Codemasters stelt Dirt 5 met een maand uit tot 6 november

Dirt 5 komt een kleine maand later uit dan gepland. Codemasters brengt de game nu op 6 november uit in plaats van op 9 oktober. De game komt zowel uit voor de pc als voor de Xbox- en PlayStation-consoles van de huidige en volgende generatie.

Codemasters geeft geen reden voor het uitstel. In een verklaring op Twitter zegt de uitgever enkel dat het spel iets later uitkomt. Ook benadrukt het bedrijf dat de grafisch betere versies voor de Xbox Series X en PlayStation 5 'later dit jaar' verschijnen. De upgrade naar de next-genversie is gratis.

Door het uitstel zit er minder tijd tussen het verschijnen van de game op de huidige generatie consoles en de nieuwe consoles van Sony en Microsoft. Wanneer die precies uitkomen is nog niet bekend, maar Microsoft heeft al gezegd dat de Xbox Series X in november uitkomt. Sony's PlayStation 5 komt tijdens 'de feestdagen' uit, die beginnen in de Verenigde Staten eind november met Thanksgiving.

De releasedatum van 6 november is opvallend, omdat er ook aanwijzingen zijn dat Microsoft op die datum start met de verkoop van zijn Xbox Series X. Eerder verscheen al een controller van de nieuwe console en die zou in een doos gezeten hebben waarop stond dat de inhoud niet voor 6 november mag worden verkocht. Codemasters maakte eerder bekend dat Dirt 5 op de Xbox Series X een 120fps-modus krijgt. Op welke resolutie de game draait bij die framerate, is nog niet bekend.

Tweakers publiceerde in juni een preview van Dirt 5. De game komt ook naar streamingdienst Google Stadia. Dat zal ergens volgend jaar gebeuren, volgens de oorspronkelijke planning.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

07-09-2020 • 13:18

29 Linkedin

Reacties (29)

Wijzig sortering
Als ik zo de beelden zie dan hoop ik dat ze ook visueel en gameplay-gewijs nog enkele aanpassingen doen. Dirt is altijd al een arcade achtig spel geweest dat me echt goed is bevallen, maar het oog wilt ook wat. De getoonde gameplay geeft me alvast niet veel hoop. Het ziet er exact hetzelfde uit als Dirt 3 dat ik ooit op de PS3 speelde. Auto's zien er statisch en 'hot wheels'-achtig uit, textures zijn exact hetzelfde, damage aan wagens is zo goed als onbestaande en de moeilijkheidsgraad ligt waarschijnlijk weer heel laag. Dit zorgt er voor dat het een ongewaagde casual racing game zou worden. Safe bet, maar ook compleet niet waar mensen voor staan te springen. De Dirt Rally reeks heeft me het meeste geboeid en was een concept dat nog niet vaak gedaan is heel goed uitgevoerd, maar voor de gewone Dirt games krijg je mij niet meer warm.
120 fps is dan wel weer indrukwekkend voor consoles! Maar goed dat zegt meer over hoe veel beter de consoles worden dan hoe veel beter Dirt wordt.
Ik speel nog regelmatig deel 4 voor rallycross. Maar heb inderdaad het idee dat ze meer terug gaan naar deel 3. Nu koop ik nooit games als ze net uit zijn en kan prima een jaartje wachten. Dus kan rustig wachten en hopen dat de modus die ik gaaf vind er weer inzitten. Dirt Rally speel ik met stuur Dirt 4 met controller.
er zullen hier ongetwijfelt een paar reacties komen van "Beter laat een goede game dan gerushed".
Maar gezien de werking van Codemasters, met het recyclen van games (dirt rally, Dirt 4, dirt rally 2.0) (Project cars 2, Project cars 3) zal er in die maand weinig aan de game zelf veranderen.
Ik vermoed daarom dat het uitstel voornamelijk om commerciele redenen is (bijvoorbeeld dat ze bang zijn dat de verkopen zullen tegenvallen omdat men op de nieuwe consoles wacht). Wellicht hebben ze met MS een deal gemaakt om een launch game te zijn, met het daarbij behorende financiele gewin

[Reactie gewijzigd door kid1988 op 7 september 2020 14:01]

Goede gedachte.. Jammer genoeg is Codemasters steeds meer gaan melken, games als F1 2020 passen perfect bij ze. Daarmee kunnen ze ieder jaar weer met minimale inzet de volle prijs vragen.
Ik vermoed dan ook dat deze game weer hetzelfde is als de vorige Dirt met wat onzinnige gimmicks ipv verbeteringen aan de engine/physics.
Wat wil je dan dat game developers doen? Een hit maken en er nooit meer naar omkijken? Waarom is het zo slecht dat er opvolgers gemaakt worden van populaire games?
Dingen die bij enthousiastelingen op het verlanglijstje staan :)

VR-support was er ooit bij DiRT Rally 1, maar is er in DiRT Rally 2 uitgehaald (en is absent in DiRT 4/5)

F1 games gebruiken nog altijd eeuwenoude tracks. Dan bedoel ik niet de meuk die rondom de tracks is, die zijn mooi geüpdated. De tracks zelf zijn nog gewoon handmatig gebouwde versies van voor 2010 volgens mij, die gewoon niet accuraat zijn. Andere games hebben al lang gelaserscannede tracks, waarom niet F1?

Een nieuw sausje over oude games heengooien is prima, maar oog voor detail en kritiek vanuit de enthousiastelingen laten ze vaak links liggen. Als het maar goed verkoopt, lijkt de gedachte te zijn.
Dirt rally 2.0 heeft in een latere update VR support gekregen.
Kijk eens compleet naar de andere kant: Witcher 3. Dat spel is uit 2015 en krijgt nu een compleet nieuwe update met raytracing. Voor hoeveel? Nou als gratis update.

Het gaat er niet om wat developpers doen, maar over wat de studio ervoor vraagt. Bij de witcher 3 krijg je een game die na lange tijd nogsteeds wordt geupdate terwijl je bij F1 (en ik kijk fifa ook even aan) elk jaar voor een game weer 60 euro betaald. Meeste van die features hadden makkelijk als update gevoerd kunnen worden in de vorige versie, mogelijk zelfs als DLC. Maar nee ze kiezen ervoor om met een kleine set aan updates het uit te brengen als nieuwe games.
Uiteindelijk stemt de consument met zijn portemonnee. Een bedrijf is er om zoveel mogelijk winst te maken en niet om jou en mij een plezier te doen.
Ik doel hier vooral op lange termijn support en doorontwikkeling ipv ieder jaar vrijwel dezelfde game uitbrengen.
Natuurlijk zijn er extra functies en een rooster update. Maar is dit een hele game waardig? Dat zou iedereen zelf maar moeten bepalen..
Een mooie optie zou een upgradesysteem zijn. Heb je F1 2019 dan kun je voor een x-bedrag upgraden naar 2020. 2 nieuwe circuits, wat aanpassingen in de handling en de nieuwe livery’s en namen voor zeg 20/25 euro. De prijs van een fatsoenlijke dlc.

De meeste jaarlijkse opvolgers zijn namelijk niet meer dan dat: upgrades ipv nieuwe games.
Zoals Konami dit jaar doet met PES2021, al is dat meer uit noodzaak.

Ik zou er als fan van de reeks geen probleem mee hebben als bijvoorbeeld elk even jaar een volledige nieuwe versie uitkwam aan de volle prijs en dan het jaar erna een "cosmetische" update aan bvb 30 euro.
Kan je voor al dit soort sportgames met een jaarlijke release gaan doen.
Persoonlijk verkies ik DLC / uitbreiding van een bestaande game, incl. het opschonen van core elementen en features als VR, boven het jaarlijks uitbrengen van een nieuwe titel maar grotendeels dezelfde rehash.

De nadruk kan dan namelijk veel meer komen te liggen op nieuwe content en het oppoetsen van de basis.

Een aantal voorbeelden van titels waar dit mijn mening heel erg goed gedaan wordt zijn bijvoorbeeld Cities Skylines, Civilization, Euro Truck Simulator 2 (en American Truck Simulator), TheHunter: Call of the Wild.

Dit soort titels geven je op een gegeven moment dusdanig veel content dat je er echt honderden uren in kwijt kunt.

Ook binnen het race genre is iRacing te benoemen als een titel waar dit gewoonweg erg goed gedaan wordt.
Bij F1 2020 zijn er toch wel heel wat verbeteringen en nieuwe dingen (eigen teams)?

[Reactie gewijzigd door thomas1907 op 7 september 2020 13:40]

Er zijn wel wat nieuwe dingen, maar ook nog steeds bugs die er al jaren inzitten en circuits die sinds F1 2015 geen verandering meer hebben ondergaan terwijl ze in het echt wel aanpassingen hebben gehad. Het is in dat opzicht een vrij luie ontwikkelaar die, wat Wilco zegt, met minimale inzet elk jaar weer de volle prijs durft te vragen.
er zullen hier ongetwijfelt een paar reacties komen van "Beter laat een goede game dan gerushed".
Men zou inmiddels wel moeten weten dat er in een maand niet zo heel veel kan worden veranderd. Er waren ook behoorlijk wat negatieve reacties op de nieuwe Call of Duty, waar gezegd werd dat de game nog een paar maanden heeft. Maar het meeste werk is echt al af. Is er echt iets structureel mis met een game, dan wordt het uitgesteld zoals Halo: Infinite.

Ik vermoed daarom dat ze de release gewoon wat dichter bij de release van de consoles wilden hebben.
Ben het niet helemaal eens met je redenering.

Dirt 4 was een game totaal gericht op een andere doelgroep dan Dirt Rally 1 of 2.0. Dat ze misschien wel assets gebruiken uit Dirt Rally is dan ook niet vreemd. Maar het was veel toegankelijker zoals de oorspronkelijke Dirt serie (1 t/m 3) die ik met veel plezier heb gespeeld.

Dirt Rally 2.0 gaf misschien mensen wat zure smaak in de mond, daar kan ik je logica nog volgen. Uiteindelijk denk ik dat door de jaren heen codemasters er genoeg aan gesleuteld heeft om het echt een stap verder te brengen dan Dirt Rally 1. Melken is game uitbrengen, nooit meer naar om kijken.

Wat betreft Project Cars 3, is een recente acquisitie geweest, en de vraag is in hoe verre codemasters die titel echt heeft beïnvloed en hoeverre dit niet gewoon de keuze is geweest van SMS. PC2 is dan ook niet onder het label van Codemasters uitgebracht.

En dan de F1 serie, ja daar komt jaar over jaar een nieuwe versie. Net zoals FIFA etc etc. Maar wat moeten ze anders? F1 is een dure licentie, die moeten ze ook terug verdienen. De kans is groter dat mensen een nieuwe F1 game oppikken dan een 2020 DLC kopen bijv. Daarnaast laten ze elk jaar zien de titels toch weer te verbeteren en game modi toevoegen dat het ergens ook weer goed te praten valt.

Dirt 5 kijk ik stiekem toch wel weer beetje naar uit. In de basis ben ik een race sim liefhebber. Maar een game die gericht is op fun arcade rally rijden vind ik een leuke afwisseling voor wanneer ik het even wat minder serieus wil nemen. De laatste Dirt game is ook al weer bijna 4 jaar geleden dus melken valt wel mee toch?
Hadden ze hem dan niet beter nog een paar maanden kunnen uitstellen? Deze game gaat op dat moment geheid ondersneeuwen door de aandacht van andere games
Misschien komt er gewoon een XBox-Grid5 bundel...
De meeste releases gaan niet gepaard met random bundels van games als deze, dat zijn toch vooral de exclusieve games of gewoon kale consoles waar je zelf een console bij koopt. Pas het jaar erna, als er voldoende voorraad is, dan worden dergelijke bundels aangeboden.

Ik verwacht in ieder geval geen Dirt bundel
Doet me denken aan MotorStorm, mijn favoriete arcade race game (samen met de Burnout serie). Ik ga deze wel in huis halen, zeker gezien de splitscreen local multiplayer optie. Zie je veel te weinig tegenwoordig (ik kijk naar jou Fall Guys...)
Volgens mijn informatie die ik kan vinden, zou DIRT 5 16 oktober uitkomen en niet al 9 oktober. Er was eerder (11 augustus namelijk) ook al een week delay gemeld namelijk... Dus dat maakt de delay nu niet een extra maand, maar een extra 3 weken...

[Reactie gewijzigd door DerOllie op 7 september 2020 14:59]

Ach, als je nu Project Cars 3 hebt, heb je eigenlijk hetzelfde spel, alleen met andere banen.
Ik hoop dat het terug gaat naar de roots van Dirt 2, lekker arcade en pure fun. Moet wel zeggen, het oogt mij allemaal wel erg kleurrijk. Kwa graphics mag het idd anno 2020 echt wel een stuk hoger.

Dirt Rally 2.0 grafisch prachtig maar leer curve is mij veel te hoog en heb er het geduld en tijd niet voor. Is ook voor andere doelgroep.
Jahoor en weer een game die wordt uitgesteld.. allemaal marketing trucjes om meer pre-orders te verkopen. Zo gaat de game industrie dus ten onder. En evengoed een day 1 patch uitbrengen zeker?
Vrij duidelijke tweet dit, toch? Beide consoles krijgen een 120 fps modus.

https://twitter.com/dirtgame/status/1299995312778555392?s=20

[Reactie gewijzigd door bram1984 op 7 september 2020 16:14]

de physics zien er geniaal uit. kan mij voorstellen dat je deze game het liefst met een stuurtje speelt voor optimale immersie.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee