Nikon brengt software uit om camera's in te zetten als webcam

Nikon heeft de Webcam Utility-software uitgebracht voor zowel Windows als Mac-systemen. Dat geeft bezitters van een behoorlijk groot aantal Nikon-dslr's en -systeemcamera's de mogelijkheid om hun camera relatief eenvoudig als webcam in te zetten.

Gebruikers moeten de Webcam Utility-software op hun Windows- of macOS-computer installeren en een van de compatibele Nikon-camera's via USB aan te sluiten op hun systeem. Vervolgens is de camera als webcam in te zetten door Webcam Utility te selecteren als een externe camera in bijvoorbeeld een webconferentie- of videobel-app. Nikon heeft Webcam Utility getest met Microsoft Teams, Skype, Zoom, Facebook Messenger en Google Meet. De maximale resolutie bedraagt 1024x768 pixels.

De volgende camera's zijn compatibel met Webcam Utility: Z 7II, Z 7, Z 6II, Z 6, Z 5, Z 50, D6, D5, D850, D810, D780, D750, D500, D7500, D7200, D5600, D5500, D5300 en de D3500. Nikon zegt dat ook toekomstige spiegelreflex- en systeemcamera's gebruik kunnen maken van de software.

Overigens zijn volgens Nikon de livebeeldweergaven klein voor de D810, D750, D7200, D5600, D5500, D5300 en D3500. Verder kunnen camera's in potentie te heet worden bij langdurig gebruik, waardoor de liveview kan stoppen. Microfoons in de camera zijn niet te gebruiken, dus moet een externe microfoon worden ingezet.

Overigens was het eerder ook al mogelijk om Nikon-camera's in te zetten als webcam, al was daarvoor de inzet van het nog in ontwikkeling zijnde programma qDslrDashboard nodig om een liveview van de camera op de computer te krijgen. Andere camerafabrikanten kwamen eerder ook al met software die vergelijkbaar is met Nikons Webcam Utility.

Door Joris Jansen

Redacteur

04-11-2020 • 10:18

77 Linkedin

Reacties (77)

77
77
44
7
0
31
Wijzig sortering
Ik heb sinds de release van de beta gebruik gemaakt icm mijn Nikon Z6 en dit werkte perfect! Zoom, teams etc zag er meer dan prima uit.

Voor iedereen die toch minder latancy of 1080p wil kan ik de 13 euro kostende hdmi - usb capture device adviseren op amazon. Bizar goed voor de prijs.

EDIT:

Deze: https://www.amazon.nl/gp/...tle_o00_s00?ie=UTF8&psc=1

+ review: https://www.youtube.com/watch?v=daS5RHVAl2U

[Reactie gewijzigd door CollisionNL op 4 november 2020 15:04]

Welke bedoel je? Ik zie meerdere soorten/merken rond deze prijs.
ik vond hem maar zo-zo eigenlijk...
had hem ook gekocht omdat ze op discord er zo goed over sprak.
het is niet slecht voor zijn prijs, don't get me wrong, maar er zijn veel problemen mee.
low frame frate (afhankelijk van settings), standaard YUV signaal waardoor de framerate omzeep was, ...
ik gebruik hem graag als ik het nodig heb voor mijn consoles op pc aan te sluiten maar had liever iets voor 45€ gekocht dat het beter doet en deftig YUV over usb kan sturen.
Kan je dan ook audio meenemen in je calls met deze dongle?
Heb ik niet getest omdat ik een extern audio bron gebruik. Volgens mij komt dat wel in de review die ik gelinkt heb voorbij.
Toch vind ik het een erg goede zaak dat Nikon zelf ook met een eigen programma komt. Weet iemand toevallig ook te maximale resolutie die ondersteund wordt bij Nikon zijn software? Bij Sony zijn webcam software voor camera's is dit nog lager dat 720p en vind ik persoonlijk de kwaliteit erg tegenvallen.
Plus bij Sony kan je de microfoon van de camera niet gebruiken. Daarom en door de lagere resoutie heb ik voor nog geen tientje een USB dongle gekocht met een HDMI aansluiting. Gewoon live view gebruiken op mijn Sony (scherm info uit :-)) en microfoon van camera (of in mijn geval zo'n opzetmicrofoon) en werkt fantastisch en in 1080p.
Is het niet zo dat men bewust die resolutie lager houdt om de sensor niet te heet te laten worden? Op jouw manier ga je dus de live view, die normaal geschikt is voor een beperkte tijd, als feed voor een video-conferentie gebruiken die mogelijk lang kan duren. Dat is echt zonde om daar een DSLR voor te slopen.
Dat is een non-issue. Ik heb een Sony A6500 en de hitte 'problemen' ontstaan door video opnames te doen waarbij de camera zelf de video moet renderen. Zolang je alleen via HDMI direct de video output stuurt en de camera dus geen render/opslagwerk verder hoeft te verrichten wordt deze lauw. Ik heb mijn A6500 op die manier voor meerdere uren nonstop gebruikt zonder dat deze noemenswaardig warm was. Ik verwacht dat dit ook bij andere merken zo is.

Resolutie limiet lijkt mij eerder te zijn omdat ze de liveview mode van de camera misbruiken en die is standaard een lagere resolutie. Bij sony heb je deze feature bijvoorbeeld in de android app zitten en dit hebben ze gerecycled als 'webcam' koppeling.

Dus als het via usb gaat zal de camera moeten encoden en wordt deze hierdoor warmer. Via HDMI hoeft de camera geen zwaar werk te verrichten en zal deze dus continue op hoge resolutie kunnen streamen.
Nee, de sensor zelf wordt heet door het omzetten van beeld in signaal. Dat heeft niets met renderen te maken.
Het werkt ook wel. Je kunt hem uren laten draaien maar ze zijn er niet voor gemaakt en de kans op schade is aanzienlijk. Dat je camera aan de buitenkant niet noemenswaardig warmer wordt kan kloppen. Het gaat om de sensor zelf en niet om de processor in de camera.
Het oververhittingsprobleem is sinds de A6400 volgens mij opgelost, kan uren aan staan. Laat ik nu net die camera hebben.
Het is niet zozeer een probleem. Het is er nooit voor gemaakt, dus is het logisch dat ze bij camera's die wel slijten door langdurige video-opname de specs terugschroeven om de camera te beschermen. Als er nieuwere modellen zijn waarbij men het ontwerp zo heeft gekozen dat die hitte goed afgevoerd kan worden is er inderdaad niets aan de hand.
voor videomeetings is 720p toch wel voldoende? ik heb zelf ook een sony en gebruik deze als webcam via hun software, daarnaast heb ik ook een USB HDMI dongle, ik ben er alleen nog niet helemaal achter wat ik fijner vind werken aangezien je bij de webcam functie moet switchen van profiel voordat hij herkend wordt door de pc.
Dat is ook voldoende, maar ik zat alsnog met het probleem dat er geen microfoon was.
En hoe gaat het met latency en CPU gebruikt. Ik heb ook zo'n goedkope dongle gekocht. Maar toch dik een seconden latency, en hoog CPU gebruik.
Goede vraag, nooit op gelet. Mijn 8 jaar oude PC (i7-3770 en 32GB RAM) heeft er echter geen moeite mee. Latency merk ik niet. Sterker nog, heb mijn Evercade er laatst op aangesloten en kon er prima mee gamen.
Anoniem: 1463186
@Htbaa4 november 2020 10:54
Alleen het ligt denk ik wel een beetje aan je toepassing lijkt me? Als je echt video's opneemt of games streamt e.d. dan is 1080p wellicht van toegevoegde waarde, maar voor videoconferencing lijkt 1080p me wel overdreven. De meeste grote apps ondersteunen volgens mij maar mondjesmaat full HD bij meetings met meer dan 2 personen en als je 4 man op je scherm hebt zie je over het algemeen toch het verschil tussen 720p en 1080p niet ;)
Welke dongle heb je gekocht en welke software gebruik je dan om dat te kunnen gebruiken in bijv. Webex of Skype?
Ik heb deze van AliExpress https://nl.aliexpress.com/item/4001045562575.html (weet niet of het is toegestaan een link naar een shop te delen?). Wordt herkent als USB 3.0 HD Video in de Camera app van Windows en kan die gewoon in Teams gebruiken. Het is plug & play.
Thx, ga ik bestellen! De USB 3 variant neem ik aan?

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 4 november 2020 14:29]

Ja, met het kabeltje er aan (de duurste).
Dan heb je dus gewoon audio en video vanaf de camera in je Zoom of teams call? Sorry ben echt een leek in camera's
Correct! Video van de camera en audio-in (microfoon) van de camera (of opzetmicrofoon). Ik gebruik wel oordopjes/koptelefoon i.p.v. over de speakers, omdat er anders een echo ontstaat bij mij.
Nikon zelf zegt het volgende over de resolutie: 'Het beeldformaat is 1.024 x 768 pixels (XGA). Sommige webconferentie-apps gebruiken mogelijk verschillende beeldverhoudingen.' Heb die info inmiddels ook nog even in het bericht verwerkt.
Zelfde als de Canon Webcam driver dus. Erg jammer, wilde mijn Canon 7DII gebruiken voor het streamen van sportwedstrijden in deze Coronatijd. Daarnaast was de fps 23. altijd stotteren dus. Uiteindelijk ook maar zo'n €14 euro USB-HDMI converter gekocht met een miniHDMI-HDMI kabeltje. Prima FHD beeld op 30 fps. Hele dagen lopen streamen met OBS.
Heb je dan ook de audio van de camera of gebruik je met die converter puur alleen het beeld? Ik wil namelijk voor een webinar op werk een Canon gebruiken en daar ook de audio vanaf halen.
Allean voor beeld. Aan de OBS pc zaten twee c920 webcams voor overview en daar gebruikten we de audio van. Een externe microfoon is wel aan te raden ivm focus-, zoom- en bedieningsgeluiden van je objectief of camera. Zet je de autofocus uit en staat hij op een vast punt ingesteld, dan lijkt dat geen probleem, maar test het vooral zelf even uit :)
top, thanks voor je snelle bericht!
Mijn ervaring met de Nikon SDK is dat je alleen de video stream van de viewfinder kan krijgen. Mogelijk is dit ook het geval bij andere merken.
Ik weet niet precies hoe het bij Nikon gaat, maar bij Sony kan je deze informatie uitschakelen. Althans bij de instellingen van de camera zelf.
Beter laat dan nooit dan maar...?
Achja; ruim op tijd voor de 3de, 4de en 5de golf.

Ik zet m'n webcam altijd uit voor een meeting; het nut daarvan is overschat.
het nut daarvan is overschat.
Vind ik net niet. Als ik met 5 personen in een face to face meeting over iets discussieer, en er is een meer introverte persoon die bedenkelijk kijkt, kan ik inpikken en vragen aan die persoon: "je lijkt niet akkoord te gaan? Wat is je mening?"
In eenzelfde online meeting zonder webcam blijft diezelfde persoon stil en krijg je de mening niet.

Je zou voor elk statement een meningronde kunnen doen, maar wees eerlijk dat in een evoluerende discussie dit heel onnatuurlijk is en zeer vertragend zou werken.
Je ziet vaak mensen ook even hun hand optillen om aan te geven dat men inbreng heeft. Er is daar nu ook een knopje voor in Meets, maar ik weet niet hoe dat in andere tools zit.
Gebruikt iemand dat knopje ooit tijdens een meeting? Ik maak het eigenlijk bijna nooit mee.
Juist. Ik maak heel bewust de keuze of ik m'n cam aanzet of niet (als ik enkel als moderator fungeer doe ik het vaak niet), maar let vaak wel op wat mensen aan het doen zijn en hoe ze kijken. Ook druk typen etc. (met iets anders bezig zijn) kan een belangrijk signaal zijn.
Of druk typen (zeer alert aantekeningen aan het maken).
Het nut is overschat?
Weet je hoe deprimerend het is voor iemand die presenteert als de schermen uit staan. Je krijgt totaal geen feedback meer van de andere personen. Ik heb dan altijd het idee "wat heb je te verbergen? Luister je nog wel of ben je bezig met andere zaken?". Dus ik gooi er af en toe een vraag doorheen en dan merk je dat je gewoon helemaal geen feedback terug krijgt en dan weet ik genoeg.
Bij presenteren is het wel lekker als je anderen ziet zodat je kan zien dat je dingen moet verduidelijken of mensen weer bij de presentatie moet trekken. Feedbackloos presenteren vraagt zoveel meer energie.

Gewoon de camera aan houden. Als je met iemand spreekt op straat doe je dat toch ook niet met een zak over je hoofd? Zogauw ik iets moet presenteren vraag ik iedereen de camera aan te zetten tenzij hun internetverbinding het echt niet trekt.

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 4 november 2020 11:32]

Ik kan me best voorstellen dat men dat aanvankelijk helemaal niet wilde realiseren. Een DSLR is gewoon niet gemaakt voor streaming video en kan de sensor beschadigen. Waarschijnlijk doordat verschillende concurrenten het wel zijn gaan doen heeft men die trend gevolgd. Ik zou mijn camera daar nooit voor inzetten.
Puur uit nieuwsgierigheid, hoe kan streaming video de beeldsensor beschadigen. Ik bedoel, waarom is een gewone video-opname geen probleem, maar zou direct streamen dat wel zijn?
De duur van de werking van de sensor. De videomogelijkheid op een DSLR is ontworpen op korte videofragmenten en niet om bijvoorbeeld 1,5 uur dienst te doen als camera voor videoconferentie. De sensor wordt heet en gaat steeds meer ruis afgeven. Daar doe je een DSLR geen plezier mee. Ik zou dan een aparte camera kopen en de DSLR sparen.
Die ruis is inderdaad een mogelijk gevolg van een warme sensor, maar is niet meteen schadelijk. Zelfs met mijn Canon 5D2 kon ik zonder problemen uren aan 1 stuk filmen, net zoals met vele andere dslr's. Ja, sommige camera's raken oververhit, maar dat is meestal bij filmen in 4k of hoge framerates. Voor liveview en webcam functionaliteit kan er ook prima line skipping worden gebruikt en hoeft er ook geen data opgeslagen worden.

Sinds de eerste golf bood Canon al een dergelijke functie voor hun dslr's. Heb jij al geluiden gehoord van beschadigde sensoren en dergelijke?
Punt is dat ze er nooit voor gemaakt zijn en fabrikanten dus geen garanties kunnen geven dat de uitval tot een minimum beperkt blijft. Verschillende Nikonmodellen hadden in het verleden al een beperking van een half uur achter elkaar filmen (er waren ook al beperkingen van een kwartier, maar die kwamen voort uit een regel van de EU dat een fotocamera geen concurrent van een filmcamera mocht zijn).
Ik heb wel filmpjes gezien waarbij na 40 minuten de ruis in het beeld aanzienlijk begon toe te nemen. Dat was als gevolg van de hitte.
Het zou goed kunnen dat er nauwelijks sensoren sneuvelen, maar als een fabrikant dit soort software op de markt brengt en er sneuvelen wel aanzienlijk wat camera's ze ervoor op mogen draaien. Daarom gaan ze voor de veilige weg.
Dat halfuur was vanwege de EU belastingwetgeving, niet dat kwartier!
Je hebt gelijk inderdaad. Dacht even dat het een kwartier was.
Had zelf ooit een compacte Panasonic en die kon maximaal 15 minuten filmen. Iemand zei me destijds dat dat vanwege EU-wetgeving was, maar dat bleek achteraf niet te kloppen. Daar was ik even mee in de war... EU-wetgeving zegt inderdaad 30 minuten, anders is het een videocamera.
Mijn Nikon D7000 heeft idd een 20min beperking voor 1 shot. Al dacht ik dat dit was omdat bestanden op een FAT(32) partitie niet groter als 4GB mochten zijn, maar je kan zeker gelijk hebben.
20 minuten filmen met de D7000 zou ongeveer 3 GB opleveren. Mij lijkt dan de 4GB-limiet niet de reden. Volgens mij leest die camera ook ExFAT en dan heb je die limiet niet. Dan zou die dus langer moeten kunnen doorfilmen als het wel om die limiet zou gaan.
Dat verbaast me wel. Ik dacht dat DSLR’s best veel door Youtubers gebruikt werden (al heb ik geen idee waarom aangezien een volwaardige videocamera vaak goedkoper is).
Youtubers filmen vaak ook geen uren achter elkaar. Het zijn meerdere shots die gemonteerd worden. Een korte pauze tussen twee shots is vaak al genoeg om de sensor te koelen.
Je kunt met een DSLR goede foto's en goede films maken, maar met een filmcamera geen goede foto's. Ik denk dat dat een overweging is. Ik gebruik zelf ook mijn systeemcamera voor het maken van vakantie films en heb nooit overwogen een filmcamera te kopen. Maar ook dan maak je honderden korte clips die je monteert tot een film.
DSLR heeft standaard een grotere sensor dan een film camera. Je kan hierdoor met minder licht opnemen en nauwere depth of field (wazige achtergrond) verkrijgen. Je hebt ook meer flexibiliteit als het op lenzen aankomt, vermits in het lagere segment de pure videocamera's vaak ingebouwde lenzen hebben.

Met bvb een Canon EOS 250D (530 EUR) en een Canon EF 50mm f/1.8 STM (120 EUR) (=80mm na crop factor) kan je echt al heel mooie 4k beelden maken.
Ze zijn niet verplicht om dit te doen dus we kunnen het ook niet verwachten.
Ze zijn niet verplicht om dit te doen dus we kunnen het ook niet verwachten.
Haha, ze zijn ook niet verplicht betere camera's (in welke dimensie dan ook) te maken, toch heb vaak de verwachting dat een nieuwe camera op minstens enkele punten een vooruitgang is op het voorgaande model.
Je vergelijkt nu een gratis stukje software met hun core business.
Fijn dat fabrikanten soms meedenken hoe je hun producten op nog meer manieren kunt gebruiken. Niemand zal juist hierom een Nikon camera kopen, maar als je toevallig een Nikon camera hebt liggen en opeens van thuis uit moet werken terwijl je geen webcam hebt is dit wel een zeer fijne ontwikkeling!
(...)
Niemand zal juist hierom een Nikon camera kopen, maar (...)
Misschien niet om de feature kopen, maar wel om het gebrek eraan laten liggen. Vooral in het goedkopere segment maakt het nog wel verschil of de identieke camera's (qua fotoresultaat en kitlens) van Nikon en Canon een min of meer nuttige functie net wel hebben of moeten missen.
Ik heb net een 2ehands Sony handycam ingezet als webcam.
Niet via software, maar via HDMI uitgang en USB Video Class 1.1 standaard.
Werkt als een trein en zeer mooi beeld (zeker in verhouding tot klassieke ingebouwde laptop webcams)
Je moet er nog wel een losse microfoon bij hebben:

"Cameramicrofoons worden niet ondersteund. Gebruik een externe microfoon of de microfoon die bij uw computer is geleverd."

Jammer dat mijn oude trouwe D5000 niet wordt ondersteund.
Gebruik de normale camera van mijn Android phone als webcam met DroidCam via WiFi.
Werkt uitstekend en de camera is beter dan menig webcam.
Nadeel is dat je het scherm van je telefoon niet ziet, dus overweeg ik een afgedankte telefoon uit de la te trekken en dedicated voor dit doel in te zetten.
“ De maximale resolutie bedraagt 1024x768 pixels.”

Heb je helemaal niks aan dus. (Mening)
Veel ingebouwde webcams zijn 720p dus zo onbruikbaar is het niet. Hele volksstammen kunnen er mee werken
Ik heb de betaversie van de Nikon software getest met mijn Z6 en voor normaal webcam gebruik is het dikke prima hoor, de beeldkwaliteit is absurd goed vergeleken met een gewone webcam. Vooral veel lichtsterker (logisch).
Of doe jij je videoconferences per se in 4K?
Dit is puur bedoeld om een DSLR te kunnen gebruiken als webcam voor videoconferentie in coronatijd. Daar is die resolutie meer dan genoeg voor. Het is niet bedoeld om Full HD te gaan streamen voor mediakanalen.
Heb je helemaal niks aan dus
Je kunt dus werkelijk geen enkel scenario bedenken waarbij je met deze resolutie meer dan voldoende kwaliteit hebt? Echt niet?
Met zo'n goeie sensor? absoluut. Ik heb een oude canon die ik gebruik als webcam, ook maar 720p maar de kleuren en contrasten schieten ruim boven de duurste webcams uit. Wat heb je aan een 4k webcam als het alleen maar korrelig en grijs is.
Als je een systeemcamera hebt die dit niet ondersteund dan kan je met de hdmi output en een pricewatch: Elgato Cam Link 4K - Windows / MAC dit prima doen. Werkt plug & play.
Jammer... Heb nog een D5200 die net niet ondersteund wordt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee