Duitse overheid betaalt 800.000 euro voor verlengde ondersteuning Windows 7

De Duitse overheid betaalt voor het komende jaar nog zo'n 800.000 euro om van Microsoft verlengde ondersteuning voor Windows 7 te ontvangen. Bij de federale overheid in Duitsland zijn nog minstens 33.000 systemen met Windows 7 in gebruik.

De kosten van ongeveer 800.000 euro voor de verlengde Windows 7-ondersteuning zijn voor het lopende jaar, antwoordt het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken op een vraag van de Grünen-fractie. Handelsblatt beschikt over het document en de krant schrijft dat de kosten waarschijnlijk nog oplopen.

De fractievoorzitter van de Grünen beschuldigt de overheid van gebrek aan overzicht, omdat geen gegevens over Windows 7-gebruik voor alle ministeries konden worden geboden. Vijf van de veertien ministeries waren nog niet opgenomen in de inventarisatie die het ministerie van Binnenlandse Zaken publiceerde. "Daarom kan worden aangenomen dat de omvang van de problemen veel groter is dan al duidelijk is", aldus de woordvoerder.

Bij meer Duitse overheidsinstellingen is Windows 7 nog niet uitgefaseerd, hoewel de ondersteuning op 14 januari afliep. Zo draaien bij overheidswerkplekken van de stad Berlijn nog 20.000 van de 85.000 systemen op Windows 7.

Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken zou al halverwege 2018 een programma hebben opgezet om de departementen van de federale overheid te helpen bij de migratie naar Windows 10. Twintig van de dertig deelnemende departementen zijn sindsdien naar Windows 10 gemigreerd.

Een klein aantal Nederlandse gemeenten was op 14 januari nog niet van Windows 7 afgestapt, bleek uit een inventarisatie van Tweakers. In oktober vorig jaar was meer dan de helft van de 344 gemeenten nog bezig met de migratie.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

22-01-2020 • 15:10

121

Reacties (121)

121
116
81
6
0
23
Wijzig sortering
Tenzij je echt specifieke hardware moet aansturen (en dan nog... Dan kan het ook gewoon), snap ik echt nog steeds niet wat die bedrijven (de softwareleveranciers) nu verkeerd doen om iets te fabriceren dat niet meer op Windows 10 werkt. Dan heb je niet de guidelines gevolgd en dingen heel dirty in elkaar gestoken. In principe werkt Windows 7 software gewoon nog op Windows 10.

Ik ben zelf software ontwikkelaar, vandaar mijn enorme verbazing. Vaak is het ook een licentietechnisch ding, maar dan ben je ook een misselijk bedrijf wat mij betreft als je dit soort kunstmatige vergrendelingen in je software bouwt

Ik snap het, de overheid kun je lekker uitknijpen als bedrijf. En dit soort dingen betekent vaak kassa, maar kom op zeg... Zo kan je toch niet zijn?
Ik vermoed dat bijna, zo niet alle software gewoon blijft werken op Windows 10. Het al dan niet werken van de software is echter maar een deel van de uitdaging. Trainen van beheerders en gebruikers, aanpassen van documentatie en aanpassen van beheerprocedures kan voor sommige organisaties ook een behoorlijke barrière vormen. Verder staat er nogal eens wat verouderde hardware, waarin niet meer geïnvesteerd kan/mag worden.
Maar inderdaad, de EOL van Windows 7 kon je van mijlenver zien aankomen. Er is tijd genoeg geweest om al deze issues aan te pakken. Er zijn gewoon nogal wat instanties die gewoon het probleem voor zich uit hebben geschoven.
In hoeverre moet je een gebruiker trainen om dezelfde software te gebruiken van Windows 7 naar Windows 10? Dat je start-menu er anders uit ziet is natuurlijk niet belangrijk in de software zelf. En de gebruiker thuis zal inmiddels ook gewoon Windows 10 hebben.

Ik ken het trainingsverhaal wel hoor, en sommige bedrijven en instellingen lijken daar behoorlijk in door te schieten. Maar kom op, training om opnieuw te leren hoe je de computer moet afsluiten? Dat is toch niet meer van deze tijd?
Nou, wij waren overgaan van Office 2010 naar Office 365, andere look andere feel, gebruikers blijven gebruikers en hadden de eerste maand echt veel vragen. Als je al jaren gewend bent om op werk met W7 te werken, dan is het toch even aanpassen voor de gebruiker. Ookal gebruikt die thuis W10. Sommige gebruikers moet je ook anno 2020 nogsteeds het handje vasthouden.

En ja ik kreeg paar weken terug nog serieus de vraag hoe je jezelf kan afmelden in W10. :+
De stap van Office 2010 naar een moderne Office lijkt mij een stuk minder groot dan van alles voor Office 2007 naar Office 2007. Mijn schoonouders gaan dit weekend ook over van Office 2010 naar 365 en hoop toch dat dit vlekkeloos zal verlopen. :+ Maar ik wordt nu al bang...

Ik snap dat er een paar gebruikers zullen zien die even van slag zullen zijn. Maar om daarvoor nou voor de hele toko trainingen te gaan doen? Dat is toch overdreven? Die persoon die je binnen een minuut hebt kunnen uitleggen waar de afmeld-knop zit, zal dit hopelijk onthouden en daarmee is de zaak dan af, lijkt mij...
Wij zitten in een overgangsfase, de afmeld knop vraag gaat nog wel vaker komen ben ik bang.

Bij ons op de gemeente zoeken veel gebruikers dit zelf wel uit, maar we gaan wel een quickstart guide maken. Maar ik ken een andere gebruiker waar de gebruiker zelf vraagt of die posts it mag via een ict vraag :+. Maar daar is de gemiddelde leeftijd ook tegen de pensioen aan :D

Daar gaan we wel even een training voor regelen ben ik bang.
gewoon snelkoppeling naar logoff.exe via policy bij iedereen op 't bureaublad zetten. Geen vraag naar afmeldknop meer...
Users be users, "ik kan die knop niet vinden".

We hebben ook een map "mijn applicaties" en gebruiken ook de startmenu. Toch weten gebruikers het te presteren dat ze dit niet vinden :+
Alleen Office 2010 is totaal anders dan het online Office 365. Waarmee de opmaak van documenten totaal anders is, Excel beperkt etc. Een upgrade zou zijn naar Office 2016.
Office 365 is niet uitsluitend online, je kunt onder dat abonnement ook lokaal de nieuwste officeversie draaien.
Ja en dat is Office 2016 of Office 2019, behalve dan dat stukje online intergratie is anders.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 18:25]

Zoals degene boven me ook zegt.
Bij Office 365 is Online, maar ook een Offline versie van Office 2019 (beste vergelijk) opgenomen.
Wel afhankelijk van de abonnement keuze, maar alleen de goedkoopste heeft alleen Online.

Je hebt altijd de laatste update en niet een eenmalige grote aanschaf elke x jaar.
Wij hebben nog een hele stapel handleidingen uit het Windows 7 (en ouder) tijdperk rondslingeren, gewoon omdat we er nog niet aan toe gekomen zijn deze te vervangen.

Het is 99% hetzelfde, maar die 1 procent die net wat anders is, is toch een probleem. Veel mensen lopen dan helemaal vast en "doen dan maar wat", waar ze niets mee opschieten. We hebben deze problemen al van iOS 12 naar 13. Veel handleidingen geschreven voor 12, maakt Apple net alles een beetje anders in 13... Leuk. Er kloppen dan gewoon hele stappen in die handleiding niet meer, werkwijze anders of het ziet er anders uit. En de gemiddelde gebruiker krijgt een interne BSOD en snapt er niets meer van.

Zo hebben we ook problemen met het afsluiten van computers, hoe ontzetttend simpel dit ook is en ondanks dat we het pontificaal boven in iedereens start menu gezet hebben. Dan nog heb je gebruikers die in het Citrix menu bovenin op disconnect rammen, opnieuw inloggen en dan claimen "Ik heb opnieuw opgestart". Dit laatste gebeurd zelfs regelmatig bij de zelfbenoemde "computerexperts" die dan bijdehand doen alsof ze er alles van af weten.

Je vergist je er enorm in hoe simpel de gemiddelde gebruiker over computers denkt. Juist die simpele gebruikers hebben bij MS voor feedback gezorgd waardoor we in Windows 8 dat -door vrijwel iedereen hier gehate- start scherm gekregen hebben. Want dat was nou precies gericht op die gemiddelde gebruiker.
Ik ken het trainingsverhaal wel hoor, en sommige bedrijven en instellingen lijken daar behoorlijk in door te schieten. Maar kom op, training om opnieuw te leren hoe je de computer moet afsluiten? Dat is toch niet meer van deze tijd?
Denk eens aan de grijze/kalende medewerker die turend door zijn/haar leesbril zit te zoeken naar het juiste pictogrammetje. Die is meteen van slag als dat ergens anders staat of er anders uit ziet. Wij tweakers zijn niet representatief voor de beroepsbevolking.

Met de stijging van de pensioenleeftijd komen steeds meer ouderen achter de computer. Deze groep is niet zo flexibel dat ze dit soort zaken meteen snappen. Ik werk voor een organisatie waar het personeel in de leeftijd van 18 tot 68 rondloopt en al deze mensen moeten met de IT-voorzieningen kunnen werken. En laten we vooral niet vergeten dat de IT-voorzieningen er voor de mensen zijn en niet andersom.
Anoniem: 91634 @xFeverr22 januari 2020 22:56
Als je goed intrerperteert niet. Maar hier is ICT zo waardeloos bezig geweest dat Windows 10 zo hebben geinstaleerd zonder snelkoppeling naar Deze Computer, en ook nog zo dat de afsluit en afmeld knop het niet doet.

Ja dan is het niet gek dat er een hoop gebruikers er niet uit komen.
'Trainen van beheerders en gebruikers, aanpassen van documentatie en aanpassen van beheerprocedures kan voor sommige organisaties ook een behoorlijke barrière vormen. ''

Je zal toch eens over moeten.
Moeten staat niet in mijn lijstje!

En extra betalen is ook een businnes case:-)
En eigenlijk niet zo duur nog geen 25 per systeem.
'Trainen van beheerders en gebruikers, aanpassen van documentatie en aanpassen van beheerprocedures kan voor sommige organisaties ook een behoorlijke barrière vormen. ''

Je zal toch eens over moeten.
Overheden staan er nu niet bepaald bekend om (behalve bij het innen van boetes) pro-actief te handelen. Dat is eigen aan de structuur

Ik heb blijkbaar weer op fragiele ambtenarenteentjes getrapt ... :X

[Reactie gewijzigd door OxWax op 23 juli 2024 18:25]

Onzin. Het is vooral een kwestie van tijd, kwaliteit en middelen.

Er wordt steeds meer verwacht/vereist op IT-gebied maar de middelen nemen niet navenant toe. Dus gaat het ten koste van de kwaliteit. Je kunt er ook extra middelen in pompen (externen inhuren) maar die kosten moeten wel worden opgehoest.

Soms wil je als organisatie pas op de plaats maken om je zaken beter op orde (beheersbaar) te krijgen maar komt er nieuwe wet- of regelgeving waar je op moet acteren. Dat gaat dan weer ten koste van andere werkzaamheden. Dit is (helaas) de dagelijkse praktijk.
Tijd, kwaliteit en middelen, kunnen allemaal opzij geschoven worden door: Prioriteit.

Tijd kan (moet) je ervoor maken, kwaliteit moet je voor zorgen (kost meer tijd, maar die moet je er dus voor maken) en de middelen moet je er vrij voor maken. "Dat kan niet" bestaat in zo'n geval niet. Het kan wel, als je het prioriteit geeft. Maar blijkbaar vinden ze andere dingen belangrijker, of kosten efficienter, of wat dan ook, maar het zorgt ervoor dat ze een OS upgrade minder prioriteit geven dan waar ze nu mee bezig zijn.
Het klinkt heel leuk maar wat geef je dan prioriteit? Die nieuwe wet- en regelgeving waar je aan moet gaan voldoen of de upgrade naar Windows 10? Allebei even belangrijk en op den duur ben je door je middelen heen.

Ik ben het met je eens dat het management geen keuzes durft te maken (dat gebeurt in alle soorten organisaties, dus niet alleen bij overheden) en de nice-to-haves eerst laat rusten maar de praktijk is dat iedereen al druk genoeg is om de must-haves te organiseren...
De prioriteit bepalen is ook niet makkelijk, en daar is het management voor bij een bedrijf (of overheid).

Ik als ICT'er zeg ook van: kom op zeg update is even
Maar als ik echt nadenk (en ervan uit gaan dat hun dat ook doen), is het gewoon een bewust keuze omdat ze andere dingen belangrijker vinden, en dan zijn wij als buitenstaanders eigenlijk niemand die er iets over kunnen/mogen zeggen, gezien het hun keuze is en er zal vast wel een reden achter zitten.

In het geval van een overheid: niet mee eens? stem dan op andere mensen
Geval van een bedrijf: gebruik dan een product van een ander bedrijf.

Dus ja als ICT'er vind ik het stom dat ze nog steeds niet geupgrade hebben, en dat ze het dus blijkbaar al zo lang hebben weggeschoven alsof het niks is. Maar wij weten niet wat voor redenen er achter zitten.
Dus ja als ICT'er vind ik het stom dat ze nog steeds niet geupgrade hebben, en dat ze het dus blijkbaar al zo lang hebben weggeschoven alsof het niks is. Maar wij weten niet wat voor redenen er achter zitten.
Nou die redenen laten zich toch gemakkelijk raden? Als ze in de afgelopen jaren de upgrade naar w10 hadden gedaan, zouden de kosten ten laste komen van hun lopende budget. Nu de beëindiging van de ondersteuning voor w7 ineens wereldnieuws is, onstaat er momentum voor extra budget
Het is ook vaak dat er een bepaalde versie van software gebruikt moet wordt die (al langer) niet meer ontwikkeld wordt. Deze software wil dan vaak niet installeren onder windows 10 omdat deze niet herkend wordt.

Maar voor dergelijke software zou een VM met win 7 waarschijnlijk een uitkomst bieden mits dat mogelijk is.

Of als die PC geen internet nodig heeft dan los van enig netwerk laten.

Een andere mogelijkheid is om programma's zoals Reboot Restore Rx. Deze hersteld elke wijziging die gedaan wordt na een herstart van de PC. (Beschermt niet, maar gesteld schade of onbedoelde geïnstalleerde programma's)
Er is nog genoeg software op het net te vinden die al lange tijd niet wordt onderhouden en geschreven is voor Windows 7. Desondanks lijkt het allemaal prima te werken op Windows 10.

Microsoft hecht echt heel veel waarde aan backwards compatibility. Ze hebben laatst nog de 'File Manager' app van Windows 3.1 terug uitgebracht in de Microsoft store. Voor de grap natuurlijk, maar het zegt natuurlijk heel wat als dit werkt, en menig programmatje waarin wat formulieren ingevuld moeten worden zou dan niet werken.
Het probleem is dat er ook veel software in elkaar geflanst is door ontwikkelaars, want de Windows Guidelines volgen vonden ze niets, het quick en dirty hackje gaat sneller of kost minder moeite. Zelfs op dusdanige wijze, dat software zich een beetje gedraagt als malware. Beetje dirty inhooken op DLL's of data in het geheugen van een ander process. Dit is met Windows 7 tot een bepaald niveau nog mogelijk, op Windows 10 is dit heel lastig gemaakt. Dit komt o.a. door de veiligheids features van EMET die aan Windows 10 zijn toegevoegd (dat wilde MS al met Win7 doen, maar om deze redenen hier destijds vanaf gezien)

Als je bij software ontwikkeling je -vrij goed- houdt aan de guidelines die MS neer zet, is de kans vrij groot dat het spul blijft werken.
snap ik echt nog steeds niet wat die bedrijven (de softwareleveranciers) nu verkeerd doen om iets te fabriceren dat niet meer op Windows 10 werkt. Dan heb je niet de guidelines gevolgd en dingen heel dirty in elkaar gestoken. In principe werkt Windows 7 software gewoon nog op Windows 10.
Ze zullen nu ook niet dingen voor windows 7 schrijven. Maar hebben dat bv 10 jaar geleden natuurlijk wel gedaan. En als dat hele specialistische software is dan kan je die mogelijk niet eenvoudig omzetten. Zeker niet als je tijdens de afgelopen crisis alle oudere werknemers er uit hebt gewerkt omdat die toch niet mee zouden kunnen en jongeren zijn goedkoper. Tsja...en nu weet niemand meer precies hoe het werkt.

Bovendien is 25 euro per pc natuurlijk een schijntje als je dat een jaar meer tijd geeft.

[Reactie gewijzigd door Ortep op 23 juli 2024 18:25]

Zeker niet als je tijdens de afgelopen crisis alle oudere werknemers er uit hebt gewerkt omdat die toch niet mee zouden kunnen en jongeren zijn goedkoper. Tsja...en nu weet niemand meer precies hoe het werkt.

Maar dat hebben ze helemaal niet gedaan. Ook had de overheid geen crisis.
Er is genoeg software wat nog op Win XP en oude IE browsers moet draaien.

Dat komt zeker nog voor in NL.
In principe werkt Windows 7 software gewoon nog op Windows 10.
Ik denk dat het probleem hier eerder de resources zal zijn, zowel mensen als hardware. Een pc vandaag de dag gaat een stuk langer mee en bedrijven durven het vervangen van hardware uit te stellen tot wanneer het stuk gaat (meestal is er wel wat stock voor handen voor dringende vervangingen). Als de hardware dan plots niet meer compatibel is met het OS heeft het bedrijf meestal niet de nodige budgetten voorzien om alle hardware te vervangen. Zelfs als de hardware nog compatibel is, is het 2e probleem dat er niet voldoende mankracht voorzien is om ze allemaal op korte tijd te re-imaging.

Een ander probleem met windows 10 is dat het lang geduurd heeft alvorens deze gecertificeerd was om te gebruiken bij de Duitse overheden. Van wat ik kan vinden was het eind 2017 nog steeds niet toegelaten.
ActiveX bijvoorbeeld, ik heb het nog meegemaakt met een webapplicatie die zo de COM poort moest uitlezen van een toestel dat aan elke client hing. Toen was dat perfect volgens de guidelines geschreven, momenteel niet werkende te krijgen op windows 10. ActiveX werkte op zich nog, maar was veel restrictiever waardoor de .ocx (= dll) toch crashte.
Wij zijn een paar maanden geleden van laptop veranderd, niet eens van Windows. Daar kwam een ander docking bij dat voor aanzienlijk wat problemen zorgde, de deployment van software verliep niet zoals het moest, de ontwikkelaars hadden plots onvoldoende machtigingen om hun job goed uit te voeren, customer care had geen toegang peer tot gedeelde mailboxen, driver problemen met geluid,...

Dat zijn maar een paar van onze problemen voor een bedrijf met 300 mensen. Ik kan mij inbeelden dat een infrastructuur met 85.000 computers (waar veel waarschijnlijk zelf custom software is) toch de nodige aandacht heeft om uit te rollen.
Vaak is zo'n moment ook om bepaalde dingen te vernieuwen zoals hoe omgaan met software deployments, rechten herbekijken, indexering van de licenties, nieuwe hardware,...
Ik schat in dat het gaat om 32-bits machines die gebruik maken van 32 bits databases. Nieuwe computers doen alleen 64 bits en kunnen die databases niet meer aanspreken?
Windows 10 is nog steeds in een 32-bits smaak te krijgen, en 32-bits software is ook gewoon te draaien in 64-bits Windows. Kijk maar eens voor de gein in 'C:\Program Files (x86)\' naar welke 32-bits software er nog steeds is.

Sterker nog, Microsoft Office installeert zelfs nog standaard als 32-bits applicatie voor compatibiliteit met extensies.
Maar 16 bits kun je wel vergeten. En daar kan hier en daar nog wat van draaien, al zal dat langzamerhand wel uitgefaseerd zijn als het om ondersteunde software gaat.

Het gaat dan om software die in Windows 7 soms al niet eens meer draaide maar nog wel in XP Mode gebruikt kon worden. Onder Windows 10 moet je dan een aparte VM installeren, wat ook weer toevoegt aan de migratiekosten.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 23 juli 2024 18:25]

Ik verbaas me er altijd over hoevelen denken dat ze blijven hangen ivm verouderde software. Windows 10 in een enterprise en een ongelofelijk naar OS om te beheren tenzij je neck deep het Azure spul omarmt en accepteert dat Candy crush en Xbox live in je startmenu staat. Sinds de initiële release is bijvoorbeeld het filetype association systeem meerdere keren veranderd evenals de manier waarop het startmenu gemanaged wordt. Ook begon men met LTSC en LTSB die zakelijk een stabiele versie gaven waar ms later van zei dat je ze daarvoor niet moest gebruiken. Het forceren van uwp en business store en daar nu weer vanaf stappen. Dat soort zaken horen niet thuis in een enterprise OS. 25 euro per systeem is veel goedkoper dan de migratie versneld uitvoeren. Daarnaast blijft ms Windows 7 als Azure VM wel in support houden dus de doorgewinterde beheerder/architect heeft ruim door dat stoppen van support een push is naar de cloud, verder niets.
Ik wist niet dat MS het gebruik van Windows 10 LTS versies afraadde, maar daar kun je toch netjes omheen door Windows Server 2016 of inmiddels 2019 te gaan draaien. Die zijn ook LTS. Je krijgt bij 2016 geen upgrade naar 2019 aangeboden. Zelfs niet met de hand als je het echt zou willen.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 23 juli 2024 18:25]

LTS versie is bedoeld voor wat vroeger embedded was, niet om gewone user clients te gebruiken.
Veel bedrijven zagen de LTS versie als ideaal omdat het een statisch OS is en dus niet continu updates krijgt, het feit dat de gewone Win10 een doorlopend OS is dat continu vernieuwd word had de bedrijven ook afgeschrikt. Microsoft heeft daar idd op gereageerd dat dit niet de bedoeling is maar het is niet dat het niet mag.
Nadelen van de LTS is namelijk geen updates behalve security, wat als voordeel klonk word heel snel een nadeel als je plots een dot net feature update nodig hebt voor software x, dat is geen security update dus die krijg je niet. En het word helemaal leuk als je een nieuwe office versie niet kan draaien daardoor naast nog klassieke problemen door een LTS versie op surface toestel te knallen met als gevolg dat heel veel features van het toestel het niet doen omdat je statisch OS daar toen nog geen ondersteuning voor had. Die bedrijven die LTS aan het gebruiken zijn voor end users zijn hier dus op aan het terugkomen maar zitten nu met het gevolg dat ze een full migratie moeten doen.

Dat Windows 10 onder de motorkap ingrijpende aanpassingen krijgt en dat je als bedrijf en software mee moet, dat is net de filosofie erachter. Niet meer plots heel dat gedoe met overstappen naar een nieuw OS maar continu kleine stapjes, die stapjes kan je als beheerder via de gewone tools wel beheren zodat je niet plots een nieuwe build hebt draaien zonder de boel te testen.

Candy crush is via gpo uit te zetten (consumer experience) en een beetje bedrijf past wel even de image aan met een powershell command om het eruit te slopen. Is het trouwens wel aanwezig bij de enterprise (niet Pro) versie?

[Reactie gewijzigd door sprankel op 23 juli 2024 18:25]

Ik wist niet dat MS het gebruik van Windows 10 LTS versies afraadde
Voor je endpoints is dat echter wat lastiger. LTSB is omgedoopt naar de versie voor point of sale e.d. Edge werkte er ook niet OOB op. Ook waren er restricties op wat er met er met SSCM kon. Die moest dezelfde branch zijn als de lts release en mocht niet gemengd worden met current branch. Ook intune werd beperkt in functionaliteit ivm sccm als lts gedraaid werd. Die werden later weer aangepast.
Edit aanvulling sccm info

[Reactie gewijzigd door thijssie83 op 23 juli 2024 18:25]

Ik heb de frontend wereld een jaartje geleden verlaten, en als ik van m'n collegas hoor wat de uitdagingen zijn om Windows 10 een beetje fatsoenlijk te deployen en te beheren dan wordt je daar niet vreselijk vrolijk van. Bovendien wordt ook nog wel eens vergeten dat het nog niet eens zo lang geleden is dat Microsoft eindelijk met een versie op de proppen kwam die enigzins acceptabel is voor overheidsgebruik. Daarvoor konden (of wilden) ze geen inzicht geven in welke data ze allemaal verzamelden en opslaan. De materie is niet zo makkelijk als de gemiddelde hobbybob 'IT'er denkt.
Exact! Goed dat je de stabiliteit en datamining aanhaalt overigens. Dat argument was ik al weer kwijt maar is bij 1 van m’n klanten (700 werkplekjes) destijds de reden geweest om op 8.1 te blijven hangen. Wellicht geen populair OS maar erg stabiel en zeer eenvoudig in beheer.

OT: die minnetjes begrijp ik echt niets van, ik geef inzicht waar enterprises mee te maken krijgen en reageerde op datgene waarvan mensen denken dat de beredenering is en wordt hier boven daarin bevestigd. |:(
Edit: toevoeging

[Reactie gewijzigd door thijssie83 op 23 juli 2024 18:25]

Vraag me altijd af waarom de migraties altijd zo lang duren terwijl het al erg lang bekend is wanneer Windows 7 zou stoppen.

Is dat vanwege antieke software die word gebruikt, die niet op Windows 10 werkt?
Dat lijkt me sterk. Volgens mij werkt de meeste software die op Windows 7 werkt ook wel onder Windows 10. Ik denk dat het gewoon nalatigheid is.
Er is een verschil tussen werken en ondersteund worden. Iets wat vele mensen in de IT niet lijken te begrijpen. Als de ontwikkelaar van de software zegt: die versie die ondersteunen wij niet op Windows 10 dan heb je de keuze om ofwel te upgraden naar een nieuwere versie van die software, als deze bestaat, die wel ondersteund wordt, danwel bij Windows 7 te blijven. Is die ondersteuning belangrijk? Voor vele bedrijven wel. Als zij een probleem hebben, verwachten ze net hulp van die ontwikkelaar. Daar betalen ze ook veel geld voor. En als die dan terugkomt met het feit dat je combinatie van software niet ondersteund wordt, dan sta je daar.
Er is een verschil tussen werken en ondersteund worden. Iets wat vele mensen in de IT niet lijken te begrijpen. Als de ontwikkelaar van de software zegt: die versie die ondersteunen wij niet op Windows 10 dan heb je de keuze om ofwel te upgraden naar een nieuwere versie van die software, als deze bestaat, die wel ondersteund wordt, danwel bij Windows 7 te blijven. Is die ondersteuning belangrijk? Voor vele bedrijven wel. Als zij een probleem hebben, verwachten ze net hulp van die ontwikkelaar. Daar betalen ze ook veel geld voor. En als die dan terugkomt met het feit dat je combinatie van software niet ondersteund wordt, dan sta je daar.
Het is een groot probleem dat in het hedendaagse "software as a service" model alleen maar groter wordt. Ondersteuning kan plots wegvallen en dan is er niemand die kan helpen.

Eigenlijk moet je daar al rekening mee houden op het moment dat je software gaat aanschaffen. Eigenlijk moet je dan al een plan maken voor de hele levensduur van de software, vaststellen hoe je het gaat beheren, vastleggen hoe je er ooit weer vanaf komt en besluiten wat je doet als er iemand niet aan z'n verplichtingen kan voldoen (bv leverancier failliet). Dat is in praktijk echter nagenoeg onmogelijk, vrijwel niemand denkt zo ver vooruit want je weet niet naar welk softwarepakket je over 10 jaar wil overstappen. Als je er al rekening mee gaat houden kun je vooraf al een paar miljoen extra aftikken.

Voor lokale software kun je nog om de source code vragen zodat je er zelf iets aan kan doen, maar bij een hosted service ligt dat veel moeilijker.

Bij gebrek aan alternatief besluit iedereen dus maar zonder veiligheidstouw de berg op te klimmen. Als je ergens vast loopt kun je geen kant meer op. Dus dan wordt het krampachtig vasthouden of een harde smak maken.
Hier valt toch prima - op een beetje grove manier - rekening mee te houden? Je doet een inschatting van hoe lang de software ondersteund wordt en houdt dit - pak 'em beet - jaarlijks bij. Natuurlijk moet je hierin een actieve houding aannemen. Hoort gewoon allemaal onderdeel te zijn van een degelijke risico analyse binnen een organisatie.
"Voor veel bedrijven wel schrijf je",
Mijn ervaring is dat het meestal zo gaat: de ene directeur bij de ander op visite en vraagt wat heb je daar nou dat is leuk en wil ik ook? En vervolgens mag de systeembeheerder het uitvoeren. Of het nu nodig is voor het bedrijf is of niet. En dan gebeurd bij kleine en grote bedrijven zo. Dat er bedrijven zijn die heel flegmaties gaan zitten reken, vaak banken, of gewoon hun gevoel volgen vaker in het bedrijfsleven, en dan heb je ook nog de overheid. Overheid en andermans geld, te schunnig wat ik meegemaakt heb bij de rijksoverheid. (maar als je goed kan slijmen en in vriedjes-politiek kan je goed verdienen)

Als je bv de itil regels volgt klopt het wel. Maar heel veel bedrijven doen het maar halfslachtig en dan werkt het juist averechts. Maar hun bedrijf en ego.
Dat is ook wat kort door de bocht.

Ik zit in de documentaire informatievoorziening (lees: wij digitaliseren poststukken) en de scanners die wij hebben vormden al een hele uitdaging om deze goed te laten werken onder Win10. Voor de migratie zijn een paar nieuwe aangeschaft en we hebben het niet niet over simpele scanners. Dit zijn grote machines welke in korte tijd grote hoeveelheden documenten dubbelzijdig kunnen scannen. Die vervang je niet zomaar tenzij deze kapot zijn of dusdanig oud begint te worden dat deze op zichzelf al een risico voor de productie begint te vormen.

Dergelijke scanners kosten rond de 80k per stuk en dat is alleen nog maar de aanschaf, daar komt nog het onderhoud en kalibreren etcetera bij en dan heb je nog de mensen die deze scanners bedienen. Geloof mij, er zijn talloze redenen te verzinnen waarom een migratie lang op zich kan laten wachten.

Dat je zo spreekt over de overheid spreekt wel voor zich, je doet alsof die als doel heeft andermans geld zo snel als mogelijk te verbranden maar sta je er ook bij stil dat diezelfde overheid met gegevens werkt van miljoenen mensen werkt en dat dit niet via simpele databases werkt? Dat de toegang tot die gegevens mogelijk moet zijn voor duizenden medewerkers verspreid over het land? Dat deze duizenden medewerkers afhankelijk zijn van applicaties die altijd beschikbaar dienen te zijn?

Veel applicaties zijn custom en kunnen niet zomaar worden aangepast. Even andere applicaties inzetten is er niet bij want je hebt al snel te maken met een Europese aanbesteding wat maakt dat iedere beslissing al snel maanden duurt. Jij ziet dit als "schunnig", ik zie dit als "daar kun je niet zomaar omheen".

Een directeur die bij een ander bedrijf binnenstapt en denkt "Hé, dit wil ik ook" ben ik ook nog niet tegengekomen. Wat je schrijft over de hypothetische directeur klopt ook niet helemaal want denk je werkelijk dat een directeur bewust keuzes maakt die later voor grote problemen danwel voor een grote kostenpost zorgt? Dat is niet wat een directeur doet.

Er komt iets meer bij kijken. ;)
Dat is ook wat kort door de bocht.

Meestal de bedoeling op een internet forum. Hoe lang blijft de aandacht bij een nieuwe website info?. 3 seconden en zelfs wel minder, dan klikt men al door.

Ik zit in de documentaire informatievoorziening (lees: wij digitaliseren poststukken) en de scanners die wij hebben vormden al een hele uitdaging om deze goed te laten werken onder Win10. Voor de migratie zijn een paar nieuwe aangeschaft en we hebben het niet niet over simpele scanners. Dit zijn grote machines welke in korte tijd grote hoeveelheden documenten dubbelzijdig kunnen scannen. Die vervang je niet zomaar tenzij deze kapot zijn of dusdanig oud begint te worden dat deze op zichzelf al een risico voor de productie begint te vormen.

Dan maak je toch de computers ondergeschikt aan de apparatuur? BV, insteek computers bestaan al erg lang in de industriële markt.

Dergelijke scanners kosten rond de 80k per stuk en dat is alleen nog maar de aanschaf, daar komt nog het onderhoud en kalibreren etcetera bij en dan heb je nog de mensen die deze scanners bedienen. Geloof mij, er zijn talloze redenen te verzinnen waarom een migratie lang op zich kan laten wachten.

Dat betwist ik ook nergens. En snap het zelfs heel goed. Ik heb het over de soms rare beslissingen van mensen. Ook op hoog niveau blijven het mensen.

Dat je zo spreekt over de overheid spreekt wel voor zich, je doet alsof die als doel heeft andermans geld zo snel als mogelijk te verbranden maar sta je er ook bij stil dat diezelfde overheid met gegevens werkt van miljoenen mensen werkt en dat dit niet via simpele databases werkt? Dat de toegang tot die gegevens mogelijk moet zijn voor duizenden medewerkers verspreid over het land? Dat deze duizenden medewerkers afhankelijk zijn van applicaties die altijd beschikbaar dienen te zijn?

Word niet bewust gedaan, al kan ik niet in hoofden kijken, maar als je bij een vergadering hoort over een nieuw project van ettelijke miljoenen euro's en er worden letterlijk nog geen vijf minuten over gedaan en er word gezegd doe het hele traject maar opnieuw , wat dan ook gebeurd. En dat met meerdere projecten en verschillende ministeries. Ik wil daar niets mee te maken hebben, heb daar ook ontslag genomen.

Veel applicaties zijn custom en kunnen niet zomaar worden aangepast. Even andere applicaties inzetten is er niet bij want je hebt al snel te maken met een Europese aanbesteding wat maakt dat iedere beslissing al snel maanden duurt. Jij ziet dit als "schunnig", ik zie dit als "daar kun je niet zomaar omheen".

Als je het over migraties hebt kan dat natuurlijk, en het woord schunnig heb ik niet gebruikt. Wat bij de overheid gebeurd is nog veel erger. Lees : The Most Dangerous Superstition Auteur: Larken Rose, 2011
Nederlandse vertaling: Joris Meedendorp, 2014 ISBN: 978-94-91164-72-9

Hier 1 van de talloze klachten in een nu lopende rechtzaak tegen de Nederlandse staat:

A1. Corruptie: De rechtsstaat wordt ernstig ondermijnd door corruptie en lobby's van multinationals, openlijk verweven in onze Eerste Kamer.
De Grondwet is door art 120 van diezelfde Grondwet buiten werking gesteld en art 119 GW sluit strafrechtelijk vervolging van ambtsmisdrijven uit van de leden van de Staten-Generaal, de ministers en de staatssecretarissen. De opdracht tot vervolging wordt alleen gegeven bij koninklijk besluit of bij een besluit van de Tweede Kamer.
Banken kopen hun misdaden vrij met een deal bij het Openbaar Ministerie. Officieren van Justitie en rechters weigeren de democratische rechtstaat te verdedigen. Zij leven het wetboek van strafrecht niet na. In hun ambtsplicht verzaken zij op art 162 SV. Overwegende dat erkenning van de inherente waardigheid en de gelijke en onvervreemdbare rechten van alle leden van de mensengemeenschap grondslag is voor de vrijheid, gerechtigheid en vrede in de wereld; dat het recht op een eerlijke rechtsgang een mensenrecht is.


Een directeur die bij een ander bedrijf binnenstapt en denkt "Hé, dit wil ik ook" ben ik ook nog niet tegengekomen. Wat je schrijft over de hypothetische directeur klopt ook niet helemaal want denk je werkelijk dat een directeur bewust keuzes maakt die later voor grote problemen danwel voor een grote kostenpost zorgt? Dat is niet wat een directeur doet.

Er komt iets meer bij kijken. ;)
Nee hoor, ik heb erbij gezeten, zowel bij ZZP'rs als bij een verzekerings mij. in A'dam waar de toenmalige directeurs zelfs tijdens de migratie van gedachten veranderde waar ik bijstond en ik bijna 40. 000 pc's mocht afbestellen (ik was ingehuurd programmanager) . Er is trouwens geen leverancier die dat kan leveren in één keer. Dus ja in sommige gevallen gaat het zo.
Tjah, maar op deze manier stel je het probleem alleen maar uit in de hoop dat het in de toekomst wel ondersteund wordt.
Dat zal je nog tegenvallen. Uit eigen ervaring weet ik dat bijvoorbeeld bepaalde meetapparatuur van een grote naam zoals Zeiss nog niet Windows 10 compatible is. Kan zijn dat het op W10 draait, maar je krijgt geen support.

Zelfs programma's die vanuit de (Duitse, Belgische) overheid aangeleverd worden kampen nog met problemen rond Windows 10. Komt vaak voor bij bedrijven waar software niet hun 'core business' is, die bewegen toch flink wat langzamer helaas.

Bij mijn werkgever gebruiken we externe oplossingen om een OS te locken, zodat je veilig kunt blijven draaien.
Dan neem je jezelf als toeleverancier toch ook niet meer serieus, als je op dit moment zelfs nog niet W10-ready bent? Natuurlijk duurt zoiets soms wat langer, maar W10 bestaat inmiddels ruim 4 jaar. Daarin moet zoiets prima uitvoerbaar zijn.

Zou voor mij een reden zijn om serieus te overwegen van leverancier te wisselen.
Je zou het denken. Maar onze klanten eisen bepaalde testen die met bepaalde apparatuur gedaan moet worden. En dat zorgt er voor dat de leverancier weinig motivatie heeft, omdat veel van hun klanten niet anders kunnen.

In veel gevallen leveren ze de workstations zelf en kan/mag je als klant de software geeneens op eigen hardware installeren.
Snap wat je bedoelt. En je moet inderdaad wel de mogelijkheid hebben. Een situatie die jij omschrijft klinkt als een niet zo gezonde markt, waar één (of een paar) spelers de dienst uit maken. Altijd lastig als je daar onderdeel van bent.
Automotive. Door iets als 'dieselgate' zijn het aantal tests en de bijbehorende documentatie exponentioneel gegroeid. En daar is een situatie als deze een gevolg van.

Maar dat maakt IT ook weer interessant, alles komt op dergelijke momenten samen :)
dat is niet altijd zo oude software die prima draait op windows 7 draait niet altijd goed op win10
En soms moet het zelfs als lokale admin draaien om te werken.
Dat wil je al helemaal niet lijkt me.
Wij houden 1 window 7 laptop achter de hand omdat er nog steeds nieuwe apparatuur uitkomt die soms vanwege een Windows 10 update ineens niet meer werken. Dan kunnen we in elk geval nog nieuwe firmware flashen
Die nalatigheid is een minimale reden. Uit eigen ervaring:
- oude hardware die al jaren gebruikt wordt, perfect zijn ding doet (vanuit de XP tijd zelfs) maar nu is er geen driver meer beschikbaar voor Win10 (en de Win7 driver werkt niet onder Win10). In plaats van de vervanging te doen in 2019 is het pas deze maand gebeurd, omdat er geen budgetten voorzien waren (is een toestel om monsters van granulaten via een beeld systeem te meten en tellen)
- leveranciers van hardware en/of software die beloofd hebben voor een update die wél vlot onder Win10 werkt... Ben je gebonden aan die hun belofte.

De laatste Win7 PC is bij ons vorige week vervangen. Mooi binnen de voorziene periode :-)

Zelfs Windows10 updaten is niet altijd zonder risico. Recent meegemaakt na een update dat een software niet meer werkte. De leverancier van de oplossing gebruikt een open source database (firebird), maar een heel oude versie die door de nieuwe Windows versie als onveilig wordt aanschouwd en wordt uitgeschakeld. Dus roll back tot die leverancier zijn zaakjes in orde heeft....
Niet alleen dat, maar van W7 is bekend welke telemetrie er verzonden wordt.
Bij W10 moet dat nog gevonden worden.
Die dingen die O&O shutup en winspy zeggen te blokkeren, veranderen ook met verschillende revisie's
Ik begrijp wel dat een overheid zich dan wat gereserveerder opstelt hierin.

Jan, Dick en Harry thuis, dat zijn in 90% zeurende gebruikers, onwetende gebruikers, of hebben er gewoon geen zin in om om te switchen

En 'dan maar gewoon linux' moet je ook maar willen, ik heb daar persoonlijk ook geen zin in om dat opnieuw te moeten aanleren.
Terwijl mijn file en mediaservers allemaal Debian draaien, omdat dat dáár wel een betere oplossing is, vind ik de desktopoverstap toch geen "doe ik even" klusje

( Gisteren nog terug gegaan naar W10, omdat ik de cinnamon desktop van Debian Buster gewoon niet kan laten doen wat ik wil - oude gewoontes blijven trekken )
Niet alleen dat, genoeg dingen die niet altijd lekker willen werken. Het is een combinatie van de virtualisatie laag (vCenter, Hyper-V, Citrix) in combinatie met het OS, verbindingsprotocol (Blast, Pcoip, etc), profielen, software, problemen reproduceerbaar maken, tackelen, etc.

Oh en niet te vergeten, elke versie van je virtualisatie laag in combinatie met de versie van bijvoorbeeld met Windows 10, programma's, verbindingsprotocol, agents, etc. kunnen elke keer weer een ander resultaat geven. Daarnaast is het ook afhankelijk van de mankracht, tijd en geld die beschikbaar wordt gesteld voor zo een project.
Er moet door ambtenaren van verschillende nivo's eerst uitgebreid vergaderd worden over de upgrade.
Dat kost nou eenmaal tijd. ;)
Het is een overheid. Prioriteiten worden pas op kritiek gezet als een minister op zijn nek krijgt, dan is het dus al veel te laat om dan pas te beginnen met plannen uit te werken om enkele tien duizenden computers en het gehele achterliggende systeem en alle processen te updaten. Daarbij moet je ook nog eens alle werknemers op zijn minste informeren en mogelijk opleiden om met de nieuwe software te werken. De gemiddelde ambtenaar is echt geen gemiddelde computer gebruiker.
Ik begrijp die hoge bedragen niet zo die Microsoft hiervoor in rekening brengt bij de instanties en bedrijven die nog even door willen.

Is dat dan voor die gebruikers echt custom made werk of is het meer een soort boete die Microsoft oplegt?
Als ze het gratis blijven ondersteunen moeten ze het oneindig blijven ondersteunen. Ze willen juist van Win 7 ondersteuning af. Ik snap wel dat ze er een (heel bescheiden voor tig duizend werkplekken) bedrag aan koppelen.
MS rekent in principe de kosten voor het ondersteunen van Windows voorbij hun uiterste houdbaarheidsdatum direct door naar hun klanten die die support nog nodig hebben. Geen idee of dit nog steeds klopt met Windows 7, maar met de betaalde support van XP hebben ze geen cent verdient, heeft MS zelfs een boel geld gekost.
Het klinkt wat wrang maar ik vind 8 ton eigenlijk meevallen voor zo'n deal. Microsoft zal vast geen verlies lijden maar van de andere kant weten ze ook niet wat de kosten zullen zijn. Los van het reguliere onderhoud - als de pleuris echt uitbreekt dan gaan daar heel wat uren van heel wat mensen in zitten.

[Reactie gewijzigd door oef! op 23 juli 2024 18:25]

Welke hoge kosten? Omgerekend is het slects 25 euro per pc en heb je een heel jaar extra om het (technisch gezien) goed te regelen. EOL is natuurlijk al een paar jaar bekend, dus waarschijnlijk zullen ze waarschijnlijk blijven verlengen tot de betreffende machines niet meer in gebruik zijn..

In Berlijn gaat het nog om 25% van de machines. Over twee a drie jaar is dit probleem waarschijnlijk vanzelf opgelost omdat de hardware dan al is vervangen..
Jullie hebben ook gelijk, ik had de omrekening naar losse gebruikers niet gemaakt.
25 euro per PC is inderdaad een mazzeltje.
Wat doen ze dan met de applicaties die erop draaien? Een heel aantal applicaties die (nog) ondersteuning voor windows 7 hebben met een bepaalde versie, zijn met het aflopen per 14januari, ook gestopt met ondersteunen van die versies van de applicatie.

Ik typ dit overigens op een werkplek met windows 7 (ook een werkgever die pas eind dit jaar overstapt).
Als de applicaties geen netwerk nodig hebben is het niet zo'n probleem. Men kan ook een huidig OS gebruiken en daar bovenop Windows 7 zonder internettoegang te virtualiseren. Op die manier is het ook mogelijk om bij elke start van de VM naar een snapshot te gaan.
Hoe zit dat dan met compatibility mode? In compatibility mode heb je nog steeds internet, maar de applicatie zal draaien als of het windows 7 is. In dat geval verwacht ik dat de kwetsbaarheden tot een bepaalde hoogte ook aanwezig zijn of heb ik dat mis?
Geen idee. Ik heb geen applicaties die specifiek alleen Windows 7 ondersteunen. Ik kan me trouwens haast niet voorstellen hoe je een applicatie maakt die echt alleen maar met Windows 7 werkt, dus het zullen wel driver gerelateerde problemen zijn.
Het zal je verbazen hoeveel software en drivers enkel naar de NT kernel versie kijken. En niet naar het ondersteunde API of driver model.

De reden dat Windows 7 NT versie 6.1 gekregen heeft, is precies deze reden met software en drivers in Vista. Ondanks dat Windows 7 zowel het Vista driver model ondersteunde, als zijn eigen. Maar ja, veel checks op NT 6.* en MS had geen zin in hetzelfde gezeik als van XP naar Vista. Het NT versie nummer is daarom verschroven naar de naam van Windows. Al klopt dit vanaf 10 ook niet helemaal meer. (we zitten volgende de oude NT versioning scheme ergens op NT12 of 13)
Of op 8.5 ofzo als Windows 8 eigenlijk NT/kernelversie 7.0 was in plaats van het inderdaad niet kloppende 6.2. Het is maar net hoe je telt. Windows 7 heeft ook veel eigenschappen van een minor revision van Vista, dus of een nieuwe major version alleen maar niet werd gebruikt wegens compatibiliteit? Bij Windows 8 lijkt dat wel meer een argument te zijn geweest.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 23 juli 2024 18:25]

Windows 7 is een volwaardige upgrade, geen minor revision. Win2000 > XP is meer een minor revision, of 98 > 98SE. Nieuw driver model (o.a spin lock overhoop gehaald), nieuwe desktop composition, device containers, user-mode scheduling, Non Uniform Memory Access, memory manager, MinWin. Het is geen XP > Vista, 8 > 10 of 3.11 > 95. Er is echt een hele hoop onder de motorkap veranderd tussen Vista en 7. Maar het zit daar ook niet heel erg ver onder. 7 > 8 was ook een volwaardige upgrade, 1 van de mooiste dingen die ik daar gezien heb is het -eindelijk- loskoppelen van USER en KERNEL modes. Dat was nogal een klus.

De hint zit ook in de benaming van Windows. XP (NT5.1/NT5.2) >Vista (NT6) > Windows 7 > Windows 8 > Windows 8.1. 9 overgeslagen i.v.m. 9x. Maar ze hebben bij 2,5 Windowsen lang het NT nummer in de naam gestopt.

De ontwikkeling van Windows 8 en Windows Phone 8 kan je bijna als 2 NT versienummers zien gezien de indrukwekkende hoeveelheid die tussen 7 en 10 veranderd is. En nu kan je elke ~3 major Win10 upgrades +/- wel zien als een stapje omhoog. Dus volgens de oude benummering zitten we nu ergens op ~12.

Maar dit is volgens de oude NT versienummering op basis van de kernel veranderingen, is nu niet erg meer van belang. Maar blijft interessant.
Als een gemeente de portomonnee trekt ondersteunen ze gewoon windows 7 hoor.
Ah, maar kost het meer of minder dan 8 ton om een app/programma Windows-10-compliant te maken?
Er gaan miljoenen het putje in bij softwareontwikkeling voor de overheid. Dus ik kijk niet raar op als zoiets meer dan 8 ton kost. Aan sommige projecten werken tig dure consultants en programmeurs die net begonnen zijn voor 125 euro per uur of meer. Als je een beetje grote applicatie hebt, die niet goed is opgezet, ben je dat helaas zo kwijt.
^ that's my point, soms is het voordeliger om met pappen en nathouden, en hoogst uncompliant zijn oude software in leven te houden, en te hopen dat een partij de kosten wil dragen van een verbeterde versie. Zeker bij one-offs is er zelden iets nuttigs te doen na 10 jaar, en nieuwbouw is een hele dure hobby. Upgraden van oude prut betekent helaas de hele beerput opentrekken, en is vaak nog duurder.
Leveranciers kunnen het ook zien als een kans om geld te verdienen. Onder het mom van uurtje-factuurtje toch ondersteuning bieden.
Ik begrijp dat ze Windows 7 nodig hebben voor veel van de programma's die ze gebruiken, maar ik het uiteindelijk niet goedkoper om al die programma's nieuw te laten maken voor Windows 10.
Grote kans dat ze al lang weten dat ze binnen een paar maanden een nieuwe versie hebben hebben die wel op Windows 10 draait. Dan is wat uitstel kopen voor Windows 7 de goedkoopste oplossing. Acht ton is niet veel geld voor zoveel werkplekken.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 23 juli 2024 18:25]

25 euro per pc is gewoon lachen, zo goedkoop.
Een upgrade kost minimaal 25 keer zoveel.

Ik zou als MS hebben gezegd dat de Duitse overheid er nog wel iets anders duurs bij zouden moeten kopen, want dit is echt spotgoedkoop.
Ik ben benieuwd wat ze voor Windows Server 2008R2 betalen. En Exchange 2010. Verder durf ik niet te gaan.
Zal mij benieuwen of die betaalde updates ook ergens online zullen verschijnen, dat andere hem ook van 1 of andere site kunnen downloaden ? :P.
800.000 klinkt veel, is het niet.
24 euro per systeem omdat in de lucht te houden. Een migratie van 33.000 is duurder dan 800.000 euro of nabij. Trouwens achterhaald idee dan een OS zoals Windows 7 te verouderd is, ja, als je niets meer aan doet raakt het verouderd, zoals alles moet je het onderhouden.

[Reactie gewijzigd door Fermion op 23 juli 2024 18:25]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.