Panasonic brengt Windows-app uit om systeemcamera's als webcam in te zetten

Panasonic heeft Windows-software genaamd Lumix Tether for Streaming uitgebracht. Daarmee kunnen gebruikers van een aantal systeemcamera's hun toestellen relatief eenvoudig inzetten als webcam.

Lumix Tether for Streaming is een bètaversie en wordt dus nog verder ontwikkeld. Met de nieuwe software borduurt Panasonic voort op de bestaande Lumix Tether-software, waarmee het al mogelijk is om camera's bedraad op een computer aan te sluiten om bijvoorbeeld gemaakte foto's meteen op de monitor te kunnen bekijken of een camerabeeld te kunnen zien voor het maken van foto's of video's.

Bij de al bestaande Lumix Tether-software komt er ook een interface in beeld en is bijvoorbeeld het vierkantje voor het weergeven van het focusgebied ook zichtbaar. Deze grafische items zijn ongewenst wanneer de beelden gebruikt worden voor videobelsessies. In de nieuwe Lumix Tether for Streaming-software is daarom een liveview-modus toegevoegd zonder dergelijke storende elementen, zodat de videobeelden geschikt zijn om te capturen met andere software, zoals Open Broadcaster Software.

De nieuwe software werkt alleen in combinatie met de G9, GH5 en GH5s en de S1, S1R en S1H; de drie eerstgenoemde toestellen zijn mft-camera's en de drie S1-camera's zijn toestellen met een fullframesensor.

Eerder brachten Fujifilm en Canon ook al dergelijke software uit. Dit soort software maakt het eenvoudiger om het beeld van een camera in te zetten voor videostreams, omdat de meeste computers niet zomaar het videosignaal van een via usb of hdmi aangesloten camera kunnen gebruiken. Daar is veelal aparte software voor nodig.

Door Joris Jansen

Redacteur

10-06-2020 • 08:38

46 Linkedin

Lees meer

Reacties (46)

Wijzig sortering
Ik dacht even een een deja vu te krijgen

[Reactie gewijzigd door thomasmoors op 10 juni 2020 09:06]

Ik hoop ook een deja vu te krijgen binnenkort met Sony in de kop. Zit hier nu met mijn 480p Logitech die Romeinen zelfs niet meer zouden durven te gebruiken, maar wel met een paar capabele Sony camera's in de kast. Mooie oplossing dit voor het webcam gebrek :)
Het kan nu al, maar je hebt twee applicaties nodig, 1 is de remote software van Sony, en OBS met een plugin om de stream beschikbaar te maken in Zoom/Teams/etc.

https://fstoppers.com/hac...sony-camera-webcam-477668
Voor mac gebruikers lijkt dit redelijk lastig te zijn, veel applicaties blocken het gebruikt van virtuele camera's. Hierdoor moet je redelijk veel workarounds gebruiken. Een native app van Sony kan dit hopelijk oplossen.
Tja je kan ook een HDMI capture card kopen... Etc.
En dan aan de baas uitleggen waarom ik in de computerkast zit te rommelen?

Ik zou het mooi vinden als goede camera's allemaal kunnen worden ingezet als (scherpe) webcam. Gewoon via USB aansluiten (dat is tegenwoordig snel zat) en op je camera selecteren in welke modus de USB moet worden gebruikt: webcam, dataoverdracht, enkel laden, ......
Hoezo zou je in de computer kast moeten rommelen? De CamLink van Elgato is gewoon een externe HDMI capturecard specifiek voor camera's die via USB word aangesloten aan je computer.
Teams? Met zowel Cisco als MS Teams krijg ik een grijs beeld
MS teams heb ik inderdaad een aantal keer gebruikt met deze opstelling, ik heb en Sony A6500.

Heb je ook de virtual cam plugin voor OBS geïnstalleerd?

Daarvoor staan hier de instructies en het installatie bestand:
https://obsproject.com/forum/resources/obs-virtualcam.949/
Ja heb OBS geïnstalleerd maar gebruik het in combinatie met de Panasonic S1.
Ik heb dit ook met een Nikon 7000 camera gedaan, werk goed al vond ik het beeld eigenlijk een beetje tegen vallen en vreet het stroom. je hebt een adabter voor je camera nodig als voeding.
De meeste chinese actioncameras werken native als webam. Vrij veel mensen hebben die nog liggen van toen het een hype was. Deze zijn ook aan de prijsstijging van de webcams voorbij gegaan.
Natuurlijk is het geen spiegelreflex, maar het is voor webcam gebruik meer dan prima. Je moet alleen de kamer wat meer opruimen, aangezien een actioncam meestal een groothoeklens heeft.
Dat laatste is zeker herkenbaar :+
Helaas alleen voor maar 3 Fuji camera's. Ik was initieel zo blij dat ik dat stukje software zag langskomen want ik heb sinds een maand de X100V, hun meest recente camera. En die is niet supported :-(
Nu maar een Elgato camlink gekocht, als bijkomende voordeel dat ik hem ook kan gebruiken met mijn full-frame Nikon DSLR.

Het is wel grappig hoe zo goed als niemand behalve Microsoft met hun surface devices, webcams hebben doorontwikkeld. Zelfs Apple`s Macbook pro cams zijn brak. Terwijl telefoon selfie camera's zoveel beter zijn.
Het is wel grappig hoe zo goed als niemand behalve Microsoft met hun surface devices, webcams hebben doorontwikkeld. Zelfs Apple`s Macbook pro cams zijn brak. Terwijl telefoon selfie camera's zoveel beter zijn.
Ik ben benieuwd of daar door deze corona crisis verandering in gaat komen. Dat laptops in de toekomst uitgerust worden met betere webcams. Beetje raar immers dat een 2000 euro + laptop nog een crappy 720p webcam heeft.
Dat staat ook onderin het artikel, al weet ik natuurlijk niet of dat er ook al stond toen jij je reactie plaatste :)
Eerder brachten Fujifilm en Canon ook al dergelijke software uit. Dit soort software maakt het eenvoudiger om het beeld van een camera in te zetten voor videostreams, omdat de meeste computers niet zomaar het videosignaal van een via usb of hdmi aangesloten camera kunnen gebruiken. Daar is veelal aparte software voor nodig
En vergeer ook niet deze deja vu.
Ik snap dat met de huidige prijzen van webcams mensen op zoek gaan naar alternatieven.
Maar systeem cameras (Canon in mijn geval) als webcam werkt voor mij toch niet echt.
Iets met continu aanstaan en geen netvoeding.

Ik gebruik toch liever mijn (Android) telefoon Iriun als webcam. Veel compacter op mijn buro en kan aan de USB blijven hangen. Beeld gaat in mijn geval over wifi maar kan ook via USB
Ik ben hier een aantal weken geleden naar op zoek geweest.
Ik ben een desktop mens. Mijn scherm heeft geen webcam. Ik heb daar ook geen nood aan.

Maar door heel de corona-shit zat ik plots met 2 dochters die thuis live lessen moeten volgen en met maar 1 laptop met webcam.
Om die korte periode te overbruggen wilde ik een van onze digitale foto toestellen inzetten als webcam, maar sony heeft daar blijkbaar geen software voor. Ze zijn nog te jong voor een GSM, dus die oplossing kon ook niet.
Ik denk niet dat iemand een systeem cam als volwaardig alternatief ziet van een webcam, maar het zou voor velen, ik incluus, heel handig kunnen zijn met momenten.
Een oude smartphone zonder simkaart kun je met ip webcam app als netwerkcamera inzetten. Deze is dan te gebruiken in OBS.
Iriun Webcam kan hier een goede optie voor zijn.
Hiermee kun je een oude smartphone als camera inzetten.
Zie ook artikel bij de buren https://nl.hardware.info/...een-smartphone-als-webcam
20 jaar geleden had ik ook plots een webcam nodig maar niks in huis behalve een cannon video camera, daar heb ik toen na lang speuren een driver voor gevonden. Als je lang zoekt is er wel een onofficiële driver te vinden die werkt met een digitale (video)camera maar mijn driver was wel buggy maar als ie het deed was ie top want beeld was gewoon super mooi vooral vergeleken met webcams uit die tijd.
Ik snap dat met de huidige prijzen van webcams mensen op zoek gaan naar alternatieven.
Maar systeem cameras (Canon in mijn geval) als webcam werkt voor mij toch niet echt.
Iets met continu aanstaan en geen netvoeding.

Ik gebruik toch liever mijn (Android) telefoon Iriun als webcam. Veel compacter op mijn buro en kan aan de USB blijven hangen. Beeld gaat in mijn geval over wifi maar kan ook via USB
Ik blijf het algemeen een gekke redenering blijven dat mensen hun laptopwebcam afplakken want 'oh ze zouden maar eens kunnen meekijken'. Maar waarom plakken we dan onze smartphonecamera ook niet af? Het toestel dat overal met ons mee gaat, waarop we zelfs zitten als we naar de WC gaan of naar de badkamer om foto's te maken van onszelf in de spiegel?

Ik snap ook wel dat de laptopwebcam in een hoek staat dat je de hele kamer kan filmen, maar met onze smartphone kan je gewoon veel meer zien. Als we dan ook de oude smartphones gaan gebruiken als webcam, deze hebben in lange tijd geen beveiligingsupdates meer gehad maar dat gaan we wel gewoon in dezelfde positie gesteld worden als een laptopwebcam. En als je je gewone smartphone gebruikt. Je eigen smartphone gebruiken is een optie, maar biedt geen garantie, en als je een oproep of berichtje binnenkrijgt, kan je er niets mee zolang hij in die positie zit.

Ik snap wel dat systeemcamera's dan gebruikt kunnen worden. Uittrekken en de verbinding is weg, het is een kwestie van ze op een statief te zetten, stopcontacten genoeg als je met een desktop + scherm werkt, een laptop heeft zijn eigen camera, maar die moet ook aan de netstroom hangen voor langer gebruik, dus kan die oplader er wel bij denk ik dan. Ben je klaar, trek je de usb uit en kan niemand nog meekijken :)
Zet iemand mijn front camera aan op mijn telefoon en ik weet het want ik heb een pop up camera :o

Maar de meeste die hem afplakken op hun laptop zijn mensen die alleen de spookverhalen kennen en niet heel erg veel verstand hebben van computers, ze vinden het gewoon een veilig gevoel om hem af te plakken.
Maar de meeste die hem afplakken op hun laptop zijn mensen die alleen de spookverhalen kennen en niet heel erg veel verstand hebben van computers, ze vinden het gewoon een veilig gevoel om hem af te plakken.
Inderdaad...
https://www.telegraaf.nl/...uckerberg-plakt-webcam-af
Oke haha blijkbaar zat ik fout.
mwah, volgens mij heeft Mark Zuckerberg ook wel verstand van computers .....

https://www.theguardian.c...ebcam-microphone-facebook
Haha oke blijkbaar zat ik fout
Goede vraag, ik vermoed dat het aantal lekken/bugs in windows groter is. Plus dat je het vrij vlot merkt dat je batterij in een keer hard achteruit gaat en je op je telefoon niet uren zit. De verhalen op tv die je ziet hoe makkelijk het soms gaat helpen niet mee. Allemaal dingen die meespelen en in de risico-analyse die je zelf maakt en dan plak je dus je laptop-webcam wel af. Op je telefoon ziet het er ook niet uit.
Bij mij op kantoor heb je (o.a.) Dell AIO pc's met ingebouwde webcam. De nieuwere hebben een popup camera, maar bij de oudere zit die in de schermrand mét een privacyschuifje ervoor. Dit schuifje is echter zwart, net als de monitor, dus je ziet het slecht. Ik heb dus heel wat collega's laten zien dat er een schuifknop bovenop zit, maar ze blijven je met verschrikte ogen aankijken en een dag later zit er weer een post-it overheen geplakt. 8)7

Mensen zijn in het algemeen doodsbang voor verborgen en onzichtbare zaken, want dat staat gelijk aan gevaar.
omdat die camera meer dan 99% van de tijd de binnen kant van mijn broek ziet, of het plafond.
Echt heel interessant is dat niet
Die ene overgebleven procent kan er nog genoeg voor de lens komen wat niet voor andermans ogen bestemd is.
Ik denk om verschillende redenen:

- Bij het afplakken van een laptopcamera blijft het tape beter zitten dan op een telefoon die je in je broekzak stopt.

- Laptops staan meestal in een betere positie gericht om te kunnen spioneren.

- Horrorverhalen in de media gingen voornamelijk om laptops volgens mij.

- Misschien om een statement te maken. "Kijk eens, ik ben kwetsbaar voor afpersing door de walgelijke praktijk van het hacken van camera's. Maar ik ben slim, ik plak 'm af."
Ik plak mijn webcam af JUIST omdat ik verstand van computers heb. Ik kon die dingen al "hacken" zonder het lampje te triggeren toen ik in de basisschool zat.
Verbaast mij eigenlijk dat dit er niet standaard opzat.
Voor degene die graag hun (oude) android/ios telefoon willen gebruiken als webcam heeft The Verge laatst een interessant artikel gepost: https://www.theverge.com/21281765/webcam-phone-tablet-android-ios-pc-mac-how-to
Snel een G9 kopen en declareren bij mjin werk. Nee nee, het is een webcam. Ja joh, die prijzen schieten door het dak :Y)

Wel jammer dat ze oudere/goedkopere modellen niet ondersteunen. De GX8/85/9 en G7/85 hadden hier ook wel bij mogen staan wat mij betreft.
GPhoto kan allerlei camera's webcamificeren, zie hier.
Het lijkt er dus op, dat de camera zelf "USB Liveview" moet kunnen, en dat kunnen er maar weinig.
En bij de Panasonic app staat ook dat de camera USB3 moet hebben.
Lijkt mij dat een externe app daar niks aan kan veranderen, hooguit firmware.
Maar als dat via firmware zou _kunnen_, hadden ze dat ws al geimplementeerd.
Op GitHub had ik wel iets gezien waarmee je Panasonics via wifi tethering kan webcamificeren.
Overigens weet ik niet of genoemde dingen in Windows werken.
Waarom zou je USB3 nodig hebben voor 1080p op 30fps?!? Of denk je dat ze op de zaak blij worden als jij de Skype server plat probeert te krijgen met 4K60 :Y)

Denk dat het wel kan maar dat ze geen zin hadden om oudere devices te ondersteunen. Gewoon lekker lui maar ondertussen wel meedoen met de hype/meute.
Eens, hopelijk komt er ook ondersteuning voor het minder dure segment zoals de G90
Zijn er zoveel mensen met een desktop dat dit soort hacks nodig zijn? Iedereen heeft toch wel een laptop tegenwoordig?
Mensen die deze van hun werkgever krijgen wel ja. Iets wat ook lang niet elke werkgever verstrekt. Prive lijkt dit mij een heel andere zaak. Laptops zijn toch vaak duurder in de aanschaf en lang niet iedereen wil deze uitgave doen.

Persoonlijk werk ik sinds ik de coronacrisis gewoon op mijn desktop, en ligt de laptop van werk in de kast stof te happen. En ja, ik heb dus een webcam aangeschaft om niet op mijn laptop te hoeven werken.
Een desktop werkt toch een stuk leuker.
Groter scherm, meer "verbouwmogelijkheid", leuker toetsenbord,...

Er is misschien wel een laptop in huis, maar door corona is het niet uitzonderlijk dat er plots 2 à 3 mensen in een huishouden live sessies hebben.
Bij ons is het alvast zo. De webcam was nog nooit gebruikt en nu had ik er plots 3 nodig, waardoor er 1 te kort was.
In de tweakers podcast hadden ze het ook over een systeem camera als webcam.

Dit ging wel via een behoorlijke omweg, hopelijk betreft dit ook de camera van het redactie lid dat dit noemde :).

Weet helaas niet meer wie het was, vast 'de camera nerd' van het stel, positief bedoeld :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee