Intel werkt met fabrikanten samen om meer laptops van tweede scherm te voorzien

Intel heeft tijdens de Computex de Honeycomb Glacier laten zien, een conceptlaptop met tweede scherm boven het toetsenbord. Het chipbedrijf wil dat meer laptopfabrikanten modellen met zo'n scherm uitrusten, net als Asus heeft gedaan bij zijn ZenBook Pro Duo.

Honeycomb Glacier is een 15,6"-laptop met een 1080p-scherm, dat op de body, boven het toetsenbord, een tweede 12,3"-scherm met een resolutie van 1920x720 pixels heeft. Dat tweede scherm bevat een scharnier en is daarmee omhoog te schuiven. Het primaire scherm zit aan het secundaire scherm vast zodat dit dan ook omhoogkomt.

Volgens The Verge heeft het prototype een overgeklokte octacore, vermoedelijk de Core i9-9980HK, en een GTX 1060 van GeForce. Dit lijken geen onderdelen te zijn die Intel specifiek naar voren schuift bij andere fabrikanten die vergelijkbare modellen willen maken. Wel maakt Intel duidelijk dat de extra ruimte onder het scherm te gebruiken is voor betere koelsystemen.

Intel benadrukt verder vooral de mogelijkheden met gaming van dit scherm. Zo moet dit paneel plattegronden, uitrustingen, status en andere eigenschappen in games weergeven. Daarnaast zou het scherm helpen bij het gelijktijdig gamen en streamen van beelden, bijvoorbeeld om op berichten van kijkers te reageren. Intel richt zich sterk op de lucratieve gamemarkt en werkt mede hierom waarschijnlijk aan een eigen Xe-gpu voor losse videokaarten.

Intel noemt de ZenBook Pro Duo met ScreenPad Plus als eerste resultaat van de samenwerking met fabrikanten voor vergelijkbare laptops als de Honeycomb Glacier. Welke andere fabrikanten aan dit soort laptops werken is niet bekend, al toonde Lenovo recent wel een ThinkPad met twee schermen.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

29-05-2019 • 09:08

64 Linkedin

Reacties (64)

64
63
36
2
0
22
Wijzig sortering
Volgens mijn is zo'n scherm leuk bedacht maar niet per se praktisch. Het lijkt me zeker niet handig voor een goede werkhouding achter een laptop.
De snelle review van linus liet mij anders wel het nut er van inzien,,

Link: https://youtu.be/QtmDi_4YJoQ
En bij techlinked waren ze er een beetje sceptisch over. :) Misschien omdat Linus nog op computex zit en ze het zelf niet hebben kunnen proberen.
Ik persoonlijk denk dat er teveel nadelen aan zijn. Toetsenbord vanonder kan ik mee leven denk ik maar die touchpad zeker niet. Ik heb een numeriek klavier nodig aangezien ik dit dagelijks gebruik.
Maar het ziet er wel cool uit :)

https://youtu.be/s_l2aqUGHJs?t=200

Edit: Link toegevoegd.

[Reactie gewijzigd door Droxal op 29 mei 2019 10:39]

De snelle review van linus liet mij anders wel het nut er van inzien,,
Link: https://youtu.be/QtmDi_4YJoQ
Nice tip. Linus heeft zoveel energie. En ik moet zeggen: ik kan me nu iets beter voorstellen dat het interessant kan zijn voor mensen. Niet voor mij. Maar de wereld schijnt ook niet om mij te draaien. Hoewel dat wel zo voelt... :P
Ziet er goed uit. Naar mijn idee is het 2de scherm enigzins nuttig maar niet essentieel, voor bv. chat-applicaties (IRC, Discord) of Youtube is het wel handig. Vooral voor onderweg of op een andere locatie dan thuis zal het wel bruikbaar zijn.

[Reactie gewijzigd door Merik op 29 mei 2019 19:04]

Als het hoofdscherm daarmee wat hoger komt te staan dan is het denk ik ergonomisch wel beter. Je hoeft dan een stuk minder voorovergebogen te zitten.
Voor het kleine scherm dan weer niet, maar ik ga er vanuit dat je dat voornamelijk gebruikt voor info die je niet continu hoeft te bekijken.
Ah, wacht ik zie wat je bedoelt nu pas op het eind van het filmpje. Sorry ik had dit even gemist.
Dank je, ik miste het ook.

Dit komt even aan het einde van het filmpje langs maar is toch best een vernieuwend iets. Zo'n extra scharnierpunt lijkt me veel prettiger werken.

[Reactie gewijzigd door Edwin op 29 mei 2019 13:43]

Ik denk dat het beeldscherm veel te dichtbij komt vergeleken met het toetsenbord. En het ziet er vreemd uit.
Maar dat het toetsenbord verder naar voren komt is kan zowel een voordeel als een nadeel zijn.
 • Wanneer je achter een bureau zit, laptop erop, en jij een boek of o.i.d. tussen jou en jouw laptop hebt, is het voordeel met een toetsenbord dat geen palm rest ervoor heeft dat je minder voorovergebogen hoeft te zitten om te typen. Bij de meeste laptops kan je dat ook doen, maar dan leg je het boek dus over je palm rest, en blokkeer je 't touchpad.
 • Als je de laptop op schoot hebt however, dan moet je de laptop verder van je af hebben, en dus op je knieën balanceren om comfortabel te kunnen typen.
Als we een tweede scherm geïntegreerd in de laptop willen, dan zie ik liever dat 't scherm wordt geplaatst wat nu de palm rest en touchpad zijn, en dat dat scherm ook kan dienen als touchpad. Maar mijn persoonlijke voorkeur is dat we gewoon een tweede scherm meedragen en via USB of Thunderbolt verbinden. Die dingen hoeven niet zwaar te zijn (kan lichter dan een tablet, mits geen accu, en behuizing & internals goed geoptimaliseerd voor stevigheid/gewicht), en er zijn mogelijkheden voor fabrikanten om systemen te bedenken en in laptops te integreren om je extern scherm aan je laptop vast te klikken.
Dat is werken op een laptop per definitie al niet. Als je in een fatsoenlijke werkhouden met een laptop wil werken plaats je hem in een standaard en verbind een extern keyboard, muis en liefst ook een 2e (en 3e) scherm. Een laptop gebruiken als laptop doe je (ik iig) vooral als het niet anders kan ... in een trein, vliegtuig, e.d. Voor enkel die momenten is zo'n 2e schermpje totale onzin.
Helemaal mee eens. Vooral dat externe toetsenbord (en muis) is voor mij een absolute must, het is mij een raadsel hoe iemand ooit op een comfortabele manier meer dan twee zinnen tekst op een laptop kan typen. En het lijkt wel dat hoe duurder de laptop, hoe oncomfortabeler het toetsenbord is. Sommige fabrikanten gaan zelfs zo ver dat ze de ctrl-toets linksonder een plaatsje naar rechts verschuiven om die veel minder gebruikte Fn-toets erbij te proppen. Tekst selecteren met ctrl-A wordt dan plots Fn-A... Het aantal keren dat ik daar al op gevloekt heb... Lang leve het klassieke toetsenbord.
Voor enkel die momenten is vind ik zo'n 2e schermpje totale onzin.
Ik zie er ook helemaal niets in, ergonomisch een draak.

De muis helemaal rechts maakt het bijna onmogelijk om je pols fatsoenlijk te laten rusten waardoor werken op je lap nagenoeg onmogelijk is.

Het scherm is een ongelofelijk beroerd geplaatste gimmick en zal naar mijn verwachting net zo snel weer verdwijnen als de gebogen schermen/3d etc.

Soms is een ontwerp gewoon af he... dat zie je ook bij die tablets die dan weer een aanklikbaar toetsenbord krijgen, uiteindelijk kom je toch weer terug op de basis, want die is gewoon goed.

Hetzelfde zie je bij telefoons, het ding is prima, alles op de juiste plek, dus qua ontwerp gewoon volwassen, ik begrijp dat het voor de fabrikanten ongemakkelijk is, van een explosieve groeimarkt waar men elk jaar in de rij staat naar een rustige markt waar pas naar vervanging wordt gekeken als stuk...
De muis helemaal rechts maakt het bijna onmogelijk om je pols fatsoenlijk te laten rusten waardoor werken op je lap nagenoeg onmogelijk is.
Ook niet leuk voor linkshandige mensen-want ik ga ervan uit dat die laptops zeldzaam of niet bestaand zijn.
Ik ben zelf linkshandig, maar heb geen enkel probleem mijn rechterhand voor de muis te gebruiken (op touchpad of gewone muis maakt niet uit). Ik weet echter niet of iedere linkshandige er geen problemen mee zou hebben...

[Reactie gewijzigd door Clemens123 op 29 mei 2019 09:42]

Mijn zus en haar kinderen zijn alledrie linkshandig, en twee collega's hier op mijn werk ook, en allen hebben wel een probleem met rechtshandige apparaten.

edit:leesbaarheid.

[Reactie gewijzigd door Shark.Bait op 29 mei 2019 12:36]

Waarom hebben jouw collega's er problemen mee dat jouw zus en haar kinderen linkshandig zijn?
(Oftewel je zin is nogal verwarrend opgesteld :+)

Overigens gebruik ik zelf zo goed als nooit de touchpad, ik neem gewoon een kleine muis mee... Maar mijn laptop wordt dan ook voornamelijk van mijn werkplek naar vergaderruimtes en terug meegenomen, niet de trein in of zo. Deze laptop lijkt me ook meer gericht op iemand die wel zijn computer makkelijk mee wil kunnen nemen, maar niet per se op elk plekje waar die even kan zitten wil kunnen werken. Het lijkt me meer om ergens waar je een tafel hebt makkelijk je werkplek uit te kunnen vouwen.

Ik vraag me wel af of er nou echt een markt is voor dit soort systemen bij streamers. Ok, misschien handig als je naar een event gaat, maar ik denk dat verreweg de meeste streamers praktisch al hun tijd op een vaste stek zitten waar ze alles perfect ingericht hebben met meerdere schermen, goede microfoon op een standaard, greenscreen achter zich... Vind het altijd nogal vreemd overkomen als fabrikanten laptops op streamers gaan marketen.
Mijn zus en haar kinderen zijn alledrie linkshandig, en twee collega's hier op mijn werk hebben daar wel een probleem mee.
Wat hebben die collega's er dan voor last van, dat je zus en haar kinderen linkshandig zijn?
;)
Het zal per persoon verschillen. Mijn nu 15-jarige dochter is linkshandig, maar vanaf haar 3de of zo begon ze met spelletjes op de pc, en daar lag alleen een rechtshandige muis. Dus muizen doet ze met rechts, terwijl ze bv schrijven wel gewoon met links doet. :-)
Er zullen ongetwijfeld er een paar zijn die er moeite mee hebben (anders bestonden er ook geen winkels speciaal voor linkshandige) echter ikzelf als linkshandige en iedereen waarvan ik weet dat ze linkshandig zijn hebben zich aangepast aan de rechtshandige wereld op het schrijven met een pen na. (blij dat iter ben geworden xD raak een pen maybe 1minuut per week aan xD)
De muis helemaal rechts maakt het bijna onmogelijk om je pols fatsoenlijk te laten rusten waardoor werken op je lap nagenoeg onmogelijk is.
Mij is altijd verteld dat je nooit je polsen mag laten rusten omdat je dan alleen maar kleine bewegingen maakt en dus meer kans hebt op carpaal tunnel syndroom (RSI).
RSI bestaat al niet meer en carpaal tunnel is niet hetzelfde als RSI
Ik zie er ook helemaal niets in, ergonomisch een draak.
Mijn laptop zet ik op een standaard en m'n 2e scherm leg ik op mijn toestenbord, dit werkt vele malen prettiger dan met een 2e scherm er naast, het is veel gemakkelijker om de info op het 2e scherm te zien.
keyboard en muis leg je waar je wil en dus geen probleem voor links of rechts handigen.
het laptop keyboard is toch maar voor in "nood situatie". imho.
Juist wel? Mijn desktopschermen staan veel hoger en met deze laptop kan men hetzelfde verwezenlijken!?
Hoe jouw schermen staan is voor het publiek oninteressant. Ergonomie richtlijnen is het doel. De bovenkant van je scherm hoort gelijk te staan met de hoogte van je ogen.

Dat schermpje boven het toetsenbord komt niet in de buurt bij iets van ergonomie. En je moet heel specifieke applicaties hebben die er nuttig gebruik van kunnen maken. Dit gaat net zo hard floppen als 3DTV.

[Reactie gewijzigd door Engineer op 30 mei 2019 11:36]

Ergonomische puntje: als het scherm omhoog geklapt staat is de hoogte van het primaire scherm denk ik prettiger om op te werken. Je hebt dus altijd een geavanceerde standaard bij je, waarbij het toetsenbord prettig laag aan het bureau blijft zodat je geen extern toetsenbord/muis nodig hebt. Goede werkhouding is dus juist een pluspunt van dit soort laptops.

Aanvullend:
Ik verwacht dat het prijskaartje dusdanig zal zijn dat het de mainstream niet haalt.

Door tweede scherm zal de batterijduur in ieder geval een behoorlijke deuk oplopen. Als het tweede scherm volledig uitgeschakeld kan worden zou dit wel weer een mooie optie zijn, waardoor je batterijzuinig toch lang kunt doorwerken.

Tweede scherm zou in ieder geval ook een touchscreen moeten zijn voor mijn gevoel.

Ben benieuwd naar prijzen, beschikbaarheid en reviews. Leuke ontwikkeling in ieder geval.

[Reactie gewijzigd door Sjarelke op 29 mei 2019 09:26]

als dat tweede scherm een touch screen is kan ik me er nog iets bij voor stellen.
hoef je alleen op de iconen te drukken met je vinger zonder dat je vette vinger afdrukken op je lees scherm krijg
Intel benadrukt verder vooral de mogelijkheden met gaming van dit scherm. Zo moet dit paneel plattegronden, uitrustingen, status en andere eigenschappen in games weergeven.
En welke games ondersteunen dit (nu al)?
Waarschijnlijk weer een handjevol titels die er wat mee kunnen, maar in de regel zullen dat er niet zo heel veel zijn.

Dat is hetzelfde als met de nodige geluidstechnieken, ambient verlichting, die setup met kleine fannetjes om je een intensere beleving te geven, etc.
Al die dingen worden vaak maar gebruikt in een handjevol titels die de techniek promoten, het wordt nooit echt lekker opgepakt, waardoor je er in deze situatie niet heel veel mee kan. Want in hoeveel recente games kun je nu al een 2e scherm gebruiken voor bijv plattegronden of stats? Ik kan er eigenlijk niet echt eentje noemen.
Ik denk dat dit wel eens mee kan vallen; voor windows is dit niet meer dan een tweede monitor die toevallig onder de hoofdmonitor staat. Voordeel is dan ook dat alle standaard windows-functionaliteit hier direct al werkt. Het enige is dat je applicatie multi-window moet zijn om er goed gebruik van te kunnen maken.
Dat snap ik, maar hoeveel games zijn er die daar nu al iets mee doen. Ik werk al jaren met een dual monitor setup, en heb eigenlijk geen games die daadwerkelijk iets met dat tweede scherm kunnen.

Dus vandaar dat ik me afvraag wat het op gaat leveren als Intel zich daarop in gaat zetten.
ik ken er welgeteld een, en het is al een oudere.
Supreme commander 2.
ik veronderstel dat er nog wel games zijn in de genre die een dergelijke implementatie hebben.
en ik ken lang niet alle games, ver van.
In War Thunder kun je je map op je 2e scherm weergeven door naar http://127.0.0.1:8111/ te browsen.
( kom ik net achter :) )
maar hoeveel games zijn er die daar nu al iets mee doen.
Dit soort laptops is gisteren aangekondigd, dus natuurlijk wordt het door zeer weinig games ondersteunt.
Maar hoezo is dat een rede waarom het in de toekomst geen nut zou hebben? M.i. voegt het aanzienlijk meer toe dan ambient verlichting of wind-fannetjes ('sfeer' vs nuttige informatie) , en de achterliggende techniek (multi-monitor) is al standaard en dus veel meer voor de hand liggend om te ondersteunen.
Dit soort laptops is gisteren aangekondigd, dus natuurlijk wordt het door zeer weinig games ondersteunt.
Maar het idee van dual monitor is niet nieuw meer. Ik bouwde m'n eerste dual monitor setup op mijn windows 2000 machine, da's al aardig wat jaren geleden.
Ik gok zo dat de mensen die in het komende jaar zo'n dualscreen notebook hebben, een kleiner aandeel vormen dan de gamers die thuis 2 (of meer) schermen aan hun computer hebben hangen.

Dus het voegt wel degelijk wat toe, maar de reden dat het nog steeds niet is gebeurd geeft mij het idee dat het iets is dat lang niet heel veel gaat gebeuren. Al hoop ik dat deze ontwikkelingen het weer een beetje een boost geven, het lijkt me immers een leuke feature.
Hier heb je een lijst met games welke hier ondersteuning voor een "vergelijkbare" feature van Logitech (Logitech® GamePanel™-LCD-Technologie). Die lijst is echter al in tijden niet ge-update, er zijn ondertussen meer games die er gebruik van maken (zoals de gehele Borderlands lineup).

https://www.logitech.com/nl-nl/articles/554

Ik heb zelf een G510, en ik weet dat er games zijn welke er gebruik van maken welke niet op de lijst staan. Maar zelf heb ik er tijdens gamen nog nooit nut van gehad.

(Vaak is "gebruik maken" ook alleen maar een logo en gametitel laten zien en dus absoluut geen toegevoegde waarde.)

[Reactie gewijzigd door AfroBob op 29 mei 2019 10:16]

Mij lijkt het ideaal! Tijdens het geven van trainingen wil ik graag op mijn eerste scherm zien wat er het grote scherm achter me staat, maar ook een scherm hebben met daarop de notities bij de slide en de volgende slide. Daarvoor lijkt me dat tweede scherm ideaal!
Je bedoelt wat powerpoint ongeveer standaard op je gewone scherm doet bij het geven van een presentatie? Waarom zou dat tweede schermpje daarbij helpen?
Ik gebruik geen powerpoint, en ook een IDE voor live coding waardoor het handig is mijn primaire display te mirroren met het scherm.
Ok dat is de eerste goede use-case die ik voor dit schermpje gehoord heb, misschien ben ik er toch wat te kritisch over :)
ik mis de polssteun...en zie eigenlijk weinig toepassingen die er echt gebruik van kunnen maken..ik zie het dus als een gimmick waarvoor heel weinig mensen deze laptops zullen kopen..maarja mijn mening is maar een mening
Asus levert bij hun implementatie wel een magnetisch te koppelen polssteun mee.
Nadeel is natuurlijk dat je die wel apart mee moet nemen en aan moet koppelen, maar het kan wel. De laptop lijkt me dan ook minder gericht op de hypermobiele crowd maar meer op mensen die hun systeem wel makkelijk mee willen kunnen nemen maar als ze hem gaan gebruiken best iets meer setup willen doen (zoals bv ook een muis aansluiten).
mail , skype4business yammer, MS teams open staan hebben is handig.
teamspeak, discord, ....
youtube chat log op 2e scherm zou handig zijn, maar kan nog niet denk ik.
Alles wat kan met logitech Arx (brol btw) zou ook hierop kunnen. ondersteuning voor Logitech overging naar Arx was veel beter.
En wie vraagt hier nou om? De macbook pro's hebben zo'n touchpad wat ik bijvoorbeeld al enorm vervelend vind, inclusief al mijn collega's. Nu is dat een geluid vanuit een bepaalde niche maar ik kan mij zelf voor menig gebruiker niet voorstellen dat hij/zij denkt: Nou, weet je wat ik nou mis. Een klein extra schermpje boven m'n toetsenbord!

Extra content doe je gewoon middels je laptop docken en/of gewoon een kabel te gebruiken voor dat fysieke scherm wat je hebt staan. De oplossingen om achter je scherm een mount te hebben waarbij je links/rechts een extra scherm kan uitschuiven is qua principe een veel logischer product. De uitwerking (nog) wat minder op dit moment.
Als de macbook pro's "touchbar" nou ook daadwerkelijk wat groter was konden we nog iets nuttigs erop kwijt. Wat dat betreft zie ik een dergelijk dual-screen setup wel zitten.
Ik zie hier veel potentie in! Persoonlijk zal ik het niet nemen, ik werk heel veel met de trackpad, maar ben linkshandig. En als deze rechts zit, is dat voor mij niet handig.

En hoe vaak gebruik je de trackpad wel niet tijdens het tikken? Even met de duim, ook dat gaat nu lastiger lijkt mij.
Dit lijkt mij heel handig als je nieuws voor een website moet schrijven. Heb je op het hoofdscherm je online editor staan (CMS) en kun je op het kleine scherm nog even de bron lezen of je het goed over typed.

Maar als je kijkt in de video op 0:58 dan is het hoofdscherm ineens op de juiste hoogte en is werken met een laptop een stuk makkelijker en meer ARBO conform. Lijkt mij wat robuster dan een opvouwscherm zoals in deze Lenovo

[Reactie gewijzigd door hans3702 op 29 mei 2019 10:28]

Ik heb liever een goed werkend full size laptop toetsenbord dan een gimmick.
Deze layout werkt niet lekker op schoot maar wel perfect op een bureau.
Een bureau waar je ook gewoon een vaste pc of een dock voor je laptop op kan zetten zodat deze onzin niet nodig is bedoel je?
Yup, niet iedereen gebruikt een dock.
Yup, niet iedereen gebruikt een dock.
Arbo technisch mag men niet/wordt het afgeraden om de hele dag met enkel een notebook te werken. Je kan natuurlijk je notebook toetsenbord gebruiken terwijl je er iets op aansluit (monitor, externe muis, etc.), maar dat zie ik niet zo vaak gebeuren in de praktijk.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 29 mei 2019 09:37]

Zeg dat eens tegen al die bedrijven met flexplekken, waar geen docking stations en/of toetsenborden/muizen op de bureau's staan….
Als je je laptop zo vaak op een bureau gebruikt dat dit je handig lijkt adviseer ik je de meerprijs voor het tweede scherm in een dock te steken, heb je denk ik veel meer lol van.
Vroeger toen ik nog op een laptop werkte gebruikte ik een losse monitor, toetsenbord en muis. Dat zijn drie apparaatjes die je binnen no time hebt aangesloten zonder dock (1x VGA, 2x USB kabel). Tegenwoordig werken we gewoon met PC op kantoor.

Met mijn prive laptop gebruik ik alleen een losse muis. Verder kan ik daar prima de hele dag op werken als het moet (vind alleen het scherm ietjes aan de kleine kant met zijn 14"1080p).
F*ck yeh! Ik heb hier zoo lang op gewacht! Elke keer als ik achter mijn pc 13" laptop ga zitten dan zijn het niet de advertenties, bloatware, notificaties, matige cross cloudstorage search mogelijkheden en obsolete UI elementen van enterprise applicaties die mijn productiviteit tegenhouden, maar het is INDERDAAD het ontbreken van een tweede scherm boven het toetsenbord op mijn laptop! Hoe wisten ze dat nou!?

Thank you Intel, Thank you computex, thank you WORLD! THANK YOU!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee