Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

Asus ZenBook Pro Duo Preview

Half 4k-paneel als tweede scherm

27-05-2019 • 13:37

46

ZenBook Pro Duo

Creatievelingen en enthousiaste pc-gebruikers werken vaak met meer dan één monitor. Als je op een desktop bezig bent, is dat een kwestie van een extra scherm aansluiten, maar als je op weg bent met een laptop, is dat minder vanzelfsprekend. Fabrikanten zoeken al een tijdje naar oplossingen. Zo toonde Razer een paar jaar geleden een prototype van een laptop met drie schermen en Asus introduceerde vorig jaar op de Computex zijn eerste laptops met ScreenPad.

Die eerste ScreenPad-laptops hadden een 5,5"-lcd op de plek van de touchpad en met dat beperkte formaat kwam die lcd wat functionaliteit betreft bij lange na niet in de buurt van een tweede monitor. Dat is anders bij de nieuwe ZenBook Pro Duo, die Asus dit jaar heeft meegenomen naar de Computex-beurs in Taiwan. Het kleine schermpje heeft plaatsgemaakt voor een veel groter exemplaar dat boven het toetsenbord is gepositioneerd en de helft van de behuizing in beslag neemt. Je krijgt er in feite een halve monitor bij en Asus noemt dat ScreenPad Plus.

Oled en lcd

Het primaire scherm van de ZenBook Pro Duo is een 15,6"-oledpaneel met een 4k-resolutie. Waarschijnlijk gaat het om het oledpaneel van Samsung dat we op de CES-beurs voor het eerst tegenkwamen in verschillende laptops. Diverse fabrikanten brengen rond deze tijd laptops met het oledscherm uit. Het scherm dat boven het toetsenbord zit, is een ips-lcd met een resolutie van 3840x1100 pixels. De breedte van het scherm is gelijk aan die van het primaire scherm en ook het aantal pixels is in de breedte gelijk, zodat de schermen goed op elkaar aansluiten. Beide schermen zijn touchscreens.

Wat afmetingen en resolutie betreft sluiten de schermen dus goed op elkaar aan, maar als het gaat om kleurweergave en contrast is dat niet zo. Het primaire oledscherm heeft een veel hoger contrast en kan meer kleuren weergeven dan de ips-lcd en dat zie je duidelijk als je bijvoorbeeld een afbeelding op beide schermen laat zien. In de praktijk hoeft dat niet storend te zijn, want er zijn tal van situaties te bedenken waarin je op het primaire scherm het belangrijkste beeld toont en op het tweede scherm bedieningselementen of secundaire programma's plaatst.

Asus heeft het ips-paneel op de behuizing van een antireflectieve coating voorzien. Dat is handig, want lichtbronnen bevinden zich vaak boven je en zullen dus recht op het paneel schijnen. De coating doet zijn werk goed, want het scherm blijft afleesbaar in omstandigheden met lastig licht. Het primaire oledpaneel is wel glanzend en reflecteert dus een stuk meer.

ScreenPad Plus

Hoewel Asus met de ZenBook Pro Duo het ScreenPad-concept van vorig jaar flink heeft aangepast, blijft de naam hetzelfde. Asus voegt er Plus aan toe om duidelijk te maken dat dit een grotere versie is. Ook dit keer heeft Asus eigen software gemaakt die ervoor moet zorgen dat het scherm handig in gebruik is. Aan de linkerkant van het scherm zit een icoontje dat altijd in beeld staat en waarmee je een snelmenu oproept. In dat menu staan allerlei shortcuts en functies van het scherm.

Je kunt hier zelf snelkoppelingen plaatsen naar apps en als je daar vervolgens op drukt, worden ze geopend op het tweede scherm. Er is ook een functie om workspaces op te slaan. Als je bijvoorbeeld op het primaire scherm Photoshop start en op het tweede scherm bepaalde mappen of andere apps opent, kun je die indeling opslaan als een preset. Zo hoef je niet iedere keer alle apps naar de gewenste plek te slepen.

Omdat het tweede scherm dit keer groot van formaat is, kun je het prima als een regulier tweede scherm gebruiken, ook zonder speciale software. Bewerken van video, foto's of audio met op het primaire scherm het resultaat en op het tweede scherm tools, zoals een tijdlijn of layers, zijn scenario's waarin het ontwerp van de ZenBook Pro Duo ons erg handig lijkt. Je bent daarbij wel afhankelijk van de software, die bijvoorbeeld het weergeven van de tijdlijn in een apart venster moet ondersteunen, zodat je dit goed op het tweede scherm kunt vastzetten.

Behuizing en hardware

Door de plaatsing van het tweede scherm is het toetsenbord naar de onderkant verplaatst en rechts daarvan zit de touchpad. Plek om je polsen te laten rusten is er dus niet, al brengt Asus wel een accessoire uit dat je kunt neerleggen om zo toch wat steun te krijgen. Dat is handig als je aan een bureau werkt, maar op locatie of bijvoorbeeld in een trein of vliegtuig, zul je daar waarschijnlijk geen plek voor hebben. Bovendien is de plaatsing van de touchpad rechts van het toetsenbord onhandig voor linkshandigen.

Wat ook direct opvalt, is dat de ZenBook Pro Duo een dikke en zware laptop is. Hij weegt zo'n 2,5 kilogram. Hij is dan ook uitgerust met snelle hardware; er gaat maximaal een Core i9-9980HK in, een 45W-processor met acht cores. De videokaart is een GeForce RTX 2060 en er kan tot 32GB werkgeheugen en opslag is er in de vorm van een nvme-ssd tot 1TB. De behuizing zelf is gemaakt van cnc gefreesd aluminium en voelt degelijk aan.

Kleiner model

De ZenBook Pro Duo is dus een behoorlijk groot en zwaar apparaat. Asus beseft dat niet iedereen dat ziet zitten en komt ook met een kleiner en lichter 14"-alternatief. De fabrikant laat voor dat model de Pro-aanduiding vallen, de laptop heet simpelweg ZenBook Duo. Het gewicht is zo'n 1,5kg en daarmee is hij een stuk handzamer dan het Pro-model.

Het ontwerp van de ZenBook Duo is gelijk aan dat van zijn grotere broer, maar dan met een kleiner scherm. Bovendien is het 14"-paneel een ips-lcd en geen oledscherm. Ook is de resolutie met 1920x1080 pixels een stuk lager en het primaire scherm is geen touchscreen. Het tweede scherm is ook een ips-lcd en dat paneel is ook 1920 pixels breed. Dit scherm is wel aanraakgevoelig. Wat opvalt is dat er bij de ZenBook Duo een andere coating op het tweede scherm zit, die wat meer reflecteert.

De ZenBook Duo is dus een stuk lichter, maar heeft ook minder krachtige hardware dan het Pro-model. Er zit een 15W-processor in; het model dat wij zagen, was uitgerust met de Core i7-8565U-quadcore. De videokaart is een GeForce MX250.

Asus ZenBook Duo en ZenBook Pro Duo

ScreenPad 2.0

Met de introductie van het ScreenPad Plus-ontwerp lijkt de oplossing van vorig jaar een snelle dood gestorven te zijn, maar dat is niet waar. Asus blijft ScreenPad-laptops maken met een lcd in plaats van een touchpad. Die schermpjes zitten echter niet langer in nieuwe ZenBook Pro-modellen, maar in de line-up daaronder. Er komen varianten van de ZenBook 13, 14 en 15 met ScreenPad en ook voorziet Asus modellen in de goedkopere VivoBook-reeks van het schermpje.

De reden dat de ScreenPad nu in die dunnere laptops zit, is dat het schermpje door de geïntegreerde grafische kaart van de Intel-processors kan worden aangestuurd. Bij de ZenBook Pro van vorig jaar werd de Nvidia-gpu gebruikt voor het aansturen van het ScreenPad. Dat had als nadeel dat die gpu altijd aanstaat bij gebruik van de ScreenPad en dat verkort de accuduur. Met ScreenPad 2.0 is dat probleem opgelost. Ook bij de ZenBook Duo-modellen hoeft de Nvidia-gpu overigens niet geactiveerd te zijn om het extra scherm te gebruiken.

Asus VivoBook met ScreenPad 2.0Asus VivoBook met ScreenPad 2.0Asus VivoBook met ScreenPad 2.0

Bovendien gebruikt Asus voor de tweede generatie van zijn ScreenPad bredere schermpjes, met een 21:9-verhouding en een resolutie van 2160x1080 pixels. Bij de eerste ScreenPad-laptops ging het om 16:9-schermpjes met een full-hd-resolutie.

Over de werking van de ScreenPad schreven we eerder in onze review van de ZenBook Pro UX580. Toen noemden we het schermpje een aardige gimmick, maar merkten we ook op dat het afwachten is tot ontwikkelaars er iets mee doen. We zijn inmiddels bijna een jaar verder en er is nog steeds weinig software die is geoptimaliseerd voor het tweede schermpje in Asus-laptops. Het is te hopen dat daar verbetering in komt nu Asus de functionaliteit naar meer van zijn laptops brengt.

Tot slot

Asus zet flink in op zijn ScreenPad-fuctionaliteit. De Plus-variant in de ZenBook Duo-modellen is een grote stap vooruit ten opzichte van de implementatie van vorig jaar. En dan bedoelen we vooral letterlijk groot; je krijgt er een half scherm bij. Het tweede scherm zou optimaal tot zijn recht komen met afgestemde software en het is te hopen dat die er komt. Een jaar na de introductie van de eerste ScreenPad-laptops zijn fabrikanten daar nog niet gretig op ingesprongen, dus dat is geen zekerheid.

Het voordeel van het grote tweede scherm is wel dat je veel minder afhankelijk bent van speciale software. Dankzij het formaat kun je het Duo-scherm veel beter als een reguliere tweede monitor gebruiken en daar zien we wel wat in. Wat Asus' laptop met dubbel scherm gaat kosten, is nog even afwachten. We hoorden een bedrag tussen 2500 en 3000 Britse pond, omgerekend zo'n 2850 tot 3450 euro, voor de ZenBook Pro Duo. Om welke configuratie dat gaat, is nog niet bekend. In juli moet de laptop te koop zijn, maar of hij dan ook direct uitkomt in de Benelux, is onduidelijk.

Reacties (46)

46
45
34
2
0
2
Wijzig sortering
Hier wat bewegende beelden van Linus;

https://www.youtube.com/watch?v=QtmDi_4YJoQ

Het ziet er eerlijk gezegd best wel gaaf/goed uit. Een toevoeging waar (ik persoonlijk) best wat aan zou hebben. En niet alleen werk gerelateerd maar vooral ook bij gaming. Op m'n gewone PC heb ik ook een scherm ernaast hangen met alle soort info of een (tutorial) filmpje als ik op het mainscreen aan het klooien ben.

[Reactie gewijzigd door Cogency op 22 juli 2024 14:31]

Anoniem: 776095 @Cogency27 mei 2019 18:13
Duur, maar zeker een tof ding!
Misschien een kwestie van smaak, maar uit nieuwsgierigheid heb ik voor het eerst een Linus filmpje bekeken. Ik had een hoogstaande technische video review verwacht. Maar deze verwachting viel mij zwaar tegen.

Het filmpje lijkt meer op een 'sale' verkoop, de extreem enthousiaste toon, alsof hij de laptop probeert te verkopen. "Wow" en "Awesome" en "Insane" is de normale onder-toon. Wellicht is dat iets Amerikaans? Aangezien veel vloggers ook zo'n extreem overenthousiaste happy toon hebben, alsof ze de jackpot hebben gewonnen. Of ben ik nou een serieuze knor?

#On
Uniek concept, waarmee Asus goed onderscheidend bezig is. Of het ook een success gaat zijn, ik ben benieuwd. Ben benieuwd naar de eind performance, i9 processor, geen terug clocking, NVME.
Linus is echt een gekke vent zover ik heb meegekregen, waar je best ver meekomt met sommige video's van hem. Zijn stem is verschrikkelijk hoog maar je raakt eraan gewend en hij is oprecht veel te blij. Maar geen enkele andere YouTuber maakt content zoals hij, de manier waarop hij het doet. Wat jij een keer bedenkt, hij voert het uit. Als je een hoogstaande technische video wilt zien moet je bij GamersNexus zijn, die doen dat soort dingen.
Linus houd meestal niet terug in hun echte reviews. Maar nu lopen ze op een beurs rond te rennen, in een booth van asus met compleet nieuwe techniek. Echt heel veel meer kunnen ze er nog niet over zeggen. Maar inderdaad, de manier van presenteren moet je aanstaan. Het is erg scripted allemaal ook tegenwoordig. :)
Niet inhoudelijk, maar ik vind het vervelend dat bij een productfilmpje het 42 seconden duurt vooraleer je effectief het product ziet. Dat is wel een erg lange 'sfeerzetterij'.
Elke intro langer dan 7 seconden is te lang.
Daar heb ik skip-O-vision voor. (Het is een talent, geen tool.)


(Is gewoon op pijltje naar rechts rammen in youtube)

[Reactie gewijzigd door MrMonkE op 22 juli 2024 14:31]

Deze opmerking had ik ingecalculeerd ;) Onze eerste video vanaf een beurs geven we altijd graag wat sfeer mee om een beetje in de stemming te komen. Dat niet iedereen daar op zit te wachten begrijp ik. Bij de volgende Computex-video’s zal het minder zijn, beloofd :)
Ik zie deze sfeerimpressie niet als intro maar de fade out na 7 seconde.
Dus precies goed :)

Soms zijn die bij partijen 20-30s lang.

[Reactie gewijzigd door MrMonkE op 22 juli 2024 14:31]

Ah, mooi. Nee die intro is idd bewust kort :)
Het was even puzzelen, maar Taipei 101 was de hint die ik nodig had. En als intro voor de eerste video uit Taiwan vind ik het prima kunnen. Dus: niet laten afschrikken door de professionele zeurkousen.. :+
Anoniem: 426269 27 mei 2019 14:06
"Het primaire oledpaneel is wel glanzend en reflecteert dus een stuk meer."

Kan zijn maar op elke voorbeeldfoto en het filmpje is het secundaire scherm veel minder duidelijk. Raar dat ze niet 2 dezelfde soorten schermen gebruiken. Ik ben benieuwd of hier een doelgroep voor is. Zelf zou ik het in elk geval niet willen, als ik op mijn werkplek kom koppel ik toch sowieso mijn grote externe scherm aan. Daarnaast wil ik niet boven mijn laptop hoeven hangen om mijn tool screen te zien, de kijkhoek daarvan staat haaks op het primaire scherm, dat vind ik niet handig en niet de moeite waard.
Een glossy scherm vind ik voor laptops sowieso een no-go (of eigenlijk elk scherm).
Je hoeft maar een klein beetje licht te hebben dat met een verkeerde hoek op je scherm valt en je ziet helemaal niks meer, of je ziet vooral enkel nog jezelf.
Anoniem: 426269 @B_FORCE27 mei 2019 15:20
Dat dacht ik ook altijd, maar mijn 13,5" 3000x2000 scherm van mijn laptop (zelfde als in de Surface Book) is echt schitterend en heel goed te doen, zelfs buiten in de zon. Dan ga ik natuurlijk wel in de schaduw zitten onder een parasol ofzo, maar goed. :)
Buiten in de zon, en in de schaduw gaan zitten.
Heb zelf ook een surface maar het is wel lastig met die glasplaat.
Ik ben een enorme glossy-scherm hater, maar ik moet zeggen dat sommige coatings het tegenwoordig wel heel erg goed doen. Op mijn werk heb ik een iMac 21" uit 2017 en dat is toch wel een verrekte mooi scherm, en van de ramen achter me heb ik nauwelijks last ondanks dat ik vaak de dark mode gebruik. De reflecties zijn wel scherp maar heel donker en paarsig. Dus ik moet zeggen dat zelfs voor mij als glossy-hater sommige schermen op een werkbaar niveau zijn aangekomen.

Nou geef ik wel nog steeds de voorkeur aan een mat scherm hoor.. Maar dit heeft me er wel toe gedreven het glossy scherm als hoofdscherm in te stellen omdat dat ook 4K is en mijn scherm ernaast (ook 21") maar Full HD.
Laptop in een standaard en dat probleem is ook weer verholpen. Heb je tevens je primaire scherm mooi op ooghoogte dus ook geen nekklachten.
Het is een lange tijd geleden geweest sinds ik voor het laatst echt dacht van 'wow'. Als het kleinere model rond de 1500-2000 euro ligt zou het een optie zijn voor wanneer ik mijn verouderende laptop vervang.

En dan nog hopen dat Linux er een beetje goed op draait en de community tools er voor heeft gemaakt. Anders moet ik zelf maar wat tooltjes schrijven voor die extra functionaliteit.
Zolang je 2 apps op het onderste scherm hebt zou het in b.v. een Linux Mint gewoon goed moeten werken?
Als scherm zou het inderdaad prima moeten werken. Maar het zou ook mooi zijn om die extra functionaliteit te hebben om schermen te verplaatsen naar het hoofd scherm via touch.
Ik zie zeer zeker meerwaarde in dit idee, maar ik vraag me wel af hoe erg de impact gaat zijn op de accuduur. Daarnaast vraag ik me ook af hoe ergonomisch die toetsenbordplaatsing is.
Op zich is dat een prima toetsenbordplaatsing als je het toetsenbord een eindje ver weg hebt. Als je een gewoon desktoptoetsenbord zonder polssteun hebt, werkt het immers ook zo.

Nadeel is dat je dan de laptop wat verder weg moet zetten dan gebruikelijk maar dat helpt ook wel met het kijken naar dat extra scherm. En die 15.6" is ook ruim bemeten dus echt een probleem lijkt het me niet.

Touchpad rechts lijkt me ook prima, zo muizen de meeste mensen immers ook, lijkt me juist handiger dan in het midden voor het toetsenbord. Ben je gelijk de onbedoelde aanrakingen tijdens het typen kwijt ook. Alleen het zuigt voor linkshandigen, dat wel ja.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 14:31]

Ik vind dat het verboden moet worden.
Dit is gewoon pure discriminatie van linkshandigen.
Ik snap niet dat Asus dit soort concepten bouwt, de Zephyrus laptops van Asus hadden ook al een verschrikkelijk keyboard plaatsing, he tis gewoon niet practisch. Uiteindelijk moet vernieuwing niet ten koste van ergonomie gaan naar mijn mening.

Ljkt mij ook niet prettig kijken op het keyboard scherm.
Ergonomisch is dit niet heel onverantwoord hoor? Zolang je een breed genoegen tafel hebt is er niks mis mee, ook leveren ze een polssteun bij en staat het toetsenbord al onder een hoek.
Een 15inch scherm is niet al te groot, deze staat nu automatisch 20cm verder van je gezicht af omdat anders het keyboard te dicht bij je lichaam zit voor de ideaale houding. Daarnaast is dit super onhandig voor wanneer je de laptop op je schoot wilt gebruiken of onderweg.

Het touchpad wordt er ook veel smaller door. Is maar ongeveer de helft zo breed als de hedendaagse gemiddelde laptop.
20cm verder berekent niet dat het minder ergonomisch is, ook is de ideale positie voor iedereen anders dus zou het zo ergonomischer kunnen zijn.
Ook kan je zeggen dat het toetsenbord dichterbij ergonomischer is omdat je dan niet voorover hoeft te buigen als je op een bureaustoel zit, ligt aan je stoel (leuningen etc)
Deze laptop is natuurlijk niet gemaakt om in de trein te gebruiken, je koopt deze laptop dus ook absoluut niet voor kleine ruimtes.
Dus zoals je ziet ligt het heel erg aan en situatie of een toetsenbord vooraan een probleem is en of het juist meer of minder ergonomisch is.
Het gemiddelde menselijk oog bij mensen van rond de 30 is niet zo denderd dat je een 15inch scherm verder van je af wilt hebben dan normaal.

Ten aller tijden is het minder ergonomisch puur door de plaatsing en daar kan je bureau het niet opeens omtoveren in een pluspunt. De ideale positie van een gebruiker voor het gebruik van het keyboard zal ten aller tijden het scherm 20cm verder weg duwen in vergelijking met een keyboard wat wel op de traditionele manier geplaatst is. De egonomie van een laptop is al meer dan 20 jaar verfijnt, de formfactor is er met een reden.

Daarnaast negeer je totaal het touchpad wat nu aardig verkleint is door de locatie.
Waarom zou de laptop 20cm verder van je af staan?

Een 15" scherm is zo'n 20cm hoog.
Het tweede schermpje is half zo hoog.
Daarmee zit het toetsenbord dus hooguit 10cm lager dan bij andere laptops en waarschijnlijk niet iets minder aangezien bij deze laptops echt de volledige base in gebruik is, wat normaal niet zo is.
Het scherm staat daarmee hooguit 10cm verder van je af en waarschijnlijker een centimeter of 8.

Ik ben het met je eens dat dit niet echt handig is als je je laptop ook echt als lap top wilt gebruiken. Maar in de ergonomie zie ik hier, bij gebruik op de desktop, niet echt een probleem mee.
Scherm is 10cm hoog, dan nog de ruimte tussen schanier en scherm, keyboard ruimte en polssteun die zij erbij leveren. Maar vooral eigen ervaring met de zephyrus. Je moet echt je houding er op aanpassen.
Scherm is 10cm hoog, dan nog de ruimte tussen schanier en scherm, keyboard ruimte en polssteun die zij erbij leveren. Maar vooral eigen ervaring met de zephyrus. Je moet echt je houding er op aanpassen.
De ruimte tussen scharnier en scherm heb je normaal tussen scharnier en toetsenbord, dat zet je dus niet verder van je af. Zelfde geld voor toetsenbord en polssteun, die heb je ook als de laptop "normaal" ge-layout is.

Zoals gezegd; ten opzichte van een "normale" laptop staat het scherm nooit meer dan 10cm verder van je af, waarschijnlijk minder dan dat. Zoals ook gezegd; ik ben het er mee eens dat het iets anders zal werken maar betwijfel of dat bij normaal gebruik een impact op de ergonomie zal hebben.
Daarom raad ik mensen ook aan om de zephyrus die nu al uit is bijvoorbeeld eens te testen. je zet deze namelijk verder weg dan 10 centimeter, de stand van het scherm zet je net wat anders, je zet de laptop verder van je af vanwege de polssteun om niet zo'n dik keyboard etc te hebben. Het is een enorm verschil en een ergonomisch nadeel.
Anoniem: 217535 27 mei 2019 15:10
Tof dat fabrikanten zoeken naar andere designs en oplossingen. Dit voelt geforceerd zoeken. Als er al markt zal het een niche markt zijn. Ik zie er iig niets in.

Combinatie van een Macbook Pro en een iPad Pro zou ook een oplossing zijn. Dan houd je het gemak van compact en indien nodig een 2e scherm.
Ik vind dit best wel een gaaf en interessant concept. Dat onderste scherm zou denk ik heel handig kunnen zijn om te navigeren, bijvoorbeeld bij het editen van video's, het maken van powerpointpresentaties of simpelweg bij het lezen van documenten.
Ik zie het nu hier echt niet van in? werkt volgens mij niet handig (lees naar beneden kijken). Grafisch ontwerpers werken meestal niet op een laptop aangezien ze vaak loopdecks, drawtablet (hebben ze hier wel niet meer nodig :)), 3d mouses gebruiken dat sleur je meestal niet mee met een laptop. Leuke gimmic, geen business plan lijkt me.

[Reactie gewijzigd door oxxi op 22 juli 2024 14:31]

Eigenlijk een beetje het idee als de touchbar van Apple, maar dan op een manier dat je er wellicht wél wat aan hebt :+ Want de touchbar vind ik maar onhandig, helaas zijn de modellen zonder ook op andere manieren gekortwiekt.

Dat dit gewoon als een volledig extra scherm gezien wordt lijkt me super handig. Kan je daar bijvoorbeeld een live log mee laten lopen als ontiwkkelaar of beheerder. Super!

Alleen de prijs... Dat is wel een flinke smak geld :-(

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 14:31]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.