Italiaanse waakhond onderzoekt clouddiensten Google, Apple en Dropbox

De Italiaanse mededingingsautoriteit AGCM onderzoekt de dataverzameling bij Google Drive, Apple iCloud en Dropbox. De onderzoeken gaan over vermeende oneerlijke handelspraktijken en schendingen van consumentenrechten.

Volgens de AGCM zijn er zes onderzoeken ingesteld tegen de clouddiensten. De onderzoeken naar oneerlijke praktijken bij Google en Apple hebben betrekking op het verzamelen en gebruiken van data voor commerciële doeleinden. De aanbieders zouden dat niet of onvoldoende aangeven aan de gebruikers. Dezelfde klachten gelden ook voor Dropbox, maar die dienst zou bovendien geen duidelijke informatie hebben verstrekt over de voorwaarden en procedures voor het opzeggen van een abonnement.

Verder hekelt de AGCM een aantal contractuele voorwaarden van de bedrijven. Zo geven de diensten zichzelf ruime rechten om de dienst te stoppen of te onderbreken en stellen ze zich vrij van aansprakelijkheid in het geval van verlies van documenten. Volgens de autoriteit gaat het mogelijk om oneerlijke handelspraktijken. Ook hekelt de waakhond het feit dat er meer nadruk ligt op de Engelstalige contracttekst dan de Italiaanse variant.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

07-09-2020 • 13:53

38 Linkedin

Reacties (38)

Wijzig sortering
Weer een goede reden om open source (self-hosted) cloud oplossingen te gebruiken. Nextcloud is tegenwoordig erg compleet en werkt heel fijn! File sync, keuze uit 2 office tools (Collabora, OnlyOffice), maps, (video)bellen, images, kalender, notes, muziek, RSS, password managers, adresboek, taken, webmail, bookmarks en nog tientallen handige plugins. Als je dit zelf host heb je gewoon een volledig eigen privé cloud! Maar er zijn ook genoeg partijen die hosting aanbieden (zoals het Nederlandse The Good Cloud).

[Reactie gewijzigd door AgamemnonZ op 7 september 2020 14:39]

Helemaal mee eens. Werk prima, gebruik al jaren. Nu alleen nog een oplossing voor Maps/Navigatie.
Kijk eens naar Magic Earth.
Gebruik het nu een jaar of 3, bevalt uitstekend!
Ze gebruiken kaarten van Openstreetmaps en ze zijn op privacy gericht ;).
Magic Earth ziet er interessant uit. Het is gratis, maar het is mij niet helemaal duidelijk waar ze hun geld vandaan halen, weet jij daar het antwoord op @mk13139 ?
Het is een onderdeel van het inmiddels Nederlandse bedrijf General Magic (voorheen was General Magic een legendarisch Amerikaans bedrijf die veel technologische innovaties deed op ICT gebied).
Ze verdienen hun geld aan integraties van hun SDK in klantspecifieke producten (zie http://www.generalmagic.com/).
Dankje, ik ga het eens bekijken!
Mee. eens! Top nav app. Ik gebruik m op de fiets ook.
Mijn garmin horloge en fietscomputer kunnen dat (offline kaarten en navigatie), dus dat lijkt mij niet heel moeilijk te vinden
Dan moet ik een apparaat kopen. Dat is niet het alternatief dat ik zoek.
Of eventueel Azure Blob Storage, is iets minder gebruiksvriendelijk maar werkt prima.
Maar mogelijk ook ontzettend gevaarlijk. Voor dit soort dingen moet je wel weten wat je doet terwijl al die cloud diensten voor consumenten natuurlijk heel simpel bruikbaar zijn.
Uiteraard, nu werk ik er dagelijks mee dus dat scheelt ;)
Klopt. Maar wel de opmerking dat de The Good Cloud bij de gratis versie geen encryptie heeft ingeschakeld. De bestanden zijn gewoon te bekijken in de data directory op de server (te zien onder instellingen in nextcloud). Ik neem aan de The Good Cloud een betrouwbare partij is. Maar Nextcloud heeft wel de optie om het in te schakelen. Of het bij betaalde versie wel is ingeschakeld weet ik niet.

Als je een test account aanmaakt controleer dan of je mailadres ook niet automatische bij je naam staat. Sommige providers maken een gratis account automatische lid van een groep. Onder talk zijn dan alle namen van die groep zichtbaar en als je dan dit niet aanpast ook je mailadres.

[Reactie gewijzigd door space-one op 7 september 2020 15:17]

Dat is zeker een aardige keuze maar ik zit gewoon niet te wachten op dit soort beheer ervan. Disk kapot? Backup mislukt? Verbinding eruit? Allemaal niet mijn probleem. Laten hosten is misschien een optie maar dan blijft het waarschijnlijk schipperen.
Ik gebruik iCloud eigenlijk juist zo graag omdat het gewoon tussen al mn Apple Apparaten synchroniseert.
Hoef ik niets aan in te stellen of een andere app voor te downloaden. Privé dingen zoals Fotos en bedrijfsgevoelige dingen staan uiteraard lokaal op mn NAS in de kelder 8-). En verder ook Backblaze als backup van mijn source code en coding projecten.

Vraag me trouwens wel af wat ze bij Apple denken te vinden. Die zijn juist heel transparant in wat ze wel en niet verzamelen.

[Reactie gewijzigd door Snowfall op 7 september 2020 14:54]

Ik gebruik iCloud eigenlijk juist zo graag omdat het gewoon tussen al mn Apple Apparaten synchroniseert.
Let wel op dat niet alle iCloud onderdelen end-to-end versleuteld zijn. Zonder e2e wordt de data pas bij opslag op de server door Apple zelf versleuteld met hun eigen master key. In principe kunnen zij je data inzien en het is mogelijk dat er nog andere verwerking plaatsvind dan alleen opslag en synchronisatie.
Deze opmerking is al zo vaak langsgekomen en berust op het stukje in de EULA van Apple dat zij niet jou gegevens zullen doorverkopen aan 3rd partijen (zonder je medewerking). Dit betekent niet dat Apple jou gegevens niet zelf gebruikt (zoals ook in de EULA te lezen is)

Dus als Apple een 51% aandeel bezit (of volledig eigenaar is) in een bedrijf mogen deze wel de data gebruiken en hoeven ze het te verkopen.
Waar Google de informatie aan andere verkoopt en daar zelf en extern voordeel van doen (dat is ook hun bedrijfsmodel) doet Apple net alsof ze niets met je data doen maar gebruiken het intussen wel alleen doen ze dit intern.

Tevens is de data verzameld op het platform van Apple natuurlijk niet iets wat binnen de EULA valt van Apple. Met andere woorden, als je Facebook gebruikt op je Iphone zullen die gegevens gewoon gebruikt kunnen worden door Facebook en verkocht volgens de EULA van Facebook.
Door te doen alsof daarom je privacy volledig is gewaarborgt is natuurlijk niet geheel binnen de waarheid en daarom gaat Italie nu een onderzoek doen in hoever de statements van Apple en Google overeenkomen met wat er daadwerkelijk gebeurt.
Menig Apple developer (intern) heeft nogal eens verzucht (moedeloos) dat het extreem moeilijk is om data te gebruiken van een gebruiker. Dan moet je langs de zgn privacy troika en die zijn bindend, zelfs Tim Cook kan en mag hen niet overrulen. (Goede structuur imho).

Dat is naar mijn idee ook een van de enorme aanjagers achter Apple’s fanatieke gebruik van on-device machine learning met in de soc ingebouwde neural engines. Alles blijft op je device(s).

Dus ik ben heel benieuwd wat de Italiaanse waakhond bij Apple gaat vinden. Dit is DE test van het beleid van Apple, en zal moeten aantonen dat ze inderdaad zo braaf zijn als ze doen voorkomen.
Vraag me trouwens wel af wat ze bij Apple denken te vinden. Die zijn juist heel transparant in wat ze wel en niet verzamelen.
Ook een bedrijf dat heel veel zorg besteed aan privacy bescherming kan nog steeds dubieuze elementen hebben in hun algemene voorwaarden. Misschien niet over het omgaan met jouw informatie maar misschien wel over andere zaken.

Bovendien, als je als toezichthouder een hele reeks van dit soort bedrijven doorlicht zou het vreemd zijn om Apple bijvoorbaat uit te sluiten omdat je vermoed dat het wel goed zit.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 7 september 2020 15:13]

Vraag me trouwens wel af wat ze bij Apple denken te vinden. Die zijn juist heel transparant in wat ze wel en niet verzamelen.
Vinden de Italianse autoriteiten blijkbaar van niet.

Wrakke vertaling van bron:
De oneerlijke praktijken in de rechtszaken tegen Google en Apple hebben met name betrekking op het niet of onvoldoende vermelden bij de presentatie van de dienst van de activiteit van het verzamelen en gebruiken voor commerciële doeleinden van de door de gebruiker verstrekte gegevens en de mogelijke ongepaste beïnvloeding van de consument, die, om de cloud-opslagdienst te gebruiken, niet in staat zou zijn om aan de exploitant de toestemming te geven voor het verzamelen en gebruiken voor commerciële doeleinden van informatie over hen.

Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)
Afgelopen week via een leverancier die documenten op dropbox had staan moest ik inloggen, dat kon met google account maar dropbox wilde dan wel toegang tot mijn contacten hebben. Niet gedaan dus en vroeg me al af waarom wil dropbox mijn contacten hebben.
Zodat Dropbox het eenvoudiger voor je kan maken bestanden te delen, door een lijst te tonen met jouw contacten, i.p.v. dat je zelf een adres in moet tikken. Om exact dezelfde reden dat sommige applicaties, zoals je E-mail app ook graag je contactenlijst wilt doorbladeren.

Vermoed ik althans, 8)7 Gebruik Dropbox al jaren niet meer.
Dat is wel het idee achter het vragen van de contacten. Ik heb daar zelf een hekel aan, zeker als een dienst zonder het delen van de contacten niet werkt. DropBox (of andere apps) hebben wat mij betreft niet het recht om de contacten-lijst te mogen lezen. Dat lijkt me voorbehouden voor chat en mail apps.
Ik vind het ook niet prettig als mensen, die mij in de contactenlijst hebben staan, de contactenlijst zomaar delen. Dat schendt ook MIJN privacy!
Contactpersonen. Je kunt ons toegang geven tot je contactpersonen, waardoor je bepaalde activiteiten eenvoudiger kunt uitvoeren, zoals het delen van en samenwerken aan Jouw Materiaal, het verzenden van berichten en het uitnodigen van anderen om de Services te gebruiken. Als je ons toegang geeft tot je contactpersonen, slaan we deze op onze servers op, zodat jij er gebruik van kunt maken.
Wat ze verzuimen te vertellen is dat ze er zelf ook gebruik van (gaan) maken.... en daar wringt de schoen.
Je kan via dropbox zover ik weet publieke bestanden altijd downloaden zonder account. Het zit soms wel wat verstopt, zie rechtsboven op de website.
Volgensmij kan je ook in de url ?dl=0 aanpassen naar ?dl=1 dan download die het meteen al :*)

[Reactie gewijzigd door thomas1907 op 7 september 2020 14:09]

Dat geeft een tweede probleem aan: dropbox heeft er kennelijk meer belang bij om iemand zover te krijgen andermans persoonsgegevens ongevraagd te laten aanleveren dan het belang van al die personen die niets met dropbox te maken hebben voorop te stellen. Het hoort niet verstopt te zijn om persoonsgegevens te kunnen weigeren, het zou de standaard moeten zijn om het niet te vragen.
Maar hij geeft toch niet aan of het publieke bestanden zijn? Als het niet-publieke bestanden zijn, moet je gewoon inloggen.
Volgens mij kun je de toegang tot contacten gewoon ontzeggen, dat kun je gebruiken voor het gemak om makkelijker bestanden te delen met je contacten, maar dat hoeft dus niet.
Je zou er bijna een speciaal account voor aan maken zonder contacten en dergelijken...

Als je eenmaal toegang hebt gegeven dan wordt op dat moment waarschijnlijk je adresboek uitgelezen en wanneer je die toegang weer intrekt, verdwijnen die contacten niet ineens van hun servers maar kunnen ze er geen nieuwe contracten meer uit ophalen.

Ondanks dat het misschien makkelijker is dan over tikken van een adres, ga je echt niet met álle contacten bestanden delen en is het dus ook onzin om álle contacten met Dropbox te delen.
Protonmail staat op het punt om de beta voor hun privacyvriendelijke clouddienst te lancheren:
https://protonmail.com/blog/protondrive-security/

Het zal niet gratis zijn maar ze respecteren je privacy wel.
Een clouddienst kan je het niet echt noemen. Het is enkel storage
Een dienst in de cloud = een clouddienst, ook al is het enkel storage, of mail, of een combinatie van verschillende functionaliteiten.
Jij begrijpt precies niet wat cloud inhoudt. Cloud houdt bepaalde functionaliteiten in om het echt Cloud te kunnen noemen en houdt meer in dan enkel opslag via het internet. Gewoon iets "cloud" noemen omdat het via het internet wordt aangeboden is puur om marketingredenen en fout gebruik van de term. Wat deze opslagdienst aanbiedt zal niks verschillen met de "online storage" die tien jaar zo genoemd werd.
Dit doet mij denken aan de documenten en foto's die ik op google drive had staan.

Ineens werd mijn Gmail account geblokkeerd. Met alle gevolgen van dien, kan ik niet in mijn documenten komen.
Dus, in feiten ben ik alles kwijt.

Ik heb een nieuwe account aangemaakt en ik laat mijn android telefoon niet meer synchroniseren met Google (diensten) drive.
Hoop dat Apple de 1TB icloud ooit nog terug brengt. 200GB is net te weinig voor me. Maar 2 te veel.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee