Microsoft Edge krijgt voorlopig geen update naar versie 81

Het op Chromium gebaseerde Microsoft Edge ontvangt voorlopig niet zijn update naar versie 81 op de Stable Channel. Dit wegens 'de huidige omstandigheden'. Updates voor de veiligheid en stabiliteit van versie 80 van de browser worden nog wel uitgebracht.

Dat stelt het Microsoft Edge Dev-twitteraccount. De zet houdt nauw verband met de upstream-pauzering van de werkzaamheden aan Chromium. Dat project en het verwante Google Chrome liggen eveneens tijdelijk stil en ook daar worden alleen onderhoudsupdates aan versie 80 uitgebracht. Het ontwikkelteam laat in de komende week meer weten.

Hoewel het Edge-ontwikkelteam het niet expliciet zegt, heeft de maatregel waarschijnlijk te maken met het coronavirus. Veel werkgevers hebben hun werknemers vrij gegeven of laten ze vanuit huis werken. Dat laatste kan echter de productiviteit hinderen, waardoor het wenselijk kan zijn om doelen bij te stellen.

Andere op Chromium gebaseerde browsers zijn Brave, Opera en Vivaldi. Op de communicatiekanalen van die programma's zijn nog geen tekenen te zien dat het werk tijdelijk neergelegd wordt, maar het is logisch dat een beperkte of compleet afwezige stroom updates vanuit Chromium zijn uitwerking heeft op browsers die daarop gebaseerd zijn.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

22-03-2020 • 10:43

93 Linkedin

Reacties (93)

93
92
62
2
0
17
Wijzig sortering
Indien je de oude Edge en de nieuwe Edge Chromium naast elkaar wilt laten draaien zul je het volgende aan het register toe moeten voegen:
Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\EdgeUpdate]
"Allowsxs"=dword:00000001
Zet dit in een .reg bestand en voer deze uit en installeer daarna handmatig de nieuwe Edge Chromium browser vanaf: https://www.microsoft.com/nl-nl/edge/
Indien Edge Chromium al was geïnstalleerd verwijder deze dan eerst en voeg dan het bovenstaande aan het register toe en installeer de Edge Chromium browser opnieuw.

Het kan zijn dat de oude Edge niet meer in het startmenu zichtbaar is, deze kan wel op de volgende manier gevonden worden:
 • Open een "Uitvoeren" (Run) scherm (hotkey: Windows+R)
 • Typ in shell:appsfolder en open dit.
In dit scherm zal Microsoft Edge gevonden kunnen worden en kan je hem uitvoeren om hem weer aan de taakbalk e.d te pinnen.

Bron en voor meer info: Enable Microsoft Edge Side by Side browser experience in Windows 10
Bij mij draaien de oude en nieuwe(beta versie) gewoon standaard naast elkaar. Ik heb de nieuwe wel handmatig geïnstalleerd.
Dat is apart, normaliter wordt de de oude Edge dan niet langer gebruikt.
Zelfs al zou je de Microsoft Edge in de shell:appsfolder openen dan opent hij in mijn geval op meerdere machines de nieuwe Edge browser.
Hij heeft de bèta geïnstalleerd, althans zo maak ik het op uit het verhaal.
De bèta, dev en canary worden altijd ernaast geïnstalleerd.
Alleen de Stable die nog optioneel is vervangt standaard de oude Edge. Dit kan dus aangepast worden door voor installatie een register sleutel of groepsbeleid instelling te plaatsen.

Mijn inziens zal het niet door veel mensen zo ingericht worden. Wie heeft er Namenlijk belang bij de oude browser nog te kunnen gebruiken? Het marktaandeel was (helaas) niet zo hoog, dus er zullen weinig mensen last van hebben als je die browser niet meer ondersteund vanuit je bedrijf. Tenzij je iets specifiek voor die browser hebt gemaakt.

Voor onze klanten hebben we recent 70000 werkplekken uitgerold met de nieuwe Edge als standaard browser. Dit is heel soepel verlopen.
De markering opties in een PDF met bijvoorbeeld een stylus zijn nog niet op het niveau van de oude Edge in de Chromium versie.
Klopt. Ik had wel gezien dat die op de roadmap staat.

Zo zijn er nog wel een paar meer mooie unieke Edge functies die nog niet helemaal af zijn.
Ah kijk dat verklaard een hoop inderdaad, dank voor de aanvulling/verduidelijking.
Voor onze klanten hebben we recent 70000 werkplekken uitgerold met de nieuwe Edge als standaard browser. Dit is heel soepel verlopen.

Vreemde keuze. De meeste grote organisaties kiezen voor een business variant (zoals Chrome for Enterprise). Ik verwacht dat deze ook voor de nieuwe Edge komt.

Wat is jullie keuze geweest om voor de eerste release te gaan? En wat is het fallback plan als er iets fout gaat?
Wat bedoel je er precies mee?

Alle instellingen zijn al beheersbaar via Group Policies en Intune ADMX templates.
Voor Enterprise deployment zijn de MSI's beschikbaar. Voor offline updates zelfs WSUS.
Voor Intune is een preconfigured App beschikbaar zoals ook voor de Office Suite is.

Onze keuze is afgewogen geweest op dat we toch een Chromium gebaseerde browser nodig hadden voor de content. Dit was met de oude niet te doen. Daarnaast hadden we veel last van de print issues die UWP apps hadden. Dit leverde veel calls op.

Edge werkt gewoonweg beter met Microsoft producten dan Chrome en dan is dit in onze beleving de betere keuze.
Mocht je meer willen weten stuur maar een berichtje of een reactie hierop.
Ik doelde meer op de branch van Edge. Ik verwacht dat er een 'Enterprise' variant uitkomt die Microsoft lange termijn ondersteunen gaat.

Voor de meeste browsers is er een specifieke 'business' versie. Een long-term supported versie die niet steeds vernieuwd wordt met nieuwe features. Voorbeelden zijn Chrome Enterprise en Firefox ESR. Net zoals Windows 10 en Office 365 een current-channel en semi-annual versie hebben.

Lijkt me voor de handliggend al heb ik verder nog niets van MS gehoord, vandaar de vraag.

Daarnaast hadden we veel last van de print issues die UWP apps hadden. Dit leverde veel calls op.
Hier hetzelfde, zo veel ellende ook met de oude Edge.
Over een branch die bijvoorbeeld LTS is heb ik nog niks gehoord.
We gebruiken nu de Stable branch, deze krijgt elke 6 weken een update.

Voor onze doelgroep (onderwijs) is het toch meer voor de hand liggend dat we in die branch blijven.
Deze doelgroep verwacht over het algemeen dezelfde features als thuis. En als je een LTS branch gebruikt gaan er verschillen in zitten.
Ah, duidelijk. Het is inderdaad natuurlijk afhankelijk van de branche waar je in zit. Ik wacht nog even af maar met de huidige situatie staan toch alle changes momenteel stil.
Toevallig ook een wijziging in de Edge Hijacking van bestandtypen zoals .pdf?
Je bedoelt dat Edge standaard wordt aangewezen om PDF bestanden te openen?
Geen idee eigenlijk, daar heb ik verder niet op gelet, gebruik de browser zelf niet veel.
Nee, als je de browser gebruikt heb je daar geen last van. Als je echter veel met PDF's werkt, absoluut.

Vanuit eigen ervaring en webbronnen zijn vooral mensen die Adobe Acrobat Professional gebruiken vaak de dupe, en verder ook mensen die van Windows 8 naar Windows 10 zijn gegaan.

Welke browser je als standaard gebruikt maakt niet veel uit, al is het zo dat wie er last van heeft ook vaak zijn standaardbrowser gereset ziet naar Edge.
Wanneer wordt deze Chromium-gebaseerde Edge eigenlijk mainstream uitgerold? Ik kwam er achter dat op een courante 1909-installatie nog steeds de verouderde Edge zit.
Ik las laatst dat in de zomer hij via Windows Update gepushed zou gaan worden.
nieuws: Microsoft verspreidt Chromium-versie Edge-browser nog niet via Window...

[Reactie gewijzigd door GertJan2012 op 22 maart 2020 10:59]

Vreemd ik kreeg hem wel automatisch geïnstalleerd op mijn oude laptop via de store updates. Wel op een stand-alone Windows versie maar op mijn huidige laptop moest ik hem handmatig installeren.
als je op Bing zoekt naar bijvoorbeeld Edge, dan krijg je automatisch de link naar Edge Chromium. Beetje gefaseerde uitrol

Of je klikt gewoon op de link die de auteur hierboven vermeldt ;)
Het gaat me helemaal niet om handmatig de nieuwste edge krijgen, maar meer om wanneer deze uitgerold wordt. Gezien deze al sinds januari als nieuwe edge wordt gebombardeerd door Microsoft, maar ze het blijkbaar vertikken deze dan ook automatisch bij te werken in Windows 10 1909 (nieuwste build). Ik heb als webontwikkelaar namelijk nog dagelijks met de grillen van de oude edge te maken, dus kan niet wachten tot de gewone man ook alleen nog maar de nieuwe edge heeft.
Ik zit nog vrijwillig op 1903 en ik heb wel Edge obv Chromium. Handmatig downloaden kan ook: https://support.microsoft...ft-edge-based-on-chromium
enterprise krijgt 'm niet automatisch, alleen home en pro (en niet in een domain).

Voor enterprise en domain is er de Offline msi installer om zo te distribueren.
Ik heb hem zojuist via Windows update binnen gekregen.
Juist ja want bij een splinternieuwe installatie zit die chromium versie dus al wel bij.
"Dat laatste kan echter de productiviteit hinderen"
Is er voor deze uitspraak ook data?
Denk dat ze het risico van updates in het algemeen bedoelen.

Updaten leidt per definitie tot een lagere productiviteit (het kost tijd en er is altijd nog een klein risico dat het niet goed gaat).

Men zal de afweging hebben gemaakt dat het productiviteitsverlies door de huidige software niet te updaten kleiner is dan wel te updaten. Op langere termijn werkt dat natuurlijk niet, maar op korte termijn wel.

Ziekenhuizen hebben het reguliere onderhoud ook stopgezet.
Nee ze bedoelen dat thuis werken de productiviteit kan hinderen..
Denk maar na, kun jij volledig gefocust werken als je kids ook thuis zijn (als je die hebt)
Is dat heel anders dan met de kleuters op kantoor? Een aantal onderzoeken lijkt er juist op te wijzen dat mensen thuis productiever zijn.
Ik ben thuis in elk geval niet productiever, nou ja in elk geval niet altijd voor de baas. Mijn huis is na een langere periode thuiswerken wel schoner en de was is ook gedaan.
Zoiets had ik ook gelezen. Er zat wel verschil tussen mensen met en zonder kinderen.

Mensen zonder kinderen zijn thuis productiever, mensen met kinderen zijn dat niet.

Ik heb zelf ook kinderen en alleenstaand, dus ik ben op een thuis werkdag met kinderen ook niet productief.
Ik kan m'n kinderen gewoonweg niet een aantal uren alleen laten vermaken, daar zijn ze nog te jong voor.
Als het aan mij ligt werk ik ook niet thuis met de kinderen, maar op dit moment is het niet anders.
Wat voor data wil je hebben? Je kan zelf ook wel bedenken dat een andere samenwerking kan leiden tot een verschil in productiviteit. En bij de ene levert dat mogelijk een plus op, en bij de andere een min. Er wordt niet beweerd dat het zal leiden tot verlies, maar dat het kan.
Dit is ook geen “normale” thuiswerksituatie. Complete bedrijven werken thuis die dit normaal niet gewend zijn. Mensen werken thuis met kinderen en partners. En niet voor iedereen die verplicht wordt thuis te werken is dit een fijne situatie. Thuiswerken is niet voor iedereen.
Genoeg problemen met updates bij Windows de laatste tijd.
Yup. De monthly 2020-03 ronde is deels weer teruggedraaid hier: printers doen het niet meer en RDP werd flakey. Door gebrek aan mensen hadden ze het niet zo goed getest hier. Fijn, meer uitval op de vloer, terwijl klanten aan het hamsteren zijn en downtime niet op prijs gesteld werd.
Elke minuut die je bezig bent met een update kun je niet aan productief werk besteden. Bovendien gaat er vaak genoeg wat mis. Een app of website die opeens niet meer goed werkt en waar dan ook weer een update van nodig is, etc.

Het kan vlekkeloos gaan, maar als je pech hebt ben je uren of dagen zoet. Als dat dan nu een ziekenhuis treft dan zijn de rapen gaar.
Als dat dan nu een ziekenhuis treft dan zijn de rapen gaar.
Een ziekenhuis dat updates zonder tests uitvoert? Dan is de ICT blijkbaar slecht geregeld.
Ik kan me voorstellen dat ze in ziekenhuizen op dit moment ook wel wat anders te doen hebben dan gezellig samen met ict wat testjes te draaien voor een andere browser.
Dat kan kloppen, maar dat heeft dus niks te maken met het feit of Microsoft de updates wel of niet uitstuurt.
Als je de boel goed ingericht hebt dan bepaalt ICT wanneer de patches uitgerold worden, niet Microsoft.
Microsoft gaat de zwarte piet krijgen wanneer zij een update doen die problemen veroorzaakt, ook al heeft ict de zaken niet op orde, dus Microsoft houdt terecht de touwtjes in handen.
Probeer eens een harde schijf te vervangen via Remote desktop...
Je stuurt nieuwe laptop en zet image terug? :Y)
Of je regelt Autopilot in en dan laat je de gebruiker gewoon aanloggen met z'n Werk/AzureAD user/pass tijdens de OOBE en heb je er geen omkijken meer naar.
Ligt een beetje aan het soort werk wat je doet natuurlijk. Als je een beetje sales doet of administratie zal het niet zoveel uitmaken.
Maar is een reden dat de grote techbedrijven thuiswerken verbieden of minder aantrekkelijk maken; het blijkt te vertragen en innovatie te dempen.
Is het bekend wanneer extensies beschikbaar komen? Ik gebruik momenteel nog Google Chrome vanwege Twitch en Lastpass extensies.
ALLE chrome extensies werken al op Edge (chromium). Er is een eigen store, maar je kan ook naar de chrome store gaan, Edge zal dan vragen: "wil je deze site vertrouwen"? en zodra je op "ja" drukt, zal Edge zich daar voordoen als Chrome. Ik ben nog niks (zelfs niks exotisch als Map Services Enhanced) tegengekomen wat niet werkt.
Niet alle. Bv de Google play music plugin werkt niet.
Heb je het vinkje aangezet dat je ook extensies man installeren buiten de Windows store om?

In mijn ervaring werkt alles. Hoewel ik geen Google play music gebruik..
ja idd, Ik kan genoeg extensies installeren uit de Chrome extensie store of hoe die ook heet.
Zal wel een google ding zijn die het actief tegen houdt.
Topper, thanks!
Even een weekje Edge proberen; kijken hoe het gaat :-)
LastPass draait bij mij gewoon in de Chromium versie
Vrijwel alle extentsies die in Chrome werken, doen het ook in Edge. Ik heb er zelf een aantal geprobeerd en ben nog niet een tegengekomen die het niet doet. Je kan in Edge instellen dat je ook vanuit andere appstores wilt kunnen installeren.

Klik op 'instellingen' (drie puntjes naast profielfoto), kies 'extensions' en zet linksonder aan dat je ook uit andere stores wilt installeren. Meer info: https://support.microsoft.com/en-us/help/4538971/microsoft-edge-add-or-remove-extensions?ocid=EdgeUI-AddExtension
Enigste probleem dat ik ervaar is dat ik de standaard searchengine DuckDuckGo gebruik en dit dusdanig heb ingesteld. ( Ik laat ook geen veiligheidscontrole of automatisch aanvullen doen via Microsoft. )

Als ik in de balk een te zoeken onderwerp intyp, gaat hij eerst naar Bing en raak ik mijn zoektekst kwijt. Als ik het vervolgens nogmaals typ gaat hij wel door via DuckDuckGo. Zou jammer zijn als Microsoft dit bewust doet.
Instellingen > Privacy and services > Onder aan de bladzijde klikken op Adresbalk.
Daar kun je de zoekmachine van de adresbalk aanpassen.
hij geeft zelf aan dat het de 2e keer wel lukt, dus dan moet hij er al in staan, anders lukt het nooit
Dit werkt alleen in de adresbalk, niet in de zoekbalk op het scherm 'Nieuw tabblad'. Daar werkt het volgens mij altijd via Bing
Klopt. Dat is nl. de zoekbalk van MSN.
Klopt. Dit is voor consumenten altijd Bing.
Voor bedrijven en educatie instellingen, die Office 365 hebben gekoppeld is het veel meer.
Daar is het ook een unified search voor alles in Office 365.
Ben zelf ook geen grote fan van de zoekresultaten van Bing, al is dat slechts op gevoel gebaseerd, maar dit is voor gebruikers wel heel fijn om te gebruiken.
Ik heb ook DDG en Edge chromium.
Maar ik ervaar uw probleem niet.
Zoekopdrachten in de adresbalk werken gewoon direct.
Hmmm... moet ik toch echt eens op de desktop gaan proberen. Op Android gebruik ik 'em al. Even kijken hoe de desktopervaring is...
Geen last van ads op Android?
Je kan via de instellingen een adblocker aanzetten, zit standaard ingebakken in Edge for Android
Er zit AdblockPlus in de browser. Je kan kiezen voor "Advertenties blokkeren" en bij Geavanceerde instellingen ook de instelling "Acceptabele advertenties toestaan" uitzetten.
Dat werkt toch alleen maar thuis(netwerk)?
Niet perse, je kan (iig op mijn s10e) een custom dns-server instellen.
In Edge voor Android zit een add blocker..

Laat maar, was al gemeld

[Reactie gewijzigd door HansvDr op 22 maart 2020 17:01]

Net Edge op mijn laptop gedownload en geïnstalleerd. Windows 10, Insider slow ring . Gegevens vanuit Chrome geïmporteerd.
Eerste indrukken:

- Gegevens vanuit Chrome snel en foutloos overgezet;
- Chrome extensies werken vlekkeloos (Dark Reader, ideaal!);
- Edge lijkt sneller, responsiever dan Chrome;
- Wellicht illusie, maar pagina's lijken helderder icm Dark Reader.

Edge versie: 80.0.361.69
In edge zit standaard al de functie voor dark theme. Ga naar instellingen en kies thema , dan donker...
Dark reader maakt websites donkerder, niet het thema van de browser zelf.
Klopt. Dan heb je inderdaad donkere taak- en werkbalken. Maar de websites zelf hebben nog steeds zwarte tekst op een witte achtergrond. Dark reader maakt ook de webpagina's zelf donker, dus witte tekst tegen een donkere achtergrond. En het werkt "slimmer" dan Hoog Contrast.
Vivaldi heeft in de test versies (snapshots) wel Chromium 81.xx verwerkt.
Ik heb geen idee of zij nog wel een normale release build met Chromium 81 maken?

Zie: https://vivaldi.com/nl/blog/snapshots/desktop/

[Reactie gewijzigd door t-force op 22 maart 2020 11:30]

Testversies (zoals het Dev channel) van Edge werken ondertussen ook al op 82, dit gaat alleen voor de mainstream channels.
Ik gebruik de oude edge ook voor het annoteren van pdf’jes en daar is die enorm goed in. Nu heb ik (gelukkig) bij een onbelangrijke pc (=htpc) de edge versie vervangen. Nu blijkt dat het annoteren alleen nog maar in blauw kan en in 1 dikte... of ik doe iets verschrikkelijk fout of dit is een mega stap achteruit wat die functie betreft
In de Dev-versie van de nieuwe Edge browser zijn de opties om notities in PDF's te maken al uitgebreid, dit komt dus binnenkort naar de standard release versie van Edge.
Ben ik de enige die hierin juist het gevaar ziet van het feit dat de meeste grote browsers dezelfde Chromium basis gebruiken? Uiteraard Google Chrome zelf, Edge, Opera, Vivaldi, Brave, allemaal gebruiken ze Chromium. Volgens mij is Firefox nog de enige browser van formaat die geen Chromium gebruikt? Hoewel het begrijpelijk is dat ze de gezondheid en veiligheid van medewerkers prioriteit geven, maakt dit nieuwsbericht naar mijn mening ook meteen het gevaar duidelijk.
 • Besluit Chromium het release-proces aan te passen, dan heeft dat op alle Chromium-based browsers invloed
 • Bevat Chromium een ernstige bug, dan is die direct op al deze browsers van toepassing
 • Besluit Chromium om iets te implementeren wat niet voldoet aan de webstandaarden, dan heeft dat direct zoveel invloed dat het mogelijk toch een "standaard" wordt (IE taferelen)
 • Besluit Chromium om op een gegeven moment niet meer open source te gaan aanbieden, dan zijn al deze browsers de pineut, of mogen de portemonnee gaan trekken
 • Etc..
Vergeet Safari (WebKit) niet. En alle browsers op iOS moeten van WebKit gebruik maken.
Blink is een fork van WebKit maar er zullen inmiddels wel veel verschillen inzitten.
Ben ik de enige die hierin juist het gevaar ziet van het feit dat de meeste grote browsers dezelfde Chromium basis gebruiken?
Vast niet, maar wat kun je doen!??? Het zijn de (paar) grote 'jongens' die het web (en de wereld) bepalen. Als zelfs Microsoft de handdoek in de ring gooit tegenover Google...

On-topic: een stable moet natuurlijk stable blijven, dus goede zaak om even pas op de plaats te maken. Wel jammer aangezien de 81 release veel voordelen heeft.

Zakelijk en privé kan ik niet wachten totdat eindelijk Edge Chromium standaard uitgerold wordt. Niet dat Edge legacy zo slecht was, maar meer dat Edge Chromium wél multi-platform is, feature los gekoppeld is van Windows 10 releases en je merkt al langer Edge legacy minder goed werken.
Je bent absoluut niet de enige. Ik gebruik principieel alleen browsers met een andere rendering engine. Ik typ dit met een Presto engine en gebruik ook vaak Gecko.

Als MS nou zo vriendelijk is om embrace-extend-extinguish te doen, wordt het engine-landschap misschien wel weer een keer wat diverser.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 23 maart 2020 01:52]

Edge is een fijne browser. Ik gebruik het nu op mijn Mac, pc en iPhone. Ik heb al mijn gegevens uit Chrome en Safari geïmporteerd en ben begonnen met Edge, en tot op dit moment nog geen moment spijt gehad.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee