Ik zie de toekomst wellicht net wat anders dan anderen. Met alle innovatie projecten en "de CO2 uitstoot moet minder", "gas moet er uit, neem een warmtepomp", krijgen
we binnenkort geen keus meer en moeten we uitbreiden in nucleaire stroom opwekking. Ik snap dat dat controversieel is misschien, maar we hoeven geen centrales met technieken uit 1970 meer te bouwen en de enige reden dat die wel nog steeds in gebruik zijn is omdat we gewoon niet zonder de stroom kunnen die ze opwekken terwijl we tegelijk bang zijn om nieuwe te bouwen. Waar denk je dat je CO2 vrije "groene" stroom vandaan komt?
We gaan met zijn allen steeds meer op stroom gebaseerde faciliteiten gebruiken, zij het auto's of warmtepompen dus naar mijn mening is dat überhaupt geen keuze, we hebben geen andere (groene) energie voorziening die kosten effectief de hoeveelheden stroom kan opwekken die we straks allemaal nodig gaan hebben.
Zon en wind is daarbij "leuk" maar zet totaal geen zoden aan de dijk. Alle basis kolen centrales blijven net zo hard nodig als ook de gas peaker centrales. Het enige waar zon en wind wat in kan veranderen is dat deze net wat minder hard kunnen draaien op sommige momenten. Ik heb zelf 44 zonnepanelen (12kWp) maar zelfs daarmee kan ik op een winterse dag mijn huis niet van energie voorzien, laat staan mijn warmtepomp of plug-in hybride. Opbrengst vandaag 1.71kWh.....
Dus projecten zoals met de gehele wijk investeren in zonnepanelen en dergelijk zijn top, maar dat is vooral gebaseerd op de portemonnee om in een periode van 10 jaar de investering terug te krijgen. Ook daarmee gaan we het qua stroom behoeftes niet redden, zelfs als er geen EV's zouden zijn.
En qua zaken die ik vermelde, ik zeg ook niet dat het er morgen allemaal gaat zijn, maar ik verwacht dat die punten over 10 jaar niet meer valide zijn. Als een laad paal in de basis bijvoorbeeld nog 150 euro kost om neer te zetten dat is dat een prima optie voor een VVE of zelfs een bedrijf wat 0,005c (of helaas vaak meer) bovenop de kWh prijs zet, net zoals we nu ook tankstations hebben.
Qua capaciteit is het uiteraard een ding, maar de techniek daarin gaat ook steeds verder. Zoals ik al zei, de clue daarvan zit in het overboeken, we hoeven niet allemaal tegelijk met 200A te kunnen snel laden, dat is puur als nood langs de snelweg. Als jij op de plek waar je elke avond je auto neer zet met 20A kan laden, is dat ook prima. Of zoals ik schreef een intelligenter systeem die het beschikbare vermogen verdeelt over te voorziene auto's, zoals veelvuldig geschreven in dit topic is op dit moment het probleem de hoeveelheid aansluitingen, niet het vermogen, het is de plek die bezit is door een auto die al lang klaar is met laden.
Dat we aan het begin staan van een verandering ben ik het volledig mee eens. En iedereen heeft zijn eigen visie daarop, ik zie het qua technische zaken op dit gebied echter keihard gaan, maar dat de meningen en visies daarover kunnen verschillen, begrijp ik heel goed.