Apple: monteren iPhone op motorfiets kan trillingsschade aan camera veroorzaken

Apple waarschuwt gebruikers dat het monteren van een iPhone op een motorfiets ertoe kan leiden dat de trillingen van het voertuig de camera beschadigen. Binnen de wereld van motorfietsen is dit een bekend fenomeen, maar de erkenning door een smartphonemaker is nieuw.

"Als u uw iPhone blootstelt aan trillingen met hoge amplitude binnen bepaalde frequentiebereiken, met name trillingen die worden gegenereerd door krachtige motorfietsen, kunnen de prestaties van het camerasysteem afnemen" is Apples officiële, vertaalde standpunt. Met name de optische beeldstabilisatie en de closed-loop autofocus zouden gevaar lopen om door de sterke trillingen van een motorfiets beschadigd te raken.

Apple raadt het af om een iPhone te monteren op een motorfiets met een sterke motor of die een hard geluid produceert. Bij soortgelijke voertuigen met een kleinere of elektrische motor zou het risico nog te overzien zijn, maar daar raadt Apple nog steeds het gebruik van een trillingsdempende telefoonhouder aan en adviseert het om de telefoon niet te vaak zo te gebruiken. Het is aannemelijk dat smartphones van andere merken hetzelfde risico lopen in deze situaties, als ze ook uitgerust zijn met de kwetsbare onderdelen in kwestie.

YouTuber Unknown Overland, die zich bezighoudt met motorfietsen, maakte vorig jaar een video over het onderwerp, inclusief metingen van de trillingen die hij op zijn motoren ervaart. Daarin demonstreert hij ook hoe een beschadigde iPhone-camera zich gedraagt.

Video begint op punt van demonstratie probleem met camera

Door Mark Hendrikman

Redacteur

11-09-2021 • 13:10

217 Linkedin

Reacties (217)

Wijzig sortering
Dit is niks nieuws. Optische beeld stabilisatie is gevoelig voor trillingen. De MEMS gyroscoop gaat gewoon naar de donder bij overmatige, frequente trillingen

[Reactie gewijzigd door chimnino op 11 september 2021 14:17]

Dat luid geluid trillingen kan veroorzaken is evident, maar degenen bij Apple die dit onderzocht hebben, hebben denk ik nog nooit op een motor gereden. Als motorrijder kan ik je namelijk garanderen dat het geluid van de motor zelf in deze kwestie volledig verwaarloosbaar is t.o.v. de trillingen die door het motorblok en het gestuiter over het asfalt aan de telefoon worden doorgegeven tijdens het rijden. Ik vermoed dat Apple geluid alleen maar als mogelijke oorzaak erbij vernoemd heeft om zichzelf tegen reclamaties in te dekken (standaard Amerikaanse praktijken).

Overigens rijd ik zelf een KTM 1290 Super Duke GT (2-cilinder die redelijk trilt) met een telefoonhouder op het midden van m'n stuur. Zowel m'n Samsung S9 Plus als m'n Samsung S21 hebben totaal geen cameraproblemen hierdoor en ik heb géén extra trillingsdemper op m'n telefoonhouder.
Ik snap niet helemaal waar iedereen vandaan haalt dat Apple het over geluidstrillingen heeft die schade kunnen veroorzaken aan de telefoon. In het artikel van Apple valt te lezen: "High-power or high-volume motorcycle engines generate intense high-amplitude vibrations, which are transmitted through the chassis and handlebars."

Apple heeft het dus over krachtige motoren of motoren met een grote inhoud, die trillingen doorgeven via het chassis en het stuur. Waarschijnlijk omdat Amerikanen nou eenmaal bekend staan om het maken van motoren met enorme inhoud, maar weinig vermogen. "Volume" vertaalt niet altijd naar geluidsdruk. In dit geval vertaalt volume dus naar cilinderinhoud.

Het enige effect wat het geluid uit de motor als effect kan hebben is de modulatie van de uitlaat op de frequenties, die vervolgens via de fysieke uitlaat, chassis, en stuur bij de telefoon terecht kunnen komen. Dit is een verwaarloosbaar effect. Maar het overgrote deel zal gewoon rechtstreeks van het motorblok door het chassis in de telefoon terecht komen.

Het zou ook heel vreemd zijn om met high-volume geluidsvolume te bedoelen, om vervolgens in dezelfde zin te claimen dat deze via het chassis doorgegeven worden. Geluidstrillingen hebben amper de kracht om zware motorfietsonderdelen zoals het chassis in serieuze beweging te brengen.

[Reactie gewijzigd door tss68nl op 13 september 2021 09:43]

Je hebt helemaal gelijk. De nieuwsposter hier op Tweakers heeft high volume verkeerd vertaald. High volume slaat hier inderdaad op cilinderinhoud en niet op geluidsvolume.
Ter verdediging van de auteur schrijft die nergens dat de geluidsteillingen de schade veroorzaken, alleen dat motoren die veel lawaai maken een grotere kans hebben om de telefoon te beschadigen. Ik kan me maar zo voorstellen dat de motorblokken die veel lawaai produceren ook een grote amplitude in hun mechanische vibraties kennen. Of deze gedachte overeenkomt met het bericht van Apple is een tweede.
En op de fiets? Zou dat ook schade kunnen oplopen? Bijvoorbeeld trail rijden op een mountainbike? Dat geeft ook aardige trillingen.
Het gaat vooral om de hoog frequente trillingen die door de luide motor van de motorfiets worden veroorzaakt. Een mountainbike maakt doorgaans niet zoveel geluid.
Het zijn de mechanische trillingen die door het frame heen gaan, en die veroorzaken een deel van het geluid. Andersom: geluid zal alleen in hele specifieke situaties een krachtige mechanische trilling kunnen veroorzaken als het geluid precies op de eigenfrequentie van het fysieke onderdeel zit.

Op dat mechanisme kunnen glazen breken door geluid, en bruggen instorten door wind. In beide gevallen is het alsnog een mechanische belasting. Het geluid laat in geval van het glas de lucht bewegen, en dit oefent een kleine mechanische belasting uit (zoals wind). Als deze samenvalt met de eigenfrequentie, dan zorgt ieder duwtje voor een kleine versterking van de beweging van het fysieke object.

Ramen die trillen door harde geluiden doen dat omdat ze een heel groot oppervlak hebben, en een relatief laag gewicht tov dat oppervlak. Ze nemen de trilling of schokgolf dus meer dan gemiddeld snel op.

Op een motor, ontstaan de trillingen hoofdzakelijk mechanisch. Het geluid uit de uitlaat, zal maar heel insignificant bijdragen aan de totale trillingen. Immers is het oppervlak van de blootgestelde componenten zeer klein, en zijn de componenten relatief zwaar.
“Het geluid uit de uitlaat, zal maar heel insignificant bijdragen aan de totale trillingen.”

Anderzijds, een uitlaat kan toch wel een andere frequentie trillingen veroorzaken en deze versterken? Als dat toevallig het type trillingen veroorzaakt waar de camera van beschadigd raakt, dan kan het weliswaar insignificant zijn in het totaal aandeel aan trillingen; maar wel de leidende factor in het slopen van de hardware?

Correct me if I’m wrong, het is wat jaartjes geleden dat ik me echt actief met natuurkunde bezig heb gehouden. :P
Dat is precies wat ik beschrijf in het stuk na die opmerking. Alleen in heel specifieke situaties kan een onderdeel op de eigenfrequentie mee gaan trillen.

Het onderdeel moet voldoende oppervlak hebben wat in contact staat met de uitstromende lucht. Het onderdeel moet relatief weinig massa hebben, omdat de moleculen in de lucht zelf maar weinig massa hebben en dus weinig kinetische energie kunnen overbrengen. En de trilling moet een meervoud of deling zijn van de eigenfrequentie van het onderdeel. Stel dat de uitlaat een eigenfrequentie van 80Hz heeft, dan zijn geluidsgolven van 20, 40, 80, 160, 320Hz allemaal kandidaten om de uitlaat in trilling te brengen.

Maar in alle gevallen, is de frequentie van het geluid uit de motor grotendeels een functie van de toeren van het motorblok zelf. En aangezien die twee onderdelen ook fysiek verbonden zijn, brengen de mechanische trillingen de uitlaat al behoorlijk in beweging.

Het is wel waarschijnlijk dat ze om deze reden spreken over hoog vermogen motoren en luide motoren. Blijkbaar zijn het de wat hogere frequenties trillingen waar de onderdelen van de camera niet tegen kunnen. Ook dit heeft met de eigenfrequentie van die onderdelen te maken. Een motor met meer cylinders geeft een hogere frequentie trillingen af en daarmee kom je dus eerder in het bereik waar de telefoon gevoelig voor is.

Ongetwijfeld zal de uitlaat als versterker optreden van die frequenties als een saxofoon of ander blaasinstrument en ook boventonen (hogere frequenties) kunnen genereren. Deze worden vervolgens wel weer fysiek doorgegeven aan de telefoon. Niet via de lucht zoals sommigen hier lijken te denken: dat heeft simpelweg veel te weinig capaciteit.

Een rubber bevestiging voor je telefoon zou al heel veel moeten oplossen. Een harde verbinding is nooit goed. Ook niet op een fiets zoals de originele vraagsteller vraagt. Ook al ontbreekt er een motor voor de trillingen, zeker bij trail/downhill rijden kunnen die frequenties wel voorkomen. Een cameralens heeft voor focussen, en zéker voor optische beeldstabilisatie altijd een aantal lensonderdelen die vrijwel los in de assembly zitten. De iPhone 13 schijnt optische beeldstabilisatie te krijgen in alle modellen, en die zal dus juist heel erg gevoelig zijn voor dit fenomeen. Zelfs op de fiets.

Overigens is een oplossing wellicht om een iWatch om te doen, en de telefoon in een borstzak oid. Je lichaam is erg goed in trillingen dempen.
Een hele uitleg, maar eerst heb je het over trillingen en dan ineens over geluid. Geluid is gewoon een spectrum aan trillingen dat wij auditief kunnen waarnemen.

Ik denk dat de meeste trillingen op een motor gewoon gemaakt worden door de verbrandingsmotor, die dan ook nog eens mooi een herhalend spectrum heeft waardoor dat de kans dat een bepaald toerental overeenkomt met één van de eigenfrequenties vrij groot is. De uitlaat heeft een dempend effect dus het is niet echt correct op ons daar op te focussen .
Degene waar ik op reageerde had het over geluid als voornaamste oorzaak van resonantie in de iPhone. Ik leg uit waarom het geluid niet de directe oorzaak is, en niet direct resonantie zal veroorzaken.

"Geluid is gewoon een spectrum aan trillingen dat wij auditief kunnen waarnemen."

Dat is niet helemaal waar, om twee redenen: Geluid zijn trillingen in de lucht, dat heeft niets met spectrum te maken. Ook boven de 20 kHz noemen we trillingen in de lucht geluid, ondanks dat wij het niet kunnen waarnemen. Honden bijvoorbeeld zijn daar onder andere veel beter in. En ten tweede noemen we trillingen in vaste lichamen géén geluid. Zelfs niet als ze binnen de 20 tot 20.000kHz liggen.

Dus zoals je ziet zijn niet alle trillingen geluid, en heeft spectrum niets te maken met de definitie van geluid.

Vaak veroorzaakt het contactoppervlak van een vast object met een luchtmedium wel geluid als dat vaste object in trilling is. Maar het ligt aan de hardheid van het oppervlak van overdracht hoe efficiënt dit plaats zal vinden. Daarnaast, een vast object in trilling in een luchtledige ruimte geeft géén geluid af. Er is tóch sprake van trillingen, maar niet van geluid.

De uitlaat heeft, net als een saxofoon, juist een enorme invloed op het ontstaan van frequenties en boventonen. Zonder uitlaat heb je weliswaar een hoop kabaal uit de motor, maar is de frequentie vrij gelijk met het toerental * het aantal cilinders dat niet tegelijk afgaat. Een uitlaat moduleert die frequenties en daarbij kunnen trillingen ontstaan die vele malen sterker zijn dan de oorspronkelijke trillingen.

Zoals bijvoorbeeld bij aan saxofoon of ander blaasinstrument. Men laat een rietje trillen aan het begin van het blaasinstrument, maar het resulterende geluid is oorverdovend. Uiteraard zijn die instrumenten er op gebouwd om te resoneren en te versterken. Maar diezelfde potentie heeft een uitlaat ook.
Die trillingen worden niet hoofdzakelijk veroorzaakt door het geluid, maar door de motor zelf. Mechanisch. Het verschilt per motor hoeveel trillingen aan het stuur doorgegeven worden. Een en ander hangt ook af van het toerental, sommige motoren zijn erg hoogtoerig waardoor de kans groter is dat er veel trillingen ontstaan. Bepaalde motoren trillen sowieso een stuk meer zoals sommige 1 cylinder motoren van KTM.
Geluid is nou eenmaal een trilling. Dus technisch gezien is het dus wel veroorzaakt door het geluid. :P
Als je hypothetisch je motor door een vacuüm rijdt dan is er geen geluid, maar zijn er nog wel trillingen die hoogstwaarschijnlijk je telefoon net zo effectief slopen als in een normale situatie.
Ook in een vacuum zijn die trillingen in de motor geluid. Dat er geen lucht is om geluid door te geven, wil niet zeggen dat er helemaal geen geluid is.

Astronauten in de ruimte kunnen ook zonder radio communiceren door hun helm gewoon tegen elkaar aan te drukken. Als je de helm tegen het chassis van de motor zou drukken, hoor je die trillingen, dus geluid.

Beetje categorie "als er een boom omvalt in het bos, maar er is niemand om het te horen, maakt het dan wel geluid?"

[Reactie gewijzigd door batjes op 11 september 2021 19:13]

En in die helmen zit?... :)
Geluid verplaatst zich enkel door materie. Of dat nu een vaste stof (helmrand), vloeistof of gas (lucht in de helm) is.

Geen materie is geen geluid, dus dat is gewoon compleet fout wat je zegt.
Dat er geen lucht is om geluid door te geven, wil niet zeggen dat er helemaal geen geluid is.
Geluid is:
iedere verandering van de heersende statische atmosferische druk.

Dus zonder lucht/gassen of vloeistof bestaat er geen geluid, alleen trillingen die zich niet kunnen verplaatsen .

[Reactie gewijzigd door Polydeukes op 12 september 2021 14:44]

Niet helemaal want in een vacuüm is geen zuurstof dus loopt je motor niet en trilt ie dus ook niet :+
Een motor loopt sowieso niet, want die heeft geen benen :o :+ :+
Anoniem: 501293
@Waah12 september 2021 11:52
oh my god die is flauw :)
Een trilling kan geluid zijn maar hoeft niet.

Hiermee suggereren jullie dat een demper op je uitlaat het probleem kan verhelpen, maar de motor(frame) trilt daar niet perse minder van, wel worden de trillingen in de lucht minder (het geluid dus) zijn niet relevant.

Ze adviseren geen demper maar een dempende houder ;)
De vraag is dat eerder wat zou je effect zijn als je meer dempend materiaal in je tel houder monteert, meer schuimrubber ?
Dat kan een oplossing zijn. Maar er zijn ook speciale dempers voor iPhones bij Ali
Anoniem: 501293
@Miglow12 september 2021 11:53
Ali heeft ook automatten maar die blijken minuscuul bij ontvangst.
Maar geluid bestaat eigenlijk niet, geluid is wat onze oren aan trillingen in de lucht, omzetten in een elektrisch signaal naar de hersenen. Geluid kan je ook opvangen als je je oren tegen een object aandrukt. Geluid heeft dus eigenlijk een heel subjectieve betekenis. Je zou kunnen zeggen "Trillingen in de lucht", dat zou het meest objectief zijn.
Is het niet zo dat hoog frequente trillingen moeilijker door dempend materiaal heen komen?

In mijn volledig anekdotische ervaring merk ik dat de trillingen in het stuur minder voelbaar zijn bij hogere toeren dan bij lagere.
Geen idee eigenlijk. Ikzelf ervaar dat eigenlijk niet op mijn 650cc tweecilinder. Ik voel de trillingen eigenlijk door de hele rev range. Tenzij ik in een te hoge versnelling zit natuurlijk, maar dan hebben die trillingen een andere reden.

Apple heeft het ook over bepaalde frequentie bereiken. Ik ben wel benieuwd welke dat zijn dan. In hun statement noemen ze die ook niet.
Heeft dat niet ook te maken met hoe hoger de frequentie het minder (voor een mens) als een (waarneembare) trilling aanvoelt. Net als dat je bepaalde frequenties niet meer hoort maar ze er weldegelijk zijn en nog steeds effect/schade kunnen veroorzaken.
Dat klopt helemaal. Zoek maar eens op wat het frequentie afhankelijke gedrag is van een materiaal zoals sorbothane (google op "sorbothane frequency response" bijvoorbeeld). Je ziet heel netjes dat bij hoge frequenties zulke materialen met gemak 90% weg kunnen dempen, maar dat ze bij lage frequenties eigenlijk niets doen.

Belangrijk hierin is dat alleen het toepassen van een dempend materiaal niet voldoende is, je moet ook een bepaalde afgeveerde massa hebben om de demper goed werkend te krijgen. Dus de demper moet voldoende belast worden om goed te functioneren.

In het algemeen geldt dat hoe lager de frequentie, hoe lastiger het wordt om weg te dempen.
Het is wel duidelijk dat jij geen motor rijd hahaha. Trillingen worden 100% NIET veroorzaakt door het geluid. Je zit letterlijk op een frame waar een motorblok in hangt of zelfs onderdeel is van het frame. Rubbers helpen. Maar het blijft niet 100% trillingsvrij. Geluid veroorzaakt natuurlijk trillingen (geluid is letterlijk trillingen), maar niet op een dusdanige schadelijke frequentie en duur door het frame en stuur.

[Reactie gewijzigd door chimnino op 11 september 2021 14:12]

Je spreekt jezelf tegen en daarnaast is het natuurlijk onzin dat geluid je camera niet zou kunnen laten trillen.

Wie ben jij trouwens om te zeggen dat het niet schadelijk is als die YouTuber en nu Apple zelf beweren van wel? Dat je toevallig motor rijdt, leuk voor je, dat doe ik ook, maar heb je dit ook structureel en systematisch getest ofzo?
De trillingen van de motor zelf zijn toch veel sterker dan de geluidstrillingen die deze produceert? ( zeker op mijn ktm :) )

Als je na een lange rit afstapt met sponzige handen en een slapend scrotum komt dat heus niet door de geluidsgolven hoor …

Wat betreft dit artikel: dit ga ik bookmarken. Heb al dikwijls discussies gehad met mede motorrijders die mij gek verklaren omdat ik een dure motorgps gebruik ipv mijn smartphone :+

[Reactie gewijzigd door spoonman op 11 september 2021 16:18]

De trillingen in het chassis zijn natuurkundig niets anders dan de trillingen die wij opvangen in onze oren als geluid. Leg je oor tegen het chassis en je hoort deze trillingen -grotendeels- gewoon. Niet alles zal in ons frequentiebereik zitten of even goed overgaan van metaal op lucht of huid.

Het zijn beide gewoon drukgolven. Een groot gedeelte van de vibraties in het chassis zijn dezelfde vibraties die uit de uitlaat komen. Bijna allemaal veroorzaakt door het ontbranden van de benzine.
Behalve dat een motorfiets dus vrij staat op rubbere banden en verder niet geankert zit. Dus bewegingen in het frame staan niet gelijk aan productie van geluid
Het hangt natuurlijk puur van de resonantie frequentie af..
Tja die discussie ga je houden. Want volgens mij is het autofocus en stabilisatie systeem van de camera gewoont gelocked als de camera niet wordt gebruikt.... Zoals wanneer je je GPS gebruikt voor navigatie.

Filmen vanaf de motor lijkt me vooral de boosdoener.
Ik denk niet dat je er vanuit kan gaan dat elke fabrikant dit even netjes oplost. Totdat een fabrikant garantie geeft dat trillingen geen kwaad kunnen als de camera niet in gebruik is, zou ik dus wel oppassen of in ieder geval een goed gedempte telefoonhouder gebruiken.
Nou het continue bloot staan aan het gelyid dat uit een harley komt is wel degelijk schadelijk, misschien niet voor je telefoon, maar wel voor je oren, en je buren voor hun nachtrust (trust me I know, dicht bij mij woont iemand met een harley, en als het aan mij ligt mogen ze dat enorme lawaai verbieden, is namelijk nergens voor nodig).
Wat is dit nou weer voor een rare reactie? Beetje hoop vooroordelen. En als je last hebt van je buurman, lekker daar klagen en dan snel weer naar je zolder/kelder. Om maar een ander vooroordeel er bij te gooien. Mijn motorfiets staat 88dB(A) op t frame. Zo komen ze af fabriek. Weet sowieso niet waarom je over t geluid van motor begint als te luid van een Harley van een buurman tegen mij, want ik heb zelf ook een hekel aan overdreven luide uitlaten. Je denkt gelijk te weten wat en hoe mijn fiets verbouwd is aan de hand van mn foto album ofzo?

[Reactie gewijzigd door chimnino op 11 september 2021 23:27]

wat heeft de geluidsdruk van een motorfiets hier mee te maken?
Apple geeft het zelf ook aan, 'die een hard geluid produceert'. Ga maar eens naast een willekeurige motor met open pijp staan en draai aan het gas, dat hoor je niet alleen, je voelt het ook.
Maar die trillingen verplaatsen zich met name naar achteren toe. Als ik kijk naar mijn motor (MT01), een 1700cc 2 cilinder met akrapovic uitlaten, zijn de enige trillingen in het stuur omdat zo'n dikke V-twin aardig heen een weer gaat. Niet omdat de uitlaat nu zo luid is. Pas als je achter de motor staat, voel je de trillingen van het geluid.
En de omwonenden zijn je vast erg dankbaar voor die laatste trillingen.
Dan ga je er vanuit dat ik de straat uitrij met het gas vol open. In woonwijken, bij fietsers, bij dieren pas ik altijd mijn gaspositie aan zodat de motor amper lawaai maakt. Ook op dijken ga ik zelden vol uit.

Natuurlijk heb ik andere uitlaten omdat ik het geluid dan mooier vind, maar dat wil niet gelijk zeggen dat ik overal ook dat lawaai maak. Het is ook moeilijk voor te stellen dat beiden kan, en uitlaten met meer lawaai en rekening houden met anderen.
Helemaal waar ....
Het is niet allemaal Zwart/Wit.
Helaas is NL sowieso motorsport onvriendelijk, behalve als het gaat om centen op te halen.
Het is een wonder dat we geen APK hebben, tenminste nog niet (kloppend op hout).
En jij doet dus de aanname dat het direct storend is ??
Veel motoren maken in originele staat al aanzienlijk meer geluid dan bijvoorbeeld een personenauto, omdat de eisen lager zijn.

Als je dan die originele uitlaat vervangt om meer geluid te maken – want dat is waar het om gaat – kun je zelf ook wel bedenken dat dit overlast gaat geven.

Maar goed, dit is natuurlijk precies waar het mis gaat: Als je iets zelf leuk vindt, is het vaak moeilijk om je voor te stellen dat een ander zich er kapot aan ergert.
Het is Nederland .... Ouderwets zeiken om te zeiken en dat is deels te verklaren omdat we op een postzegel wonen met aantallen per km2 die extreem hoog zijn voor een westers land.
De meeste motoren rijden over de snelweg en B wegen, daar heeft nauwelijks iemand last van.
Natuurlijk zijn er plekken waar de concentratie wat hoger is maar dat is ook verre van structureel want met slecht weer en sowieso de wintermaanden, komt daar geen hond.
Ik wou dat je gelijk had, serieus.

Het heeft niets met Nederland te maken want in heel de wereld speelt dit probleem.

Het ‘zeiken’ noemen is onterecht als je bedenkt dat alleen al in een klein dorpje als het mijne letterlijk duizenden mensen de helft van het jaar met het raam open slapen – anders is het namelijk niet te harden warm binnen, zeker bij moderne, fantastisch geïsoleerde huizen – en wakker liggen van een handjevol auto’s en motoren die zo graag lawaai maken. Sommigen hoor je 5 km ver aankomen en wegrijden, júist in de polder.

In de wintermaanden rijdt er inderdaad geen hond motor, want het zijn 99% mooiweerrijders. Daar is ook niets mis mee maar wees alsjeblieft een beetje sociaal en laat in vredesnaam je uitlaat origineel.
Heel veel motoren hebben een originele uitlaat en ook dan kan die als luid ervaren worden.

Slapen met de ramen open, en dan serieus menen dat er op die tijden vollop motor wordt gereden ???

Het percentage motoren (met luide uitlaat) dat rijd op de tijden dan men doorgaans slaapt is compleet verwaarloosbaar.

De mensen met luide uitlaat van het type kijk ons eens rijden zijn idd mooi weer rijders. Die rijden NU (mooie zondag, halverwege de middag) rond maar die zijn sowieso voor donker thuis.
In de motor maanden is het tijdstip dat het donker is nooit voor 21:00.
Sorry, maar ik weet niet wanneer jij in je bed ligt maar het niet kunnen slapen door motoren die herrie maken lijkt me uit de duim gezogen.
Ik woon in de buurt van de leidscherijn tunnel, en je wilt niet weten van hoeveel machines -met uiteindelijk het vermogen van n fiat panda- ik de originele uitlaat hoor tijdens plezierritjes
Maar het zijn altijd de anderen uiteraard.
Ga naast een vliegveld wonen, dan kan je ook klagen over de herrie die vliegtuigen maken.
Ik woonde er voor de tunnel, maar fijn dat je zo constructief meedenkt. Geluid beperken op motoren en beboeten is vast geen optie.
Dat is zeker een optie en gebeurd ook.
Maar de capaciteit is natuurlijk nooit genoeg.
Daarbij vinden sommige mensen motoren met goedgekeurde uitlaten al te luid dus het is nooit goed.
Het is ook lastig inschatten hoeveel nu gezeur is en hoeveel terecht. Het gros van de motoren die ik tegenkom tijdens het rijden, zijn van het type adventure bikes (R1200 GS enzo) die eigenlijk altijd originele uitlaten hebben. De machines met veel lawaai zijn vaak de racers en de Harleys (en ik dan 8-) 8)7 ).

Dus soms lijkt het alsof mensen zeuren om zeuren, maar ik woon bv niet naast een dijk en kan niet zeggen hoeveel het nu echt stoort. Daarbij 2 motoren die langs komen is geen ramp, groepje van 15 weer wel.

Ondanks mn niet originele uitlaten, let ik altijd wel op waar ik de motor opentrek (en dus lawaai maak). Ik weet niet iedereen doet dat, maar het is wel mogelijk.
Nederland is gewoon een zeur land en dat komt omdat we op een postzegel wonen met behoorlijk veel mensen per km2. Het hoogste van nagenoeg alle westerse landen.
Dit zorgt al snel voor wrijving en gezeur.
Daarbij hebben we overal een mening over.
Kortom, men zou altijd erover zeuren, met of zonder originele uitlaten.
Klopt wel een beetje, maar intussen zijn er bepaalde landen/gebieden die ik moet weren met mn open uitlaten. En Oostenrijk gaat zelfs zo ver dat bepaalde gebieden niet meer toegankelijk zijn voor diverse motoren MET standaard uitlaat
Ja, het kan altijd dat bepaalde landen doorslaan en je daar dus niet welkom bent. De enige oplossing is het overslaan of electrisch gaan rijden straks.
We zien het in NL doorslaan in steden waar je niet meer in komt met bepaalde auto's terwijl je wel de volle pond betaald voor de MRB en het niet illegaal is ermee te rijden.
Daarbij zien er steeds meer dijkjes die worden afgesloten voor verkeer ivm overlast.
Nog even en de steden doen hetzelfde met als uitzondering de electrische motorfiets.
Het sluit mooi aan bij het groene besluit en de Woke cultuur die ook steeds meer ons land in zijn greep heeft.

[Reactie gewijzigd door Bomberman71 op 13 september 2021 15:52]

Sowieso is Nederland vrij motoronvriendelijk. Veiligheidsbulten die gevaarlijk zijn voor motoren maar niet autos. Veiligheidsbulten die niet kloppen bij de max snelheid of midden in een bocht liggen. En inderdaad dijken die worden afgesloten voor alleen motor verkeer.
Dat is voor een klein groepje liefhebbers vast niet storend inderdaad.
Geluid veroorzaakt niet de trillingen die Apple bedoelt.
Vermoedelijk verwijzen ze naar "luide motoren" omdat dat vaak eencilinders/harleys zijn die vanwege hun natuur (eencilinder/tweecilinder met bijzondere fase) veel trillingen in het frame veroorzaken.

Hun opmerking gaat dus waarschijnlijk niet over een oorzakelijk verband, maar over een manier om als consument makkelijk te kunnen inschatten welke motoren "het ergst" zijn.
Dus een elektrische Harley-Davidson zou dan geen problemen moeten geven?
Die heeft sowieso geen trillingen vanuit het geluid en het motorblok :)
Natuurlijk kan dat schade veroorzaken.
Ik kan je met klem aanraden om gewoon een fietscomputer te kopen als je navigatie nodig hebt op de fiets en/of je statistieken bij wil houden.
Dan is het vaak nog wel nuttig om je telefoon mee te nemen. Vooral als je bijvoorbeeld ergens heen moet ofzo ;)

Hier overigens nog geen problemen met de camera's in m'n telefoons gehad door fietsen, terwijl ik m.b.t. fietsen vrij extreem ben (en altijd m'n telefoon bij me heb). Denk dat dit echt met de trillingen uit het motorblok te maken heeft.

[Reactie gewijzigd door kakanox op 11 september 2021 13:38]

Er zit een verschil in iets meenemen en iets aan je stuur monteren. Dat laatste moet veel meer en abruptere schokken opvangen.
Jup, ik heb mn telefoon precies om deze reden altijd in mn motorjas zitten.
Klopt, had ik er ff bij moeten zeggen: Mijn telefoon ligt overigens vaak los op de bodem van m'n fiets. Zeker de snellere trillingen worden dus direct doorgegeven, en carbon geeft ook niet echt mee ofzo.
Klopt, had ik er ff bij moeten zeggen: Mijn telefoon ligt overigens vaak los op de bodem van m'n fiets. Zeker de snellere trillingen worden dus direct doorgegeven, en carbon geeft ook niet echt mee ofzo.
Ik heb 6 fietsen maar ik weet echt niet wat u bedoelt? Waar heeft een fiets een bodem?
Hebben inderdaad niet alle fietsen, maar bijvoorbeeld www.bakfiets.nl en www.velomobiel.nl :)

[Reactie gewijzigd door kakanox op 13 september 2021 12:16]

Aaah van die irritante bakbeesten waar je niet voorbij geraakt :X (in BE zijn de fietspaden small )
In BE moeten ze de regels gewoon weer corrigeren. Tot voor kort mocht je met bakfietsen op de weg als je het fietspad te smal vond ;)

En die velomobielen... die krijg je inderdaad niet ingehaald. Maar dan vooral omdat ze zo hard gaan dat er niets is dat ze voorbij komt :+

[Reactie gewijzigd door kakanox op 13 september 2021 14:16]

Ik fiets 30km/u met vinger in de neus (en niet elektrisch) :Y)
Ik reed vandaag 62 km/h, op de weg tussen de auto's in een 60 zone... en niet elektrisch ;)
Tenzij jij ook een velomobiel hebt denk ik dat de kans echt miniscuul is dat je me bij gaat houden.
En als je dat wél lukt, dan zou ik snel gaan solliciteren bij JumboVisma want dan heb je een gouden carriere voor je :+

[Reactie gewijzigd door kakanox op 13 september 2021 22:11]

Ben een Belg en ken het woord niet eens :? Is dat zo'n liggende druppel-des-doods met trappers? :+

[Reactie gewijzigd door OxWax op 13 september 2021 22:28]

Als je het linkje een stukje hoger bekeken had, had je het geweten :)
Wat betreft die druppel des doods: Inderdaad een voertuig met zelfdragende carrosserie, kreukelzone en met het formaat van een smalle sportwagen, ja. Heel stuk veiliger dan een normale fiets ;)

[Reactie gewijzigd door kakanox op 13 september 2021 23:51]

Als je met je fiets een stoot krijgt, is dat één keer je camera die een stootje krijgt.

Als je foon stug aan een motorframe vast zit wat stevig trilt, gebeurt hetzelfde misschien wel 50x per seconde en twee kanten op in plaats van één.
Standaard rumble strips hebben een onderlinge afstand van 17cm.
Wanneer ik daar met 60 km/h overheen ga met een voorwiel (en dat gebeurt vaak) voel ik dat enorm, de vering en demping is niet snel genoeg om dat op te vangen. De snelheid is dan dus 16 2/3e m/s, de frequentie van de triling is dan zo'n 98 Hz. Daarbij zijn mijn banden flink dunner en veel harder dan die van een motorfiets.

My 2 cents: Tenzij een Zero motorfiets geen problemen met iPhones oplevert, is het best de moeite om eens met een fiets te testen. Als die Zero óók geen problemen oplevert, worden de problemen dus puur veroorzaakt door trillingen vanuit het motorblok. Zou dan vermoedelijk betekenen dat iemand met een lompe KTM of Harley er meer gedoe mee heeft dan iemand met een racer met viercilinder lijnmotor.

[Reactie gewijzigd door kakanox op 12 september 2021 23:50]

Met 60 kmh over strips lukt het misschien ook wel, ja :+

Maar goed, dan nog is dat 1 seconde terwijl het bij de motor de hele rit duurt.

Heb me er niet in verdiept welke frequenties het zijn (toerentallen kunnen veel hoger zijn dan 100 Hz) maar precies wat je zegt: Tweecilinders, grote eencilinders, zijn vaak motoren die bewust of onbewust niet zijn uitgebalanceerd en die trillen vaak als een rietje in de wind.

Ik heb een zware ‘racer’ uit de jaren negentig en die trilt totaal niet, maar neem je pakweg een crosser dan jeuken je handen vaak als je geen handschoenen aan hebt, zo hard trillen de handvaten.
Jup, ik heb redelijk wat ervaring met zo'n "stamper" :) Tijdje met een 500cc ééncilinder (zonder balansas) gereden, en op noppenbanden 8)7
Overigens vallen de frequenties dan nog wel mee hoor. Die éénpitter draaide maximaal 8000 tpm geloof ik, dat is 133 Hz. Maar rond de 100 Hz zat ik daarmee inderdaad wel vaak.
Ah… Ook ik heb ooit een oude off-road met noppenbanden gekocht, puur voor de fun. :) Prima voor over de tarwestoppels maar op de weg heeft het alleen maar nadelen en op de snelweg voel je je als een voetganger tussen de fietsers.

Intussen was ik zo nieuwsgierig dat ik heb opgezocht waar de gast uit de video op rijdt. Blijkbaar een moderne Honda Monkey, wat een 125 cc’tje is, met maximaal koppel op (ja, ja…) 5.500 toeren. Luchtgekoeld, wat meestal ook wat lawaaieriger is en iets meer ruimte voor vibraties geeft.
Een telefoon bij je hebben is iets anders dan de telefoon in een houder aan het frame.
Je telefoon in je jaszak of rugzak hebben kan geen kwaad, omdat je lichaam vrijwel alle trillingen opvangt. Als je van een stoeprand affietst dan zal er wel nog enige schok zijn, maar je beweegt zelf automatisch mee, en een fiets zonder mountainbike vering niet zo zeer
Ik heb me daar voor een ander stuk eens in verdiept, en hoewel er meldingen van te vinden waren, waren dat er zeker niet zoveel als aan de motorfiets-zijde.
Andere frequentie-band, en een motor heeft bv "2e orde" trillingen, veroorzaakt door de ICE => ben een "automotive engineer".
Je kan beter de vraag stellen wanneer er bij trillingen geen schade verwacht hoeft te worden. Dat Apple het nu voor een specifiek gebruik aangeeft is eigenlijk wat vreemd, omdat er al heel lang bekend is dat trillingen en beweging gewoon invloed hebben op mechanische uitvoeringen. Het zou redelijk zijn als je als klant vooraf goed geïnformeerd bent waar de fabrikant de grenzen trekt waar het wel tegen moet kunnen. Zeker bij gebruik wat je duidelijk mag verwachten.
Je hebt 4K action cams voor minder dan 100€. Hou je phone in je rugzak ;)
Lastig navigeren met je action cam.
Als motorrijder gebruik je zelden een smartphone als navigatie, omdat je niet zo snel mogelijk van punt A naar punt B wilt. Op een enkeling na, hebben ze allemaal Garmin of TomTom op de motor. Temeer omdat er teveel nadelen kleven aan een smartphone als navigatie.
Hoe zou je Garmin en TomTom willen omschrijven?

Je generaliseert nogal. Er zijn genoeg motorrijders die navigatie gebruiken om hun bestemming te bereiken, om een mooie toerrit te maken of om hun route vast te leggen. Navigatie op een smartphone verschilt nauwelijks van een Garmin of TomTom.
Daar zit voor zo ver ik weet geen camera in.
Ik spreek natuurlijk alleen uit mijn ervaring met toertocht rijders of bv mensen van de motorclub. Navigatie op een smartphone verschilt nauwelijks? Een Google Maps, Waze, Sygic,etc berekenen een route tussen A en B. Een GPX bestand kunnen ze niet inlezen. TomTom app kan het tegen betaling, net als MyRoute App.
Maar beetje regen en de smartphone gaat raar doen (regendruppels worden gezien als touches). En pas sinds enige tijd werken sommige motorhandschoenen op capacitieve touchschermen.
Voor de motorrijder zijn er daarom navigatie-apps zoals Calimoto waarbij je de kan kiezen hoe "kronkelig" je van A naar B wil. Of waarmee je een bochtige rondrit (van A naar A :) ) kan plannen op basis van hoeveel km je wilt rijden.
Oh die kende ik nog niet, zie ook dat hij GPX kan inladen :)
Flitsmeister om maar wat te noemen :o
Kan flitsmeister ook GPX bestanden inlezen? Dat wist ik niet.
Ik denk dat je je daar echt compleet in vergist. Ik zit in meerdere online motorgroepen (op discord en whatsapp). Het merendeel, zijn vaak jongere rijders, gebruiken hun telefoon als navigatie. Je hebt tegenwoordig handige apps zoals calimoto. Dit soort apps hebben vaak een optie om bochtige wegen te nemen als je van a naar b gaat. Ook heeft deze app een functie om een spannend blokje om te maken (je kan de radius, bochtigheid en de duur aanpassen).

Ik zelf ben echt 1 van de weinige die een tomtom rider gebruikt in mijn vriendengroep.
Zou kunnen zijn dat het een generatie ding is. Ik ben zelf 49 en de motor club waar ik bij zit, nog veel meer oudere mensen. Onderweg kom ik vaak ook oudere mensen tegen met vaste navigaties. Dus vandaar mijn vertekend beeld, denk ik.

Ik heb zelf gespeeld met MyRouteApp en TomTom Go maar dat waren beide betaalde pakketten. Ik zal zeker Calimoto es proberen, want als het aan mij ligt, heb ik alleen de telefoon bij me.
Telefoon in je jaszak kan toch nog steeds GPS ontvangen? Via oortje de navigatie-instructies, ik zie ‘t probleem niet zo.
Er zijn zat telefoons die 4K kunnen filmen. Laat de €100 in je achterzak. ;)
Zit daar ook navigatie op 😝
Heel oud nieuws, voorbije 2j ook problemen mee gehad (quadlock) maar sinds een jaar of zo hebben ze nu ook een anti-vibratie addon en daarmee zijn alle problemen weg.
Welke add-on is dat dan?
Heel oud nieuws, voorbije 2j ook problemen mee gehad (quadlock) maar sinds een jaar of zo hebben ze nu ook een anti-vibratie addon en daarmee zijn alle problemen weg.
https://www.quadlockcase....er?variant=32835175874642

Deze en ik gebruik hem ook met veel tevredenheid op een R1200GS. :)
Yep, die gebruik ik ook. Tot vandaag geen problemen met de iPhone-cam.
Die gebruik ik ook met grote tevredenheid!
Heel oud nieuws dat Apple dit nu zelf erkend?
Ik gebruik op de motor (Honda Transalp XL600V) een RAM X-Grip met een iPhone SE 2020.

De motor is mijn primaire vervoermiddel en ik navigeer met m'n iPhone als ik naar onbekende plaatsen rijd. Ik zou zeggen dat ik wekelijks 1 à 2 uur m'n telefoon op het stuur heb, tot nu toe zonder problemen. Hoewel de grip op de telefoon van rubber is en de klauw op het stuur ook door rubber wordt gedempt zie je inderdaad de camera trillen als je de camera-app start.

Ik neem willens en wetens het risico dat de camera eens kapot gaat. Als dat gebeurt koop ik een andere telefoon en blijf ik deze gebruiken als GPS.

[Reactie gewijzigd door nehal3m op 11 september 2021 13:22]

Ik heb op mijn BMW F 800 GS dezelfde RAM X-GRIP gehad en met mijn iPhone 10 Pro Max destijds last gekregen van een defecte beeldstabilisator. Uiteindelijk kosteloos door Apple vervangen door een iPhone Pro Max 11 (na drie reparaties).

Bij de inruil van mijn BMW voor een Triumph Bonneville heb ik de mount overgezet en één rit gemaakt van Groningen naar Amsterdam. Thuisgekomen had ik hetzelfde issue met mijn nieuwe iPhone. Mogelijk dat de ritten op de BMW het euvel hebben gestart, maar de enkele rit op de Triumph deed hem de das om. Camera weer kosteloos vervangen door Apple.

Uiteindelijk gekozen voor de Beeline Moto en geen spijt van gehad.

[Reactie gewijzigd door tjapie op 11 september 2021 13:45]

Is die Beeline een beetje duidelijk te gebruiken als je ingewikkelde kruispunten tegenkomt? Dat is een van de voornaamste redenen waarom ik mijn telefoon met navi gebruik, zodat ik op rare kruisingen met meerdere aftakkingen of snel links en dan meteen weer rechts toch makkelijk kan zien waar ik heen moet.
Beeline werkt 95% van de tijd prima, maar lastige kruisingen blijven een uitdaging. Door het basic display geeft hij niet aan welke rijbanen je wel/niet moet nemen. Ik moest er weleens een extra ommetje door maken :)

Het is geen perfecte navigatie, maar juist het minimalistische spreekt me ook aan, plus de prijs en accuduur onder andere.
Ook op de fiets kan je camera kapot gaan. Daarom altijd een houder met een demper nemen
Of zoals velen gebruiken in de hand.
Een houder is stukken goedkoper dan een bekeuring
Niets nieuws. Regeltje in End User agreement toevoegen dat duidelijk maakt dat dit geen gepast gebruik is van het toestel en gedaan.
mmm diverse nieuwere motorfietsen** hebben smartphone mirroring of apple carplay ingebouwd, om de navigatie op het scherm van de motorfiets af te beelden.

Leuk dat Apple dit nu stelt, ik ga er even vanuit dat de motorfiets fabrikanten (Honda, Ducati onder andere) dit van tevoren met Apple afgestemd hebben.
(Ik wacht nog op bericht van Ducati, voordat dit officiële Apple statement er was, kon ik natuurlijk geen vraag/klacht indienen bij Ducati.)

Edit: bijvoorbeeld Honda Goldwing en Ducati Multistrada V4S.

[Reactie gewijzigd door wjn op 11 september 2021 23:33]

Je kan carplay juist gebruiken om je telefoon via het display van de motorfiets te bedienen, toch? Dan hoef je dus je iPhone niet op je stuur te monteren en trilt ie ook niet stuk.
Hier ook, een SP connect met vibratiemodule. Heb begrepen dat het alsog kan gebeuren.
Heb inmiddels een TomTom 550 gekocht omdat dat beter werkt dan een smartphone.
Is ondertussen al lang een gekend probleem, en niet alleen bij apple, maar bij bijna alle toestellen met beeldstabilisatie. Positief dat er eindelijk een fabrikant dit probleem erkend, nu hopen dat er in de toekomst ook een oplossing voor komt.
Laats 6/7 klanten gehad met camera problemen, bij de 11 series..
Bijna allemaal hadden idd een motor :)

[Reactie gewijzigd door mem0z op 11 september 2021 19:15]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee