Door Jelle Stuip

Redacteur

Luxe laptops met omklapscherm

Geef je 1700 euro uit aan HP of MSI?

05-08-2023 • 06:00

72

Multipage-opmaak

Twee convertibles van 1700 euro

  • HP Spectre
  • MSI Summit

Samengevat

De Spectre x360 is een heel mooi afgewerkte convertible die uitstraalt dat hij niet goedkoop is. Het is dan ook een heel goede laptop, met een prachtig, goed gekalibreerd oledscherm. De hardware presteert zoals je mag verwachten van een i7-1355U. Helaas maakt de koeling bij lichte belasting veel geluid. De accuduur is met bijna elf uur tijdens browsen niet slecht, maar er zijn veel concurrenten die meer halen. Als je het scherm van de convertible omklapt, kun je hem op zijn toetsenbord laten rusten, dat matig beschermd wordt door de dunne rubbertjes rondom.

Getest

HP Spectre x360 2-in-1 14-ef2150nd

Prijs bij publicatie: € 2.000,-

Bekijk product

Samengevat

De Summit is MSI's zakelijke laptopserie en deze E14 draait dan ook Windows 11 Pro. Het is een vlotte convertible met 1360P-processor, die wel last heeft van throttling bij langdurige vollast. De laptop is voorzien van een heldere 2880x1800-pixel-lcd, die helaas slecht gekalibreerd is. De accuduur is wel netjes en 14,5 uur is haalbaar als je het rustig aan doet. Ook leuk is dat er een stylus wordt meegeleverd. Klap je het scherm om en laat je de Summit op zijn toetsenbord rusten, dan is dat deel van de behuizing vrijwel onbeschermd. De rubbertjes die daartoe moeten dienen, zijn erg klein en dun.

Getest

MSI Summit E14 Flip Evo A13MT-270NL

Prijs bij publicatie: € 1.700,-

Bekijk product

Stel, je hebt een flinke berg geld om uit te geven aan een premiumlaptop, laten we zeggen 1700 euro, en je wilt graag een convertible met Core i7-processor. Dan verkoopt HP de Spectre x360 en biedt MSI de Summit E14. Die 1700 euro kun je maar een keer uitgeven, dus welke kies je?

MSI Summit E14 HP Spectre x360

HP Spectre x360 2-in-1

'Spectre' is de naam van HP's duurste consumentenlaptops, duurder dan de Envy's en de Pavilions en de allergoedkoopste laptops die niet eens een naam dragen, maar gewoon HP 14s of HP 15 heten. Dat die Spectre duur is, zie je aan de buitenkant meteen. Rondom de twee delen van de behuizing zit namelijk een 'verguld' randje, dat terugkomt bij de scharnieren en rondom de touchpad. Het is vrij subtiel, maar ziet er beter uit dan het design dat de Spectre-laptops er vijf jaar geleden op nahielden, toen er rijkelijk gestrooid werd met glimmend goud.

HP Spectre x360 14-ef2150ndHP Spectre x360 14-ef2150ndHP Spectre x360 14-ef2150nd

De 1,33kg wegende behuizing voelt bijzonder solide aan en is helemaal van metaal gemaakt. Het scherm laat zich makkelijk om de behuizing heen vouwen en ondanks dat makkelijke vouwen blijft het, als je eenmaal een positie gekozen hebt, daar netjes in staan zonder gewiebel. Dat scherm heeft een 3:2-beeldverhouding, een stukje 'vierkanter' dus dan een gewoon 16:9-scherm. Boven in het scherm prijkt de camera, die een maximale resolutie van 2560x1440 pixels ondersteunt. Je kunt de camera ook gebruiken om in te loggen met behulp van gezichtsherkenning of je kunt de vingerafdrukscanner op het toetsenbord gebruiken. Er is een aparte toets om een mechanisch schuifje voor de webcam te laten verschijnen, mocht je daar prijs op stellen.

Onder het toetsenbord zit de touchpad, met een glazen oppervlak dat lekker groot is en prima zijn werk doet. Het toetsenbordje zelf heeft vlakke toetsen, met redelijk veel travel. Voor zo'n dunne laptop tikt het toetsenbordje van de HP heel aardig. 'Dun' is ook wel het eerste woord dat in je opkomt als je de Spectre vasthoudt. De laptop is zo dun dat er eigenlijk geen gewone USB-poort op past. HP heeft dat opgelost door van het onderste deel van de poort een beweegbaar klepje te maken. Dat ziet er mooi uit, maar het is wel even prutsen als je er een gewone USB-stick in wilt steken.

HP Spectre x360 14-ef2150ndHP Spectre x360 14-ef2150nd

USB-C is natuurlijk ook voorhanden. De twee poortjes zitten aan de rechterkant van het chassis en een daarvan is 45 graden gedraaid ten opzichte van het andere, om het design niet te verstoren. Beide poortjes hebben ondersteuning voor USB4 en je kunt beide gebruiken om de accu te laden. Verstopt naast de poortjes zit een microSD-kaartlezer. Kaartlezers kom je zeker op dit soort dunne laptops niet vaak meer tegen, dus het is mooi dat HP aan de fotografen, videografen en Raspberry Pi-gebruikers heeft gedacht.

MSI Summit E14

In vergelijking met de HP Spectre voelt de MSI Summit E14 wat 'lomper' aan. MSI's Summit-serie bestaat uit laptops die enigszins voor de zakelijke markt bedoeld zijn. Dat 'enigszins' zie je terug in de processor. Die ondersteunt bijvoorbeeld niet Intels volledige vPro-platform en in grote bedrijven, waar duizenden laptops tegelijk beheerd worden, zul je dit niet uitgedeeld krijgen. MSI richt zich meer op kleine bedrijven en om die zakelijke inslag kracht bij te zetten, levert het de Summit E14 met Windows 11 Pro.

MSI Summit E14MSI Summit E14MSI Summit E14

Dat zakelijke lijkt ook in het uiterlijk terug te komen. Het woord 'lomper' viel hierboven, maar het is ook strakker, meer rechttoe rechtaan en niet voorzien van opsmuk, zoals de schuine, gouden randjes van de Spectre. Ook de Summit heeft een behuizing die van metaal is gemaakt; het zou raar zijn als dat voor 1700 euro niet zo was, maar ten opzichte van de Spectre voelt hij net even minder stevig aan. Waar de Spectre aanvoelt als een solide stuk aluminium, krijg je bij de MSI het gevoel dat de behuizing uit twee helften bestaat. Je kunt de behuizing een heel stuk indrukken. Dat zegt overigens meer over de buitengewoon stevige indruk die de HP naliet, dan over de MSI. Die laatste is wat stevigheid betreft gewoon goed, op één puntje na. Dat zit hem niet zozeer in de behuizing zelf, als wel in de touchpad die in de behuizing ligt. Je kunt het oppervlak van die touchpad een beetje indrukken zonder dat er wat gebeurt, er is een stukje 'niks', voordat je de weerstand van de touchpad voelt. Dat klinkt als een klein dingetje, maar kan zomaar een bron van ergernis vormen.

MSI Summit E14MSI Summit E14

Het toetsenbord voelt wel bijzonder prettig aan en heeft nog meer travel dan dat van de HP. Dat wordt mogelijk gemaakt door de dikkere en met 1,54kg ook iets zwaardere behuizing. In de zijkant van deze behuizing kun je dus zonder klepjes opzij te duwen gewoon een USB-A-stekker steken en ook hier is een kaartlezer present. Er zit zelfs een HDMI-aansluiting aan de linkerkant, naast de twee USB-C-aansluitingen. Een knopje om de webcam uit te schakelen zit op de zijkant van de behuizing, naast de kaartlezer, maar ook nog eens op het toetsenbord. En om de gebruiker te waarschuwen, blijft er een fel wit ledje knipperen terwijl de camera ingeschakeld is. Dat had nou ook weer niet gehoeven.

De camera heeft overigens een resolutie van 1920x1080 pixels en ondersteunt Windows Hello. Log je liever in met je vingerafdruk, dan kan dat ook, want rechts van de touchpad is een scanner in de behuizing verwerkt.

Convertibles

De MSI en de HP zijn beide convertibles en je kunt ze beide in combinatie met een actieve stylus gebruiken. Bij de MSI krijg je die erbij, terwijl je er bij HP 80 euro extra voor moet lappen. Wie de laptops met een stylus of gewoon met z'n vingers wil gebruiken, zal vroeg of laat het scherm omklappen. De laptop rust dan op de kant waar het toetsenbord zit, terwijl het scherm naar de gebruiker toe gericht is. Het toetsenbord en de behuizing eromheen zijn dan kwetsbaar en kunnen afhankelijk van de ondergrond waarop je de laptop gebruikt, beschadigd worden. Om dat gevaar af te wenden, zijn beide laptops voorzien van rubbertjes die speling tussen toetsenbord en tafel moeten creëren en ervoor moeten zorgen dat de boel niet verschuift als een overenthousiaste vinger het touchscreen beroert.

MSI Summit E14MSI Summit E14

Over beroerd gesproken: dat is een treffende karakterisering van de rubbertjes. Bij de HP beschermen ze het toetsenbord net genoeg als je de laptop op een perfect vlakke tafel neerzet, maar er mag geen oneffenheidje in zitten. Bij de MSI zitten de nog dunnere rubbertjes er helemaal voor de sier op. Kortom, kijk goed uit waar je deze laptops neerzet, want een kras op de behuizing is zo gemaakt.

Specificaties en benchmarks

In dit artikel kijken we naar de HP Spectre x360 en de MSI Summit E14. De geteste uitvoering van de HP heeft een typenummer dat eindigt op ef2150nd, maar eigenlijk wilden we de ef2130nd tegenover de MSI zetten, omdat die laptops een overeenkomstige prijs hebben. Waar de ef2130 afwijkt van de ef2150, is dat in de onderstaande tabel in cursief weergegeven.

HP Spectre x360 14-ef2150nd MSI Summit E14 Flip EVO A13MT-270NL
Processor Core i7-1355U Core i7-1360P
Cores/threads 10/12 (2P + 8E) 12/16 (4P + 8E)
Max. kloksnelheid P-cores 5GHz 5GHz
Max. kloksnelheid E-cores 3,7GHz 3,7GHz
Gpu Intel Iris Xe 96eu Intel Iris Xe 96eu
Werkgeheugen 32GB Lpddr4-4266, quadchannel
ef2130nd: 16GB Lpddr4-4266, quadchannel
16GB Lpddr5-4800, quadchannel
Ssd WD SN810 1TB
ef2130nd: 512GB
Micron 3400 1TB
Wifi Intel Wi-Fi 6E AX211 160MHz Killer Wi-Fi 6E AX1675s 160MHz
Scherm 13,5", 3000x2000, oled, touch 14", 2880x1800, lcd, touch
Schermpaneel Samsung SDC4160 AUO B140QAN04.R
Accu 66,5Wh 72Wh
Besturingssysteem Windows 11 Windows 11 Pro

Zoals het laptops in 2023 betaamt, zijn beide systemen voorzien van Wi-Fi 6E-netwerkkaarten. Bij de HP is gekozen voor Lpddr4, terwijl de MSI beschikt over Lpddr5. Ondanks de hogere kloksnelheid van het Lpddr5-geheugen is het Lpddr4 waarschijnlijk sneller, dankzij lagere latency's, al is het de vraag of je daar in de praktijk veel van merkt. De grootste factor in de snelheidservaring zal eerder de processor zijn.

HP Spectre x360 14-ef2150ndMSI E14 Flip Evo

Omdat de geheugenchips van beide laptops vastgesoldeerd zijn, kun je ze niet vervangen of upgraden. De M.2-ssd's kun je wel vervangen, maar er is geen ruimte om een tweede exemplaar bij te plaatsen.

Benchmarks

Beide laptops hebben een Core i7-processor. Dat zijn verschillende modellen die toch weer op elkaar lijken. In de HP zit een Core i7-1355U, een processor van de Raptor Lake-generatie met twee snelle P-cores en acht zuinige E-cores. De maximale kloksnelheid van de P-cores is 5GHz, terwijl de E-cores op maximaal 3,7GHz werken. Dat zijn toevallig ook precies dezelfde kloksnelheden als die van de Core i7-1360P, die in de MSI huist. Het verschil: de 1360P heeft twee extra P-cores en mag meer energie gebruiken.

  • Cinebench 23 - Multi
  • Cinebench 23 - Single
Cinebench 23 - Multi
Laptop Cpu/soc Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
MSI Summit E14 Flip Evo Ci7-1360P
14.140
Dell XPS 13 Plus 9320 Ci7-1280P
12.699
Samsung Galaxy Book3 Pro 16" Ci7-1360P
11.941
MSI Summit E16 Flip Evo Ci7-1280P
11.578
ASUS ZenBook 14 OLED UX3402VA-KM157W Ci7-1360P
11.471
Framework Laptop (13th Gen Intel Core) Ci7-1360P
11.425
ASUS ZenBook 13 OLED UM5302TA-LX181W Ryzen 7 6800U
10.223
Samsung Galaxy Book2 Pro Ci7-1260P
9.683
Samsung Galaxy Book3 360 15,6" Ci7-1360P
9.588
Microsoft Surface Pro 9 Ci5-1235U
8.748
HP Spectre x360 2-in-1 14-ef2150nd Ci7-1355U
8.631
HP Envy x360 13-bf0390nd Ci7-1250U
7.650
Cinebench 23 - Single
Laptop Cpu/soc Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
Framework Laptop (13th Gen Intel Core) Ci7-1360P
1.911
MSI Summit E14 Flip Evo Ci7-1360P
1.893
ASUS ZenBook 14 OLED UX3402VA-KM157W Ci7-1360P
1.881
HP Spectre x360 2-in-1 14-ef2150nd Ci7-1355U
1.831
Dell XPS 13 Plus 9320 Ci7-1280P
1.714
Samsung Galaxy Book3 Pro 16" Ci7-1360P
1.686
Samsung Galaxy Book3 360 15,6" Ci7-1360P
1.666
Samsung Galaxy Book2 Pro Ci7-1260P
1.659
HP Envy x360 13-bf0390nd Ci7-1250U
1.636
Microsoft Surface Pro 9 Ci5-1235U
1.598
MSI Summit E16 Flip Evo Ci7-1280P
1.560
ASUS ZenBook 13 OLED UM5302TA-LX181W Ryzen 7 6800U
1.461

In Cinebench leveren dat grotere tdp-budget en de twee extra cores van de MSI het bovenstaande plaatje op. De MSI is liefst 63 procent sneller. De processor boost naar een verbruik van 50W en houdt dat gedurende de hele Cinebench-test vol. De Spectre steekt daar wat magertjes bij af. Nu is de grap dat Cinebench een test is die redelijk kort duurt en alle cores vol weet te belasten, waardoor de verschillen worden uitvergroot. Op de langere termijn kan de processor van de MSI dat verbruik van 50W niet volhouden, want na een minuut of twee zakt dat naar 20W, waardoor ook de kloksnelheden omlaag moeten en de cpu langzamer gaat werken.

  • 3DMark Night Raid
  • 3DMark Night Raid - Graphics
  • 3DMark Night Raid - CPU
3DMark Night Raid
Laptop Cpu/soc Geïntegreerde gpu Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
ASUS ZenBook 13 OLED UM5302TA-LX181W Ryzen 7 6800U Rad. 680M
23.274
Samsung Galaxy Book3 Pro 16" Ci7-1360P Iris Xe G7 96EUs
20.613
MSI Summit E14 Flip Evo Ci7-1360P Iris Xe G7 96EUs
20.506
MSI Summit E16 Flip Evo Ci7-1280P Iris Xe G7 96EUs
19.714
ASUS ZenBook 14 OLED UX3402VA-KM157W Ci7-1360P Iris Xe G7 96EUs
19.336
Dell XPS 13 Plus 9320 Ci7-1280P Iris Xe G7 96EUs
19.018
Framework Laptop (13th Gen Intel Core) Ci7-1360P Iris Xe G7 96EUs
18.532
Samsung Galaxy Book2 Pro Ci7-1260P Iris Xe G7 96EUs
18.339
Samsung Galaxy Book3 360 15,6" Ci7-1360P Iris Xe G7 96EUs
18.148
HP Spectre x360 2-in-1 14-ef2150nd Ci7-1355U Iris Xe G7 80EUs
17.071
HP Envy x360 13-bf0390nd Ci7-1250U Iris Xe G7 96EUs
14.478
Microsoft Surface Pro 9 Ci5-1235U Iris Xe G7 80EUs
14.249
3DMark Night Raid - Graphics
Laptop Cpu/soc Geïntegreerde gpu Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
ASUS ZenBook 13 OLED UM5302TA-LX181W Ryzen 7 6800U Rad. 680M
29.167
Samsung Galaxy Book3 Pro 16" Ci7-1360P Iris Xe G7 96EUs
24.119
Dell XPS 13 Plus 9320 Ci7-1280P Iris Xe G7 96EUs
23.407
MSI Summit E16 Flip Evo Ci7-1280P Iris Xe G7 96EUs
23.359
MSI Summit E14 Flip Evo Ci7-1360P Iris Xe G7 96EUs
23.076
Samsung Galaxy Book2 Pro Ci7-1260P Iris Xe G7 96EUs
22.587
Samsung Galaxy Book3 360 15,6" Ci7-1360P Iris Xe G7 96EUs
22.367
ASUS ZenBook 14 OLED UX3402VA-KM157W Ci7-1360P Iris Xe G7 96EUs
22.091
Framework Laptop (13th Gen Intel Core) Ci7-1360P Iris Xe G7 96EUs
21.510
HP Spectre x360 2-in-1 14-ef2150nd Ci7-1355U Iris Xe G7 80EUs
20.644
HP Envy x360 13-bf0390nd Ci7-1250U Iris Xe G7 96EUs
16.849
Microsoft Surface Pro 9 Ci5-1235U Iris Xe G7 80EUs
15.516
3DMark Night Raid - CPU
Laptop Cpu/soc Geïntegreerde gpu Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
MSI Summit E14 Flip Evo Ci7-1360P Iris Xe G7 96EUs
12.574
ASUS ZenBook 14 OLED UX3402VA-KM157W Ci7-1360P Iris Xe G7 96EUs
11.330
Samsung Galaxy Book3 Pro 16" Ci7-1360P Iris Xe G7 96EUs
11.304
ASUS ZenBook 13 OLED UM5302TA-LX181W Ryzen 7 6800U Rad. 680M
10.852
MSI Summit E16 Flip Evo Ci7-1280P Iris Xe G7 96EUs
10.463
Framework Laptop (13th Gen Intel Core) Ci7-1360P Iris Xe G7 96EUs
10.386
Microsoft Surface Pro 9 Ci5-1235U Iris Xe G7 80EUs
9.742
Dell XPS 13 Plus 9320 Ci7-1280P Iris Xe G7 96EUs
9.221
Samsung Galaxy Book2 Pro Ci7-1260P Iris Xe G7 96EUs
8.878
Samsung Galaxy Book3 360 15,6" Ci7-1360P Iris Xe G7 96EUs
8.773
HP Spectre x360 2-in-1 14-ef2150nd Ci7-1355U Iris Xe G7 80EUs
8.619
HP Envy x360 13-bf0390nd Ci7-1250U Iris Xe G7 96EUs
8.056

In 3DMark Night Raid is het verschil nog maar 20 procent en dat komt doordat de gpu in deze benchmark in de berekening wordt meegenomen. De Iris Xe-gpu's van de twee laptops presteren ongeveer even goed, waardoor het verschil weer op cpu-gebied gemaakt wordt en daar is de MSI de snelste, maar het verschil is niet 63 procent zoals in Cinebench.

Dat de MSI niet altijd zo snel is als in Cinebench, heeft enerzijds met de workloads te maken. Niet iedere toepassing kan alle cores zodanig benutten als Cinebench, maar het komt ook doordat er na verloop van tijd throttling optreedt. Hierboven werd al genoemd dat de processor in de MSI in Cinebench naar 50W boost, maar dat niet oneindig kan volhouden en na verloop van tijd terugloopt naar 20W. In Blender, in de grafiek hierboven, doen we ook iets dergelijks. We renderen steeds dezelfde afbeelding en noteren de rendertijd. Die is aanvankelijk een seconde of 20, veel korter dan bij de HP, die er wel 30 seconden over doet. Na de achtste render is de snelheid er echter uit en wordt de MSI zelfs langzamer dan de HP. In de meeste situaties zul je de processor van een laptop niet lange tijd volledig belasten en dan is de MSI gewoon de snelste van de twee, maar het is jammer dat de laptop zo geconfigureerd is dat er abrupt throttling optreedt en de processor dermate langzaam gaat lopen.

DaVinci Resolve 16 - 4K Video
Laptop Cpu/soc Gemiddelde tijd in seconden (lager is beter)
Dell XPS 13 Plus 9320 Ci7-1280P
8m5s
MSI Summit E14 Flip Evo Ci7-1360P
9m17s
Framework Laptop (13th Gen Intel Core) Ci7-1360P
10m7s
Samsung Galaxy Book2 Pro Ci7-1260P
10m31s
HP Spectre x360 2-in-1 14-ef2150nd Ci7-1355U
11m3s
ASUS ZenBook 13 OLED UM5302TA-LX181W Ryzen 7 6800U
13m

Die throttling treedt ook enigszins op in Da Vinci Resolve, waarin de MSI nog maar 16 procent sneller is dan de Spectre. Toch is dat geen slechte score, want hij is sneller dan de Framework Laptop, die over dezelfde cpu beschikt.

  • PCMark 10 Extended
  • PCMark 10 Essentials
  • PCMark 10 Productivity
  • PCMark 10 Digital Content Creation
  • PCMark 10 Gaming
PCMark 10 Extended
Laptop Cpu/soc Geïntegreerde gpu Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
ASUS ZenBook 13 OLED UM5302TA-LX181W Ryzen 7 6800U Rad. 680M
5.809
MSI Summit E14 Flip Evo Ci7-1360P Iris Xe G7 96EUs
5.799
Framework Laptop (13th Gen Intel Core) Ci7-1360P Iris Xe G7 96EUs
5.750
ASUS ZenBook 14 OLED UX3402VA-KM157W Ci7-1360P Iris Xe G7 96EUs
5.626
Samsung Galaxy Book3 Pro 16" Ci7-1360P Iris Xe G7 96EUs
5.595
MSI Summit E16 Flip Evo Ci7-1280P Iris Xe G7 96EUs
5.545
Dell XPS 13 Plus 9320 Ci7-1280P Iris Xe G7 96EUs
5.486
HP Spectre x360 2-in-1 14-ef2150nd Ci7-1355U Iris Xe G7 80EUs
5.403
Samsung Galaxy Book3 360 15,6" Ci7-1360P Iris Xe G7 96EUs
5.296
Samsung Galaxy Book2 Pro Ci7-1260P Iris Xe G7 96EUs
5.169
HP Envy x360 13-bf0390nd Ci7-1250U Iris Xe G7 96EUs
4.759
Microsoft Surface Pro 9 Ci5-1235U Iris Xe G7 80EUs
4.678
PCMark 10 Essentials
Laptop Cpu/soc Geïntegreerde gpu Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
HP Spectre x360 2-in-1 14-ef2150nd Ci7-1355U Iris Xe G7 80EUs
11.614
Framework Laptop (13th Gen Intel Core) Ci7-1360P Iris Xe G7 96EUs
11.608
MSI Summit E14 Flip Evo Ci7-1360P Iris Xe G7 96EUs
11.196
MSI Summit E16 Flip Evo Ci7-1280P Iris Xe G7 96EUs
10.993
HP Envy x360 13-bf0390nd Ci7-1250U Iris Xe G7 96EUs
10.988
ASUS ZenBook 14 OLED UX3402VA-KM157W Ci7-1360P Iris Xe G7 96EUs
10.956
Samsung Galaxy Book3 Pro 16" Ci7-1360P Iris Xe G7 96EUs
10.750
Samsung Galaxy Book2 Pro Ci7-1260P Iris Xe G7 96EUs
10.644
Samsung Galaxy Book3 360 15,6" Ci7-1360P Iris Xe G7 96EUs
10.644
Dell XPS 13 Plus 9320 Ci7-1280P Iris Xe G7 96EUs
10.247
ASUS ZenBook 13 OLED UM5302TA-LX181W Ryzen 7 6800U Rad. 680M
10.080
Microsoft Surface Pro 9 Ci5-1235U Iris Xe G7 80EUs
10.004
PCMark 10 Productivity
Laptop Cpu/soc Geïntegreerde gpu Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
ASUS ZenBook 13 OLED UM5302TA-LX181W Ryzen 7 6800U Rad. 680M
8.343
ASUS ZenBook 14 OLED UX3402VA-KM157W Ci7-1360P Iris Xe G7 96EUs
8.015
Framework Laptop (13th Gen Intel Core) Ci7-1360P Iris Xe G7 96EUs
7.991
MSI Summit E14 Flip Evo Ci7-1360P Iris Xe G7 96EUs
7.867
HP Spectre x360 2-in-1 14-ef2150nd Ci7-1355U Iris Xe G7 80EUs
7.626
HP Envy x360 13-bf0390nd Ci7-1250U Iris Xe G7 96EUs
7.327
Samsung Galaxy Book3 Pro 16" Ci7-1360P Iris Xe G7 96EUs
7.322
MSI Summit E16 Flip Evo Ci7-1280P Iris Xe G7 96EUs
7.187
Dell XPS 13 Plus 9320 Ci7-1280P Iris Xe G7 96EUs
6.991
Samsung Galaxy Book3 360 15,6" Ci7-1360P Iris Xe G7 96EUs
6.985
Samsung Galaxy Book2 Pro Ci7-1260P Iris Xe G7 96EUs
6.914
Microsoft Surface Pro 9 Ci5-1235U Iris Xe G7 80EUs
6.618
PCMark 10 Digital Content Creation
Laptop Cpu/soc Geïntegreerde gpu Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
MSI Summit E14 Flip Evo Ci7-1360P Iris Xe G7 96EUs
7.457
Framework Laptop (13th Gen Intel Core) Ci7-1360P Iris Xe G7 96EUs
7.440
Dell XPS 13 Plus 9320 Ci7-1280P Iris Xe G7 96EUs
7.283
ASUS ZenBook 13 OLED UM5302TA-LX181W Ryzen 7 6800U Rad. 680M
7.168
Samsung Galaxy Book3 Pro 16" Ci7-1360P Iris Xe G7 96EUs
7.037
ASUS ZenBook 14 OLED UX3402VA-KM157W Ci7-1360P Iris Xe G7 96EUs
6.976
MSI Summit E16 Flip Evo Ci7-1280P Iris Xe G7 96EUs
6.821
Samsung Galaxy Book3 360 15,6" Ci7-1360P Iris Xe G7 96EUs
6.491
HP Spectre x360 2-in-1 14-ef2150nd Ci7-1355U Iris Xe G7 80EUs
6.266
Samsung Galaxy Book2 Pro Ci7-1260P Iris Xe G7 96EUs
6.153
Microsoft Surface Pro 9 Ci5-1235U Iris Xe G7 80EUs
5.815
HP Envy x360 13-bf0390nd Ci7-1250U Iris Xe G7 96EUs
5.207
PCMark 10 Gaming
Laptop Cpu/soc Geïntegreerde gpu Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
ASUS ZenBook 13 OLED UM5302TA-LX181W Ryzen 7 6800U Rad. 680M
5.105
Samsung Galaxy Book3 Pro 16" Ci7-1360P Iris Xe G7 96EUs
4.783
MSI Summit E16 Flip Evo Ci7-1280P Iris Xe G7 96EUs
4.743
Dell XPS 13 Plus 9320 Ci7-1280P Iris Xe G7 96EUs
4.694
MSI Summit E14 Flip Evo Ci7-1360P Iris Xe G7 96EUs
4.655
ASUS ZenBook 14 OLED UX3402VA-KM157W Ci7-1360P Iris Xe G7 96EUs
4.423
Samsung Galaxy Book3 360 15,6" Ci7-1360P Iris Xe G7 96EUs
4.405
Framework Laptop (13th Gen Intel Core) Ci7-1360P Iris Xe G7 96EUs
4.283
Samsung Galaxy Book2 Pro Ci7-1260P Iris Xe G7 96EUs
4.260
HP Spectre x360 2-in-1 14-ef2150nd Ci7-1355U Iris Xe G7 80EUs
4.149
Microsoft Surface Pro 9 Ci5-1235U Iris Xe G7 80EUs
3.362
HP Envy x360 13-bf0390nd Ci7-1250U Iris Xe G7 96EUs
3.308

Tot slot draaien we PCMark en daarin wordt niet alleen naar de processorsnelheid gekeken, maar ook naar laadtijden en taken waarbij de gpu moet bijdragen. Grappig genoeg zijn de verschillen tussen de twee laptops in deze benchmarkresultaten nog iets kleiner, met uitzondering van het onderdeel Digital Content Creation, dat zwaar gebruik simuleert, zoals foto- en videobewerken en het renderen van visualisaties. Dat is dan ook een mooie samenvatting van de prestatieverschillen tussen de beide laptops. Bij doorsnee gebruik zul je er weinig van merken; pas bij het zwaardere werk heb je wat aan de P-processor in de MSI, die helaas wel kan throttelen bij te lange vollast.

Beeldkwaliteit

Twee convertibles, twee heel verschillende schermen: de enige overeenkomstigheid is eigenlijk dat ze beide een touchscreen hebben. MSI heeft de Summit voorzien van een 14"-scherm met een beeldverhouding van 16:10 en een resolutie 2880x1800 pixels. Het gaat om een 'gewone' lcd, die gebruikmaakt van een ips-paneel. HP doet er met de Spectre nog een schepje bovenop en biedt een resolutie van 3000x2000 pixels, wat een 3:2-beeldverhouding oplevert. De HP maakt zelfs gebruik van een oledpaneel, wat natuurlijk een prachtig contrast oplevert.

  • Helderheid wit
  • Contrast
  • Grijsafwijking
  • Colorechecker-afwijking
Helderheid wit
Laptop Resolutie Type laptopscherm Gemiddelde helderheid in cd/m² (hoger is beter)
MSI Summit E14 Flip Evo 2880x1800 IPS
489
Framework Laptop (13th Gen Intel Core) 2256x1504
474
Microsoft Surface Pro 9 2880x1920
451
Dell XPS 13 Plus 9320 1920x1200
431
Samsung Galaxy Book3 Pro 16" 2880x1800 Oled
423
ASUS ZenBook 14 OLED UX3402VA-KM157W 2880x1800 Oled
391
HP Spectre x360 2-in-1 14-ef2150nd 3000x2000 Oled
381
Samsung Galaxy Book2 Pro 1920x1080 Oled
377
Samsung Galaxy Book3 360 15,6" 1920x1080 Oled
360
HP Envy x360 13-bf0390nd 2880x1800 Oled
351
ASUS ZenBook 13 OLED UM5302TA-LX181W 2880x1800 Oled
337
MSI Summit E16 Flip Evo 1920x1200 IPS
318
Contrast
Laptop Resolutie Type laptopscherm Gemiddelde contrast in verhouding (hoger is beter)
Dell XPS 13 Plus 9320 1920x1200
2618:1
Framework Laptop (13th Gen Intel Core) 2256x1504
1455:1
MSI Summit E14 Flip Evo 2880x1800 IPS
1355:1
Microsoft Surface Pro 9 2880x1920
1248:1
MSI Summit E16 Flip Evo 1920x1200 IPS
1000:1
Gemiddelde grijsafwijking
Laptop Resolutie Type laptopscherm Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
ASUS ZenBook 14 OLED UX3402VA-KM157W 2880x1800 Oled
1,19
HP Envy x360 13-bf0390nd 2880x1800 Oled
1,20
Samsung Galaxy Book3 Pro 16" 2880x1800 Oled
1,65
HP Spectre x360 2-in-1 14-ef2150nd 3000x2000 Oled
1,93
Microsoft Surface Pro 9 2880x1920
2,00
Dell XPS 13 Plus 9320 1920x1200
2,50
MSI Summit E16 Flip Evo 1920x1200 IPS
3,28
ASUS ZenBook 13 OLED UM5302TA-LX181W 2880x1800 Oled
3,30
Samsung Galaxy Book3 360 15,6" 1920x1080 Oled
3,30
Samsung Galaxy Book2 Pro 1920x1080 Oled
4,50
Framework Laptop (13th Gen Intel Core) 2256x1504
5,33
MSI Summit E14 Flip Evo 2880x1800 IPS
5,47
Gemiddelde gedetailleerde-kleurafwijking
Laptop Resolutie Type laptopscherm Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
HP Spectre x360 2-in-1 14-ef2150nd 3000x2000 Oled
1,12
Samsung Galaxy Book3 Pro 16" 2880x1800 Oled
1,31
ASUS ZenBook 14 OLED UX3402VA-KM157W 2880x1800 Oled
1,78
MSI Summit E16 Flip Evo 1920x1200 IPS
3,25
MSI Summit E14 Flip Evo 2880x1800 IPS
4,18
Framework Laptop (13th Gen Intel Core) 2256x1504
7,11

De vraag is dan welk van de twee schermen je het liefste wilt hebben. Natuurlijk ziet het beeld op het oledscherm er het mooist uit, maar in de praktijk valt ook wel wat voor de lcd in de MSI te zeggen. Het MSI-scherm haalt een hogere maximale helderheid dan het HP-scherm en heeft als voordeel dat je je geen zorgen hoeft te maken over inbranden. Om inbranden te voorkomen, is op de Spectre standaard het donkere Windows-thema geactiveerd. Andere functionaliteit, zoals een geforceerde screensaver, pixelshift of het automatisch verbergen van de taakbalk, zoals we vaak op ASUS-laptops tegenkomen, is op de HP niet (zichtbaar) aanwezig.

HP Spectre x360 14-ef2150ndHP Spectre x360 14-ef2150ndMSI E14 Flip EvoMSI E14 Flip Evo

Voor de beste kleurweergave kun je weer beter voor de HP kiezen. Beide laptops laten zich op verschillende kleurprofielen instellen en we hebben ze allebei doorgemeten op het P3-profiel met Portrait Displays Calman Color Calibration-software. Op de screenshots hierboven valt meteen al op dat de lijntjes strakker over elkaar liggen en de bolletjes netter in de vakjes zitten. Met andere woorden, het scherm is goed gekalibreerd naar de P3-standaard. En waar de HP buitengewoon goed scoort, valt de MSI eigenlijk tegen voor dit geld. Het is mooi dat het scherm meer kleuren kan weergeven dan een standaard sRGB-scherm, maar de kalibratie is niet goed genoeg. Voor dit geld verwachten we een E-afwijking van minder dan 3 en daar zit de MSI boven.

Geluidsproductie en accuduur

Als je op je convertible zit te werken, wil je natuurlijk graag dat de geluidsproductie zo laag mogelijk is. Om te zien of de enkele ventilator van de MSI en de twee fans van de HP zich een beetje koest willen houden, voeren we drie geluidstests uit. We meten de geluidsproductie met behulp van een Larson Davis 831C-geluidsmeter met een 378A04-microfoon die is voorzien van een voorversterker. De microfoon heeft een noisefloor van 5,5dB(A). Door onvermijdelijk omgevingsgeluid is de noisefloor van onze geluidarme ruimte ongeveer 12dB(A). Als we een veilige marge nemen, kunnen we vanaf 14dB(A) consistente metingen uitvoeren. We meten de geluidsdruk op 50cm afstand, onder een hoek van 45 graden.

We hebben twee tests gedaan. Het testen doen we in vier scenario's: WebXPRT simuleert webbrowsen, PCMark 10 is representatief voor wat zwaarder desktopgebruik en Blender is een zware multithreaded workload voor de cpu. We meten de geluidsdruk over de periode die iedere test duurt en drukken het resultaat uit in een gemiddelde, LAeq, in dB.

  • WebXPRT 3 - LAeq
  • PCMark 10 Express - LAeq
  • Blender - LAeq
WebXPRT 3 - LAeq
Laptop Cpu/soc Gemiddelde geluidsdruk in dB (lager is beter)
Samsung Galaxy Book2 Pro Ci7-1260P
14,0
Dell XPS 13 Plus 9320 Ci7-1280P
14,0
Microsoft Surface Pro 9 Ci5-1235U
14,0
MSI Summit E16 Flip Evo Ci7-1280P
14,0
ASUS ZenBook 14 OLED UX3402VA-KM157W Ci7-1360P
14,0
MSI Summit E14 Flip Evo Ci7-1360P
14,5
Samsung Galaxy Book3 360 15,6" Ci7-1360P
14,9
ASUS ZenBook 13 OLED UM5302TA-LX181W Ryzen 7 6800U
15,0
HP Envy x360 13-bf0390nd Ci7-1250U
15,1
Samsung Galaxy Book3 Pro 16" Ci7-1360P
15,4
HP Spectre x360 2-in-1 14-ef2150nd Ci7-1355U
24,0
PCMark 10 Express - LAeq
Tablet Cpu/soc Gemiddelde geluidsdruk in dB (lager is beter)
Microsoft Surface Pro 9 Ci5-1235U
14,7
MSI Summit E16 Flip Evo Ci7-1280P
18,6
ASUS ZenBook 13 OLED UM5302TA-LX181W Ryzen 7 6800U
24,9
Samsung Galaxy Book2 Pro Ci7-1260P
26,7
Samsung Galaxy Book3 Pro 16" Ci7-1360P
26,8
Samsung Galaxy Book3 360 15,6" Ci7-1360P
26,8
HP Envy x360 13-bf0390nd Ci7-1250U
27,0
Dell XPS 13 Plus 9320 Ci7-1280P
27,4
HP Spectre x360 2-in-1 14-ef2150nd Ci7-1355U
27,9
MSI Summit E14 Flip Evo Ci7-1360P
28,6
ASUS ZenBook 14 OLED UX3402VA-KM157W Ci7-1360P
30,6
Blender - LAeq
Laptop Cpu/soc Gemiddelde geluidsdruk in dB (lager is beter)
HP Spectre x360 2-in-1 14-ef2150nd Ci7-1355U
30,3
HP Envy x360 13-bf0390nd Ci7-1250U
31,6
MSI Summit E14 Flip Evo Ci7-1360P
31,9
Samsung Galaxy Book2 Pro Ci7-1260P
32,3
Samsung Galaxy Book3 360 15,6" Ci7-1360P
33,8
Microsoft Surface Pro 9 Ci5-1235U
35,4
Dell XPS 13 Plus 9320 Ci7-1280P
37,9
Samsung Galaxy Book3 Pro 16" Ci7-1360P
38,0
MSI Summit E16 Flip Evo Ci7-1280P
38,8
ASUS ZenBook 13 OLED UM5302TA-LX181W Ryzen 7 6800U
41,1
ASUS ZenBook 14 OLED UX3402VA-KM157W Ci7-1360P
48,3

Tijdens simpel webbrowsen zul je de ventilator van de MSI nauwelijks horen; hij komt maar net boven de noisefloor van onze geluidarme ruimte uit. Dat is op zich niet bijzonder; veel laptops van dit kaliber zijn lekker stil als de belasting laag is. Dat geldt niet voor de HP, die een negatieve uitschieter is. Als je in een rustige omgeving zit, zul je die ventilators duidelijk horen. De test is tweemaal gedraaid, met hetzelfde resultaat. Vervolgens is het zo dat de geluidsproductie omhooggaat als de werklast stijgt en dan blijken de ventilators in de MSI en HP ongeveer evenveel geluid te produceren. Daarbij is de HP opvallend genoeg net de stilste en je zou dan ook verwachten dat HP de fancurve beter had kunnen afstellen, zodat de laptop bij lage belasting ook stiller was geweest.

Accutests

Voor een euro of 1700 mag je van deze beide laptops wel een aardige accuduur verwachten en daarom hebben beide modellen aardig grote accu's. De HP heeft om precies te zijn 66,52Wh en de MSI zelfs 72Wh aan boord.

  • Accutest browsen
  • PCMark 10 - Accu - Tijd
  • PCMark 10 - Accu - Digital
  • PCMark 10 Accu Essentials
  • PCMark 10 Accu Productivity
Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
Laptop Accucapaciteit (Wh) Cpu/soc Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
MSI Summit E14 Flip Evo 72Wh Ci7-1360P
14u31m
Dell XPS 13 Plus 9320 55Wh Ci7-1280P
13u16m
Framework Laptop (13th Gen Intel Core) 61Wh Ci7-1360P
12u58m
Samsung Galaxy Book3 360 15,6" 68Wh Ci7-1360P
12u39m
ASUS ZenBook 13 OLED UM5302TA-LX181W 67Wh Ryzen 7 6800U
12u7m
ASUS ZenBook 14 OLED UX3402VA-KM157W 75Wh Ci7-1360P
11u32m
Samsung Galaxy Book3 Pro 16" 76Wh Ci7-1360P
11u13m
MSI Summit E16 Flip Evo 76,7Wh Ci7-1280P
10u55m
Samsung Galaxy Book2 Pro 68Wh Ci7-1260P
10u48m
HP Spectre x360 2-in-1 14-ef2150nd 66Wh Ci7-1355U
10u46m
HP Envy x360 13-bf0390nd 66Wh Ci7-1250U
10u24m
Microsoft Surface Pro 9 47,7Wh Ci5-1235U
9u52m
PCMark 10 - Accu - Tijd
Laptop Accucapaciteit (Wh) Cpu/soc Gemiddelde accuduur in uren en minuten (hoger is beter)
ASUS ZenBook 13 OLED UM5302TA-LX181W 67Wh Ryzen 7 6800U
6u59m
Samsung Galaxy Book3 360 15,6" 68Wh Ci7-1360P
5u39m
MSI Summit E14 Flip Evo 72Wh Ci7-1360P
5u30m
MSI Summit E16 Flip Evo 76,7Wh Ci7-1280P
5u27m
Samsung Galaxy Book3 Pro 16" 76Wh Ci7-1360P
5u19m
ASUS ZenBook 14 OLED UX3402VA-KM157W 75Wh Ci7-1360P
4u59m
Samsung Galaxy Book2 Pro 68Wh Ci7-1260P
4u56m
Microsoft Surface Pro 9 47,7Wh Ci5-1235U
4u49m
Framework Laptop (13th Gen Intel Core) 61Wh Ci7-1360P
4u26m
HP Spectre x360 2-in-1 14-ef2150nd 66Wh Ci7-1355U
4u25m
HP Envy x360 13-bf0390nd 66Wh Ci7-1250U
4u2m
Dell XPS 13 Plus 9320 55Wh Ci7-1280P
3u32m
PCMark 10 - Accu - Digital
Laptop Accucapaciteit (Wh) Cpu/soc Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
Framework Laptop (13th Gen Intel Core) 61Wh Ci7-1360P
5.091
Dell XPS 13 Plus 9320 55Wh Ci7-1280P
5.086
HP Spectre x360 2-in-1 14-ef2150nd 66Wh Ci7-1355U
5.034
MSI Summit E14 Flip Evo 72Wh Ci7-1360P
4.516
MSI Summit E16 Flip Evo 76,7Wh Ci7-1280P
4.474
HP Envy x360 13-bf0390nd 66Wh Ci7-1250U
4.069
Samsung Galaxy Book3 360 15,6" 68Wh Ci7-1360P
4.039
Samsung Galaxy Book2 Pro 68Wh Ci7-1260P
3.767
ASUS ZenBook 13 OLED UM5302TA-LX181W 67Wh Ryzen 7 6800U
3.707
ASUS ZenBook 14 OLED UX3402VA-KM157W 75Wh Ci7-1360P
3.583
Samsung Galaxy Book3 Pro 16" 76Wh Ci7-1360P
3.235
Microsoft Surface Pro 9 47,7Wh Ci5-1235U
3.112
PCMark 10 Accu Essentials
Laptop Accucapaciteit (Wh) Cpu/soc Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
HP Spectre x360 2-in-1 14-ef2150nd 66Wh Ci7-1355U
9.268
HP Envy x360 13-bf0390nd 66Wh Ci7-1250U
8.982
MSI Summit E16 Flip Evo 76,7Wh Ci7-1280P
7.772
Dell XPS 13 Plus 9320 55Wh Ci7-1280P
7.632
MSI Summit E14 Flip Evo 72Wh Ci7-1360P
7.341
Framework Laptop (13th Gen Intel Core) 61Wh Ci7-1360P
7.115
Samsung Galaxy Book2 Pro 68Wh Ci7-1260P
6.456
Samsung Galaxy Book3 360 15,6" 68Wh Ci7-1360P
6.205
ASUS ZenBook 14 OLED UX3402VA-KM157W 75Wh Ci7-1360P
5.723
Microsoft Surface Pro 9 47,7Wh Ci5-1235U
5.638
ASUS ZenBook 13 OLED UM5302TA-LX181W 67Wh Ryzen 7 6800U
5.235
Samsung Galaxy Book3 Pro 16" 76Wh Ci7-1360P
4.815
PCMark 10 Accu Productivity
Laptop Accucapaciteit (Wh) Cpu/soc Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
HP Envy x360 13-bf0390nd 66Wh Ci7-1250U
5.785
HP Spectre x360 2-in-1 14-ef2150nd 66Wh Ci7-1355U
5.610
Dell XPS 13 Plus 9320 55Wh Ci7-1280P
5.388
MSI Summit E16 Flip Evo 76,7Wh Ci7-1280P
4.741
MSI Summit E14 Flip Evo 72Wh Ci7-1360P
4.640
Framework Laptop (13th Gen Intel Core) 61Wh Ci7-1360P
4.576
Samsung Galaxy Book3 360 15,6" 68Wh Ci7-1360P
3.986
ASUS ZenBook 14 OLED UX3402VA-KM157W 75Wh Ci7-1360P
3.975
Samsung Galaxy Book2 Pro 68Wh Ci7-1260P
3.695
Microsoft Surface Pro 9 47,7Wh Ci5-1235U
3.274
Samsung Galaxy Book3 Pro 16" 76Wh Ci7-1360P
3.024
ASUS ZenBook 13 OLED UM5302TA-LX181W 67Wh Ryzen 7 6800U
2.944

Je zou misschien niet verwachten dat de MSI, met een 8 procent grotere accucapaciteit, tijdens browsen een liefst 34 procent langere accuduur heeft. De Summit komt op een heel nette 14,5 uur uit. De reden dat de HP achterblijft? Dat komt vrijwel zeker door het scherm. Dat heeft een iets hogere resolutie dan het scherm van de MSI en het aansturen van meer pixels kost meer energie. De grootste verbruikers zullen echter de oleds zelf zijn. Als je veel websites doorscrolt, die over het algemeen een witte achtergrond hebben, verbruiken de oleds veel energie en dat zie je terug in de accuduur. In de PCMark-accutest, die voor een zwaardere belasting zorgt, zet de MSI weer een langere accuduur neer. Daarbij is echter ook te zien dat de HP een hogere score neerzet. De HP is dus zo afgesteld dat hij bij het werken op de accu hogere prestaties levert dan de MSI, maar daarvoor lever je wel een uur accuduur in.

Conclusie

1700 euro is een smak geld en als je het aan een convertible wilt uitgeven, kun je bijvoorbeeld kiezen uit de HP Spectre en de MSI Summit E14. Geen van beide is, hoe kan het ook anders, perfect.

De Spectre is de 'mooiste' van de twee. De behuizing is het mooist afgewerkt, voelt het stevigst aan, is het dunst en weegt het minst. Wie mooi is, moet pijn lijden en die pijn zit hem in dit geval in de processor, die onder vollast langzamer is dan die van de MSI. Op de een of andere manier heeft HP de koeling ook niet netjes weten af te stellen, want bij een lage belasting maken de twee ventilators bovengemiddeld veel geluid.

Wat weer mooi is aan de HP, is het scherm. De resolutie van 3000x2000 pixels levert een superscherp beeld op en de oledtechniek zorgt ervoor dat de kleuren van het scherm spatten. Die kleuren worden bovendien hartstikke accuraat weergegeven. Het is wel jammer dat oleds zoveel meer energie slurpen dan lcd's, want een accuduur van bijna elf uur tijdens browsen is niet slecht, maar de MSI haalt in dat scenario een bijna vier uur langere accuwerktijd.

Is de lcd van de MSI dan niet inferieur aan het HP-oledscherm? Dat is maar hoe je het bekijkt. De resolutie is met 2880x1800 pixels iets lager, maar de helderheid is hoger en hoe hard je het scherm ook laat knallen, je hoeft je geen zorgen te maken over inbranden. Op één punt verliest het MSI-scherm het wel duidelijk van de HP en van nog wel meer laptops in dit prijssegement trouwens: de kalibratie. Die had echt beter gemoeten.

Wat ook tegenvalt aan de MSI, is de throttling die optreedt bij volle belasting. Het gaat een tijdje goed, totdat de processor terugschakelt naar een lager verbruik. Daarmee is de MSI zelfs langzamer dan de HP, die het met twee cores minder moet doen. Wat wel weer leuk is aan de MSI, is dat je er een stylus bij krijgt. Bij HP ben je weer 80 euro kwijt als je de officiële pen erbij wilt hebben.

Een duidelijke winnaar tekent zich dus nog niet echt af en misschien is dat ook wel de grap van deze twee convertibles. Wie voor hogere snelheid en lange accuduur gaat, kan het best voor de complete Summit E14 met Windows 11 Pro kiezen. Wie voor een, bij doorsnee gebruik niet veel langzamere laptop, met een mooier scherm en een strakkere behuizing kiest, komt uit bij de HP.

  • HP Spectre x360 14-ef2130nd
  • HP Spectre x360 14-ef2150nd
  • MSI Summit E14 A13MT-270NL

Reacties (72)

72
72
44
0
0
4
Wijzig sortering
Anoniem: 454358 5 augustus 2023 07:56
1700, de hp staat in de pw vanaf 2k.

Maar word die Tabletstand ook door mensen gebruikt? Ik zie het namelijk nooit. (Op basis van slechts enkele tientallen gebruikers) Lijkt een handige gimmick, maar Windows programmas lenen zich daar gewoon niet zo voor.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 454358 op 23 juli 2024 08:54]

Ik koop 2 in 1 laptops niet voor de tabletstand maar omdat ze veel robuuster zijn gebouwd. Vooral de scharnieren.
En je hoeft 'm bovendien natuurlijk niet in "tabletstand" te zetten om iets aan touchscreen en pen te hebben.
Maar wordt de vraag dan niet: word dat touchscreen en pen ook door mensen gebruikt. Lijkt me een handige gimmick, ... ?

Waarvoor is het touchscreen en pen handig ?
Ik heb een Lenovo Flex 2 Pro gehad (totdat DynaFix hem gesloopt heeft en nog durf te zeggen "Had u dat maar binnen 1 dag gemeld"). Ik gebruikte toch geregeld de touchscreen, meer uit gemak, maar ook voor mijn idee soms sneller ben in dan via een muis.

Maar gezien ik geen eigen (studie)laptop meer (nodig) heb, gezien ik een MacBook heb, mis ik deze mogelijkheid soms wel een beetje.
Ik gebruik het touchscreen op mijn laptops met touchscreen bijna voortdurend, maar natuurlijk wel minder dan tobo en trackpad. Het feit dat de oudere laptop (Dell XPS 13 uit 2016) waarop ik dit nu toevallig typ een touchscreen had was min of meer toeval, maar bij de nieuwere van mijn werk was het een bewuste keuze omdat ik het heel fijn vond. Het is soms veel handiger om op die manier even snel iets aan te klikken, in te zoomen of te scrollen, plus het is een ander soort beweging. Voor rsi-preventie ook niet verkeerd vermoed ik. Als je een lang artikel of een strip aan het lezen bent is het ideaal. En alsof dat nog niet genoeg reden was, is het ook heel fijn om touch-support te ontwikkelen/testen zonder direct een telefoon of tablet erbij te moeten slepen, wat ik een gruwel vind die ik zoveel mogelijk vermijd. Dus ja, je kunt prima zonder en héél hard mis je het ook niet, maar ik vind het zeker de moeite.

Daarnaast heb ik een tekentablet; ik neem aan dat ik die niet zou gebruiken als er pen-ondersteuning van voldoende kwaliteit rechtstreeks in het scherm zat. Bovendien heb ik dat ding alleen thuis beschikbaar, niet op kantoor, op de trein of in Brussel. Dus dat spreekt voor zich. Het zou zelfs kunnen dat ik liever alleen een pen zou willen hebben dan alleen een touchscreen, maar dat bestaat niet en voor penondersteuning ben je echt een nicheproduct aan het uitzoeken met dure prijzen en evenzeer beperkte selectie. Bovendien heeft het ook duidelijke voordelen dat mijn tekentablet van bijna 10 jaar oud nog zo goed als nieuw is, terwijl een laptop van 10 jaar oud ondertussen vermoedelijk toch wel op het eind van zijn leven zit.

Als slotpunt kan ik je zeggen dat ik mijn nieuwere Thinkpad werklaptop die 180° opengaat in dat opzicht veel fijner vind dan deze oude Dell XPS 13 die gelimiteerd is op… weet ik het, 120° o.i.d. ook al is dat in 95% van de gevallen een prima hoek. Ik heb toch vaak genoeg dat ik hem iets verder open zou willen hebben. 180° eigenlijk nooit overigens, maar i.c.m. met een pen juist wel natuurlijk. Het nut van 360° lijkt me eerder beperkt, maar daar heb ik geen ervaring mee.
Ik zweer bij een touchscreen. Ik gebruik in zo’n 90% van de gevallen gewoon de touchpad of een muis, maar dat ik voor die laatste 10% gewoon op het scherm kan rammen vind ik erg fijn. Ik wil nooit meer een laptop zonder touchscreen.

Ik gebruik het:
- om taken te wisselen (windows taalbalk zit vlak boven het toetsenbord)
- om boos eoa modal weg te klikken met een foutmelding of een “koop nu!” nag
- om als ik im bed lig / in eoa stoel zit te hangen en een film kijk te pauzeren, seeken etc etc.
- scrollen scrollen scrollen

Ik vind het fantastisch. Je weet gewoon niet wat je mist.
Touchscreen is erg fijn voor scrollen en zoom in en zoom out (vind het fijner dan met touchpad, smoother en meer controle hoever je precies in wilt zoomen). Als je samenwerkt op 1 laptop (bijv om iets te laten zien) is het ook handig (hoef je niet steeds achter de laptop te zitten).

Pen is erg handig voor schetsen, handtekeningen en notities, en ook voor programma's als photoshop/psp. Bepaalde dingen onthoud je beter als je het schrijft of (uit)schetst dan wanneer je het typt. Mindmappen gaat makkelijk en snel met de pen.

De 360 scharnieren hebben daarnaast nog voordelen. Ten eerste is het ontworpen om verder gedraaid te worden, als je dat niet doet dan belast je de schanieren minder dan waar ze gebouwd voor zijn (en zouden de schanieren langer mee moeten gaan). Ik vind het zelf fijn dat je het scherm plat op de tafel kan leggen (dan kan niet bij veel clamshell laptops). Tabletmode gebruik ik af en toe om even snel in portrait mode een fullscreen snip te maken (beetje aparte use case maar het werkt voor mij).
Dat is voor het eerst dat ik dat hoor. Genoeg robuuste niet-2-in-1's en die scharnieren kunnen wel degelijk stuk. Tel daarbij op dat áls die scharnieren wel stukgaan je meteen je hele schermassembly mag vervangen.
Zakelijk gebruik ik de HP Elitebook x360 G7. Het omklapbare scherm is in combinatie met een stylus voor mij ideaal om aantekeningen te maken tijdens vergaderingen/overleggen.

OneNote open, vergadering naar OneNote sturen, scherm omklappen en ik kan krabbelen met de stylus of typen met een scherm toetsenbord. Zelfs de herkenning van mijn handschrift gaat steeds beter!
Ik had hem op mijn eet/werktafel in die stand voor/onder de 34" monitor als 2e scherm met een los mechanisch toetsenbord en muis ervoor, 1 USB-C kabel naar de monitor en 1 230V kabel voor de monitor en een kabel voor het toetsenbord Buitengewoon mooie en bruikbare combo, en dat wil je ook in je woonkamer.
Nu heb ik een gewone laptop, waar ik het toetsenbord van de laptop gebruik. dat kan ook, maar.... dat toetsenbord is natuurlijk niet half zo goed als het losse toetsenbord wat ik vroeger gebruikte. De "oplossing de laptop dichtgeklapt te gebruiken met een los toetsenbord kost me een scherm - liever niet en een los toetsenbord naast een opengeklapte laptop geeft een hoop troep op de tafel.
Ik gebruik mijn Envy x360 dagelijks met weggeklapt scherm. Alleen zet ik hem wel als een tentje neer en dus niet op het toetsenbord. Ideaal in combinatie met een los toetsenbord, in mijn geval een draadloos mech keyboard van Logitech (en uiteraard bijbehorende muis). Ik heb er ook nog vrij regelmatig een extra mobiel scherm naast staan van hetzelfde formaat. Dan heb je visueel gewoon 2 schermen voor je neus staan. Heel prettig mobiel kantoor.
Ik had ~14 jaar geleden een HP (de HP Touchsmart TX2 om precies te zijn) die zo het scherm kon omklappen (het scharnier was iets anders, maar het eindresultaat hetzelfde). Daar maakte ik zeker wel met regelmaat gebruik van. Plat op het bureau was fijn voor als je met de stylus bezig bent, notities maken deed ik zo veel voor school (MS OneNote was er ideaal voor). In de trein gebruikte ik nog wel de 'tent' stand als ik iets zat te lezen of kijken. Dan heb je net een betere kijkhoek dan in gewone laptop stand vanwege de stoel voor je en met het touchscreen kan je nog steeds scrollen :).

Gezien op die laptop van mij het één scharnier in het midden betrof, waar het scherm 180 graden zijwaarts omheen kon draaien, kon je ook makkelijk het scherm omdraaien om iets aan iemand naast je (wel maar aan één kant naast je) of tegenover je te laten zien. Je zat ook niet met het probleem dat het toetsenbord onderop zat zo. Al ging het nooit kapot en was het altijd stug, het systeem met één scharnier in het midden zag er wel iets gammeler uit en je moet ook heel voorzichtig zijn met andere mensen die even denken je scherm om te draaien en gelijk met volle kracht dat ding de verkeerde kant op willen draaien...
Tablet niet maar wel die omklapstand. Dan kan je op een eettafel bijvoorbeeld er een mechanisch keyboard voor zetten en heb je een desktop setup. Zet je hen als laptop neer zit dat laptop keyboard ertussen en vind ik de afstand tot scherm te groot. Voor tablet stand is het ook wel een heel zwaar ding, maar als je bijvoorbeeld veel steaming kijkt op de bank ofzo kan het wel oke zijn.
Als je niet hoeft te typen kom je heel ver met de stylus.
Tentmodus gebruik ik regelmatig voor het geven van een presentatie aan een kleine groep, ideaal!
Ik dacht altijd dat Lenovo was begonnen met deze formfactor, en toch zie ik het hier niet terug komen.

Ik type dit op een veel goedkopere Lenovo Yoga 14 met alu behuizing, OLED touchscreen, prima keyboard, touchpad, 6600U (100 euro extra voor 6800U), speakers, 3.5mm, 2 x USB 4, fingerprint, gezichtsherkenning. Alleen de batterijduur en de camera zijn niet super en het kan wat lichter. Maar ik zie echt niet in waarom ik voor een duurdere zou gaan. En de Intel varianten zijn nog goedkoper.

Voor 2000 ofzo kan je volgens mij zelfs de Book variant kopen met 2 OLED schermen.
Ik dacht altijd dat Lenovo was begonnen met deze formfactor, en toch zie ik het hier niet terug komen.
IBM bracht de eerste Personal Computer uit en ook één van de eerste PC's in deze form factor uit, maar die wordt niet elk artikel genoemd. De geschiedenis van de PC in het algemeen en deze form factor in het bijzonder is niet interessant om in elke review te noemen. Dat kan men prima zelf opzoeken.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 08:54]

IBM verkocht zijn PC/Laptop tak ook aan Lenovo. Dus je kan zeggen dat de Thinkpad branch bij Lenovo er mee begonnen is :)

@uiltje HP brengt ook al minimaal 14 jaar lang laptops uit met een scherm dat 180 graden te draaien is. Ouder dan de Lenovo Yoga lijn als ik mij niet vergis (die is nu zo'n 10 jaar uit?).

[Reactie gewijzigd door svenk91 op 23 juli 2024 08:54]

Alright, dat wist ik niet. Ik had echt het idee dat de Yoga lijn ouder was, maar ik kan dat heel goed mishebben. Een beetje onderzoek geeft aan dat de meeste "2 in 1 convertables" rond 2011 zijn ontstaan, dus het zal elkaar dan wel niet zoveel ontlopen. Als HP er 14 jaar geleden er al eentje heeft gehad dan waren ze er in ieder geval heel vroeg bij, want dat zou 2 jaar eerder zijn.

[Reactie gewijzigd door uiltje op 23 juli 2024 08:54]

Volgens mij is de marketing term "2 in 1 convertables" rond 2011 ontstaan voor apparaten als de MS Surface (pro) die je als tablet kon gebruiken en er dan een laptop case op kon zetten voor een laptop modus. Daarvoor sprak men van "Tablet-PC's" als er een touchscreen en vrijer te draaien scherm op zat. Hp had vanaf begin 2009 de HP TouchSmart tx2(z) lijn, waar ik eerder op doelde. Maar met even googlen kom ik nu de directe voorloper tegen, de HP Pavilion TX1000, die zo'n beetje tegelijk met Windows Vista uitkwam begin 2007: https://www.cnet.com/reviews/hp-pavilion-tx1000-review/

En dat is HP, ik kom nu ook de zeer vergelijkbare Fujitsu Siemens Lifebook Tablet uit 2003 tegen :)
Leuk. Het idee moest ook al bijna ouder zijn dan dat. Die in het artikel wat ik lees erover ook al een convertable wordt genoemd overigens. Intel Centrino 1.3 GHz, verbaast me nog. Helaas kan ik MobileMark 2002 nergens meer vinden, ik had 'm graag gedraaid op mijn Yoga :)
Ik verbaasde me over dat de Yoga 9i Gen 8 (14" Intel) met 1360p en 3840*2400 OLED niet was meegenomen. Dit is de normale versie (zonder dubbel scherm) en kost met dat scherm nu 1800 eu. Zijn Gen 7 voorganger kwam er in verschillende testen vorig jaar steeds goed uit.

Die is met een 1280p prima verkrijgbaar op dit moment https://tweakers.net/pric...-9-14iap7-82lu00akmh.html. Met hetzelfde 3840 scherm, en die 1280p doet nauwelijks onder voor een 1360p.

[Reactie gewijzigd door doktervictor op 23 juli 2024 08:54]

2 laptops zijn toch echt geen roundup te noemen. Dat is een duel tussen twee van velen. Iedere Fabrikant heeft er inmiddels meerdere modellen die dit kunnen. Roundup = zwaar clickbait. Beetje triest.
Met dit verschil dat Lenovo die 360 graden Yoga's nog in alle soorten en maten (tot aan X1 varianten aan toe) produceert. 7e generatie inmiddels, stelt het merk zelf.

Ik denk dat dit artikel nog wegkomt met de prefix "Luxe". Daarmee is alleen nog niet de roundup van twee te beargumenteren. Een Yoga X1 zou volgens mij prima binnen de definitie van dit artikel vallen. Enige zwakte die ik zie is dat het onduidelijk is of dat ding zich als een professioneel apparaat positioneert, of als een luxe huis tuin en keuken laptop. Zelf vermoed ik het laatste, al kan tweakers door X1 het eerste beargumenteren. Met dat woord luxe krijg ik trouwens steeds weer een Opel Kadett associatie, een leeftijdsding en killing voor wat deze apparaten willen uitstralen.

Nu we trouwens toch tegen het prijssegment van professionele laptops aanschuren wordt het sprongetje naar een professionele laptop roundup kleiner. Zo'n roundup biedt een mooi referentiekader om de luxe features eens af te zetten tegen waar het bij die pro-systemen om gaat. Dan hebben mensen die rond de twee mille kunnen uitgeven wat meer keuze dan de thin and light Pavlov met bijzondere features die best veel gewicht krijgen.

[Reactie gewijzigd door teacup op 23 juli 2024 08:54]

Tja, met mijn Yoga (die ze trouwens ook niet "IdeaPad" noemen) zou ik niet weten wat dan het "Luxe" gedeelte zou moeten zijn. Vroeger was dat altijd de build quality, maar ik zie echt niet in waarin deze zou falen. En de AMD APU doet het natuurlijk ook prima. De Wifi chip is wat goedkoop en er is geen UTP, maar dat laatste geld ook voor veel topmodellen. Gewicht en batterijduur misschien? Een 4-cell is natuurlijk niet veel, zeker niet wanneer deze gecombineerd wordt met een OLED scherm.
De Intel varianten zijn goedkoper... Maar je krijgt er dan weer gratis de warmte bij en afh van type het lawaai.... Want ze moeten nog steeds de benchmark kroon hebben en de magische GHz race. Echter elke keer zit je met het resultaat: batterij duur omlaag en warmte + lawaai ding. Mijn AL is geen haar beter dan mijn vorige en die ervoor. Elke 2j een nieuwe Dell latitude. Elke keer dezelfde miserie sinds de ++++++ Intel generaties. Mijn eigen Lenovo ThinkPad met AMD 5000 series draaide rondjes kwa batterij en lawaai tov AL serie.

En idd Lenovo maakt veelal betere devices dan vele andere leveranciers.

Ze zouden beter eens kijken in de review wanneer die dingen thermisch throttlen. Blender is daar mooi voorbeeld van. Lage DB druk? All core gebruik en die dingen clocken naar beneden als zot.

[Reactie gewijzigd door d3x op 23 juli 2024 08:54]

Tja, probereren te onderklokken of volten als dat kan. Ik ben in ieder geval heel blij met mijn AMD U processor. Hiervoor vond ik het niets omdat ze geen USB-4 hadden. Maar de nieuwere modellen (6K of hoger) hebben hier geen last meer van, en ik stuur rustig 3 schermen aan (4 of 5 als je DisplayLink adapter gebruikt, maar da's valsspelen).

Mijn AMD desktop draait in ECO modus, maar is instabiel geworden. Dat kan ook aan het extra geheugen en aan Windows + VMWare virtualisatie liggen echter.
Tis een custom order, dus je wacht best een tijdje voordat die arriveert. Snap overigens wel waarom die dus niet in de vergelijking is, want deze is rond de 2.5k.

Ik wacht voorlopig nog circa 4 weken voordat die arriveert.. :')
Ik zie zeker voordelen als je het scherm verder kan openen dan standaard.

Alleen wat ik mij afvraag, zijn er echt mensen die het regelmatig compleet als tablet gebruiken.

Ik denk met name om het commentaar van de rubberen voetjes. Ze worden als te klein bestempeld, maar zijn ze dikker dan heeft dat invloed op dichtvouwen en dikte van de laptop. Plus gebruik je het als laptop heb je er ook potentieel last van als ze te dik zijn.

Dus dan vraag ik mij af, is dat terecht een probleem in de praktijk, wordt het massaal zo gebruikt, of kiezen de tablet vorm gebruikers gewoon een tablet waar een toetsenbord aangeklikt kan worden en wat lichter is in de praktijk.

Ik ken in ieder geval niemand die de laptop letterlijk 360 graden ombouwt en op tafel legt om erop te tekenen.
Ze kunnen bij het dichtklappen toch ook zorgen dat een rubberen pootje (of rubberen rand als je het mooier weg wil werken) ergens in een verzonken deel wegvalt? Voor mij voelt het niet praktisch uitwerken ervan dan als een designfoutje.

Persoonlijk gebruik ik liever een losse tablet met pen naast een laptop voor het geval ik wil videobellen en aantekeningen tegelijk wil maken. Een tablet is vaak ook nog wat subtieler en kleiner dan een 14"+ laptop voor aantekeningen. Maar goed, ik kan me best voorstellen dat het niet voor iedereen handig is daar twee apparaten voor te gebruiken.
Luxe laptops met vouwscherm Round-up
Ik opende de review met het idee 2 laptops met een "vouwscherm" te gaan zien, net als de zenbook fold maar er is hier geen vouwscherm te vinden.

*Edit: Aangezien mijn comment als irrelevant bestempeld word. Een scherm vouw je bij deze laptops niet maar je kantelt het scherm. De catagorie laptops is een convertible/2-in-1. De titel slaat in dit geval nergens op en je zou dan ook verwachten dat het gaat om laptops als de x1 fold van Lenovo of Zenbook fold van Asus, laptops waarbij je dus wel het scherm vouwt.

[Reactie gewijzigd door nestview op 23 juli 2024 08:54]

De notebooks in deze review hebben een scherm dat verder kan draaien dan gebruikelijk. Op het eerste gezicht denk ik niet aan vouwen. Toch zou ik in spreektaal de term gebruiken: "Vouw het scherm even om naar achteren. Het kan omvouwen."

Dus mijn eerste reactie was dat het een gekke term is, maar ik denk wel dat het klopt. Het scherm is een vouwscherm, als in dat je het kan omvouwen. Bij de term draaien zou ik eerder aan zoiets denken, wat ik niet zou adviseren met deze notebooks. ;) Kantelscherm is mogelijk wel een betere term?

Een aardige review, maar ik zie voor mij niet echt een nut voor een dergelijke form factor. Waarschijnlijk is het handig bij tekenen, ook 'on the go'. Dan is 1,3/1,5 kg best wel zwaar om op een arm te houden.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 08:54]

In de tijd dat er steeds meer producten zijn waarbij je het scherm zelf kan vouwen (telefoons) of zelfs rollen (tv's) vind ik de term 'vouwen' niet logisch.

In de review zelf staat het wat mij betreft duidelijker: het is convertible en je kan het scherm omklappen. Mogelijk dat bij Tweakers (net zoals bij kranten vaak het geval is) de titel door een andere redacteur wordt gemaakt dan de opsteller van het artikel?
Zoals @lectori salutem ook al aangeeft dacht ik na het lezen van je bericht ook meteen aan omklappen, of zelfs omslaan.

Dit is hetzelfde als een bladzijde omslaan. Als ik aan iemand vraag een pagina om te vouwen wil ik niet dat ze deze omslaan.
De schade zal beperkt zijn. Omgekeerd lijkt me erger. :D
Het is een twee-in-een, net zoals een vouwtelefoon twee-in-een is. De ene modus is ingeklapt, de andere modus is uitgeklapt. Hierbij maak je gebruik van nagenoeg dezelfde hardware. Een extra stylus of ander (ingebakken) scherm of toetsenbord maakt het nog geen nieuw apparaat. Dat het twee-in-een niet hetzelfde werkt bij ieder apparaat en iedere vormfactor, dat is wel waar ja.

Het twee-in-een concept concurreert met de tablet waarbij je een foldable (@nestview wat een term he? ;)) keyboard oid gebruikt. Een foldable smartphone concurreert ook met een tablet/phablet, al zal een flip foldable weer eerder concurreren met een mini variant vormfactor zoals iPhone Mini.
"Vouw het scherm even om naar achteren. Het kan omvouwen
Moet zijn:

"Kantel het scherm even om naar achteren. Het kan kantelen
Nee het is een klap scherm, zo klap je het scherm om naar achteren.
En vouwscherm is het opvouwen van het scherm.
Hoeveel verder wil jij een scherm dan nog kunnen vouwen?
Kijk even naar de Lenovo X1 Fold laptop. Dat is een mooi formaat/form factor.
Bij deze test hadden ze best een Microsoft surface studio kunnen meenemen.
Dat was ook mijn idee, waarschijnlijk doordat de Samsung Fold en Flip op dit moment veel nieuws en reclame krijgen.

Werd dit in het verleden niet omschreven als 360 graden laptops?
Lenovo heeft ook een “fold” laptop, dit zijn inderdaad gewoon 360 graden of convertables. Vouwscherm is hier zeer ongelukkig gekozen.

Verder vind ik het een vrij nutteloze formfactor. Zelf ook een tijdje een latitude 9510 2-in-1 gehad en heb hem nooit als tablet gebruikt. Gebruikte hem soms wel in piramide vorm om iets meer vrije ruimte op mijn bureau te hebben als ik een extern toetsenbord gebruikte. Maar om daar nu extra voor te betalen is het mij niet waard, dan liever een laptop met een goed toetsenbord erin.

[Reactie gewijzigd door triflip op 23 juli 2024 08:54]

Ik heb de behuizing van de hp, maar dan in de x360 envy 15 met oled scherm.
Zeer tevreden hierover, gebruik het ook bij klanten en als je staat te praten is het heel fijn als tablet te gebruiken.
Ik had precies hetzelfde. :+
Ha ha ik ook! Extract dezelfde reden, om daarna te gaan zoeken waar de vouw zat. Gelukkig niet de enige!
Inderdaad, dit zijn convertibles.
Het vouwen van een scherm is niet uitgevonden in de context van de foldable smartphone. Voor die tijd had je al schermen die gevouwen konden worden (die werden o.a. op computerbeurzen gedemonstreerd). De foldable smartphone is wel een innovatie op dit gebied, maar slechts een implementatie van. Ook het folden (vouwen) van iets heeft een bredere betekenis.

Een smartphone is een draagbare computer, maar niet iedere draagbare computer is per definitie een smartphone. Ook niet als in jouw wereld er geen andere draagbare computers bestaan en je je niet voor kunt stellen dat een iPod Touch of DAP ook een computer is.

Het scherm wordt ook echt gevouwen, en dat vouwen was er ook al eerder dan de foldable smartphone. Je vouwt het hele scherm om, niet een deel van.

Dus nee, die term kun je niet claimen. Foldable moet je zien in de context van.

Ook zijn het nog niche markten dus de term kan nog evolueren.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 23 juli 2024 08:54]

Ik dacht dat deze dingen gewoon convertibles heetten vroeger inderdaad. Vouwbaar het scherm is niet vouwbaar maar inklapbaar, net als bij iedere laptop.
Viel mij ook tegen, dachtr dat is mooi, net als mijn Fold (vouw) 5 een labtop die compact is en misschien kan gamen :). Helaas zo ver zijn we nog niet.
Dit zou ik nooit kopen een tablet is dan vele malen fijner. i.c.m. een game labtop.
Idd. Wat slecht.
HP heeft al jaren issues met luide koeling in hun consumer modellen. De eerste HP's die ik herinner zijn de Pavillion serie laptops. Die maakten ook al veel geluid.

De EliteBook serie die ik gebruikte had dit issue niet.
In de review staan twee foto's van het binnenwerk van beide laptops. Hierop is te zien dat de MSI laptop drie heatpipes heeft die samen twee chips lijken te koelen. Dit is raar gezien er in de laptop maar één chip zit die echt actief gekoeld moet worden (de i7-1370P die rechts van de fan zit, en waar drie heatpipes op uitkomen). Wat zit er links naast de fan, en waarom moet dit zo goed gekoeld worden?

Bij zulk soort laptops verwacht je dat er maar één chip op de heatpipes aangesloten zitten omdat het enkel de CPU is de koeling nodig heeft, en er geen dedicated gpu in deze laptops zitten.

Wat zit er dus onder de motorkap bij die MSI naast de 1370P?

[Reactie gewijzigd door Theo op 23 juli 2024 08:54]

Hier al vele jaren een HP Spectre in gebruik. Ik viel vooral voor de afwerking en het relatief lichte gewicht.

Dat het toetsenbord slecht beschermd wordt in de omgeklapte stand heb ik nooit als een nadeel ervaren. Ik zet hem altijd op mijn laptop sleeve, probleem opgelost.
Op de kop had ik heel wat anders in m’n hoofd.
Sowieso ‘vouwen’ de schermen niet. Die blijven gewoon plat/vlak. De schermpanelen scharnieren (wat) verder dan klassieke laptops.

Ik ging echt uit vouwbare schermen als dat je met sommige telefoons ziet.

Maar goed. Ik vind het erg veel geld voor puur deze feature. Ik snap dat er mensen zijn die het nodig hebben of handig vinden, maar ik zelf zou er geen cent extra voor over hebben. ((Puur omdat ik er geen gebruik voor heb natuurlijk 😊))
Toffe review - de Lenovo Yoga had ik er toch ook graag bij gezien.
Staat op verlanglijstje als "Travel" laptop.
Ik heb voorheen een aantal keren een convertible laptop gehad waaronder ook de voorloper van deze HP maar ook een Lenovo. Eigenljik had ik zo'n convertible gekocht vanwege dat je dan de laptop ook als tablet kan gebruiken en 360 graden kan omklappen. In de praktijk heb ik echter misschien hooguit 1 keer de laptops eens omgeklapt om te kijken hoe dat werkt. Al snel kwam ik erachter dat het niet echt praktisch is vooral mede door het gewicht en deels dat het toetsenboard dan aan de achterkant zit.

De tent modus is op zich dan wel handig als je iets wilt lezen maar wat mij vooral wel stoorde was dat je niet even snel de laptop pakt om op de bank een boekje te lezen. In tablet modus heb je altijd wel iets van ondersteuning nodig omdat je de laptop niet gemakkeijk in de hand kan houden. Ander punt is dat je geen beschermhoes kan krijgen zoals bij een tablet en de behuizing snel bekrast kan raken. Dus tja, uiteindelijk ben ik afgestapt van een convertible en uiteindelijk gekozen voor een normaal tablet.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.