Sony houdt een PlayStation 5-presentatie op woensdag 16 september

Sony houdt op woensdag 16 september een PlayStation 5-showcase. Het bedrijf geeft tijdens deze livestream onder andere informatie over komende games voor zijn next-genplatform. Vermoedelijk maakt het bedrijf ook de prijzen en releasedata van zijn PS5-consoles bekend.

Sony maakt bekend dat de showcase woensdagavond om 22:00 uur Nederlandse tijd wordt gehouden. De presentatie zal ongeveer 40 minuten lang duren. "Voordat de PlayStation 5 uitkomt, willen we nog één keer de PS5-games tonen die bij release en daarna uitkomen", zo schrijft het bedrijf. Tijdens de showcase worden titels van Sony's Worldwide Studios en partnerontwikkelaars getoond.

Het bedrijf noemt geen specifieke games die getoond worden. Het is al wel bekend dat onder andere Ratchet & Clank: Rift Apart en Spider-Man: Miles Morales op of rond de release van de PS5-consoles uitkomen. Van andere games, zoals de Demon's Souls-remake en Horizon: Forbidden West, zijn nog geen concrete releasedata bekend, hoewel laatstgenoemde voor 2021 in de planning staat.

Hoewel Sony niet specifiek meldt dat de prijzen en releasedata van de PlayStation 5 en PlayStation 5 Digital Edition woensdag bekend worden gemaakt, is dat wel aannemelijk. Eerder deze week kondigde concurrent Microsoft de prijzen en releasedata van zijn next-gen Xbox Series X en Series S aan, nadat deze enkele dagen eerder werden uitgelekt. Deze consoles komen op 10 november uit en kosten respectievelijk 500 en 300 euro.

Afbeelding via Sony

Door Daan van Monsjou

Redacteur

12-09-2020 • 16:26

364 Linkedin

Submitter: Xerox

Reacties (364)

364
343
165
9
0
116
Wijzig sortering
De PS5 gaat nog een zware dobber krijgen aan de Series S..
Zal wel meevallen. Series S is een manke XBSX die slechts 1/3de van de grafische kracht heeft en nieteens de XBO X 4K upgrades van XBO-games ondersteund omdat de hoeveelheid werkgeheugen ook terug geschroefd is.
Specs zeggen helemaal niks over de aantallen in verkoop. De mainstream kijkt naar gebruiksgemak en prijs. Zie het succes van de Switch.
Ik denk dat de krachtige IP van Sony meer impact heeft op de kansen van de PS5.

Wat mij betreft staan ze we achter als het aankomt op keuze, design, en value for money. Maar Microsoft zal vast nog wel wat verassingen hebben als het op IP aankomt deze generatie, gezien ervaringen met de vorige generatie.
ja zo is ook de Nintendo Switch zeer veel minder krachtig dan de ps4, en verkoopt natuurlijk van geen meter daarom :)

Het gaat erom dat het new gen games kan draaien, dat de ps5 4k aankan is leuk en aardig maar normale mensen (lees: main audience) zien het verschil nauwelijks wanneer ze hun nieuwe FIFA spelen. 1080P is nog altijd meer dan genoeg.
Dan heb jij nog niet vaak gekeken naar het verschil in 4k en 1080p als je het verschil nauwelijks ziet.......

Het verschil is groot zeker als je het op HDR en op een OLED ziet.
Correct, er is zeker een verschil, maar voor de average gamer en 99% van de games doet het er niet tot nauwelijks toe, hoeveel de magische marketing het je ook doet geloven. De 4k experience in gaming is voor mij echt geen wow-factor verschil met 1080p.
Films daarentegen maken meer gebruik van de resolutie en hdr etc.
.

[Reactie gewijzigd door chimnino op 13 september 2020 17:03]

Nintendo heeft dan ook een andere manier van bedrijfsvoering, marketing en speelbaarheid van de games terwijl Sony/MS zich vooral bezig houden met next gen consoles en games.
Uiteindelijk hebben mensen evenveel lol met beide consoles, dus betreffende de kwaliteit die je ervoor terugkrijgt is niet per se hoger. Stardew valley is een goed spel en daar gaat 1080p of 4k echt geen verschil in maken. In racegames en ultrarealistische spellen zie ik nog wel een reden voor hogere resolutie maar een artstyle hebben voegt vaak 10* meer persoonlijkheid toe dan meer pixels in je realistisch gerenderde game.
Hier kan rekenkracht dan weer wel wat betekenen, detail in spelwereld zoals witcher 3 of moeilijke renderbare artstyle zoals borderlands zouden zeer veel benefiet hebben van meer rekenkracht dan bvb de rekenkracht van de switch.

Nog steeds zie je dat mensen toch eerder voor fortnite gaan dan player unknown battlegrounds.
Dat denk ik niet. PS4 bezitters kopen straks massaal de PS5 en als je dan kijkt naar het marktaandeel van Sony.. .
Ik heb een grote catalogus op PS4 (en geen XBO), maar dankzij Game Pass wacht ik toch echt nog even met PS5 en komt er eerst een series X. Misschien als er dan straks voldoende PS5 exclusives zijn, komt die PS4 er ook nog ooit.

Dankzij de Xbox Live Gold deal heb ik nu Game Pass Ultimate 3 jaar lang voor minder dan 4 euro per maand. Ik verwacht dat ik daar voorlopig de meeste tijd zal gamen.

Veel andere games die ik wil spelen zijn toch multiplatform.

[Reactie gewijzigd door vanderhavecn op 12 september 2020 20:41]

Anoniem: 310408
@MNB2712 september 2020 22:00
En als je dan kijkt naar het marktaandeel van PC gamers die al een paar Xbox games op hun PC hebben,,,,

Tweakers lijken niet te willen zien dat MS de Xbox en de PC naar elkaar toe brengt. Die synergy is mogelijk enorm. MS maakt er tot nu toe een zooi van, maar als ze dat voor elkaar krijgen en ik mijn games op de Xbox en PC kan spelen, met dezelfde DLC, dezelfde saves is dat een enorm krachtig argument.

Op dit moment is de gamesmarkt grofweg 28%% Playstation, 24% Xbox, 25% PC. Zie je het potentieel? De Xbox is geen console, het is een PC die gemaakt is voor games.
Voor mij is het argument net omgekeerd. Waarom een extra systeem kopen als het toch allemaal dezelfde games zijn, en games die in het algemeen beter op mijn PC draaien? (Wanneer ik een RTX 3080 in mijn systeem steek.) PS5 heeft tenminste titels die ik nergens anders kan draaien.

[Reactie gewijzigd door MGsubbie op 12 september 2020 23:07]

Wellicht is project X-Box bij MS intern wel stiekem project gamers terug brengen naar PC. Mocht dat het doel zijn geweest dan begint dat aardig te werken volgens mij :)

Ik heb een redelijke game PC en twijfel nu om er toch een console bij te halen. Normaal zou ik zonder twijfel de X-Box Series X willen halen, echter omdat MS al heeft aangegeven dat hun eigen games ook naar PC komen (of zo begreep ik het tenminste), overweeg ik een PS5 te halen. Samen met mijn Switch kan ik dan zo goed als alle games aan. MS -> PC / PS5 / Switch.

Vroeger had ik altijd elke console én een PC. De werkwijze van MS betekend nu voor mij dat ik minder hoef uit te geven :)
Jou minder uit laten geven was vast niet de bedoeling van Microsoft ;-)
Precies, waar een XBOX kopen als je dat geld voor een console ook in een 3080 kunt steken om alsnog alle (XBOX) games op 4k te kunnen spelen? Als je dan ook nog eens een Nvidia Shielfd hebt, dan kun je zelfs op de bank gamen :-)
Of gewoon draadloze muis & toestenbord/controller en PC aansluiten op TV. Dat is wat ik heb gedaan.
Ik hoop eigenlijk op een Xbox met Windows erop. Een Series X met Windows zou ik zomaar 900+ euro voor uitgeven. De markt van compacte gaming PCs vind ik momenteel vrij onaantrekkelijk, terwijl ik graag wil downsizen. MS zou daar best op kunnen inspelen.

In principe is het denk ik best makkelijk om voor elkaar te krijgen en kan het met een extra SSD waar het Windows OS op staat. En dan met een gescheiden 'console mode' en 'pc mode' zodat je alsnog kunt gamen zonder dat het Windows OS in de weg staat.

[Reactie gewijzigd door NoThankYou op 13 september 2020 12:58]

Zo een series s als media player zie ik ook wel zitten.

Microsoft is buiten spellen, op elk software vlak volgens mij beter dan sony.
true that, voor 500,- een erg fijne PC én spelcomputer :Y)
Dat is 77% bij elkaar. Je wil zeggen dat Microsoft nog 23% erbij kan pakken?
Ik ben niet alleen merktrouw (nuance: neig sneller naar dit merk), maar ook omdat de Sony-titels mij altijd meer aanspraken dan de XBOX-titels. Van letterlijk de PSX via grijze import zal ook ik straks inderdaad de PS5 bezitten, wel de disc-versie omdat ik dan ook BR (UHD type) wil kunnen afspelen.

Hierbij ook een redelijk grote PS4 (en minder in PS3) PSN-bibliotheek, dan komt dit goed uit.

Als laatste, als je ook kijkt naar de aantallen in verkochte consoles (niet verscheept e.d.), zie je toch een sterke naam in Sony, met als zeer dringende naam Nintendo als 2e speler. Microsoft blijft achter, niet bescheiden in kracht, maar wel de 3e speler. Je kan voorzichtig wel denken aan wat conclusies.

[Reactie gewijzigd door SkyStreaker op 12 september 2020 22:20]

Niet lullig bedoeld, maar wat heb je eraan om merktrouw te zijn? Dat is dus zoiets wat ik gewoon nooit begrepen heb. Dus als jouw favoriete merk de slechtere deal uitbrengt ga je toch voor die omdat? Je daarmee een grote corporate en al hun hebberige aandeelhouders steunt? Je graag slechte initiatieven steunt? Niet weet wat je anders met je teveel geld moet doen? Het merk belangrijk is voor je imago?

Ik weet niet hoor als ik aankomende feestdagen gewoon een veel betere deal bij microsoft scoor ga ik voor een xbox, visaaversa voor sony. Welk logo erop staat interesseert me verder echt totaal niet.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 12 september 2020 22:23]

Als je paar honderd spellen op je psn account heb, zou ik ook merktrouw zijn.
Dan ben je niet merktrouw, maar vendor lockin :P
Laten we eerst eens even kijken hoeveel van die games ook op de PS5 draaien... Sony is angstvallig stil over precies hoe ze PS4 compatibility gaan oplossen...
Laten we eerst eens even kijken hoeveel van die games ook op de PS5 draaien... Sony is angstvallig stil over precies hoe ze PS4 compatibility gaan oplossen...
Ze gaan duizenden titels voor launch van de ps5 testen en waar mogelijk de developers helpen problemen op te lossen. Dat is uiteraard niet mogelijk als de studio/uitgever niet meer bestaat. (Sony heeft de source niet)

Ik ga een beetje leunen op mijn FreeBSD kennis en ervaring (PlayStation is een aangepast versie van FreeBSD) en heel vaak is iets wat gecompileerd is op een oude versie, prima te draaien op een nieuwe. (Met wat hulp van compat so’s).

Maar ik zal het zeker gaan testen met de oudste games die ik heb :)
Nu vergroot je het woord "merktrouw" iets teveel naar mijn smaak dus nuanceer het, hopelijk, even :) Ik heb ook een Wii en Switch wat dat betreft. Een slechtere deal is ook compleet subjectief en een keuze die je afweegt ten opzichte van andere feiten die je naar eigen gelang bepaalde waarde geeft.

De rest van je repliek komt meer aan, naar mijn idee, dat je schopt tegen kapitalisme en materialisme, dan zeg ik op mijn beurt: het is ook maar gewoon een console, al reikt mij het vermoeden dat je daar geen genoegen mee zal nemen.
Nee ik vroeg mij gewoon oprecht af waarom je merktrouw bent? Het is iets wat ik nooit begrepen heb.
Nee, zo erg ben ik dat ook niet. Merktrouw moet je bij mij meer opvatten dat ik dusver altijd tevreden heb kunnen zijn over de kwaliteit die ik heb gekregen, het gebruik volstaat en dat ook de prijs voor mij persoonlijk in orde is. De bekendheid met het merk en in persoonlijke ervaring is de service ook goed geweest in combinatie met garantie-afhandeling. Merktrouw betekend in dit geval dat ik door deze ervaringen eerder naar deze naam toetrek dan een ander.

[Reactie gewijzigd door SkyStreaker op 13 september 2020 10:12]

Trophies, game data, backwards compatible, 100+ vrienden en exclusives zijn voor mij redenen om weer een PS5 te kopen, in plaats van een Xbox Series X. Zelfs als deze iets slechter blijkt te zijn.
Voor mij ook, hoe veel sterker de nieuwe Xbox ook is.
Helaas heeft XBOX geen Horizon Zero Dawn, Spider-Man of Rachtet & Clank.
Mijn trophy list is dan zowat “weg” en heb nog aan fysieke en digitale aankopen op mijn PS4.
dat ligt er aan, als je een ps4 hebt voor casual games zoals fifa en call of duty en niet veel meer dan dat dan is de xbox best een aantrekkelijke deal, zeker met het gamepass verhaal. Het zou mij niets verbazen als microsoft na ea ook blizzard weet te strikken voor gamepass, dan is er voor veel gamers geen reden om voor iets anders te kiezen want ik ken een hoop mensen die ieder jaar de nieuwe fifa en cod kopen en verder eigenlijk niets. Met de aanschafprijs van die 2 games per jaar plus xbox live heb je dat er dus al makkelijk uit met gamepass. Maargoed, cod valt er nu (nog) niet onder, maar wie weet.
Loop je wel het risico dat je vriendengroep versplinterd.
is dat nog echt een issue met de crossplay tegenwoordig?
Toch wel, volgens mij mis je de mogelijkheid om gezamenlijk in een private party te zitten en zodoende in hetzelfde team te spelen in (bepaalde) spellen.

In WarZone zou je je Activision account kunnen gebruiken maar pas als je je vrienden joined. En als die samen al een private PS party hebben is dat ook weer niet mogelijke dacht ik?
Ik kan natuurlijk niet spreken voor elke game en daar ligt misschien ook een deel verantwoordelijkheid bij de developers maar ik ben prima in staat om bij Rogue Company en bij Call of Duty Modern Warfare een party te maken met mijn vriendin op de playstation terwijl ik op de pc zit.

Het kan inderdaad niet in elke game maar als het wel in sommige kan begint iets te kriebelen bij mij dat het niet helemaal alleen Sony is.
Met de Xbox 360 heeft MS destijds een behoorlijke deuk geslagen in dat marktaandeel (en ze verprutsen het met de Xbox One). Je ziet toch dat bij een generatie wisseling het mogelijk is om de markt flink op te schudden.
Ik heb zowel de ps4pro en xbox one s. Maar ik ga 100% voor de xboz series X. Speel vaker op de xbox dan de ps. Dit ook ivm de game abbonement die er is, waar nu ook ea word bijgevoegd
Bijna een gelijkend platform met een wat andere toegepaste techniek in het geval van de PS5, teneinde om de gebruiker meer continuïteit te geven in de game-ervaring. Het komt uiteindelijk aan op welk platform je het meeste aanspreekt, de (al dan niet timed-) exclusives en ervaring. De "zware dobber" lijkt meer gebaseerd op het dat de nieuwe Xbox krachtiger is terwijl nog helemaal geen oprecht vergelijkingsmateriaal hebben om die uiting ook kracht bij te zetten.

Over een jaar kan je dat mogelijk gaan zeggen, niet op voorhand al enkel gebaseerd op rauwe rekenkracht. Want ook rauwe rekenkracht, wanneer verkeerd gebruikt, kan stranden.
Ik doelde met de zware dobber meer de prijs van de Series S (€300), niet de rekenkracht van de Series X.
Zware dobber? Prijs is niet zo heel belangrijk bij een console. Ik kan mij nog wel herinneren dat de dreamcast enorm veel goedkoper was dan de rest van de consoles... we weten allemaal hoe het met de dreamcast is afgelopen. Prijs zegt niet zoveel, de xbox is altijd al goedkoper geweest dan de playstation. Prijs zegt helemaal niks.
De Xbox One was bij de introductie duurder dan de PS4 (499 versus 399).
Bij launch inderdaad wel, maar toen zat daar ook kinect bij voor die prijs. Heel snel hebben ze kinect uit het pakket gehaald en lag de prijs gemiddeld onder de 400 euro: pricewatch: Microsoft Xbox One (2015) 500GB
Ik weet niet of dat ook de verschijningsdatum is van de Xbox one zonder Kinect, maar als de prijs historie daar accuraat in is dan is dat dus 2 jaar na launch. De verplichte Kinect waar de meeste mensen niet op zaten te wachten en de daarmee samenhangende hogere prijs heeft echt wel geholpen bij de voorsprong die Sony toen alweer opgebouwd had.
Daarnaast is het prijsverschil nu waarschijnlijk groter... Het zou mij in ieder geval erg verbazen als er een versie van de PS5 onder de 450 komt.
In Nederland is het maar 1 jaar na launch. De Xbox One is in 2014 uitgekomen in Nederland.

Prijsverschil is misschien wel groter. Maar de series S is ook wel een heel ander apparaat met een gpu die 1/3 van de capaciteit heeft van de series x.

De digital Only zou best eens 399 euro gaan kosten. En vergeet niet dat Sony een mindere gpu erin heeft zitten. Dus wellicht is de kostprijs ook lager.
Nederland is in deze niet echt interessant, het ging om hoeveel er over de hele wereld verkocht is. Overigens is die absurde staggered launch een ander belangrijke reden geweest waar ze veel klanten mee kwijt geraakt zijn...

En we zullen het gaan horen komende woensdag. Maar ik zou het heel erg straf vinden als ze de digital only zo goedkoop maken. Ja de gpu is wellicht wat goedkoper maar dat voordeel raken ze weer kwijt bij de SSD. Ik betwijfel dat Sony zoveel geld toe zal willen leggen (want ik geloof er niks van dat 400 ook maar in de buurt van kostendekkend zal zijn).

Edit: trouwens, hierover zeg je nog dat Sony niet op prijs gaat concurreren... Welke is het nou volgens jou? :?

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 12 september 2020 23:26]

Sony gaat niet op prijs concurreren nee. Microsoft biedt een console voor 299 euro. Dat gaat Sony niet doen. Ze hebben bewust gekozen geen goedkope console in de markt te zetten. Maar 1 met disc drive en 1 zonder. Maar verder hetzelfde.

Ik geef hierbij alleen aan dat het best kan dat de console qua productiekosten lager is dan de series X en daarom ook goedkoper kan zijn.
Maar de Xbox was dus duurder. Net zoals de One X bij release duurder was dan de PS4 Pro.
Precies. En in de tijd van de Xbox 360 was MS goedkoper en verkocht, zeker in het begin, meer. Dus prijs maakt wel degelijk uit.
Kwam ook doordat de xbox360 een stuk eerder verkrijgbaar was.
de xbox is altijd al goedkoper geweest dan de playstation.
Waar heb je het over? PS2 launch prijs €299, OG Xbox launch prijs jaar later €299. PS4 launch prijs €399, X1 launch prijs €499. PS4 Slim launch prijs €299, X1S launch prijs €299. PS4 Pro launch prijs €399, X1X launch prijs een jaar later €499.

Het is enkel tijdens de 7de generatie dat Xbox goedkoper was.

[Reactie gewijzigd door MGsubbie op 12 september 2020 23:12]

Ps2 launch prijs was 1199 gulden...

Ps3 launch prijs was 499 euro. Xbox 360 was 299 euro...
Ik was even de tijd van voor de euro vergeten. Ik heb de Amerikaanse launch prijzen bekeken en er € van gemaakt. In NA waren de prijzen althans zo. En als Belg weet ik niet goed hoeveel 1199 gulden is.

En voor je tweede zin, heb je mijn laatste gelezen? PS3 en 360 zijn 7de generatie consoles. Het enige moment dat de launch prijs bij Xbox lager was. Voor de rest was het altijd even hoog of hoger.
Ps2: 1199 gulden
Xbox: 1000 gulden

PS3: 499 euro
Xbox 360: 399 euro

Xbox one met kinect: 499 euro
Xbox one zonder kinect 399 euro
PS4: 399 euro

En ik weet wel zeker dat de ps5 duurder gaat zijn dan de series S

[Reactie gewijzigd door Ghost babel op 12 september 2020 23:50]

Oké, ik heb me vergist over het prijsverschil in Nederland. Dit was echter voor de Euro-zone, wat ik geloof wel een verschil zal hebben gemaakt. Alleszinds klopt het niet dat Xbox altijd goedkoper is geweest. En is er is inderdaad een even dure Xbox One zonder Kinect gekomen, maar dat was niet tijdens de launch.

De PS5 gaat absoluut duurder zijn dan de XSS, niemand ontkent dat. Maar ik geloof dat het prijsverschil of z'n max $/€100 gaat zijn, en dat Sony zelfs €/$350-370 kan vragen voor de versie zonder schijf. En dat ze €/$50 minder gaan vragen dan de SXX voor de PS5 met schijf.
Helemaal mee eens.
Ik twijfel ook echt tussen de Series S en de PS5. Maar de PS5 (schat ik) zal starten rond 699 ben ik bang.
Ik weet niet hoe je aan 699 komt. Maar de kostprijs zal niet hoger zijn dan de series X. Dus de verwachting is dat de ps5 dezelfde prijs zal hebben.
Was de launch prijs ps3 überhaupt beschikbaar hier. Dacht dat de 60 gb model er alleen was voor 599
Klopt heb 599 euro betaald. Dat was de goedkoopste PS3 (60GB) bij de launch in Nederland en volgens mij in Europa. Het 20 GB ‘launchmodel’ van $ 499 was hier niet verkrijgbaar. Daarmee was Sony fors duurder dan Microsoft.

Een PS4 met 2 controllers en camera was ook niet echt veel voordeliger dan de xbox one
Prijs zegt niet zoveel, de xbox is altijd al goedkoper geweest dan de playstation. Prijs zegt helemaal niks.
Wel natuurlijk is 'niet zoveel' niet hetzelfde als 'helemaal niks', maar wat Microsoft heeft en wat Sony niet heeft is toegang tot de PC gamers. En die synergy lijkt behoorlijk goed te werken. Kijk bijvoorbeeld naar een titel als Flight Simulator, gebruikt door MS als demo voor hun Azure servers. Daarvan moeten ze er een paar miljoen van verkopen. Met een miljoen gebruikers in twee weken lijkt dat aardig te werken.

Zoals altijd zegt prijs en hardware niet veel. Het is het totale plaatje, van marketing tot framerates die de winnaar bepaald. En MS staat in dat opzicht sterker dan ze ooit hebben gedaan. Sony gokt op een paar titels die goed verkopen, MS gokt op het Xbox platform dat nu compleet geintgreerd is op Win10 en of de consoles.

De Win10 implementatie van Xbox/Store is nog altijd zeer problematisch als je het vergelijkt met Steam maar als MS dat kan oplossen hebben ze toegang tot heeeeeeel veel gamers,
Wat het meeste invloed zal geven op hoe de nieuwe consoles gaan verkopen is, volgens mij, welke console iemand daarvoor heeft gehad; daar heb je op gespeeld, daar spelen je vrienden waarschijnlijk ook op en daar koop je uiteindelijk dan ook de opvolger van.
Dit zal niet voor iedereen gelden maar dit is wel aannemelijk.

Als je dan kijkt dat de PS4 modellen in totaal meer dan dubbel zoveel verkocht zijn vergeleken met de Xbox One modellen (107 t.o.v. 46 miljoen resp.!) dan lijkt mij dat in eerste instantie Sony een flinke voorsprong gaat krijgen.
Bron: https://www.vgchartz.com/...fetime-salesjanuary-2020/

[Reactie gewijzigd door Danster75 op 12 september 2020 22:28]

Zijn er ook cijfers over hoeveel mensen eigenlijk ook veel online gamen met vrienden? Want als je voornamelijk solo speelt dan maakt het weer veel minder uit op welk platform je zit. Eventueel wel nog door backwards compatibility wat Sony nu ook heeft, maar met gamepass biedt Microsoft nu dan weer een manier om in één klap toegang tot een heleboel games te krijgen wat kan compenseren dat je wat van je oude games misschien niet mee kan nemen.
Ik ben benieuwd hoe het uit gaat pakken maar ik ben er niet zo zeker van dat Sony zomaar hetzelfde marktaandeel kan behouden.
Ik heb even gezocht en e.e.a. gevonden ja. Geen idee of deze cijfers accuraat zijn maar ze schetsen wel een beeld. Uit 2019:

Microsoft’s Xbox Live service had 65 million monthly active users in the latest quarter, up 14% from a year earlier, marking the fastest growth since 2016. That year and the year prior, Xbox Live user growth exceeded 30%. Sony said in May that its PlayStation Network online service had more than 94 million monthly active users as of March.

Bron: https://www.cnbc.com/2019...monthly-active-users.html

Enkele jaren eerder, in 2013 had Live kennelijk 48 miljoen gebruikers en PSN 110 miljoen, bron:
https://www.geekwire.com/...ay%20to%20play%20online).

Kennelijk is er gemiddeld meer dan 1 online account per console aangemaakt of actief dus.

Wel lees ik hier een vergelijking met Game Pass en PS Now:

https://www.thesixthaxis....-a-huge-lead-over-ps-now/
Kennelijk heeft Game Pass tienmaal zoveel gebruikers als PS Now.

Ik weet niet hoeveel mensen waarde hechten aan de mogelijkheid oudere spellen te spelen, een nieuwe console koop ik althans voor de next-gen spellen.

Uiteraard is niets met zekerheid te zeggen maar mits de PS5 niet veel meer kost dan de XsX dan vermoed ik dat gebruikers gewoon bij hun vertrouwde platform blijven. Diverse polls geven ook de doorslag voor Sony t.o.v. Microsoft met grofweg een verhouding van 2:1 respectievelijk, niet veel anders dan ook de totaal verkochte aantallen consoles uit de huidige generatie: https://www.google.com/search?q=poll+xbox+or+ps5

[Reactie gewijzigd door Danster75 op 13 september 2020 15:45]

Bedankt voor het zoeken, maar op zich zegt dat niet zo heel veel. Ik heb ook Xbox live gold (en zelfs ook ps Plus) maar ik speel nooit multiplayer eigenlijk.

Het is overigens ongetwijfeld wel een voordeel voor Sony hoor, maar ik heb soms het idee dat het effect misschien ook wat te hoog ingeschat wordt. Ik vermoed dat er toch ook redelijk wat mensen zijn die niet echt veel met vrienden online spelen voor wie het op dat vlak dus eigenlijk niet zoveel uit maakt.
Daarom heb ik ook de link naar de polls toegevoegd; dat geeft een betere indicatie van hoe gamers denken over de nieuwe consoles en geven een totaalbeeld van diverse soorten gamers, single- en multiplayers. En die zijn behoorlijk duidelijk in het voordeel van Sony, niet in één enkele poll maar in zo’n beetje iedere poll die hierover te vinden is.

De praktijk zal het uitwijzen, zou goed kunnen dat MS weer markt terugwint. Dit zou een knappe prestatie zijn maar is zeker mogelijk.

Ik ben zeker niet tegen MS en vind de XsX een prachtig apparaat, zowel in- als exterieur. Ook de schijnbare hogere prestaties lokken mij wel om naast een PS5 deze er ook bij te kopen mits hierop ook een paar top exclusives uitkomen.

[Reactie gewijzigd door Danster75 op 13 september 2020 19:15]

Ah dat stukje had ik gemist (ik weet niet of je die misschien toegevoegd hebt terwijl ik mijn reactie typte, ik zie een edit rond dezelfde tijd).
Ja zoals ik ook al zei, Sony heeft daar zeker een voordeel. Maar aan de andere kant zijn de mensen in zulke polls veelal wel de meer hardcore gamers (in de zin dat ze op dat soort websites komen, niet zo zeer in wat of hoe ze spelen). Ik vermoed dat de slag voornamelijk gestreden zal worden bij de meer casual fan, en bijvoorbeeld bij ouders die voor Kerstmis een console kopen voor de kinderen waarbij 300 euro misschien net wat beter te verteren is.

Overigens hoeft er voor mij ook absoluut niet een van de twee te winnen, sterker nog, dat zou slecht nieuws zijn. Concurrentie is goed en willen we behouden. Ik zou de Xbox graag wat terrein willen zien winnen omdat ze op dit moment achter staan en ik juist niet wil dat er een te machtig wordt, en ja ik ben ook Xbox fan en zou het ook om die reden leuk vinden. Maar er is genoeg ruimte op de markt voor twee 'hardcore' console platforms (waarbij ik de switch/Nintendo als wat meer casual danwel meer zijn eigen ding doend zie).
Opvallend is wel dat de Pro en X veel minder verkopen dan de gewone PS4 en XBox. Als het de prijs niet is dan geeft het aan dat de mensen niet om extra power geven.
Prijs is zeker wel belangrijk nu. De wereld is veranderd, groot deel leeft in onzekerheid van baanbehoud of zit al zonder baan. Daarnaast, als je kijkt naar Amerika, die mensen hebben een enorme aanhang op gespreid betalen en de subscriptie van MS lonkt daar enorm. Gamepass heeft het afgelopen jaar zijn potentie getoond.

De Xbox was flink duurder aan het begin van zijn looptijd van de huidige generatie en die verkopen vielen tegen. Bij de x360 en ps3 was het andersom en zag je de x360 vliegen. Sony heeft dat de laatste paar jaar van de ps3 pas ingehaald.
Op die fiets, dat is op zich een goede opmerking - voor de mensen met een krapper budget is dit een goede zet, maar hoe zal dit balletje gaan rollen. Of heeft Sony daar ook nog een troef in handen? 100 Euro meer voor de discless versie die niet enorm afgeslankt is (Series S tov. X is nogal een verschil.) We zullen het woensdag a.s. weten.

[Reactie gewijzigd door SkyStreaker op 12 september 2020 17:25]

Ik als Ultimate pass owner en zelf pc games ga de Series S voor mijn dochter kopen die nu op de One S All digital speelt wacht alleen even op een actie een keer voor 250 bijvoorbeeld geen hardcore gamer maar wel een goede console net als de One S toen. Ben er blij mee!
Sony zou de all digital best eens gelijk kunnen prijzen aan de series S. Dit gaat ze geld kosten, maar in het begin stadium is geld niet de grootste kwestie, dan gaat het om de install base en dus leggen ze hoe dan ook geld toe. Het gaat ze geld kosten, en we moeten het nog maar afwachten, maar wie weet...
Als ze dat doen kunnen ze de disc versie niet €500+ maken.

€200 voor enkel een discdrive is niet te verdedigen.

Dat is voor Sony het nadeel van de PS5 versies, daar kan eigenlijk niet meer dan €100 prijsverschil in zitten, wat al fors is. Ze zullen hem dus nooit zo strak in de markt kunnen zetten tenzij ze op beide consoles zware verliezen zullen lijden.

[Reactie gewijzigd door iwaarden op 12 september 2020 17:48]

Waarom niet?
Een losse 4k blu ray speler kost ook al gauw 200 euro.
Een losse 4k blu ray speler kost ook al gauw 200 euro.
En daar heb je meer dan een jaar Spotify voor.

Ik weet het, niet hetzelfde in specs, maar de meeste (verreweg de meeste) mensen kiezen dan voor content en niet een mogelijkheid tot het afspelen van betere content die ze nog moeten kopen. Doe jij ook. Reken maar eens uit wat het je kost om twee films per week op je 4k Xbox BR drive te kijken.
[...]


En daar heb je meer dan een jaar Spotify voor.

Doe jij ook. Reken maar eens uit wat het je kost om twee films per week op je 4k Xbox BR drive te kijken.
Denk dat je Netflix of een andere streaming dienst bedoelt ipv spotify...

Grappig dat je een aanname doet. “Doe jij ook”.
Ik heb juist geen enkele streaming dienst, omdat ik veel te weinig gevarieerde content kijk.
Series interesseert me niks.
Als ik wil ontspannen met media, zet ik of de ps4 aan of een (audio)visueel spektakel film.
De kwaliteit, met name het geluid, is zeer slecht bij streaming diensten (DTS master HD is zoveel mooier op mijn marantz 5.1 set), dus ik heb al die films gewoon op blu-ray.
Als straks de ps5 uit is, ga ik verder met UHD.
Aangezien ik misschien 4 films per jaar koop, maakt het kwa kosten niet veel verschil.
Er zit nog wel een verschil in de de inkoopprijs voor een interne bluray drive voor sony en een retailprijs van een standalone 4k bluray speler.

Die inkoopprijs zal $10, misschien max $20 zijn. Sony heeft al bevestigd dat de hardware verder gelijk is dus enkel de behuizing is dan iets anders maar er zal geen prijsverschil tussen de 2 housings zijn.
Sony gaat niet op prijs concurreren, doen ze nooit. Hebben ze ook totaal niet nodig. Daarnaast als we naar het verleden kijken hebben bijna alle consoles de strijd verloren die op prijs concurreren.
Sony is de console markt op gekomen door op prijs te concurreren...
https://youtu.be/ExaAYIKsDBI

PS4, ook duidelijk onder de Xbox gedoken en ze schermen met best value.
https://youtu.be/g4zJe_QU6cI

En als ze niet op prijs zouden concurreren dan hadden ze nu niet een spelletje corporate chicken met Microsoft gespeeld tot Microsoft uiteindelijk als eerste met een prijs kwam. Het is overduidelijk dat de prijs wel degelijk heel belangrijk is.

Dat de PS4 later in de generatie veel minder op prijs concurreerde was omdat het op dat punt niet (meer) nodig was. Dat betekent niet dat ze het nooit doen.
Playstation is op de markt gekomen om op prijs te concurreren?

Playstation 1994: 799 gulden

Nintendo 64: 399 gulden
De Nintendo 64 kwam pas later op de markt, de PlayStation ging in eerste instantie vooral de concurrentie aan met Sega en die waren duurder. Bovendien blijf je maar vast houden aan hoe het in Nederland was... De VS is in deze veel belangrijker.
Waarom is de VS veel belangrijker? Voor Sony is de markt in Europa en Japan veel belangrijker. Daar doen ze het altijd goed. Voor Microsoft is dat de thuis markt en belangrijker. Maar niet voor Sony..
Niet per se dan Europa, wel dan Nederland, puur vanwege de grootte van de markt. Nederlandse prijzen zijn daarom minder relevant dan Amerikaanse prijzen. En die zijn wat makkelijker terug te vinden dan een exacte historie hoe het in de versnipperde markt van Europa toen ging.
Ook de prijzen in de rest van Europa zijn allemaal terug te vinden. De prijzen waren hetzelfde als in Nederland, alleen dan in de valuta van dat land. Qua belasting verschil zat er weinig verschil tussen. Vergeet niet dat de dollar prijs ook niet zo makkelijk te vergelijken is want daar zit nog geen belasting op. Die wordt pas bij de kassa berekend. Dat vergeten heel veel mensen nog.
Natuurlijk wel, die disc drive heeft 1 belangrijk voordeel voor velen, een voordeel dat wel wat waard is: je kan je games tweedehands kopen en verkopen.
Of het economisch voor de klant verdedigbaar is op de lange termijn, is 1 ding. Het is qua bouwkosten niet te rechtvaardigen dat een optische drive 200,- verschil uitmaakt. En mochten ze toch kiezen om alleen de drive 200,- duurder te maken dan worden ze volledig afgebrand op het internet en in reviews hiervoor.
€200 is inderdaad aan de ruime kant, al is een UHD blu-ray speler vinden voor die prijs nog best een uitdaging.
De Xbox One S zit redelijk op die prijs ;)
Dat prijsverschil gaat inderdaad niet lukken. Sony heeft al aangegeven dat beide consoles identiek zijn qua hardware op de optische schijf na.
Sony kan er altijd voor kiezen om in plaats van de weggelaten discdrive een grotere ssd te plaatsen en de prijs quasi gelijk te houden.
Maar beide versies hadden tich een evengrote disk van 825GB ?
De PS5 DE is Volwaardige PS5 maar dan zonder drive.
Die cheap XBS is vorige gen vervanger met moderne hardware en niet gelijkwaardig aan de XBSX
Sony heeft daarvoor de PS4 pro een refresh daarvan met moderne hardware zou tegenhanger kunnen zijn.
Bij de vorige generatie werden de 360 en PS3 met verlies verkocht. Dat wilden MS en Sony niet nog een keer zeiden ze. Pas in jaar vier zaten ze break even. Weet niet of ze dat weer zouden willen.
Ik denk dat dat veel nieuwe console-eigenaren een kant op zal duwen. Daar kan Microsoft toch misschien wel weer markt opbouwen met deze nieuwe generatie.

Ik zal het zelf als PS4-eigenaat geen seconde overwegen, aangezien ik toch echt de PS exclusives wil spelen (en de Xbox exclusives kunnen mij over het algemeen niet bekoren). Wel jammer dat het ding zo lelijk is; in dat opzicht had ik liever een Xbox gehad :+

[Reactie gewijzigd door vickypollard op 12 september 2020 17:17]

Wel jammer dat het ding zo lelijk is
Bouw een case van LEGO.
Tja.. de 'echte' gamer wil geen series S? Maar een puber wel mss icm game pass? Pap mam, ik wil de series S voor op mijn kamer (toch full HD scherm) en van m'n bijbaantje betaal ik de gamepass wel en je ziet me nooit meer! Win, win?
Met de echte gamer kom je er ook niet qua verkoop cijfers. Kijk maar naar hoe de switch en wii het hebben gedaan. Die worden niet echt gezien als hardcore gamer machines maar de verkopen liegen er niet om
De Switch heeft een totaal andere doelgroep die maar een paar spellen spelen (gemiddeld 3 per console), casual als tijdverdrijf. Daar waar een overlap is met de Xbox/PS doelgroep wordt het vaak een console voor ernaast.

Verkoopcijfers liegen er misschien niet om, maar het is niet bepaald een steady revenue stream (uit bestaande klanten). Het gross van de winst moet gehaald worden bij de verkoop van de console. Waarschijnlijk de reden waarom ze zo vlug met de Lite op de proppen kwamen (30% van de kopers had al een reguliere Switch) of waarom de *DS elke 2 jaar een nieuw jasje kreeg (ook relatief lage games per device)
Ik vind dat je toch even de bronnen van je cijfers mag citeren als je zoiets zegt :)

Om even wat feiten in het betoog te brengen:
 • Er waren eind juni 61,44 miljoen Switch consoles en 406,67 units software verkocht volgens Nintendo. Dit is een attach rate van gemiddeld 6.62 games per console. (bron). Nu moet je er rekening mee houden dat Switch nog lang niet aan het einde van zijn lifecycle is en dit cijfer zeker verder zal stijgen. Momenteen plaatst de Switch hoger qua attach rate dan elke handheld van Nintendo, maar lager dan hun andere consoles. Nu is de vraag hoeveel attach rate uitmaakt want...
 • interessanter dan attach rate is tegenwoordig het tracken van de zogenaamde uitgaves per console. Eind maart 2019 waren deze uitgaves al 30% hoger dan bij de Wii, een console met een opvallend hoge attach rate (9,06/console). (Bron, p. 6). Nu dat ook steeds meer mensen op Nintendo platformen digitale uitgaves doen, zal $spent/hardware ook enkel verder stijgen.
 • Cijfers uit de USA tonen trouwens dat er best een grote overlap is tussen PS4/Xbox en Switch eigenaars. Begin 2019 had 50% van de Amerikaanse Switch eigenaars ook een PS4 volgens de PlayerPulse surveys van de EEDAR (bron).
Die cijfers vertellen me toch een ander verhaal dan 'maar een paar spellen' of 'totaal andere doelgroep' :)

De Lite bestaat wat mij betreft om verschillende redenen: een goedkoper apparaat kunnen aanbieden aan prijsbewuste consumenten, de gewone Switch als betere value positioneren, en de adoptie van meerdere Switch consoles per huishouden te ondersteuenen. Uit eerdere cijfers van Nintendo bleek verder dat 30~35% van de Switch spelers hun console voornamelijk (>80% van de tijd) als handheld gebruikt (data uit oktober 2017). De Lite laat toe om ook dit publiek verder aan te spreken, en werkt tegelijk als een 'prijsdaling' terwijl de Switch nog steeds aan de launch prijs verkoopt.

Anyway, er lijkt mij dus weinig op te wijzen dat Switch inkomen zo sterk afhankelijk is van uitgaves bij de eerste aankoop, noch dat Switch spelers gemiddeld enorm casual zijn.
Edit: Het wordt wel interessant om te zien wat dat de huidige influx van Animal Crossing spelers met die cijfers gaan doen. Hulde aan Nintendo dat AC alvast geen microtransactie-gevulde game is.

[Reactie gewijzigd door JackAvery op 13 september 2020 09:10]

En bedankt, hè? Dat ik geen fps speel en wel Visual Novels, srpg's, platformer, point&click en dergelijke wil nog niet zeggen dat ik het echte gamer ben.

Doe eens lief.
Ik had het tussen quotes moeten zetten. De term "hardcore" gamer is ook wat overladen. Zelf game ik het meest op de switch omdat ik houd van Nintendo games. In de media komt vaak naar voren dat beide Nintendo consoles een grote groep casual gamers heeft aangetrokken vandaar dat ik het zo gezegd had in mn post. Dus ik zeg niet dat je niet echt bent omdat je ook van Nintendo games houd hoor :)
En ik zie dat ik de smiley ben vergeten, sorry.

Dank voor de aanvulling. Er zijn er genoeg die het echt menen.
(...) en je ziet me nooit meer!
En op een gegeven moment begint het toch een beetje te stinken in huis? :?
Lijkt me zeker een doelgroep die de keuze mag maken tussen Switch of Series S.
Dat dacht ik ook maar kijk eens hoe het model Xbox one (x 499 en digital 229) verkoopt. Dezelfde insteek als Next gen. En in de afgelopen generatie heeft het niet gewerkt, er is niks veranderd dus verwacht dat die strategie nu ook niet zal werken.
Tegenover de digital staat nog de One S. Dus dat is niet handig vergelijken. De One S was namelijk door aanbiedingen vaak maar 10 euro duurder dan de discless versie van de S.Het verschil wordt nu 200 euro. De ps5 discless is daarnaast vermoedelijk 100-150 euro duurder. Dat is ook nogal een grote overbrugging.
Ook is de gamepass nu pas groot in marketing gezet. Dat hebben ze eerder nauwelijks gedaan.
De PS5 gaat nog een zware dobber krijgen aan de Series S..
Met een PS5 digital edition die mogelijk 100,- duurder is? Die verder geen consessies doet op specs, behalve geen disc uiteraard.

Denk het niet hoor.

PS5 heeft de veel sterkere branding, game catalogus en hardware.
Series S is behalve goedkoop eigenlijk niet een heel interessant apparaat imo.
De Series S is voor een heleboel games en gamers meer dan goed genoeg, en dat de resolutie beperkt is geeft ook niet zoveel voor al die tv's op slaapkamers die nog gewoon 32" LCD panels hebben. Spectaculair zijn al de specs natuurlijk niet, maar dat geldt ook voor de 85% van de Steam gebruikers die op 1080p of zelfs lagere resolutie speelt.

Voor die prijs, in combinatie met een aantrekkelijk en breed aanbod aan games via het Microsoft abonnement is dit een geweldige deal voor een hoop (jongere) spelers.
Spectaculair is het zeker niet en mogelijk (verwacht ik) heb je voor 100,- meer een volwaardig next gen apparaat. Echt een no brainer.

Mensen hadden ook geen enkel probleem met de PS4 @ 400,- klaarblijkelijk.
PS5 moet gewoon met goede games uit de startblokken komen en dat zal hoogstwaarschijnlijk ook al een stuk beter zijn dan bij PS4 (beetje mwah mwah start). In tegenstelling tot MS, waar de release window er niet zo heel best uit ziet.

Resolutie vind ik ook niet zo relevant. Heb liever een game die 1440 upscaled naar 4K, maar veel voller of groter is, meer effecten/partickes, betere raytracing heeft of licht effecten in het geheel. Kortom alles behalve resolutie, wat wel veel rekenkracht kost.
Resolutie is echt een marketing dooddoener en wordt ook verrassend vaak als soort absolute maatstaf gebruikt. Het maakt een game scherper, klaar.
Maar goed Series S kan zowel de resolutie niet aan, als al die andere aspecten. Kortom het wordt een 'soort van next gen, maar niet helemaal'.

Ik weet niet precie wie die slaapkamergebruikers zijn btw. Dat is de plek voor een console voor erbij dan??
Steam is een beetje een raar argument, want dan kom je bij PC. Waar je enerzijds master race hebt en anderzijds de indie fanaten. Die laatste is neer Switch doelgroep. Net als 'de console voor erbij' en eigenlijk ook die jonge gebruikers. Dus ik kan die Series S nog steeds niet plaatsen.
Wat denk je van de jeugd wat slaapkamergebruikers aangaat? Ook menig studentenkamer herbergt geen 65" 4K
Weet je dat daadwerkelijk (bron) of pakken we nu gewoon een stereotype beeld van 10 jaar geleden??

Als student had ik een redelijk instap Samsung plasma van 43" (richting de 15 jaar geleden) en 6 jaar geleden betaalde ik voor een 55" 1080p quantum dot zon 2500,-

Nu heeft een 55" 4k een instapprijs van iets boven de 400,-.

Maar laten we vooral wegblijven bij persoonlijke ideeen. De penetratie van 4K sprong van 16% in 2017 naar 31% in 2018. Intussen is dit volgens mij het grootste deel van de markt. En 55" is intussen bijna een instapmaat, dus zo weird is dat allemaal niet.

En dan is 4K niet eens DE reden om next gen te gaan. Maar goed, zinloze discussie anyway
Maar laten we vooral wegblijven bij persoonlijke ideeen. De penetratie van 4K sprong van 16% in 2017 naar 31% in 2018. Intussen is dit volgens mij het grootste deel van de markt.

Redelijk zinloos inderdaad..
Dat zijn gewoon statistieken vriend.

Die 16% en 31% waren voor US (andere website, geen zin om op te zoeken).

Voor degene die daadwerkelijk consoles op markt brengen is dit soort informatie een stuk relevanter dan jouw studentenscenario.....
Vermoeiend dit...

Eerst zeg je dat we weg moeten blijven van persoonlijke meningen, en dan kom jij met "Volgens mij".. Doe dat dan ook niet.

Dan blijken je cijfers Amerika te betreffen.

"Menig" is een onbepaald voornaamwoord, dus mijn bewering is correct. Tevens is in Amsterdam de gemiddelde studentenkamer 15 vierkante meter, velen hebben dus niet eens de ruimte voor die 65" en een 32" of 40" is daar heel normaal. Maar goed wat weet iemand die meer dan 40 jaar in een studentenstad waar meer dan 12,5% van de huishoudens en studentenhuishouden is heeft gewoond, die op een universiteit heeft gewerkt en honderden studentenkamers heeft gezien en zelf kamers heeft verhuurd hier nu vanaf......

Wat jij 15 jaar geleden had is niet zo heel relevant want N=1, ik had als kind van 12 een 63cm kleuren TV en een eigen computer op mijn slaapkamer in 1984, ook totaal niet relevant en alles behalve representatief want ik was de enige in de klas die dit had.

Met verschillende modellen mikt men op verschillende doelgroepen en totaalcijfers zeggen dan niet zoveel, men wil aangaande marketing e.d. ook de cijfers van de verschillende doelgroepen weten, en jongeren die op zichzelf gaan wonen is 1 van de vele mogelijke doelgroepen.

Mocht je bronnen willen, tja om jou te quoten: "geen zin om op te zoeken"

Fijne dag verder.....
Eerst zeg je dat we weg moeten blijven van persoonlijke meningen, en dan kom jij met "Volgens mij".. Doe dat dan ook niet.
Eigenlijk illustreerde ik alleen met een persoonlijke voorbeeld dat grote TV's 15 jaar geleden al betaalbaar waren en 4K's nu ook voor een prikkie te krijgen zijn. Eigenlijk doet het aantal inch er niet eens toe.

De 'volgens mij' was een slag om de arm omdat het percentage UHD net onder de 50% zat en er niet bij stond hoeveel % HD is. Maar ik zal het weghalen, want het is overduidelijk dat global 4K gewoon domineert. Als je dat uberhaupt al reden vind om een next gen console te nemen, maar goed dat was het vertrekpunt.
Dan blijken je cijfers Amerika te betreffen.
En in welke vorm maakt dat het minder relevant, dan jouw Amsterdamse insights eigenlijk?
We hebben het over keuzes van de 3 grote platformhouders en dan kom jij met je persoonlijk ervaring van studentenkamers in.... Amsterdam. Nou ok, thx anyway.

Reden dat ik erover begon is omdat zeker Nintendo met z'n meer toegankelijke hardware, keuzes maakt op basis van penetratiecijfers van TVs.

Maar goed, laten we dit vooral parkeren. Ik zal je studentenargument meenemen in gedachte als ik voortaan naar de Series S kijk.
Ik heb nooit in Amsterdam gewoond en dat beweer ik ook nergens, en aangezien Amsterdam niet eens in de buurt komt van 12,5% studentenhuishoudens (het is daar nog niet eens de helft van) had je dit ook kunnen weten. Daarbij is die 15 vierkante meter voor een gemiddelde studentenkamer in Amsterdam een feit en geen mening of persoonlijke ervaring.
Zei ik dan dat je in Amsterdam hebt gewoond? Waarom zou me dat in deze conversatie uberhaupt ook maar iets moeten boeien? Haal ik ergens specifiek jouw 15 m2 aan? Dacht het niet toch. Ik hoef ook niet te weten dat Amsterdam nog niet in de buurt komt van de 12,5%, want ik vind de hele groep uberhaupt al niet relevant. Net als dat het in de basis al totaal niet relevant was om over 65" 4K TV's te beginnen, want je kunt ook kleine TV's die next gen consoles maximaal benutten. Sterker nog, als je echt met je neus op je TV zit in je minuscule kamertje, wordt een hogere resolutie alleen maar relevanter. Misschien is er zelfs wel eens iets in een modelletje gegooid over resolutie en kijkafstand......

Anyway, als het gaat over de grote console bouwers en de keuzes die ze maken, dan gaat het doorgaans over grote relevante markten als US, Europa en Japan. Je bent echt helemaal gek als je denkt dat ze niet naar totaalcijfers kijken. Dit claimen ze zelf en blijkt uit de producten die ze maken (Wii, DS, Switch).

Als jij een serieus argument voor 'klein' had willen maken, dan is natuurlijk het meest voor de hand liggende voorbeeld: Japan. Een volwaardige markt, waar ook specifieke producten voor worden gemaakt. Maar 'klein' is helemaal niet DE reden om wel of niet voor een volwaardig next gen console te gaan.

Het enige wat jij doet is suggestief wat elementen eruit pikken om over te zieken. Zoals dat je 15m2 kamers een feit is..... Ja natuurlijk.... Want dat er in Amsterdam studenten wonen met kleine kamers is echt hetgeen ik betwist... sure mate.
Wat ben jij ongelofelijk zuigend en vermoeiend..
Heb je je eigen comments gelezen? Jouw hele vertrekpunt van de 65"er was al helemaal mis, daarna zit je vooral te zuigen en zeuren.

Anyway, graag gedaan. Later.
En waar is je bron dat de digital versie €400,- moet worden?

Ik lees hierboven zelfs al bedragen van €300,- voorbij komen.. Ben toch benieuwd hoe men aan dit soort bedragen komen..
399,- lijkt van de tig geruchten het meest voorkomende antwoord en volgens industry experts zou dit ook van de meer betrouwbare bronnen komen. Op enig moment kwamen de productiekosten van rond de 470,- naar voren. Haal daar de bluray af en dan kom je op ergens rond de 450,- voor zon digital edition?? Ik snap ook niet zo goed waar bedragen als 600,- en zelfs 700,- vandaan komen. Alsof Sony daadwerkelijk weer op de 599,- wil gaan zitten. Met een Series X op 499,-?

Met de veel betere marges door digitale verkoop uit eigen store, kan Sony op de Digital Edition best wel wat inleveren. Zou maar zo tussen de 50,- en 100,- kunnen zijn. Maar zeker niet meer die 200,-/250,- (?) verlies per PS3. Dus 300,- voor PS5 DE lijkt echt vrijwel onmogelijk. Met die SSD erin??
Bovendien... Je kunt een console altijd goedkoper maken, niet duurder. Als de PS5 echt voor geen meter verkoopt, dan kun je de prijs omlaag gooien. Aldus de 3DS. Met 75 miljoen stuks, niet echt een onverdienstelijk apparaatje geweest.

Maar goed, 100% zeker is het niet. Daarom zei ik ook "mogelijk".
Ik vraag me af hoe erg dat nou echt is. De Xbox One Exclusives van de afgelopen jaren zijn er niet veel van. De Playstation 4 heeft daar veel meer van gekregen en subjectief betere. Nu dat de Playstation 5 gewoon die exclusives kan spelen is het veel interessanter om een Playstation 5 aan te schaffen.

Je kunt je afvragen; waarom zou ik voor 300 euro een Xbox One Series S kopen wanneer de net wat duurdere 300-400 euro Playstation 5 (Digital) een veel (subjectief) betere catalogus aan games heeft, omdat die backwards compatibel is. Dit moeten mensen natuurlijk wel even weten wanneer ze een keuze maken.

En mensen die een PS4 zullen eerder geneigd zijn een PS5 te halen. Ik wel in ieder geval.
Denk dat de grootste selling point voor de Xbox de game pass is.

En principieel zou het kunnen vanwege de toch wel smerige exclusiviteit rondom Spider man in het Marvel spel nu. Maar dat is meestal meer iets waar over geklaagd word en minder daad bij woord word gevoegd.
Ik ben ben al op de Ps3 geswitch naar digital. Dus op PS4 volledig. En PSN game libary ben ik toch wel gebonden aan Sony. Voor mij gaat het om de games.
Hoe is dat om alles digitaal aan te schaffen? Mis je de doosjes niet op de plank? Dat je niets uit de budget bak vist?
ik heb zelf ook alleen maar digitale games.
ik heb een 4TB SSD in mijn ps4 pro gezet, en ik vind het heerlijk nagenoeg elke game direct op te kunnen starten.
Bij de PS5 zal ik ook erg bewust wachten tot er M.2 SSD's zijn met weer tenminste 2TB opslag (voorkeur voor 4TB uiteraard) en daarbij voldoende snelheid (zoals de 980 Pro nu bied)

Bij microsoft zal het niet heel anders zijn, ik heb nu de game pass die ik voor windows games gebruik, voor slechts €3,- meer kan ik ze ook op een xbox spelen. wat voor mij een pluspunt is.
You had me at 4TB
Hoop voor je dat de ps5 deze en je game library extern ondersteund ;)
waarom niet? Sony heeft aangekondigd dat PS5 games op een certified nvme drive zullen moeten staan welke in de expansion slot kan, maar PS4 games kunnen prima op eventueel de externe "langzame" storage. Trager dan nu kan haast niet :)
Is juist veel makkelijker. Als je maar een paar games hebt en dezelfde telkens speelt, geen probleem. Maar zodra je een avond twee keer moet opstaan om een andere disc er in te doen, is de lol voor mij alweer op.

Daarnaast kan je via PSPrices.com je aanmelden voor prijsverlagingen en daar op die wijze meteen je wishlist opstellen. Zo kan je ook nog eens goedkoop, mits je geduld heb, je games goedkoop inkopen.

Tuurlijk, tweedehands games kopen is goedkoper, maar je steunt de developers er niet mee. Liever €10 ipv €60, dan helemaal niks bij tweedehands.

En in alle eerlijkheid.. Ik weet niet 1-2-3 een plekje waar ik alle doosjes zo in de buurt van de PS4 kwijt kan én die mijn partner accepteert. 8)7

[Reactie gewijzigd door Sjeefr op 12 september 2020 19:24]

Nee man die doosjes op e plank nemen alleen maar ruimte in. Daarnaast is het iedere keer een gedoe om gan spel te wisselen en maakt zo'n draaiende diskdrive alleen maar meer kabaal. Doe mij ook maar lekker alles digitaal.
Helaas komen ook niet alle spellen op disc uit (vooral indie games). Ik heb een beetje combinatie van. Ik heb op de ps4 ongeveer de helft disc en de helft digitaal (even niet de spellen meegerekend waar geen disc van is). Maar ik heb niet zoiets van ik mis het doosje. Me collectie is al aardig groot dus een aantal dozen meer valt ook niet echt meer op. Met uitzonderingen van een paar spellen zoals Lego. Daar heb ik nog alles op disc en dat vind ik dan wel weer leuk om zo te houden. Wel zeg ik eerlijk als ik de eerste deel op disc heb dat ik dan ook liever de 2e deel ook op disc heb om ze dan nasst elkaar te kunnen zetten. Maar dan is het geen eis zoals bij Lego.

Helaas heeft deze stad geen echte game winkel meer. Een Intertoys (was was tenminste Intertoys, weet even niet meer hoe die nu heet) waar 1 rek staat met spellen per console. Op die manier shoppen zit er voor mij niet bij. Dus de budgetbak is voor mij online webshops.

Online spellen heb ik dan wel liever digitaal zodat als je 1 of 2 potjes gedaan heb niet van disc hoef te wisselen.
het is heerlijk :) ik ben alles m'n huis uit aan het doen, boeken, cd's, en ook games. En die budgetbak is er digitaal ook.
Ik heb hier ook een digitaal huishouden aan de Xbox kant. Mensen hebben het er vaak over dat alles duurder is, maar in mij situatie is het juist goedkoper. Ik koop elk spel 1 keer digitaal via (soms buitenlandse) stores en ik kan hier hetzelfde spel tegelijkertijd op 2 verschillende consoles spelen. dus ik heb een gratis “kopie” voor mijn tiener zoon.

Doosjes nemen alleen maar ruimte in, en buiten dat, volgens mij moeten veel games op disc geactiveerd worden (?)
Heb het voor mijn dochter en mijzelf en dat is gewoon ideaal beide geen extreme games maar wel genoeg om ons met de games op de pass te vermaken zonder dat je verder geld uit geeft voor een game die je verder niet veel speelt of juist wel vind het gewoon ideaal! En straks met alle aangekochte studios gaan de games ook wel komen dat heeft alleen even tijd nodig wat logisch is.
Voor de gemiddelde casual gamer maakt dit volgens mij vrij weinig uit. Wil je de nieuwste fifa spelen op de nextgen dan zou een series S prima zijn. Dit met een gamepass abbo en je kunt genoeg gamen en bent ook nog eens goedkoper uit.
Is PS Now niet hetzelfde als game pass? Zo ja, dan maakt dat ook weinig verschil uit, toch?
Met PS Now kan je de PS4 games ook gewoon downloaden hoor, zolang je maar op een PS4 speelt dan.

Volgens mij zit er ook een grote overlap in de games die er op staan. Gamepass heeft ook vooral oudere games, alleen de games die door MS zelf gepublished worden komen er gelijk op.

Wat dat betreft dus aardig vergelijkbaar met elkaar.
Gamepass bied net wat meer games, daarbij komen alle firstparty games van Microsoft met de release op gamepass. Daarbij zit eaplay er ook nog bij, dus oudere ea games krijg je er ook nog eens bij.

Zelfde soort van services, dus vergelijkbaar. Het is een beetje Netflix met videoland vergeleken.
Dat is praktisch wat ik zei, de MS games benoemde ik ook al :P

Maar wat betreft aantal heeft PS Now juist meer. Gamepass zit op 392 (xbox + PC games), PS Now zit op 836, waarvan 372 PS4 games zijn. PS Now heeft ook een heleboel PS3 games er bij, bijvoorbeeld Ratchet and Clank: Full Frontal Assault. Alleen dat is dan wel weer streamen ipv downloaden natuurlijk.

Overigens keek ik bij MS zelf voor het aantal, ik weet niet zeker of ze de EA games er al bij hebben gezet, zo niet EA Access is nog 89 games, maar hier zit bijvoorbeeld 4 versies van NHL, 4 van NBA, 6 van Madden en 6 van Fifa bij. Ook UFC en dergelijke hebben meerdere versies staan, bij sommige series wil je best de oude nog spelen, maar peggle en sport games pak je gelijk de nieuwste die je kan. Dus die oude zijn eigenlijk nutteloos gewoon.

PS Now en Gamepass zullen dat ook wel hebben natuurlijk, maar EA Acess heeft dat wel heel erg zeker gezien het toch al minder grote aanbod.
Game pass vooral oudere games? Misschien, maar welke echte klappers heeft PS Now? De first party PS4 titels staan er vrijwel niet op. Game pass heeft triple A titels zoals The Witcher 3, Batman Arkham Knight en GTA V (inmiddels vervangen door Red Dead Redemption 2). Wil je vervolgens een titel houden die uit de catalogus gaat verdwijnen (of om game pass te beëindigen), dan krijg je 20% korting op de aanschaf.
The Witcher 3: 2015
Batman Arkham Knight: 2015
GTA5 (lol 1e release was op 360 en ps3): 2013 en dus niet op game pass.
Red Dead Redemption 2 is dan wat recenter met 2018, maar ook die is overigens alweer weg van game pass. Beschikbaar gemaakt in Mei en verwijderd vorige week 7 september. Dus had je redelijk snel bij moeten zijn.

De enige echte nieuwere games zijn die, zoals ik zelf al aangaf, van MS zelf. Een goed voorbeeld is MS Flightsim op dit moment natuurlijk (zeer leuk om te doen overigens, ben op dit moment bezig met een lange vlucht van West Europa naar West Amerika). De rest is voornamelijk ouder met hier en daar een uitzondering.

Oh en de korting krijg je niet altijd, op meeste games wel, maar niet alle en sowieso niet kort na release. DLC korting is ook minder met 10%.

PS Now heeft natuurlijk hetzelfde wat de leeftijd van games betreft, vandaar dat ik verder ook geen onderscheid maakte of zei dat PS Now het beter deed of iets (volgens mij was ik best neutraal behalve over EA misschien, maar EA Access is ook gewoon stuk minder en al die sport games vertroebelen het alleen maar). Ze hebben beide gewoon voornamelijk iets oudere games, met het grootste verschil de games van MS waardoor gamepass een paar nieuwere games heeft. Voor beide kan je makkelijk triple A titels noemen, bijvoorbeeld MGS5, Bloodborne, de wolfenstein games, metro redux + exodus (volgens mij is die ook op game pass, zo niet was deze in ieder geval eerder wel op game pass) en net als bij jou voorbeeld, zijn ook deze games niet de nieuwste.

Zoals ik al eerder aangaf, volgens mij zijn beide wel een redelijk goede deal, maar meeste games zijn simpelweg niet de nieuwste wat logisch is voor die prijzen natuurlijk. Verder hebben beide plus en minpunten. Bijvoorbeeld de meest voor de hand liggende: PS Now heeft een veel groter aanbod + streaming naar PC en Game pass heeft recente MS games (+ xCloud voor je telefoon, maar dan moet je volgens mij ultimate nemen wat weer iets duurder is maar wel weer gelijk xbox live gold heeft voor multiplayer ook).
Excuus, ik wist niet dat PS Now ook een downloadfunctie had.
Ik zie Sony alleen nog niet snel haar 1st party games op dag 1 in die service zetten zoals MS nu wel doet. Maar Sony zal wel die richting op moeten bewegen denk ik, willen ze MS de baas blijven.

Iig goede tijden voor gamers. Voor developers iets minder vrees ik. Er ontstaat straks verzadiging.
Nee dat zie ik Sony ook niet zo snel doen, maar als ik kijk naar 1st party titels dan staat er nog niet heel veel voor MS op de planning in de korte termijn. Halo is uitgesteld tot volgend jaar. AoE3 Definitive Edition, tjah niet echt nieuw natuurlijk en alleen PC, de rest allemaal nog verder weg of onbekend.

Ook vond ik het zelf heel raar dat de DLC niet inbegrepen is bij gamepass games, zeker voor de games van MS zelf. Als je dan DLC koopt om te spelen en ooit je abonnement stopt ben je eigenaar van digitale content voor een game die je weer hebt ingeleverd bij de verhuurder praktisch :P

Mogelijk hebben sommige games wel DLC als het bijvoorbeeld de goty versies zijn, maar veel in ieder geval niet schijnbaar. Bij PS Now schijnt het erg aan de game te liggen, sommige wel dlc, sommige niet.

Zitten dus wel wat haken en ogen aan zowel Gamepass als PS Now, maar op zich zijn het beide wel goede deals als je veel (maar niet de nieuwste) games wilt spelen.

In ieder geval, als iemand met een degelijke game PC en fan van goede single player games zal ik weer gaan voor de Playstation en de MS games die ik wil spelen komen er op de PC. Wat dat betreft vind ik het heel fijn dat MS alles op de PC uitbrengt. In de tijd van de ps3 en de 360 had ik ze nog allebei gekocht, dat is nu niet meer nodig.
Ook vond ik het zelf heel raar dat de DLC niet inbegrepen is bij gamepass games, zeker voor de games van MS zelf
Op de PC heb je van al die MS games met DLC's een "Deluxe" editie waar al die DLC's in zitten.
Ja maar die zit dus juist niet in de gamepass. Specifiek naar gekeken toen MS Flightsim uit kwam. Alleen de standaard editie zit in de gamepass, wil je de deluxe upgrade moet je die er bij kopen.
Als Sony steeds meer exclusives ook naar PC brengt (een intentie die ze hebben uitgesproken), misschien straks ook geen PS5 meer nodig.

Al verwacht ik dat gamen op een pc minstens ook met SSD moet, willen games nog enigszins geporteerd kunnen worden.
Klopt, iedereen die ik ken met een PS4 gaat voor een PS5 en met de Xbox mensen is dat niet anders.

Verder heb ik mijn console puur en alleen voor de games, en de PS4 heeft nou eenmaal geweldige exclusives die ik wilde spelen. Dus voor mij was de keuze snel gemaakt.
Een generatie consoles gaat een paar jaar mee, dat betekent naast alle huidige potentiële klanten dat er wereldwijd ook miljoenen nieuwe potentiële klanten bijkomen die of zelf sparen voor een console of er 1 van de ouders krijgen. Juist omdat veel mensen geneigd zijn op hetzelfde platform te blijven hangen is die groep erg belangrijk om binnen te halen, en voor die grope is de goedkope kleine Series S in combinatie met Gamepass en 2 tot 3x per jaar een verse nieuwe blockbuster in mijn beleving best wel een hele sterke troef.
De PS5 DE gaat nooit onder de 400 euro kosten, en andermaal moeten we nog maar afwachten hoe BC de PS5 met PS4 daadwerkelijk is. Sony heeft daar nog altijd geen duidelijkheid over geboden en heeft zelfs enkele maanden geleden de vermelding ervan van hun PS5 pagina verwijderd (of herwoord).
Playstation puur voor de massa? Daar ben ik het niet met je eens.
In mijn ogen is dat juist de xbox. Het is tenslotte tegenwoordig net een PC.
Playstation heeft hele mooie exclusives waar meer diepgang in zit.
Xbox heeft dat in mijn ogen niet en is vaker hersenloos knallen. Iets waar de massa eerder voor kiest. En zichzelf echte gamers noemen ;)
Nou nee hoor, alle kinderen op middelbare/basis scholen hebben allemaal een playstation omdat der vriendje der ook 1 heeft ;)

En sorry, maar ik zag maar weinig titels voorbij komen op de playstation met diepgang, ben niet voor niets terug over gestapt! PS zijn veel overhypte titels, maar geen kwaliteit.
PS5 wordt een must, en de Series S wordt eentje voor erbij.
Denk het niet. PS5 blijft de beste games hebben. En ik ga ook gewoon weer voor de playstation.
want? series S bevat geen disc drive, dus dan lijkt het eerder op een pc dan een console
waarom? de serie s is een lower spec console dan zijn grote broer..

299 voor 4 tflops.

al zou de ps5 digital versie 100 euro duurder zijn dan heb je alsnog 10tflops..

Digital foundry had een mooie uitleg dat je met de serie x rekening moet houden dat veel backwards games niet de graphics krijgen die ze grotere broer wel heeft en dus inlevert op kwaliteit.

bij de ps5 weet je dat welke versie je ook koopt, de specs hetzelfde zijn als dat 100 euro scheelt neem ik dat zeker voor lief.

https://youtu.be/mL4OC46VzFw
En onderschat de ultimate pass niet met EA Play. Bijna alle games in 1 abo die veel casuals spelen. Alleen nog een deal met Activison en Ubi zou het afmaken.
Je krijgt alleen 10 uur toegang tot de ea games dus menig casual gaat niet 13 euro per maand betalen voor demos.
Je krijgt alleen 10 uur toegang tot de nieuwere games. Na een jaar? komen ze naar EA play. Maar je hebt gelijk dat je er voor de nieuwste games niet moet zijn. Maar ik vind de gamepass zelf hoe dan ook sterk met het aanbod. Zeker voor die €2,25 die ik per maand betaal :)

https://www.ea.com/ea-play/games-xbox-one
Nope exclusives..
Zo koop ik elk jaar een tweedehands ps met game exclusives en verkoop die terug..
Niet alleen aan de Series S maar ook aan de Series X, tenzij Sony zwaar verlies wil lijden komen ze niet in de buurt van die €500. Dat plus het feit dat de Series X krachtiger is dan de ps5 denk ik dat we weer een verschuiving in de console markt gaan zien. In 2013 zijn heel veel X360 bezitters overgestapt omdat de ps4 krachtiger en goedkoper was. En aangezien Xbox toen meer exclusives en launchtitels had, gaat dat argument van de games niet op nu.
dat denk ik niet :D, er zijn ontzettend veel mensen zoals ik die een xdoos gewoon niet aanraken en hoe dan ook een ps5 kopen. En dat komt omdat ik al jaren van mening ben dat de ps exclusive games stuk leuker en meer de moeite waard zijn dan die van de xdoos. en kijk gewoon even naar de verkoop cijfers van de ps4 ten opzichte van de xbox.
Het zal mij benieuwen of Sony het nu eindelijk eens aandurft om het hele PS5 Backwards Compatible verhaal te vertellen inclusief een lijst want er wordt zo vaag gedaan over welke spellen en welke generaties..

Want wat heb ik er aan als spellen als Fifa, CoD, Rainbow six, Assassins creed, etc. speelbaar zijn op PS5 ik heb weinig tot geen behoefte aan die spellen het gaat mij met name om exclusives van PS1,2,3,4 zoals Gravity rush 1&2, Suikoden, Heavenly sword, Dark cloud 1&2, etc.

Tot zover zijn de hoofdredens voor mij voor een PS5 Kena, Demons souls, Horizon zero dawn 2, Ratched & clank en een lijst met 100 rpgs van vorige generaties zouden allemaal een reden voor mij zijn voor een PS5.

Maar ik heb het idee dat Sony op het laatste moment BC erbij wil voegen omdat het mogelijk blijkt te zijn en om sommige gamers die er waarde aan hechten tevreden proberen te houden.

De prijzen voor PS5 hardware is niet zo mysterieus meer sinds Microsoft hun boekje heeft open gedaan en Sony is weer de laatste die het bekend maakt dus Bravo voor de voorspelbaarheid..
Het zal mij benieuwen of Sony het nu eindelijk eens aandurft om het hele PS5 Backwards Compatible verhaal te vertellen inclusief een lijst want er wordt zo vaag gedaan over welke spellen en welke generaties..

Want wat heb ik er aan als spellen als Fifa, CoD, Rainbow six, Assassins creed, etc. speelbaar zijn op PS5 ik heb weinig tot geen behoefte aan die spellen het gaat mij met name om exclusives van PS1,2,3,4 zoals Gravity rush 1&2, Suikoden, Heavenly sword, Dark cloud 1&2, etc.

Tot zover zijn de hoofdredens voor mij voor een PS5 Kena, Demons souls, Horizon zero dawn 2, Ratched & clank en een lijst met 100 rpgs van vorige generaties zouden allemaal een reden voor mij zijn voor een PS5.

Maar ik heb het idee dat Sony op het laatste moment BC erbij wil voegen omdat het mogelijk blijkt te zijn en om sommige gamers die er waarde aan hechten tevreden proberen te houden.
Dit lijkt mij anders toch vrij duidelijk (dus alleen PS4 BC):
UPDATE: A quick update on backward compatibility – With all of the amazing games in PS4’s catalog, we’ve devoted significant efforts to enable our fans to play their favorites on PS5. We believe that the overwhelming majority of the 4,000+ PS4 titles will be playable on PS5.

We’re expecting backward compatible titles will run at a boosted frequency on PS5 so that they can benefit from higher or more stable frame rates and potentially higher resolutions. We’re currently evaluating games on a title-by-title basis to spot any issues that need adjustment from the original software developers.

In his presentation, Mark Cerny provided a snapshot into the Top 100 most-played PS4 titles, demonstrating how well our backward compatibility efforts are going. We have already tested hundreds of titles and are preparing to test thousands more as we move toward launch. We will provide updates on backward compatibility, along with much more PS5 news, in the months ahead. Stay tuned!
https://blog.playstation....hardware-technical-specs/
Dat is oud nieuws waar ik niets aan heb voor de zoveelste keer gepost dus ik blijf maar wachten op iets concreets tot ik weer centen uitgeef aan Sony... in de tussentijd blijft mijn XB bibliotheek maar groeien.
Het zal waarschijnlijk nooit full ps1 ps2 en ps3 compatible zijn,

Backwards compatibility zal vooral ps4 generatie zijn en dat waarschijnlijk 99,9%.

In mijn ogen is enkel ps4 backwards compatibility nodig. Rest is mooi maar hoe vaak speel ik een ps2 spel? Nooit. Heb op ps3 wel remastered van mgs 1 tot 3 gespeeld. Prince of persia remastered.
Maar daarvoor werkt ps3 nog.
Het is niet zo dat ms full bc maakt dat ps5 het ook moet doen. Ik denk met ps4 bc dat 95% van huidige ps4 spelers al content zijn.
Zonder PS1,2,3 Backwards Compatible zijn de series incompleet en voor een liefhebber en verzamelaar is dat alles maar ik heb geen zin om een PS2, PS3, PS5 XB1S, XSX, Switch aan mijn TV te sluiten en mogelijk komt er nog een PS4 bij afhankelijk van welke PS4 spellen wel en welke niet op PS5 speelbaar zijn.
wat is hier niet concreet aan? Ik begrijp niet welk punt je probeert te maken.
Er wordt alleen gezegd dat de meerderheid van de PS4 spellen BC zijn en de meerderheid van het soort spellen die verkocht worden zijn Shooters, Sport, Adventure, Horror, Platform spellen etc.

Mijn soort spellen zijn rpgs die het minst verkocht worden en dan nog eens minder populaire rpgs dan Final fantasy dus de kans is nogal aanwezig dat mijn PS4 spellen in die kleine % valt die niet BC zijn..

Vandaar mijn vraag naar iets concreets zoals een lijst waar duidelijk op staat welk spel wel en welk spel niet Backwards Compatible is en als 7 van mijn 10 spellen niet BC zijn dan weet ik dat en houdt ik een PS4 om alle 10 te kunnen spelen.
Tja, die kans is er natuurlijk. Maar als men het over een 'overwhelming majority' heeft dan kan je er denk ik wel van uit gaan dat het snor zit. Natuurlijk zal er een lijst komen (al dan niet crowd-sourced); dan is het gewoon even een kwestie van geduld hebben toch? Niemand verplicht je om al direct tijdens de launch een PS5 aan te schaffen.
Inderdaad en XB is al mijn standaard Console en Playstation is puur voor Exclusives en er zijn toch niet genoeg PS5's voor de lancering dus wat maakt het uit ik kijk ooit weleens naar PS5 als er een Kena bundle uit komt :)
Ik denk aan Days Gone II, Socom of een MAG-achtige shooter, nieuwe Uncharted ?
Een nieuwe Socom (of achtige) zou wel super tof zijn. Wat een plezier gehad met 2 & 3.
Ben al een tijd geen PS gamer meer, maar voor Socom zou ik hem halen.
Santa Monica studio heeft nog niets getoond. Ik hoop op een nieuwe god of war
na die Thor teaser moeten ze wel vind ik hoor :D
Ik dacht wel dat er een nieuwe socom zou komen?
Tuurlijk maakt Sony nu de prijzen bekend nu Microsoft dat al heeft gedaan. Anders hadden ze het echt niet op dit event bekend gemaakt.
Ik denk dat MS ook de prijzen nog niet bekend wilden maken maar niet anders konden door het lek.
Microsoft heeft zelf aangegeven dat ze het eigenlijk volgende week wilde doen, maar door de leaks ze het maar een week naar voren gehaald hebben
Sony had 9 september een ps5 event gepland bleek uit meerdere bronnen. Na de vervroegde aankondiging van Microsoft werd het ineens heel stil op dat punt. Dus ik denk dat ze even een pas op de plaats moesten maken en daarnaast wilden wachten tot de Xbox storm een beetje was gaan liggen.

Maar ik ben benieuwd waar ze mee gaan komen.
A nog niet gelezen. Na de Sony conferentie dan uitkomen met goedkope prijs en je komt vaak in het nieuws
Hopelijk komt The Last of Us snel voor de 5 uit (bewust gewacht met kopen om die reden)
Heb je best lang gewacht, want dat was een PS3 game.
Ik denk dat die the last of us 2 bedoeld.
Ik heb het vermoeden dat hij deel 2 bedoeld :) Want dat is precies mijn gedachte!

Dat en dat ik als katteneigenaar natuurlijk "Stray" erbij aanschaf :)

[Reactie gewijzigd door SkyStreaker op 12 september 2020 18:17]

Misschien is ie voor de PS6 nog beter, toch maar even langer wachten :+
Om nog maar te zwijgen over GTA V.
Hehe ja 2 natuurlijk. :)
ps4 spellen draaien gewoon op de ps5. Dus hij hoeft niet eens op de ps5 uit te komen...
Dat de ps4 versie draait op de ps5 betekent niet dat er geen ps5 versie komt. Spider-man draait ook op de ps4 maar komt ook speciaal op de ps5 uit (wel met klein beetje extra content). Ook GTA5 komt er speciaal voor uit. Het kan ook zijn dat ze gewoon de ps4 versie een update geven om de 4k ondersteuning te bieden. En zelfs dan kan het nog zijn dat ze een ps5 versie uitbrengen voor de mensen die de "echte" ps5 versie zou willen hebben of voor de mensen die niet weten dat de ps5 devps4 spellen aan kan.
Mwah, GTA V kwam uit voor de PS3. Daarna voor de PS4, en gaf betere textures en first person view.
Denk niet dat ze je hem nog een keer laten kopen voor de PS5, dat zal wellicht een patch worden voor performance.
Oof. Ben dan wel benieuwd naar de prijs. En wat de ook aangekondigde online only versie mag kosten.
Er staat 74,99 euro bij.
Hoop nieuwe games en ben benieuwd hoe die ui eruit zien ik ben ready
Ik ben vooral benieuwd of ze hun belofte over de optimalisatie van de UI kunnen waarmaken. Maar dat zien we pas na release.
Alhoewel scherper altijd leuker is, waarom zou een 4K native UI uitmaken? Het is de plek waar je het minste bent. Daarnaast zwaardere UI, kost meer resources, dus minder voor de game? Dan is 1080/1440p toch zat?
Is dit nou een hint dat er ook een zwarte komt? Of is dit weer een gephotoshopt plaatje?
Lijkt mij gewoon een schaduw, zeker als je in de linker bovenhoek kijkt.
Aah okee. Wel jammer. zou wel een slimme zet zijn.
Sony zal de prijzen en release data van de PS5 niet onder de pet houden terwijl de Xbox Series X en S al beschikbaar zijn voor pre order. Dat laatste is vanaf 22 september het geval, dus ik weet eigenlijk wel zeker dat Sony deze informatie woensdag gaat aankondigen. Hopelijk krijgen we dan ook wat info over bundels en de accessoires. Met name de koptelefoon ben ik benieuwd naar.

[Reactie gewijzigd door TheDukemaster op 12 september 2020 16:35]

€298 voor all-digital en €498 voor de normale :+

Ik betwijfel of ze de series S prijs kunnen matchen maar dikke kans dat ze nu wel onder die van de X gaan zitten.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 12 september 2020 16:54]

Onder de Series X met de DE? Mogelijks. Met de PS5 zelf? Uiterst waarschijnlijk niet, zeker geen "dikke kans".
De Series S is ook maar 4 TFLOPS vergeleken de 10+ van de PS5. Dus waarom zouden ze die prijs moeten matchen? Appels en peren.

Denk dat de gewone PS5 ook voor 499 gaat. Net als XBSX. Discless 449 of 399. 100 verschil voor discless is wel een groot verschil en zou m erg in trek maken.

[Reactie gewijzigd door chimnino op 13 september 2020 02:41]

ik kon de ps5 vorig jaar in oktober al reserveren....
Eerste generatie consoles waar ik er geen koop bij de release. Er is nog niks wat me echt warm maakt voor de release van Xbox of PlayStation. Misschien te oud...
De magie is er bij mij ook wel een beetje af voor nieuwe consoles. Wellicht dat ik er 1 mee pak als er een slim model uit komt. (Vaak ook voordeliger)
Is GT7 nu wel of niet een launchgame? :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee