NetMarketShare: Vijfde van alle pc's wereldwijd draait nog op Windows 7

Volgens NetMarketShare staat Windows 7 nog op meer dan een vijfde van alle computers wereldwijd. Microsoft geeft al bijna een jaar geen gratis beveiligingsondersteuning meer voor dat besturingssysteem.

Het aandeel van desktop-pc's en laptops met Windows 10 lag in de afgelopen maand op 64,04 procent. Daarmee is het recentste besturingssysteem van Microsoft het populairst, blijkt uit data van NetMarketShare. Die analyse maakt verder overigens geen onderscheid in versies van Windows 10. Opvallend is vooral dat Windows 7 nog erg veel gebruikt wordt. Op 20,41 procent van de desktops draait dat besturingssysteem nog steeds. Het aandeel daalt wel gestaag; een jaar geleden lag het percentage van Windows 7 nog op 29,5.

Microsoft geeft sinds 14 januari van dit jaar geen standaard beveiligingsondersteuning meer voor Windows 7. Wel is het mogelijk om Extended Support te kopen. Dat doen vooral bedrijven die om bedrijfstechnische of compatibiliteitsredenen niet makkelijk kunnen migreren naar een nieuw systeem. NetMarketShare laat niet zien of bedrijven wel of niet betalen voor verlengde ondersteuning.

MacOS staat in de analyse op de derde plaats van populaire besturingssystemen, maar met 4,88 procent van de installaties blijft dat ver achter op Windows. Dat is wel voor versie 10.15. Oudere versies, zoals 10.14 en 10.13, zijn apart in de lijst opgenomen, maar hebben aandelen van respectievelijk 1,41 en 1,11 procent. Linux staat ook in de lijst. Ubuntu wordt apart genoemd als distro die op 0,51 procent van de computers draait, en alle andere Linux-distro's zijn verder onder elkaar geschaard en hebben een gezamenlijk aandeel van 1,65 procent. Opvallend is dat ook Windows XP nog steeds is opgenomen in de lijst. Dat draait nog steeds op 0,87 procent van desktops, terwijl die ondersteuning al in 2014 stopte.

Het gaat om de laatste rapportage die NetMarketShare nog gaat vrijgeven. Volgens het bedrijf worden zijn gegevens minder betrouwbaar vanwege plannen van browsermakers om te stoppen met useragents. Details over de detectiemethode van het bedrijf zijn niet bekend. NetMarketShare gebruikt naar eigen zeggen browserdata van 'honderd miljoen sessies per maand, gedistribueerd over duizenden websites'. De alternatieve dienst van StatCounter hanteert trackingcode die op meer dan twee miljoen sites wereldwijd geïnstalleerd zou zijn en die maandelijks miljarden pageviews zou registreren. Volgens StatCounter is het marktaandeel van Windows 7 gedaald naar 16,8 procent.

NetMarketShare 10-2020

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

04-11-2020 • 10:05

136

Reacties (136)

136
132
91
13
0
35
Wijzig sortering
Ik heb nog Windows 7 op mijn 8 jaar oude laptop. Qua uiterlijk en werking vind ik Windows 7 mooier en fijner werken dan Windows 10. Ik heb het niet zo op die vierkante uiterlijk. Maar ook bijvoorbeeld de instellingen vind ik chaotisch in vergelijking met configuratiescherm. Bij de nieuwe programma verwijderen heb ik gehad dat er programma's niet instonden die bij de oude programma verwijderen er wel in stonden. Of dat de nieuwe de oude opende omdat de nieuwe het niet kon verwijderen. Ook bijvoorbeeld dat screensaver opties niet te benaderen is zonder een zoekopdracht (of was aangezien ik een keer gelezen heb dat dit ondertussen een keer toegevoegd is). De startmenu vind ik onhandiger. En zo zijn er nog meer dingen die minder fijn of omslachtiger werken. En ik ben niet de enigste in mijn omgeving die dit heeft. De meeste mensen in mijn omgeving die de overstap (moesten) maken naar Windows 10 schrikken zich rot. Nadat ik een klassieke startmenu installeer dan werd het een beetje acceptabel ieder geval.

Het enigste wat als nadeel heeft is dat internet explorer (het programma die ik gewoon het fijnste vind werken ook al is het minder veilig) te oud is voor sommige websites.

En bij zulke artikelen zoals dit blijf ik altijd vallen over het woordje populairst. Is het echt het populairst of is het vaak dat het verplicht wordt doordat de oudere Windows versies gewoon niet meer ondersteund worden / werkend te krijgen zijn op nieuwe hardware? Ik verwacht dat als Windows 7 gewoon nog updates zou krijgen en Windows 10 niet zo geforceerd werd dat de percentage wel een stuk hoger zou liggen. Vooral bij de niet gamers die dus de nieuwe grafische technieken niet nodig hebben. Laat is een pol starten die vraagt welke Windows je zou willen gebruiken. En dan van uitgaande dat elke Windows gewoon de nieuwste games zou kunnen draaien met dezelfde grafische mogelijkheden, dat elke programma (versie) zou werken op elke Windows (dus bijvoorbeeld internet explorer 11 op Windows 95) en dat ze gewoon updates zouden krijgen waardoor elke Windows veilig en stabiel zouden werken. Dan zou je tenminste echt weten welke versie en het populairste zou vinden.

[Reactie gewijzigd door Daoka op 22 juli 2024 15:44]

Windows 2000! Met afstand de beste. Kopieert bestanden bijvoorbeeld véél sneller dan W7 en W10.
En overzichtelijk. Een besturingssysteem dat op véél snellere hardware het voor elkaar krijgt om trager te zijn wou iemand beter noemen? Uit welk gesticht is die ontsnapt?
Iemand die begrijpt dat "snelheid" alleen niet het enige criterium is om een OS te beoordelen, of "beste" te noemen. Iemand met een gezond verstand dus.

[Reactie gewijzigd door Eagle Creek op 22 juli 2024 15:44]

Afwezigheid van spyware is ook een zeer groot pluspunt. Weer wint Windows 2000.
Windows 2000 werkte echt goed. Op welk punt zouden latere Windows versies beter zijn?
XP begon al met slechter scherm gebruik. Heel veel ruimte verspilling. Minder overzicht.
Windows 8 liep hier al tijdens de set-up onherstelbaar vast.
Op de laptop waar het op was voor-geïnstalleerd...
Windows 7 zo veel mogelijk in classic mode is nog enigszins bruikbaar.
Ik hielp altijd veel kennissen met pc problemen. Bij W10 weiger ik. Idiote tegel gedoe.
Ik had geen antwoord verwacht maar wel leuk. Zelf denk ik dat ik toch voor Windows XP zou gaan. Vooral omdat het overzichtelijk is, niet te veel extra spullen erin waar je het gevoel bij heb dat als een algemene gebruiker nooit gebruik van maakt en wat simpele dingen erin die ze juist bij nieuwere eruit hebben gehaald zoals bijvoorbeeld dat je in de prullenbak al kan zien hoeveel ruimte de bestanden in gebruik nemen in plaats van alleen de aantal bestanden.
Zelf gebruik ik nog een oude laptop. Windows 7 draait hier perfect op maar Windows 10 is te zwaar en heeft drivers problemen.

Om een compleet nieuwe laptop te kopen terwijl ik dit niet nodig heb om alleen up to date te zijn motiveert nog niet echt
Ik heb dat ook gemerkt bij een paar mensen om mij heen. Daar draaide WIndows 7 sneller op die machine als dat Windows 10 dat deed. Het helpt wel als je er een SSD in stopt, of het geheugen vergroot als het minder dan 2 GB is. Dan draait Windows 10 een stuk beter.
Gaat om een Dell Inspiron 6400 met een ssd en 4gb geheugen. Ik denk dat het een driver probleem is, van alles geprobeerd maar Windows 7 blijft sneller helaas :)
Als 10 iets niet is, is het zwaar. Het is lichter dan 7, en kan over het algemeen prima overweg met 7 drivers.
Mn dell inspirom 6400 met 4gb geheugen en ssd blijft er problemen mee hebben. Windows 7 werkt perfect waarbij Windows 10 vrijwel niet te doen is. Heb van alles geprobeerd qua verschillende drivers

[Reactie gewijzigd door AOC op 22 juli 2024 15:44]

Het is niet zwaarder, maar Win 10 heeft veel ram nodig, minstens 8GB, dan draait het ok op een oudere pc.
8gb ram wordt enkel ondersteund bij een 64bit systeem, daar waar oudere pc's enkel 32bit aankunnen. Je kan er dan zoveel ram induwen als je wil, het systeem zal maximaal 4gb effectief gebruiken.
3GB zelfs op oude hardware, maar op een c2d met 8GB en SSD werkt het gewoon goed, mits 64 bit.
Het is dus wel zwaarder want meer geheugen nodig.
Ligt er aan of je als Twiekert een untouched Home edition installeert of bv. LTSC die je fatsoenlijk configureert met GPO of registry, etc.

Heb ooit een (LTSC, maar kan in theorie met elke versie) naar minder dan 200MB aan RAM usage gekregen.
10 is zeker niet lichter dan 7. In elk geval qua werkgeugen. CPU zal erom hangen.
Technical debt comes with an interest. Het lijkt altijd makkelijk 'waarom upgraden, het werkt toch?' Krijg je altijd spijt van...
Klopt, en van upgraden krijg je net zo goed spijt.
De waarheid ligt in het midden en is afhankeljik van je beleid, eisen, beschikbare mankracht.
Klopt, en van upgraden krijg je net zo goed spijt.
De waarheid ligt in het midden en is afhankeljik van je beleid, eisen, beschikbare mankracht.
De oplossing is om je 'spijt' zo klein mogelijk proberen te houden.

Mijn voorkeur gaat daarom uit naar liever heel vaak kleine upgrades en wijzigingen, dan heel soms een 'big bang'. Voor consumenten-software heb je het niet zelf in handen, daar rol ik de dobbelsteen maar en zet 'automatisch updaten' aan, in de hoop dat zo'n bedrijf de processen voldoende op orde heeft.

Professioneel betekent dit dat ik absoluut op een aggressief, maar component-gericht patch-beleid stuur (zowel als leverancier zelf, als als onderhouder van systemen). Als je er vroeg bij bent, is terugrollen van een patch op 1 component makkelijker (en vervolgens aan een fix/workaround gaan werken, of bij de leverancier aankloppen), dan wanneer je lang wacht.

Het is wel een stuk bewerkelijker dan zeggen "1x in de zoveel maanden, update ik alles", maar kort-cyclisch, ook in je onderhoud, reduceert echt een hoop ellende. Vanuit een leveranciers-perspectief is het eigenlijk ook echt wel fijn: elke sprint levert gewoon een werkende release, geen gezeur.
In welk opzicht ligt de waarheid "in het midden" als je moet kiezen tussen een veilig systeem en een onveilig systeem? Een beetje onveilig is nog steeds onveilig.
in het midden slaat met name op het feit dat een update vaak niet enkel security fixes bevat, maar ook allerlei andere veranderingen en verbeteringen. Dat lijkt prima, maar dat kan wel betekenen dat er in jouw applicatie-omgeving, die als bedrijfskritische applicatie bij al jouw klanten draait, ineens iets niet meer werkt zoals een paar maanden eerder. Er zijn weinig bedrijven die zin hebben om vlak na een door MS gepushte windows update al hun klanten op te moeten bellen om uit te leggen waarom hun bedrijfskritische systeem niet meer naar behoren werkt, of zelfs down is, en hoe lang het zal duren voordat ze het probleem zullen hebben opgelost, en hoeveel downtime die klant dus kan verwachten.

En zelfs bij security-updates kan het voorkomen dat iets wat eerder werkte dat ineens niet meer doet. Bijvoorbeeld omdat de eerdere manier onveilig was, en niet anders gefixt kon worden dan door een niet-backwards-compatible verandering. En als jouw applicatie daarvan nu net afhankelijk was, dan hebben al je klanten ineens een probleem, en dus jij ook.

Kortom: een update is heeft voordelen, maar kan ook heel veel problemen geven. Vandaar dat de waarheid in het midden ligt.

En dan ga ik nog helemaal voorbij aan de mogelijkheid die @BleghBlarg noemt, dat een update nog onvoldoende getest is, en nog problemen met zich meebrengt die niet hadden gehoeven. Oftewel: nog 'te nieuw' is
Ik denk dat er wordt gedoeld op het feit dat nieuwe updates "te nieuw" zijn. Het gebeurd vaker dat een nieuwe update toch nog wat problemen vertonen als het bij het grote publiek uitrolt.
Ik zou dit graag willen vergelijken met LTS versies in linux. Geliefd voor server gebruik. Alle kleine updates wel meepakken maar echt een groot verschil pak je eens in de twee jaar op. En Het is heel normaal om na het uitkomen van een LTS om nog de x.1 update af te wachten zodat de kinderziektes er uit zijn.
Je upgrade in dat geval dus niet gelijk bij het uitkomen van een nieuwe LTS.

Disclaimer: Dat is de enige manier waarop ik "in het midden" als een correcte uitspraak kan zien.
Een nieuwe versie van je OS is ook niet per definitie veilig... Daarnaast spelen er heel wat meer zaken mee dan alleen OS-veiligheid. Er onstaan weer allerlei andere veiligheidsrisico's bij een OS-upgrade en de daarmee samenhangende aanpassingen.
Maar op een gegeven moment zul je toch moeten upgraden, dus krijg je die problemen net zo goed, lijkt me beter om het maar gehad te hebben dan
Vroeger sloegen bijvoorbeeld bedrijven vaak een versie over, werkte prima 98>XP>7>10.

Maar sinds Windows 10 zal het wel veranderen omdat updates gewoon heel anders werken; twee grote per jaar + de gebruikelijke kleine. Geen reden meer om de zoveel jaar een hele nieuwe versie te moeten installeren.
Anoniem: 486069 @i7x4 november 2020 10:51
Dan kun je toch beter zorgen dat je op w10 zit? Daar voorkom je upgrade problemen in de toekomst mee
Juist niet. Bij elke upgrade veranderen weer dingen met betrekking tot drivers of beveiligingen.
Hierdoor kan een systeem dat perfect werkte met Windows 10 na een update het spontaan niet meer doen.
Dit probleem heeft zich inmiddels meerdere keren voorgedaan. Van 1607 naar 170x. Van 170x naar 190x.

Windows 10 1511 is een totaal ander OS dan Windows 10 2004. En dat wil je niet in een productie omgeving.
Of dat erg is hangt ook van je bedrijf af. In ons MKB bedrijf (30 medewerkers, Internet-branche) draait iedere PC al sinds het uit kwam op Windows 10 en is met elke upgrade automatisch meegegaan (weliswaar met het slow model dus paar maanden vertraging). Nog geen enkel probleem ervaren dat hardware niet meer werkte of PC's na een update niet meer bruikbaar waren of zo. Dat driver probleem herken ik echt niet voor gewone kantoormachines. Dat is ook 'productie'.

Als systeembeheerder vind ik het een hele verademing t.o.v. Windows 7 of 8.x. Het standaard beveiligingsniveau van 10 is stukken beter en de upgrades gaan sneller en soepeler.
Tuurlijk, ontken ik ook niet toch? :)
En toch kan je elke 'update' van Windows zien als als een nieuwe versie. Zeker, de verschillen tussen de versies is een stuk kleiner omdat ze vaker uitkomen, maar een bedrijf zal elke nieuwe versie moeten testen alsof het een nieuwe versie is. Logisch als je ook zie hoe vaak er toch bepaalde problemen zijn. Ik vermoed dat bedrijven ook versies dus gaan overslaan. Microsoft support bepaalde versies van Windows 10 volgens een bepaalde duur, dus je kan prima versies overslaan.

Dus wat bedrijven betreft veranderd er niet zo heel veel qua updaten.
Maar de ondersteuning voor die versies wordt wel veel sneller ingetrokken dan de ondersteuning van complete OS'en. Zo doende hoopt Microsoft dat bedrijven hun zaken op orde brengen. Want er is geen enkel valide excuus om nu nog als bedrijf op die oude shit te werken.
Anoniem: 1028301 @Seth_Chaos4 november 2020 19:14
Weet je hoeveel apparatuur er nog werkt op oude MS besturingssystemen, waarvoor geen nieuwere versies zijn geschreven, bijvoorbeeld in ziekenhuizen?
Apparatuur waarvan de leverancier, fabrikant geen ondersteuning meer leveren of falliiet over overgenomen zijn.
En dan wordt er voor gekozen er maar mee door te werken met alle gevolgen van dien. In plaats van naar alternatieven te kijken. Software kan herschreven worden. Met wat kunst en vliegwerk is oude software ook vaak werkend te krijgen op nieuwere OS'en. Er kan nieuwe apparatuur aangeschaft worden. Er zijn legio's aan andere paden te kiezen. Maar uiteindelijk kiezen ze toch altijd weer voor het makkelijkste en gevaarlijkste pad. En wordt er Russisch roulette gespeeld met cruciale systemen en gevoelige data.
1 grote per jaar + 1 kleine.
Toch wel. Windows 10 server komt eens in de drie jaar uit. Die vervang je dus nog steeds na 6 jaar.
moeten van wie?
Bij een bedrijf oké. Maar op je thuis pc moet je niks...
Toch wel. Je kunt niet meer kiezen of je updates wil of niet.
Met een editie van Pro of hoger wel.
Dan kan je via een Group Policy dit uitschakelen of uitstellen.

https://www.windowscentra...-automatically-windows-10

[Reactie gewijzigd door tha_crazy op 22 juli 2024 15:44]

"maar het werkt toch?"
Mensen die nu nog op Win7 draaien interesseren zich echt niet zo veel om de updates gok ik zo.
Tot ze niet meer kunnen verbinden, zonder zelf te moeten zorgen voor de installatie van protocol versies, met bijvoorbeeld hun e-mail provider. Win 7 heeft officieel geen TLS 1.2 en dat wordt door steeds meer providers vereist. Een gebruiker kan deze zelf installeren natuurlijk, maar de gemiddelde Win7 gebruiker lijkt me eerder IT onwetend, dan IT competent.
Klopt, maar dan moet je ook niet zeuren als je ineens je foto's kwijt bent omdat je computer gecryptolocked is, of je provider je afsluit omdat je een spamserver geworden bent. Of een bank waar je geen internetbankieren meer op mag doen omdat je systeem niet meer veilig is.
Of you zet automatische upgrades aan, en merkt dan dat er van alles en nog wat niet meer werkt. zo ben ik op een iPhone alles kwijt geraakt omdat nu een verplichte update niets meer werkte en ons bedrijf heeft liever niet dat je dingen lukraak in een cloud zet.... De Apps staan bij Apple, dus die krijg je terug, instellingen en userdata? bye-bye! Tuurlijk, af en toe moet je wel, maar of je systeem nou al met al betrouwbaarder wordt van updates... ik ben er nog steeds niet uit!
Ik denk dat het gros van de PC's die nu nog op Win7 draait niet echt PC's zijn die voor dagelijks gebruik zijn, maar eerder een specifieke taak hebben. Ik heb zelf nog een meterkastPCtje staan die op Win7 draait, wel op het netwerk, maar niet actief voor internet.
waarom niet gratis upgraden met windows assistant tool ?
Anoniem: 486069 @er0mess4 november 2020 10:53
Doelde ook vooral op de bedrijven, had daar wat meer duidelijkheid in kunnen geven. Mijn ervaring als computerhulp aan huis is dat mensen hun pc net zo lang gebruiken totdat deze kapot gaat, vervolgens een nieuwe kopen met de nieuwste windows versie en dan weer een aantal jaartjes vooruit kunnen, dit zal met w10 vast langer zijn dan met w7/w8 :P
Wellicht moeten ze eens starten met het verhalen van de schade van botnets op de afzonderlijke zombies die op 15 jaar oude shit werken zonder hun verantwoordelijkheid te nemen als het gaat om de veiligheid van hun pc, en het internet in zijn algeheel.
Wel een plan. Auto's keuren we ook jaarlijks op veiligheid. En geheel terecht ook. Maar dit is vast lastig te realiseren. Mensen zijn zich vaak ook niet bewust van de risico's. Als het aan mijn moeder lag zat ze ook nog steeds op Office 2003. Sterker nog, zonder druk van mij en m'n pa zou ze nog Windows 3.1 draaien denk ik.
Nee hoor, je verplicht gewoon al je klanten op outdated rotzooi te werken en zegt dat ze niet mogen updaten. Jouw probleem opgelost.
Totdat je klanten dat straks niet meer pikken omdat ze zelf met de problemen zitten en laat de concurrent dit nou net allemaal wat beter geregeld hebben ;)
nog nooit spijt gehad van upgrades. Niet prive en niet zakelijk. Veiligheid gaat altijd voor, de rest lost zichzelf vanzelf op.
In bepaalde sectoren wel, maar in de gezondheidszorg zijn er risico's die veel groter zijn dan een probleem veiligheidsprobleem in Windows.
Ja, maar je gaat hoop ik een medisch apparaat dat Windows 7 (of zelfs XP) draait ook niet gebruiken als webbrowser.
Nee, maar veiligheid van een OS draait natuurlijk niet alleen om webbrowsers.
Uiteraard, maar als ik het goed heb meet dit bedrijf webbrowsers.

En ik hoop toch dat cruciale apparaten en een bedrijfsomgeving niet aan hetzelfde netwerk hangen als de gasten WiFi.
Nee, cruciale apparaten hangen vaak helemaal niet aan het netwerk of enkel in een apart VLAN, maar een medisch staat tegenwoordig niet meer op zichzelf. Vele systemen bieden een client-server pakket waarbij het apparaat zelf los van het bedrijfsnetwerk data genereert wat vervolgens wel via clientpc's die wel op het netwerk zijn aangesloten wordt geanalyseerd. Als je dan wil migreren van OS aan de clientkant zegt de leverancier doodleuk dat ze geen ondersteuning hebben voor een hogere versie van Windows, of ze hebben het wel en betaal je de hoofdprijs, of ze hebben de hele architectuur omgegooid waardoor embedded databases ineens een losstaande server behoeven (of omgekeerd), koppelmogelijkheden zijn veranderd, outputmogelijkheden aangepast, algoritmen aangepast. Vaak moeten dan de analyses opnieuw gevalideerd worden, hele nieuwe koppelingen gebouwd worden, interface aanpassen etc.
Je kunt dat wel allemaal vooraf in een aanbesteding eisen dat een OS-upgrade geen grote impact mag hebben, maar dan krijg je gewoon een flink bedrag bovenop de aanbiedingsprijs of ze vinden gaten in de eisen omdat je in een aanbesteding nooit heel specifiek over één product mag praten.
Als je als ziekenhuis enkele tientallen van die apparaten hebt waarbij dit soort dingen optreden, kies je ervoor om extra support te betalen. Dat is dan goedkoper dan alles aanpassen.
Klopt inderdaad, uit service heb ik de gebruikers op ons cluster elke nieuwe GCC versie gegeven die er uit kwam, de afgelopen paar jaar, maar dan willen ze allerlei software mee gecompileerd hebben. Dat terwijl het qua performance vrijwel niks uitmaakt. Dus de komende tijd zullen ze het met 10.2 moeten blijven doen. :)
Je moet upgraden, klaar. Thuis, op het werk, overal moet je upgraden of anders fysiek afgekoppeld worden van elk netwerk. Dat is de enige manier om veilig te werken.
Klinkt leuk en op zich heb je natuurlijk gelijk, maar ik ga geen prima werkende laptop weggooien omdat er geen W10 drivers beschikbaar voor zijn.
Op zich heb ik tot nu toe nooit driver problemen gehad, af en toe een beetje klooien maar windows 10 slikt de meeste drivers wel.
Linux ook, is veel beter voor oude hardware dan windows.
Het is echt heel zelde dat je voor je oude laptop geen windows 10 drivers te vinden zijn, of je laptop moet nog van voor het windows 7 tijd perk zijn. en dan kan je langzaam gaan afvragen of het echt nog een prima werkende laptop is.
Geleverd met Vista, gedown(maar toch up)-grade naar XP en later naar 7 gegaan. Ding doet met 7 alles wat ik ervan vraag en met 10 niet, dus dan is het een prima werkende laptop als je het mij vraagt.
ach ja, als je er zelf tevreden mee bent met een laptop uit het stene tijdperk (2008) gewoon houden dan.
Yup, ook buiten de werkomgeving. Ik draai op mijn gaming PC nog steeds op Windows 8.1 en heb de gratis upgrade destijds lekker over geslagen, want ik ga niet iets veranderen wat gewoon prima werkte.

Maar ja, nu komen de eerste games uit die Windows 10 vereisen :) Of Microsoft game pass. Of de laatste SQLServer. De beperkingen beginnen op te stapelen.
Of drivers voor nieuwe hardware. Nvidia brengt namelijk geen drivers uit voor Windows 8(.1) vanaf Turing en AMD al vanaf Polaris 20.
Officieel natuurlijk, want zolang die windows 7 support er wel blijft, zullen deze drivers hoogstwaarschijnlijk ook wel werken op Windows 8(.1)
Bij AMD kun je gewoon handmatig via het .inf bestand in apparatenbeheer de GPU driver installeren, dit is mij gelukt op Windows Server 2019 en 2012R2 met een 5700XT videokaart.
Bij Nvidia kon je volgens mij iets aanpassen in een .cfg of wellicht ook het .inf bestand waardoor je officieel niet ondersteunende drivers alsnog kunt installeren, dus dan zouden de nieuwste GPU's ook onder Windows 8(.1) en server 2012(R2) moeten kunnen draaien.

Uiteraard is dit allemaal categorie " Tweaken "
De gewone consument zit als het goed is al lang op 10 of neemt de gebreken voor lief.
Kan inderdaad bevestigingen dat dit werkt voor mijn AMD RX580 op Windows 8.1, te debiel voor woorden als je het mij vraagt... Want Windows 7 is niet langer supported, maar worden dus nog wel drivers voor gemaakt... Terwijl Windows 8.1 (die nog binnen support is) gewoon vergeten word :(
Heeft waarschijnlijk iets met marketshare te maken.
Windows 8(.1) wordt gewoon niet veel gebruikt en daardoor droppen soft en hardware leveranciers de support van dit OS.
Dit zag je destijds met Vista en XP ook; XP kreeg een tijdje nog wel driver updates van Nvidia terwijl Vista deze niet meer kreeg en nog wel in extended support zat.

Windows 7 wordt ook nog wel door veel gamers gebruikt en daardoor is het voor zowel de game makers als ook Nvidia en AMD nog aantrekkelijk om Windows 7 te ondersteunen.
Maar buiten de gamingmarkt en videokaarten om zie je wel dat ook Windows 7 al vaak niet meer wordt ondersteund.
Zo heeft mijn PC met Threadripper 2950X ( met alles wat daarbij hoort zoals chipset ) uit 2018 enkel support voor Windows 10, net zoals mijn laptop met een AMD 4800H processor.

Windows 7 en ook 8(.1) zijn eigenlijk al een tijdje '' EOL '' bij soft en hardware leveranciers.
Het is nog uit coulance dat beide OS'en in sommige gevallen nog ( gedeeltelijke ) support krijgen, zo moet je het denk ik zien.
Het ding is alleen dat een driver gemaakt voor Windows 7 ook gewoon door compatibiliteit werkt op Windows 8.1, hun installer preventeert me echter om de installatie uit te voeren op normale wijze.

Ik snap dat ze het liever niet supporten, maar als ik €500 dok voor een videokaart kunnen ze heust wel even snel een installatie uitvoeren en kijken of de driver nog werkt (of lever op zijn minst een legacy driver). Ik verwacht niet het laatste en het nieuwste, maar dat een kaart compleet niet meer werkt op een OS die gewoon nog security updates en daarnaast dus gewoon backwards compatibillliy heeft vind ik niet te excuseren.

[Reactie gewijzigd door smiba op 22 juli 2024 15:44]

Heb ook wel even gewacht met de upgrade van 8.1 naar 10, uiteindelijk wel gedaan en nooit spijt van gehad achteraf. Windows 10 zit op bepaalde vlakken gewoon beter in elkaar en heeft in mijn ogen geen nadelen tov. 8.1 dus win win :P
Ik had vorige week zelfs een programma dat een bepaalde Win10 versie ging vereisen. Die PC zat nog op 1809 (ja ik weet dat de ondersteuning vanaf dinsdag stopt) maar dat programma wilde dus toen al minimaal versie 1903.
Dus het kan zelfs al een stapje verder dan alleen Windows 10
Degene (Microsoft) die de shit krijgt als hun oude software niet meer werkt, idd - ze investeren nog steeds om software van 5, 10, 20, 30 jaar oud te laten werken, omdat bedrijven daar weer tientallen miljoenen in gestoken hebben. Die bedrijven betalen Microsoft weer speciaal voor support voor oudere versies van hun besturingssysteem en software.

iig, al enkele jaren heeft Microsoft daar ook genoeg van en werken ze aan "evergreen" software, dwz, software zoals Edge en Windows die zichzelf automatisch updaten. In theorie incrementeler dan oudere versies van Windows, maar in de praktijk hebben ze nog best vaak problemen.

Office, ik weet niet eens of die nog een installeerbare versie heeft. Web-based software is vaak per definitie "evergreen".
Upgraden om het upgraden is ook niet altijd top, maar als je beveiliging niet bijgewerkt wordt, dan is het al snel een dure grap ja.

Ik denk dat veel bedrijven die nu nog op Windows 7 zitten met veel machines, ook binnenkort nog wel veel malware en ransomware gaan krijgen.
Ik werkte ooit in een bedrijf waar machines van meer dan tien jaar oud nog prima functioneerden. Met Windows NT als ik me goed herinner. De besturingsprogramma's voor die machines waren niet verkrijgbaar voor een nieuwer OS.
Een machine van twee ton vervangen omdat het besturingssysteem verouderd is, was geen reële optie.
Een reserve pc van 'marktplaats' halen wel.
Ja, op zich... Maar dan hang je hem niet aan het internet :)

[Reactie gewijzigd door hooibergje op 22 juli 2024 15:44]

Liever niet, maar het gemak dient de mens toch?
Maar toch is het vreemd dat de bij grotere bedrijven veel gebruikte LTSB/C versies gedraaid wordt 1507, 1607 en 1809.
Microsoft zijn eigen "Long term" ondermijnd door office 365 features nu al niet aan te bieden op de 1507 en zelfs al 1607 (EOL date 2026)
Dus waar zit je technical debt?
Ook software leveranciers gaan hier niet in mee die zeggen soms al alles lager dan 1809 wordt niet ondersteund.
En dit is de reden waarom W10 updates forceert en ik er eigenlijk wel heel erg happy mee ben. Al het gepeupel dat niet (tijdig) upgrade en update!
Dat geforceer heeft er wel voor gezorgd dat mijn vrouw weer op windows 7 zit, als je een klein bedrijf hebt kun je het je niet permitteren dat er steeds dingen niet werken of in het midden van je werk een upgrade gebeurt.
Volgende week gaat ze op linux mint over, hoef ik niets aan te doen want ze heeft zelf voldoende verstand van ict. Kan het alleen maar toejuichen.
Want bij Linux kan er niets fout gaan..
De laatste keer dat ik een probleem had met een Windows 10 update die ik niet zelf op kon lossen kan ik me niet eens herinneren.
En als je vrouw wel met Linux om kan gaan, maar niet een eventueel probleempje met een Windows update op kan lossen klopt er niets.
Klinkt ietwat ongeloofwaardig.
Daarbij weet ik natuurlijk niet wat voor soort bedrijf je vrouw heeft, maar de gemiddelde werknemer met Linux lijkt mij lastiger en tijdrovender dan dat eventuele Windows update probleempje.
[..] maar de gemiddelde werknemer met Linux lijkt mij lastiger en tijdrovender dan dat eventuele Windows update probleempje.
Hoezo? Nooit geen enkel probleem gehad met Linux, ook niet voor medewerkers. Linux maakt oudere, nog goed werkende, machines weer snel genoeg om op te werken en is verder uiterst betrouwbaar. (je bent zelf weer eigenaar van je eigen computer)
Dat onderscheid (in ondersteuning van oude machines) zie ik tegenwoordig niet meer. Windows 10 kun je prima op vrij oudere hardware draaien terwijl ik van Linux juist merk dat hun ondersteuning voor oudere hardware minder aan het worden is. Ik probeerde laatst op een oude netbook Lubuntu te installeren en merkte dat daar ook al dingen niet meer in ondersteund werden. Dat was in het verleden beter.
Hmm, wij draaien een dozijn Ubuntu machines en die zijn toch echt niet probleemloos. Ondanks 16GB RAM crashen ze eerder onder memory load. En ze voelen ook zeker niet sneller aan dan wanneer er Windows 10 op gestaan had.

Ja, je kunt Linux beter tunen voor kleine machines dan Windows (de duizenden Alpine linux containers die we draaien zijn daar bewijs van), maar we hadden het hier over desktop gebruik en daar zie ik weinig verschil.
Dat is waar maar dat gebeurt vooral bij het opzetten van het systeem en als je geen rare ppa's gebruikt is na installatie een linux systeem (mint, ubuntu) heel stabiel.
Verder geen automatische updates gebruiken en regelmatig een timeshift backup op een externe drive maken voor de zekerheid .
Zoals ik al in een andere post aangaf is het nu vooral haat tegen alles wat microsoft is maar onderschat de grootte van die groep mensen vooral niet.
Voor het dagelijks gebruik van de normale gebruikersapplicaties is er geen enkel verschil in moeilijjkheidsgraad van bediening, of zelfs een licht voordeel voor Linux..

Als het op updates aankomt, dan is nu ongeveer wel het punt gepasseerd dat (gemiddeld gesproken) een Windows update, of op zijn minst de halfjaarlijkse upgrade, meer breekt dan een vergelijkbare update van een grote Linux distro. Vroeger was dat een berucht Linuxmankement, nu is het een berucht Windowsmankement. Verder kun je Linux-updates makkelijker managen.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 22 juli 2024 15:44]

Alleen al het feit dat W10 mijn trackpad bij iedere grote update terug zet naar natural scrolling irriteert me al genoeg dus ik begrijp de negatieve gevoelens over updates wel.
Copy that, maar dan met een TouchPad en een card reader, heel irritant.
Wel verstand hebben van Linux en zelfs je werk ermee doen maar geen update van Windows 7 naar Windows 10 kunnen uitvoeren klinkt een beetje... raar.
Er zit natuurlijk een verschil tussen eenmalig een upgrade uitvoeren naar Windows 10 / Linux of nadat je dit hebt gedaan, telkens geconfronteerd worden met automatische updates zodra die er zijn, waardoor de prestaties ( flink ) achteruit lopen terwijl jij aan het werk bent.
Was in dit geval geen werk, maar toch; Windows ging bij mij ook eens updaten op mijn pc ( met Threadripper notabene ) toen ik een TV stream zat te kijken.
Ik merkte dit gewoon op doordat ik om de zoveel seconden een soort van lag kreeg.
Dus ik begrijp heel goed dat die automatische updates bij mensen voor veel ergenissen kunnen zorgen, je bent gewoon ergens mee bezig op dat moment en dan moet niet Windows ineens allemaal zwaar belastende achtergrond taken uitvoeren.

Gelukkig zijn er oplossingen voor via regedit en gpedit, maar daarvoor moet je wel minimaal de pro versie hebben en het liefst nog de enterprise versie waarbij je telemetrie ook zo goed als de nek mee kunt omdraaien.
Anoniem: 1028301 @JohanNL4 november 2020 19:58
Jij kunt dan nog zelf je pc zodanig instellen dat je het automatisch updaten zelf in de hand hebt,
hoeveel comsusment gebruikers kunnen dit zelf?
Klinkt een beetje onrealistisch bedoel je...
Anoniem: 1028301 @Cergorach4 november 2020 19:55
Kan ook een andere reden hebben, ik ben naast Linux,windows 7 gewend, ik wil voor geen geld windows 10 op mijn pc of laptop, ondanks dat deze gratis geinstalleerd kunnen worden.

Het verschil tussen windows 7 en windows 10 is te groot.
Dat bedoel ik dus, fanatieke Linux gebruikers. Maar als Linux je voorkeur heeft, gebruik dat dan en zeg dat dan. Als je dan toch Windows voor iets nodig hebt, neem W10. Als je dan toch W7 gaat gebruiken ben je deel van het 'probleem', tenzij je W7 PC/VM geheel geen netwerk verbinding heeft en er dus niemand misbruik kan maken van de security gaten.

Kunnen we geen APK keuring instellen voor computers? Gebruik je een niet up-to-date OS: No Bueno! Meteen internet gebruik blokkeren! Hoe denk je immers dat die botnets met een paar miljoen Windows PCs maar blijven overleven?
Anoniem: 1028301 @Cergorach4 november 2020 22:33
Moet ik, omdat jij een blijkbaar een probleem hebt met Linux, of met met Linux gebruikers, hier uiteen zetten, wat ik doe en met welk os van mijn pc.
De systemen zijn dualboot Linux/win7 om dat ik een Dymo printer wil blijven gebruiken, er een programma draait in Windows, wat ook in Windows 10 draait.

Windows 10 vindt ik een kut programma, waar ik mij aan erger als ik soms op een vreemde pc er mee werk bij derden.

Om je gerust te stellen; windows wordt niet online gebruikt.

Flikker lekker op met je vooroordelen "fanatieke Linux gebruikers" en je "deel van het probleem"
OT, van updaten kan Windows nog heel veel leren van Linux.
Waar staat dat ze dat niet kan? Er staan nadelen van Windows 10 opgesomd waardoor ze die keuze bewust heeft gemaakt.
Het is meer een soort boosheid en frustratie, en dat ze iets kan wil niet zeggen dat ze er tijd voor heeft of zin in heeft.

Het begon al met de geforceerde update van windows 7 naar 10 die de hele pc naar zijn mallemoer hielp.
Backup image teruggezet en de upgrade update verwijderd. Na een tijdje toch maar gecontroleerd naar windows 10 overgegaan. Toen allerlei updates op rare tijden, ja dat kan je zelf plannen maar wisten wij veel in 2015-2016. Toen midden op een dag geen rekeningen en pakbonnen meer kunnen printen omdat een oude verkeerde printerdriver werd geïnstalleerd.
Een van de volgende "updates" bracht de machine in een bootloop, dat was de druppel, dus data veiliggesteld en windows 7 er weer op. Kan zijn dat het anno 2020 beter is geregeld maar het vertrouwen is volledig weg.

We hebben ook nog apple overwogen maar dat lijkt op termijn te duur.
Ik heb hetzelfde gehad met videokaart drivers en audio drivers. Windows 10 update kwam langs en ik kon een backup terugzetten. Mijn thuis PC is al meerdere malen in de soep gedraaid. Dat terwijl ik alleen Steam+spellen er op heb staan. Ik heb niet eens een browser geinstalleerd. Ding start op in big picture mode en gaan. Zakelijk ook behoorlijk wat computers met problemen gehad na Windows 10 updates. Dat terwijl misschien 2% van de computers bij ons Windows draait (hoge schatting). Rest draait Linux en werkt goed. de laatste maanden gaat het wel redelijk, maar ik ben echt niet zo te spreken over Windows 10. Daarnaast alle nieuwsberichten met gigantische problemen die er elke update weer zijn. Ik hoop dat Windows 11 verbeteringen gaat brengen.

[Reactie gewijzigd door ArawnofAnnwn op 22 juli 2024 15:44]

Ik doe zelf altijd elke avond om 5 uur op mijn werk laptop de Windows 10 updates. Duurt meestal maar een minuut en dan inpakken en gaan. Volgende ochtend aan en een paar seconden extra wachten.

Verder heb ik nooit gehad dat mijn Windows installatie van zowel mijn werk laptop als gaming desktop een geforceerde update heeft gehad.

Maar dat is misschien omdat ik altijd meteen update, dan hij dan niet raar gaat doen?
Goed bezig, echter 1 keer per week is eigenlijk wel genoeg, want MS brengt patches elke dinsdag uit.
Of je stelt je boel in dat updates niet tijdens werk-uren gebeuren.
Als klein bedrijf (ik ben systeembeheerder bij een bedrijf van 30 medewerkers) is Windows 10 juist super. Het werkt snel, is veel veiliger dan Win 7 en updates gaan veel soepeler. Haar situatie kan natuurlijk anders zijn, maar ik ben er blij mee als beheerder en mijn collega's die ermee werken ook.

Zo ook met Office. Ik ken nog kantoren die Office 2003 draaien en enorm opkijken tegen een upgrade naar de nieuwste versie omdat het zo'n grote stap is. Wij gaan automatisch mee met de updates van Office 365 ProPlus, waardoor elke stap nauwelijks merkbaar is.

Zakelijk is het wel verstandig om de Pro versie van Windows te draaien en je updates op het vertraagd updatekanaal te zetten zodat je updates een paar maanden later ontvangt. In mijn ervaring zijn evt. problemen dan al verholpen.
Jouw W10 forceert blijkbaar updates? Of spreek je voor iedereen?
De chinees bij mij in de buurt draait nog op DOS...
Ja, zo ook de mengvoederfabriek bij ons in de straat. Hier wordt nog Lotus 123 gebruikt voor het vaststellen van de mengverhouding. (IBM PC ergens uit de jaren tachtig, onverwoestbaar)
Totdat-ie toch een keer om wat voor reden dan ook stuk gaat, en dan is het bedrijf ineens failliet...
Die hebben al lang een paar reserve-exemplaren van marktplaats gehaald toen ze voor oudijzerprijzen werden afgschreven.
Zou denken dat het bedrijf dat zulke heftige machines maakt ook wel zorgt dat de aanstuursoftware up to date gehouden wordt, maar dat is blijkbaar erg optimistisch van me.
Die fabrikanten maken machines, geen automatiseringsoplossingen. Zou niets uit mogen maken, maar in de praktijk krijg je dan óf een nieuwe besturingsmodule voor tig keer de prijs van een PC of een nieuwe machine die tonnen of miljoenen kost.
Niks mis mee voor een voldoende simpel systeem; sterker nog, een stuk veiliger dan veel alternatieven, aangezien DOS malware/virussen steeds minder in het wild gesignaleerd worden. :+ (En dat is natuurlijk al aangenomen dat de machine uberhaupt netwerkfunctionaliteit heeft, anders maakt het nog veel minder uit wat voor software je draait.)
Zolang het niet aan het Internet geknoopt is (wat me met DOS ook onwaarschijnlijk lijkt) kan dat prima.
Dat soort keyboard-interfaces zijn moeilijk te evenaren; vind dat wel vreemd overigens.

Denk dat dat soort software nog steeds gemaakt kan worden, maar dan zullen ze ook over moeten schakelen naar een Linux systeem (o.a. ncurses).

Zelfs als je een moderne, native Windows applicatie met keyboard input zou maken zou het (denk ik) niet zo snel zijn als die oude DOS applicaties.
Ik vraag mij nu ook af hoeveel mensen die nu (noodgedwongen) thuis werken met verouderde software.

Hoe groot is het beveiligingsrisico daarvan?
Bij verouderde software hoort bijna altijd een verouderde machine. Deze kunnen nieuw leven worden ingeblazen door er een up-to-date beveiligde versie van Linux op te zetten.
Ik ben het met je eens dat die twee hand in hand gaan, maar of er vele zullen zijn die Linux een kans geven.... Dat betwijfel ik.
Zijn de IoT devices mee gerekend als desktop-pc's?

20% lijkt me gevoelsmatig best veel...
Zijn er eigenlijk ook demografische gegevens bij, zoals bijvoorbeeld in India zit iedereen nog op Windows 7?
IoT devices draaien grotendeels op Linux (neemt aanzienlijk minder geheugenruimte in).
De meeste consumentenapparaten wel, maar reclamezuilen, pinautomaten en businformatieschermen draaien stiekem nog allemaal Windows omdat het betere te beheren is.

Als je goed kijkt, zie je verbazingwekkend veel Windows 7/CE-apparaten. Die paar honderd MB aan extra RAM op een pinautomaat kost ook niks natuurlijk, helemaal niet als het een gecentraliseerde managementinterface aanbiedt met ondersteuning van Microsoft en een garantie van patches.

De support van Windows 7 CE loopt overigens nog steeds, dus die apparaten zijn gelukkig geen beveiligingsprobleem.
Ik heb nog nooit van deze partij gehoord en zo te lezen op hun website gaan ze ook stoppen omdat ze niet meer precies naar de User-agent kunnen kijken.

Het is vrij moeilijk in te schatten welke OS'en er draaien door puur naar de UA te kijken. De UA kan je altijd wel faken (op Linux soms een must voor bepaalde sites) en ik denk dat het aandeel van oude Windows-machines nog wel tig hoger ligt (met Windows CE bijvoorbeeld). Niet elke machine is op internet aangesloten en veelal worden deze gebruikt in de industrie of bepaalde werelddelen.

In mijn ogen zeggen dit soort statistieken mij niet zoveel of ik moet niet op de hoogte zijn en gebruikt deze partij meerdere manieren om naar marktaandeel te kijken?
Ja, RaspberryPi's werken op Linux. Zo ook veel mini PC's. Alles tot volle tevredenheid voor de gemiddelde kantoor/thuis werker.
Heeft Tweakers ook percentages over hoeveel van hun lezers nog op win 7 zitten en welke andere os'en hun gebruikers hebben, dit lijkt me erg interessant.
Ik heb zelf nog een machine draaien met W7. Verder afgesloten tot het internet. Deze wordt gebruikt om oude software / hardware dat een webpagina heeft die alleen oudere SSL ondersteunen en dat ik niet werkend krijg anders, om die te upgraden of in te stellen

Voorbeeld MAnagement kaart van me APC. Daarvan heb ik de W7 machine gebruikt om SSL uit te zetten zodat ik hem intern op W10 kan bereiken
We hebben in ons huishouden 6 draaiende pc's (voor privé gebruik), waarvan er 5 op Windows 10 zitten en 1 op Windows 7, is net niet 20%, maar close enough :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.