Apple brengt MacBook Pro 13" met verbeterd toetsenbord uit voor 1499 euro

Apple brengt vernieuwde versies van zijn MacBook Pro 13" uit. De laptops hebben dezelfde behuizing als hun voorgangers, maar zijn voorzien van het Magic Keyboard en nieuwe Intel-processors. Het instapmodel kost 1499 euro.

Nu Apple ook zijn MacBook Pro 13"-serie van het nieuwe toetsenbord voorziet, heeft het merk niet langer laptops met het Butterfly-mechanisme in zijn assortiment. Die toetsenborden zorgden voor veel problemen bij gebruikers. Net als de MacBook Pro 16" van vorig jaar en de vernieuwde MacBook Air die in maart werd uitgebracht, hebben de nieuwe varianten van de MacBook 13" het Magic Keyboard met een traditioneel scissor-mechanisme.

De schermranden zijn niet dunner geworden, de laptop gebruikt nog steeds een 13"-paneel. Ook de aansluitingen zijn gelijk gebleven. De laptop heeft maximaal vier usb-c-connectors met Thunderbolt 3-ondersteuning en er is een 3,5mm-aansluiting voor audio. Ook heeft de laptop een Touch Bar en TouchID-vingerafdrukscanner.

In de duurste uitvoeringen stopt Apple Intel-cpu's van de tiende generatie met Iris Plus-gpu. Dat gaat om Ice Lake-processors, die gecombineerd worden met lpddr4x-3733-geheugen. De goedkopere modellen hebben nog Intel-quadcores van de achtste generatie met lpddr3-2133-geheugen. De nieuwe MacBook Pro 13"-laptops worden vanaf volgende week geleverd.

MacBook Pro 13" (2020)
MacBook Pro 13" (2020)MacBook Pro 13" (2020)MacBook Pro 13" (2020)MacBook Pro 13" (2020)
Prijs 1499 euro 1749 euro 2129 euro 2379 euro
Cpu Core i5, 8e generatie Core i5, 8e generatie Core i5, 10e generatie Core i5, 10e generatie
Ram 8GB lpddr3-2133 8GB lpddr3-2133 16GB lpddr4x-3733 16GB lpddr4x-3733
Ssd 256GB 512GB 512GB 1TB
Aansluitingen 2x Thunderbolt 3 2x Thunderbolt 3 4x Thunderbolt 3 4x Thunderbolt 3
Toetsenbord Magic Keyboard Magic Keyboard Magic Keyboard Magic Keyboard

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

04-05-2020 • 14:55

394

Submitter: Nindustries

Lees meer

Reacties (394)

394
360
254
18
0
59
Wijzig sortering
Jammer dat ze de goedkopere varianten dan niet ook de update geven naar de 10e generatie Intel chips. Dat maakt de 1499(!) prijs voor deze modellen echt heel prijzig..
Volgens mij is de prijs voor die modellen niet veranderd, die hebben Mid-2019 al een upgrade gekregen, hoewel dat volgens mij ook een minor bump was.

Als je geld wilt besparen, moet je sowieso niet voor de Pro gaan, dan zou ik lekker voor de 2020 Macbook Air gaan. Krijg je wel een 10e generatie Intel, Retina, TouchID, maar zit je niet met die gare Touchbar. Enige 'echte' concessie zijn 2 usb-c-poorten.

[edit]
Lees net dat het 1499 model Pro ook maar slechts 2 poorten heeft. Tsja, dan wordt de keuze wel heel makkelijk. Lijkt erop dat die 'lage prijs' modellen alleen maar in de markt staan om de duurdere wat attractiever te maken.

Ik merk dat ik zelf naar de low range van de line-up ben verhuisd. Als ik vandaag nieuwe Apple spullen zou moeten kopen, zou ik een Macbook Air en iPhone SE kopen, dat is een veel acceptabelere prijs/prestatie verhouding. (hetzelfde gaat op voor iPads, de 'low-end' optie is veruit de beste prijs/prestatie)

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 24 juli 2024 22:06]

Enige 'echte' concessie zijn 2 usb-c-poorten.
Een grotere concessie is de koeling, de air schiet al heel snel naar de 100 graden en omdat de ventilator niet verbonden is met de cpu, blijft die daar ook. Als je een half uur aan het werken bent gaat de fan langzamerhand naar de 8000RPM en maakt die dan nogal een lawaai.
En na een paar jaar op 100 graden werken is dan je CPU kapot...
Echt doorbranden zal die we niet, maar hij throttled wel direct naar de 1GHz, dus zal die niet zo snel zijn als je zou verwachten van een i5
De Mac pro heeft ook geen ventilator op de koeling. De Air gebruikt de low power Intel’s Y-series chips en de Macbook pro Intel’s u series.

In dagdagelijks gebruik ga je die fans niet horen maar bij gaming en rendering sprint die idd naar 8000rpm en 45db en lopen de performance na enkele minuten terug omdat de heatpipes ontbreken. (Op 100C stopt het idd) Het TDP van de i5 icelake air is ook lager. En de lader van de air is 30watt en die van de pro 60watt.

De Air heeft dus minder ruwe power, en geen P3 scherm en maar met day-to-day workloads ga je daar echt niets van merken.

Wil je gamen? Ga dan zeker niet voor de Air. Hij kan die fps niet zo heel lang houden. De 13” pro heeft hier sowieso een groot voordeel maar voor de echte workloads moet je gewoon een 16” hebben. Extra GPU, veel snellere ssd, 6-8 cores, krachtigere koeling etc.

Voor de rest krijg je een super sturdy case, knap scherm, goede batterijduur en een gunstigere prijszetting tegenover de pro. Ga dan wel voor de 2020 air.
In de loop van een paar decennia apple producten heb ik gemerkt dat de low/mid-end producten inderdaad aanvankelijk gunstige prijs/kwaliteit hadden, maar dat ze allemaal wel veel sneller onbruikbaar werden (traag, of geen ondersteuning meer) met de tijd door updates/nieuwe software. Allemaal binnen een jaar of 3 a 4 wel aan vervanging toe. Alle Pro modellen die ik gekocht hebben werden na 6+ jaar nog tevreden gebruikt. (Dit ik op een 2014 model macbook pro, die nog helemaal fijn werkt).
Mijn Macbook Pro uit 2015 begint kuren te vertonen - beeldscherm is redelijk "op" en toetsenbord werkt niet meer zoals het hoort. Bekende problemen die te fixen zijn met dure reparaties, of hij gaat als desktop verder. Voor nu doet ie het nog. Dit model heeft 128GB opslag, en dankzij de sd-kaart optie heb ik dat uitgebreid met 400GB. Een volgend model heeft dat niet meer. Apple had er indertijd niet op gerekend dat iedereen genoegen zou nemen met een trage opslag die wel betaalbaar was. Voor mij is 512GB het minimum. Met de Air is dat 1500 euro, met de Pro 1740 - dure grappen en als ik het zo lees dan is de Air niet de machine waar je voor moet gaan. Lastige keuzes die ik nog maar even uitstel.
Wat biedt die 10e generatie dan meer in dit soort modellen dan die 8e generatie? Als je de specs bekijkt dan kun je zien dat voor de 8e generatie de turbo boost net iets hoger ligt dan de 10e generatie. Ik zie niet echt heel grote verschillen tussen die twee generaties.

Gelukkig hanteert Apple een prijs voor het gehele apparaat en niet per onderdeel. Die 1499 euro is dan ook niet alleen de CPU/GPU maar ook het scherm, toetsenbord, ssd, etc. De MacBook Air kent ook een model van 1499 euro. De CPU in de MacBook Pro is beter maar de Air heeft dan weer een 2x zo grote opslagcapaciteit. Verder zijn het allemaal kleine dingen zoals Touch Bar, True Tone scherm, etc.

Afgezien daarvan is de prijs altijd een discussie bij Apple, iets waarvan ik ook niet verwacht dat het ooit anders zal zijn.

@Basbanaan of dit nieuwe toetsenbord betrouwbaar is moet nog blijken. Ik zag van het Magic Keyboard model voor de iPad op macrumors alweer een post voorbij komen over stof onder de toetsen...

[Reactie gewijzigd door ppl op 24 juli 2024 22:06]

Ik vind deze update als geheel eigenlijk heel teleurstellend. Als je ziet dat Dell al met bezel reductie begon in 2015 (waar Apple pas vorig jaar met de 16" aanhaakte), dan kan het echt niet om in 2020 nog steeds flagship laptops uit te brengen met dikke bezels. Gezien de 16" kunnen ze het blijkbaar wel bouwen.
En daarbij beknibbelen met de vorige generatie processors... Eigenlijk te gek voor woorden in deze prijsklasse.

Ben dik tevreden geweest met mijn mid 2015 macbook pro, maar toe aan een upgrade. Dus had ik mijn hoop op deze upgrade, omdat er eindelijk weer een betrouwbaar toetsenbord in zit. Dit voldoet voor mij echter niet voor een uitgave van minstens 1500 euro.
Maar bezels gaan rondom toch? Ik vind het juist bij Dell en andere fabrikanten zoals HP weer zo tegenvallen hoe dik de onderste schermrand is. De verhouding klopt dan niet. En Apple is van de verhoudingen. Ook al kunnen ze de bovenste en buitenste randen kleiner maken, als dat niet in verhouding is met de rest van het ontwerp, dan zullen ze het niet doen.
Persoonlijk vind ik dat wel prettig. Een ‘kloppende’ verhouding vind ik belangrijker dan de dunst mogelijke schermrand.
Maar dan nog hadden ze de 13” wat dunner kunnen maken aan de randen. Daar is Apple ook goed in: upselling. Wil je het goed dan koop je een 13”. Wil je het beter en ook wat mooier ja dan moet je gelijk heel diep in de buidel tasten.
Linus (Tech Tips) had laatst wel een interessante opmerking over die grotere bezels bij de MacBooks. Daardoor is gedeelte waar je handen op steunen ook groter en wordt het daadwerkelijk gebruiken van de laptop prettiger. Hier: https://youtu.be/5hMie-xZFzQ?t=148

[Reactie gewijzigd door sOid op 24 juli 2024 22:06]

8)7 Wat een vreemde redenering.
Om smallere bezels te bekomen zouden ze natuurlijk ook wel het scherm groter gemaakt kunnen hebben in plaats van het frame (en dus plaats voor polsen steun) kleiner.
Niet voor niks dat zovelen zaten te wachten op een 14" MacBook Pro. Kleinere bezels + vergelijkbare omvang van de gehele laptop + meer screen estate (wat bij dit formaat voor veel use cases wel welkom is).
Zowat wat ze bij de overgang van de 15,4" naar de 16" wél gedaan hebben. En ik heb het gevoel dat dat door velen wel gesmaakt werd.
Ja, ik had zelf ook gehoopt op een 14”. En ben toch wel teleurgesteld over deze update.

Maar als je het puur over 13” hebt, blijft het toegevoegde comfort door deze wel een valide punt imo.

Persoonlijk vind ik het ook niet lelijk.
Er is sinds een aantal dagen/weken een nieuwe XPS13 met minimale bezels aan zowel de boven-, onder- als zijkant. Ik moet zeggen dat hij er zeer gelikt uitziet imho.

Verder stoor ik me niet zo aan de onderste bezel, voordeel is natuurlijk dat ze een groter touchpad kunnen monteren, dan wanneer deze bezel verdwijnt (en zolang de beeldverhouding niet veranderd)
De nieuwe Dell laptops hebben virjwel helemaal geen onder bezel meer. Daarnaast os er nogsteeds enigzins ruimte voor de screencontroller+aansluiting met het keyboard deck nodig. Dat laatste kan niet veel kleiner om de usability+ruimte voor apparatuur niet dwars te zitten.
Voor privé gebruik snap ik dat het veel geld is. Is je workflow in OSX/MacOS niet dusdanig veel beter dat je de meerprijs terugverdient dan is dit niet jouw apparaat ;)
Toen ik nog in de IT zat was de TCO van een apple vele malen lager vanwege de dubbel zo lange technische levensduur (afschrijven in 5 ipv 2 jaar). Beetje vergelijkbaar zoals in telefoonland. Daarnaast was de veel hogere arbeidsproductiviteit dankzij de veel betere workflow die Unix mogelijk maakt zonder (echt relevante) app compatibiliteit te verliezen (zoals bij Linux) een belangrijke punt.

M.a.w al was Apple dubbel zo duur geweest dan was dat nog steeds de beste economische keuze voor ons.

Gebruik nu die MacBook thuis en ja dat is zwaar overkill, maar na 5 jaar doet dat ding het nog als nieuw. Kom daar maar eens mee aan met de andere merken. (Oke HP en Lenovo hebben dan wat keus maar die zijn vergelijkbaar geprijst en dan heb je geen OSX/MacOS)
Dat is natuurlijk heel relatief.
Voor sommigen zorgt net Windows voor een betere workflow en meer app compatibiliteit.

Ik vind het toch wel intriest dat men in 2020 nog een 'Pro' machine durft uit te brengen met 8GB RAM.
Mijn HP Spectre x360 van 5 jaar geleden had ook al 16GB RAM en 512GB SSD voor 1.500€ en werkt nog perfect. Op 5 minuutjes zelf kunnen upgraden naar 1TB SSD trouwens, kom daar maar eens voor bij Apple!
Nu zou ik graag willen gaan upgraden, want enkele Intellij instanties tesamen met een dikke Docker laten de 16GB toch wel vollopen. Spijtig genoeg kan ik enkel een iets snellere processor krijgen, maar voor een (dunnere) laptop met 32GB RAM moet je serieus zoeken zelfs al wil je dubbel zoveel betalen.
Apple heb ik een tijdje links laten liggen omwille van de toetsenborden (de hardware problemen en omdat ik er niet op kan typen). Nu zijn de toetsenborden opgelost, maar hardware is niet echt een verbetering.
Ik ga heus geen 2379€ uitgeven voor een laptop die wat snellere hardware heeft, maar voor de rest dezelfde specs (16GB, 1TB). Daar is mijn Docker probleem niet mee opgelost.
Ik zal dan nog wel even verder doen op mijn Spectre en MBP 15" uit 2013 (nog snel genoeg waarvoor ik MacOS nodig heb)
Appcompatibiliteit (feitelijk)
Windows..>..Mac..>..Linux

Workflow (mening)
Mac..>..Linux..>..Windows
Zodra je een CLI gebruikt valt Windows imo af.

Nogmaals bij serieus zakelijk speelt aanschafprijs geen rol. Dan gaat het om TCO, arbeidsproductiviteit of een combi daarvan.
Fictieve case ter illustratie

Stel 1 regel code levert je €10 netto omzet op
Apparaat x kost €100p.m.
Apparaat y kost €300p.m

Met apparaat x kan je 850 regels code kloppen die je €8500 euro omzet per maand opleveren.
Met apparaat y kun je 1150 regels code kloppen per maand die je €11500 euro omzet opleveren.

Welk apparaat schaf jij aan?
Workflow is inderdaad een mening.
"Zodra je een CLI gebruikt valt Windows imo af." Waarom? Ik automatiseer al jaren op Windows met Python en Powershell. Iedere nog ondersteunde Windows versie heeft standaard Powershell aan boord. Je kan met WMIC aan iedere Windows configuratie property, veel applicaties kan je ook scripten. Powershell draait ook op Linux en Mac, maar daar heb ik het eerlijk gezegd nog niet gebruikt.
Ja, MacOS heeft Python ingebouwd, maar ik spreek uit ervaring dat dat meestal een sterk verouderde versie is.
Misschien bedoel je bash scripting, dat vind ik tegenwoordig toch wat verouderd.

Je TCO voorbeeld.
Fictieve case inderdaad, want ik wordt niet betaald per regels code die ik klop. Ik denk ook niet dat het aankomt op aantal regeltjes code kloppen. Niemand klopt zo maar wat code uit en is er mee klaar. Je moet bespreken wat je gaat maken, onderzoeken hoe je het gaat maken, de code kloppen en dan testen. Stukje code kloppen is dus maar een fractie van het werk.
Dat is workflow, gewenning, etc.
Ik heb me nooit in mijn snelheid beperkt gevoeld door het OS, eerder door allerlei processen in het bedrijf.
Let op: ik heb Apple computers: heb hier een oude iMac G3 en G4 staan, alsook een PowerMac G4, Mac Mini Intel en een MBP 15" 2013. Daarnaast ook iPhone in huis en 2 iPads.
Maar dat je op MacOS magisch productiever zou zijn, dat kan misschien voor jou gelden, maar daarom niet voor iedereen.

En dat Apple toestellen langer mee gaan dan andere, of lagere TCO hebben, komt denk ik vooral omdat men vergelijkt met andere computers van veel lagere prijs. Mijn desktops die ik zelf in mekaar steek draaien super stabiel, zelfs na +10 jaar. Mijn HP Spectre na 5 jaar ook. Hier staat ook nog een HP ZBook van verscheidene jaren oud: draait ook perfect.
Wat ik wel frappant vind is dat men zegt dat Apple toestellen zo lang mee gaan (wat zeker waar kan zijn), maar dat je 0,0 nog kan uitbreiden of updaten. Toch niet meer geheugen besteld? Daar sta je dan na enkele jaren...

[Reactie gewijzigd door Chris_147 op 24 juli 2024 22:06]

Ik moet je eerlijk zeggen, ik kocht eind 2018 een 13" MBP met 16 GB RAM / 512GB HD en het is een ideaal werkpaard. Ik doe er alles mee, draai er ook Windows 10 voor klantentoegang VPNs die niet op macOS werken, in VirtualBox en soms draai ik Ubuntu ook in VB, maar Catalina bevalt me ook zeer goed. Lekker licht reislaptopje en thuis staat er een groot scherm, toetsenbord en muis naast. Dus het ingebouwde toetsenbord gebruik ik nauwelijks en als ik het gebruik werkt het prima.

Het enige wat ik niet gebruik is die onhandige touchbar, ik heb er de gewone Esc + functietoetsen op gezet. En helaas werkt Touch ID niet overal, soms vraagt het OS een password zonder de mogelijkheid te kunnen 'vingeren'.

[Reactie gewijzigd door skatebiker op 24 juli 2024 22:06]

Toen ik nog in de IT zat was de TCO van een apple vele malen lager vanwege de dubbel zo lange technische levensduur (afschrijven in 5 ipv 2 jaar). Beetje vergelijkbaar zoals in telefoonland.
En toch schrijven verzekeraars Apple apparaten af op hetzelfde tempo als crappy cheap Windows/Android laptops/telefoons :(
Dat klopt omdat vaak de verzekeraars eisen dat je hem ook bij Apple laat maken en dan zijn de prijzen helaas ook niet mals en dat verklaard het afschrijven :(
En terecht :)
Die overpriced Apple meuk zit een verzekeraar natuurlijk niet op te wachten.

[Reactie gewijzigd door Dhrax op 24 juli 2024 22:06]

Apple draait niet om the latest and greatest.

edit: je moet naar het line up kijken van Apple, dat gaan ze gewoon op vooruit. Wil je een echte powerhouse, dan hebben daar nu de juiste systemen voor in huis.

[Reactie gewijzigd door Fermion op 24 juli 2024 22:06]

Geen enkele Apple laptop is een powerhouse..... Op zijn hoogst krachtigere productiviteits machines.

[Reactie gewijzigd door Sn0wblind op 24 juli 2024 22:06]

Bij mij op het werk gebruiken we zowel HP als Apple laptops en uit de cijfers blijkt dat de TCO van Apple een stuk lager is. Minder onderhoud en andere uitval, waardoor de productiviteit omhoog gaat. Qua aanschafprijs zijn HP en Apple vergelijkbaar.
Wat heeft dit met performance te maken (naast HP staat nou niet bekend om hun degelijke machines).
Je leeft echt in een ontzettende fantasie wereld met alle statements die jij maakt. Final Cut überhaupt tegenwoordig..Serieus? Een MacBook 13 inch om 8K op te renderen... Nemen mensen je verder serieus ja?

Man man man. Premiere op een Razer Blade laptop draait rondjes om je MacBook pro heen qua snelheid. Maar als ik je dat überhaupt moet uitleggen, laat staan dat je het waarschijnlijk gaat verdedigen.. :')

Verder werkt een zelf respecterend editor /animator met 4K en 8K files gewoon op een flinke workstation. Apple is echt al lang niet meer interessant voor video en animatie. Behalve voor simpel on-the-go werk wellicht nog.

Edit: een simpele blik op je postgeschiedenis spreekt al boekdelen. Je mag best fan zijn van een merk, maar hou op met dit soort onwaarheden.

[Reactie gewijzigd door Inverted_World op 24 juli 2024 22:06]

Ja, een 8K workstation is een setup zoals dat in de ‘industrie’ word verwacht.

Anno 2020, worden meer uren video bewerkt op een macbook 13/15” met premiere/finalcut dan de situatie die jij schetst. Content-creators voor ‘youtube’ of ‘mixcloud’. Streaming.

Apple is in dat geval de go-to keus. Overigens zou ik alleen al om de trackpad een apple notebook kiezen.
Dell XPS 13 2020 bijvoorbeeld. Je weet dat al deze laptops exact dezelfde CPU's delen he? Je weet ook dat er een hoop Windows laptops zijn die minder throttlen he?

Jij refereert naar Final Cut pro en deze rendered doorgaans wel sneller dan dat Premiere het doet (maar kan niet net zoveel als Premiere daarintegen, helemaal op gebied van grading, workflow en integratie).

Maar pak Premiere pro op WIndows vs MacOS voor appels met appels te vergelijken en dan zie je dat de Macbook pro verre van sneller is. ALleen bij 15inch laptops is als voordeel dat Apple de hardware minder throttled by default, waarbij anderen de GPU flink terug clocken om de batterij te sparen, di tkan utigezet worden).

Zijn tig videos voor te vinden maar WIndows machines (vanwege minder throttling) zijn vaak toch echt gewoon sneller in dezelfde software met dezelfde projecten

https://www.youtube.com/watch?v=f-i3FR6qZQQ
https://www.youtube.com/watch?v=XUY9mZoWv0w
(kan geen render testen voor 13 inch machines vinden)

[Reactie gewijzigd door Sn0wblind op 24 juli 2024 22:06]

Premiere pro werkt sneller omdat het ook beknopter is. Daarnaast relatief zeldzaam in de productie wereld.

Batterijen gaan mee afhankelijk van je gebruiks patroon. Het is waar dat Macbooks wel degelijke batteirjen gebruiken. Maar verwisselen is een ramp. Voor vrijwel elke andere laptop koop je een nieuwe voor 80 euro ongeacht of het nodig is. In het algemeen leven mijn oudere laptops nog prima inclusief de batterij.
Nee het draait om het maximaliseren van de marge. 8e generatie en 8gb ram voor 1800 euro is echt te gek voor woorden.
Dat doet ieder bedrijf. Alleen sommige zijn daar beter in dan anderen. Andere laptop leveranciers gaan jou echt niet meer geven omdat ze je zo lief vinden, maar domweg omdat ze moeten om die dingen te kunnen verkopen. Het liefst zou iedereen de marges willen halen die Apple kan halen.
Dat heet marktwerking. Het is maar net wat de consument ervoor wil neertellen en schijnbaar zijn mensen nog nét gek genoeg om zo ontzettend veel geld aan hardware van meer dan 2 jaar geleden uit te geven :)

Ik werk zelf al jaren op een Macbook Pro 13 uit 2016 en ik doe het nooit meer. De kwaliteit laat zeer te wensen over en als je daarbij de prijs in acht neemt (Mijn model was bij aanschaf 2300 euro) dan is het echt niet een goede deal.

Edit: Typo en toevoeging

[Reactie gewijzigd door thijsken op 24 juli 2024 22:06]

Kan je dat eens concreet maken. Wat is er precies niet goed aan volgens jou? Welke onderdelen werken niet goed (buiten het toetsenbord dat je gratis kan laten repareren)? Welke softwarematige problemen kom je tegen?
Waarschijnlijk is het niet voldoende om hem weg te doen gezien hij er nog steeds op werkt.

Maar dat keyboard ja die kan je gratis laten maken, keer op keer op keer want je krijgt geen andere variant.
Jawel hoor ik schrijf dit vanaf een prachtige Windows computer nu :) thunderbolt ports die niet goed weken, scherm met issues, slechte accu duur en zo kan ik nog wel even doorgaan.

En ik dacht dat het aan mijn exemplaar lag, maar van de 14 MacBooks bij ons op kantoor zijn er in de afgelopen jaren 5 naar de reparatie gegaan.

En wat betreft toetsenbord: fantastisch dat je het toetsenbord van een laptop van minimaal 1500 euro gratis mag "repareren". Dat zou in de eerste plaats niet moeten hoeven.
Heel vreemd dat jij hier een resem klachten poneert waar ik de afgelopen 20 jaar als MacBook Pro gebruiker nooit last van heb gehad. Slechts 1 keer het toetsenbord moeten laten vervangen en nadien geen enkel probleem meer mee gehad. Bovendien kwam dat toetsenbord probleem door te eten aan de laptop.
Jeetje zeg je neemt het wel erg persoonlijk op. Ik ben Macs gewoon zat door slechte ervaringen, en zie om mij heen zeer veel mensen die ook van macs weg stappen. Niets meer dan dat
Ik neem niets persoonlijk, maar als er één ding is waarvoor Apple bekend staat, is het betrouwbaarheid. En laat dat nu net zijn wat jij zwaar in twijfel trekt op basis van 14 toestellen.

Misschien moet je de werkomstandigheden en de specifieke, gebruikte toepassingen vermelden, zodat we allemaal een goed beeld krijgen van de use-case.
Typisch Photoshop, Office en code gebruik. En Apple is dat betrouwbare image al een paar jaar kwijt.
Ik gebruik dagelijks Photoshop en Office en kom letterlijk nooit problemen tegen.

Welke problemen kom jij concreet tegen met Photoshop en Office?

En in welke code schrijf je?
Het gaat om hardwarematige problemen. Over het keyboard hoef ik je natuurlijk niet uit te leggen. Batterijen die het begeven, twee schermen die niet meer aan gaan. Thunderbolt ports die niet meer werken, 2x ssd's die het begeven. Koeling die de geest geeft. Loslatende anti reflectie coating.

En dan hebben we het nog niet gehad over de slechte kwaliteit van de kabels van de opladers etc. Maarja daar verdient apple aan natuurlijk.

Het is als ik het zo weer op som echt schandalig. Wat ben ik blij dat ik van Apple af ben. En gelukkig schakelt het hele kantoor langzaam over naar Windows.
Ik heb echt nog nooit in al die tijd dergelijke problemen zien passeren. En zowat mijn hele kennissenkring werkt met Mac en ik ben de techneut die alle problemen oplost (dus altijd software of keyboard tot nu toe).

De kwaliteit van de kabels is echt niet slecht. Ze verkleuren, maar daar stopt het ook. Tenzij je er aan gaat sleuren. Ze altijd wegpropt ipv mooi op te rollen, ...

Het klinkt voor mij vooral als dat er met zeer weinig respect met het materiaal wordt omgegaan. Dat is jammer want een Mac heeft een veel lagere TCO (ruim 40% goedkoper) dan een Windows-computer. Wat dus impliceert dat alle Mac-gebruikers in de wereld (percentueel gezien) ongeveer 40% minder problemen hebben met hun Mac dan Windows gebruikers met hun Windows-pc.

Dan lijkt het mij straf dat in jouw bedrijf zoveel problemen ontstaan zijn, tenzij er met de Macs gegooid wordt en de snoeren gebruikt worden als pingpongnet.
Tja, frappant dat alle Windows computers op ons kantoor(wat er minstens net zo veel zijn) met uitzondering van één laptop, geen enkele klacht gegeven heeft. Maar toch leuk om te lezen dat de echte onvervalste Apple fanboy, die elke tekortkoming van de teruglopende kwaliteit maar als maar stijgende prijs van Apple producten goed praat, nog altijd bestaat! ;)
Dat heeft niets met fanboy te maken, hier in huis hebben we een mix van windows en mac. Maar de cijfers die door marktonderzoek bekomen worden, zijn echt wel in het voordeel van Apple. Daar dat ik dus enkel kan afleiden uit jouw verhalen dat of de toestellen als speelgoed rondgedoold worden of jullie per toeval alle maandagmorgenmodellen gekregen hebben. En in dat laatste geval kan je ze gewoon gratis laten herstellen (wat in de praktijk in 99% van de gevallen een omruiling is).
Toch is het een betere deal dan het basismodel van deze generatie dat bij de introductie in 2016 nog 1699 kostte. Voor min of meer datzelfde bedrag krijg je nu een quadcore, een beter toetsenbord en 512gb. En een touch bar, wat toen alleen op de duurdere versies zat.
Anoniem: 411179 @Basbanaan4 mei 2020 15:56
dan kan het echt niet om in 2020 nog steeds flagship laptops uit te brengen met dikke bezels.
Ik zou net zeggen dat het echt niet kan om de huidige bezels dik te noemen.
Er zijn dunnere bezels op de markt ja, maar om deze bezels te dik te vinden, dat doet m'n wenkbrauwen toch flink fronsen.

Verder sluit ik me aan bij @SMRF, dit klopt esthetisch wel goed. Wat misschien mijn eerste mening verklaart.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 411179 op 24 juli 2024 22:06]

Voordeel van de bezels is dat er ondanks een 13” scherm toch meer ruimte is voor een grotere trackpad En steun voor de handpalm. Niet alle laptops met dunne schermranden zijn comfortabel.
Ik heb zelf de 16" momenteel. Ik ken echter een aantal mensen die aan het wachten waren op de nieuwe kleinere, in de hoop dat dat een 14" met dunne bezels in dezelfde formfactor als de huidige 13" zou worden. Dat wordt dus een flinke teleurstelling...

Dit is inderdaad alleen qua keyboard een echte upgrade...
Apple doet vaak absurd veel moeite om een bepaald ontwerp te realiseren, maar ik heb nog nooit een product van hun gezien met (flinter) dunne bezels. Het zit eenmaal niet in Apple's ontwerpstijl.

Bezels zorgen voor een scheiding tussen de echte wereld en het scherm. Het geeft een beetje negatieve ruimte zodat je ogen kunnen focussen. Te dik is niet mooi, maar te dun ook niet. Het gaat om balans.
Bezels zorgen voor een scheiding tussen de echte wereld en het scherm. Het geeft een beetje negatieve ruimte zodat je ogen kunnen focussen. Te dik is niet mooi, maar te dun ook niet. Het gaat om balans.
Mag ik hier even heel hard om lachen? Dit is natuurlijk gewoon recht lullen wat krom is. Apple rukt je structureel een poot uit door de hoofdprijs te vragen voor producten die volgens de huidige maatstaven eigenlijk niet meer voldoen.
Wat is jouw definitie van "voldoen"? Ik heb een bijna 10 jaar oude iMac en daar ben ik productiever op dan op mijn brand spanking new HP laptop die op papier op alle gebieden meer en beter zou moeten zijn dan de iMac. En qua prijzen: iMac was 1200 euro, HP is 1800 euro.
iMac voor 1200? Met een SSD (want HDD 5400 rom is een schande en marteling). Hoe dan? Linkje want ik kom alleen veel duurdere tegen.
niet echt. ik heb zelf geen apple computer, maar ik vind het wel prettig dat er een bezel is tussen mijn pc content en de achtergrond. ik heb zelf 3 monitoren (dell 2 p2417h, en 1 p2314h), en ik vind de bezels van de p2417h echt ideal, een halve cm dik, en een klein beetje opstaand. de p2314h vind ik dan weer net te dik kwa bezels (1cm). ik snap de drive naar dunnere bezels op telefoon 100%: je hebt maar gelimiteerde ruimte in je broekzak, maar je wil wel een groot scherm. op laptops? ik snap het dan minder, ik heb op veel laptops gewerkt, en nog NOOIT gedacht "wat een dikke bezels", alleen "wat een lelijk bezel design" (en dat nailt apple dan echt wel, maakt mij lichtelijk jaloers, maar apple is een beetje duur voor een braadpan :+ ). op groote 22 inch + monitoren snap ik de "bezeless design" hype eigenlijk niet echt.
Sorry maar wat voldoet er niet aan een bezel? Welke last kun je nou helemaal hebben van of er wel of niet een rand om je scherm zit? Het is gewoon een ontwerp keuze. Dat was het vroeger niet, toen waren bezels nodig om de techniek te kunnen huisvesten. Inmiddels is de techniek zo veel verder dat de bezels heel veel dunner kunnen. Maar dat iets kan wil niet zeggen dat het dan ook moet! Dat iets kan wil ook niet zeggen dat iedere laptop hopeloos verouderd is als die keuze niet gemaakt wordt! Persoonlijk vind ik bezels wel fijn, dus ik ben blij met de keuze die Apple maakt. Als jij ze niet fijn vind koop je een laptop van een fabrikant die juist voor hele dunne bezels kiest. Iedereen blij. Het is onzin dat Apple dunne bezels moet voeren simpelweg omdat het kan. Je kunt ook prima auto’s maken met 3 wielen, maar dat het kan wil niet zeggen dat het moet!
Wiens maatstaven? ;) Over ‘t algemeen zijn die dingen kosteneffectiever dan tegenhangers van concurrenten. IBM heeft het eens berekend, die kwamen uit op een besparing tussen de $273 en $543 per Mac vergeleken met een PC over hun afschrijvingstermijn van 4 jaar.

Ik vind ze zelf ook de prijs dubbel en dwars waard. Maar als je liever iets anders wilt, dan moet je dat vooral kopen natuurlijk. Iedereen mag z’n eigen keuze maken. Maar achterlopen en “niet voldoen” is imho geen sprake van.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 24 juli 2024 22:06]

Eigenlijk heb ik er zelf zo nooit naar gekeken en als ik dan zo naar m'n macbook kijk denk ik ook van ja het kan dunner maar eigenlijk is het wel prima zo :)
de top bezel had voor de mooi misschien iets smaller gemogen om in alle randen rondom mooi in verhouding te hebben, maar ben nog altijd zeer tevreden met mijn Macbook nooit fan geweest van Apple maar inmiddels heb ik ook de iPad pro en ook daar zeer tevreden mee, nu nog de overstap naar een iPhone durfen te maken. wat me vooral tegen houdt is dat het 2020 model waarschijnlijk geen usb C krijgt, toch jammer als 90% van je apparaten dat wel heeft :P
Nog een jaar of 2 dan komt Apple met een "Infinity" scherm die je scherm met de wereld doet samensmelten :Y)
Ik begrijp dat je de 16" dus een stap achteruit vindt?
Ik snap je beredenatie als Designer, maar als je gewoon vraagt aan gebruikers wat ze mooier vinden kan ik je garanderen dat 9 van de 10 voor de dunst mogelijke bezels gaat. Om een aantal redenen, het beeld lijkt meer te zweven, je hebt bij touchscreens niet een spiegel dat afleid om het scherm heen (dikke zwarte spiegelende bezels) etc.

Ze hebben gewoon geen trek om een nieuwe methode van productie te realiseren. De huidige curve van de display constructie wordt erg lastig met kleine bezels.
Maar als ‘t werkelijk een betere ervaring geeft, heb je dan dus liever form over function?
Wat hebben dikkere bezels met betere function te maken op een laptop?
Heb je de post waar je op reageerde niet gelezen? :P Die stelt dat de iets dikkere bezel zorgt voor een prettigere kijkervaring. Dat lijkt me een mooi voorbeeld van functie, nee?
En ik geef aan dat het voor het overgrote gedeelte dat echt geen factor is voor een "prettigere kijkervaring" naast het is in dat geval persoon waarbij ik bijvoorbeeld (en vele anderen) de psiegelingen op grotere bezels super hinderlijk vinden. Dus om het nou op form over function te gooien, nou nee.
...vaneen design agency...
Dat zegt natuurlijk weinig over dat het enige expertise geeft. Wat voor soort design agency is het, wat is de achtergrond van de designers, etc...

Voor zulke zaken kan je beter met een agency aankomen dat marktonderzoek doet (misschien doet dit design agency dat ook goed, maar hoe kunnen wij dat weten).

Eerder garandeer je dat "9 van de 10 voor de dunst mogelijke bezels gaat", en daarna kom je met het agency die 100% tegen bezels is. Geeft aan dat ze niet echt representatief zijn in vergelijking met je eigen marktervaring?

Ik heb niet veel ervaring met de laptop markt (ik ken weinig mensen die een high-end laptop kopen buiten Macs, de meesten gaan voor budget laptops en anders een Mac), maar gezien het succes van Macbooks zijn bezels niet zo'n heel belangrijke feature. Bij smartphones heb ik vaak zat geklaag gehoord over dunne bezels (met gebogen 'edge' displays als ergste, bijna niemand die ik ken nam dat 2x op rij), bezels moeten dun zijn maar voor veel mensen zeker niet te dun.

Het zal mij niet verbazen als er straks bezelloze laptops komen en dan het OS een zwart randje om het scherm moet toveren, dit is ook gebeurd met het vervangen van fysieke knoppen op smartphones. Volgens mij is de trend vooral zo'n groot mogelijke diagonaal in een device te proppen die er niet te lomp groot uit ziet, dat doet het goed in sales, en daardoor worden bezels opgeoffert.

Als je denkt dat niemand bezels wilt zit je in ieder geval in een heel andere bubbel dan mij.
Omdat er net letterlijk 1 iemand in dit draadje dus aangeeft dat hij liever wel bezels heeft. De 9 van de 10 is meer een uitspraak om te laten zien hoe zeldzaam het is. Bedrijfs pol waar ik werk is odnertussen 56 votes, allemaal liefste zo dun mogelijke bezels ;). Vraag is bias vrij gesteld dus de redenen waarom zijn uiteraard niet megenomen.
Dat is niet bias vrij. Er zit al een bias op omdat het binnen 1 bedrijf is, met mensen met een soortgelijke achtergrond, etc etc. Dat is niet erg, en ook heel logisch, maar het doet wel af aan hoe representatief en goed je je onderzoek kunt generaliseren. Kijk, wanneer ik dezelfde vraag in een bejaardentehuis huis stel komt er waarschijnlijk een andere score uit. Dat is ook een bias.

[Reactie gewijzigd door cmegens op 24 juli 2024 22:06]

Dat zwarte randje waar ik (en madas) het over heb is voor framing, dat zorgt voor een net wat betere kijk ervaring van het scherm. Die bezel dus helemaal weg willen hebben is daadwerkelijk een gevalletje van form over function, al is niet iedereen bekend met het nut van die rand.

Een zwarte rand heeft dan het beste effect over het algemeen (er zijn uitzonderingen, als het je puur om zwartwaardes gaat is een witte rand om je scherm misschien beter). Naast dat wit op het scherm er witter uit ziet (en niet zo grijs als je met een witte bezel zou hebben), geeft een zwarte rust ook wat rust aan je ogen. Maar iemand die bij een design agency werkt zal denk ik de effecten van frames en contrast wel begrijpen, besef je vooral dat dit ook relevant is bij een display :)
Nee, richt u zich vooral op volstrekt onbelangrijke uiterlijkheden, waarover, zoals hier blijkt, verschillend kan worden gedacht. Wellicht doet u er beter aan voortaan prefereert te schrijven in plaats van bij herhaling prefereerd. Dat kan ertoe bijdragen dat men u niet langer als beperkt ontwikkeld beschouwt.
Misschien begrijpend lezen dat de aanname dat Apple grotere bezels implementeerd om "een frame" te creeeren een foute aanname is dat alleen al wordt weerlegd omdat zij in de Ipad pro, Iphone X serie en Macbook Pro 16 allen wel met kleinere bezels zijn ontworpen. Naast dat je al uit de reacties bij de launch van laptops als de XPS13 etc kon opmaken dat dunnere bezels gewoon in het algemeen meer gewenst zijn.

Maargoed als je het zo op de man wilt spelen. Zolang je niet voor de grootste internationale merken hebt mogen ontwerpen heb je in mijn wereld geen recht van spreken betreft design, je hebt geen idee wat mijn staat van dienst is op design gebied :) . Maar wat weet een "oud redacteur" van een oudbollig krantje uberhaupt van design, usability, industrieel ontwerpen etc? Hou het bij texten schrijven zou ik je aanraden.

[Reactie gewijzigd door Sn0wblind op 24 juli 2024 22:06]

Wartaal. Maar dat krijg je met modderig denken.
Apple houdt van dikke bezels, dat zie je toch ook nog steeds bij de iPhones?
Linus heeft het hier ook over gehad laatst en kwam er achter dat er toch wel degelijk een voordeel isaan het hebben van wat dikkere handen voor mensen met wat grotere handen. De palmrest wordt hiermee automatisch ook wat langer. Hierdoor heb je meer ruimte voor je handen om te steunen en typtet het een stuk lekkerder. Bij de 16' is dat veel minder een issue want die is sws een stuk groter.

Linus is nooit echt een fan geweest van de Macbook air, maar de laatste tijd is hier ook van het oudere model wat meer fan geworden. Gewoon puur al vanwege de bouwkwaliteit en de ergonomie van de behuizing. Doordat de bezels dus wat dikker zijn zit je niet continu met je palm precies op dat randje. Zeker als je 16:9 schermen hebt is dat echt niet fijn. Met de 16:10 van de MBP 13" zou het nog wel eens mee kunnen voelen.
Euhm. Volgens mij interpreteer jij hem nu wat apart. 4:3 is nou niet echt een gangbare maat qua schermen en levert derhalve weer problemen op in de supply chain. Die displays moeten ergens vandaan komen.
De bezels zijn ook een directe designkeuze. Hierdoor wordt het scherm namelijk op zijn plek gehouden. Dat zit vastgelijmd op de zwarte rand. Hoe kleiner die rand hoe minder makkelijk je hem vast kunt maken.

Als Apple zou willen zouden ze uiteraard een bezelless design kunnen maken. Net als het eyefinity display van Dell. Alleen gan je dan consessies doen op bepaalde vlakken waar apple nu pas technieken voor heeft om daar mee te kunnen dealen kennelijk (zie de 16”). Apple is vaak de partij die het langste doet met een goed ontwerp
Heb je welleens een Macbook of welke andere moderne laptop dan ook welleens helemaal uit elkaar gehaald?
Ja best wel vaak eigenlijk.
Je weet dat de adhesive strips bij de Apple panelen (en andere bezelles laptops) aan de achterkant van het scherm paneel zelf zitten he. Apple en de bezelless partijen maken al tijden geen gebruik meer van de zij montage door middel van de gestandariseerde mounting points.
Misschien had je dat ook eens moeten doen, want dan had je geweten dat er helemaal geen adhesive zit aan de achterkant van een MBP scherm.

https://d3nevzfk7ii3be.cl...gi/MOM2BEg4bdKdf6QW.large

Gewoon een wit vel papier als diffuser voor het backlight.

Ik heb het ook helemaal niet over zijmontage. Het gaat om de display glass. Apple heeft inprincipe geen los LCD paneel meer. De hele assembly is het scherm. Daarom kunnen ze tegenwoordig zulke dunne behuizingen maken. De glasplaat aan de voorkant houd in principe alles op z’n plek en kan niet los zonder het scherm kapot te maken. Dit ding moet dus heel goed vastzitten.
Dat model wat je daar toont is de eerste series van de retina. De hele laag op laag zit vast met adhesive. Wat Apple overigens gedaan heeft is het scherm lid daadwerkelijk deel van de LCD behuizing te maken dus zij halen een stukje behuizing ertussen uit wat je bij een XPS13 scherm bijvoorbeeld er nog tussen hebt zitten.
Ik weet dat de lagen vast zitten met adhesive, maar dat zitten ze dus aan het scherm en niet aan de achterkant. De reden dat ik het 2015 model gebruikte voor de foto is dat je online eigenlijk geen foto's kunt vinden van latere modellen want iedereen is daar gestopt met het uit elkaar trekken.
Wat Apple overigens gedaan heeft is het scherm lid daadwerkelijk deel van de LCD behuizing te maken dus
Dat zeg ik toch ook? Dat is ook de reden waarom die dingen dus niet meer als losse onderdelen verkocht worden, maar als een geheel. De behuizing is onderdeel van het LCD paneel dus valt er niks meer los te vervangen. Echter zit de achterkant niet vast aan de componenten maar zit daar nog een stuk foam in zodat een beetje druk op de achterkant niet gelijk het LCD paneel en het glas kapot duwt.

Als ik een foto kan vinden zal ik hem nog even linken.
Ik weet dat de lagen vast zitten met adhesive, maar dat zitten ze dus aan het scherm en niet aan de achterkant. De reden dat ik het 2015 model gebruikte voor de foto is dat je online eigenlijk geen foto's kunt vinden van latere modellen want iedereen is daar gestopt met het uit elkaar trekken.
Omdat er dus adhesive nu ook aan de achterkant van het scherm paneel zit, je moet door tich lagen heen terwijl de lagen individueel gemonteerd zijn in plaats van 1 scherm assembly zoals je bij alle andere merken ziet.
Als ik een foto kan vinden zal ik hem nog even linken.
Heb deze nooit kunnen vinden zelf ook, zocht er voor een andere discussie ook ooit naar. Heb er wel ooit 1 uit elkaar getrokken omdat de eerste retina batches vaak barstjes onderaan de glasplaat konden vertonen. Naast dat het heel lasti gis om een losse glasplaat te vinden ervoor was het gewoon niet doable het glas mooi te verwijderen. Zat vast met UV licht lijm zoals je ook in smartphones ziet.
Steve Jobs heeft waarschijnlijk een substantieel aandeel in het bedenken danwel goedkeuren van de Magic prefix (zie Magic Mouse bijvoorbeeld).
Ik zou dan ook meteen voor de €2129 kostende 2,0‑GHz quad‑core Intel Core i5 gaan. Die heeft meteen 16GB geheugen en een 512GB SSD. Hoef ik me alleen maar af te vragen of ik nog 16GB geheugen erbij wil (dikke overkill want ik werk zonder problemen met 8GB op mijn oude AIR, en daar draaien hele softwarestacks op) en ik vink dan meteen die 1TB opslag optie aan.
Mocht je dat doen, dan betaal met 2879 euro bijna het dubbele van het instapmodel wat nu net is geïntroduceerd... Dat is nogal een stap die niet iedereen kan of wil betalen.
Inderdaad, dat doe je alleen als je dat ding voor je werk nodig hebt denk ik. Maar ik denk dat, als je al >1000€ voor een laptop over hebt of kan missen, dat 90% van de mensen prima uit de voeten kan met het instapmodel of zelfs een 1200€ kostende Macbook Air. Mooi apparaatje heb je dan mijns inziens.
Je kunt dan ook veel beter instap 16" halen.
8GB is toch wel krap als je een backend in een paar Docker-containers hebt draaien als je het mij vraagt... Alleen VS Code en Chrome gaan samen al richting de 5GB.
Het is te doen maar krap inderdaad. Maar als ik nu een nieuwe laptop aanschaf zit er natuurlijk minimaal 16GB in (en ga ik goed nadenken of ik 32GB nodig heb).
Is die 5GB onder Windows of MacOS? Chrome zit bij mij in MacOS tegen de 1GB, NetBeans rond de 1.75GB. Ik heb nog wel wat ruimte over dan ;)

[Reactie gewijzigd door page404 op 24 juli 2024 22:06]

Persoonlijk vind ik 16GB ook al krap als ik een Docker, 2 Intellij vensters, Slack en enkele browser vensters open heb staan.
Dat is op Windows 10, waarbij Docker dus een HyperV VM opstart voor Docker.
Ik weet niet hoe Docker het nu doet op MacOS. Vroeger was dat met VirtualBox, nu kennelijk met hyperkit. Start dat ook een VM op?
Dan is 16GB geen overkill toch? Gewoon prima zou ik zeggen :) .
Dan moet je toch wel veel waarde hechten aan het kleine formaat en het geringe gewicht. Een 16 inch kost met €2699 als instapper niet weerzinwekkend meer dan de €2629 voor de 1 TB i7 quad core 15W. Je hebt 512GB meer opslag, het formaat is handzamer voor een rugzak en het gewicht is lager.

Echter is de MBP 13 een 15W quad core processor en levert de 16 inch een 45W quad core. Daarnaast heeft de MBP 16 een daadwerkelijke 2de GPU in plaats van een GPU upgrade (Iris Plus Graphics).
Absoluut mee eens. Ik denk dat de 16” de betere keus is.
Kan iemand verklaren waarom de 8e generatie erin zit? Houdt mij wel enorm tegen om nu te vernieuwen.
Ik denk dat het vooral te maken heeft met het aantal 10e generatie chips dat Intel Apple kan leveren.
Waar baseer je op dat Intel niet genoeg chips aan Apple kan leveren?
nieuws: Roadmap toont dat Intel in 2021 nog desktop-cpu's op 14nm maakt

Bijvoorbeeld... Maar is er is hier zat over te vinden op het internet. Ze kunnen al te weinig 14nm chips leveren aan laptop manufacturers. Last staan 10nm.
Inderdaad. Deze afhankelijkheid van Intel is ook één van de primaire redenen dat Apple gaat overstappen naar zelfontwikkelde ARM processors voor de Mac in de nabije toekomst.

Apple's historische model van toenemende verticale integratie sluit overigens ook aan op de zg. Cook Doctrine: "We believe that we need to own and control the primary technologies behind the products we make, and participate only in markets where we can make a significant contribution." (Januari 2009)
Bij een huidige macbook is een vd eerste upgrades waar je geld aan wil besteden de SSD. Dat wordt misschien nu ook afwegen voor een persoonlijk toch prijzige mbp 13” als je de nieuwe cpu wil.
Kostenbesparing. Dat is nodig gezien de extreem lage prijzen en marges 8)7
Waarom zou je vernieuwen
Het is inderdaad erg jammer, gelukkig is het dan wel een quad core 8th gen. Maar toch... Denk dat het met de pandemie allemaal wat minder goed leverbaar is.
Idd want voor dat geld heb je ook de nieuwe Dell XPS 13 met Core i5-1035G1. Zit dan ook meteen 512GB SSD in en heeft dunnere schermranden. Maar dan weer geen touch bar. Blijft deels appels en peren natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door Tuktop op 24 juli 2024 22:06]

Ik heb tot voor kort een jaar lang een 15" Macbook Pro touchbar gebruikt en die touchbar is (voor mij!) echt compleet nutteloos gebleken. Ja, het ziet er cool uit maar ik gebruikte 'm echt nooit.

Een leuke gadget, meer niet (nogmaals, voor mij).
Dat vreesde ik al, net als sommige laptopfabrikanten die virtuele interfaces inbouwen in het touchpad (muisgedeelte, zegmaar).

Denk dat het misschien te maken heeft met muscle memory; juist omdat de touchbar steeds van inhoud verandert, kunnen je niet intuïtief onthouden wat waar op welk moment zit. Ben zelf erg geneigd om m'n ogen continu op het scherm zelf te houden ipv op het toetsenbord.

[Reactie gewijzigd door Tuktop op 24 juli 2024 22:06]

Maar dan heb je nog steeds Windows....

En met alle respect, qua geheugenbeheer en prestatie tov. GHz is Apple écht wel lekker bezig met hun OS en hardwareintegratie.
Kijk eens naar de recensie van de meest recente XPS 13 (paar dagen geleden hier op Tweakers): zeer snel, goede koeling, lange accuduur. Deze MBP is echt niet zonder meer beter. De voorsprong die ze hebben met de iPhone hebben ze niet met de MacBooks.
Maar dan nog heb je een Windows machine. De voorsprong komt door de Apple software. Final Cut en hun audiosoftware.. (naam is me even ontschoten)
Ik denk dat veruit de meeste mensen dezelfde software (bijv. software developers) op de Mac gebruiken als op Windows. Wat betreft videobewerken heb je misschien gelijk.
De vergelijking Windows <-> MacOS moeten we niet willen maken, dat is teveel gewenning/gewoonte en te subjectief. Ik kan niet uit de voeten met MacOS, en m'n vriendin niet met Windows, puur vanwege het feit dat we al jaren met het ons bekende OS werken.

Geen idee of dat van die betere prestatie tov GHz waar is, boeit me ook niet zoveel. Ik render veel vanuit 3ds max (gaat puur om CPU) en game regelmatig, dus dat is wat voor mij belangrijk is. Geheugenbeheer is ook niet zo interessant gezien 16GB ram maar iets van 70-75 euro kost. Lijkt me overigens dat het krappe design van de hedendaagse notebooks niet ten goede komt van de throttling ivm de matige warmte-afvoer.

Ik vind dat Apple mooie spullen maakt hoor verder, ben geen hater :)
Ja, ze crashen inderdaad veel minder snel, maar los daarvan is juist de Mac software zoals hun videobewerking een héél stuk vlotter dan Adobe software. Ga maar eens een leuk stukje video renderen in 4K op een Mac vs. Adobe Première.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 24 juli 2024 22:06]

Maar daarnaast is Apple als software leverancier dan weer geen partij waar je als professional nog op kan vertrouwen... Final Cut Pro X, Aperture
Dat zei men van Adobe ook, met hun licentiemodellen, prijzen en abonnementsvormen....
Maak daar maar Final Cut Pro van. Een stuk software die door de professionals en vele YouTubers gebruikt worden voor o.a. bewerking van 4k video. Ik vind het alleen niet echt een hele goede vergelijking aangezien LumaFusion op een iPad Pro een hele geduchte concurrent is voor videobewerking op een Mac of PC.

Uiteindelijk gaat het bij een computer om veel meer dan snelheid alleen. Als je een systeem hebt die voor jou totaal onlogisch is dan kan de hardware nog zo snel zijn, er snel op werken zul jij nooit gaan doen. Workflow is belangrijker dan specs.

[Reactie gewijzigd door ppl op 24 juli 2024 22:06]

Denk eerder dat hij Final Cut Pro bedoelt.
Oh ja, dat zou meer voor de hand liggen inderdaad.
Final Cut inderdaad, kon even niet op de naam komen.
Dat is een generalisatie van jewelste.
Gelukkig compenseert de efficiëntie van het besturingssysteem dat ruimschoots :P
Ik kwam deze video ook tegen een paar jaar geleden en vraag me af waar het precies aan ligt.
Tsja, te gek voor woorden vind ik wat overdreven :) het blijft 13". Ik vind 167 PPI ruim voldoende. M'n 27" 4K-scherm heeft 163 PPI en daar kan ik de individuele pixels op normale afstand niet onderscheiden. Natuurlijk is de 227 PPI van de MacBook hoger, maar een wereld van verschil is het in mijn ogen niet. Ter vergelijking: op de zaak heb ik een 27" QHD scherm staan, wat neerkomt op 109 PPI, dat vind ik eigenlijk iets te weinig want daar zie ik de pixels als ik erop let, overigens ook niet altijd storend.

(De XPS13 heeft trouwens 120 extra verticale pixels, dus 1920x1200 ipv 1920x1080. Werkt erg prettig, zeker op klein formaat omdat je daar vaak te weinig hoogte overhoudt aan menu/bookmarks/start bar etc. Edit: ah, MacBooks hebben natuurlijk altijd al 16:10 gehad en dat is nu ook zo.)

[Reactie gewijzigd door Tuktop op 24 juli 2024 22:06]

Ok, niet "te gek voor woorden". Maar ik werk dagelijks met een Macbook en met een FHD Windows laptop en ik het verschil in scherpte vind ik zeer groot. Als je vindt dat een FHD scherm scherp is, dan komt dat wellicht omdat je niet gewoon bent iets beter te hebben.
Op 13" is het verschil 167 vs 227 ppi. Ik heb genoeg schermen gezien met ~300/400 ppi (smartphones). M'n vriendin heeft een retina MacBook 13". Als ik van heel dichtbij kijk, zie ik verschil. Ik ben o.a. fotograaf van beroep. De ppi van een scherm is maar een klein deel van wat een scherm goed maakt.
Voor fotos is scherpte inderdaad minder belangrijk. Maar bij tekst zie je zeer duidelijk het verschil tussen bvb 167 en 227 ppi. Bovendien vind ik dat de Mac schermen er om een of andere reden altijd scherper uit zien dan veel andere HiRes schermen met gelijke of hogere resolutie, maar dat heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat je bij matte schermen altijd een indruk van korreligheid krijgt.
Voor hetzelfde geld heb je een iPhone. Dus afhankelijk waarmee je het vergelijkt vind ik dat je er best veel voor terug krijgt ;)
De instappers hebben slechts 2 usb c aansluitingen. Alleen de duurste heeft er 4... dus niet zoals hier (bij aanvang) in het artikel gemeld staat/stond. Een 8e generatie quad-core, terwijl de 16 inch een 10e gen 6 en 8 core heeft en de meest recente macbook air ook een 10e generatie dualcore heeft. Geen dunnere schermranden zoals bij de nieuwe 16 inch, geen geluidsupgrade/speakersysteem zo te lezen (wel bij de 16 inch). Nogal een uitgekleed model nu... Op het toetsenbord en de hogere ssd capaciteit na eigenlijk weinig upgrade redenen..

[Reactie gewijzigd door OcNewB op 24 juli 2024 22:06]

Effectief heb je dan maar één poort op de modellen met een 8 gen ( |:( ) Intel CPU. De ander zal je gebruiken voor de oplader.

Uiteraard kan je altijd met dongles/adapters het aantal poorten vergroten en werk je niet altijd op de lader maar ideaal is het niet. Zeker niet voor de startprijs van €1500 en €1750,- die Apple voor de twee 8 gen modellen vraagt.
Ze worden niet voor niets Donglebooks genoemd. Wil je dit soort laptops optimaal kunnen gebruiken zul je een rugtas vol met dongles en docks mee moeten nemen.

Presentatie houden? Ff dongletje pakken. Wifi niet optimaal? Nog ff een dongletje pakken. Schermpje aansluiten? Dongletje pakken.
Voorheen hadden laptops een waslijst aan aansluitingen waarvan de meesten door het gros van de mensen niet gebruikt werden. Ze waren totaal nutteloos. Het was echter weer van persoon tot persoon anders dus fabrikanten konden niet even een poort weglaten.

Dat verhaal is veranderd met de komst van USB-C en Thunderbolt 3. Die twee standaarden zorgen er voor dat een poort niet zoals vroeger maar welgeteld 1 kunstje kan. Je kunt nu de poort datgene laten doen wat jij als gebruiker wil. Heb je 2 ethernet poorten nodig? Dat kan. Heb je 10Gbit ethernet nodig? Dat kan. Wil je er USB toetsenbord, muis en een USB schijf aan hangen? Kan ook. Vier schermen dan? Geen probleem, je hebt 4 poorten op de MacBook Pro (muv de 2 goedkope 13" modellen). En ga zo maar door. Dat maakt het uitzoeken van een laptop een stuk eenvoudiger. Je hoeft niet meer te zoeken naar een laptop met een specifieke set poorten.

De poorten zijn minder in aantal maar ze zijn wel een heel stuk bruikbaarder dan vroeger. Doordat USB-C steeds meer wordt gebruikt verdwijnt ook steeds meer de noodzaak voor verloopstukjes en -kabels. Beeldscherm aansluiten? Gewoon de USB-C kabel erin steken en je hebt meteen data, video en power op welgeteld 1 poort. Vroeger had je daar 3 poorten voor nodig.

Wil je dit soort laptops dus optimaal kunnen gebruiken dan moet je kiezen voor randapparatuur met USB-C. Dan heb je geen enkele dongle, dock of apart kabeltje nodig. Je hebt een verkeerd beeld van wat USB-C is.
Ik heb helemaal geen verkeerd beeld van wat USB-C is. USB-C is op papier heel erg leuk, in de praktijk is het echter niet handig. Netwerken gebruiken geen USB-C, die gebruiken ethernet dus dongle. De meeste beamers die bij bedrijven nog in gebruiken zijn gebruiken geen USB-C dus dongle. De meeste externe randapparatuur gebruikt geen USB-C dus dongle. Veruit de meeste beeldschermen en TV's die verkocht worden hebben geen USB-C dus dongle. Zelfs je eigen iPhone aansluiten op je laptop werkt niet zonder dongle omdat ze bij iPhone nog steeds vasthouden aan de lightning poort vanwege die lekkere royalty inkomsten die ze verdienen met randapparatuur waar natuurlijk een sappig stickertje op moet die niet gratis is.

USB-C is heel leuk als je in je eigen wereldje leeft waar alle apparatuur die je gebruikt USB-C heeft, maar zo werkt het echte leven helaas niet.

Zelfs als jouw hele wereldje 100% USB-C is heb je aan 2 poorten (op jouw "goedkope" 1500 euro kostende Macbook) nog niet genoeg dus dongle.

P.s. in welke wereld is 1500 euro voor een laptop goedkoop?

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 24 juli 2024 22:06]

Die dongles zitten je echt dwars, volgens mij. Even vooropgesteld dat je een punt hebt met de dongles, is dit echt niet meer zo vaak een probleem als jij schetst. Hangt natuurlijk af van je situatie, maar ik heb een multiport dongle dat ik niet eens een keer per maand uit mijn tas trek. Voor de rest, werk ik met mijn USB-C monitor, of laad ik mijn laptop op met mijn USB-C oplader.

Heb echt nooit meer een probleem gehad met het gebrek aan poorten, ook niet bij anderen.
Ik houd niet van apparaten die vorm boven functie verkiezen. Een laptop met maar 2 USB-C poorten (of 4) zou ik derhalve nooit aanschaffen. Bewust jezelf handicappen terwijl dat nergens voor nodig is want er zijn ook nog gewoon hele goede laptops die wel volledig uitgerust zijn.

Maar als Apple 1 ding is dan is het het wel vorm boven functie :P
Veel andere laptops gaan dezelfde richting uit.

En je kan perfect genoeg hebben aan 1 dongle, je moet er gewoon eentje kiezen die de aansluitingen heeft die je nodig hebt.
Volgens mij verkoopt Apple geen dongle die ethernet, USB-A en HDMI/DP in 1 heeft?
Nee maar third party wel. Er zijn genoeg Dongels te vinden waar van alles en nog wat opzit.
Overdrijven is ook een vak..
Ik wou dat ik overdreef. Ik zie het regelmatig gebeuren dat Macbook gebruikers 1 of meerdere dongles nodig hebben om te werken (of beter gezegd zag, het is inmiddels twee maanden geleden dat ik op kantoor ben geweest). Dit is overigens ook het geval bij mensen die soortgelijke laptops van andere fabrikanten gebruiken, hoewel de dongles dan een stuk goedkoper zijn.
Maar is dat dan 1 dongle of een rugzak vol?
Dat is een rugzak vol. Ik heb altijd een tasje bij mijn macbook, met daarin de volgende dongles:
  • USB-C > Ethernet adapter
  • USB-C > HDMI/USB adapter
  • USB-C > Display Port adapter
  • USB-C > VGA adapter
  • USB > micro USB
  • USB > Lightning
  • USB > SD Card
Ik zou willen dat het allemaal in de Mac ingebouwd zat. Dat tasje neemt 3x zoveel ruimte in als het iets dikker maken van de machine...
Ik heb dat allemaal op micro USB na gewoon op 1 Dongle zitten. En op dat Dongeltje is mijn hele Kantoor aangesloten. 2 4K schermen, 1 Lacie Big met Thunderbolt 3 en Ethernet verbinding. Alles in 1 dongeltje en van t dongeltje 1 kabel in mn MacBook Pro die alles door 1 kabel doet en ook nog eens oplaad.

Dat jij zoveel adapters koopt is je eigen keuze wanneer alles in 1 oplossingen allemaal al jaren bestaan.

https://www.amazon.de/s?k...olt+3+adapter&__mk_de_DE=ÅMÅŽÕÑ&crid=21QUGC3L098VP&sprefix=Thunderbolt+3+%2Caps%2C226&ref=nb_sb_ss_i_3_14

Genoeg te vinden op Amazon.
In die combi-dongels zit meestal geen VGA en Display Port (deze dus ook niet).

Qua grootte is-ie ook hetzelfde als al die dongles bij elkaar. Ik kijk niet naar geld (is allemaal zakelijk) maar wel naar ruimte. En dan denk ik, als ze die mac 2mm dikker hadden gemaakt had dat er allemaal ingepast.
In die combi-dongels zit meestal geen VGA en Display Port (deze dus ook niet).
Vreemd dat ik ze dus met een simpele google search wel kan vinden. USB, VGA, DisplayPoort,, HDMI Ethernet, SD en microSD Slot zitten allemaal in deze:

https://www.allekabels.nl...-3-multiport-adapter.html
jouw link doet het niet echt
Gelukkig zit niet allemaal ingebouwd, dan wordt het een logge Mac.
Een USB-C converter van bijvoorbeeld Satechi scheelt al een heleboel aansluitingen.
Nou, ik moet er niet aan denken dat al die aansluitingen op een 13 inch laptop zitten. Conclusie:
Smaken en behoeften verschillen, dus Apple zal het nooit goed doen.
Grappig want ik heb in mijn tas ook een dongle voor mn xps laptop waar de eerste vier items van jouw lijst gewoon inzitten, dat ze er voor de Mac toch ook wel zijn?

Lightning en micro usb is gewoon een kwestie van de juiste kabels.

Sd had inderdaad best op de Apple mogen zitten (heb ik wel maar gebruik ik nooit).

Maar Apple had er misschien standaard een dongle met de meest gebruikte aansluitingen bij moeten doen (ethernet, usb A en HDMI/vga), dat moet voor die prijs wel kunnen.
Mooi stom, je kan er ook 1 dongle van maken met alle verbindingen ;(
Effectief heb je dan maar één poort op de modellen met een 8 gen ( |:( ) Intel CPU. De ander zal je gebruiken voor de oplader.
Dat is dermate overdreven dat je het haast als onzin kunt aanduiden. Het gaat hier om 2 Thunderbolt 3 poorten en Thunderbolt 3 kent iets als daisy-chaining. Bovendien zijn er ook veel multiport adapters waarop je een USB-C power passthrough poort hebt zitten en kun je middels een dockingstation ook een shitload aan apparatuur aansluiten. Dat is nou juist de kracht van USB-C en Thunderbolt 3: je hebt aan 1 poort genoeg om stroom, data en video te doen.

Voor onderweg hebben de meeste mensen vaak niet eens de poorten nodig. Het meeste gaat allemaal draadloos (als men al en muis meeneemt) en beeld gaat vaak via HDMI. Daar kun je dan weer die multiport adapter gebruiken met die power passthrough.

Btw, heb je ook wel eens gekeken naar het aantal USB-C poorten op een 13" Dell XPS machine? Dat model is vergelijkbaar met de 13" MacBook Pro.
Ik irriteer me anders mateloos aan mijn stomme keuze om voor deze MBP te gaan in 2016 met maar 2 USB poorten (om van het toetsenbord probleem te zwijgen)...

Ik heb nu 110 euro aan dongles en adapters uitgegeven naast de 1600 voor de geupgrade MPB destijds. Daarnaast een prachtige iPad pro. Het Ecosysteem is prachtig, maar ik kan het volgende gewoon niet voor elkaar krijgen:

iPad wil ik graag via 1 USB-C kabel met m’n macbook verbinden als 3e scherm.
Daarnaast een ethernet—> USB, een display, een bedraade keyboard, een bluetooth muis, én opladen. Zo kan ik lekker thuiswerken. Helaas krijg ik vanaf dat moment dan de melding dat alle USB’s zijn uitgeschakeld wegens stroomproblemen. Natuurlijk zijn er tal van opties te bedenken als het kopen van nog meer draadloze spullen, wifi acces points e.d., maar ik wil voor een apparaat waar ik 1600 euro’s voor neerleg dat het zich ook gedraagt als een “pro” apparaat. 8)7

Positief is de eigenschap van het daisy chaining, maar zou prettig zijn om voor die prijs ook 4 USB-C poorten kado te krijgen. :Y)
Beetje off topic; Gevoelsmatig zou ik zeggen dat het niet lukt je iPad over usb-c op te laden via de zelfde multiport-adapter waarmee je ook je laptop oplaadt. Misschien kun je sidecar gebruiken je iPad als 3e monitor toe te voegen? Sidecar op Apple support
Klopt. Sidecar via WiFi/Bluetooth in plaats van via usb c heb ik in gebruik met af en toe wat framedrops. Suboptimaal maar werkbaar. Dank!
Verrotte accu heb je dan om de oplader continu te moeten gebruiken. Ik zie zo niet welke accessoires je permanent aangesloten dient te hebben. En er zijn daarnaast ook docks die je permanent op je bureau kunt laten liggen die dan 1 poort gebruiken
Met grafisch werk heb je die macbooks van tegenwoordig in 45 minuten leeg. En loeiheet dat die dingen worden.

[Reactie gewijzigd door TheJoe op 24 juli 2024 22:06]

Dan heb je met zulke momenten 'm aan de lader als je aan t werk bent, en aan de andere kant zo'n USB-C dock waar je alle benodigde accessoires in hebt. Als je dan op pad gaat, koppel je die 2 stekkers los en klaar, je hebt beide poorten vrij.

En als je verder je MacBook vrijwel nooit meeneemt, maar dat ding enkel voor werk is en op één plek staat, dan zou ik sowieso niet voor een MacBook kiezen, maar voor een desktop.
En als je verder je MacBook vrijwel nooit meeneemt, maar dat ding enkel voor werk is en op één plek staat, dan zou ik sowieso niet voor een MacBook kiezen, maar voor een desktop.
Aan welke Mac desktop had u gedacht?
De iMac (al dan niet Pro). Dat zijn de enige die worden verkocht door Apple (op de Mac Pro na dan)
Het was een retorische vraag aangezien een iMac een laptop is met scherm aan mobo gekleefd ;)
Hoeft niet perse, ik heb ook een Mac Mini staan met twee monitoren gekoppeld. Dat is ook nog een optie, waarin je zelf je monitoren kunt kiezen, bijv. 2x 27”
Ik ook toevallig en je kan(mag van Apple) er eindelijk terug eigen RAM in steken.
De Mac Mini heeft eigenlijk altijd ondersteuning gehad voor het uitbreiden van RAM. Één van de redenen om voor de Mac Mini te gaan, qua hardware (monitoren, RAM, SSD etc) ben je net wat flexibeler, en qua IO heb je meer dan genoeg aansluitingen erop, plus de Mac Mini is gewoon via een VESA (3d print) mount achter op één van de monitoren gemonteerd. Dus ook een clean bureau.

Het zijn niet de meest krachtige machines, maar meer dan zat voor de meerderheid. En als je écht meer moet qua performance, dan ga je sneller voor een (i)Mac Pro ofzo. (Of bouw een hackintosh met een deftige 10th gen i9 of op basis van een Ryzen gen 3 processor. Plus je hebt dan gelijk een systeem waar je relatief voordelig 64GB ram in kan doen, of zelfs hoger, meerdere NVME drives enz.)
De Mac Mini heeft eigenlijk altijd ondersteuning gehad voor het uitbreiden van RAM.
Neen, 2014 kon dat niet ...
https://everymac.com/syst...num-unibody-mac-mini.html
Het concept is juist dat je 'on the road' aan de slag kunt. Deze workflow is verstoort met de nieuwere generaties macbooks. Die oude dikke deden het prima 1,5 uur met 1080p videofootage. De nieuwe macbooks trekken dat niet omdat er batterijtjes ter grootte van een enveloppe in moeten.
Effectief heb je dan maar één poort op de modellen met een 8 gen
Ik heb 4 USB-C aansluitingen op mijn 16" en ik gebruik er altijd maar 1: mijn dock. Heel soms gebruik ik er 2: oplader + hdmi dongle, maar meer dan dat nooit.

2 poorten is meer dan voldoende voor de "instappers". TB3 poorten zijn niet te vergelijken met "oude" poorten omdat het heel gebruikelijk is dat je met 1 poort een dongle gebruikt met daarin allemaal meuk.
Ik ben akkoord, ik gebruik er ook maar 1 op mijn 16", maar ik vind het wel raar dat een MacBook Pro "instap"-modellen krijgt. Dat zouden de gewone MacBook moeten zijn.
Met USB-C is net een dock ideaal: dock aan de USB-C poort en je hebt maar één kabel nodig om je computer volledig operationeel te maken. Tien verschillende kabels naar een computer, dat is een set-up van desktops van 10 jaar geleden...
Bandwidth van TB3 is niet altijd toerijkend als je een aantal externe harddisks, netwerk controllers etc gebruikt.
Onzin.

Als TB3 niet toereikend is, dan heb je een high end server nodig, geen laptop.
Onzin my ass, welleens externe SSD's getest? Deze gebruiken in laptops al tot 4 pci express lanes tegenwoordig voor 1 enkele SSD. Koppel er dus 2 op 1 TB3 dock wat dus ook 4 pci express lanes tot zijn beschikking heeft. Oftewel met 2 simpele external SSD's hahalveer je al de transfer speeds en zit je qua bandwidth al vol. Dan heb je nog externe 4K schermen op TB3, externe GPU's etc.

TB3 is niet zoveel meer. Leuk als je 1 external SSD of een paar losse harddrivers er op hebt, je muis en netwerk kaartje. Met een externe GPU kan je al eigenlijk niets anders erbij er op aansluiten omdat je performance van de GPU afsnoept.
Je beschrijft hier naar mijn idee toch echt een edge case.Twee externe PCIe SSD's (lol) en meerdere externe 4K schermen met een externe GPU. Voor iemand die de 1500 euro instap versie koopt... Denk je nou werkelijk dat dit een realistische use case is? Je bent gewoon opstelling aan het verzinnen waarbij TB niet meer voldoet, zo kan ik het ook. En als je al die randapparatuur nodig hebt koop dan gelijk het duurdere model, dan heb je er gelijk een fatsoenlijke CPU bij.

Maar laten we even wat meer realistische use cases pakken. Een externe HDD, 1-2 schermen, gbit lan, muis en tobo. Dat lukt prima met een enkele TB3.

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 24 juli 2024 22:06]

Tja dat is toch IT consultant zijn punt. Als de bandbreedte van TB3 niet voldoende is voor je setup moet je toch gaan nadenken of het wel een laptop is wat je zoekt. Als TB3 het niet haalt dan kom je met de rest ook nergens.
Nee hoor, laptops deze dagen zijn voldoende krachtig om als hoofd machines in te zetten. Van productie tot gaming. Maar een enkele TB3 port is niet voldoende voor al je randapparaten. Een 10Gbti netwerk portje, paar USB porten voor je peripehrals en een paar TB3 porten bijvoorbeeld voor de echte grote apparaten. Er werd hier gesproken over de use case van 1 kabel naar TB3 met een single dock. Dat is gewoon niet voldoende voor users die meer dan 1 a 2 apparaten eraan hebben hangen plus een muis, keyboard etc.
ik haal meer dan 1000 MB/sec met externe disk en netwerk via tb3..
Getypt vanaf een tablet/telefoon zonder usb3 ...
Dat komt o.a. doordat de drive (T7) niet echt sneller is en ik via een hub ga.. maar natuurlijk zijn er snellere... mijn interne disk gaat tot boven de 2000 MB/sec
2000mbs is zo;n beetje wat mijn externe NVMe samsung drivers ook doen. 2 tegelijkertijd laat het inkakken naar 2x 750mbs schrijf snelheid. Komt dan overhead etc bij kijken. Maar dan zit je TB3 controller dus al vol. Als ik dit aansluit op een Razer vore eGPU dan begint of de GPU performance in te kakken en of het netwerk valt wel met extreem lage drive speeds (denk aan sub 100mbs).
Anoniem: 42901 @Sn0wblind4 mei 2020 18:04
Wikipedia over TB3:
Compared to Thunderbolt 2, it doubles the bandwidth to 40 Gbit/s (5 GB/s), allowing up to 4-lane PCIe 3.0, 8-lane DisplayPort 1.2, and USB 3.1 10 Gbit/s.
Dat lijkt me voldoende ruimte voor 99% van de bevolking.
Gast serieus? 8)7 Waarom loop je te kutten met een mini laptop als je zulke bandbreedte eisen stelt, je gaat me niet wijsmaken dat je al die high bandwidth zooi meesleept dus er kan ook prima een iMac of MacPro ergens draaien die je eventueel via het netwerk benaderd.
Ik zie in deze mini laptop geen fatsoenlijke GPU zitten en een eGPU aansluiten met een ingebouwde 2070 MaxQ snap ik ook niet helemaal.. waarom gigabytes up en downloaden? Het staat toch al op die server/desktop je hoeft daar alleen beeld van te streamen? Maar goed ik heb het tegen de verkeerde merk ik al 8)7
Nee hoor is enorm makkelijk inbeelden van use case, maar het is ook makkelijk om in te zien dat de scenario's die jij schetst tegen waanzin aan grenzen. 8)7

Ik zie hier alleen vooral een throttlende mini laptop met het onvermogen om grafisch zich te uiten en in die niet hoe een eGPU en meerdere TB3 externe SSDs hier een fijne laptop van maken. Neem dan een 16" is makkelijker meenemen dan die losse SSDs.
Nee hoor is enorm makkelijk inbeelden van use case, maar het is ook makkelijk om in te zien dat de scenario's die jij schetst tegen waanzin aan grenzen
Klinkt alsof je geen enkel besef heeft van hoe laptops in productie bedrijven gebruikt worden. Ik wel en ben er werkzaam in. Er zijn design agencies met 1500+ werknemers die alle productie doen op laptop en op locatie het aan TB3 docks koppelen met externe GPU's etc.Je mag best een dagje langs komen bij mij op kantoor om het in actie te zien hoor na de corona crisis. Dit zijn laptops in 16gb uitvoering van 2150 euro. Denk je nou echt dat deze voor de huis,tuin en keuken gebruiker bedoeld zijn. JUIST nu is Apple weer meer aan het focussen op de professionele wereld.
Ik zie hier alleen vooral een throttlende mini laptop met het onvermogen om grafisch zich te uiten en in die niet hoe een eGPU en meerdere TB3 externe SSDs hier een fijne laptop van maken. Neem dan een 16" is makkelijker meenemen dan die losse SSDs.
Je praat alsof de 16inch versie meer drivebays heeft 8)7
Ik heb een goed besef hoe men in de audiovisuele hoek te werk gaat en zie daar weinig mensen "klooien" met een eGPU voor hun render taken maar die gewoon over het netwerk offloaden naar een renderfarm. Maar blijkbaar vind IT het bij jullie makkelijker het jullie op het bureau te servicen, dat kan.

Ik praat niet over bays, wel meer opslag, de horror trouwens slechts 4TB op pad. 8)7
Zodra je met meerdere partijen werkt heb je niks aan een renderfarm waar de data in een cloud of op een netwerk drive staat. Helemaal als er adhoc gewerkt wordt. Voor 3D rendering is jouw use case een optie. Voor Video productie, motion graphics etc is dat het niet. Een dagje shooten genereerd al zo extreem veel data, dat het zelfs op glasvezel een paar daagen aan uploaden zou kosten. Dat is niet practisch als de productie fase maar een week lang is.

Laptops+TB3 docks waren juist een blessing voor de IT afdeling. iMacs kan je niet verplaatsen dus iedereen zat vast aan 1 locatie en zodra er 1 uitviel moest het hele systeem vervangen worden. Nu wordt er gewoon een nieuwe laptop van de stapel gepakt.
De mensen die zoveel data schieten lopen volgens mij niet met een instap MacBook Pro rond 8)7
Dit is ook geen instap mac (op de goedkoopste 2 modellen na).

Gpu rendering is een ding in 2020, de 25watt cpus zijn dan toch echt ruim voldoende.
Ik heb een 2019 variant, dus eigenlijk dezelfde als wat nu is aangekondigd maar dan met het oude toetsenbord.

Die 2 USB-C poorten zijn niet echt storend. Als je dat van tevoren weet kan je gewoon een bluetooth muis en toetsenbord kopen. Daarnaast, als je een scherm wilt aansluiten heb je toch een dongle nodig dus ik heb er gelijk een gekocht die ook een paar USB poorten, kaartlezer en PD heeft. Zo gebruik ik effectief alsnog maar 1 poort.

Ik heb liever een SD kaart lezer met 2 USB-C poorten dan 4 USB C poorten ingebouwd.
Of je hebt zoals heel veel gebruikers een Thunderbolt dock, die alle aansluitingen heeft en meteen ook je mac oplaadt.
Dat is wel jammer ja, niet dat ik 4 poorten nodig heb maar het is wel fijn om aan beide kanten je power adapter in te kunnen prikken.
Al dien je wel op te letten met langs links te laden, dit kan bij bepaalde mac book pro's voor oververhitting of een hoge CPU-load zorgen: Ask different - How to find cause of high kernel_task cpu usage?
Ook bij een macbook pro met 2 usb poorten kan je dit probleem hebben. :(
Dus het advies is om rechts in te pluggen, maar dan:
Note that high temperature on the right side appears to be ignored by the OS. Plugging everything into the two right ports instead of the left raised the Right temperatures to over 100 degrees, without the fans coming on. No kernel_task either, but the machine becomes unusable from something throttling.
Ik weet niet of ik temperaturen boven de 100° (is dat Celcius) wel zo fijn vind. De Mac ook niet denk ik...
Op het toetsenbord na eigenlijk weinig upgrade redenen..
Ik heb een 2016 model en eerlijk gezegd is de enige echte upgrade de processor die van 2 naar 4 cores gaat. Wat we hier zien is het probleem dat laptops nu al jaren zo ongelooflijk goed zijn en er qua technologie bar weinig vooruitgang zit in de onderdelen. Je kunt rustig 6 tot 8 jaar met een laptop doen tegenwoordig.
Grotendeels eens, ik heb 8 jaar gedaan met mijn MacBook (alu) unibody. Ging prima. De MBp 15" late 2016 minder dan een jaar. Als de hardware goed in elkaar zit kan je prima meerdere jaren met een Macbook doen, zeker omdat Intel totaal geen grote stappen maakt de laatste jaren.
Toch hoopte ik dit keer op de design upgrade en dus een 14". Afgezien van een aanzienlijk betere cooling dan in de MBa, kun je bijna beter voor een MBa (10th gen Intel Y) gaan dan een basismodel MBp 13" (8the gen Intel U).
edit:
Okay dat is wat overdreven, de MBp heeft natuurlijk een betere koeling, en een hogere wattage in de processor U, dus per definitie sneller dan de 10th gen Y.


Ligt het aan mij of zijn deze modellen wederom beperkt tot wifi5? Terwijl 10th gen standaard wifi6 ondersteund??? Ja, alleen Wifi5, geen Wifi6... hmm halverwege (bijna) 2020 en dan nog Macbooks uitbrengen zonder Wifi6... aparte keuze

Ik ben heel benieuwd hoeveel basismodellen ze gaan verkopen van deze MBp, ik verwacht niet veel.

[Reactie gewijzigd door Ganymedus op 24 juli 2024 22:06]

Wifi 6 is kennelijk nog in de draft fase dus houdt rekening met het feit dat er nog niet heel veel wifi 6 adapters zijn. Ik vond het raar dat we op de iPad Pro 2020 al wifi 6 kregen (niet dat ik daarover klaag). Apple heeft in de begintijd van wifi vaak meegelopen met de draft versies omdat ze heel erg wifi wilden promoten. Om die reden hadden ze ook hun eigen wifi accesspoints e.d. Dat is inmiddels al jaren niet meer nodig en dat zie je ook terug. Ze lopen nu gewoon mee met de gewone wifi versies en de wifi accesspoints hebben ze uitgefaseerd.
Maar hoeveel USB poorten heb je nu daadwerkelijk nodig? Ik gebruik op mijn HP laptop alleen de USB-C voor de lader en voor de rest heb ik nog nooit meer nodig gehad. Extern toetsenbord en muis doe ik via bluetooth, storage op een NAS en cloud.
Ik ben zelf docent op een hogeschool en dat gaat als volgt:
Ik loop een klaslokaal in, prik de stroom op mijn huidige macbook pro (dualcore met 4 usb c aansluitingen).
Dat is 1.
Daarna hang ik het klaslokaaldisplay aan poort #2, zodat de studenten mijn scherm kunnen zien.
Dan prik ik mijn logitech powerpoint afstandbediening klikker in poort 3 en soms heb ik grote bestanden bij die op een externe harddisk staan en die gaat dan in poort 4, (of een student wil iets laten zien dat op een stick staat...).

Kortom; ik persoonlijk heb vaak meer dan 2 poorten nodig. Ik kan wel weer een spltter kopen, maar wat extra poorten op een "Pro" machine had wel gekund toch...?
Dus wat hebben we geleerd?
Je is niet gelijk aan u. Elk rondje is anders :)
De recentste MacBook Air heeft ook 10e generatie cpu’s.
Klopt, maar niet op het "instapmodel"
Verrek ja, ga ‘t aanpassen! Thanks.
Ik begrijp je teleurstelling maar het model met 4 poorten heeft wel een 10e generatie cpu. De lagere modellen zijn niet echt bedoeld voor "pro" users maar voor mensen die toch een MacBook pro kopen en ook vaak een lagere prijs willen. 1499 kan voor hen een aanlokkelijke prijs zijn.
Ik vind het wel teleurstellend. Had toch verwacht dat er een 14” zou komen nadat ze de 15 zo mooi naar 16 hebben geupdate. Nouja, mijn 2015 pro voldoet gelukkig nog prima maar deze 2020 zou ik zeker niet kopen. Ook die 8e gen intel kan echt niet meer. Niet omdat het sloom is maar gewoon omdat je voor dit geld mag verwachten dat je het nieuwste krijgt.
Het wordt hoog tijd voor AMD in macbooks :*)
Ik hoop zelf ook al een tijdje op 14" in de behuizing van de 13" afmetingen zijn voor mij ideaal, maar er kan wel iets meer scherm in tegenwoordig.

Ik ben wel blij dat de butterfly-toetsenborden nu uit beeld zijn. Dat was toch voor mij echt wel een minpunt.
Maar er lijkt nu geen optie meer te zijn zonder touchbar.
Al lijken de verschillen tussen instap MBP en MBA ook erg beperkt...

Voorlopig draait mijn 13" MBP uit 2012 nog zonder protest ( 256 GB SATA SSD+16GB RAM).
Vervangen door iets courant met ook 16 GB werkgeheugen wordt toch nog aardig in de buidel tasten. Had eigenlijk wel verwacht dat dat ondertussen een beetje de instapmodellen had bereikt.
Ja het verbeterde toetsenbord is het grootste voordeel. Maar je mag toch hopen dat ze binnenkort wel een keer met iets echt vernieuwends komen.
Zou de 14” dan niet gewoon volgend jaar komen?
Het echt nieuwe model met 10e generatie Intel CPUs (dus Ice Lake) start vanaf € 2.129. Voor dat bedrag krijg je:
  • 2,0‑GHz quad‑core Intel Core i5‑processor van de 10e generatie
  • Turbo Boost tot 3,8 GHz
  • Intel Iris Plus Graphics
  • 16 GB 3733‑MHz LPDDR4X-geheugen
  • 512 GB SSD‑opslag¹
  • 13‑inch Retina‑display met True Tone
  • Magic Keyboard
  • Touch Bar en Touch ID
  • Vier Thunderbolt 3-poorten
Qua upgrades:
  • €250 voor de i7 CPU
  • €500 voor 32 GB LPDDR4X
  • €250 voor 1TB, €750 voor 2 TB en €1500 voor 4 TB SSD
In de EDU store kan je als student ongeveer 6,5% korting krijgen op deze bedragen.
Goed dat je de EDU store erbij zet, voor de meeste studenten is dat best betaalbaar met die astronomische 6,5% korting.
“Magic Keyboard”
toch mooi hoe ze de faalactie van de laatste jaren vervangen door het oude type keyboard en dan als “Magic” verkopen.
Its a kind of Magic |:(
Nah, het Magic Keyboard bestaat al sinds oktober 2015. Ik geloof ook niet dat ze voorheen uberhaupt de toetsenborden van de laptops zelf een naam hebben gegeven. Dat lijkt echt iets van de laatste tijd te zijn. De nieuwe accessoire voor de iPad Pro 2018/2020 hebben ze namelijk ook Magic Keyboard genoemd. Daardoor zijn alle bijna alle fysieke toetsenborden die ze nu hebben qua naam gelijk. De enige uitzondering hierop is het Smart Keyboard Folio voor de iPad Pro 2018/2020.

Waarom die naamgeving zo is, is gissen. Wellicht is het een aanduiding voor het mechanisme, misschien doen ze hetzelfde als wat ze met de webcam destijds zijn gaan doen (iSight camera, werd later FaceTime camera) en is het alleen maar een naampje.

@xavalon ja, dat is wat ze in oktober 2015 op de markt hebben gebracht.

[Reactie gewijzigd door ppl op 24 juli 2024 22:06]

Komt dat magic keyboard niet van de losse bluetooth keyboards vandaan?
ongelukkige keuze van naam, maar de rest van alle peripherals heetten al 'magic'
Maar wat is dan nu daadwerkelijk het voordeel van het instapmodel boven de air 2020 met een 10e gen i5 processor? De touchbar en een iets beter koelsysteem? Ik denk niet dat de "instapmodellen" erg goed gaan verkopen.
De Air heeft Intel Y-series chipsets, dat zijn de zuinigere en minder krachtige versies die tot voor kort Core M3/M5 heetten.
Heb nog niks geks gehoord over dit nieuwe type toetsenbord, dus problemen (eindelijk) opgelost? Ik raad het mensen af om 2ehands de 2016 - early 2019 modellen te kopen, gezien de vele problemen. Kans dat je daar in een jaar of 5 mee te maken gaat krijgen lijkt mij vrij reëel.
Er is geen nieuw type toetsenbord, dit is het zelfde toetsenbord wat voorheen in alle MacBooks werd gebruikt. Dit toetsenbord heeft een heel goede reputatie en is IMO een van de prettigste om mee te werken.
Ik heb hier een 15" MacBook Pro 2007, 2014, 2015 en 16" 2020 staan, naast een 13" uit 2018. Het toetsenbord van het 2020 model is NIET hetzelfde als van het 2014 en 2015 model. Er is minder key travel en de toetsen lijken wat groter te zijn.

Het is echter wel een prima toetsenbord en ik geef er nu de voorkeur aan. Tussen al de keyboards vanaf 2007 vindt ik dat van 2020 het beste. Mijn vrouw prefereert nog steeds het toetsenbord uit 2014-2015, persoonlijke smaak is ook een ding.

[Reactie gewijzigd door Gerco op 24 juli 2024 22:06]

Er zijn een aantal varianten van de scissor switch omdat deze door de jaren heen door meerdere fabrikanten is geproduceerd, maar het fundamentele ontwerp en de bevesitigingsmethode zijn hetzelfde.
Het zal best hetzelfde mechanisme gebruiken, maar dat maakt niet uit. Het gaat vooral om de gebruikerservaring en typen op het 2020 toetsenbord voelt wel degelijk anders dan op het 2015 toetsenbord.

Als je denkt dat we weer terug naar 2015 gegaan zijn en je koopt een 2020 met de verwachting dat de toetsen hetzelfde aan zullen voelen dan kom je bedrogen uit. Minder travel voelt wel degelijk behoorlijk anders. Nog steeds meer dan de 2016-2019 varianten, en dat maakt het grote verschil.
Oké, goed punt. Gelukkig is het vergeleken met de butterfly switch nog steeds een grote opluchting qua travel en betrouwbaarheid.
Daar klopt niks van. Er is door o.a. iFixit al bewezen dat er zeker wel sprake is van een nieuw type toetsenbord aangezien ze de nodige wijzigingen aan het mechanisme hebben opgemerkt. De ervaringen van mensen met het nieuwe toetsenbord bevestigd dat nog eens: de nieuwe toetsenbord tikken lekker dan wat men voor die butterfly toetsenborden gebruikte. Dat kan ik uit eigen ervaring ook bevestigen. Die nieuwe toetsenborden zitten qua tikken tussen de oude en de butterfly toetsenborden in: ze zijn een stuk directer dan de oude maar niet zo direct als de butterfly. De diepte van de toetsaanslag is ook meer vergelijkbaar met de huidige generatie losse Magic Keyboards (de bluetooth versies dus) en daarmee een stuk ondieper dan wat men op de laptops voor de butterfly toetsenborden gebruikte. Stabilisatie van de toetsen zelf is ook verbeterd bij de Magic Keyboards.

Dit nieuwe Magic Keyboard heeft dus amper een reputatie, het moet zich nog bewijzen. Met de butterfly toetsenborden duurde het ook lang voordat zich dat dermate "massaal" verspreide dat het door nieuwssites werd opgepikt. Zo lang is dat nieuwe Magic Keyboard nog niet op de markt (nee, ook niet die in de MacBook Pro 16").

Daar doelt Ruw ER echter niet op. Hij stipt de problemen met de butterfly toetsenborden aan en die zaten op de MacBook Pro modellen 2016 t/m 2019 (MacBook Pro 16" niet meegerekend want die heeft dat Magic Keyboard).

[Reactie gewijzigd door ppl op 24 juli 2024 22:06]

Het is wel nieuw, de ouden hadden namelijk een butterfly mechanisme, de nieuwe niet meer.
Incorrect. Ja, de Magic Keyboards gebruiken zoals voorheen weer een scissor-mechanisme, maar het is weldegelijk een vernieuwd systeem. Zo is de stabiliteit net als bij butterfly op elke hoek van de toets hetzelfde als in het midden, en de mate van travel zit tussen butterfly en het oude scissor-keyboard in.
Dit is een nieuw toetsenbord. Het typt wezenlijk anders dan wat er in 2009, 2012, 2014 op Apple-laptops gebruikt werd, met minder key travel.

Het mechanisme is wel vergelijkbaar met wat er in die periode gebruikt werd en niet met het butterfly-mechanisme uit 2015-2019. Dus het zal hopelijk minder storingsgevoelig zijn. Het is zeker minder luid en ik vind het prettiger typen vanwege de iets diepere toetsaanslag (1,0mm tov 0,7mm), maar de 1,2-1,4mm van toetsenborden van meer dan vijf jaar geleden was ook wel fijn.
Ik heb zelf de 16'' en MacBook air met nieuw toetsenbord gebruikt en het typt vele malen beter, ook hebben deze tot nu toe nog niet gefaald.
Ja en misschien nog wel eerder. Maar gelukkig behoren die problemen voor nieuwe gegadigden van een Macbook tot het verleden.
Ik kocht in 2012 een macbook pro 13 inch instapmodel voor 1200,-. Een prijsstijging dus van gem 3.1% per jaar.
Als ik €1200 in 2012 in de Inflatiecalculator voor Nederland stop dan zou dat bedrag nu €1.359,43 zijn. Het instapmodel is dus in acht jaar €139 in prijs verhoogd.
Hij is ook grofweg twee keer zo snel, het instapmodel heeft 80 Gbps aan externe connectivity, en een betere display. De banaan of een liter benzine aan de hand waarvan inflatie berekend wordt zullen niet wezenlijk veranderd zijn.
Die kon je ook nog zelf (achteraf) upgraden. Nu moet je wel "op de toekomst" kopen. Halfweg de levensduur uitbreiden kost je een stuk minder dan nu op voorhand voor 32GB RAM en 4TB SSD gaan bvb.
Ter referentie, de gemiddelde inflatie van 2012 t/m 2019 was zo'n 1.8%
https://nl.inflation.eu/i...i-inflatie-nederland.aspx
Anoniem: 264566 @Eonfge4 mei 2020 16:09
de inflatie adv CPI, dus niet de echte inflatie
Ik kocht in 2016 een MacBook Pro voor 2919 euro. Diezelfde config kost nu 2379 euro en heeft dan ook nog eens 2 cores meer. Dat is een prijsreductie van 540 euro oftewel 135 euro per jaar.

Het is maar net hoe je het berekent/bekijkt. Statistiek is lang niet altijd een nuttige toevoeging. In dit geval is het gewoon compleet nietszeggend (is er nou een prijsstijging of prijsdaling?).
Wat ze hier dus eigenlijk gedaan hebben is:
- Toetsenborden vervangen over de gehele linie (want dat kostte ze teveel)
- Verder normale gang van zaken, alleen de duurdere modellen zijn écht refreshed qua hardware en de rest schuift door naar beneden. Apple market het nu alleen als een "refresh" in plaats van nieuwe modellen, terwijl ze wel moesten door dat gigantische toetsenbord-fiasco.

Apple is imho voor het high-end luxe imago dat ze nastreven behoorlijk gierig - ik kan er geen ander woord voor bedenken. Ik zou bij een refresh naar de nieuwste modellen verwachten dat ze het over de gehele linie doen. Vervolgens de oudere hardware tegen gereduceerd tarief aanbieden of gelijk eruit, zoals je vaker in de hogere segmenten ziet.

Niet bij Apple, die verkopen je rustig nog de oude hardware tegen nieuwprijzen zolang ze voorraad hebben. De "goedkopere" iMac's worden om bizarre redenen nog steeds met een fusiondrive geleverd, terwijl zelfs een kleine losse SSD met een trage HDD ernaast al een stuk betere is voor de user experience. Onbegrijpelijk imho.

edit: typo's

[Reactie gewijzigd door Vyo op 24 juli 2024 22:06]

Niet bij Apple, die verkopen je rustig nog de oude hardware tegen nieuwprijzen zolang ze voorraad hebben. De "goedkopere" iMac's worden om bizarre redenen nog steeds met een fusiondrive geleverd, terwijl zelfs een kleine losse SSD met een trage HDD ernaast al een stuk betere is voor de user experience. Onbegrijpelijk imho.
Waar denk je dat ze die 200 miljard oid "op de bank" vandaan hebben?

Als het verkoopt, zijn ze gek om er minder marge te nemen. En gezien de cijfers verkoopt het prima.

[Reactie gewijzigd door Fly-guy op 24 juli 2024 22:06]

Gierig zijn ze absoluut, maar dat is ook wat luxe betekent. Afhankelijk van configuratie en prijslabel kun je iets halen dat je premium kunt noemen of luxe. Net als dat je smartphones hebt die premium zijn met een duur kaartje of luxe en simpelweg veel duurder.
Dat beeld had ik al jaren geleden. Tot periode 2013 kocht ik vrijwel alle hardware van Apple maar erna heeft naar mijn mening Dell (XPS) het nieuwe optimum uitgevonden tussen design, bang for buck en gebruikersgemak/performance in het 1k-2k prijssegment.
Apple is imho voor het high-end luxe imago dat ze nastreven behoorlijk gierig - ik kan er geen ander woord voor bedenken.
Hah, goed verwoord.

Het rare is, dat geldt dan met name voor de 'pro' lijnen. Daar vragen ze bizar hoge prijzen voor 'kleine' upgrades. Maar daar staat dan tegenover dat er de non-pro lijnen zijn, waar je dus helemaal niet zo veel concessies hoeft te doen, om wel enorm waar voor je geld te krijgen. Macbook Air, iPad 'gewoon', iPhone SE, zijn allemaal producten die op bepaalde specs totaal niet onder doen voor hun zwaardere broertjes, voor veel lager prijzen.

Het nadeel is wel, als je niet kunt leven met de concessies van die produkten, dan ben je meteen wel grof meer kwijt. Vroeger was Apple veel lineairder met upgrades, waar ze nu exponentieel meer lijken te vragen.
Ik had echt gehoopt dat er een 14" zou komen, zoals de 15" naar 16" geupdatet was. Ik zit al een hele tijd te twijfelen of ik een 13" of een 16" neem. In mijn beoogde configuratie maakt de prijs niet eens zoveel meer uit, ik vrees alleen dat de 16" net iets te groot en zwaar is om lekker makkelijk mee te zeulen.
Een voordeel is er wel, ik heb in elk geval een fatsoenlijk toetsenbord nu, welke keuze ik ook maak ;)
Als je van plan bent regelmatig op de laptop zelf te werken dan is 13" imho te klein, als je echter praktisch altijd dockt en af en toe wat mail wil tikken onderweg is zon 13" wel verdraaid aantrekkelijk (past lekker op de tafeltjes in de trein bijv)
Eerlijk gezegd, snap ik dit argument niet helemaal. Ik werk dagelijks op mijn 12" Macbook. Als ik écht nood heb aan meer schermruimte, pak ik mijn iPad via Sidecar.
Ligt er misschien ook aan wat je doet, is niet echt een argument meer een mening, vandaar de 'imho'
Ligt er inderdaad sterk aan wat je doet. Vandaar ook de "niet helemaal" ;-)

[Reactie gewijzigd door MtC op 24 juli 2024 22:06]

Als jij hele dagen scherm werk doet op dit soort schermpjes, is de kans groot dat je over een x aantal jaar niks meer doet vanwege ernstige RSI klachten. Daar zijn die kleine schermen echt niet geschikt voor, je neemt automatisch een verkeerde houding aan achter zo'n minuscule scherm.
Sterk dat jij van achter je scherm ziet welke houding ik aanneem en hoelang.

Doe geen uitspraken over iets waar je niets vanaf weet.

Ik werk 20 jaar in de IT en heb nergens last van. Ik ontspan op tijd, gebruik geen muis, zet mijn scherm in een goede houding en zit geen 8 uur achter elkaar op een scherm te turen.
Ik doe ook geen uitspraken waar ik niets vanaf weet. Dat jij toevallig nog geen last ondervind wil nog niet zeggen dat het een goed uitgangspunt is. (Sterker nog ik weet het uit eigen ervaring en ken diverse mensen die 20 jaar geleden al met zware RSI te maken hadden) . Het is gewoon een bekend feit dat lange dagen werken voor enkel en alleen een laptopje niet bevorderlijk is, echter zie jij er geen gevaar in dan zeg ik vooral doorgaan. Ik spreek ook over een (grote) kans, kan moeilijk ieder individueel geval uit gaan lichten, dit schijnt echter wel aan de orde van de dag te zijn tegenwoordig op internet. ja maar ik, ja maar ik, ja maar ik, ja maar ik, ja maar ik,..................

Overigens doe (of deed) ik geen uitspraken op de persoon, zou prettig zijn als je dat zelf ook niet zou doen, ik werk namelijk al wat langer in de IT

[Reactie gewijzigd door mvrhrln op 24 juli 2024 22:06]

"Overigens doe (of deed) ik geen uitspraken op de persoon"

"je neemt automatisch een verkeerde houding aan achter zo'n minuscule scherm"

Doei.
"https://www.sprout.nl/artikel/laptop-ultieme-rsi-aanjager
"Oud" artikel, kan hier hele lijst neergooien voor je?
Uit het artikel dat je linkt:
Zet uw laptop op een bureau in plaats van op schoot;
zorg voor een fatsoenlijke bureaustoel. Uw benen moeten in een hoek van negentig graden staan, uw ruggegraat recht (die loopt door tot uw hoofd, niet tot uw schouders), en uw handen moeten op gelijke hoogte of beneden uw ellebogen op het toetsenbord rusten;
Het gepriegel op uw touchpad zorgt voor een gespannen houding van uw handen. Gebruik bij voorkeur een externe muis;
Leer zo goed mogelijk de toetsenbordcombinaties uit uw hoofd. Dit scheelt u muiskliks (RSI-veroorzaker nummer één) én veel tijd;
Neem regelmatig een korte pauze. En dan bedoelen wij niet dat u een spelletje patience op uw laptop speelt, maar dat u daadwerkelijk van uw computer vandaan komt. Dat hoeft heus niet elk kwartier, zoals de anti-RSI-programma's u voorschrijven;
Voorkom te veel stress: plan uw taken zorgvuldig. Zo voorkomt u dat u te vaak tegen een deadline aanloopt die u dwingt uren achtereen achter uw beeldscherm te zitten;
Maak gebruik van uw passieve sportabonnement. Een goede conditie en ontwikkelde spieren verminderen stress en houden uw gewrichten soepel. Geen type voor de sportschool? Een goede bos/strandwandeling doet wonderen, ook voor uw stressniveau.
Al die dingen doe ik al, behalve de muis. Een muis is slechter voor je dan een (Mac) touchpad + toetsencombinaties.

Zoals ik al zei: oordeel niet over andermans houding/gebruik zonder dat je er iets over weet. Je kent mij niet. Je kent mijn gewoonten niet.
Ik oordeel ook niet, probeer alleen goede raad te geven.
Denk dat we op verkeerde voet zijn begonnen :)

Ik had het moeten hebben over iemand ipv je in eerste reactie, jij had
in "Doe geen uitspraken over iets waar je niets vanaf weet." iets moeten vervangen door iemand.

even goede vrienden...
Akkoord. Misverstandje door het ontbreken van non-verbale communicatie en ander woordgebruik.
Dat is ook nog een optie! Moet ik wel een iPad erbij kopen :*)
Dat is het een beetje, ik wil regelmatig in de trein werken maar vind wat real estate thuis ook wel lekker zonder dat ik meteen een externe monitor aan moet sluiten. Misschien hou ik mijn 13" Air wel voor onderweg en thuis lekker met een 16" powerhouse :9~
Anoniem: 217535 @Xerxes2494 mei 2020 15:40
Als je van plan bent regelmatig op de laptop zelf te werken dan is 13" imho te klein, als je echter praktisch altijd dockt en af en toe wat mail wil tikken onderweg is zon 13" wel verdraaid aantrekkelijk (past lekker op de tafeltjes in de trein bijv)
Voor mij geldt dat voor elke laptop. Ik wil ook een beetje verliefd op mijn laptopje zijn. Dus uiterlijk is ook belangrijk. De 13" heeft de perfecte verhouding imho hoe een laptop eruit zou moeten zien. De Air maakt hem nog mooier hoe plat deze is. De Macbook (die niet meer te kopen is) is imho het mooiste design ooit gemaakt. Erg strak en plat machientje. :9
Ik heb afgelopen december de nieuwe 16" MacBook Pro gekocht als vervanger van mijn oude mid-2015 15" MBP (laatste versie voor de introductie van de touchbar-modellen), en ik kan je vertellen dat deze MacBook niet te groot en te zwaar is om mee te zeulen. Als je de keuze nog moet maken zou ik zeker voor de 16" gaan! Oogt veel moderner door de kleinere bezels, en het scherm is echt fantastisch qua helderheid en kleur.
Dank! Ik wacht sowieso tot later dit jaar aangezien hij op de zaak gekocht gaat worden en nu even niet het goede moment is, en om de een of andere reden vind ik een discrete gpu ook wel een belangrijk ding. Maar ik ga er sowieso op vooruit vanaf een dualcore i7 met Intel HD Graphics. Verbazend wat je daar nog mee kan doen hoor.
Ik kwam van een 15" 2015 af en het enige wat ik echt merk is inderdaad het scherm en het feit dat ik nu 1TB heb in plaats van 512GB. Als ik nu weer voor de keuze zou staan zou ik niet upgraden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.