'Anthem krijgt in de toekomst complete revisie'

Bronnen van Kotaku stellen dat Anthem een complete revisie gaat krijgen, waarbij grote systemen als de missiestructuur, de loot en de wereld op de schop gaan. De bronnen spreken van benamingen als 'Anthem 2.0' en 'Anthem Next'.

Dat updates langer op zich zouden laten wachten, was al bekend, maar dat ze zo ingrijpend zouden zijn, nog niet. Daarnaast stellen de bronnen dat alle bijwerkingen wellicht in een zodanig groot pakket worden afgeleverd, dat ze niet uitsluiten dat er een volledig nieuwe game wordt uitgebracht. Ongetwijfeld zal die minder of zelfs niets kosten voor hen die Anthem nu al in hun bezit hebben. Het is echter ook nog mogelijk dat de updates komen in de vorm van seizoenen, zoals eerder gesteld werd en ook bij dit bericht niet uitgesloten wordt.

Naast de missiestructuur, de loot en de wereld gaan volgens het bericht ook quests, sociale aspecten en de moeilijkheidsprogressie op de schop. Bovenal lijkt ontwikkelaar BioWare veel aan de tekentafel te staan en staat eigenlijk alleen nog vast dat de wijzigingen vergaand zullen zijn, maar niet wat ze precies zullen zijn. De ontwikkeling ligt in handen van zowel BioWare Edmonton, dat de base game ontwikkelde, als BioWare Austin, dat de game-as-a-service-ontwikkeling na de release op zich zou nemen.

Anthem zou niet de eerste game zijn die na een slechte start toch de boel weet recht te trekken. No Man's Sky is een ander voorbeeld van een game die volgens velen teleurstelde ten tijde van de release, maar die toch een schare fans heeft weten te verzamelen over een periode van drie jaar, waarin de maker verschillende grote updates voor het spel uitbracht.

Anthem kwam in februari uit voor de PS4, Xbox One en Windows. De game kreeg veel kritiek over zich heen wegens technische problemen, systemen die matig werken, ongeïnspireerde quests en oninteressante dialogen, hoewel veel reviewers ook van mening waren dat het spel potentie had. Sinds de release is de hoofdproducent van de game vertrokken en bracht Kotaku ook een uitgebreid stuk uit waarin het de problematische ontwikkelingsperiode van Anthem belicht.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

16-11-2019 • 13:46

107 Linkedin

Reacties (107)

107
103
30
5
0
56
Wijzig sortering
Het ging ook al fout met Mass Effect: Andromeda. Die hadden ze moeten reviseren. Sterker nog, na een paar patches zijn ze gewoon gestopt, geen DLC's, niets! Ik ben blij dat ik Anthem niet gekocht heb en dat gaat niet meer gebeuren ook.
Het gaat bij Bioware al een tijdje mis. Dragon Age 3 vond ik al op het randje, de open world voelde daar al snel erg leeg en saai en. Als je eenmaal de open world ging negeren (want saai) bleek het spel zelf verder best wel kort te zijn. De main story had verder wel wat interessante missies waardoor het zeker vermakelijk was, maar verder voelde dat spel al als een stap terug op de voorgangers.

Daarna ME:A, dat spel had zo veel problemen tijdens de launch. Weer voegde de open world aspecten niet heel veel toe. Vaak weer redelijk lege zones met saaie side quests. De combat was wel heel leuk, vooral daardoor heb ik mij er zeker mee vermaakt.

En dan Anthem, na ME:A direct een tweede trainwreck tijdens de launch. Alleen de combat red het spel nog een beetje, net zoals dat bij ME:A ook een sterk punt was.

De "Bioware Magic" is overduidelijk opverbruikt. Open world vind ik bij hun single player spellen tot nu toe in ieder geval weinig toevoegen en op rpg en story gebied zijn hun spellen zwaar achteruit gegaan. Erg jammer, maar gelukkig zijn er op die gebieden nog veel andere goede studios.
Interessant. Ik heb Anthem zelf niet gespeeld (ik weiger uit principe geld te geven aan EA, sorry), maar ik lees juist opvallend vaak dat de combat juist niet al te best is. Weinig afwisseling, extreem lage cooldown op je abilities, waardoor de impact er van maar marginaal is en de vijanden zouden extreme bullet sponges zijn. Wat maakt de combat in jouw ogen dan juist de moeite wél waard, als ik mag vragen?
De bullet sponges was van wat ik begreep vooral in de endgame een issue, ik was al afgehaakt voor ik echt zo ver in de endgame kwam (vooral de story gespeeld), dus dat nam ik dan niet mee. Ik vond zelf de mobility in de combat en het combo systeem erg fijn spelen. Het vaak kunnen gebruiken van de abilities vond ik juist wel fijn. In bijvoorbeeld The Division 2 vind ik de cooldowns veel te groot, waardoor je vooral met je guns loopt te schieten en de leuke powers heel weinig kan gebruiken.

Ik verwacht wel dat het in de endgame uiteindelijk gaat tegenvallen gezien het bullet sponge probleem van de vijanden.
De "Bioware Magic" is overduidelijk opverbruikt. Open world vind ik bij hun single player spellen tot nu toe in ieder geval weinig toevoegen en op rpg en story gebied zijn hun spellen zwaar achteruit gegaan. Erg jammer, maar gelukkig zijn er op die gebieden nog veel andere goede studios.
Ik heb zelf het idee dat dat komt omdat EA nu behoorlijk meer eisen heeft. Bij Dragon Age: Origins en Awakening kregen ze nog veel vrijheid, maar EA is langzamerhand meer werk gaan eisen in een zelfde/kortere periode, en het liefst ook nog eens voor minder centjes.
Ik heb het idee dat dat gewoon te laat is. Er was zo'n gigantsiche hype voor dit spel, waarbij fans echt teleurgesteld werden uiteindelijk. Dat je dan terug komt met een Anthem 2.0 gaat echt niet helpen. De naam heeft gewoon al schade opgelopen.

En ja, uiteindelijk zullen er altijd nog mensen dit gaan spelen. Indien positief bevonden dan zullen er door recensies wel meer gaan spelen. Maar je staat hier gewoon al 0-1 achter.
Anthem zou niet de eerste game zijn die na een slechte start toch de boel weet recht te trekken. No Man's Sky is een ander voorbeeld van een game die volgens velen teleurstelde ten tijde van de release, maar dat toch een schare fans heeft weten te verzamelen over een periode van drie jaar, waarin de maker meerdere grote updates voor het spel uitbracht.
Tsja, maar de playerbase is (gokje) een stuk kleiner dan wanneer het gelijk goed werd uitgebracht.

Bovenstaande zijn mijn verwachtingen en mijn mening, maar als we gaan kijken naar feiten binnen ontwikkelaars tegenwoordig, dan hoop ik ergens gewoon dat ze er een keer van leren.
Release niet zomaar een nieuw spel als het niet af is. Ik snap dat er een financiele reden achter zit, maar als je daarna een negatieve shtstorm over je heen krijgt voor het verpesten van je spel en je spelers blij maken met een dooie mus, dan heb je gewoon gefaald. Dat gebeurd helaas steeds meer en meer. Op het toppunt dat een spel eigenlijk nog niet af is maar er wel al micro-transacties in zitten. Dan ben je op de verkeerde manier aan het ontwikkelen.
Gaat zeker wel helpen. kijk maar naar no man's sky. Ook een enorme teleurstelling op Launch , en met Next doen ze het qua spelers aantallen beter dan ooit.
NMS is gemaakt door een team van 15 man (Hello Games) en leunt vooral op procedural content en systemen, niet zozeer op 'content'.

Anthem is gemaakt door een team van ~800 man en leunt vooral op voorgemaakte content en assets, en veel minder op systemen.

Zéééééér groot verschil.
No man's sky heeft vooral dingen toegevoegd, nadat de base game erg magertjes was met wat je allemaal kon doen.

Bij Anthem zal de halve game op de kop moet worden gegooid als er wat van willen maken. Vraag me af of het de energie allemaal wel waard is.
Wat ik persoonlijk best jammer vind want het was nou vooral die base game in NMS die ik zo vervelend vond. Dat eindeloos minen om dingen te vullen zodat je verder kon minen. Dat is enigzins aangepakt dmv quality of life veranderingen maar niet echt op de schop gegaan. Daar loopt Anthem ook best wel tegen een probleem aan denk ik. Het is ook verkocht als live service met "jaren support". Dan kan je niet zeggen joh, we beginnen gewoon opnieuw met een sequel en gaan daar de systemen ombouwen naar nieuwe inzichten.
De grootste kritiek op Anthem was hoe de game gemaakt leek te zijn door managers van EA. Inplaats van content van hoge kwaliteit, was het kill 20 van dit soort enemies, zoek 4 planten daar. Terwijl het publieke van deze games graag die hoge kwaliteit raids van Destiny wilt hebben. Ook de post launch content was mager, dat was vooral op bepaalde plekken op de map events waarbij je een paar waves aan enemies moest killen en toen hield het weer op.
Dus soortgelijke raids zouden nog zonder al te veel moeite toegevoegd kunnen worden, maar daar is het denk ik voor de meeste spelers ook al een beetje te laat voor?
Er werd verwacht dat de post launch 'cataclysm' dit zouden worden (zo werd het geteased in de begin van de game), maar het was eigenlijk meer een nieuwe skin over de world map.

Ook al zou die raid worden toegevoegd, dan heb je dus als nog een matige game met een nieuwe raid, daarnaast liep bioware al meteen achter op de roadmap, dus moet er niet aan denken hoe lang het duurt voordat ze een goeie raid in elkaar hebben gezet. Daarnaast kan ik me niet voorstellen dat er nog veel mensen zijn die er op zitten te wachten.
Men neemt No Man's Sky vaak aan als voorbeeld; dat is ook een game die ik in 2016 vrij snel links heb laten liggen voor betere games.

Kan inderdaad zijn dat vandaag de dag de game in een stuk betere toestand is, hij heeft gewoon een goed punt dat veel van de initiele gamers geen jaar gaan wachten om je een 2e kans te geven. Die zijn door naar iets nieuws, iets beters en hebben de tijd niet meer.

Zeker zijn er wel gamers die terugkomen maar die groep is veel kleiner dan als er een goede launch werd gedaan.

Te veel pre-alpha kwaliteit verkocht als full price games laatste jaren..

veel gamers hebben gelukkig geleerd een weekje of 2 te wachten of een nieuwe game "echt is wat verkocht wordt".
Anoniem: 572813
@hawke8416 november 2019 16:59
Dat blijkt niet echt te kloppen. Zie https://steamcharts.com/app/275850. No Man’s Sky had 2 jaar na de release (door de enorme updates) pieken van bijna 50% van het aantal spelers als bij release. Na 3 jaar 30%. De meeste games die goed begonnen zouden daar waarschijnlijk heel trots op zijn. Ook als je naar GTA V kijkt: met de vele updates stonden ze na in ieder geval 5 jaar nog vaak in de top 10 best verkochte games. Minecraft, wat ook updates krijgt en al 8 jaar bestaat, zou nog 112 miljoen spelers per maand trekken.
Tegenwoordig krijgen streamers bij vrijwel alle games een paar dagen vantevoren al toegang tot het spel.

Dit was bij NMS ook, dus het overgrootte gedeelte van de gamers had allang door dat het spel ruk was, voordat ze zelf geld uit hoefden te geven. Heel m'n vriendengroep zag er ook vanaf na gewoon gezien te hebben dat het een skelet van een spel was.

Dus ja, ik vind het logisch dat NMS het na 2 jaar al beter doet dan op dag 1, want dag 1 was eigenlijk helemaal geen dag 1. Dat was al een aantal dagen nadat het spel geflopt was en er dus al een grote exodus geweest was.


Verkeerde spel.

[Reactie gewijzigd door Seditiar op 17 november 2019 10:31]

Niemand had toegang tot NMS voor de release. Hoe kom je daarbij?

Er was 1 iemand die per ongeluk een exemplaar enkele dagen van tevoren kreeg, en die werd nogal geflamed vanwege zijn negatieve ervaringen. Hij heeft geen videos of screenshots gemaakt. Was nogal een dingetje op Reddit.
Op de een of andere manier haalde ik de launch van SoT en NMS door elkaar, mijn excuses.
Right; ik zeg toch ook niet dat NMS het slecht doet. Ik bedoel dat ze veel meer gamers zouden hebben als het from-the-go was wat beloofd was.

Maar ik kan je geen stats gooien van een niet gerealiseerde tijdslijn. ;) Maar zeker weten dat ze meer succes hadden gehad.
Ik probeer over de brug te krijgen dat games die op release day goed zijn, het beter doen.

Is dat zo "glazen bol"?
Anoniem: 572813
@hawke8418 november 2019 02:15
Jep, want je kunt het niet hard maken. Je kunt, net als ik, alleen maar aannames doen. Wie zegt dat alle berichtgeving dat het niet aan de verwachtingen voldeed en de daaropvolgende berichtgeving over hoe veel ze het verbeterden niet juist positieve invloed had? Niet dat dit nog echt met Anthem te maken heeft, maar No Man’s Sky komt van een klein bedrijf met vrij weinig marketing budget, dus alle berichtgeving is een enorm deel van hun bekendheid. Als het meteen positief was geweest was de berichtgeving misschien 2 dagen na release geëindigd. Wie weet wat dan het verkoop resultaat was geweest. Bij Anthem hetzelfde: als dadelijk berichten komen dat het goed is geworden zal ik en velen er interesse in hebben, maar vlak na release wist ik niet of het goed of slecht was en had ik ook geen interesse, al was het maar omdat ik net Destiny 2 had gespeeld. En ik heb zo’n vermoeden dat Anthems marketing budget veel groter was. In beide gevallen blijft de aandacht aanwezig omdat het slecht begon, terwijl een spel dat vanaf dag één goed is na dag één vaak niet meer nieuwswaardig is.
Vaak kopen veel mensen de game pas als deze in de ballenbak ligt voor een tientje. Als tegen die tijd de game wel af is kan de spelersbase nog steeds behoorlijk worden
Anoniem: 572813
@sygys18 november 2019 02:06
Oke, los van de prijs (die in euro of dollar overigens nooit onder de 20 was) is dat precies mijn punt.
NMS is ook het enige spel ooit wat het gelukt is om een soort wederopstanding voor elkaar te krijgen.

Het feit dat er werkelijk maar 1 spel ooit geslaagd is dat te doen zegt genoeg over de slagingskansen van een anthem lijkt me.

En nms was origineel genoeg dat mensen daadwerkelijk hoopten ooit een goede game te krijgen. Bij anthem is het een hele grote /care.
R6S en FF14 zijn andere voorbeelden. Verder wel gelijk hoor ;)
Het blijft afwachten, er is geen enkele zekerheid dat Anthem de beroerde launch ooit te boven kan komen. Misschien wel, misschien niet.
Mja, maar gaat EA zo'n spel op eigen kosten fixen? No Mans Sky heeft zich teruggevochten door hard werk en weinig extra kosten voor de spelers (alleen veel geduld nodig). Maar EA? "Anthem Next" wordt "Anthem 2" en je mag er weer 4 tientjes voor neer gaan tellen. 6 als je slim genoeg was om Anthem zelf niet te kopen. Nee, ik heb 0,0 vertrouwen in wat er uit die studio komt.
Totdat het tegendeel bewezen is, is dit plan niet eens de naam "next" waardig.
Je moet wel even meenemen dat de metrieken nu verwateren door alle abonnementen die partijen als Origin/Ubisoft etc. aanbieden. Als je zo een proef abonnement hebt en een game download kan men het rapporteren als sale. Ook zie ik steeds vaker dat men games meelevert bij hardware (Nvidia, Intel en AMD) Zo is bijvoorbeeld Ghost Recon Wildlands ook gerapporteerd als een bestseller terwijl de game nagenoeg dood was ten tijde van die rapportages maar men de sales wel gebruikt als een selling point voor de vervolger van die game.
Dat is erg verraderlijk inderdaad. Er is vast een betere metric te bedenken ergens in de geest van playtime per activated license ofzo. Ik snap namelijk wel dat ze die "meegeleverde" keys wel meetellen in de verkopen, al is dat dan via een deal met een groter volume en staffelkortingen gegaan.
Op zich wel eens maar ik denk dat playtime per actived license niet zozeer een metriek is voor inkomsten maar meer voor gebruik.
Nog steeds een teleurstelling, wat een aanfluiting.
Dan ben je wel een van de weinigen die dat vind. Inmiddels heeft de dev alle beloftes netjes nagekomen en hebben ze de game ongekend goede support gegeven. Ze verdienen daar echt een dikke pluim voor.
Tenzij ik me vergis hebben we geen kans om ons aan te sluiten bij een faction van de drie grote uit het begin, zijn er geen wingmen en kunnen we niet helpen de strijd om controle van een zonnestelsel te beslechten.
Ik ben het met je eens dat ze echt een hele hoop goed hebben gedaan aan het spel maar, net als met Anthem, verkocht men aan ons meer een visie dan een realiteit en naar mijn idee is die visie in beide gevallen nog niet volledig waargemaakt.
Dan heb je het interview met Murray niet gezien ben ik bang, het is nog steeds geen seemless multiplayer.
Dan ben je wel een van de weinigen die dat vind. Inmiddels heeft de dev alle beloftes netjes nagekomen en hebben ze de game ongekend goede support gegeven. Ze verdienen daar echt een dikke pluim voor.
Nee dat vinden de meeste, weinig mensen spellen het nog, en dat is HEEL duidelijk als je de YouTube reviews en game reviews leest en kijkt, nee het gaat heel slecht met Anthem, en dat weet iedereen, behalve jij blijkbaar, en veel hebben ze geen eens meer waar gemaakt, wat ze zouden doen, je kan Anthem nu gratis of voor maar €5,- kopen, nee sorry Anthem is een flop.

https://www.youtube.com/watch?v=U85WHJ2-GfA

https://www.youtube.com/watch?v=3y5FrgpOYT0

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 16 november 2019 19:14]

Volgens mij heeft Visgek82 het over NMS.
Ik heb het over No man's sky.. Niet over Anthem.

Wellicht moet je volgende keer mijn posts wat beter lezen :)
Weet niet welk spel jij speelt, maar zo belachelijk veel verbeterd is er ook weer niet. Spel is super snel uitgespeeld en veel te ongelofelijk grindy. Gelukkig maakt dat laatste alleen uit als het spel moeilijk voor je is. Maar nog steeds lomp, alle creatieve dingen werken echt voor geen meter in dat spel nog steeds.

Multiplayer is en blijft traag en buggy en verreweg van seamless.

[Reactie gewijzigd door Seditiar op 17 november 2019 09:36]

Misschien komt dat ook dat die nu nog maar 2 tientjes is. Hij was de launch prijs niet waard namelijk
The witcher 3 kuch kuch
FFXIV was eerst ook echt net niks en kijk eens hoe goed dat is geworden na de revisie.
Jah, maar bij FFXIV 1.0 zijn ze echt door het stof gegaan. Binnen een paar maanden was de knoop al door gehakt dat dit gewoon onacceptabel was en een dual development opgezet. Square Enix heeft dus de ontwikkeling van FFXIV 1.0 bij gehouden terwijl ze op de achtergrond in 2 jaar tijd doodleuk 2.0 uit de grond hebben gestampt. En dat was echt alles op alles zetten, Yoshi P heeft in een interview later aangegeven dat het absoluut niet raadzaam is om te doen wij zij hebben gedaan. Zal mij ook niet verbazen dat voor menig werknemer die periode absoluut niet leuk was.

Ik zie EA niet alles op alles zetten voor Anthem.

[Reactie gewijzigd door sHELL op 16 november 2019 15:32]

tuurlijk niet, tis EA... waarom zou je hier nog geld in stoppen als je met het voetbal spel van vorig jaar "het nieuwe seizoen" al die voetbal matties kan pakken met microtransactions.
Eerlijk is eerlijk, ik ga weer een kijkje nemen met een revamp. Het was een puike game, leuk om te spelen, maar de herhaling sloeg snel toe, de content was ronduit karig en itemization/customization schoot ernstig te kort. Daarnaast was de performance ruk voor velen.

Als ze dat weten te fixen zie ik geen reden om de game niet weer eens op te starten.

[Reactie gewijzigd door Luke Skyballer op 16 november 2019 14:57]

leuk om te spelen, maar de herhaling sloeg snel toe, de content was ronduit karig en itemization/customization schoot ernstig te kort. Daarnaast was de performance ruk voor velen.
Wat is die rest dan dat je het nog puik kunt noemen?
Gameplay is echt zalig, skills en itemization hebben potentie als het wat uitgebreider was. Evenals de dungeons en bazen, erg tof maar zonder fatsoenlijke rewards en met zo'n klein aanbod en ook nog kort qua lengte, dan ben je er snel doorheen. En dan word het dezelfde content grinden, maar waarvoor.

De potentie is gigantisch echter.

[Reactie gewijzigd door Luke Skyballer op 17 november 2019 00:25]

Ik heb het idee dat dat gewoon te laat is. Er was zo'n gigantsiche hype voor dit spel, waarbij fans echt teleurgesteld werden uiteindelijk. Dat je dan terug komt met een Anthem 2.0 gaat echt niet helpen. De naam heeft gewoon al schade opgelopen.
Sorry, maar die fans is wat er mis is met de game industrie! Blinde volgers van een studio die elk ding wat ze maken als goud behandelen totdat het echt zo erg is dat ze zichzelf niet meer voor de gek kunnen houden...

Als ze een goede Anthem 2.0 weten te maken, die ik leuk zou vinden, zou dat voor mij een reden zijn om het te kopen. Het free weekend waarin ik de originele release heb gespeeld was ik niet bepaald van onder de indruk...

Daarnaast kan een spel prima terugkomen van een niet populaire release, het zal alleen veel meer moeite kosten dan een initieel goede release. En dat is alleen maar goed voor alle potentiële spelers, want die krijgen er een veel betere game door (hopen we dan).
Ik vindt de naam Anthem zowieso raar voor een game. Spreekt ook niet zo lekker uit. Een anthem is een muziekstuk, meestal het volkslied van een land, wat heeft dat met de game te maken?? (Heb het zelf niet gespeeld). Klinkt in ieder geval niet zo cool als een Quake, Duke Nukem of DOOM!!!! :+

Ik vindt het ook jammer dat het zo is gegaan, we verloren al Mass Effect omdat die door een nieuw (onervaren?) team werd gemaakt terwijl die van ME aan Anthem werd gezet, dus had ik goeie hoop voor die game. Valse hoop dus... Ik hoop dat de reboot de boel weer goed maakt. Een soort No Man's Sky dus, die schijnt nu wel eindelijk goed te zijn.
Rainbow six siege had een matige start maar is de afgelopen 4 jaar uitgegroeid naar een enorme playerbase, vele pittige memes, en een groot financieel succes voor Ubisoft. Dus het kan zeker wel :)
Als ze Anthem 2.0 uitbrengen en hij kost inderdaad niks voor de spelers die Anthem al hebben gekocht dan bestaat er wel een kans dat het weer opbloeit. IK heb het toen gekocht op de PS4 toen het heel goedkoop werd aangeboden, ik had eens gehoord dat het een vet spel zou worden dus dacht waarom niet. Ik snap wel dat mensen teleurgesteld waren over het spel maar ik heb me er best wel mee vermaakt. Ik denk dat als er een gratis patch uitkomt die het hele spel veranderd mensen toch zoiets hebben van 'het is al betaald , even kijken kan geen kwaad' en als het dan echt leuk is waarom zou je dan niet spelen?.

Ik ga het dan zeker downloaden en checken, dat spel heb op zich wel wat, het mist alleen ook iets :P
als ze goed luisteren naar alle kritiek en het als nog maken zoals het toen bedoeld was kan het volgens mij echt wel een knaller worden . Het vliegen in die pakken is wel cool en de wereld ziet er mooi uit maar is levenloos. Ben wel benieuwd hoe het gaat worden eigenlijk, maar ik ga er niet nog een keer voor betalen.
We hebben dus een vrij prijzige alpha build gespeeld ;)

Anthem vanaf dag 1 gespeeld en ik moet bekennen dat ik het best vermakelijk vond. Het vliegen was goed gedaan, maar er was zoveel niet goed uitgewerkt en alles was helaas redelijk oppervlakkig. Ik ben toch wel nieuwsgierig naar de '2.0'.

Denk dat grootste hobbel de engine (Frostbite) blijft, misschien toch eens Decima gaan gebruiken ;-)
We hebben dus een vrij prijzige alpha build gespeeld ;)
Dat was niet nodig, ze hadden een 'free weekend', daar was niets prijzigs aan. Nee, het is alleen maar prijzig geweest voor de lemmings die het hebben gepreordered en niet hebben gewacht op verschillende goede reviews. Mijn medelijden heb je dan niet.

@Groningerkoek Geen idee meer wanneer het exact is geweest, maar je kon gratis spelen/proberen.

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 16 november 2019 15:21]

ga je nou echt de spelers lemmings noemen en de schuld niet bij bioware / EA plaatsen voor het releasen voor ondermaatse kwaliteit?

Victim blame much?
ga je nou echt de spelers lemmings noemen en de schuld niet bij bioware / EA plaatsen voor het releasen voor ondermaatse kwaliteit?
Ja, dat ga ik echt. Hoe dom ga je wezen als je iets blind koopt en puur kijkt naar voorbijgegane glorie? Dit is niet meer 1986 waarbij je geen onafhankelijke reviews heb. Als je even wacht dan zijn er zat reviews en verschillende playthroughs om een oordeel te kunnen vellen. Als je het free weekend had gespeeld voor release dan was je bagger alarmbel al afgegaan...

Maar nee, miljoenen lemmings moeste zo nodig preorderen en dan klagen dat het slecht is. Het is niet alsof dit de eerste keer is dat een spel dat men preordered bagger is, je zou zelfs kunnen stellen dat het merendeel dat preordered bagger is achteraf.

Bioware/EA hebben je alleen de mogelijkheid gegeven om iets stupide te doen, er zelf intrappen heb je toch echt zelf gedaan. Ik heb ook weinig medelijden met rokers, er staat immers al een eeuwigheid op dat roken dodelijk is. En 'victim' is een slachtoffer, iets waar ze zelf niet voor hebben gekozen.

@Ivolve Ik zit me af te vragen, is dit het eerste spelletje wat jullie kopen? Is dit het eerste bagger spel of bugfest wat jullie zien? Dit is niet nieuw, waarom blijven mensen erin trappen?

Sigaretten, daarom zeg ik bijna. Er staan al waarschuwingen op de verpakking sinds 1982, dus ik heb enigszins medelijden met de mensen die voor 1982 verslaafd zijn geraakt. Maar ik weet uit mijn omgeving dat menig zware rook verslaafde ermee gestopt is, zelfs voor die tijd. En er is een heel groot verschil tussen het slachtoffer 'spelen' en een producent 'ontslaan' van alle verantwoordelijkheid. Maar dergelijke bedrijven werken maar op 1 ding, geld. Dus de enige reden dat ze veranderen is ze geen geld geven voor de dingen die ze niet goed doen, in het geval van computerspelletjes is geen producten sight-unseen aanschaffen.

Sidenote: Ik ben 43 en heb zelfs nog nooit geprobeerd om te roken, tegenwoordig is dat minder vreemd dan 20 jaar geleden. Maar er zijn zat mensen die er nooit aan zijn begonnen. En het is niet alsof ik immuun ben voor verslafing, integendeel zelfs, maar nooit beginnen aan alcohol, sigaretten of drugs voorkomt een hele hoop.

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 17 november 2019 15:07]

Ik heb zelf ook (op de vervelende manier) geleerd nooit meer iets te pre-orderen maar, ik vind jouw standpunt dan weer te ver gaan.

Je gaat er vanuit dat een (gerespecteerde) uitgever een goed product aflevert. Sterker nog ik denk dat ze dat zelf liever ook hadden willen doen, alleen is het niet gelukt. Als het moeizaam gaat in zo'n ontwikkelteam kom je al uitgever ook in een lastige situatie want uiteindelijk moet er wel geld verdiend worden. Begrijp me niet verkeerd, ik probeer het van beide kanten goed te praten maar vind jou hier ook te hard in.

Minder coulant ben ik over jouw standpunt over roken, dat slaat echt helemaal nergens op. Nicotine is een van de meest verslavende stoffen ter wereld. Fabrikanten deden en doen er alles aan om mensen aan het roken te krijgen. En vervolgens ontsla jij ze van alle verantwoordelijkheid hiervan omdat ze op het pakje zetten dat het dodelijk is. Zo makkelijk komen ze er bij mij niet van af.
Er zijn zat games waar het negatieve reviews regende die ik heel lang gespeeld heb. Daarnaast preorder ik een hoop games waarvan het maar de vraag is of het wat wordt. En dat scheelt me een hoop geld. Want in preorder betaal ik vaak maar een fractie van de volle mep. ARK heeft doorlopend slechte reviews omdat het zo'n zwaar spel is. Daar heb ik al 1000+ uur in zitten en dat heeft me nog geen 30 euro gekost. Deze lemming speelt lekker verder zonder zich wat aan te trekken van lui die andere in hokjes proberen te douwen.
Als je even wacht na uitkomst is het nog veel goedkoper! Heeft voor negen euro op steam gestaan, zie ik op Is There Any Deal.
Ik speel ook zat games waar een hoop kritiek over is. Ik verwacht dan ook niet dat mensen puur naar de cijfertjes kijken, maar tenminste weten waaraan ze beginnen. Nu koopt men maar wat en gaat zitten jammeren dat het slecht is en het geld niet waard...

Preorderen geeft over het algemeen 10-20% korting, het woordt fractie heeft geen exacte definitie, maar doen vermoeden dat je maar een klein deel van de prijs betaald.

Het specifieke voorbeeld van ARK is ook nog eens een heel slechte, voordat je deze kon 'preorderen' heeft deze heel lang in Early Access en daar wordt vaak een lage prijs voor betaald. Dat is niet hetzelfde als preorderen! En je kan prima playthroughs kijken en reviews lezen een dag nadat de Early Access live ging half 2015... Daarnaast was de laaste EU Steam price voor ARK €8,95, als je het kocht in een ander land, zo laag als €2,25 en nu kan je een key krijgen voor €4,92.

€30 is nog steeds veel geld als het merendeel van de games dat geld niet waard is...

@Seth_Chaos Maar dat zijn onkosten (en frustraties) die niet hoeven. Geld dat aan andere hobbies uitgegeven had kunnen worden...

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 17 november 2019 18:11]

Het is maar net hoe je het relativeerd. De uren die ik per jaar game tegenover het bedrag dat ik kwijt ben voor die games en apparatuur, is peanuts vergeleken met andere hobbies.
Het is volgens mij helemaal niet zo dat wij het fundamenteel met elkaar oneens zijn (over de game dan..). Het is meer het gebrek aan nuance wat me stoort. Er zullen altijd mensen zijn die pre order en. Soms is het door naïviteit, soms door geloof in de goedheid of wellicht door de marketing. Dan hoef je die mensen niet meteen een domme lemming te noemen. Van de andere kant zal het ook altijd zo zijn dat er games worden uitgegeven die nog niet af (genoeg) zijn, ook al zou niemand meer pre orderen! Zo'n beslissing zal bij een uitgever namelijk ook niet makkelijk worden gemaakt. Het is voor hun ook niet fijn dat het product waar ze jaren tijd en miljoenen euro's in geïnvesteerd hebben afgebrand wordt in de media.

Over het roken denk ik echt dat je nog even je huiswerk moet doen. Volgens jouw redenering kunnen we ook iedere game helemaal vol met lootboxes stouwen. Dan zetten we wel bij het opstarten een grote waarschuwing in beeld dat je niet teveel geld uit moet geven aan (onzinnige) items en dan is het eigen verantwoordelijkheid...

Nee mensen roken niet omdat ze niet begrijpen dat het slecht voor ze is. Mensen roken simpelweg omdat ze verslaafd zijn. Dat is deels eigen verantwoordelijkheid maar ook deels ingegeven door een groot aantal externe sociaal economische factoren.

[Reactie gewijzigd door Ivolve op 17 november 2019 17:43]

Ik zeg niet dat het niet voorkomt, ook ik heb in mijn leven games gepreordered, dat probeer ik af te leren, maar dat maakt de actie er niet minder dom door. Qua video games ben ik eigenlijk gestopt na de laatste SC2 uitbreiding. Wat ik eigenlijk nog wel doe is elke Warhammer Total War DLC preorderen. Heel fout vanuit een gamers perspectief, niet zo vreemd vanuit een verzamelaars perspectief. Ik zal het als een 30 jaar Warhammer fan dan sowieso aanschaffen (wat ik trouwens echt niet (meer) doe met alles Warhammer, I'm not made of money!), maar ga daarna ook niet online janken dat het zo vreselijk slecht is. Hoogstens een waarschuwing wat er mis mee is.

En dan kickstarter... Tsja... Video games doe ik gewoon niet meer via KS. Maar iets te veel bordspellen met miniaturen doe ik nog steeds. Wel een groot verschil tussen bordspellen en videospellen is het verschil dat ik zelf regels kan aanpassen en dat eigenlijk niet kan in een videospel.

Het verschil hier is dat men eerst iets blind koopt, geen onderzoek heeft gedaan en dan gaat zitten janken.

Iemand is voor de rest ooit een keer begonnen met roken, we weten allemaal dat het slecht is, dus waarom eraan beginnen? Om er bij te horen, om stoer te zijn, etc. Ga dan maar op de doornen zitten met je asbak adem... *grins evily*

Games vol lootboxes heb ik weinig issue mee, Heroes of the Storm en Overwatch werken er prima mee naar mijn mening. Het issue is kids, die mogen ook geen sigaretten of drank kopen, geen krasloten, geen casino, etc. En ja, er zijn zat mensen die niet om kunnen gaan met bepaalde aspecten van de maatschappij, er zijn mensen verslaafd aan sex, wil je dan sex verbieden? Persoonlijk ben ik erg voor zelf verantwoording, echter dan zit je als een van de weinigen tussen een berg junkies (drugs, sigaretten, alcohol, gokken, gamen, sex, shoenen, etc.) en dat is geen fijne samenleving. Vandaar dat ik daar graag regels voor zie die de impact beperken.

Een verbod voor roken zou imho wel mogen, maar net als met drugs, is mogelijk het criminaliseren van roken een slecht idee. Maar aan de andere kant zouden de enorme hoeveelheden gezondheidsissues wel minder worden als het minder beschikbaar is.
Als jij fan bent van wat een studio of uitgever uitbrengt en het geeft je plezier om blind een game te kopen, hoezo ben je dan een lemming? Wat een naar woord voor wat je probeert te zeggen. Je doet alsof die fans hersenloos en dom zijn. Ik doe geen pre orders dus mij heb je er niet mee, maar het getuigt voor mij alleen maar van liefde voor de hobby gamen wanneer je pre ordert, en het is toch mooi dat er mensen zijn die in deze tijd nog enthousiasme hebben voor een game. En jij lijkt ofwel verbitterd ofwel een beperkt inlevingsvermogen te hebben wat dat betreft, met alle respect.

Wat ik dan weer wél begrijp is de kritiek op het preorderen van Bioware games, die lijken echt stuurloos de laatste jaren en die zijn mij ook kwijtgeraakt.
Beide zijn geen victim. Beide hebben dit bewust gedaan.
Mensen kopen bewust en expres een ondermaats product? Lijkt me niet.
Ja, als alle Lemmings dit soort spellen blijft kopen, zullen uitgevers ze onaf blijven uitgeven. Ik heb er dus last van dat anderen deze grote titels telkens blind kopen, kap daar eens mee.

Ja, het is ook irritant van de grote uitgevers. En dan? Wat verandert er dan als mensen de spellen blijven kopen?
Het vervelende is dat de games vaak als groot aan geprijsd worden en dat je er bij levelcap past achterkomt dat er te weinig content is. Dan ben je weken verder. Dat blijkt ook niet altijd uit reviews bij launch.

Het bladgoud valt dan pas een paar weken / maanden na release van de drol af en dan heeft de publisher al 80% van de omzet binnen.

En van dat marktmodel krijg je de hele game industry moeilijk af. Poep oppoetsen en verkopen als goud en op naar de volgende release
Bedoel je dat free weekend in Februari?
Even op je Edit reageren, dat moet dan wel het weekend voor de release zijn geweest, toen konden we een demo proberen. Kregen we een oude versie met talloze bugs en missende features voorgeschoteld die echt bagger slecht was. Dat heeft ze toen al veel spelers gekost.
Het primaire probleem zat hem voor mij niet in de engine maar in de content. De dungeon was best aardig maar na de 10e keer had je hem echt wel gezien. Hadden ze met 10 ipv 3 dungeons gelanceerd dan was het een ander verhaal geweest.

Het gear systeem was ook niet echt tof. Hoe hoger je level des te beter je gear werd. Je hoefde dus geen uitdagende content te doen om blauwe in plaats van groene gear te krijgen, alleen XP grinden was vereist.
Die engine doet het prima in andere games, en zag er prachtig uit. In principe liep het prima bij mij, maar door een defecte voeding (die inmiddels vervangen is) had ik een hoop crashes. Ik kan dus niet goed oordelen over de daadwerkelijke performance, maar veel mensen hadden er wel problemen mee.
Dat zegt eerder iets over de developers bij bioware dan de engine, als die elders wel goed werkt.
Hm ik heb echt geen flauw idee van game development zie ik al wel. Speelde heerlijk verder, had er niet zo'n erg in. Bij ME:Andromeda zag je het wel goed terug in vooral de characters, tegen zo'n mooie achtegrond zag dat er niet uit.
Battlefield doet dat wel weer prima ondanks dat het een MP shooter is, maar goed de engine komt ook van DICE af.
Je hebt altijd veel verschillende stemmen,

Ik werkte bij EA sports, en daar was het ook heel verdeeld, met enorme weerstand aan het begin,

Maarja toen het eenmaal werkte en de screenshots binnen kwamen waren mensen best tevreden.

Kijk als bioware nou een goede oude engine had... ok maar ze hadden dat eigk helemaal niet:

Verder was dragon age inquisition de eerste bioware game op FB en een van de eerste niet battlefield games dus ja dat loopt nooit zo soepel natuurlijk, flinke leercurve voor bioware en voor de engine developers die voor de eerste keer echt andere workflows tegenkomen.
Bioware had flink geïnvesteerd in de Unreal Engine en moest basically weer helemaal vanaf 0 beginnen met Frostbite, dome keuze. Dit zelfde probleem doet zich voor bij elke EA studio die de overstap moest maken naar Frostbite.

Maar met Anthem is meer mis dan alleen technisch vlak, Mass Effect was voornamelijk technisch vlak.

Frostbite is voornamelijk ontwikkeld op basis van FPS games.

Echter blijf ik hoop houden, bij ME:A waren de tech problemen best ok op gepakt en is het spel goed speelbaar en vermakelijk (well pas na een jaar ofzo, maar toch), ik heb anthem paar dagen geleden voor €10 gekocht en hoop op flink wat verbeteringen want het idee is toff.

[Reactie gewijzigd door Jonathan-458 op 16 november 2019 23:00]

MEA had wel meer dan alleen technische problemen hoor. Teveel om op te noemen.

Zoek maar eens de videos van Noah Gervais en Raycevick hierover op.
je bedoelt hoe de ontwikkeling ervan is verlopen, beperking engine en okeyish story?

Video vs ME?

Want nu is ME:A best goed te spelen, base story is een duidelijke warming up. character binding & story hadden door DLC flink meer toe kunnen voegen. Als het technisch op orde was en geen ruk animaties bij release had was hier waarschijnlijk gewoon DLC en een deel 2 van gekomen.

[Reactie gewijzigd door Jonathan-458 op 17 november 2019 13:45]

Mja, het is vooral een verzameling plotholes en gemiste kansen. :)

Die videos zijn analyses die het allemaal uitgebreid beschrijven.
Het spel was dan ook best wel een ongelofelijke ramp bij release. En de demo die we voor die tijd mochten proberen was simpelweg desastreus. Het idee had en heeft zeker potentie maar ik stap niet in games als ze al een jaar oud zijn en Anthem was gewoon zo slecht dat ik geen behoefte voel om het opnieuw een kans te geven.
Het concept bedenken van zo'n spel wereld moet al veel geld kosten. Dat het dan niet goed wordt afgeleverd (geen content en microtransactions) en dan maar als free to play model verder moet gaan met 'seizoenen' is in mijn optiek geen goede ontwikkeling in de games industrie.
Zijn de grote publishers nu zo geschrokken van de negatieve reacties rondom de microtransactions dat ze het maar over een andere boeg gooien? Het lijkt de laatste jaren wel alsof er eerst een verdienmodel wordt ontwikkeld en dat men dan pas kijkt naar de entertainmentwaarde van een product.
Waarom is 60 euro voor een game geen goed bedrag meer.
Maak eerst een goede base game en voeg dan 'goede' dlc toe om de ervaring te verrijken. Neem les van CD Projekt Red, goede base game en dan nog goede extra content voor een degelijk bedrag, niks mis mee.
Nou echt dit dus!

Maak gewoon een leuke (liefst single player) game die af is en verkoop die voor een bedrag dat je bij de verwachte verkoopaantallen winst maakt.

Eventueel wat betaalde dlc met echte inhoud erachteraan.

Alle games met een ander verdienmodel zijn gewoon opzettelijk minder leuk gemaakt om te spelen zodat mensen er geld in stoppen. Dat soort praktijken moet gewoon weggaan.

[Reactie gewijzigd door Vizzie op 16 november 2019 16:35]

De mijne heb ik na een week verkocht vanwege de problemen met het spel.
Ik heb het liggen en letterlijk nog niet aangeraakt.
Wordt het een gevalletje No Man's Sky?
Of een gevalletje Fable...
Ik las Arnhem, en was eigenlijk niet verbaasd.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee