Apple werkte aan drukgevoelig touchscreen voor Touch Bar op MacBooks

Apple heeft gewerkt aan een drukgevoelig touchscreen voor de Touch Bar, het schermpje op de plek van de functietoetsen op recente modellen van de MacBook Pro-laptops. Apple heeft daarvoor een patentaanvraag ingediend.

De patentaanvraag, die donderdag online kwam en die PatentlyApple vond, omschrijft niet waarom Apple het aanraakscherm van de Touch Bar drukgevoelig zou willen maken, maar beschrijft vooral de manier waarop dat gebeurt. De drukgevoelige laag ligt aan beide zijden van het scherm zelf; de bovenste laag zit tussen het glas aan de oppervlakte en het scherm, de onderste laag zit onder het scherm.

De patentaanvraag dateert van maart 2019. Toen was Apple hiermee bezig, maar of dat nog steeds zo is, is onbekend. Sinds die tijd zijn er alleen nieuwe MacBook Pro-modellen verschenen met de Touch Bar, maar andere laptops en producten van Apple hebben de functie niet. De fabrikant zette jarenlang drukgevoelige touchscreens in de Apple Watch onder de naam Force Touch en in iPhones onder de naam 3D Touch, maar die zijn juist vorig jaar verdwenen.

De trackpad van laptops werkt wel met drukgevoeligheid. Apple heeft onlangs zijn nieuwe MacBook Pro met eigen M1-soc uitgebracht, met daarin ook de Touch Bar. Die is echter niet drukgevoelig. Apple gebruikt de Touch Bar voor het weergeven van onder meer controls in apps, zoals volumetoetsen of het aanpassen van bepaalde instellingen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

27-11-2020 • 12:02

96 Linkedin

Reacties (96)

96
92
47
7
0
38
Wijzig sortering
Waarom drukgevoelig? Ik kan maar één ding bedenken, maar dat is juist iets wat ze recent hebben weggedaan met Force Touch; directe bediening voor bijvoorbeeld Sliders. Enerzijds: hoe harder je drukt, hoe sneller je volume omhoog gaat. Andere kant dat je direct toegang hebt tot de slider. Nu moet je eerst op het volume icoon drukken om de slider te openen, of 1 seconde 'ingedrukt' houden om deze te tonen.

Ben benieuwd, maar kan verder weinig bedenken waarvoor drukgevoeligheid nodig zou zijn.

Ik gebruik de Touch Bar sowieso weinig. Heb overigens ook Pock geïnstalleerd; een kleine applicatie om de Touch Bar om te toveren tot iets bruikbaarders..
Nu moet je eerst op het volume icoon drukken om de slider te openen, of 1 seconde 'ingedrukt' houden om deze te tonen.
Nee hoor. Gewoon direct slepen ;) just tested. Zit minder dan 1 seconde vertraging op dan.
Het werkt gewoon rot omdat niet rechtstreeks onder je vinger zit. Ik gebruik probleemloos mijn eigen slider met BTT.
Het werkt heerlijk, ik kan gewoon direct slepen naar links of rechts om mijn volume lager of hoger te zetten, dat je slider niet onder je vinger zit maakt weinig uit voor mij, werkt perfect.
Nou blij dat jij het in ieder geval prettig vindt, ik vond het gruwelijk haha, maar goed opgelost met een tweak die de functionaliteit van die TouchBar het geld waard maakt. Default vond ik het in ieder geval niet de 25% price hike waard.
Nog een leuke truc die ik heb gevonden, als je een soort slide-tick op je volume / brightness knop doet, dan gaat hij met 1 stapje omhoog of omlaag :)
Ohja die is ook wel handig voor ff een snelle fiks. De grap is dat je dat best snel kunt doen en ze dus eigenlijk kunt gebruiken als de functie knoppen van vroeger.
Het is ook nog zelfs mogelijk om op het icoontje zelf naar links/ rechts te swipen. Per swipe gaat die dan één “tik” zachter.
Yesh daar kwam @damaus ook mee. Alleen dan 13 uur eerder ;)
Ik heb nooit gesnapt waarom ze force touch overal weggehaald hebben

[Reactie gewijzigd door akaash00 op 27 november 2020 12:47]

Ik had gehoord dat dit ruimte innam die ze anders konden gebruiken.
Ook was het duur en daarom niet overheen alles wat de gebruikservaring niet overal gelijk maakte.
Om eerlijk te zijn krijg je hetzelfde gevoel nu als je wat langer drukt.

En die touchbar op hun mbp (mbp bezitter) is echt maar een gimmick en imo heel niet apple 'like'.
Nu iOS apps bruikbaar zijn op de mbps en sommige elementen (zoals het slidertje) je al een touch idee geven lijkt de stap mij klein (en eigenlijk wel welkom) om een touchscreen te hebben op de mbps.
Ik heb het op mijn windows werk laptop en gebruik het niet vaak, behalve als ik met mijn laptop op de schoot in de zetel zit. Dan gebruikte ik het wel vaak om door een document te scrollen bv.
Het overgrote deel van de mensen kwam het alleen per ongeluk tegen.
Voor drumpads in Garageband natuurlijk :P
Bedankt voor de link naar Pock!
Dit is alleen ergonomisch interessant als ze het combineren met surface haptics. Dan kan je met programmeerbare weerstand je vingers op de virtuele knoppen laten rusten en met “force touch” ‘indrukken’.

Ik zit op zoiets dergelijks al jaren te wachten op smartphones.
Dat ziet er mooi uit, dat Pock. Weet jij toevallig of het ook werkt met Big Sur? Op de website staat expliciet "MACOS CATALINA (10.15)). De changelog toont niets na december 2019. Volgens een thread op Reddit werkt het maar half met Big Sur. Ik ben daarom wat huiverig om het uit te proberen op mijn Mac.
Ik draai Big Sur sinds beta 2 en Pock al twee jaar. Nog nooit problemen mee gehad, dus lekker installeren. :)
Thanks, ik gebruik het dock voornamelijk om de helderheid te wijzigen. :+
De touchbar heeft 1 fundamenteel probleem voor mij: het zit alleen op de laptops.

Dat betekent dat ik er niet aan kan gaan wennen, want als ik op een bureau achter een groot scherm ga zitten met een apart toetsenbord is de touchbar niet handig bereikbaar. Dus moet ik alle dingen die je handig met de touchbar doet op een andere manier handig doen (keyboard shortcuts oid). En als ik die andere manier hebt, heb ik eigenlijk die hele touchbar niet nodig.

Een Apple toetsenbord met touchbar zal niet draadloos zijn, want batterij, en veel te duur (denk 400 euro of zo). Dus die zie ik Apple niet snel op de markt brengen en voor zo'n prijs zal ik het niet snel kopen.
Richtig. Ik vind de touchbaar totaal belachelijk want helemaal niet ergonomisch. Paar uurtjes op de MacBook, dat kan he. Maar hele werkdag? Dan werk je met stand en extern toetsenbord, en daar moet je plots de touchbarfuncties missen. Waarom je workflow in de touchbar programmeren als je het geen hele dag kan gebruiken (wil je een kromme rug vermijden). Gimmick dus.

(Wat ik overigens ook mega-irritant vind, is het feit dat er op mijn MacBook de fn-toets onderaan links stopt, en op mijn extern MacKeyboard niet. Hoe vaak ik me al niet misduwd heb wanneer ik wissel tussen laptop en toetsenbord ... Tenenkrullend Apple.)
Ik moet wel toegeven dat ik de Touchbar een leuk stukje techniek vind. Ik heb er een tijdje mee gespeeld en het hebben van context afhankelijke knoppen die ik niet met de muis hoef op te zoeken is zeker waardevol.

Alleen is het dan wel weer jammer dat je moet inleveren op intuïtief bereikbare volume en media knoppen.

Het verhaal met de fn-toets herken ik ook. Ik heb daarom ook al jaren geen "vol" toetsenbord voor mijn desk setup, maar gewoon de variant die een 1 op 1 kopie is van het laptop toetsenbord. Reden hiervoor is ook muscle memory. Ik zou het te lastig vinden om constant te switchen tussen de home/end/page-up en down knoppen en de fn pijltjestoets varianten.
Plus met applicaties als BetterTouchTool kan je de touchbar ook verder customized met custom knoppen en acties. Makkelijk voor macro toetsen of voor streaming toetsen.
Ik ben het daar dus niet mee eens, ik vind de touch bar wel degelijk nuttig.

Mijn use case waar ik er het meest van profiteer is met JetBrains IDE's, ik gebruik die op zowel Linux als macOS, en de keybindings zijn niet hetzelfde bij beiden (en ook niet eenvoudig hetzelfde te maken ivm conflicts met systeem shortcuts). Voor taken als builden, debuggen, breakpoints zetten, target switchen etc. is de touch bar gewoon super handig, de icoontjes spreken voor zich, zijn context gevoelig etc. Ik merk dat als ik op Linux zit ik de touch bar wel degelijk mis.

Ik snap ook niet waarom mensen zo anti touch bar zijn, het enige logische argument dat ik er tegen kan verzinnen is dat je het zonde vind van de meerprijs, maar dat kan van wel meer aspecten van Apple hardware gezegd worden. De F-toetsen zijn er nog steeds als je Fn indrukt, en als je dat te irritant vindt kan je gewoon instellen dat ze permanent zijn, het enige verschil is dan dat ze touch zijn en niet fysiek. Vraag ik me af hoeveel mensen daadwerkelijk blind F-toetsen typen, en dan wel zo vaak dat het daadwerkelijk een issue is om die 0.1 seconde naar de touchbar te kijken om de juiste F-toets te vinden.
Ik merk dat als ik op Linux zit ik de touch bar wel degelijk mis.
En dat is dus het probleem. Ik zou de touchbar dan meer dan de helft van de tijd missen als ik hem nodig heb. Alleen als ik direct op mijn laptop werk of in een vergadering zit (waar ik heb toch niet echt nodig heb) heb ik er nut van.
Ik snap ook niet waarom mensen zo anti touch bar zijn, het enige logische argument dat ik er tegen kan verzinnen is dat je het zonde vind van de meerprijs, maar dat kan van wel meer aspecten van Apple hardware gezegd worden.
Het probleem is dat je de keuze niet hebt. Alle pro modellen van Apple zijn voorzien van een touchbar. Je kunt er geen meer kopen zonder. Dus als je de meerwaarde er niet van in ziet (of het juist onhandig vind) dan heb je weinig keuze, anders dan een underpowered laptop kopen.
Vraag ik me af hoeveel mensen daadwerkelijk blind F-toetsen typen, en dan wel zo vaak dat het daadwerkelijk een issue is om die 0.1 seconde naar de touchbar te kijken om de juiste F-toets te vinden.
F-toetsen gebruik je bijna nooit op macOS, alleen in apps die vanuit Linux of Windows geport zijn en games. Maar bijna alle keyboard shortcuts op macOS doe je met de cmd/appeltjes toets (wat een stuk fijner is, want die zit gewoon onder je duim, dus cmd-q ipv awkward alt-f4 om een programma te sluiten).

Maar hoe vaak ik niet blindelings de volumeknoppen indruk omdat het geluid net te hard afspeelt of je de muziek wil muten als je een gesprek hebt. Daar voegt de touchbar toch wel een paar onnodige extra stappen toe.
wat een stuk fijner is, want die zit gewoon onder je duim, dus cmd-q ipv awkward alt-f4 om een programma te sluiten).
Dat zal dus de muscle memory zijn. cmd zit op een keyboard op dezelfde plaats als alt op een pc keyboard (naast de spatiebalk). En de q en f4 zitten ook niet heel ver bij elkaar vandaan op een keyboard. Zou mij bij blindtypen kunnen voorstellen dat de q fijner is dan de f4. Maar hoeveel mensen typen een toetscombinatie in met blindtypen?
Ik sluit mij gedeeltelijk aan bij beide reacties. Zelf ontwikkel ik hele dag binnen Intellij.

Het klopt dat ik de keybindings ken van mijn gewone desktop Mac. Ik zou daarom ook niet gewend worden aan de automatische touchbar van Intellij (ik werk soms hele dag op de desktop, soms hele dag op de laptop).

Daarom heb ik met My Touchbar My Rules (https://github.com/Toxblh/MTMR) mijn eigen "touchbar" gemaakt. Er staat voornamelijk van links naar rechts: esc, spotify widget (current song, next), een reeksje veel gebruikte F* buttons (F4 -> F9) die binnen Intellij nuttig zijn, contrast -/+ buttons, volume -/+ buttons, batterij tijd remaing, lock button.

Je kan er ook applicaties whitelisten en/of blacklisten, wat ervoor zorgt dat je bvb een uitzondering per applicatie kan maken om toch de default touchbar van die applicatie te zien.

In feite heb ik een paar uur gestoken in het aanmaken van "mijn touchbar" en sindsdien is hij nooit veranderd en werkt hij net zoals ik vroeger de function keys gebruikte. Ik ben zeer tevreden met het tooltje.
Ik had ook zoiets maar dan onder Windows. Had toen ctrl en fn omgewisseld met een programmaatje.
Ik werk al maanden dagelijks, de gehele dag, met m'n MacBook pro(bleemloos), ook met extra scherm aangesloten. Prima toetsenbord, maar eerlijk gezegd gebruik ik de touchbar daarbij nauwelijks.
Ik begrijp ook niet waarom Apple niet een nieuw Magic Keyboard uitbrengt met TouchBar.
Overigens vind ik de TouchBar niet zijn geld waard. Okey met GoldenChaos en wat modificaties daarop in BTT is de TouchBar veel fijner, maar verder vrij beperkt.
Waarom... Volgens mij zijn er weinig mensen die de touchbar gebruiken. Ik heb liever vaste functieknoppen. The Verge maakte er onlangs ook nog een mooi statement over bij hun review van de nieuwe macs.
Júist omdat je de touchbar dan meer kunt laten lijken op vaste knoppen.

Net als het touchpad immers: Die voelt als een mechanische klik, terwijl dat niet zo is.
Volgens mij zijn er juist veel die de touchbar gebruiken, vooral de normale dingen als helderheid en volume.
ja dat wel, maar zoals ik het begrijp zouden de meeste dat liever via gewone functieknoppen doen
Ik niet hoor, zou niet weten waarom. Werk er al jaren mee, dagelijks, en vind het fijn werken.
Ja omdat je niet anders kan. Hoe ga je dat anders bedienen.
MBP gebruiker hier en ik verkies gewoon mijn volume knoppen zoals voordien.
De touchbar voegt niets toe voor mij en ik vind het zelfs vervelender om te gebruiken eigenlijk.
Het ziet er wel fancy uit zeker.
hier nog een....
ik zou zonder twijfelen op mn Macbook 16" de touchbar inleveren voor fysieke f toetsen en 2 usb-c poorten opofferen voor de poort configuratie zoals ie op de oude Macbook 15" uit 2015 was: 2x usb-a, 1x hdmi, 2x usb-c/tb, magsafe, headphone en cardreader.
Gaat lastig passen, die USB-A lijkt me.
nee hoor, mijn mbp 16" 2020 is net zo dik als mn mbp 15" 2015.
kwestie van keuzes... maar goed: altijd verloopkabeltje(s) meenemen en t zal wel, verder vind ik t echt een fantastische laptop op die 2 puntjes na (aansluitingen en touch bar)
Niet op de plek waar de USB-poorten zouden moeten komen in die 16”.
de laptops zijn exact even dik. kwestie van willen ;-)
Dat werkte prima op oud toetsenbord. De touchbar is stom.
Daar heb ik alleen geen schuifregelaars op voor de helderheid en volume, kan ik niet de tabs uit Edge zien, en geen progress bar voor media. Ik heb zelf nog niet zo'n Macbook met touchbar, maar heb er wel de nodige ervaring mee. Ik mis dit dan ook wel op die van mij.
Software werkt ook prima op een hdd, ssd's dan ook maar afschaffen?
Ik ga terug naar een M1 Air zonder touchbar. De meerwaarde van die interface zie ik niet. Toetsen die altijd op dezelfde plek zitten en altijd hetzelfde doen zijn wat mij betreft handiger. Met de Touchbar heb ik geregeld dat hij iets laat zien waar ik helemaal niks aan heb.

Eigenlijk de enige usecase die ik nog een beetje handig vind is dat je makkelijk kan scrollen tussen fotos. Maar goed, dat kan ook prima met het trackpad.
Als je naar de Air gaat vanwege de touchbar dan heb je het hele “pro” natuurlijk niet nodig...

Een laptop “niet kiezen” vanwege een een functie is hetzelfde als een PC afkeuren omdat het een gaming toetsenbord heeft... als je het niet wil gebruiken hoeft het niet... je kan gewoon je functie toetsen daarop zetten en dat werkt... ook

De reden waarom men een Air of Pro koopt is gelukkig niet de touchbar.
Een touchbar die niet reageert bij de eerste touch omdat hij in "sleep" staat? (hoe vaak ik niet 2x moet drukken om m'n MBP te locken).
Een touchbar die niet reageert omdat hij "ff te druk is met wat anders"
Een "touch"bar die nul haptic feedback geeft?

Elke dag van de week liever m'n F-toetsen terug.
Ik denk niet dat dit iets met de touchbar te maken heeft. Ook met de MacBook Air is de Mac in sleep. En die reageert dan hetzelfde volgens mij.
De touch bar gaat los van de rest van de mac in sleep. Ik werk regelmatig achter los toetsenbord en muis en heb een lock knop op mijn touchbar staan.
Eens in de twee uur ofzo wil ik die gebruiken en staat de touchbar in sleep / uit.

Lekker snel en handig dan! Soms 1x drukken en soms 2x.
Ik snap dat het een kleinigheid is, maar dit dwingt je er toe te moeten kijken naar je touchbar en verhinderd spiergeheugen en automatisme.
Ik wil niet moeten nadenken over handige shortcuts.
Ik herken dit gedrag niet, daarom snapte ik het niet. Bij mij gaat de Touch Bar idd in sleep (al veel sneller) maar komt er bij de eerste aanraking direct uit.
Heb inmiddels iets meer ontdekt van waar jij (en anderen) last van hebt. Als je het toetsenbord en/of touchpad niet actief gebruikt, dan gaat de Touch Bar na 70 seconden uit. Ik heb daar nooit last van, door mijn gebruik van mijn MacBook.
Waarschijnlijk omdat het een OLED display is en ze inbranden willen voorkomen. Dat zal best, maar in de praktijk is het gewoon irritant dat je je F-rij niet consistent hetzelfde kan gebruiken. Er zijn dikke compromissen gesloten om dit mogelijk te maken, en dat moet aansluiten bij jouw specifieke workflow.
Ik lees dat ook, dat gedacht wordt dat dit gedaan is vanwege inbranden. Maar bij mijn workflow gaat hij zelden uit, staat vele uren per dag aan, en toch is er na 3 1/2 jaar niets ingebrand. Ik snap niet wat Apple hier bedacht heeft.
Ik vind de touchbar een verademing! Ik mis hem dan ook als ik mijn werklaptop bovenhaal. (HP met W10). Dynamische grafische toetsen zijn toch veel beter dan anonieme functietoetsen die je per applicatie van buiten moet leren?

Ik klasseer deze kritiek onder: 'mensen zien graag verandering maar veranderen zelf niet graag.
Dynamische grafische toetsen zijn toch veel beter dan anonieme functietoetsen die je per applicatie van buiten moet leren?
Bij Mac was het juist andersom, standaard bedienden de F-toetsen je helderheid, volume, media en dergelijke. Om de applicatie specifieke te krijgen moest je Fn indrukken.
Dat is wat er mis is met F-toetsen onder windows, niet die feedbackloze gekleurde toei.
en dat is t punt: als je de toetsen blind gebruikt zoals ik op mn oude macbook en op mn externe toetsenbord doe, is t een irritant ding. is gewoon jammer dat je niet kon kiezen zoals eerst bij de 13" macbook wel kon. snap dat het voor sommige apps mooi is (bv scrub bij video of audio) maar als developer die f toetsen veelvuldig gebruikt is t gewoon niet lekker...
ALs ik werk doe ik dat ergonomisch, en dus niet gebogen over een klein scherm, ik zou dat dus enkel kunnen gebruiken als ik mijn macbook (pro late 2013 dus absoluut niet met touchbar) op de trein gebruik. Maar daar doe ik eigenlijk niks productief noch dat ik snel zoiets zou kunnen gebruiken.
bij jouw opmerking moet ik gelijk denken dat die oude WP5.1 strookjes die je vroeger had om te leggen over je F1 toetsen. Daarna ook geen succes meer geworden.

Ik zie dit meer als een oplossing bedenken voor een probleem dat er niet is.
De mensen die het niet gebruiken zijn de mensen die (blogartikelen schrijven terwijl ze) met een extern toetsenbord werken.
Ik denk dat het een kwestie van persoonlijke voorkeur is. Ik koop geen MacBook meer zonder touchbar. De touchbar is zoveel logischer (voor mij) dan functieknoppen. Die functieknoppen werken prima voor applicaties die je dagelijks gebruikt, maar niet voor applicaties die je niet iedere dag gebruikt. Verder moet ik voor de functietoesten opzoeken wat welke knop doet. Dat is met de touchbar allemaal intuitief. Ik vind de touchbar een van de beste opties die Apple aan de Mac heeft toegevoegd. Maar ik weet dus dat er anderen zijn die het met jou eens zijn.
Weet je wacht echt vet zou zijn? Als ze dit brachten naar het grote scherm!
Mwa dat kan ik me echt niet voorstellen. Ik zie mensen bij ons die op een SurfaceBook werken ook werkelijk nooit t touchscreen gebruiken tijdens werk. Ik zie Linus dat weleens doen, heel overdreven op een Touchscreen laptop t touchscreen gebruiken en dan vertellen hoe geweldig het is. Terwijl je met bijv een subliem trackpad zoals Apple Trackpads datzelfde gewoon veel sneller kan doen zonder je arm op te hoeven tillen.

Wat mij betreft zijn touchscreens bij Tablets perfect maar bij laptops en AIOs gewoon niet en ik hoop oprecht dat Apple deze categorieën ook gescheiden houd.
Bestaan er eigenlijk Apple gebruikers die daadwerkelijk die touchbar prefereren boven de normale escape- en functietoetsen?

Ik vind het een achteruitgang en alle Apple gebruikers in mijn omgeving vinden dat eigenlijk ook. Als gimmick zou het best aardig zijn geweest voor erbij, maar in plaats van de bovenste rij knoppen op je toetsenbord is het bepaald geen verbetering.
Zie mijn reactie hierboven:

Ik vind de touchbar een verademing! Ik mis hem dan ook als ik mijn werklaptop bovenhaal. (HP met W10). Dynamische grafische toetsen zijn toch veel beter dan anonieme functietoetsen die je per applicatie van buiten moet leren?

Ik klasseer deze kritiek onder: 'mensen zien graag verandering maar veranderen zelf niet graag.
Werk je dan effectief louter op de laptop/scherm en trackpad? RSI incoming.
Meestal wel. Nu, de MBP 16i is een privé-laptop. De werklaptop zit wel verbonden met een extern scherm+muis+toetensbord.
Pas toch op eens je pijn ergens krijgt is het meestal te laat.
Zo te horen typ jij niet blind. Dynamische toetsen zijn prima, zolang je ze maar kan indrukken. Als je blind typt wil je voelen dat je een toets hebt ingedrukt.
Ik typ weldeglijk blind, maar gebruik de klassieke functietoetsen een pak minder dan toetsencombinaties. De touchbar geeft makkelijk toegang tot toetsen die anders moeilijk bereikbaar zijn: volume, brightness, media-toetsen, ...
Ik vind super prettig werken. Buiten de standaard volume en helderheid, ook met teksten typen qua woordvoorspelling. Emoticons.
In Safari, tabbladen, nieuwe tab.
In photos een preview van alle foto's om te scrollen.
Ik vind het prettig, maar ik wacht op gebruik van de tech waarbij je knoppen laat vormen op basis van de virtuele knop.
Als developer mis ik inderdaad een fysieke esc-toets. Wat mij meteen opviel bij de nieuwe modellen dat de esc-toets weer een aparte knop is geworden (net als de power button/touchID).

Ik gebruik mijn laptop vaak dicht, met een externe monitor. Dus de touchbar is niet echt een toegevoegde waarde in dat geval. Al moet ik er wel bij zeggen dat als ik mijn laptop open gebruik. Dat ik het wel handig vind met name de custom IDE snel-toetsen, ipv shortcuts of door het hele menu moet gaan.

[Reactie gewijzigd door Davy de Vries op 27 november 2020 12:30]

Maar wat is het probleem?
Absoluut! Er komt hier geen MacBook meer binnen zonder touchbar.
Krijg altijd het idee dat het net zoveel toevoegt als een touch screen op een standaard laptop.
Touch screen op apple computers zullen vast wel enig moment komen. Dat is (denk ik) met de tijd dat het meer en meer gewoon moet zijn. Een tijdje geleden maakte iemand in een podcast een opmerking hierover die wel goed was.
Kwam er op neer dat de generatie die nu met computers (tablets/telefoons) opgroeit een scherm dat je niet met touch kan bedienen zal zien als een kapot scherm. En dat klopt denk ik ook wel.
Misschien met een jaar of 10 - 20 kijken we terug op dat gekke getik op toetsenborden en vragen we ons af hoe "onze voorouders" ooit iets hebben kunnen bereiken op zo een gek apparaat.
Voor het aanpassen van het volume en de helderheid van het scherm werkt de Touchbar erg goed. Waar ik mij echter vaak aan irriteer zijn de onbedoelde aanrakingen als ik aan het typen ben waardoor je bijvoorbeeld plotseling cursief/vet aan het schrijven bent omdat die optie in de Touchbar getoond wordt. Het zou een enorme verbetering zijn als de onbedoelde aanrakingen niet geregistreerd worden doordat je harder moet drukken om daadwerkelijk een knop in te drukken.

[Reactie gewijzigd door Timshort87 op 27 november 2020 12:30]

Zolang je niet kan voelen op welke "knop" je drukt heeft het allemaal geen zin voor mij. Ik heb een 15" mbp en gebruik de touchbar eigenlijk alleen als het moet.
Nou als het zeg maar werkt zoals het klikmechanisme op de touchpad dan ben ik er echt wel voor. Wat het mooiste zou zijn is dat je dus de knoppen zou kunnen "voelen" en een klik voelbaar geregistreerd wordt. Want het is gewoon lastig om het nu blind te bedienen. Als ik begin met typen dan vind ik de juiste toetsen op de tast.

Iets anders wat ik op iOS vaker doe is dat als je een slider met stops hebt dat je dan een klik voelt iedere keer als je een notch opschuift, maar ik moet zeggen dat met de TouchPad ik zoiets alleen ooit gevoeld heb in Interface Builder waarbij een UIView op een gegeven moment voelbaar vast "snapt" in de parent view. Op iOS wordt er stiekem best wel wat gedaan met taptic, voelbare feedback is gewoon prettig.
Ik heb de TouchBar nu een tijdje en ik moet zeggen dat ik hem minder gebruik dan eerst. Ik heb met Pock er een best nuttige applicatieswitches van kunnen maken waardoor het Dock eigenlijk nu in mijn TouchBar zit. Maar allereerst kwam ik er onlangs pas achter dat met dubbel CTRL je weer terug gaat naar de normale TouchBar en dat Pock ook gewoon regelmatig crasht. Ook werkt die tap/slide beweging niet waarmee je bijvoorbeeld het volume slepend vanuit de volume knop kunt aanpassen. Al met al is Pock een goed idee matig uitgevoerd.

Het zou mooi zijn als er gewoon doorontwikkeld wordt door Apple zelf op de TouchBar, want de vanilla implementatie doet me niet zo veel. Ik zou bijvoorbeeld gewoon per applicatie willen instellen of de bar enabled is of niet.
Touchbar is een gimmick, zeker de versie waarbij je escape toets ook op de touchbar zit, dat is zelfs erg irritant.

Ik heb nog nooit gehad dat het echt een toegevoegde waarde heeft.

Ik kijk niet naar m'n toetsenbord en touchbar kun je niet op gevoel bedienen

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee