlangs ( nu nergens meer leverbaar).

Die is met de ogen op de toekomst al snel de betere keus en volgens mij nog meer 'waar voor zijn geld'.

Ik werk er zelf niet op, maar mijn vriendin. De snelheid die ik ervan zag is werkelijk fenomenaal voor het geld. Klein ding om mee te nemen en perfect werken thuis op los toetsenbord en 24" losse monitor.

Jammer genoeg is de 15"daarvan niet leverbaar met 1 Tb disk en heeft een scherm wat een stuk minder helde is ( 400 vs250 ) .
In de zelfde serie is er wel een model met 16GB, maar wat je zegt: dat is de 0003nd ipv de 0001nd.

Voor mij is dat geen vreemde keuze, maar ik ben dan ook Apple gewend: elke productlijn heeft maar een zeer klein aantal uitvoeringen, waarbij je voor de duurdere varianten moet gaan als je meer RAM, opslag of vermogen wilt.
Dat van het geheugen is jammer inderdaad, maar het is wel weer mooi dat het dual channel is (dank Tweakers, voor het vermelden daarvan).

Vaak genoeg zie je bij 8GB modellen dat het een 1x8GB bank is, en dan is het helemaal jammer als je niet kan uitbreiden om er dual channel van te maken.

Ik vind dit een prachtig ding en als overweging als een upgrade voor de vriendin staat deze genoteerd.
8GB is voor haar werkzaamheden meer dan zat, alhoewel ze nu op 16GB zit, juist omdat die laptop met 1x8GB kwam, maar wel uitbreidbaar was.
Een paar honderd Euro voor 8GB extra? HP zal blij zijn met je signaal, maar ik denk dat signaal beter kan zijn: niet kopen tenzij er voor een redelijk bedrag 16GB geïnstalleerd is.
Dat is inclusief een grotere ssd en snellere cpu 😉
Volgens mij kreeg je voor het prijsverschil 8 GB erbij, 1 TB SSD en een 4700U processor ( Octacore!) .....

Dus wel wat meer voordelen erbij dan zoals jij het nu brengt.

€ 1098 betaalden we hier ervoor in die configuratie
Die is nergens te krijgen. Deze kon ik wel vinden in de pricewatch (16gb, 512gb SSD).
Dat is €170 extra voor 8gb geheugen extra en 256 GB SSD erbij). Lijkt me een betere deal dan 'een paar honderd euro voor 8GB'.
Mocht je op zoek zijn naar een dergelijke laptop en niet zo veel geven om het convertable stuk, dan is er ook de IdeaPad 5 14ARE (14"model) die in deze config maar met 16GB wordt geleverd voor 620 euro. Scheelt toch weer wat geld. Om tot 620 euro te komen de code 'KORTINGSCODE10' gebruik ipv de back-to-school code.
Vind het toch altijd moeilijk om Lenovo aan te prijzen. Heb er nu twee gehad (2010 & 2011) en beide waren slecht qua bouwkwaliteit en gebruikte componenten zoals netwerkkaarten (die ook niet verwisselbaar waren door gebruik van whitelists) waren ondermaats in stabiliteit en signaalsterkte. Ook toen de UT overstapte naar goedkopere Levono's was de uitval en het aantal klachten over de laptops enorm (overstap van HP/Dell) Moet ook zeggen sindsdien kijk ik vooral naar dat soort randzaken dan naar pure specs aangezien dat toch een stuk belangrijker is voor een portable apparaat dan de exacte snelheid.

Beide Lenovo's hebben het dan ook maar 2 jaar uitgehouden waarbij de ASUS zenbook het nu alweer vrolijk 6 jaar uithoud zonder klachten (voor een meerprijs van 200 euro voor gelijkwaardige specs tov Lenovo)

Is dit ondertussen al beter bij Lenovo?
Mijn vorige notebook was ook een Lenovo (Ideapad 520s-14IKB) en daar heb ik geen problemen mee gehad in de 3 jaar dat ik hem heb gebruikt. Mijn vrouw heeft ook dat model en bij haar spelen wel wat kleine dingen.
Ik heb jaren bij een webshop gewerkt (2007/2013 ofzo) en in die tijd was het Acer (en MSI in mindere mate) wat je moest vermijden, maar je hebt altijd modellen van andere merken die problemen hebben. Bij ons op het werk zijn 8 van de 11 Dell XPS 13 (20190 al een keer gerepareerd geweest bijvoorbeeld. Zit je dan met je 1500+ apparaat.

Vervelende is dat je dat soort dingen vaak pas achter kan zeggen, als de volgende serie al weer uit is.
Waren dat Thinkpads of een andere lijn? Bij lenovo is dat echt een verschil van dag en nacht. De Thinkpad series hebben nog steeds de IBM bouwkwaliteit maar lenovo' s eigen lijnen (zoals ideapads) wisselt behoorlijk.
Mijn Lenovo Yoga 2 pro is bijna 6 jaar oud, en buiten de rubber tussen de toetsen die wat begint te plakken (hele slechte materiaalkeuze) niks dan lof. Ik ben juist erg content met Lenovo. We hebben ook nog twee Ideabooks, 530 en 540 uit mn hoofd. Die zijn rond de twee jaar nu en ook daar geen problemen. Maar mijn vriendin heeft een 17'' lenovo van haar werk, mijn god wat een prul is dat :D
En de IdeaPad S540 13 ARE, die komt met 13.3" 16:10 scherm met een resolutie van 2500x1600. Helaas nog niet verkrijgbaar.
8 Gb niet uitbreidbaar is niet meer van deze tijd. Een beetje Office jockey met een excel, powerpoint en word open komt dan al snel in de knoei.
Laat dat nou de doelgroep zijn van deze laptop.....
Office zal geen probleem moeten zijn als je geen zware browser gebruikt ernaast (Chrome, ..?).
In Windows gebruikt Chrome (of Chromium afgeleiden) minder dan Firefox. Je hebt dus weinig opties en je bent ook met normaal gebruik lichtelijk beperkt en slecht voorbereid op de toekomst.
Ik gebruik zelf de nieuwe Edge (gebaseerd op Chromium) en die doet het heel goed, als je dat combineert met Office dan is 8gb voor de komende 2 jaar ruim voldoende.
Met kleine bestandjes is office inderdaad geen probleem. Met spreadsheets met 16 tabs en enkele 100k records wordt het precair. Daarnaast nog wat tabs in firefox open, een powerpointje om de spullen uit excel in te plakken én een word document met alle referenties en 200 pagina document is het krapjes.

Op de ‘oude’ 16GB workstations geen probleem. De nieuwe 8GB laptops trekken het niet

[Reactie gewijzigd door divvid op 10 augustus 2020 14:55]

Ik heb een laptop uit 2013 met 8GB ram en eigenlijk met de lichte dingen die ik er op doe (office, beetje internetten en af en toe een lichte (ouderwetse) game) zie ik mijn ram verbruik nauwelijks boven de 4 4GB uitkomen... Maar aangezien ik graag lang met spullen doe zou het als nieuwe aanschaf toch ook wel een dealbreaker zijn.
Beetje Office jockey hier komt er zeker niet mee in de knoei (500+ gebruikers).
640k should be enough...toch?
Er zijn momenteel ook geen varianten van de Envy x360 met meer ram te koop. Dat is opvallend, want bij de vorige generatie was er wel een 16GB-versie beschikbaar.
Feitelijk incorrect.

Het Envy 13-ay0003nd model heeft een Ryzen 4700 en 16GB RAM.

Mijn dochter heeft het gereviewde 0001nd model en de zwaardere 0003nd staat voor mij op de lijst.
Maar die is momenteel niet te koop. Dus hij heeft wel gelijk.
Ik heb dit model de eerste dag van beschikbaarheid kunnen kopen. Volgende dag was hij uitverkocht. Ze hadden maar weinig voorraad..
Darnit, dat is slecht nieuws. En inderdaad, als je "geen varianten ... te koop" letterlijk neemt, dan is't inderdaad waar :) Bedankt voor de opheldering.
Best kans dat ik toch voor een andere versie ga, de 4700u/16GB/1TB is overkill voor mij.. ik gebruik m namelijk weinig, als privé aanvulling op m'n werk laptop. Dat is zonde zeker voor zoveel geld en zo een zware alleskunner. Dus dan pak ik m netjes in en verschijnt hij binnenkort in de V&A ;)

Ik was vooral enthousiast over zo een snelle AMD die koel en stil blijft en heel lang mee gaat op een accu. Allemaal dingen waar Intel nu moeite mee heeft. Dat moest ik even ervaren :Y)
Zou dit model CPU willen hebben met 16GB en wil daarvoor gerust opslag opofferen. 4500U/16/256 dus.
En liefst convertible, met pen en goed scherm (helderheid/kleuren. Komen er nog veel toestellen uit?

[Reactie gewijzigd door Jan VP op 10 augustus 2020 16:27]

Die kill switch met fysieke schuif voor de webcam is voor mij zeker een pluspunt. Dat mogen meer laptopbouwers doen.

Verder ben ik best verbaasd over de lage mate van throttling. Maar het is wel slechts de 4500U die getest is. Als je veel om rekenkracht geeft zal je toch al de 4700U kopen. Die zal mogelijk meer knijpen. Die resultaten had ik graag gezien.

[Reactie gewijzigd door ArmEagle op 10 augustus 2020 07:23]

Dat laatste kun je afleiden uit de Yoga Slim met 4700U.

3,7 % in de tabel.

Natuurlijk niet exemplarisch voor deze laptop/convertible, maar je kunt wel afleiden dat met wat mindere koeling het throttlen hoger zal zijn.
Is het bij deze generatie AMD cpu's ook zo, dat er 2gb werkgeheugen 'hard' gereserveerd word voor de videokaart, waardoor je maar 6 GB bruikbaar hebt? Dat is namelijk bij mijn surface laptop het geval, waardoor deze een stuk minder bruikbaar is dan de specs doen vermoeden.
Ik zou het onder Windows moeten checken. Mij staat bij dat er ook zoiets gebeurt, ja. Moment.

EDIT:
Gecheckt, bij de laptop van mijn dochter (met 8GB RAM) is "628MB gereserveerd voor hardware". Weet niet meer waar, maar ik meen te herinneren dat er 512MB naar de GPU ging.

Ik zie op Reddit discussies die hinten dat de allocatie dynamisch zou kunnen zijn. Dus ik zal eens een game starten.

EDIT2:
Volgens deze YouTube clip zou het via BIOS configureerbaar zijn hoeveel RAM je weg geeft. -> https://www.youtube.com/watch?v=pAsnPWSQtLw

Echter, volgens een comment er onder werkt het idd dynamisch:
The GPU uses system memory when the dedicated memory is full. Since it is system memory anyway, assigning more RAM doesn't make a difference to GPU performance.
Oftewel: ik laat'm lekker laag en 't komt vanzelf goed.

[Reactie gewijzigd door Liegebeest op 10 augustus 2020 10:46]

Dat maakt hem wel interessanter! Bij mijn surface laptop is dat niet in te stellen, waardoor ik nu eigenlijk een haast onbruikbaar apparaat heb (die maar 6gb heeft, waar ook nog eens een deel door Windows extra word gereserveerd)
Interessante laptop. Ik vraag me alleen af of ik echt kan leven met de lage resolutie van het scherm. Ik dacht vroeger dat hoge resoluties op een klein scherm onzin waren. Echter als ik mijn werk laptop met full hd vergelijk met een 6 jaar oude MacBook Pro Schrik ik elke keer weer. Wat is jullie ervaring daarmee?
1080p op een 13" laptop vind ik persoonlijk prima.. dan is het allemaal nog net comfortabel te lezen op 100% schaling. Je kan er wel een 1600p scherm van maken, maar dan moet je wel schaling gebruiken en win je er qua effectieve ruimte niets meer mee. Het ziet er alleen scherper uit.

Oja, vergeet niet dat een MacBook voor het gemak ~2x zo duur is...
Mijn vraag was geen vergelijking met de MacBook of de prijs ervan.

Ik ben in de markt voor een goede laptop met een snelle ryzen cpu, goede bouw kwaliteit en goed scherm. Had altijd een MacBook maar wil graag een Windows pc maar elke laptop die langskomt heeft een nadeel vooralsnog :)
Ook als je zoekt naar laptops met de prijzen van een MBP?
FHD op een 13"... gaat, maar ik heb liever hoger.
De informatiedichtheid is net hoog genoeg, maar ik heb toch liever 2560x1440 op 13".
Zonder scaling krijg je meer informatie op je scherm, maar wordt het wel lastiger als hij niet op je bureau voor je staat, maar op je schoot bvb.
Met scaling ziet het er gewoon beter uit.
Ik heb 4 jaar gewerkt op een 13,3" met FHD, en nu +4 jaar op een 13,3" met 2560x1440. Ga toch liever niet terug.
Met Intellij kan je bvb 2 tabs open zetten en heb 80 kolommen en je project structuur zichtbaar op 1920 lukt dat niet. Gemakkelijk om Word en Excel naast mekaar te hebben, of een document en een browser. Het past allemaal net beter.
Ik ben gegaan voor de HP Envy x360 15-inch Intel versie, min of meer om dezelfde reden als jij:

pricewatch: HP Envy x360 15-ed0500nd

Ik wilde sowieso een numeriek deel op het toetsenbord en 4K amoled is wel heel vet op een laptop.
Die heeft dan weer geen AMD processor en is weer een stuk groter en zwaarder.
Is de macbook pro zo veel beter?

In mijn ervaring is het niet de resolutie, maar de ruimte tussen de pixels. Of 17 inch is full hd voldoende, op 15 inch ook, en op 13 inch kan ik al af met minder dan full hd, maar dan kom ik screen real estate te kort.
Ik heb 1080p op 15.6", en zou echt niet meer dan dat willen; het is nu soms al ietwat lastig om tekst te lezen. Schaling ga ik niet aan beginnen, want uit eigen ervaring werkt dat vaak nogal matig.
Het is dus allemaal heel erg persoonlijk.
Hmm, een dunne/compacte laptop van (ruim) minder dan 1000 euro die eigenlijk geen grote steken laat vallen én ook nog eens op te laden is via USB-C ? :9

Deze komt denk ik wel op mijn shortlist voor als ik een keer aan een nieuwe laptop toe ben.

Naast dat het ding gewoon een goede accuduur moet hebben en voor 'alledaagse dingen' niet sloom moet aanvoelen, staat opladen via USB-C ook wel hoog op mijn verlanglijst. Er bestaan steeds meer betaalbare en goede 'powerstations' (zowel voor auto als aan 230V) die de meest gangbare standaarden ondersteunen. En het is dan gewoon fijn om ook je laptop op die manier van stroom te kunnen voorzien, in plaats dat je altijd een dedicated power brick mee moet nemen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True