AdDuplex: percentage Windows 11-gebruikers groeit nauwelijks

Het percentage gebruikers met Windows 11 is volgens AdDuplex in de afgelopen maand nauwelijks gestegen. De dienst houdt van zowel Windows 10 als Windows 11 het aantal gebruikers bij. Er zijn nog meer dan vier keer zoveel gebruikers van Windows 10.

Het percentage Windows 11-gebruikers in de cijfers van AdDuplex komt uit op 19,4, tegenover 19,3 procent vorige maand. In de eerste maanden na de release van Windows 11 vorig najaar steeg dat percentage flink, maar inmiddels gebeurt dat nauwelijks meer.

De dienst houdt in duizenden Windows-apps bij welke Windows-versie mensen gebruiken. Die applicaties draaien alleen op Windows 10 en 11, waardoor de cijfers alleen daarover gaan. Er zijn nog altijd meer dan vier keer zoveel gebruikers van Windows 10 als van Windows 11.

De dienst geeft geen verklaring voor de stagnerende cijfers. Vermoedelijk kan een deel van de gebruikers niet upgraden vanwege de relatief strenge systeemeisen van Windows 11. Er zal ook een deel zijn dat de upgrade afwijst. Microsoft is wel begonnen om gebruikers met compatibele pc's eraan te herinneren dat er een upgrade is.

De cijfers liggen iets hoger dan die bij andere marktrapportages. Gamestreamingdienst Steam meldde in februari dat 78 procent van de Steam-gebruikers Windows 10 heeft en 16 procent Windows 11. De resterende Windows-machines draaien oudere versies. Microsoft maakt zelf geen cijfers bekend over hoeveel mensen de upgrade naar Windows 11 hebben uitgevoerd.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

31-03-2022 • 15:15

258 Linkedin

Submitter: TheVivaldi

Reacties (258)

258
255
112
13
0
120
Wijzig sortering
Komt dat niet onder andere omdat power users hier geen zin in hebben?

nieuws: Windows 11 Pro-installatie gaat Microsoft Account vereisen
Dit is voor mij in elk geval de reden waarom ik niet naar Windows 11 overstap. Het is vrij duidelijk dat Microsoft ons uiteindelijk allemaal naar een abonnements-vorm wil hebben (net als met Office), en ik vertik het om ze daarin te helpen. De integratie met onder andere onedrive en XBL is mij een doorn in het oog, ik heb er absoluut geen behoefte aan verder het MS-ecosysteem in te gaan. Voor je het weet zit je in net zo'n situatie als met Apple of Google, waarin al je apparaten en alle diensten met hetzelfde account gekoppeld zijn en het lastiger en lastiger wordt om je gegevens gescheiden en prive te houden.

Mijn Windows 10 Home installatie werkt nog met een lokale account, maar als ik die upgrade naar 11 zal dat een Microsoft account moeten worden. Dat is voor mij voldoende reden om niet te upgraden. En als daar geen oplossing voor komt wordt mijn volgende OS een linux-variant.
Ik weet niet of het nog werkt, maar gewoon je wifi uitzetten of lan kabel eruit halen.
Ik weet dat je bij de Pro versies Shift F10 kunt doen en dan krijg je een CMD, je zou dan ipconfig /release invullen.
Ik hoorde dat de eerste manier niet meer werkt in Windows 11.
Inderdaad dat ga ik ook doen als ,ze het nog moeilijker maken,bah!!!
Ach, als je al die privacy schendende telemtetry accepteerde, zal je uiteindelijk ook die vereiste inlog accepteren. Immers, hoe ga je dan je windows only applicaties(die je steunt met je portomonee om niet naar een ander platform te stappen) gebruiken? "Want Linux is commandline only"

Ik zie al jaren mensen zeuren en zeggen dat ze niet gaan overstappen naar de nieuwe windows versie want reden x, maar uiteindelijk gaan ze allemaal.

Dat was bij 95 zo, bij 98, 2000(toegegeven, de meeste skipde deze), xp, vista, 7, w10 en nu w11.
De enige reden waarom ik Windows 10 heb, is omdat het bij mijn laptop zat. Het eerste wat ik daarmee deed was een uur of vier, vijf spenderen aan alle telemetrie, ads en onnodige services eruit te slopen. Het is lasting om Edge en de MS store van je windows 10 machine te verwijderen, maar zeker niet onmogelijk :+

Dus nee, ik "accepteer" die privacy schendende telemetry niet, en zal dat ook nooit doen. Idem met die vereiste login. Ik erger me aan linux als daily-driver omdat het soms veel teveel tijd kost om iets te doen (wil je een programma installeren, ben je zo een uur verder om een library van een sjovele website te benedenladen om de boel te kunnen compilen volgens een vier-pagina lange instructieset op een Indonesisch forum, dat idee), maar als het echt niet anders kan zal het wel moeten. Het helpt dat onder andere Valve goed aan de weg is om veel games linux-compatible te maken.

Maargoed, zover is het nog lang niet. Het is duidelijk dat maar weinig mensen over zijn op Windows 11, Microsoft weet ook wel wat daar speelt, het zou niet de eerste keer zijn dat ze een drastische aanpassing in Windows terugdraaien omdat niemand er zin in heeft. Denk bijvoorbeeld aan dat full-screen startmenu in Windows 8. Voorlopig heb ik nog jaren support op mijn schone, telemetrie-vrije windows 10 installatie :)
En na elke update kan je weer checken of het er niet weer in zit.

Ik draai al jaren linux als daily driver en heb eigenlijk nog nooit uren hoeven te spenderen om een programma te installeren, maar dat oude fabeltje van deps hell en alles moet met de terminal wil maar niet weggaan. Nu moet ik wel toegeven dat ik het meeste via de terminal doe omdat dat gewoon het snelste is voor mij, ik ben trager met GUI spul, maar daar heb ik ook last van op windows(windows opt werk). De keren dat ik daar uren bezig ben met problemen die uiteindelijk de oorzaak door een update zijn(windows....), dat is pas erg. Want alle windows errors zijn zo generiek.....

En de meeste mensen gaan niet overstappen naar w11 wegens pop up, die moeten eerst aan het slimme neefje vragen of dat geen virus is.

[Reactie gewijzigd door dieAndereGozer op 6 april 2022 08:39]

Mwa als power-user zijnde , denk ik .. t is mij best microsoft , maar dan wel onder een VM onder QEMU :D
Ik heb het op 1 PC geinstaleerd en het bevalt voor geen meter.
Ik draai trouwens nog steeds op een Lokaal account. Ik heb geen microsoft accounts.
Gewoon een reguliere update gedaan
Op mijn prive pc heb ik gewoon de upgrade gedaan. De look en feel is beter, quicksettings knoppen voor wifi en BT is leuk, geluidsinstellingen zijn wat verwarrend.
Maar er zijn ook problemen:
  • Geluid werkte niet: Pas na het de-installeren (verwijderen) van de oude driver en dan opnieuw instaleren was het opgelost.
  • Verkenner die vaak bleef hangen bij mappen met veel betanderen: Oorzaak de virusscanner. Maar door een fout kon ik die niet configureren. Pas na opnieuw instaleren van defender via een soort apt-get in powershell, is het gelukt om de settingen te openen en real-time scanning uit te schakelen
  • Een dubbele taakbalk kan niet meer, te veel iconen? dan is alt tab de enige oplossing. mijn taakbalk stond trouwens altijd links vertikaal, kan niet meer.
  • In verkenner zijn weergave-opties beperkt. Workarround is om met ctrl-scroll de pictogram-grootte te wijzigen.
  • Het nieuwe start menu is niets waard, op windows 10 had ik verschillende groepen gemaakt.
Workaround voor de beste applauncher sinds windows XP
  • Maak een nieuwe map "MyApps" in je homefolder
  • Maak in deze map submappen met categoriën (Office, System, Dev, Creative, Etc)
  • Toon bibliotheken in de verkennerboomstructuur
  • maak een nieuwe bibliotheek "MyApps"
  • voeg 1 voor 1 alle submappen toe bij eigenschappen van de bibliotheek
  • Voeg deze bibliotheek toe aan je favorieten in verkenner
Als je rechts klikt op verkenner in taakbalk heb je nu toegang tot de beste gratis applauncher

Ik heb ook nog een andere niet gerelateerde maar wel relevante fuck-up.
Alvorens Win11 te instaleren had ik een gegevens overgezet naar een USB3-SSD.
Een paar keer liep dit vast, en disconteerde het USB-apparaat.
ik dacht misschien slecht kabel, slecht contact, maar het bleek een fout te zijn in de controller-firmware, en dus pas opgelost na een firmware-upgrade van de realtec controller.
Ondertussen de partitie van 2TB corrupt. Het lukt maar het is omslachtig om de gegevens te recupereren, daar ik geen plaats heb om een diskimage te maken van 2TB.
  • controleer op firmware en driver updates
  • maak kleinere partities, bijv van 300GB, desnoods maak je ze naderhand groter.
- Hopelijk zijn veel mensen geholpen met deze tips

[Reactie gewijzigd door g4wx3 op 3 april 2022 17:37]

Top beschrijving man. Ik had idd geluid problemen , maar weet niet hoe ik heb opgelost in begin. Ik heb verder niets raars gevonden, mijn grootste HDD is een SSD van 1TB, maar idd het windows 10 menu is stuk beter met de groepen tegels.
Ik vraag me af wanneer dat nodig gaat zijn, ik heb afgelopen week nog Windows 11 Pro geïnstalleerd zonder Microsoft account.
das de pro versie, die is dacht ik ook meer bedoeld voor in domain en niet als los staande PC.
waarom die dan ook een MS account verplichten is een rare beslissing van MS.

Tenzij ze merken dat teveel mensen de Pro kopen om geen MS account nodig te hebben :P

[Reactie gewijzigd door bigbadbull op 31 maart 2022 17:29]

Pro is niet alleen binnen een domein nodig, er zijn ook dingen die voor prive handig zijn die niet in Home kunnen.
Niet heel vreemd. Ik zou best wel willen upgraden, maar beide CPU's in mijn systemen zijn niet ondersteund. En ik heb geen zin om dit te omzeilen om dan vervolgens alsnog met een installatie te zitten die ze op elk moment kunnen laten vallen.

Gezien hoe relatief streng de eisen zijn, denk ik dat er behoorlijk wat computers in hetzelfde schuitje zitten, en daarmee de adoptie dus stokt.

[Reactie gewijzigd door Kazu op 31 maart 2022 15:21]

Ik heb geen zin om alle knoppen op andere plekken te hebben, dus hoewel 2 van mijn 3 pc's naar windows 11 kunnen ga ik het alsnog niet doen. Zolang er geen alder lake cpu in mijn pc zit zie ik ook weinig reden om te upgraden.
Dit. En het is voor mij ook n gevalletje 'waarom zou ik'. Ik zie geen voordelen, behalve weer aan den lijve ondervinden wat early adopten betekent.

Wat dat betreft heb ik de beste ervaring als ik alles dat Windows update heet maximaal uitstel.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 31 maart 2022 16:46]

Gelijk heb je. Ik heb het gedaan en heb er wel spijt van. Ja, het werkt, maar een aantal grote games werken niet onder windows 11. Assassins creed valhalla en valorant. En daar baal ik van. Bovendien zijn er weer wat zaken in windows 11 in die nieuwe interface gehesen, wat ik echt geen verbetering vind. Je zoekt je het schompes. Terug kan niet meer, dat wordt een nieuwe installatie. Dus ik doe het er maar mee. Maar leuk is anders.
Precies dat hier
Ik heb bij release meteen maar al mn 7 PCs en laptops (thuis, werk en huisgenoten) naar W11 gebracht.
De oudste daarvan was 14 jaar oud.
.
Dat moest dus vaak met een workaround, vanwege geen-TPM en oude processoren.
Het werkt overigens wel perfect overal, dus de strengere systeemeisen zijn niet echt nodig.
Binnenkort krijg je via een update een watermerk in beeld met "niet-ondersteund",
maar daar is gelukkig ook weer een workaround voor.
.
Ik hoop de MS dit "gespleten pad" weer gaat verlaten.
W10 zou de laatste Windows versie zijn, toch... ?

[Reactie gewijzigd door Geekomatic op 31 maart 2022 16:46]

Nope. Ik zei het aan het verre begin al; Windows 10 gaat niet de laatste zijn. Waarom anders '10' en niet gewoon 'Windows'?

Niet dat het echt uitmaakt, het is maar een naam. Windows 11 is hoofdzakelijk Windows 10 met een ander UI en waarschijnlijk nog kinderlijker gemaakt voor de gewone gebruiker.
Juist, dat. Ik heb lang moeten wachten voor W10 als een volwassen en visueel esthetisch UI tevoorschijn kwam. Geen frutsels, gradienten en andere versiersels maar een strak, professioneel ogende presentatie wat tegelijkertijd ook nog redelijk doorgevoerd is naar alle onderdelen van het OS.

En nu, met W11, is Microsoft weer helemaal van het paadje af. Transparanties, ronde hoekjes, gradienten. Brrr. Komt er bij mij vooralsnog niet in.

Als Microsoft de gebruiker nu eens centraal zou stellen en eens kijkt hoe dat met Linux geregeld is. Daar zijn er heel veel mogelijkheden om het uiterlijk van het systeem naar eigen hand te zetten. Hoeven ze zich in Redmond niet meer te bekommeren om de UI en kunnen ze zich concentreren op een vlekkeloos OS/core.
Mwoah, ik ben al een tijdje over op 11 en vind het een mooie remake en die gecentreerde balk bevalt me wel. Ik hou nu eenmaal van symmetrie ;)
Het enig wat ik nog steeds niet snap is waarom vensters na schikken nog steeds niet zuiver uitgelijnd kunnen worden. Als je bijvoorbeeld twee browser vensters naast elkaar wil schikken lijnen ze nooit mooi recht naast elkaar uit. Firefox bijvoorbeeld heb ik altijd aan de rechterhelft van het scherm staan en links de mail app maar het lijnt gewoon niet mooi naast elkaar uit. Er is altijd een paar millimeter ruimte tussen de rand van de browser en het bruikbare scherm en het venster van de app en is het ook niet recht qua hoogte. Als ik dat venster met de muis handmatig strak tegen de rand trek, staat het de volgende keer weer met ruimte ertussen. Dit speelt al sinds Windows 8. Met Windows 7 bijvoorbeeld had ik daar echt nooit last van en lijnde vensters altijd netjes en recht uit.

Neem bijvoorbeeld de Windows Mail app. Die kan ik bijvoorbeeld niet aan de linkerkant van het scherm schikken want bij de volgende keer dat ik de app open, opent hij weer geminimaliseerd. Alleen als ik deze "handmatig" schik naar het gewenste formaat onthoud hij de positie, maar alleen als ik hem niet te dicht tegen de rand aan trek want dasn opent hij de volgende keer weer geminimaliseerd. Heel vaag probleem wat ondertussen al zo lang bestaat en nog steeds niet is opgelost.
Hier ook een wat 'oudere' laptop (2016/2017, met een Core i7-6820HK), maar de (Insider Preview) update naar Windows 11 22H2 build 10.0.22581.200 loopt steeds stuk op 48%.
Dat het nú werkt, betekent helaas niet dat het ook (feilloos) blijft werken. ;)

De andere twee apparaten (een laptop en een desktop) die wél officieel ondersteund zijn blijven voorlopig gewoon lekker op Windows 10... Het zal onder water vast allemaal weer net wat beter zijn, maar ik zie de toegevoegde waarde nog niet.
W10 zou de laatste Windows versie zijn, toch... ?
Klopt, dat hadden ze gezegd dat er daarna geen versie nummer meer krijgt en dat ze Windows blijven verbeteren.
Maar die workaround, blijft windows wel legaal en up-to-date? Dat is de enige reden waarom ik twee van mijn systemen niet wil updaten.

(Zo ja, wat is de workaround? :+ )
Je licentie activatie blijkt prima werken en je krijgt ook alle updates.
MS *zegt* echter dat je niet meer "eligable" bent voor updates.
https://www.digitaltrends...nsupported-update-waiver/
.
Om de bypass te activeren, google even op: "windows 11 bypass tpm check"
Voor nu dus alles oke, maar MS kan later vervelend gaan doen.
Je moet dus bereid zijn om desnoods W10 te herinstalleren, want downgrade zal niet gaan.
.
Maar ik hoop / gok dus op werkende workarounds en wellicht een versoepeling weer.

[Reactie gewijzigd door Geekomatic op 1 april 2022 17:24]

Als ik een OS gebruik, wil ik niet door vierhonderd duizend miljoen hoepels springen eer het bruikbaar is.
Ah, geen Linux voor jou dus... :+
Het is mijn daily driver ;)
Same Here. CPU voldoet niet.

[Reactie gewijzigd door Brensenbrink op 31 maart 2022 18:15]

Bij mij ook hetzelfde melding, erg vreemd, het is wel 3 jaar oude pc, Intel core i7 processor, met TPM!
Niet alleen dat, veel mensen hier willen niet een verplicht online-account hebben.

Je mag gewoon geen offline account meer aanmaken in Windows 11, dat steekt ook best wat mensen.

En idd, die TPM vereiste... Ik denk dat 20% zo hoog is door de nieuwere laptops. Alle thuis apparatuur heeft geen TPM chip erin.
En idd, die TPM vereiste... Ik denk dat 20% zo hoog is door de nieuwere laptops. Alle thuis apparatuur heeft geen TPM chip erin.
Dat hoeft ook niet. Het zit tegenwoordig geïntegreerd in de CPU. Ook met die losse TPM chips die je kan kopen, hoeft niet per se Windows 11 opeens te gaan werken. Mensen wachten gewoon om te upgraden omdat de PC nog goed genoeg is. Ik doe dat ook.
[...]
Ook met die losse TPM chips die je kan kopen, hoeft niet per se Windows 11 opeens te gaan werken.
Hier slechte ervaring met een losse TMP 2.0 module. De bios herkend 'm, maar Windows 11 wil er niets mee. De CPU was ook één generatie ouder dan aangegeven in de eisen van de TPM module, dus had het kunnen weten.... Merendeel van de vereiste generaties heeft ook soft-TPM ingebouwd, wat de module vrij zinloos maakt.
Wou na een volledige reinstall naar Windows 11 gaan, maar liever niet via work-around. Windows 10 doet het nog prima.
En Windows 10 wordt gelukkig nog lang genoeg gesupport. Wanneer ik nieuwe hardware ga kopen (lees: de bestaande hardware ga upgraden) is het (voor mij) vroeg zat om ook qua OS dan te upgraden naar Windows 11.
Je mag gewoon geen offline account meer aanmaken in Windows 11, dat steekt ook best wat mensen.
Voor nu klopt dat niet helemaal / niet 100%, ik heb gisteren via microsoft.com de officiële W11 ISO gedownload, Pro editie gekozen, op een 2e schijfje met DISM uitgepakt omdat de installer mij niet door wou laten gaan ivm incompatibiliteit, geboot naar 2e disk, en toen klikte ik "sing in options", => "Ik heb geen microsoft account" waarna daaronder de optie verscheen "verder gaan met een offline account". Omslachtig maar mogelijk.

Verder ervaar ik dat W11 nog een buggy mess is dus ik blijf de komende jaren toch lekker op W10 hangen.

[Reactie gewijzigd door grasmanek94 op 1 april 2022 10:41]

Ik heb al maanden die update melding onder in mijn taakbalk.
Tot zo ver werkt win10 perfect voor me. Waarom zou ik iets wat geweldig werkt vervangen voor iets waar ik denk dat ik spijt ga krijgen.

Als ik naar de laptop van mijn vrouw kijk hoe win11 werkt is dat niet echt uitnodigend om met mijn pc ook de overstap te maken.
Idem hier. Heb een i7 laptop die niet compatibel is hoewel het hardwarematig geen probleem zou zijn, belachelijk!
Men game pc draait Windows 11 waar ik zeer tevreden van ben.
Of je voldoet aan de vereisten na het inschakelen van TPM 2.0 in de BIOS - wat al verre van simpel is voor een gewone gebruiker - maar de upgrade mislukt telkens zonder duidelijke reden. Zelfs na het loskoppelen van alle andere HDD's en M.2's slaagt hij er niet in om Windows 11 te booten en doet hij uiteindelijk een rollback.

Heb 4 pogingen gedaan, veel tijd verloren en uiteindelijk de handdoek in de ring gegooid. Werk zelf in de IT en krijg het al niet voor mekaar zonder weer uren op zoek te gaan naar een mogelijke oorzaak...laat staan dat iemand zonder enige kennis dit moet doen. Verder vind ik Windows 10 ook gewoon perfect werken momenteel en zie ik geen reden om te upgraden zolang ik security updates ontvang. Ik zie mezelf er verder geen tijd meer in stoppen.
Ik neem aan dat je een foutcode krijgt, die al eens opgezocht?
Ja en dat was een vrij algemene foutcode waar je een hoop standaard MS antwoorden op kreeg waar je dus niet echt iets mee bent. Helaas
Wordt wel ondersteund hier maar windows update biedt het nog niet aan 8)7

Dat helpt ook niet mbt de overgang.

[Reactie gewijzigd door Waswat op 31 maart 2022 15:33]

thuis krijg ik wel al maanden dat er een upgrade naar 11 is maar systeem het niet ondersteunt.
Maar voor mij is windows 11 nog steeds in alfa versie en nog lang niet volwassen genoeg om te gebruiken.
Ik heb precies het zelfde verschijnsel hier, snap ook eigenlijk niet waarom je off-topic gemod wordt aangezien het een beste logische verklaring zou kunnen zijn waarom de overgang sloom gaat.

Windows 10 meld bij mij het volgende:
This PC can run Windows 11
Great news—your PC meets the minimum system requirements for Windows 11. Specific timing for when it will be offered can vary as we get it ready for you.
Ik heb zelf een hardware TPM en zeer recente hardware, dus waarom die nog niet aangeboden word? ¯\_(ツ)_/¯
Wordt wel ondersteund hier maar windows update biedt het nog niet aan 🤷‍♂️
Gewoon het installatieprogramma van Windows 11 downloaden en je kan installeren. Nergens voor nodig om te wachten.
Idem hier. De nieuwste laptop heeft een Ryzen (dus is er buh mijn weten nog steeds een verlies in performance met W11) en mijn Surface Book (het paradepaardje van Microsoft een goeie 6 jaar geleden) heeft "slechts" een dual core I7. Maar sowieso zie ik momenteel de voordelen niet in om up te graden naar W11. En met mij zijn er nog velen denk ik.
This report is based on data collected from around 5,000 Windows Store apps running AdDuplex SDK v.2 (and higher). The raw data analyzed was collected over the day of March 29th, 2022 (UTC time) unless otherwise stated.
Dan vind ik de steam cijfers toch iets betrouwbaarder. Daar is de installbase veel groter dan deze 5000 apps.
Windows 10 64 bit 75.69% -2.13%
Windows 11 64 bit 15.59% +2.03%
Windows 7 64 bit 4.08% +0.35%
Windows 8.1 64 bit 0.63% -0.04%
Windows 7 0.19% -0.02%
Windows 10 0.08% 0.00%
Meer gebruikers van W7 dan W8 begrijpelijk maar laat toch maar zien hoe verschrikkelijk W8 niet was
Windows 8.1 was anders gewoon prima hoor. :)
Windows versies zijn toch om-en-om slecht danwel goed?
Windows XP: goed
Windows Vista: slecht
Windows 7: goed
Windows 8: slecht
Windows 10: goed
Windows 11:.....
Dat is wel iets wat mij tegenhoud :)
Weet je wat grappig is? Zelf vond ik Windows Vista ook slecht, maar eigenlijk was het een heel goed OS. Waarom? Omdat het enorm veel nieuwe security features met zich meebracht. Denk hierbij aan Bitlocker, User Account Control (UAC), een stateful firewall (i.p.v. stateless in Windows XP), en nog veel meer.

Je bent er trouwens eentje vergeten: Windows 8.1.
Ik ben zelf ook van mening dat als Windows 7 in 2006 was uitgebracht in plaats van Windows Vista, dat iedereen nu negatief naar Windows 7 zou terug kijken.

Zoals jij zelf al zegt was Vista een grote verandering en voor veel issues werd, imo, onterecht naar Vista gewezen. Bijvoorbeeld instabiele drivers. Wat niet hielp was de lichte systeemeisen voor OEMs, dat is echt een fout van MS.

UAC in Vista in zijn standaard configuratie was te agressief, dit is met Vista SP1 aangepakt en met Windows 7 een heel stuk verbeterd. Ik zou niet terug willen naar Windows zonder UAC.

Vista heeft een goede nieuwe basis gelegd voor alle Windows versies die erna kwamen incl. Windows 11.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 31 maart 2022 16:07]

Windows 7 is gewoon Windows Vista, maar dan op een snellere computer.
Windows 3.1.1
Windows 95
Windows 98
Windows 98 se
Windows 2000
Die waren ervoor windows xp als ik me niet vergis
Dit klopt niet helemaal. Windows 2000 kwam inderdaad voor XP, maar alle eerder genoemde windows versies (zoals 95, 98 etc) vallen niet onder dezelfde familie. Windows 2000 was een Windows NT variant, waar XP en de huidige Windows op gebaseerd is.

Windows 98 en voorgangers draaiden op DOS en waren fundamenteel totaal anders dan de NT versies.

Om je lijstje even aan te vullen.
DOS Based
Windows 1.x
Windows 2.x
Windows 3.x (3.11 was denk ik de populairste)
Windows 95
Windows 98
Windows 98SE
Windows ME (dit is de laatste Windows uit deze reeks)

NT Based
Windows NT 3
Windows NT 3.5
Windows NT 4
Windows 2000
Windows XP
Windows Vista
Windows 7
Windows 8/8.1
Windows 10
Windows 11

In het eerste rijtje zijn er veel verschillende versies uitgebracht (zoals 1.1, 3.1 etc) maar dit was te veel om op te gaan sommen.

Wellicht is het interessant hier over te lezen: https://en.wikipedia.org/...icrosoft_Windows_versions
3.11 was totaal niet populair, bijna niemand weet zelfs van het bestaan. 3.11 for workgroups was populair. De kale 3.11 en 3.1 for workgroups werden vrijwel niet gebruikt, men ging meestal van 3.0 naar 3.1 naar 3.11 for workgroups. 3.1 for workgroups en de normale 3.11 waren meer voor bedrijven. De kale 3.11 kwam ook pas een maand na de 3.11 for workgroups uit, vandaar dat die niet populair is.

Ook een beetje vreemd om die 3.X te noemen, want 3.0 en 3.1 waren echt een flinke stap uit elkaar, een grotere stap dan Vista naar 7. Beter om over 3.0 en 3.1x te spreken. Al zou je dan misschien Windows 3.2 ook moeten noemen en die kent echt niemand hier in het Westen :)

Grappig genoeg noem je 3 en 3.5 van NT wel apart, net als 98 en 98SE. Kennelijk waren dat voor jou significante momenten. Maar dan zou je Windows 10 eigenlijk ook wel op mogen splitsen in z’n “editions”.

ME noem je overigens “DOS based”, maar dat is juist de eerste die DOS loslaat en geen realmode meer ondersteund, het is puur de 9x kernel, geen dos. Eigenlijk is 3.2 de laatste Windows die echt onder DOS draait als een DOS programma, vanaf 95 t/m 98SE is het de 9x kernel normaal gesproken en dos applicaties draaien in virtual real mode, maar je kan ook nog echt in DOS booten zonder die kernel, en vanaf ME gaat men de overgang in om DOS volledig los te laten. T/m 98SE was Windows een soort gui die geladen werd bovenop het DOS deel, een kernel die in de DOS modus niet actief was. ME liet dat voor het eerst los en DOS was daar een command shell die draait onder Windows, maar helemaal geen realmode meer. Eigenlijk zou er tussen DOS based en NT based dus een categorie 9x based moeten zijn.
Klopt, zei niet voor niks dat het te veel was om op te noemen en niet voor niks dat ik de link erbij deelde.

Maar je hebt gelijk, al had in mijn omgeving iedereen 3.11 bijvoorbeeld.
Je bent de "beste" nog vergeten, Windows ME. Wat 'n gedrocht was dat.
Windows 'Mediocre Edition' ;P
Vista was niet zo slecht, als je computer destijds maar genoeg resources had. 2 GByte aan RAM maakte al een heel groot verschil. De meeste Vista laptops kwamen uit met maar 1 GByte aan RAM en een deel daarvan was al in gebruik door de onboard video. Dat was echt te weinig

Voor de rest, lees de post van tweaker @Caayn, deze vat alles goed samen.
Weet je wat grappig is? Zelf vond ik Windows Vista ook slecht, maar eigenlijk was het een heel goed OS.
Het werd pas goed vanaf Service Pack 2, maar toen was Windows 7 al klaar.
Je bent er trouwens eentje vergeten: Windows 8.1.
8.1 was eigenlijk een service pack.
Maar 8.1 was wel de enige fatsoenlijke versie in de Windows 8 familie. Het startmenu van Windows 8 was letterlijk om te huilen (in een hoekje ofzo).

Windows 8.1 heeft dat grotendeels opgelost (of ja opgelost, het had nooit er uitgesloopt mogen worden in de eerste plaats).

Het Windows 10 startmenu was imho ook maar een verzameling van rotzooi en advertenties.
Windows 11 heeft dit goed opgelost waar het startmenu eindelijk bruikbaar is voor me.
Maar 8.1 was wel de enige fatsoenlijke versie in de Windows 8 familie.
Vista Service Pack 2 ook voor de Vista familie.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 1 april 2022 08:06]

Voor XP had je ME, en die was slecht.

Ook heeft Microsoft het gejinxt met Windows 9 die goed zou zijn.
Nope: Voor Wxp had je W2000, uit de Wnt trein. Met daarvoor W4 en W3.5.Overigens voor de desktop toen geen van allen geaccepteerd.

De Wme die je bedoelt was uit de msDos gebaseerde serie met W3.1, W95, W98. Waarbij mijn ervaring zegt dat W95 zakelijk gezien de 'beste' was. Voor particulier/prive gebruik was W98 (W98 OSR2 om precies te zijn) de beste.
Nope: Voor Wxp had je W2000, uit de Wnt trein.
Het is duidelijk dat @Splorky het heeft over consumentenedities van Windows. Windows 2000 was niet voor consumenten.
Windows 98 OSR2 bestaat niet, Windows 95 OSR2 wel, bedoel je Windows 98 se?
Dat zou zomaar wel eens kunnen. Het is ook al zo lang geleden.
hoi,
... lijsje met windows versies .....
Je bent o.a. Windows 2000 (prof) vergeten. Draaide heerlijk op de HP 1020 laptop... :) Dan blijf ik een beetje in de buurt van XP. Bij alle windows versies vanaf 3 zijn er eigenlijk wel "goede" en "slechte" versies geweest. Het lijkt soms wel zo dat het haasje over is met hoe het grote publiek Windows ervaart. Ze hebben nog wel eens wat moeten sleutelen aan de besturingssystemen.
Windows Vista: slecht
Over het algemeen staat deze Windows Vista bekend als "slecht". Jaren lang gehad op een HP 6820s. Was wel de Vista prof uitvoering. Draaide goed. Kon er alles mee. Niet over de zeik te krijgen, autocad en andere tekenprogramma's werkten naar behoren. Windows 7 (update) wilde niet installeren. Ook niet na een schone nieuwe SSD installatie. Ik kreeg Windows 7 daar niet stabiel op. Windows 8 maar niet geprobeerd. De machine haalde Windows 10 net niet. Hij begon net iets te veel uit elkaar te vallen om nog goed mee te werken.

[Reactie gewijzigd door RonnieKo op 31 maart 2022 16:15]

Je vergeet alleen Windows 8.1, waardoor Windows 10 dan juist slecht zou moeten zijn. Voor mij is het lijstje meer het volgende:

Windows XP: goed
Windows Vista: goed na wat configuratie
Windows 7: goed
Windows 8: goed
Windows 8.1: goed
Windows 10: samen met Windows 8.1 misschien wel de fijnste Windows versie
Windows 11: werkt goed maar het werkt totaal niet efficient voor mijn werk
Ik gebruik Windows 11 nu sinds de release en oprecht, het presteert gevoelsmatig hetzelfde (of beter, ik heb een stevige PC dus beter merk ik waarschijnlijk niet), maar bovenal is het allemaal een stuk gelikter. Microsoft is er nog lang niet, maar Windows 11 is weer een stap in de richting van compleet verouderde UI elementen die stammen uit Windows XP te vervangen met elementen die in het huidige design passen. Voor mij persoonlijk maakt dat de gebruikservaring plezieriger.
Ik ervaar geenszins dingen waarmee ik 11 zou bestempelen als een slechte release, zeker niet zoals dat bij Vista en 8 werd gedaan.
Ik beaam dit, Windows 11 voelt veel gestroomlijnder aan dan zijn voorgangers. Het instellingen menu is voor mij voor het eerst bruikbaar waar ik niet persee terug hoef te grijpen naar het oude configuratie scherm die ik tot Windows 11 nog standaard gebruikte gezien de settings die ik wilde hebben nooit vindbaar waren in Windows 10.

Windows 11 daarentegen kan ik de meeste instellingen gewoon via de nieuwe, modernere UI vinden. Toegegeven de taakbalk laakt features, maar verder heb ik het idee dat alles sneller werkt of gelijkwaardig aan Windows 10.
Behalve dat Windows 11 niet te gebruiken is met een lokaal account en het waardeloze startmenu vind ik het een verbetering.

De ingebouwde apps (foto- en videoviewer) zijn eindelijk bruikbaar, er is consistentie, multitasking is verbeterd en het ziet er ook beter uit.
Windows 11 is prima te gebruiken met een lokaal account. Net als bij Windows 10 gewoon de internet stekker er uit trekken tijdens de eerste startup van Windows. Dan kun je gewoon een lokaal account maken.

Als dit je tegenhield dan vraag ik me af hoe je dat bij Windows 10 hebt gedaan, gezien die je ook geen lokaal account laat instellen als je met het internet verbonden bent tijdens de installatie.
Windows 98(SE) waren beiden ook prima, toen kwam ME, wat ook echt een ramp was. Daarna kwam dan XP wat het weer behapbaarder maakte. Maar met Windows 8(.1 om specifiek te zijn) en daarop Windows 10, had Microsoft ook gewoon twee goede Windows-versies achter elkaar hoor.
Ik heb zelf Windows 8.0 overgeslagen, die was inderdaad in menig optiek 'slecht'.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 1 april 2022 01:31]

Bij Windows Me kwamen deze problemen voornamelijk omdat de Driver boeren gewoon een Windows 98 driver mee gaven ipv deze te herschrijven naar Windows Me. ( correct me if i wrong )

Voor Windows XP was er windows 2000 persoonlijk heb ik hier de beste herinneringen aan samen met Windows 98SE.
Die hoge systeemeisen van Microsoft klinken een beetje als Planned Obsolescence. Wil je Windows 11? Upgraden maar!
Ik vindt er niets "hoog" of "laag" aan.
De eis van TPM icm Secureboot maakt een systeem namelijk niet veiliger in gebruik dan zonder.

Vergelijkbaar met een slot op de fiets, waarbij je alleen een sleutel kunt gebruiken die de fabrikant heeft gedistribueerd, en dat slot controleerd ook of je je fiets niet hebt bewerkt naar eigen smaak.

Dat geeft dus het probleem dat als jij je fiets bewust bewerkt, of het OS in dit geval, het product onbruikbaar wordt.
M.a.w., TPM, icm secureboot, is een stap in de richting van een jailed-OS zoals we dat kennen van mobile. Je gaat het waarschijnlijk pas zien bij Windows 12, en dan is het te laat.
By requiring a TPM, Microsoft can impose more severe DRM on media, and refuse to install programs that Microsoft doesn't approve.
Enkel bronnen:
(2012) "Secure Boot": Who will control your next computer?
(2021) FSF Warns Windows 11 'Deprives Users of Freedom and Digital Autonomy'

Verover 2 stappen, bij protest ga je 1 stap terug. Even wachten. Herhaal.

[Reactie gewijzigd door Mushroomician op 1 april 2022 03:38]

Ding is alleen dat in directe zin, microsoft daar 0 mee opschiet tenzij ze van plan zelf flink meer microsoft devices te verkopen.
meeste mensen bouwen niet zelf hun PC, maar kopen die in 1 stuk, met.... een windows license er op.. (ook niet veel mensen, buiten ons tweakers om, die hun licentie mee nemen naar een nieuwe pc)
dus ze schieten er direct wel wat mee op in geld.
Maar ja door alle genoemde redenen, veel mensen 'mogen' niet over stappen van MS, een ander deel wil niet overstappen (voor genoemde redenen) en een deel is gewoon te lui om updates uit te voeren, en laat staan een upgrade naar een nieuwe OS versie.
Het gaat Microsoft niet om het geld dat verdiend wordt aan nieuwe hardware, maar om de extra security features van de nieuwere cpu's en TPM 2.0 chips.
Dat is het hele idee, ze willen de onveilige cpu's uit de oudere generaties relatief snel kwijtraken.
het gene wat mij nog het meeste verbaast is dat er een 20% total userbase is.
ik ken persoonlijk niemand die het al gebruikt, of het wil gebruiken, dus hoewel dat totaal een personal bias ding is had ik dat niet verwacht.
Ik heb het draaien, geen enkele issue (niet meer dan ik met w10 had iig), dus ook geen seconde spijt van :)

Waarom zou iemand dit niet willen gebruiken? Bang dat het anders werkt?
Waarom zou iemand dit niet willen gebruiken? Bang dat het anders werkt?
* Maar tot ze de optie terugbrengen om taakbalkitems alleen te combineren wanneer de taakbalk vol is (zonder 3rd party software)
* stoters soms op ryzen CPU's
* locatie van start balk

het is niet dat het anders werkt, maar waarom steeds bij nieuwe windows alles anders willen doen?
en meestal de mensen minder keuze geven ipv meer.
Kijk ik kan me inbeelden dat er mensen zijn dat gecombineerde startbalk items handig vinden, al zie ik zelf het nut er totaaaaal niet van in, zelfs niet met 30 schermen open zodat het een wirwar is.
Heck vind het zelfs niet gemakkelijk dat ik verschillende word/excell vensters niet meer los van elkaar mag ordenen. nu moet je gaan behelpen met verschillende desktops. terwijl je vroeger het simpel in 1 overzicht kon ordenen zoals je zelf wou. En erger nog het is meer en meer de tendens om alles in z'n eigen container te laten draaien. maar de icoontjes los van elkaar dat kan niet meer.
En ja ik wordt het heus wel gewoon, maar daarom vind ik het niet handiger.
Items in de taakbalk kun je nog links zetten. Ik stoor me ook mateloos aan de gecombineerde vensters in de taakbalk, maar kan niet terug naar W10 i.v.m. policy. Meerdere Word of Edge vensters wil ik gewoon in mijn taakbalk hebben, ik word gek van de huidige situatie. En als je 2 vensters naast elkaar open hebt zie je en de vensters losstaan als je over je Edge icoon hover, en de vensters gecombineerd staan. Waarbij de eerste 2 ook nog eens omgekeerd kunnen zijn. Echt gek word ik ervan... Heb je een grote monitor met mega taakbalk, kun je deze niet inzetten. Ik doe eigenlijk alles in de browser. 3th party tooltjes installeren mag niet ivm policy.
Locatie van startbalk? Bedoel je dat ie in het midden staat? Dit is eenvoudig terug te veranderen zonder 3d party software.
bbb doelt op het feit dat je de taakbalk niet naar de linker-, rechter- of bovenkant van het scherm kan verplaatsen.
zo iets,
ik heb 2 monitoren en wil beide vertikaal langs de binnenkant van de 2 schermen.
en dan nog primair scherm secondair taakbalk.
zodat als ik een game speel full screen, toch de systray zichtbaar heb op secondair scherm.
Ik heb een recente AMD CPU en in het begin waren er behoorlijk wat prestatieproblemen met deze. Ik heb me nog niet ingelezen in hoeverre deze zijn opgelost en heb er ook geen haast bij, alles werkt dus er is geen haast.
Niet iedereen heeft de keuze om de upgrade uit te voeren ook al voldoen de systeemeisen van de machine.
Bijvoorbeeld door gebruik van software waarvan de leverancier heeft aangegeven dat ze Windows 11 nog niet officieel ondersteunen.
Nieuwe computers worden met W11 geleverd, het zal dus geen vrijwillige keuze geweest zijn
Hier iemand waarbij het een vrijwillige keuze was en ik vind het echt heel fijn werken :) M'n werklaptop is nog win 10, maar kan niet wachten tot een nieuwe met win 11. Werkt (voelt) allemaal toch net weer even wat vlotter en prettiger dan 10.
Puntje van aandacht is echter wel dat hij af en toe stottert (Ryzen 5600x), maar die zijn niet super irritant, spelen zeker niet altijd op en daar komt binnenkort een patch voor Ik ben geen die hard PC-gamer (meer) dus ik kan er prima mee leven. Vind het zeker niet de moeite om terug naar 10 te gaan in ieder geval.
Het issue is dat wanneer er 99 redenen zijn om het te doen en 1 om het niet te doen, die ene rede meestal wint. Je geeft zelf een punt aan mbt Ryzen processoren. Ben je wel een gamer en heb je een AMD systeem, dan blijf je dus wellicht om die ene rede wachten.

Maar dat W11 over een paar maanden een beter OS is dan Win10, is bijna wel zeker.
hm... Ik heb een AMD Ryzen 7 2700X, en na de hotfix van okotober 2021 totaal GEEN performance problemen...
Als je niet vaak werkt met meerdere excelbestanden open is Windows 11 best fijn inderdaad. Maar tot ze de optie terugbrengen om taakbalkitems alleen te combineren wanneer de taakbalk vol is (zonder 3rd party software) zal ik de upgrade weigeren op mijn werklaptop.
Probeer dit eens:

https://github.com/valinet/ExplorerPatcher

Windows 11, maar met de VOLLEDIG CONFIGUREERBARE taskbar zoals je in Windows 10 gewend was...

Ik gebruik het sinds ik op Windows 11 draai (oktober 2021) ...
Geen hotfix van MS die dit tot-nu-toe heeft aangepakt/aangepast ... :-)
Ik heb het bewust geinstalleerd. Vind het net iets fijner werken dan Win10.
Ik gebruik privé 3 computers, waarvan 2 niet in aanmerking komen voor de upgrade (i5 6600K in gaming-pc en i3 2130 in HTPC). Laptop is wel over. Ik merk in de praktijk geen noemenswaardige verschillen, als die andere twee upgrade hadden gekregen, had ik ze ook overgezet. Ga er alleen geen kunstgrepen voor uithalen, gezien nogal beperkte verschillen...

Werklaptop wil IT niet van dat ik 'm upgrade, want voor kleine klant werken we heel soms met iets dat nog afhankelijk is van IE. Tsja. Zit je in mijn 'wagenpark' met 'userbase' van 25%. Als je m'n oude, stoffige laptop in de kast meerekent, zelfs op die 20% :+
FYI: dan moeten ze toch even gaan kijken naar een andere oplossing, want het is binnenkort niet meer mogelijk om IE te gebruiken in Windows 10
https://www.techradar.com...e-stop-now-microsoft-says
Al paar keer gemeld, maar klant zei dat ze dat dan tegen die tijd wel zien. Ik denk dat ze hopen dat MS bluft :?

Strikt genomen niet ons probleem, het is hun verantwoordelijkheid om dat deel te regelen. Ik vermoed dat er tegen die tijd gewoon weer Excel-bestanden rondgestuurd gaan worden. Frans-Canadees bedrijf, het duurde ook even voor we ze ervan overtuigd hadden dat we geen faxen wensten te ontvangen en niets met cheques deden. Loopt uiteindelijk wel los, maar het laat wel zien dat er gewoon nog altijd bedrijven tussen zitten die echt extreem reactief werken. Zij zijn op hun beurt weer een leverancier van o.a. AirCanada, dus ook weer geen piepkleine speler, ondanks hun knulligheid op dit vlak...
Geloof dat de fax vooral gebruikt word om je (bedrijfsmatig) legaal in te dekken. De meeste rechtbanken aan de noordzijde van dat continent zien een fax-bericht als officiele communicatie waar legale rechten/plichten aan hangen. Met mails en andere communicatie vormen is dat niet het geval.

Reactief werken. Werk zelf voor meerdere klanten in Europa en het varieert nogal. Sommige bedrijven werken vooruitstrevend en waarderen dat ook bij ons, andere bedrijven doen zelf wel vooruitstrevend maar vinden dat niet zo prettig bij hun toeleveranciers en dan heb je ook nog klanten die zelf niet willen veranderen en dat ook niet willen van hun toeleveranciers. Bij dat soort toko's kun je praktisch alleen maar reactief werken.
kan je nog altijd in Edge werken.
Zelfs in IE7 methode als je echt onveilig wil blijven.
(moet het hier ook doen voor nog een paar maand)
Hier in huis 4 systemen op W11. De rest kan niet vanwege te oud of wordt door werkgever gemanaged.
Dat zegt alleen maar wat over de mensen die jij kent. En helemaal niets over de acceptatie van Win 11.
Ik heb hier meerdere mensen in de buurt en ze draaien allemaal Windows 11 en ze zijn er tevreden over. Ik heb een laptop en een desktop en die draaien ook Windows 11. Geen enkel probleem, het draait soepen en na een dag wennen is alles weer te vinden en eigenlijk ook prettiger.

[Reactie gewijzigd door Ortep op 31 maart 2022 16:01]

Geen verklaring? Wat dacht je van bijvoorbeeld het feit dat ik 3rd party software nodig heb om een goed werkbare taakbalk te krijgen? En niet die Mac-copy-zooi die alleen geschikt is voor hipsters. Of het feit dat MS nog steeds hinkt op 2 gedachten in het settings/config systeem? Ik ben nog geen goede reden tegengekomen om over te gaan, terwijl ik normaal vooraan zou staan.
Settings/config systeem is natuurlijk al jaren een zooitje. Dat was het ook al in Windows 10.
De nieuwe taakbalk vind ik wel fijner. Daar hoef je geen hipster voor te zijn. Met name het startmenu is een echte verbetering, van een lange lijst met opties naar een blokje met direct een zoekoptie. Veel minder muisbewegingen, veel efficienter. Hadden ze 10 jaar terug al wel mogen doen.
Staat de startknop nog steeds in het midden zodat ik moet richten ipv. mijn muis naar linksonder bewegen en klikken om het menu te openen? Ja, de windows knop werkt ook wel, behalve dat die vertraagd is en je niet door kunt typen. Maar dat is al kapot in Windows 10. Het is UI technisch allemaal veel slechter geworden (wellicht op UX gebied beter voor een groep mensen, maar de slechte afwerking de laatste jaren zorgen ervoor dat ik pas upgrade als ik niet anders meer kan).
Je kan de taakbalk links uitlijnen zodat het vergelijkbaar werkt als voorgaande Windows versies. Standaard is het gecentreerd.

Settings -> Personalization -> Taskbar -> Taskbar alignment
Kan ik de taakbalk al terug links plaatsen?
Als ze zo'n simpele functionaliteit niet werkende krijgen heb ik geen interesse om over te schakelen.
Hij legt je letterlijk uit hoe het moet en nog vraag je het?
Ik vermoed dat hij/zij de balk volledig links wil plaatsen, niet de inhoud van de balk ...

En dat heeft Microsoft uit Windows 11 gesloopt ...
Ah zo.... my bad
Links uitlijnen is wat anders dan links plaatsen.
Dat is namelijk vertikaal aan de linker zijkant van het scherm.
Ik heb het niet over de alignment maar de taakbalk links verticaal geplaatst hebben
Dat kon al toen Windows 11 nog in test-fase was.
Staat de startknop nog steeds in het midden zodat ik moet richten ipv. mijn muis naar linksonder bewegen en klikken om het menu te openen?
Standaard wel ja, maar het is simpel om te zetten naar de "vertrouwde" locatie links, voor zover ik weet is dat al mogelijk sinds de release.
Moet zeggen dat dit de eerste keer is dat ik dit lees.
Maar wel nu al 4 keer vernoemd.
Al een stap in de goede richting.
nu nog het meer vervelend groepering weer kunnen lossen en we gaan in de buurt komen.
tot dan wil ik het idd ook niet proberen, teveel werk om pc 2 keer te moeten overschakelen.
Zeker zolang ik verplicht ben op het werk om met W10 te werken is het gewoon gemakkelijker om steeds hetzelfde te werken. win 7 is er eindelijk uit (voor 99,9% dan toch)
Is in nog geen 10 seconden te veranderen naar linkerhoek…
Dat is dan in ieder geval een drempel.minder. nog niet voldoende om over te stappen ben ik bang voor.
De optie om al je system tray apps automatisch zichtbaar te hebben is er (nog steeds) niet. Dus elke keer weer je system tray icoontjes handmatig updaten als je iets installeert. En W11 heeft bij een gebruiker software gedeinstalleerd tijdens het upgrade process. We wachten nog even tot de 22H1 update.
De startknop staat in het midden, maar die kun je gewoon naar links zetten als je dat wil.
Ja, de windows knop werkt ook wel, behalve dat die vertraagd is en je niet door kunt typen. Maar dat is al kapot in Windows 10.
Ehh? Volgens mij weet je niet waar je over praat.
Dit was tijdens de beta's een probleem, maar dat zijn dan ook beta's. In de productie versie van Win11 is dit naar mijn weten nooit ene probleem geweest, ik druk op mijn start knop op eender welke manier ook en kan onmiddellijk beginnen typen om te zoeken...

En de settings zijn bij 11 meer coherent dan in 10, zo goed als alles kan nu via het nieuwe systeem gedaan worden i.p.v. het configuratiescherm. Het is natuurlijk even aanpassen aan de nieuwe layout, maar je kan alles perfect zoeken via het start menu.

Gewoon wat liggen ranten omdat je niet wilt overstappen (wat trouwens je goede recht is zolang er ondersteuning is voor Win10) zonder even constructief iets te controleren is wel zo makkelijk.

[Reactie gewijzigd door renzomarcus op 31 maart 2022 15:47]

Je kunt de startknop en openstaande applicaties ook links uitlijnen.
En wat is er dan kapot in Windows 10? Ik kan op start klikken/drukken en direct beginnen met typen.
Ik vind trouwens juist de UI verbeterd in Windows 11 en de UX slechter geworden.
Hij staat standaard in het midden inderdaad, maar al vanaf de eerste beta van W11 kun je die gewoon naar links bewegen als je alles altijd exact hetzelfde wilt houden.

UI technisch vind ik het juist veel logischer aanvoelen, zeker voor de niet power-user (aka de grootste groep mensen). Juist een taakbalk in het midden voelt veel logischer dan links in een hoekje en dan een gigantische lege balk in je scherm hebben staan.
Mac gebruiker hier: Helemaal met je eens! ;)
Ja, de windows knop werkt ook wel, behalve dat die vertraagd is en je niet door kunt typen.
Dat is juist in Windows 10 heel erg aanwezig en compleet gefixt in Windows 11. De zoekresultaten zijn ook een stuk beter en vlotter in de nieuwe Start/taakbalk en die onzinnige Cortana/zoek widgets zijn er standaard al uitgesloopt. Ook zijn die lelijke tiles vervangen door apps die je kunt pinnen als icoontjes ipv grote tegels. Mijn 18 meest gebruikte apps staan daar kant-en-klaar tussen en alles wat ik standaard open heb, is vastgepint op de taakbalk zelf.

Ook kun je het centreren met een enkele knop uitschakelen, dus daar zie ik geen probleem. Geen idee waarom iemand de moeite anno 2022 nog zou doen om je muis erheen te slepen, maar goed, het kan allemaal nog.

Ik zie zelf geen enkele reden om weer terug te gaan naar de taakbalk/Start van Windows 10, want er is ongelooflijk veel verbeterd in Windows 11.

[Reactie gewijzigd door ItsNotRudy op 31 maart 2022 17:25]

Geen idee waarom iemand de moeite anno 2022 nog zou doen om je muis erheen te slepen, maar goed, het kan allemaal nog.
Ik heb zelf nooit Windows 11 gebruikt dus hoe het precies werkt weet ik niet. Maar de eerste dingen waar ik aan denk:
Moeite met aanpassingen. Ik heb dan de PS5 en daar hebben ze de functies van PS knop kort en lang indrukken omgewisseld. Na meer dan een jaar vindt ik dit nog steeds vreselijk en ga nog vaak de mist in. De aanpassing van midden zal voor mij dus ook wel moeilijk worden.

Als ik wat foto's zie Windows 11 dan lijkt het dat de startknop opschuift wanneer er andere programma's geopend wordt. Als dit echt zo is dan lijkt mij dit vreselijk. Ik wil "belangrijke" knoppen op een vaste plek hebben. Ook bijvoorbeeld apps, websites die bijvoorbeeld hun hoofdmenu weghalen na het scrollen vind ik zeer irritant zoals hier bij Tweakers op me mobiel.

Edit: Quote toegevoegd.

[Reactie gewijzigd door Daoka op 1 april 2022 05:13]

Dat de knop verschuift klopt als je de knoppen centreert, maar dit kun je uitschakelen, zodat het weer zoals vanouds werkt.
Dank je voor de bevestiging _/-\o_
Gezien die taakbalk in het midden echt zo vaak als argument wordt genoemd (en zo vaak genoemd wordt dat je dit gewoon met 1 knop kunt aanpassen) zal ik het nog maar eens melden.

Je kunt de taakbalk gewoon weer zoals de oude links uitlijnen!
Er werd gevraagd waarom je anno 2022 nog steeds met de muis naar de linker hoek wil met de muis. Hier geef ik antwoord op. Ik heb verder niets gezegd over dat Windows 11 (startmenu) rot is omdat dit onmogelijk zou zijn. Alleen dus dat mij in het midden niets lijkt door de gewoonte die ik over het al moeilijk kan afbouwen en dat ik dus vermoedde (ondertussen bevestiging gehad) dat de knop verspringt, iets wat ik gewoon zeer irritant vind. Dus dank je voor de dubbele bevestiging waar ik niets aan had ;).

Heb de quote er maar voor de duidelijkheid er maar bij gezet.
Het is toch al sinds windows 8 windows knop rammen en beginnen met zoeken en enteren? Die muis is met gamen nuttig, maar al tijden niet meer voor het startmenu.
Ja en nee: rammen en typen werkt vaak niet goed (vertraging) en met remote sessies op een multimonitor setup al vaak genoeg gehad dat op 2 machines het start menu dan open gaat (niet altijd, en heb er nog geen patroon in gezien). Meestal geen issue omdat ik 90% in de console doe.
Dat zijn wel heel specifieke situaties. Voor lokale windows sessies heb ik nooit problemen ondervonden. Als er al vertraging was, dan werden de toetsenaanslagen gewoon wel geregistreerd en kwamen dan later alsnog in beeld in het zoek venster.
Welke vertraging?
Ik kan toch ook wel bevestigen dat "rammen en typen" vaak seconden vertraging geeft. iig met win11 op een virtuele machines en benaderd via remote desktop. Systemen waarop thuis gebruikers werken.
Dat probleem met vertraging tussen Start-typen is nog steeds sterk aanwezig op Windows 10 en is opgelost in Windows 11.
Op meerdere Windows machines werkt het zoeken naar applicaties via het toetsenbord in het start menu niet goed.

Zelfs software die ik net vantevoren heb geinstalleerd en verschijnt in de meest recente apps sectie, dan nog is de zoekfunctie in staat om mij niets te tonen. Of zoekresultaten van het internet. Windows Server 2016, Server 2019 en Windows 10 zijn de meest gebruikte besturingssystemen hier en de werking van zoekmachine in het startmenu varieert veel te veel tussen deze machines om de muis maar te laten voor wat het is en volledig op het toetsenbord te vertrouwen.

Je zou gelijk hebben, als de zoekfunctionaliteit naar behoren zou werken. Dat het voor jou uitstekend werkt, geweldig. Echter zijn ikzelf en heel veel anderen in mijn omgeving niet zo overtuigd van de kunstjes die de zoekfunctionaliteit flikt.

Daarnaast, als ik toch alles met het toetsenbord wil doen, waarom dan nog een besturingssysteem als Windows installeren? De muis is uitstekend om door een grafische schil de computer te bedienen. Als voorbeeld: Linux zonder enkele GUI is perfect for toetsenbord-only personen.

Nu heb ik verschillende Linux servers zonder GUI en dat werkt heel goed voor me. Maar als in in een grafische schil zit, dan is het voor mij wenselijk dat die muis zoveel mogelijk kunstjes kan uitvoeren zonder het toetsenbord. Wat dat is nou net de hele essentie van een grafische schil zoals Windows.

Heb hier dus ook een 3 maanden oude laptop waar Wndows 11 al op was voorgeinstalleerd. En nee, zoveel verbetering zit er niet in de kunstjes die je met de muis kunt uiotvoeren. Sterker nog, in Windows 11 heb je nu meer kliks nodig om hetzelfde te bereiken als in Wndows 10 (of de Server edities). Meer kliks betekent voor mij meteen een achteruitgang in gebruikersvriendelijkheid.

Ja, de configuratie instelling schermen zien er in Windows 11 uit zoals ze vanaf het begin in Windows 10 er al uit hadden moeten zien. Het navigeren door deze instellingen vind ik zeker niet duidelijker geworden, maar het is wel meer conform de moderne interface.

Ben ook niet zo te spreken over de taakbalk zelf, maar dat is voornamelijk 'muscle-memory'. Daar valt nog wel omheen te werken. Nu was ik op zoek naar een script om al die extra clicks in het context menu weer terug naar het nivo van Windows 10 te krijgen, maar kwam een script tegen waarmee het uiterlijk van Windows 11 zo aangepast kan worden dat het heel sterk lijkt op dat van Windows 10. Nou nog dat context menu goed krijgen en Windows 11 is weer werkbaar.

Waarom dit allemaal zo traag gaat? Omdat ik op een andere laptop Linux heb geinstalleerd en deze nu gebruik als daily driver. De Linux laptop heeft veel mindere specs dan de Windows 11 laptop, maar ik beschouw de Windows 11 laptop nu als een goed genoeg hebbedingetje. Voor mijn serieuze werk, doet de Linux laptop het net zo goed of beter (in mijn geval).

[Reactie gewijzigd door GeroldM op 31 maart 2022 17:54]

En de Windows knop is voor gamen totaal niet nuttig. Sterker nog, een misclick en je game springt uit full screen mode.

Juist DE reden om de windows knop uit te zetten (Of te remappen)
Een beetje toetsenbord kan die knop gewoon uitschakelen. Sommigen kunnen het zelfs automatisch als het een game detecteert.
Ik vind de taakbalk waardeloos, van een overzichtelijke taakbalk met alle icoontjes (met titel) naast elkaar naar alle icoontjes per applicatie gecombineerd (zonder optie om dit uit te schakelen) zodat 90% van de taakbalk leeg is en je niet meer direct naar de gewenste vensters kunt navigeren. Dit is zeer onoverzichtelijk.
Het startmenu in Windows 10 vond ik zelf ook wel prima, als je op start drukt kun je direct beginnen met typen, al is het niet meteen duidelijk dat dit kan.

Ik mis in Windows 11 ook de lijst met alle applicaties die je in Windows 10 gelijk kon zien, en daarnaast de tegels. Windows 11 heeft een sectie voor gepinde apps en eentje voor recente en aanbevolen applicaties/bestanden waar je horizontaal door scrolt. Al vind ik dit nog niet zo erg, maar het horizontaal scrollen is wel jammer.

Al met al vind ik Windows 11 een stuk minder efficient in gebruik geworden, het is leuk voor huis-tuin-keuken gebruik, maar ik zou het voorlopig nog niet op mijn werklaptop willen hebben.
Edit: Wat platpoot hierboven al zegt.

[Reactie gewijzigd door De Vliegmieren op 31 maart 2022 15:55]

Je moet het wel even goed verwoorden natuurlijk. Jij hebt 3rd party software nodig om aan jouw eisen te voldoen, maar de taakbalk kan op 1 optie na volgens mij gewoon exact wat die in W10 kan (inclusief de Windows knop links, zodat je gewoon lekker zonder veranderingen door kan :)).
Jij vindt het niks, maar om dan te zeggen 'alleen voor hipsters' is hetzelfde als dat ik zou zeggen 'die knop links willen alleen de rasdevelopers, van die mensen die flink het spectrum bekleuren en van verandering in paniek raken'. Nergens voor nodig en gebaseerd op helemaal niks.

Wat betreft de settings mee eens maar dat is ook zo in W10, en eerlijk gezegd voelt het in W11 een stuk consistenter aan dan in W10. Lijkt me dat 'de uniforme settings ervaring' voor echt niemand een reden moet zijn om bij W10 te blijven, want die is daar ook niet ;)
De taakbalk heeft altijd groeperen aan staan, als je van dezelfde app 2 aparte icoontjes wil, dan kan dat niet. Er zijn wel meer dingen die niet kunnen en dat is gewoon jammer. Kijk dat je een nieuw ontwerp pakt is prima, maar zorg wel dat het net zo functioneel is als het oude (of op zijn minst die kunt herstellen). Nu is het gewoon allebei niks. Niet voor macgebruikers en niet voor windows gebruikers. Alsof je Apple designers los laat gaan op Windows maar vergeet hoeveel functionaliteit er nou werkelijk in zat. Als ik een warboel van icoontjes wil, dan switch ik wel naar MacOS...
Dat is inderdaad de ene functie waar ik op doelde, ik kwam even niet meer op welke het was. Je zegt 'wel meer dingen die niet kunnen' maar ik ben wel benieuwd wat dat is dan.

Dat jij het niet functioneel vindt is natuurlijk vervelend, maar om te doen alsof het objectief minder functioneel is. Ik vind juist alle icoontjes los een onwerkbare warboel aan icoontjes, ik ben ook heel blij dat het in W10 gewoon standaard is dat ze samen voegen (en dat betekent dat het voor het over over grote deel van de gebruikers ook is hoe ze het gebruiken).
Persoonlijke voorkeur is jammer, maar je doet nu alsof het objectief slecht is en objectief een warboel.
Als je meerdere vensters van dezelfde app open hebt, kun je er met de standaard instellingen van windows 11 gewoon minder snel bij. Allereerst laat ie niet alle vensters meer zien en daarnaast zie je ook geen tekst van wat nou wat is. Niet bepaald een unieke use case, maar gewoon dagelijks werk. Dus stel je hebt meerdere word documenten open, meerdere browserschermen of mailtjes, dan gaat het gewoon minder snel om heen en weer te switchen. Dus ja, dat is achteruitgang.
Maar nog steeds, jij vindt dat een achteruitgang. Jouw mening is dat het een achteruigang is, dat is niet een objectief feit en er zullen genoeg mensen zijn die het juist fijner vinden werken. Dat 'het is slechter' is gewoon niet zo, 'het is anders' is een objectief feit 'ik vind het minder' is de conclusie.

Daarnaast vroeg ik om voorbeelden van andere functies, en ga je een uitleg geven van de ene functie waar jij je aan stoort.
Tja, je kunt de semantiek aanvallen, maar dat maakt het allemaal niet minder waar. Het bevat minder features, dat is een feit. Er is minder productiviteit, dat is ook vast wel te bewijzen maar ik ga natuurlijk geen studie doen naar deze zaken.

Het ontbreekt terwijl het er vroeger wel in zat, dus zeg maar waarom het zogenaamd een verbetering zou zijn?
En ik kan me niet meer vinden in alle icoontjes. Ik heb de tekst nodig omdat ik die icoontjes niet uit elkaar kan halen.
Ik geef een voorbeeld: ik druk altijd op het Spotify icoontje als ik bij de Jumbo sta.
Windows 11 is daardoor gewoon geen optie.
Zo zijn er nog wel 10 redenen om Windows 11 te vermijden.
Een functie die ik mis en me nog altijd aan irriteer is dat ik het taakbeheer niet via de klok meer kan openen. In Windows 10 kon dit door rechtermuisknop op de klok te doen en dan taakbeheer te selecteren.

Ja ik begrijp dat we taakbeheer kunnen openen door `CTRL+SHIFT+ESC` te doen, maar als je je linkerhand niet vrij hebt is dat totaal niet handig. En zo zijn bijna alle opties uit datzelfde context menu er uitgesloopt. Dit is 1 van de weinige opmerkingen die ik heb aan Win11
Het is omslachtig, maar het kan wel. In registry editor:

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer een DWORD aanmaken met de naam NoTaskGrouping en waarde 1
Dat houdt mij persoonlijk ook tegen, maar dat is nog geen verklaring waarom de bulk van de mensen nog niet zijn overgestapt, want die zijn echt niet zo kritisch en geïnformeerd als wij zijn :). Ik denk eerder dat velen niet voldoen aan de standaard systeemeisen. Zeker gezien het feit dat veel gebruikers die hardwarematig wel aan de eisen voldoen, bijvoorbeeld alsnog eerst de BIOS inmoeten om TPM aan te zetten.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 31 maart 2022 15:29]

TPM houd mij ook tegen om eerlijk te zijn. Niet zozeer dat ik het aan moet zetten, maar meer omdat mij nog niet helemaal duidelijk is waarom en wat de impact is op mijn linux partitie. Dat laatste is gewoon een kwestie van niet de tijd of zin willen nemen om het uit te zoeken.
Ook krijg je dan het gedoe met SW opnieuw installeren en gewend raken aan nieuwe windows. Weet niet of ik daar al zin in heb
Het meest irritante vind ik toch die taakbalk combineren. Windows 10 kon je dit gewoon uitzetten. Nu moet er een 3rd party app (ExplorerPatcher) aan te pas komen die na iedere update van Windows weer opnieuw geinstalleerd moet worden. Die door Windows beveiliging als ongewenst word beschouwd.. Belachelijk ook.
Die door Windows beveiliging als ongewenst word beschouwd.. Belachelijk ook.
Het moeten gebruiken van een app oke, maar ik hoop dat je het niet belachelijk vindt dat Windows Defender het ongewenst vindt. Ik zou geen enkele virusscanner vertrouwen die een app aanpassingen laat doen aan een integraal deel van het systeem en daar niks over zegt.
Net daarom is het dus onwenselijk dat ze die optie eruit gesloopt hebben.
En waarom het niet goed is om functionaliteit te moeten herstellen met 3rd party apps.
Er zijn er genoeg die dit willen, en ook is het maar 5% userbase, MS zou dit gewoon terug moeten brengen en zo meer mensen tevreden stellen.
Jullie kunnen klagen dat wij ons niet willen inleven en aanpassen, maar dat geld evengoed in omgekeerde richting.
Ik las net ergens dat het ook met een register wijziging kan (dus geen 3d party apps). Lijkt me dan een betere oplossing.
StartAllBack kan dat ook herstellen en blijft gewoon na updates werken. Ik zou ook niet weten waarom je een tooltje zou pakken wat elke keer handmatig werk is...
Dat er uberhaupt een tool gebruikt moet worden voor een veel gebruikte optie en dat ze die maar weggelaten hebben in Windows 11.
Ik draai ExplorerPatcher sinds Windows 11 uit is ...
Ik hoef NOOIT herinstalleren na een hotfix van MS ...

Het enige wat mij irriteerd is dat bij elke MS hotfix ze Edge er weer op proberen te zetten ...
mmm vreemd dan...
dank u om mij niet normaal te noemen.
Ik ken dit, ik ben ook niet overgegaan. Destijds ging ik wel direct naar ME en Vista over. Uiteindelijk leer je toch een keer en daarom besloten nu te wachten tot de puinhopen zijn opgeruimd.
Dat je een tooltje nodig hebt om het goed te gebruiken is imo geen probleem. Zolang die maar blijft werken
Ik vind persoonlijk W11 een stuk beter dan W10. Jouw voorkeur mag je hebben, maar het objectief schandalig en een teringbende noemen, nee dat is absoluut een schandalig gebrek aan inlevingsvermogen.

UX is juist een stuk consistenter. Ja het is anders, en daar zit volgens mij bij Tweakers de grote bron van ongecontroleerde frustratie (het is niet hetzelfde dus het is slecht)
Dat zie je dus bij Apple die al jaren niet echt meer iets durft te veranderen aan hun systemen. Tussen iOS 7 en iOS 15 zit qua design niet erg veel vooruitgang in. Tuurlijk is dat mooi voor gebruikers die niet van verandering houden, maar het begint inmiddels wel erg saai te worden waar ik letterlijk bij het kopen van een nieuwe iPhone zoiets heb van.... uhm..... het is eigenlijk dezelfde telefoon, alleen ietsje sneller en een iets betere camera.

Ik vind windows 11 op 8/10 punten een verbetering op windows 10 en op 2/10 punten een verslechtering.
Vermoedelijk kan een deel van de gebruikers niet upgraden vanwege de relatief strenge systeemeisen van Windows 11.
Vermoedelijk? Dat weet ik wel zeker, heb drie pc's die het naar alle waarschijnlijkheid gewoon kunnen maar 1-2 generaties Intel cpu's te laag zijn.
Het gaat niet om de performance, maar om de security. Waar Windows 10 nu goed op draait, daar zou 11 ook prima op kunnen draaien. Microsoft wil echter dat er cpu's gebruikt worden die betere security features hebben en geen last van de cpu vulnerabilities die de laatste jaren aan het licht kwamen. Ook de TPM versie is daarom belangrijk. TPM 2.0 brengt o.a. verplichte AES ondersteuning (in de TPM chip dus) en een aantal extra security features.

[Reactie gewijzigd door musiman op 31 maart 2022 15:39]

Dat is niet de enige reden. Zelfs al er een TPM 2.0 chip aanwezig is, voldoet het officieel niet aan de eisen (werd me laatst in een ander topic over dit onderwerp verteld).

Hier overigens zowel op m'n werk als privé over op W11, en niet ontevreden, of eigenlijk zelfs gematigd positief. Met nog een beetje wennen komt het vast goed :)

[Reactie gewijzigd door kakanox op 31 maart 2022 15:53]

Er zijn een aantal eisen. Eén daarvan is TPM 2.0. Daarnaast een nieuwere generatie cpu en nog wat futiliteiten.
Klopt. Wilde je post alleen even verduidelijken, want behalve TPM 2.0 is nu dus óók die nieuwere CPU vereist. Dat was eerder schijnbaar niet zo.
SPECTRE is anders nog steeds niet helemaal opgelost in de nieuwste CPU's van Intel:
https://www.epanorama.net...spectre-v2-vulnerability/
https://appleinsider.com/...dead-to-haunt-intel-chips

TPM is veel meer een spel voor controle over computers en de software die erop kan draaien dan dat het daadwerkelijk aan veiligheid oplevert:
https://arstechnica.com/g...-intrusion-in-30-minutes/
https://www.bleepingcompu...new-attacks-on-tpm-chips/

TPM is een Microsoft idee en Microsoft houd daar de touwtjes strak in handen. Ja, het word verkocht als "veilig", maar het komt wel met erg leuke 'bonussen' voor Microsoft.

Kortom, het riekt veel meer naar een controle spel tussen Microsoft en Windows gebruikers, dan dat het werkelijk om veiligheid gaat.
Ja die security heb ik nu toch ook niet? Ga echt niet pc en een laptop vervangen hiervoor.
Als dat zo is, waarom kan Linux wel veilig draaien en de boel dicht timmeren? Is dat argument van Microsft eigenlijk niet een onderkenning van het feit dat het OS feitelijk niet secuur genoeg is opgebouwd?

Of is het gewoon een kwestie van de wet van de grote getallen: dat wat meer voorkomt wordt eerder gebruikt om virussen en malware te schrijven. In dat geval pleit het ook voor een diverser ecosysteem.
Klopt inderdaad, maar ik snap de logica niet. W11 is veiliger maar als je het niet draaien moet je maar op W10 blijven. Dan is die PC toch nog steeds minder veilig?
Zou ik liever W11 alsnog willen installeren als ik MS zou zijn met waarschuwingen dat voor een optimale veiligheid een hardwarematige upgrade vereist is.
Het is wel zodat als je je hardware wijzigt bij een OEM versie je een nieuwe licentie moet kopen.
Zou dat erachter zitten?
Ik heb 2 jaar geleden een systeem gebouwd van een AMD 3400G (16GB ram, SSD) en zelfs dat komt niet in aanmerking :')
"Vermoedelijk kan een deel van de gebruikers niet upgraden vanwege de relatief strenge systeemeisen van Windows 11"

Dat zal er naar mijn gevoel wel veel mee te maken hebben... M'n kennis hierover is niet technisch genoeg dus exàct wat de systeemeisen zijn, en waarom ze zo streng zijn (heeft met de processor te maken als ik me niet vergis, verbeter me gerust!) maar ik vind het wel wat raar in de praktijk...

M'n vrouw heeft een nogal budget laptop met Intel chip van de 9'de generatie, i5 dacht ik, zou 'ns moeten kijken,... en draait al een dikke maand Win11... ik gebruik het ding regelmatig en ik moet nog de eerste functionaliteit tegen komen dat mijn eigen 6'th gen. intel i7HQ niet zou aan kunnen 'performancewise' dan... maar toch...

...een echt verlies vind ik het overigens niet, Win11 lijkt me vooral oppervlakkig, vooral uiterlijk -ietwat- anders... maar misschien vergis ik me.

De meer "mac-like" taakbalk staat me uiterlijk wel aan, maar het startmenu vind ik dan weer maar half zo efficiënt als standaard win10... maar wellicht is dat kwestie van gewoon worden...
De systeemeisen hebben niet zozeer met de performance te maken maar met security. 8th gen Intel chips hebben bijvoorbeeld hardwarematig bescherming tegen bepaalde vormen van Spectre en Meltdown security issues die oudere generaties missen.

Ook TPM2 is vereist voor hardwarematige bescherming van encryptiesleutels.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 31 maart 2022 15:43]

De systeemeisen hebben niet zozeer met de performance te maken maar met security. 8th gen Intel chips hebben bijvoorbeeld hardwarematig bescherming tegen bepaalde vormen van Spectre en Meltdown security issues die oudere generaties missen.

Ook TPM2 is vereist voor hardwarematige bescherming van encryptiesleutels.
Thanks!
Begrijpelijk. Er worden nu specifieke hardware eisen gesteld anders kan je niet met garantie van updates W11 draaien.
Daarnaast is de upgrade niet zo makkelijk, ik ben een halve dag bezig geweest om mijn moederbord W11 ready te krijgen.
Wat valt daar W11 ready aan te maken, behalve TPM aanzetten?
Ik denk dat ie niet goed kan googlen of lezen op de website van de fabrikant, anders zou ik het ook niet weten. Of misschien gaan bios updates niet goed, maar daar kun je MS niet de schuld van geven...

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 31 maart 2022 15:56]

ik ben een halve dag bezig geweest om mijn moederbord W11 ready te krijgen.

Huh? Ik hoefde alleen maar tpm aan te zetten. Max 30 seconden werk.
probeer dat maar eens op een Gigabyte x570 mobo.
Op het internet staat het bol van mensen waarbij het niet lukt.
Die heeft toch ook alleen de laatste bios update nodig?
Nee. Instellingen verspringen.
Oh dat was mij niet bekend. Aorus x570 MASTER hier en inderdaad zo gepiept.
Instellingen die telkens verspringen.
Mijn moederbord is wel W11 ready, duurde nog geen 10 minuten. Maar m'n processor is niet W11 ready en die ben ik voorlopig nog niet van plan te vervangen...
Ik was 5 minuten bezig om alle windows 11 compatabiliteit uit te zetten.

Ik vind windows 11 WALGELIJK. ik wacht gewoon todat windows 10 niet meer ondersteund word. dan pas ga ik upgraden
Walgelijk nog wel - met welke reden? Of vond je dit ook toen je van 7 naar 10 ging? ;)
De overgang van windows 7 naar 10 ging vele malen gemakkelijker.

vooral omdat ze niet de TOUCH interface door je strot duwen, en 99% van alle functies die ik al jaren gewend ben verwijderd hebben

{zoals de TAAKBALK aan de rechter kant van het scherm}
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee