Fujifilm brengt Windows-app uit om systeemcamera's als webcam in te zetten

Fujifilm heeft een Windows-app genaamd Fujifilm X Webcam uitgebracht. Daarmee kunnen gebruikers van een aantal systeemcamera's uit de X- en GFX-reeks hun toestellen relatief eenvoudig inzetten als webcam.

Fujifilm zegt dat het inmiddels te downloaden Fujifilm X Webcam alleen beschikbaar is voor Windows 10-computers. Gebruikers kunnen de software installeren en hun camera via een usb-aansluiting aan hun computer koppelen, waarna de camera beschikbaar moet zijn als webcam voor videoconferenties. Ook de Film Simulation-modi van Fujifilm-camera's zijn dan beschikbaar.

Fujifilm X Webcam is dus alleen beschikbaar voor Windows-gebruikers en alleen de volgende camera's worden ondersteund: GFX100, GFX 50S, GFX 50R, X-H1, X-Pro2, X-Pro3, X-T2, X-T3, X-T4. De eerste drie toestellen zijn middenformaatcamera's en de overige beschikken over aps-c-sensors.

Mede door de coronacrisis en het vele thuiswerken is de vraag naar webcams in de afgelopen periode flink toegenomen. Camerafabrikanten spelen daar nu op in door onder meer dit soort software uit te brengen. Canon kwam onlangs ook al met vergelijkbare software voor zijn camera's.

Veel camera's zijn ook op een indirectere manier als webcam in te zetten. Het is dan nodig om de usb-verbinding te configureren als afstandsbediening. Om een liveview van de camera op de computer te krijgen, zijn er per fabrikant verschillende opties, zoals de Imaging Edge-software voor Sony, qDslrDashboard voor Nikon-bezitters en EOS Utility voor Canon-camera's. Vervolgens is het nodig het beeld te capturen via software, zoals OBS, zodat een webcam gesimuleerd wordt.

Door Joris Jansen

Redacteur

27-05-2020 • 08:55

57 Linkedin

Lees meer

Reacties (57)

57
57
40
1
0
9
Wijzig sortering
Zojuist geprobeerd op mijn Win 10 met mijn X-T2 en het werkt top!

Maar praktisch? Nee dat niet. De gewone webcam van mijn laptop volstaat voor al mijn meetings.
Verder heb je een externe mic nodig in je camera, omdat het geluid anders niet synchroon loopt met het beeld.

Correctie: Verder zou je de mic van je camera moeten gebruiken, omdat het geluid anders niet synchroon loopt met het beeld. Dit heb ik echter niet kunnen testen, want heb die optie nog niet gevonden.

[Reactie gewijzigd door PdeBie op 27 mei 2020 09:49]

omdat het geluid anders niet synchroon loopt met het beeld.
Waarom zou een externe mic op de camera wel werken maar de interne mic van de camera niet?
eeeh ik heb een foutje gemaakt. Je moet inderdaad de mic van de camera gebruiken (mag intern of extern) en niet die van de laptop bijvoorbeeld. :)

Alleen die optie heb ik nog niet gevonden met deze software.....

Echter, de kwaliteit van de interne mic is lang niet zo goed als een externe natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door PdeBie op 27 mei 2020 09:50]

Het wordt een stuk praktischer als je geen 'gewone webcam' hebt
Dan wel, maar het aantal laptops zonder ingebouwde webcam is (zeker in de zakelijke wereld) volgens mij minimaal.
Dat valt vies tegen. Niet voor niets hebben webcams een enorme sprong in verkoop genomen sinds de Corona crisis
Ik denk dat dit meer andere reden heeft. Ik denk dat dit mede door desktop gebruikers komt. Maar mogelijk ook (dat mensen misschien denken) dat de kwaliteit van de laptop camera minder is of minder grote resolutie heeft. En een webcam kan je hoger zetten waardoor je rechtop kan zitten. En ook als je op de laptop nog dingen doet zoals notities maken kan het scherm bewegen als je de laptop op schoot heb bijvoorbeeld. Dat lijkt me erg irritant voor die naar je kijken.
Of gewoon mijn situatie, mijn laptop is gedocked terwijl het scherm gesloten is. Ik heb verder een volledige desktop (2 schermen, toetsenbord, muis) dus er is gewoonweg geen plaats om de laptop open te klappen voor videoconferencing. Ik heb ook maar even een oude webcam bovengehaald.
laptops zijn wel voorzien, maar wij hebben ook veel desktop gebruikers in het bedrijf voor de zwaardere software. In deze tijd nemen deze gebruikers ook de desktop mee naar huis, dus thuis geen ingebouwde camera.

Niet dat we dit gaan gebruiken, maar toch een leuk idee.
Aangenomen dat je een laptop hebt. Ik zit hier achter een desktop en heb geen webcam. Gebruik nu Droidcam om toch op een persoonlijke manier deel te nemen aan meetings.
Ik heb zelf een donkere huidskleur en dan volstaan de meeste normale webcams niet. Ik ben gewoonweg niet zichtbaar, zelfs bij daglicht. Ik heb dus de keuze om een felle lamp op mezelf te richten of een systeemcamera met lichtgevoelige lens als webcam te gebruiken. Gekozen voor die laatste en de zeer lastig te verkrijgen Elgato Cam Link 4K aangeschaft.
Doet me denken aan deze video. Dat is dus nog steeds een issue. Dat is wel ontzettend vervelend en balachelijk. Een normale camera kan dat toch ook gewoon.
Ik vind de voordelen van beter beeld (kleur, weinig ruis bij weinig licht, witbalans) en zelf kunnen kiezen in beeldhoek doordat je bv een zoomlens gebruikt, zo zwaar wegen, dat ik ruim een maand nu een Elgato HD 60 S+ heb om er een webcam van te maken.

Ultieme kwaliteit en flexibiliteit wat mij betreft.
Je hebt wat meer spullen achter je monitor staan, maar aangezien ik nog vele maanden thuis werk en verwacht dat videoconferencing ook zonder corona veel meer gebruikt gaat worden (bijvoorbeeld veel vaker even online afspreken met vrienden & familie), ga ik alleen nog terug naar een kleine of ingebouwde webcam als deze setup niet snel voor handen is.
Fujifilm brengt Windows-app uit om systeemcamera's als webcam in te zetten
Kan de firmware niet geupdate worden zodat ie zonder apps als USB-webcam kan werken?
Een nieuwe firmware maken en uitrollen zal meer voeten in de aarde hebben dan een Windows applicatie die relatief makkelijk en snel te maken is.
Bovendien is het voor veel gebruikers makkelijker om deze even te installeren dan om de firmware te updaten. Even downloaden, installeren en klaar. Ik weet niet hoe makkelijk de firmware op deze toestellen te updaten is, maar dit zal voor de meeste consumenten op z'n minst als meer moeite lijken, en waarschijnlijk is het dat ook.

Waarom is dit -1?

[Reactie gewijzigd door lars_jj op 27 mei 2020 16:12]

Firmware update is relatief simpel. Downloaden op SD kaartje, in de camera prikken en updaten maar.
Dat zijn drie stappen. Voor ons een eitje. Maar ga eens bij je opa of je tante langs met de gebruiksaanwijzing, een SDkaart, de camera en een laptop. En laat ze dan de firmware updaten. Denk dat de meeste dat niet kunnen.
Maar zou mooi zijn als het en/en kon. Dan kunnen Mac en Linux gebruikers er ook van genieten.
Daarom zei ik ook het woord relatief erbij :)

Snap dat een programmaatje installeren voor anderen weer makkelijker is.
Die firmware moet ook gedesigned, geprogrammeerd, getest en uitgerold worden. Daar gaat maanden overheen. (Het laatste wat je zou willen is dat de USB functie die er in "geknutseld" is problemen veroozaakt bij het maken van foto's omdat de cpu/soc te zwaar belast is o.i.d.
Dan is een Windows applicatie veel makkelijker te maken/onderhouden zonder enige invloed op de werking van je camera.
Hallo PANASONIC,
Lezen jullie mee?
groetjes kusjes, Panasonic gebruikers
Ik heb hier nog een "oude" DMC-GF3 liggen. Zou erg prettig zijn om die te kunnen inzetten.

Overigens zou het wel kunnen, maar met een omweg: Je moet een HDMI capture device hebben en dan een applicatie zoals OBS gebruiken om dat beeld alszijnde een webcam op te vangen.
Ja als je aan het streamen bent via OBS. Maar het is niet alsof je elke HDMI capture device dan ook kan gebruiken om dan tegen je OS te zeggen "Dit is een webcam" zodat al je apps (Skype,Zoom,Teams,Meet etc. etc.etc.) dat ook daadwerkelijk als webcam gebruiken.

Anders voldeet mijn oude Elgato gamecapture ook wel, maar helaas. Daar heb je een Elgato camlink voor nodig die steevast uitverkocht is sinds COVID19 begonnen is. Wel is het makkelijker op Mac, hoor ik van een maat om daar USB inputs te gebruiken als Webcam.
Mijn 40 tientjes kostende HDMI capture card(AliExpress) doet het prima als Webcam.
Daarnaast, als je Elgato Gamecapture dat niet doet, dan installeer je b.v. OBS, capture je daar je beeld, en gebruikt je de "webcam" plugin(die zegt inderdaad tegen je OS: dit is een webcam :) ) van OBS: https://obsproject.com/forum/resources/obs-virtualcam.539/
In het verleden ook gebruikt om allerhande content te mixen en als Webcam te presenteren via b.v. Skype.
idd de software v.d Elgato Gamecapture doet het niet. Geeft wel beeld, maar het enige wat hij met dat beeld wilt doen is streamen richting Twitch/Mixer etc. "as is" (je PS4 of Switch bijvoorbeeld) - maar wow, geweldig dat er een plugin voor OBS is die idd zegt "Dit is een webcam" ! Gelijk even proberen. Thanks voor de tip !
Anoniem: 343919
27 mei 2020 09:36
Ik vind het vreemd dat een camera als een X-T200 niet wordt ondersteund. Althans ik zie hem niet op het lijstje. Is daar nog wat anders mee dan?
De X-Tx en X-Hx range camera's ondersteunen tethering. Dat word hiervoor gebruikt. De X-Txx en X-Txxx range camera's ondersteunen geen tethering vanuit de camera.
Mwah ik snap dat niet heel goed.
Mijn X-t20 ondersteunt gewoon live capture over wifi.
Ik zou mijn camera in statief kunnen plaatsen, en vanuit mijn smartphone een livefeed zien van wat er op het beeld gebeurt, en dan een foto kunnen nemen. Waarom zou die techniek die daarachter zit niet afdoende zijn om voor webcam doeleinde te gebruiken?

De video feed over netwerk is er blijkbaar al.
Deze app is gericht op W10, de app waar jij het over hebt is voor smarthphones gemaakt. Om snel iets uit de grond te stampen heeft Fuji deze applicatie gemaakt op basis van wat ze al hadden gebouwd voor tethering met X-Acquire. Zouden ze zo iets ook voor de andere camera's kunnen maken? Vast wel, maar het zou meer effort zijn.
Ik heb het niet uitgeprobeerd maar ik neem aan dat deze functie dezelfde kwaliteit biedt als normaal filmen. Waarna je zelf compressie kan toepassen door middel van OBS. Dat is bij live capture natuurlijk niet zo.

[Reactie gewijzigd door Immanent Ike op 27 mei 2020 17:51]

Het mooiste zou zijn als de usb en/of blue-tooth/wifi aansluiting van die toestellen zich als webcam kunnen gaan aanbieden. Bijvoorbeeld met een firmware update en een optie in het menu om dat aan of uit te zetten.

Daarna ben je dan onafhankelijk van het gebruikte operating systeem en kan je de camera als (heel goede) webcam inzetten, ook op chrome-os, linux en andere operatings systemen.

Wel begrijpelijk dat er extra software komt om de camera uitgebreid op afstand te bedienen, een webcam heeft immers praktisch geen instel mogelijkheden en dit soort camera's typisch veel meer.
Dat met WiFi wil je niet op deze toestellen. Zelf de XE-2,3 X100F gehad en nu de X100V.
Zodra je files loopt te transferren met WiFi zie je je batterij level zo goed als real-time leeglopen.
Een continu verbinding gaat je toestel echt niet trekken voor langer dan een half uur.
Natuurlijk zijn er zo z'n issues als je via draadloos continu beeld over zend. Zeker als daar best veel bandbreedte in gaat zitten. De betere camera's hebben dan ook mogelijkheid voor extra/externe voeding.

Het is mijn idee dat als de camera's als webcam gebruikt worden, dat bijvoorbeeld het beeld van het schermpje achterop wordt doorgegeven en dan ook in zo'n beperkte resolutie. En met beperkte resolitie is ook de bandbreedte beperkt en zou ook het stroom verbruik minder kunnen zijn.
Hier ben ik al heel lang naar op zoek. Weet iemand of er ook relatief goedkope point-and-shoots zijn met een zoombereik van meer dan 15x die je als webcam kan inzetten? Ik wil hem inzetten als camera voor online kerkdiensten waarbij de camera achterin de kerk staat en een stuk moet kunnen inzoemen.
Vervolgens wordt het beeld met OBS opgenomen en gestreamd.
Ik wil dat combineren met de webcam die we hebben voor de totaalshots.

Ja, ik heb ook een camlink HDMI-capture stick, maar die veroorzaakt een vertraging in het beeld; nu kan je dat in OBS oplossen door ook het geluid te vertragen, maar het maakt het leven van de regisseur die in de zelfde ruimte zit als het live-geluid niet erg makkelijk....
Wij hebben dit opgelost door een Handyman te kopen, en deze met een elgato te koppelen (meeste handycams geven een 'schone' HDMI uit). Beeld en geluid lopen perfect synchroon. En je hebt een degelijke zoom
Ik gebruik de applicatie droidcam hiervoor. Een beetje het zelfde idee. Gebruik de camera van mijn tablet as webcam. Deze kan ook geluid meegeven maar daar gebruik ik dan toch liever mijn headset voor. Uiteraard als je een desktop hebt handig. met een laptop (tenzei de webcam kapot is) een beetje overbodig.
Zoiets had ik ook een tijdje terug gedaan met een EOS 1100D.
Op Linux met de v4l2loopback module en gphoto kon ik dan via usb het beeld opvangen, maar de DSLR was voor mij geen geweldige oplossing.
Het formaat, gewicht en de batterij maakten dit voor mij verre van geweldig. Daarnaast kreeg ik ook nog een aardige vertraging van +/- 1s.

Droidcam werkte voor mij een stuk beter. Oude smartphone hergebruikt en voor een paar eu (betaalde versie voor hogere resoluties) een prima camera voor op de desktop!
Ik werk momenteel 1 à 2 dagen per week op kantoor. De laatste keer mijn lader vergeten. Als alternatief geprobeerd om Skype via m'n gsm te draaien. Opvallend genoeg werkt dit uitstekend. Ik kon Skype op mijn gsm gebruiken als webcam/microfoon, de rest kon ik volgen via mijn desktop, en dit onder 1 account. Heel handig.
Zou je niet even terug mogen om alleen de lader op te halen en dan weer thuis verder te werken?
Ja natuurlijk maar dat was de eenvoudige oplossing. ;-) En ik zat ook wat in tijdsnood.
Maar ik vond het alvast een waardig alternatief.
Ben erg benieuwd in welke resolutie het beeld over USB binnenkomt?
Ik stond op het punt een Blackmagic ATE mini te kopen maar die zijn nergens op voorraad...

Voor onze kerkdiensten wil ik met mijn 2 Fujifilm X-T3's de diensten streamen en daarbij is de kwaliteit en zoom mogelijkheden van de X-T3's ideaal. Binnenkort eens testen binnen OBS of dit een goed en gratis alternatief is voor een HDMI-USB3 capture device.

Ook erg benieuwd of je er twee tegelijk kan aansluiten voor dual cam streaming...
Voor kerkdiensten en ander (semi) professioneel werk zou ik eerder kijken naar een goede video camera. Dan heb je veel meer controle. Die camera's hebben volgens mij vaak meer en betere uitzend faciliteiten.

En voor de kerkdiensten kan ik mij voorstellen dat het na 'corona' nog goed bruikbaar is. Dus een investering kan in een langere tijd worden terugverdient.

Al moet ik eerlijk zeggen dat ik beslist geen kenner ben, beschouw mij maximaal als een goed willende meedenker.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee