Gerucht: EA beslist deze week of revisie van Anthem doorgaat

Electronic Arts beslist volgens een gerucht deze week over de toekomst van Anthem. De game kwam begin 2019 uit en flopte. Vorig jaar maakte BioWare bekend dat de studio met dertig man werkt aan een revisie. Dat team zou te klein zijn.

Drie bronnen zeggen tegen Bloomberg dat de top van EA deze week de nieuwste versie van 'Anthem Next' beoordeelt. Vervolgens zal er een beslissing gemaakt worden over de vervolgstappen. Er zijn twee opties: of het team dat aan de revisie werkt wordt uitgebreid, of het project wordt stopgezet.

Het team dat aan de verbeterde versie werkt, moet volgens de bronnen flink uitgebreid worden. Vorig jaar maakte BioWare bekend dat er dertig ontwikkelaars werken aan de revisie van Anthem. Dat team zou veel te klein zijn om de plannen waar te maken en zou op zijn minst moeten verdrievoudigen, zeggen anonieme bronnen die betrokken zijn bij het project.

Producent Christian Dailey had de leiding over het team dat aan de revisie van Anthem werkt, maar eind vorig jaar kreeg hij de rol van executive producer van de Dragon Age-games, na het vertrek van Casey Hudson. Daardoor is het onbekend wat de status is van de Anthem-revisie.

Het is niet duidelijk of EA verder wil investeren in een poging om de geflopte game alsnog te laten slagen. Aan Anthem is jarenlang gewerkt, maar de game werd negatief ontvangen vanwege technische problemen en inhoudelijke tekortkomingen. Het ontwikkelen duurde bijna zeven jaar, maar pas in de laatste achttien maanden begon de daadwerkelijke productie. Daarvoor werden er volgens BioWare-medewerkers steeds ingrijpende veranderingen gemaakt, die de ontwikkeling bemoeilijkten. Anthem-ontwikkelaars zeiden dat er sprake was van besluiteloosheid en wanbeheer.

Anthem

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

09-02-2021 • 09:08

59 Linkedin

Reacties (59)

59
59
27
4
0
30
Wijzig sortering
Als ik een voorspelling mag maken: de stekker gaat er uit. De reputatie van Anthem op dit moment is te slecht. We hopen waarschijnlijk allemaal op een turnaround zoals no man's sky, maar dat heeft een relatief klein team weten te bereiken. Nu stellen dat je tegen de 100 man voor wie weet hoe lang nodig hebt voor een product waarvan het nog de vraag is of het het gaat redden? Dat lijkt mij niet veelbelovend.

Als ze ermee stoppen zou het leuk zijn als ze de game vrijgeven aan de modder community om te kijken of die er nog wel wat van kunnen bakken :p

ps: destijds gelukkig wel een refund gekregen, dat was dan weer wel zo netjes.

[Reactie gewijzigd door Morkatog op 9 februari 2021 09:24]

Tja EA is natuurlijk ook bezig met een nieuwe mass effect en een remake van de oude. Daarnaast nog de dragon age game in ontwikkeling. Daar kunnen ze waarschijnlijk ook genoeg hulp bij gebruiken en ze kunnen zich PR wijs na Adromeda en Anthem niet echt meer een flop verantwoorden in dit genre. (Hoewel Anthem natuurlijk wel multiplayer was).

Ik denk dat ze ervoor kiezen om deze 30 mensen in te zetten bij de andere projecten. Als dit al een handjevol grote bugs kan voorkomen dan is dit volgens mij al winst.
De oude krijgen een remaster, geen remake.
Daar heb je gelijk in. Maar ook daar gaat heel veel werk inzitten.
Vooral bij de 1e, die enorm veel veranderingen met zich mee brengt, ik heb de game in ieder geval gepre-ordered op Steam icm het (bijna) gratis EA play trial- abonnement, waar ik 6 euro korting mee kreeg.
Ik las in een topic op reddit dat de game controller support heeft. Dit wordt heerlijk genieten vanaf de bank.
Ik denk ook dat ze 't killen, maar voornamelijk om de reden dat het voor EA nu niet meer mogelijk is op grote schaal geld mee te verdienen door microtransactions en in-game store.
Een enkele uitzondering daargelaten zijn alle games daarmee geinfesteerd en dit is hun belangrijkste verdienmodel (helaas)
Vooral dit ja. Uiteindelijk is het puur risico van verdere verliezen versus mogelijke financiële gewin, en dat ziet er gewoon niet goed uit voor Anthem.

Inmiddels is het 2 jaar sinds release, zal wel 3 jaar worden als er zogenaamd toch verder aan gewerkt wordt. Tegen die tijd moeten ze weer tegen een nieuwe waslijst aan games knokken voor een plekje op de markt, en ook nog eens de negatieve associatie die de doelgroep met het project heeft overwinnen. Daarnaast is Anthem intern ook berucht, en zou jij als dev gelukkig worden als je op een waarschijnlijk dood project met zoveel bagage wordt gezet?

Het is zeker mogelijk (No Man's Sky, Rainbow Six Siege), maar EA heeft zat bewezen studio's en succesvolle projecten/IPs die veel minder risicovol zijn om in te investeren.
Vrijgeven zal niet gebeuren, want het levert waarschijnlijk alsnog veel kritiek op dat het slecht is.
Daarnaast zit je met toekomstige rechten.
Ik voorspel dat met je mee. Ik had het idee dat ze al een tijdje met de re-release bezig waren en had einde dit jaar het resultaat verwacht. Nu ik lees dat ze nog moeten gaan beslissen of ze er überhaupt aan gaan beginnen lijkt elke hoop daarop vervlogen. Anthem gaat het putje van de vergeten games in.
Ik voorspel dat met je mee. Ik had het idee dat ze al een tijdje met de re-release bezig waren en had einde dit jaar het resultaat verwacht. Nu ik lees dat ze nog moeten gaan beslissen of ze er überhaupt aan gaan beginnen lijkt elke hoop daarop vervlogen. Anthem gaat het putje van de vergeten games in.
Erg spijtig :'( . Ik heb liever een nieuw concept game dan de zoveelste CoD, BF, etc. EA komt dan ook niet meer geloofwaardig over dat ze goede games kunnen uitbrengen imho.

Als ik EA was, zou ik de game Free2Play maken op ten duur (zoals Destiny 2). Of de game voor de komende jaren €30,- of zelfs meer, zoals Nintendo doet met Splatoon.
Dat weet ik nog zo net niet, ik vermoed dat de naam Anthem het putje ingaat.

Maar ik vermoed dat er toch best wat mensen bij EA zijn die zullen zeggen : Als we nu eens een naamsverandering en een asset-switch doen hebben we dan niet gewoon over 2 jaar een nieuwe game?
... dan lacht het internet Anthem 2.0 gewoon keihard uit. Maar gezien het herkauwen van EA Sports games zou het me niet verbazen.
Als ik een voorspelling mag maken: de stekker gaat er uit. De reputatie van Anthem op dit moment is te slecht. We hopen waarschijnlijk allemaal op een turnaround zoals no man's sky, maar dat heeft een relatief klein team weten te bereiken.
Het issue is echter veel groter dan alleen Anthem. Dat Anthem een slechte reputatie heeft is de schuld van EA zelf door het in die staat uit te geven. Normaal gesproken hoor je dat te fixen als producent. Als je na al die tijd alsnog de stekker eruit trekt heb je niet meer de slechte reputatie van Anthem, maar heb je als bedrijf de reputatie dat liever de stekker uit een game trekt dan de eigen gemaakte fouten te fixen. Zie wat dat doet bij een Google of een CD Project qua reputatie schade. EA heeft al geen goede reputatie onder veel gamers, die nog erger maken helpt niet.
Ik heb mijn popcorn alvast klaar voor alle spelers die er opeens achter komen dat al het geld en de tijd die ze in die GAAS hebben gestoken kwijt zijn.
Niet dat tijd imo een probleem is, als het goed is heb die tijd geïnvesteerd omdat je het leuk vond.
Behalve dat straks dus de stekkers ook uit de servers worden getrokken en je dus niets meer kan met de game zoals hij nu is, want je moet volgens mij altijd online zijn.
Dit kunnen ze natuurlijk makkelijk oplossen met een patch door het P2P te maken(als dit al niet gedaan). En alleen een lobby/matchmaker server te draaien. En dat is relatief weinig kosten voor EA/Bioware.
Nou, ik zie EA er nog wel voor aan om (grote delen van) het spel gewoon te gebruiken in een zogenaamd 'nieuwe IP' zodat de mensen die beloofd was dat ze Anthem Next gratis zouden krijgen als ze de originele Anthem gekocht hadden.
EA en dan een remake of redo gratis weg geven? Denk dat je de verkeerde partoj voor ogen hebt. Misschien een "gratis" versie, borde vol met mirco transacties, maar anders gewoon weer de volle mep...zelfs als je het orgineel al hebt.
Laat het aub voor iedere ontwikkelaar en grote uitgever een les zijn..... Maar ook iedereen die maar blijft pre-orderen. Bedwing die muisklikken eens ;)
Wat een turbulente ontwikkeling heeft deze game meegemaakt zeg... ik snap het niet. Oprecht niet. Wat denken deze grote uitgevers? Dat je een gameplay trailer volledig kunt faken en hoge verwachting kunt scheppen zonder je ontwikkel team het basis concept en idee van de gameplay in orde heeft? De befaamde E3-2018 demo was volledig fake.
Is het niet veel productiever om een verwacht te scheppen gebaseerd op working builds van je game? Nu loop je continu achter de feiten aan van wat je beloofd hebt in 2018 zonder dat er een idee was de game zou zijn. De vraag is inderdaad of ze nu het spel inderdaad kunnen updaten naar een niveau van tevredenheid. Aan de ene kant denk ik hoe kunnen studios zo vaak dezelfde fout maken. Aan de andere kant heb ik een achtergrond in projectmanagement in de bouw.. ik mag niks zeggen :P.
Wat denken deze grote uitgevers? Dat je een gameplay trailer volledig kunt faken en hoge verwachting kunt scheppen zonder je ontwikkel team het basis concept en idee van de gameplay in orde heeft? De befaamde E3-2018 demo was volledig fake.
Niet alleen grote uitgevers. De E3 demo van Cyberpunk 2077 zou ook nep zijn.
Is het niet veel productiever om een verwacht te scheppen gebaseerd op working builds van je game?
Ja, en om pas geld aan marketing te besteden als het spel al op een redelijk niveau 'af' is. Bespaart veel marketinggeld, en minder kans op teleurstelling.
Elke "demo" die we te zien krijgen op E3 is in één of andere vorm wel nep. Vaak zitten er tussen E3 en de release nog 4 à 5 maanden (en soms zelfs nog een paar jaar) en pas in de laatste maanden wordt het spel afgewerkt en worden de bugs er uit gehaald. Alles wat ze dus tonen in zo een E3 "demo" is gewoon scripted gameplay waar ook nog eens enorm veel tijd naartoe gaat om die er zo perfect mogelijk te doen uitzien zonder bugs etc. Denk maar bijvoorbeeld aan The Division (1) hoeveel jaar wij op voorhand al wel niet een "gameplay demo" te zien kregen... dat was veel te vroeg om echte gameplay geweest te kunnen zijn. En dit is niet alleen het geval bij Cyberpunk en The Division. Zo goed als alle games/developers die meedoen aan zo een conferentie en een "demo" tonen doen dit.

[Reactie gewijzigd door MattiVM op 9 februari 2021 09:35]

Er is een verschil tussen "nep" en dingen beloven die er nooit in gaan komen..
Dat verschil kan soms enorm klein zijn of is er soms zelfs niet. Voor zover ik weet is een trailer of een demo ook nooit een manier geweest om dingen te beloven. Enorm vaak wordt dit ook aangegeven door een vermelding dat het een early build is of dat het niet de final build is en dat er nog dingen kunnen veranderen.
Trailer vs demo denk ik dan... Verkooppraatje vs demonstratie van het product. Een reclame mag ook niet té misleidend zijn maar iedereen weet dat het toch niet helemaal strookt met de werkelijkheid. De ontwikkelaars en uitgevers moeten heel erg opletten dat als ze iets van plan zijn om in een spel te stoppen, ze niet zeggen dat het erin komt. Het zou toch wat zijn als er een volledig elektrische auto wordt gepresenteerd maar in de praktijk zit er een dieseltje in. Dat kun je gewoon niet maken.
Het probleem is in de realiteit simpelweg tijd...

Als je een E3-demo hebt en pas een release over een jaar of nog langer, dan heb je gewoon gegarandeerd verschillen. Je kan niet een jaar vooruit gaan voorspellen waar je tegenaan gaat lopen en wat wel en niet realistisch is.
Een game die zich in mijn ogen volledig heeft bewezen dat het wel mogelijk is om na een geflopte launch een succesvolle game te maken: No Man's Sky.

De hype was veel te groot, en ze hadden bij de launch niet genoeg geleverd.
Inmiddels een aantal jaar later is de game geweldig! En precies wat ze hebben beloofd + meer. Vrij recent nog een gratis grote update voor 4K op next gen uitgekomen.
Onlangs met de Quest 2 voor het eerst de wereld in VR ervaren, en dat is echt super gaaf!

Wat ik meer wilt zeggen: Het is dus absoluut mogelijk om te herstellen van een slechte launch, mits je een team/uitgever hebt die dat ook graag wilt.
Klopt. In de basis was Anthem een prima game(soms wat omslachtig en veel loading screen). Het miste content en er kwam niet genoeg content uit voor een live service game omdat ze te druk waren met andere dingen. En ze zijn tevaak terug naar de tekentafel gegaan. Wat er voor heeft gezorgd dat ze 6? Jaar bezig zijn geweest met niets doen.
Gedeeltelijk eens. Bij NMS had de ontwikkelaar veel dingen had beloofd zonder deze te laten zien. Vervolgens kwam je er achter wanneer je het spel speelde dat het nog niet een beetje in de buurt van de beloftes komt.
Bij Anthem (en wel meerdere games) hadden ze moeite gestoken in het doen ogen dat je naar gameplay keek, terwijl de meest fundamentele core mechanics en quest structuur van het spel nog niet af/bedacht waren. Het was niks anders dan een target render in feite. Alleen was de tijd tussen de target en de ontwikkeling veel te kort om die target ook te realiseren.

Voor mij is hét succesvoorbeeld van de vertaling naar target render naar gameplay 'onze eigen' Killzone 2. De E3 2005 CGI demo deed veel stof opwaaien maar qua gameplay en algemene graphics rendering kwam het verdomd in de buurt van die trailer.
achtergrond in projectmanagement in de bouw
O-)
Ik heb er redelijk wat tijd in gestoken en het concept is wel heel goed, alleen is de wereld te leeg uitgewerkt. Ik zou het wel vet vinden als ze dit IP toch een vervolg geven, of met een nieuwe game of een grote update, want er is echt wel potentie.
Laten we hopen dat ze een "No Man Sky" doen en het alsnog goed maken. Ik denk niet dat ze in dit IP nu al een nieuwe game zullen lanceren, zelf voor EA misschien een brug te ver (cashgrap) maar we zullen zien.
Niet alleen leeg. Ook nog eens heel klein. Bijna claustrofobisch. Dat hebben ze met hoogte werken nog een beetje geprobeerd te verdoezelen. Maar de jetpacks verergeren dat gevoel alleen maar. Want je kunt op elk punt in luttele seconden komen. Het idee is goed. Maar de schaal is veeeeel te klein voor een game die je langer dan 24 uur moet gaan boeien. Als ze dat op zo'n kleine schaal interessant willen houden, moeten ze eens leentje buur gaan spelen bij het oude Global Agenda. Dat spel heeft heel veel overeenkomsten met Anthem, maar was qua gameplay zoveel beter. Dat spel was zijn tijd ver voorbij, maar is helaas nooit een doorslaand succes geworden.
Een lege claustrofobische wereld, waarbij het matchmaking systeem ook nog eens slecht werkte.
Ik heb zo vaak onmogelijke missies solo geprobeerd, of missies waarbij totaal geen structuur in zat en iedereen maar ergens heenvloog, waardoor het nagenoeg onmogelijk was om hem af te ronden..
Wel jammer, ik vond de setting en het verhaal wel interessant, alleen zeer slecht uitgewerkt. Een beetje half half MMO game die het allemaal net niet had. Ik hoopte dat de refresh al deze puntjes zou fixen, kan me niet voorstellen dat ze de halve engine hoeven herbouwen.
Ik denk dat het nog best knap is wat ze in een korte tijd in elkaar hebben gezet. M'n maat en ik hebben ons echt wel vermaakt met de game, grafisch ziet het er werkelijk goed uit, de control mechanics zijn ook prima en overall kreeg ik best wel een iron man feeling bij het spelen van de game. Ook de cutscenes zien er goed voor elkaar uit met prachtige facial expressions.Het concept en de basis mechanics zijn daarmee prima in orde. Derhalve (om zoals iedereen in herhaling te treden) is de teleurstelling des te groter in alle enorme tekortkomingen en problemen.

Echter, gezien hetgeen ik gelezen heb met beperkingen rondom en geforceerd gebruik van de Frostbite Engine en de beperkte tijd die in de bouw van de game is gestopt kan ik me voorstellen dat op allerlei plekken bochten af zijn gesneden.

Er staat nu een game die misschien voor 1/3 klaar is en een beetje opgepoetst is zodat deze de woonkamers in zou kunnen (kuch*).

Ik zou heeeel graag een revisie zien omdat ik het concept en de mogelijkheden echt fantastisch acht + het zou een redemption mogelijkheid kunnen zijn voor EA om met de volgende game in het rijtje te komen waar het bedrijf toont een andere koers ingeslagen te zijn.

Echter ik zet vraagtekens bij de technische kant van dit verhaal.

[Reactie gewijzigd door IngamerX op 9 februari 2021 14:40]

Je kan beter de core pakken, deze helemaal verbouwen en dan als een nieuwe game uitbrengen. Dan heb je meer kans van slagen. Maak er een Mass Effect multiplayer van zou ik zeggen, maar dan ook in naam en niet alleen een "gevoelsmatige" associatie.
Denk dat ze daarmee bezig waren met dat team(pje) van 30 man; kijken of ze het werk, de assets, etc om een nieuwe core kunnen gebruiken.

Werkte voor Blizzard's mislukte "nieuwe MMO" (project Titan?), dat project hebben ze gered en Overwatch van gemaakt.
Ik vond de opzet zo slecht nog niet, heb me prima vermaakt met de betas. Maar dat was ook het hele spel zo'n beetje, de release bevatte voor mij te weinig inhoud om me langer dan een weekend mee te vermaken. Het vliegen met die mech suits was echt heel tof gemaakt en de boss fights waren ook erg gaaf, zolang je ze niet keer op keer hoeft te herhalen.
Dit was het laatste spel (van EA althans) wat ik ooit in de pre-order nam. Wat een draak van een spel vergeleken met de demo's die je te zien kreeg. De hele levende wereld was nauwelijks te bekennen, en de gevechten waren ook niet bijzonder onderscheidend in mijn ogen. Maar het grootste probleem was de totale leegte van het spel zelf… niet bijzonder veel te doen, niet echt duidelijk wat je nu moet doen, relatief eentonige quests.

Spijtig hoor, want het concept en de initiele demo's waren echt fantastisch. En het vliegen wat je daar kunt doen werkt heerlijk.
Het is voor EA veel goedkoper om het te laten schrappen, zodat geld naar een andere project gaat die meer succes heeft.
Dit was natuurlijk wel een beetje te verwachten.
Hoop beloftes vooraf die niet waargemaakt konden worden.
Meteen afdanken had een hoop extra drama gegeven door de grotere playerbase.

Nu hebben ze het langzaam dood laten bloeden tot de playerbase redelijk rustig weggelopen is. Dank je het dan alsnog af dan zijn er niet veel klagers meer en voor refunds is het toch al te laat.

Anthem was voor mij de reden dan ik een refund heb gevraagd (en gekregen) voor Cyberpunk. Dat gaat dezelfde kant op vrees ik.
Annuleer die revisie maar breng alsjeblieft wel een kleine patch uit voor Series S/X/PS5 zodat het spel in iedergeval in 4K/60fps kan draaien. En focus dan op geheel nieuwe game die wel de basis gebruikt van Anthem want de ideeën waren er genoeg nu nog de resources.
Zonde, het is echt heel vermakelijk, het vechtsysteem, het voelde voor mij alsof ik als Iron Man speelde. Het werkt echt super goed. De wereld ziet er fantastisch uit alleen de diepgang is zo plat als een dubbeltje en de loot inspiratieloos.

Het is mooier en meer bugvrij dan het gross van de games die uitkomen. Zoveel potentie.
Ik ben het met je eens.
ik vind het zelf de beste mix tussen Warframe en Destiny, was leuk om te spelen na release tot je wat geleveld was voor de hogere niveaus, daarna was er gewoon niets te doen.

Hoop nog erg op de reboot omdat ik die zeker weer wil spelen.
Van mij mag de game afgemaakt worden. Wat ik er van zag was veelbelovend maar helaas beslis ik er niet over. Heb er toch vele tientallen uren inzitten sinds afgelopen jaar.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee