Mijn dochter gaat voor het eerst naar de middelbare school; tijd voor een nieuwe laptop dus! Ze komt van een veel goedkopere HP, de
15-bw090nd. Qua RAM gaat ze d'r niet op vooruit (8GB naar 8GB, waarvan een deel naar video gaat), maar op alle andere fronten duidelijk wel.
Het geld gaat'm vooral in de algehele bouwkwaliteit zitten: mooie stevige behuizing, klein formaat en 1.26kg, prettig toetsenbord met een solide aanslag en een erg fraai scherm. De moderne Ryzen 4500 processor doet er natuurlijk een schepje bovenop, evenals de 512GB SSD.
Het scherm flext wat meer dan ik gewend ben van bijvoorbeeld m'n Macbook Air, die ook een heel dun scherm heeft. De bottom-case is bij deze Envy daarentegen mooi solide! Geen gebuig, geen flex en het toetsenbord beweegt ook niet onder hardere druk.
Zwaar gamen doet ze niet, dus we kunnen weinig zeggen over performance onder druk. Games als Roblox, Crypt Of The Necrodancer, Minecraft en Starbound doet ie in elk geval zonder problemen. Sprekend van Necrodancer, ik stond er van te kijken hoe goed de muziek klinkt, uit de B&O speakers die aan de onder-zijkant zitten.
HP levert een tool mee, waarmee je een "warmteprofiel" kan kiezen. Dit heeft effect op de performance, de temperatuur en het geluid van de fans, in zo'n mooie driehoek waarbij twee punten verslepen wanneer je de derde beweegt. Wil je stil? Dan wordt ie slomer en warmer. Wil je veel performance? Dan wordt ie heet en luidruchtig. Wil je'm koud? Dan wordt ie slomer en maakt ie meer herrie. Op zich best netjes geregeld.
Win10 kwam met een stapel van de gebruikelijke bloatware. Die was gelukkig redelijk makkelijk te wissen.
Oh ja! Voor ik het vergeet: aansluitingen! Wifi en bluetooth doen het gewoon netjes, zoals het hoort. Sterker nog, Wifi leek een stuk sneller dan op mijn Macbook Air

Daar naast heb je een USB C connector, die je ook voor opladen kan benutten, plus twee USB3 poortjes. De USB3 poorten zijn wel grappig: het zijn mechanische flapjes die je open moet maken om de plug er in te duwen; zo dun is de laptop. D'r zit een microSD slot op en alleen nog een 3.5mm jack, plus de gewone voeding-poort.