China hackte telecomnetwerken in Aziatische landen om Oeigoeren te volgen

China heeft telecomnetwerken in verschillende Aziatische landen gehackt. Door binnen te dringen bij de providers wilde de overheid van het land Oeigoeren volgen. Het is niet bekend om welke providers het precies gaat.

Het zou gaan om telecomproviders in onder andere Turkije, Kazachstan, India, Thailand en Maleisië. Twee bronnen binnen inlichtingendiensten en twee bronnen binnen beveiligingsbedrijven die onderzoek deden naar de hack, zeggen dat tegen Reuters. Het persbureau kon niet verifiëren om welke providers het precies ging of welke hackmethoden zijn gebruikt. Volgens de bronnen waren de hackaanvallen onderdeel van een grotere campagne om onder andere individuen van 'hoge waarde' te volgen. Het zou daarbij gaan om hooggeplaatste militairen of diplomaten.

Volgens de bronnen van Reuters werden tijdens de campagne echter ook Oeigoeren gevolgd. Die moslimminderheid wordt in China al langer opgejaagd en in interneringskampen geplaatst. Oeigoeren zouden regelmatig via buurlanden als Kazachstan of India proberen te vluchten vanuit hun provincie Xinjiang naar het buitenland.

China ontkent de aantijgingen en zegt geen hackaanvallen uit te voeren of Oeigoeren te onderdrukken. Vorige week kwam naar buiten dat kwetsbaarheden in iOS jarenlang misbruikt werden om iPhones op te sporen. Later zeiden bronnen tegen Forbes dat de Chinese overheid daarachter zat.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

05-09-2019 • 15:48

141 Linkedin

Reacties (139)

139
108
55
6
0
26
Wijzig sortering
Luister in dit verband ook eens deze podcast over de bizarre totale surveillance van de Oeigoeren:
https://www.npr.org/2019/...tuck-in-chinas-panopticon
En welke apparatuur gebruikte deze providers? Toevallig chinese apparatuur?
Hacken? Ik denk dat ze simpelweg toegang hadden tot de Huawei of ZTE apparatuur. M.a.w die landen hebben dit zelf hun eigen ellende gekocht.
>lijkt mij dat zij niet meer of minder doen dan overige overheden

Nou als je een meer dan een miljoen moslims in concentratie kampen stopt dan ben je wel Hitler niveau's aan het bereiken. https://www.reuters.com/a...ps-u-s-says-idUSKCN1S925K

Wat wasda ookalweer na de tweede wereldoorlog "never again" ofzo? Ben het alweer vergeten.
Geldjes > Genocide.
Ik zou je geschiedenisboekjes eens openslaan en daarna research doen naar wat er in China gebeurt want behalve dat het "hereducatie kampen" (hint:zo heetten de concentratie kampen eerst ook) heten, is er vrij weinig verschil. Misschien eens een paar hoofdstukjes wat de gevangenen deden voordat ze de gasovens in gingen. "Arbeit macht frei" door Google translate halen, al dat leuks.
Er is wel zeker een groot verschil. Als u de geschiedenisboeken openslaat weet u dat de tot totstandkoming van Hitler zijn rijk, de onvrede richting joden en de economische situatie, totaal niet te vergelijken zijn met de huidige situatie in China.

Als u zich verdiept in de Chinese geschiedenis dan weet u waarom er extreme paranoia heerst richting de Oeigoeren, de geografische ligging van Xinjiang speelt hier overigens een rol in. Het bijeen houden van een land dat groter is dan 2 maal de volledige Europese Unie met verschillende culturen, talen en verschillende religies zal ook in de toekomst ongetwijfeld nog wel de nodige wrijving en verdrukking veroorzaken.
hereducatie kampen - (hint:zo heetten de concentratie kampen eerst ook)
Dit is volgens mij onjuist, Ik heb niks kunnen vinden over het feit dat concentratie kampen voorheen "heereducatie kampen" genoemd werden. "Konzentrationslager", (geforceerd) "verzamelen, contracteren of samenvoegen" https://de.wikipedia.org/...er_(historischer_Begriff)

[Reactie gewijzigd door mmjjb op 8 september 2019 01:59]

Die +3 wilt gewoon zeggen dat de meesten er zo over denken.

Ik ook.

De "heropvoedingskampen" zijn hetzelfde als concentratiekampen

Interessante link over deze "scholen"
Het is (op zijn minst) culturele genocide waar China zich in Xinjiang schuldig maakt: niet het uitroeien van een bevolkingsgroep, maar het met uitwissen van alle sporen van de cultuur van een bevolkingsgroep (taal, religie, gewoonten, klederdracht, etc.)
Eens met de reactie van @Osiummaster. Moreover, het zijn niet alleen de kampen, mensen (oeigoeren) verdwijnen spoorloos in China en in een moordend tempo.
Het zou mij niet verbazen de oeigoeren over een x aantal jaren vrij weinig nog in leven zullen zijn.
Had je gehoopt dat een moslimgenocide iets populairder zou zijn?
lees je eens in, de staat daar wil complete controle. Er hangen daar straks meer cameras dan mensen en willen op basis van een rating systeem bepalen of je een goede chinees bent. Dat is nergens ter wereld.
edit: wij hebben straks i.i.g. nog suggestieve vrijheid.

[Reactie gewijzigd door Martinus op 5 september 2019 15:58]

Meer cameras dan in Londen? Omdat de politie belooft het facial recognition systeem responsable te gebruiken :*) :*) :*) heeft de rechtbank dit toegestaan ...

[Reactie gewijzigd door janbaarda op 5 september 2019 16:16]

In Nederland hebben we Systeem Risico Indicatie

https://tweakers.net/nieu...oprofileringssysteem.html
Juist omdat ze iets meer doen en verder gaan dan andere overheden. Potentieel ook strijdig met onze belangen. Dan is het wel handig om er wat over te weten.

Alsnog horen we wel over andere landen die dat soort dingen op hun eigen manier ook doen. Of heb je het laatste jaar helemaal niets gehoord over Rusland, Turkije, Saudi Arabië of de VS? Die zijn ook genoeg in het nieuws geweest met dubieuze praktijken of op zijn minst twijfels omtrent o.a. staatsrechtelijkheid en mensenrechten.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 5 september 2019 17:07]

Niet elke keer. Deze systhematische 'nadruk' (vooral met hulp vanuit de westerse massamedia) is nu (onder Trump), met name sinds afgelopen jaar aan de gang. Daarvoor waren de schendingen o.a. op het gebied van mensrechten ook al lang bekend. Zo riep een bekend Nederlands caberatier al op om niet deel te nemen aan de olympische spelen destijds in Beijing, China. Naast wat intellectuelen en kunstenaars was het stil. Het merendeel van de misselijkmakende hypocriete westerse politici inclusief de westerse massamedia hoorde je nauwelijks, met af en toe een symbolisch artikel over de verbanning van de Dalai Lama of via een reclame van Amnesty International. Er is de afgelopen 20 jaar nooit hard ingezet middels onderhandelingen, boycotten danwel andere manieren om China te wijzen op haar verantwoordelijkheden als het gaat om de mensenrechten.

Nu China met behulp van het westen de meest invloedrijke wereldmacht is en de VS van die troon is getrapt wordt er in rap tempo op allerlei fronten een (nogal doorzichtige) anti-China campagne gevoerd. Van mensenrechten tot spionage, van vervuiling tot ordinair landjepik in de Zuid-Chinese zee. Alles wordt nu terecht danwel onterecht uit de kast getrokken om China te wijzen op haar verantwoordelijkheden.
Het is 20 jaar te laat. Met dank aan uw en mijn volksvertegenwoordigers.
Beter 20 jaar te laat dan niet, toch?
Beter 20 jaar later dan niet. Maar het is nu te laat. China laat zich hier in Azie allang niet meer de les lezen, zeker niet door het westen.
Soms moet de wal het schip keren. Ze halen in Azië en Afrika al hier en daar bakzeil.
Bakzeil in de zin van? De landen waarvan ik weet dat Chinese (staats)investeerders zich uit terugtrekken zijn letterlijk niet meer rendabele partners danwel bronnen voor bijvoorbeeld grondstoffen of (natuurlijke) producten. Letterlijk leeg of te duur om te exploiteren.

Tijdens het 19de partij congress (1 van de belangrijkste in de afgelopen 20 jaar) heeft Xi Jinping de weg voor China aangegeven voor de komende 30 jaar. Xi Jinping, naast dat hij nu wettelijk de macht heeft om zolang aan te bljiven als hij wil is hij daarnaast geen 'Rutte- of Trumpachtige', die elke dag zijn 'visie' veranderd naar gelang persoonlijke/zakelijke belangen of uit politieke zwakheid. Hij hoeft geen rekening te houden met een 'werkelijke' democratie, of andere democratieen om zijn plannen door te voeren. Dat gaat gebeuren, goed- of kwaadschiks.

[Reactie gewijzigd door litebyte op 5 september 2019 18:09]

Ik woon zelf in China en je merkt dat het nationalistische sausje wel heel erg opgevoerd word op dit moment.

Echter wat je ook van Trump vindt. Hetgeen hij nu doet is de enige manier die werkt om verandering te krijgen. Ja het gaat pijn doen aan Amerikaanse zijde maar China doet het nu al veel meer pijn. ( Daar zijn ze ook zo bang voor want als de Chinese economie in een recessie komt dan gaan mensen zich afvragen ..... waarom heb ik jou de leiding gegeven )

Ja er zijn bedrijven ( zoals de mijne) die op innovatie vlak ver voorop lopen en gewoon keihard werk verzetten zonder hulp van de overheid ( wij betalen gewoon de normale transporttarieven van fedex en er worden gewoon marges gemaakt op producten dus niet onder kostprijs) maar ik ben het wel mee eens met de WTO regels die trump zegt waar China zich nu moet aan gaan houden.

En China loopt nog erger tegen demografische problemen aan in de komende 15 jaar ( 1 kind politiek betekent dat er veel minder jongeren zijn en de jongeren van nu willen niet meer werken in fabrieken voor lage lonen) het is helaas niet allemaal meer goed nieuws.
Het doet aan de Amerikaanse kant pijn, maar helpt het ook? De importtarieven zijn vaak alsnog lager dan wanneer je de goederen uit andere landen haalt, voor zover beschikbaar. Louis Rossman maakt de vergelijking met soldeerstations. Een goede kwaliteit Chinees station voor 300 dollar en een minder goed Amerikaans station van 2000 dollar. Althans iets in die ordegrootte.

Hoe groot het probleem ook is, het is de vraag of importtarieven echt helpen.
Klopt maar ik heb ook vrienden in amerika en die importeren nu uit mexico bijvoorbeeld ;). Ja klopt dat voor sommige markten het weinig verschil maakt. Wij hebben er weinig last van aangezien onze producten ( cybersecurity hardware) weinig concurrenten kent ( er zijn een handjevol westerse bedrijven maar die gaan de software kant op of pakken gigantische marges terwijl de CEO van ons bedrijf de visie heeft : Als we te grote marges pakken is onze industrie te interessant dus stappen er concurrenten in en liever 5% marge voor 80% van de markt dan 100% marge en 20 concurrenten ;)

Maar voor de standaardproducten die weinig R&D nodig hebben worden alternatieve landen interessant.

Maar je ziet de pijn echt wel intern ( goede banen worden lastiger en lastiger te vinden) ik raad je aan om kijkje te nemen wat er laatste jaar gebeurd is met p2p shadowbanking in China ( is in elkaar geklapt en zijn heel veel normale mensen heel veel geld kwijtgeraakt)

Een youtuber genaamd serpentza gaf een goed voorbeeld hoe je china kunt zien : China organiseert een dinner en nodigt iedereen uit en wij ( westerse landen) vinden alle ingredienten zodat ze prachtig dinner kunnen maken. en op het moment dat iedereen aan tafel zit zegt de chinees tegen ze vrienden : Kijk dit heb ik helemaal alleen gedaan en sluit de deur voor je neus om mee te eten en nu zegt trump... we kunnen dus beter andere landen helpen met hun dinner maken want dan kunnen we wel mee eten.
Grappig dat je Serpentza aanhaalt, kijk ik ook vaak naar. Die heeft naar mijn idee wel een relatief betrouwbare inside view vaak. Het voorbeeld dat jij aanhaalt, kende ik nog niet.
Je kunt zien sinds hij niet meer in China woont dat hij het doek iets meer open gooit ( dit zijn de dingen die niet handig zijn om te melden als je er woont ;) ).

Plus hij heeft ook uitgelegd waarom die niet meer alleen de goede dingen meldt ( ze hebben hem proberen aan te geven als spion / Ze hebben ze vrouw proberen te laten ontslaan als dokter en meerdere doodsbedreigingen etc).

Linkje :)
https://www.youtube.com/watch?v=c1BLtYGyffc

Check Kyle Bass ook :) . Interessant van een hedgefund manager die ze spullen op orde heeft en hij is spot on.

[Reactie gewijzigd door Zyphlan op 7 september 2019 10:14]

Ja want 20 jaar geleden hadden ze vast wel iets bereikt tegen China. Laat me niet lachen.
30 jaar lijkt me inderdaad een betere vergelijking. Toen bereikte een interne machtsstrijd zijn hoogtepunt en had men dus veel andere dingen om zich op te richten.
Komt door dat het nieuws in een bepaalde richting gestuurd wordt zodat wij onze meningen vormen.
Een lichte vorm van mindcontrol
Een soort propaganda maar dan subtieler.
Vermoedelijk is de grote hoeveelheid negatief nieuws over China te wijten aan de grote hoeveelheid duistere zaakjes waar de China zich aan schuldig maakt. Cause and effect.
In werkelijkheid kennen alle kanten natuurlijk propaganda. Als je dan aan de hand van objectieve feiten (bijvoorbeeld dingen waar beide kanten het in hun eigen bewoordingen over eens zijn, zoals de vervolging van de Oeigoeren nota bene) naar het grote plaatje kijkt, zie je al snel dat het gehalte duistere zaakjes bij China momenteel erg hoog ligt en bovendien ook vaak zo dat het in ons nadeel uitpakt.
Trump's propagandamachine mag je wel met een korreltje zout nemen inderdaad, die wil voor afleiding zorgen zodat mensen niet zien wat hij voor fouten maakt.

Alleen dat afluisteren is zo'n gekke veronderstelling nog niet. Zo is bekend dat dat hier ook vrij veel gebeurt, komt juist aan het licht dat commerciële Westerse bedrijven het ook veel doen en heeft China er bovendien onmiddelijk belang bij om 'eigen opstandige bevolking' in de gaten te houden. Dat is de laatste 70 jaar al zoveel vertoond waarbij de grootste activiteit wat dat betreft eveneens in op communistische principes gebouwde landen gebeurde dat ik het eerder vreemd zou vinden als ze het niet deden.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 5 september 2019 17:54]

Jawel dat is waarom er meer aandacht voor is. Oeigoeren worden gestalkt, familie word opgebeld, bedreigd. Ze worden in opvoed kampen geplaatst. Moskeeën worden verwijdert en vernield etc etc.
Ja onze overheid doet ook dingen verkeerd maar China gaat echt een heel stuk verder.
Zoek anders gewoon even rond, er zijn genoeg nieuws items over deze culturele onderdrukking.
Nou ja, iedereen speelt een politiek spel hier, er zijn genoeg mensen in china die onderdrukt worden maar daarmee kunnen buitenlandse politici en media geen punten scoren.

dit gebeurt al jaren, die mensen hebben geen diaspora die voor hun in het buitenland gaat lobbyen, sure het zijn moslims, maar het zijn Chinese moslims, de midden-oosten moslims kan het werkelijk niks schelen om hun te helpen want 1, china maakt hun kapot en 2. dit levert het midden-oosten niks op.
Een collega van mij is voor de vakantie paar maanden geleden naar China gegaan. Hij kwam bij een Islamitische wijk terecht en vond het geweldig dat ze varkensvlees aten. Hij zegt kijk die mensen zijn zo open-minded dat ze alleen maar varkensvlees eten! Zelfs voor de moskee hebben ze alleen maar varkensvlees, geen ander vlees te bekennen!

Hij begreep niet dat China die mensen dwingt om varkensvlees te eten... Aan de andere kant begrijpt China niet dat je als Moslim alles mag eten om te overleven...
Je collega is aan de verkeerde kant van de wereld geboren. Mensen die er zulke gedachtes op nahouden.. In een sloppenwijk van India had hij fijnere zaken aan zijn hoofd gehad dan onderdrukte mensen uitlachen op een vakantie.
Beetje apart dat je collega zo enthousiast wordt van mensen die varkensvlees eten alsof het de ultieme verlichting is
Eerder een stap achteruit. Eentje waarbij je riskeert te struikelen.
Vooral omdat varkens intellectueel en emotioneel minstens op hond-niveau , zo niet daarboven. Vind t een trieste situatie.
Ja maar bacon is toch wel iets waar je nooit genoeg van krijgt
Het komt mooi uit dat ze de Oeigoeren nu terrorisme kunnen aanwrijven, maar het achterliggende principe is dat China liever geen afwijkende culturele uitingen ziet. Het moet één land onder één bewind met een homogene bevolking zijn. De Oeigoeren waren net even te afwijkend en eigenwijs en er zal wel een handjevol terroristen tussenzitten ook. Dat er behalve Oeigoeren nog tientallen andere volkeren en culturen bestaan binnen China betekent daarbij dat er vast al een volgende zondebok klaarstaat (de vorige waren beoefenaars van Falun Gong, dat kwam mooi uit als hefboom voor politieke zuiveringen - nu niet meer relevant ook al worden ze uit gewoonte nog vervolgd).

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 5 september 2019 17:36]

Dus jij hebt geen enkel probleem met massale vervolgingen van bevolkingsgroepen? Je staat achter Mc Carthy, Trump, Wilders, etc? Dan mag je van mij ook achter de Chinezen staan, anders schrijf ik je reactie af als hypocriet. Ironisch toch als je misschien bedoelde om juist op hypocrysie te wijzen?
Miljoenen mensen in kampen? In de VS? Echt?
uhm lees je geen normaal nieuws ? gezinnen die bij de grens uit elkaar worden getrokken en apart van elkaar worden opgesloten , zijn geen miljoenen maar ze stoppen ze wel in kampen.
Ik denk dat iedere discussie overbodig is als je het verschil niet snapt tussen het opsluiten van mensen die de wet overtreden of het interneren van miljoenen die simpelweg niet overeenkomen met jouw beeld van de wereld.
een illegaal is niet hetzelfde als een crimineel. en ouders en kinderen uit elkaar halen is barbaars. Ooms/tantes en kinder ook trouwens.

Het gaat hier in feite om wat we in NL asielzoekerscentra zouden noemen. Daar haal je ook niet de ouders en de kinderen uit elkaar.

In de NL azc's is ook van alles mis, maar die amerikaanse kampen zijn echt nog wel een graadje erger hoor.
We weten als nederland ook heel goed wat er gebeurd met de "azc" aan de grens van europa. Toch knijpen we een oogje dicht.
Er is een verschil tussen crimineel gedrag vertonen en door een (malafide) overheid tot crimineel bestempeld worden.
en dat de grootse gros niet de ouders zijn ook.
En dan zijn het ooms/tantes. Blijft absurd om die kinderen en de volwassenen uit elkaar te halen en dan apart *op te sluiten*. Het is niet alsof die kinderen vrij gelaten worden he.
> Woord een beetje moe dat ik telkens omlaag gemod woord
Dat komt omdat je je richt op slechts een *deel* van de waarheid. (Ja er zijn mensensmokkelaars.) en een ander deel lijkt te ontkennen.

De amerikaanse immigratiedienst heeft ook kinderen van volwassenen gescheiden die *wel* hun ouders waren, en vervolgens niet goed geadministreerd wie waar heen werd gestuurd, waardoor ouders soms niet wisten waar hun kinderen waren en de ICE zelf ook niet meer.

Nog 10 minuten googlen (in mijn filterbubble dan he) en er zijn nog meer dan genoeg misstanden te vinden.
Nooit ontkent dat dat zo was dus slaat ook nergens om dat ik omlaag gemod woord, en dat gebeurd niet heel veel wat je zegt, en wat verwacht je als je illegaal in een land komt en gepakt woord, enigenschuld dikke bult.
ontkennen negeren

dat dan.
China is gewoon een dictatuur op Stalinistische wijze.
Groot gemaakt dankzij de winsthonger van het westen.
Amen
En wij gaan het straks ook voelen.
China voert al ruim 20 jaar succesvol een vorm van staatskapitalisme. En aan dit succes heeft het westen (maar ook landen als Japan en Korea) een grote bijdrage aan geleverd.
Japan en Korea kan je in de wereld-economische orde met gerust hart bij het "westen" tellen. Beide democratieën met sterke kapitalistische oriëntatie en hechte banden (zowel economisch als militair) met de VS. Het enige dat als het ware ontbreekt is NAVO-lidmaatschap.
Japan en Korea [...]. Het enige dat als het ware ontbreekt is NAVO-lidmaatschap.
Ik weet niet hoe streng de vereiste 'Noord Atlantisch' is, maar zowel Japan als Zuid-Korea zijn partners van NATO.
Misschien kan je beter afvragen wat 'partner' (dus niet lid) voor betekenis heeft in relatie tot NATO, Ik geloof dat we hier in Japan van zeker 4 defensieve verbanden lid danwel partner in zijn.
In die zin kun je tot groot ongenoegen van China, ook wel Taiwan "Republic of China" meerekenen.
Taiwan is immers een kleinere, maar democratische en kapitalistische versie van China.

Het ligt er maar aan wat je met "westen" bedoelt. Zo kun je iedere kaptilistische staat van Azië wel meetellen. Dan zouden bekenden als Thailand en Vietnam daar ook bij moeten horen.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 5 september 2019 17:30]

Velen weten het niet, maar China is op dit moment het toppunt van kapitalisme. Kapitalisme hoeft helemaal niets te maken te hebben met wat ze bij u in het westen aanduiden als (zogenaamde) vrije markteconomie.

China heeft zo'n beetje het staatskapitalisme heruitgevonden.

Er wordt in ieder geval hier in Japan in het algemeen heel anders tegen China aangekeken (zowel cultuur-historisch als markt en geopolitiek gericht) dan vanuit EUropa of de VS. Dat wil niet zeggen dat er bepaalde belangen en waarden met het westen worden gedeeld.
Vziw ik weet bestaat in China het kapitalisme (zij het niet per se in exact dezelfde vorm als in bijv de EU) alleen in de speciale economische zones, Hong Kong, en Macau (mocht je die bij China willen rekenen). De rest van China is zo communistisch als het maar zijn kan.

Uiteraard zal Japan er anders tegenaan kijken. China zal ook anders tegen Duitsand aankijken dan wij.
Xi Jinping is een dictateur sinds dat hij de wet dat 'ambstermijnen voor presidenten van China in tijd beperkte' heeft laten verwijderen.
Dat doen elke dictateurs.
Enlighten me: waarom zouden we het koningshuis niet omver kunnen werpen? De animo ontbreekt een beetje, maar als de republikeinse partij 140 zetels krijgt dan is het echt wel uit met de pret voor Alex volgens mij. Maar mogelijk ben ik abuis, kun je de maatregelen noemen?
De Koning vormt samen met de ministers de regering. Sinds 1848 staat in de Grondwet dat de Koning onschendbaar is, en dat de ministers verantwoordelijk zijn. De Koning kan dan ook niet gedwongen worden af te treden naar aanleiding van een politieke handeling; een minister wel.
Hou mij ten goede, maar als 60 (66?)% voor is in allerlei kamers, dan kan de grondwet waar je aan refereert, toch gewijzigd worden?
Klopt, maar dan zal ook nog het vetorecht moeten worden ontnomen.
Vroeger kon je koningschap claimen en dat is niet meer.
Het gelijkheidsbeginsel is bij hun ook niet van toepassing.
Klein voorbeeld is de aanrijding van Maxima bij de achteruitgang van Soestdijk.
Of de gerechtelijke dwalingen of uitspattingen van Bernhard.
Nog maar te zwijgen over Willem in zijn jonge jaren.
We hebben tenaanzien van ons koningshuis nog steeds te maken met klassejustitie.
Ik heb het gouden kooitje van heel dichtbij meegemaakt en nee, wil niet ruilen.
Maar het is te zot voor woorden dat bepaalde functies in dit land niet vrij te opteren zijn omdat A je niet in de juiste bloedlijn zit en B deze door erfrecht al op voorhand vergeven zijn.
Ik heb geen tegenstander van een monarchie, maar wel hoe deze uitgevoerd wordt.
In ons geval is dat een hele dure vorm van monumentezorg, want meer dan dat is het tegenwoordig niet.
Hallo allemaal, ik ben verdrietig, omdat ik mijn dosis seks niet te lang heb gehad, schrijf me http://dirtytinders.ga/verrinde
Dat is whataboutism.
Het gaat nu over China, niet over de US, NL, of welk ander land ook.
Tuurlijk jongen.

Nederland is zo goed, net als de VS en cronies.

Begin bij de eerste onderdrukker, en vandaar verder.
Nee, en daar gaat het niet om. Het is allemaal nieuwswaardig, maar het is onterecht om slecht gedrag van de ene goed te praten met vergelijkbaar slecht gedrag van de ander.
Alleen hoor je in NL nooit over de VS die moorden, en al helemaal niet over handelsboycotten en dergelijke.

Gelijke monniken gelijke kappen. Dus een totale handelsboycot voor de VS voor de oorlogsmisdaden van de VS.

Dan gaan we daarna praten over China, goed?
Welke bevolkingsgroep(en) onderdrukken wij dan precies?
Misschien is het niet actief onderdrukken, maar wij hebben ooit oorlogmisdaden begaan in Indonesië waarvoor we nog steeds de verantwoordelijkheid niet erkennen. Waarschijnlijk omdat we bang zijn voor claims én een hoop oud militairen die nu (nog) in Bronbeek zitten het gevang in moeten.
Daarbij hebben we in hetzelfde conflict de Molukkers een loer gedraaid zodat ze statenloos werden en eigenlijk nergens welkom waren. Uiteindelijk heeft Nederland ze wel opgevangen, maar niet van harte.

Wij doen in Nederland alsof we zo squeaky clean zijn, maar dat zijn we niet. Noem een willekeurig conflict in de wereld en ik kan je garanderen dat er ergens in de keten een Nederlander iets doet wat eigenlijk niet door de beugel kan. Of we nu wapens /onderdelen daarvoor leveren, of het leveren faciliteren, of andere vage praktijken (virii verspreiden in Iraanse fabrieken bv), we zijn er niet vies van. Misschien van een andere orde als wat de Chinezen doen met de Oeigoeren, maar we zijn zeker niet clean. Dat mag ook wel eens gezegd worden en dat vingertje mag ook iets minder vaak opgeheven worden.
Niemand in deze wereld heeft een schoon verleden, geen enkele land/staat, dus vingers wijzen heeft weinig zin als iedereen zijn handen vies zijn

[Reactie gewijzigd door Aerokrijger op 5 september 2019 16:36]

Dat snap ik, maar als je het verhaal een beetje volgt en snapt, begrijp je dat het niet alleen om het verleden gaat. We hebben jarenlang Japan lopen afzeiken over de troostmeisjes tijdens WO2, maar onze eigen wandaden en oorlogsmidaden erkennen we niet. Dat is meten met 2 maten.

Dus anderen de maat nemen is leuk, maar erken ook je eigen fouten.

btw: het wegcensureren is leuk voor de mensen die niet tegen de waarheid kunnen, maar het verandert die waarheid niet. En als je je afvraagt waar terroristen hun voedingsbodem vandaan halen, heb je dáár je antwoord. Check de treinkapingen en schoolgijzelingen in het jaren '70. En waar halen de jihadi's hun motivatie vandaan? Precies...
Wat nogal vermoeiend is in dit soort discussies is het aanhalen van allerlei randzaken die niets, maar dan ook helemaal niets, goedpraten.

Som alle fouten op die het Westen ooit heeft gemaakt, ga zo ver terug als je wil in de geschiedenis. Het veranderd niets aan de situatie.

China volgt Oeigoeren op allerlei wijzen. Naar verluid worden ze ook onder dwang in heropvoedingskampen gestopt, en diegene die niet luisteren of meewerken, daar loopt het slecht mee af.

Dat is een misdaad tegen de mensheid. Er 10 andere misdaden bijhalen maakt de misdaad niet ineens minder erg. Twee keer fout is niet ineens goed. China heeft ook geen recht om misdaden te plegen omdat een ander het ook ooit heeft gedaan. Een misdaad is een misdaad, punt.
Ok, daar gaan we weer. Ik wil niets goedpraten. Geen idee hoe je daaraan komt. Het gaat gewoon om vingerwijzen waar wij heel goed in zijn, maar uiteindelijk zijn we in veel opzichten net zo erg.
En het valt me verder op dat de kritiek op China pas de laatste jaren vorm aaneemt. Nu pas vinden we het erg. Heel toevallig valt dat samen met de groeiende economische macht van China.

Dus nee, ik ga lekker niet mee in die anti-China hysterie. Tegen Zuid Afrika deden we ook niets want olie, diamanten, Sun City en afzetmarkt voor legermaterieel. De selectieve verontwaardiging van het westen en de arrogantie waarmee we iedereen wel even vertellen hoe het moet is onderhand zum Kotzen. Ja, het is niet fijn wat daar gebeurt, en dat moet zeer zeker anders. Maar dat hadden we 30 of 40 jaar geleden ook wel kunnen roepen, in plaats van China gebruiken als een goedkope plek om rommel te laten maken en daarmee die kinderarbeid stimuleren. En 100%, nee 200% zeker dat we ook toen precies wisten wat er zich afspeelde. Maar China wilde niet het rijkste derdewereldland blijven. Ze willen verder, en als we niet uitkijken, zijn ze over een paar jaar gewoon de grootste economische macht en dele zijn de lakens uit ipv de VS en Europa. Dáár gaat het om. Wij geven echt helemaal niets om de mensenrechten. Pas als het ons uitkomt, gaan we piepen. Als het maar de handelsbelangen niet schaadt.
Wie zegt dat we die niet erkennen? Wie moet dat doen en hoe? Rutte? Jij of ik?

En het feit dat we ze nu door anderen zien gebeuren, geeft aan dat we op zijn minst de helft van die les toch wel getrokken hebben.

Ik neem aan dat je met treinkapingen en jihadi's doelt op het 'weinig te verliezen meer hebben', dus een indirect gevolg van slechte behandeling?
Regeringen zijn er om om de hete brij heen te draaien, mensen als Rutte hebben daar een bijzonder scherp talent voor. Excuses kun je principieel onzinnig vinden en ze daarom niet aanbieden (is wel wat voor te zeggen vind ik), maar laat je dan als regering zeggen dat je het handelen van degenen die daar hand in hadden achteraf bezien veroordeelt en hoopt er zelf voor de toekomst van geleerd te hebben.

Wat jij aanhaalt bedoel ik inderdaad een beetje met 'niets te verliezen'. Toch niet helemaal vergelijkbaar maar wel in die richting. Wij hebben de Molukkers héél lelijk in hun hemdje laten staan, soms letterlijk. Die hadden dus eveneens letterlijk weinig te verliezen.

Het probleem met jihadisme ligt een stuk ingewikkelder omdat de aanleidingen daarvan erg verspreid liggen. Ook stammenstrijden en beeldenstormen intern. Maar heel concreet zou je wel kunnen stellen dat een Palestijn (onderdrukt door Israel en zijn eigen regering) of een Oeigoer (onderdrukt door China) ook weinig meer te verliezen heeft.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 5 september 2019 17:46]

Als de politici in de UK nog wat extremer worden krijgen we misschien wel anti-EU aanslagen. Fok mensen genoeg op en zoiets kan gebeuren.
Ik durf er toch wel een kratje op te zetten dat de eerstvolgende terroristische aanslag hier in Nederland Islamitisch geinspireerd zal zijn en niet anti-EU geinspireerd. Are you in?
Het zal erom hangen. Bovendien is die keuze een vals alternatief, er kan net zo goed een ander excuus voor zijn.
Als je vooruitkijkt kan je kijken naar wat je zelf fout doet, maar ook kijken wat er elders verkeerd gaat. Terugkijken doe je om ervan te leren, niet om te relativeren.
Onze zwarte bladzijden hebben ons gemaakt wat we nu zijn. Ook zodra we als bevolking erachter kwamen wat we elders aan het uitspoken waren, zijn we in opstand gekomen en is het allemaal snel opgehouden.

We mogen wat dat betreft trots zijn op ons land en ons verleden. Degene die er nu huiliehuilie over doen, hebben er niet van geleerd.
Precies, trots op nederland. Kijk anders maar rond op de wereld naar andere landen en diens ellende, trots op van waar we gekomen zijn en hoe dat tot ons gemaakt heeft wat we nu zijn, want ook de minder leuke dingen hebben inderdaad geleid tot verbetering tot wat nederland nu is.

Maar tegenwoordig ben je daardoor een nationalist, populist, facist, de linkse riedel.. en dus fout. Maar dat maakt mij niets uit, inderdaad trots op nederland. Je hoort niemand over de 1,8 miljard mensen die een pedofiel aanbidden, dat is dan gewoon religie. Als argument hoor je dan dat het normaal was in die tijd, in europa werden ook jonge vrouwen uitgehuwelijkt. Maar als je dan stelt dat bijvoorbeeld slavernij toen ook normaal was en dat heel de wereld slaven heeft gebruikt en de wereld gedeeltelijk door slaven is gebouwd dan krijg je weer de bekende linkse verwijten, het slavernijverleden is fout, maar een pedofiel uit een ver verleden aanbidden is geen probleem.

Hier een trotse nederlander!

:D
Jij lijkt me eerder een respectloze dienaar van de geblondeerde God uit Venlo.
Bedankt voor je antwoord! Het onderstreept precies wat ik zei, als je niet spreekt volgens de opgedrongen politieke correctheid dan krijg je de standaard linkse riedel beschuldigingen en dat wijzende vingertje van dat je fout bent, nu dus een respectloze dienaar van de geblondeerde god uit venlo, te weten Geert Wilders. Bedankt voor het laten zien dat ik op dat punt gelijk hebt.
Ik hoop ook dat je je realiseerd dat jij met zulke antwoorden bijdraagt aan de hele polarisering van de samenleving, mensen die netjes hun mening verwoorden, waar je het gewoon eens of oneens mee mag zijn, maar die niet voldoet aan de politiek correctheid gaan beschuldigen met allerlei godwins die door hun eindeloze gebruik tegenwoordig geen enkel waarde meer hebben. Als ik dat volgens jou bent door het geven van mijn mening, dan ben ik er trots op! Ik zie het als waardering, want blijkbaar leg ik de vinger op een teer puntje voor de politieke correctheid.
"respectloze dienaar van de geblondeerde God uit Venlo." Taalkundig vind ik je opmerking niet sterk. Tenminste, ik neem aan dat de god uit Venlo wel respect wil van zijn volgelingen? Wat moet je met respectloze volgelingen?
Het kan aan mij liggen maar ik vind je bijdrage inhoudelijk niet heel sterk. Een pietsje ad hominem ook. Kun je het een en ander onderbouwen?
Nee ok, cool, iedereen heeft recht op zijn eigen mening. als jij "Eng mannetje, " een waardevolle bijdrage vindt, en kritiek daarop onterecht, dan is dat jouw goed recht. Verder ben ik je compleet kwijt maar dat zal mijn probleem wel zijn.
Nu maar hopen dat dit wel de originaliteitsprijs wint.
En ik denk dat je het niet helemaal door had, ik reageerde niet op jou maar op Falastine, die jou uitmaakte voor een eng mannetje. Mogelijk ben je het herlezing iets meer met mij eens.
Dat had ik inderdaad niet goed gezien, gezien de reactie onder de mijne stond. Mijn fout inderdaad.
Om het heden te begrijpen, moet je het verleden kennen.
1 country, 2 systems in China.
Middeleeuwen voor ons.

Got it & knew it.

Groot verschil.

Still not relevant, whataboutisme is dat voor jou wel blijkbaar.

[Reactie gewijzigd door NicoJuicy op 9 september 2019 19:46]

De autochtone bevolking.
Ik had het over het hacken. De rest in het artikel is niet echt info over een zekerheidje
iedereen hier in het kikkerlandje :+
De blanke hardwerkende Nederlander....
Ook onze overheden moeten gewoon nog ouderwets hacken als ze informatie op grondgebied van vijandelijke staten willen vergaren. Bij bondgenoten is dat een ander verhaal maar reken er maar op dat China en NK ook maar al te graag informatie delen.
China en Noord Korea zijn hooguit gelegenheidsbondgenoten. Als het zo uitkomt staat China morgen in Pjong Jang op de stoep (en dan bedoel ik niet de ambassadeur).
Aftappen en hacken zijn niet hetzelfde. China tapt in het binnenland ook gewoon af, en wij hacken in het buitenland ook gewoon.
Van dat wereldwijde sentiment maakt Xi dan ook graag gebruik door naar buiten toe te claimen dat het om terrorismebestrijding gaat. In werkelijkheid gaat het hem er niet om of je Oeigoer of Falun Gong bent, maar wil hij zijn land graag onder de duim houden. Daar heb je een zondebok voor nodig.

Wilders lijkt op zijn manier net zoiets te doen (als hij slim genoeg is om zo Machiavellisch te denken), want hij leidt met zijn uitspraken tegen moslims de bevolking juist af van de werkelijke (sociaal economische) problemen. Een ontevreden bevolking kun je makkelijker voor je karretje spannen en hij gebruikt dat kennelijk om zijn eigen worstelingen met zijn cultuur en roots (zijnde niet Westerse allochtoon, witgeverfd haar) weg te drukken.

Die illusie heeft Xi denk ik niet, die gaat net als veel van zijn voorgangers gewoon voor "de knoet erover" en kijkt niet op een miljoen meer of minder Chinezen.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 5 september 2019 17:31]

Ken je hem persoonlijk? mij staat niet bij dat hij dit gezegd of geschreven heeft. Bronnetje is altijd mooi, ik weet en lees ook niet alles he.
Zijn sentimenten zitten een beetje in die hoek, maar zo concreet als dat zal het wel niet worden. Zijn moederland is een van de grootste moslimlanden en daar hoor ik hem ook nooit over.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee