AWS/Azure zijn zeker niet goedkoop. Maar bij zeer grote volumes krijg je wel een pak korting, en dan begint dit wel veel interessanter te worden. Google cloud is daarom een buitenbeentje eigenlijk, omdat je een aantal gratis uren krijg per dag, namelijk 28u. Hiermee kan je wel gemakkelijk een F1 instance draaien en dit voor 24u gratis, je moet alleen kijken dat je instances niet boven de 1 kunnen gaan via je config.yaml. Als ik bekijk voor een bepaalde saas app inclusief database kost mij dit bij azure bijvoorbeeld een 150 euro per maand. Bij google hover ik rond de 50-60 euro per maand voor hetzelfde.
Maar laat ons nu slim zijn, stel ik neem een action pack kostprijs = 400 euro (laatste keer dat ik gechecked heb althans, denk dat het ondertussen wel meer is), neem er het office abonnement af, 100 euro/jaar. Dan krijg je maandelijks 100 euro azure credits. Dat is 1200 euro waarde - de kostprijs van het actionpack (en office). Dan hou je nog 900 euro over. 150x12= 1800 - 900 = 900 euro per jaar moest ik dit op azure draaien. Bij google betaal ik 60x12 = 720. Dat is jaarlijks 180 euro minder. Dat is niet zoveel uiteraard. Maar dit is slechts een "kleine" SAAS applicatie met dagelijks een 40tal "heavy" gebruikers en nog een 200 tal zeer lichte gebruikers. Zelfs moest dit groter worden, dan zit ik bij Google nog altijd goedkoper. Er is wel een punt waarop we gelijk komen en Azure uiteindelijk zelfs goedkoper wordt. Maar als ik dat punt ooit zit, dan lig ik daar echt niet meer wakker om het zo te zeggen.
Als ik zelf kies, dan draai ik op Google Cloud omdat je veel dingen "gratis" krijgt. En draai nu alles op GC al gedurende 5 jaar. Ik heb ook dingen op digitalocean draaien, en AWS en Azure. Maar daar betaald de klant voor, en niet ikzelf.
Als je de standard environment neemt op GCP moet je alleen je code uploaden, url linken (en ssl certificaat of gebruik maken van hun auto ssl certificaat).
Maar nu het grote probleem bij veel van de grotere partijen is support ... Probeer jij maar eens support te krijgen bij een zeer grote partij. Zelfs al neem je het duurste package, dan is het dikwijls nog een probleem (al meerdere malen meegemaakt bij mensen die een rekening hebben van enkele 10.000 euros per maand bij deze diensten). Bij een kleinere speler is de kans veel groter dat je geholpen zal worden.
Maar als jij een pakket neem voor magento hosting en het draait niet lekker, dan hoort dat voor mij daar wel bij. Natuurlijk is dit moeilijk, omdat het gewoon aan een bepaalde plugin kan liggen die het probleem veroorzaakt. En dat is dikwijls een grijze zone.
Bij een gekend belgisch bedrijf kan je gemakkelijk een VPS huren ... Volledig managed, maar je mag niks installeren ... Nu ik maak nog altijd gebruik van MC (midnight commander), dat stond er niet op. dus maar op gezet. En sommige collega's kennen echt geen command line op linux. Dus dan is MC een "veiliger" alternatief. In principe zou nu al onze support vervallen en zijn er problemen, dan is het ons probleem. Maar is MC nu zoiets baanbrekend dat het de stabiliteit van het systeem in gevaar brengt ... niet echt. Uiteraard als je met de firewall gaat liggen prutsen etc, dat is helemaal wat anders
Kleintjes die worden overgenomen door grotere is een normale gang van zaken. Maar het is niet altijd een goede zaak. Prijzen gaan dikwijls omhoog, support is minder. Het kan ook andersom uiteraard, maar spijtig genoeg heb ik dat nog niet dikwijls gezien
[Reactie gewijzigd door cricque op 24 juli 2024 16:28]