Asus ZenBook Pro met lcd op plek van touchpad krijgt startprijs van 1499 euro

Asus gaat in Nederland vier uitvoeringen van de ZenBook Pro UX580 uitbrengen, waarvan het goedkoopste model 1499 euro kost. Het topmodel met 4k-scherm en Core i9-processor kost 2999 euro. Asus verwacht dat de laptops in augustus verkrijgbaar zijn.

Het goedkoopste model heeft een Core i5-8300H-quadcoreprocessor, 8GB ram en een GTX 1050-videokaart. Daarnaast zijn er duurdere modellen met de Core i7-8750H-hexacore en 16GB ram. Het topmodel heeft een overklokbare Core i9-8950HK, gecombineerd met een GTX 1050 Ti. Drie van de vier uitvoeringen hebben een 15,6"-scherm met een full-hd-resolutie en matte afwerking, het duurste model heeft een glanzend ultra-hd-touchscreen.

Alle uitvoeringen van de UX580 hebben een 5,5"-lcd op de plek waar normaal het touchpad zit. Dit zogenaamde ScreenPad kan gebruikt worden als tweede scherm, of als extra scherm met bedieningsknoppen voor programma's. Asus levert software mee die integratie in Windows en met software zoals Microsoft Office mogelijk maakt. Later komt er een sdk beschikbaar zodat ontwikkelaars zelf ScreenPad-functionaliteit kunnen toevoegen aan software.

Opvallend is dat de genoemde adviesprijs van het instapmodel met 1499 euro lager is dan de prijs van de goedkoopste ZenBook Pro UX550, de voorganger met regulier touchpad. Die laptop is vanaf 1599 euro te koop, maar heeft wel een grotere ssd.

Asus brengt in België één model uit, een uitvoering van 1999 euro met de Core i7-8750H, 16GB ram, een 512GB-nvme-ssd en een GTX 1050 Ti-videokaart. Het 15,6"-scherm van dit model heeft een full-hd-resolutie, maar is glanzend en is een touchscreen, terwijl dat bij de Nederlandse varianten mat en geen touchscreen is.

Tweakers publiceerde vorige maand een preview van de ZenBook Pro UX580, naar aanleiding van de aankondiging van de laptop op de Computex-beurs in Taiwan. Asus zegt tegen Tweakers dat de UX580-modellen waarschijnlijk halverwege augustus in de winkels liggen, al zou dat ook iets later kunnen zijn.

Modellen voor Nederlandse markt
Model UX580GD-BN010T UX580GD-BN071T UX580GE-BN010T UX580GE-E2048T
Processor Core i5-8300H Core i7-8750H Core i7-8750H Core i9-8950HK
Videokaart GTX 1050 4GB GTX 1050 4GB GTX 1050 Ti 4GB GTX 1050 Ti 4GB
Ram 8GB ddr4 16GB ddr4 16GB ddr4 16GB ddr4
Ssd 256GB m2-sata 256GB m2-sata 512GB m2-nvme 1TB m2-nvme
Scherm Full-hd, mat Full-hd, mat Full-hd, mat Ultra-hd, touchscreen
Adviesprijs 1499 euro 1749 euro 1899 euro 2999 euro

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

25-06-2018 • 13:30

51 Linkedin

Reacties (51)

51
50
34
2
0
11
Wijzig sortering
Echt zo’n ding dat er cool uitziet en in de dagelijkse praktijk als touchpad dient of überhaupt niet gebruikt wordt als je een muis aansluit.

Je wilt toch niet steeds je blik van je grote scherm halen om op een kleiner schermpje te kijken als je bezig bent?

Had gewoon een groter / hogere resolutie scherm geleverd zodat de info van het kleine schermpje op het scherm waar je naar kijkt past of een paar fysieke knoppen toegevoegd met programmeerbaar wisselende functies per programma die je op de tast kunt bedienen.
Je wilt toch niet steeds je blik van je grote scherm halen om op een kleiner schermpje te kijken als je bezig bent?
Moet jij eens opletten als de smartphone van de meeste mensen een pingeltje geeft.

''Neen, ik blijf gewoon naar mn grote scherm kijken'' }>

[Reactie gewijzigd door stresstak op 25 juni 2018 16:20]

Touché maar die integratie heeft dit dan weer niet
Zou niet eens een gek idee zijn, zo'n koppeling tussen laptop en smartphone. Via het mini-scherm dan.
Zoals ook smartwatches gekoppeld zijn aan een telefoon.
Heeft daar niks mee te maken.

Je kan gewoon prima multi-tasken met deze machine.

Daarnaast qua music-player prima. of even snel door iets heen bladeren wat je op een groot scherm soms als nadeel hebt.
Als het jou handig lijkt zou ik zeggen bestel er een en deel een review op tweakers.

Mij lijkt t een overbodig iets, een oplossing voor een niet bestaand probleem.
echt zo’n ding waar over een paar jaar geen drivers meer voor zijn en dan zit je :p
Het is echt zo'n idee waarvan je niet goed kan bedenken waarom het nou eigenlijk gedaan wordt. Het is echt een gimmick die wel grappig is, maar op de lange termijn gewoon niet zo interessant zal blijven. Leuk op een beursvloer misschien, maar op de bank? Ook is Asus volgens mij niet groot genoeg om hier een complete markt voor te creëren, zoals Apple dat bijvoorbeeld wel kan met hun Touchbar - hoe nutteloos ik die ook vind.
Het is echt zo'n idee waarvan je niet goed kan bedenken waarom het nou eigenlijk gedaan wordt.
Het is echt zo'n idee waarvan je niet goed kunt voorspellen of het nou eigenlijk een succes wordt.

Als je voor een beperkte meerprijs (ik heb niet genoeg informatie om te zeggen of dat hier het geval is) extra functionaliteit toe kunt voegen die soms handig is, soms niet, maar in elk geval nooit in de weg zit, dan heeft het op zich de potentie om over twee of drie jaar standaard overal op te zitten. Asus moet alleen voor elkaar zien te krijgen dat zowel Window als Linux dit standaard ondersteunen. Een paar jaar geleden zou ik gezegd hebben dat standaard-ondersteuning teveel gevraagd is voor iets wat alleen werkt op laptops (desktops hebben immers geen touch pad), maar tegenwoordig hebben zoveel mensen een laptop (zelfs als ie altijd op een bureau ligt en dus net zo goed een desktop had kunnen zijn), dat dat geen probleem meer mag zijn.
Het is echt zo'n idee waarvan je niet goed kan bedenken waarom het nou eigenlijk gedaan wordt.
Dat zeiden ze in de jaren '90 ook over de mobiele telefoon ;)

[Reactie gewijzigd door CurlyMo op 25 juni 2018 15:06]

Dat zeiden ze in de jaren '90 ook over de mobiele telefoon ;)
Ik weet niet wat je probeerd te zeggen, je geeft enkel een argument en laat de rest maar raden....

Maar wat heeft de mobiele telefoon met deze vage touchpad functionaliteit te maken? 8)7
Serieus?
Voor je het weet zit er een complete telefoon ingebouwd onder je touchpad. Met android of iOS in een VM. Of anders gewoon simpel aanloggen met vingerafdruk(ken) met Windows Hello, (third party) App ondersteuning voor media, complete games (of alleen maps, HUD, UI, etc), gamepad, bellen, skypen, chat clients, etc.
Bah, nergens voor nodig allemaal ;-) <- dat is een knipoog btw ;-)
Heel je reactie is gebaseerd op de aanname dat ik ergens op tegen ben. Ik ben niet tegen deze touchpad, maar ik heb er zeker geen warme gevoelens voor. Ik verwacht niet dat het de wereld zal veroveren, maar ik kan het niet absoluut uitsluiten natuurlijk.
Voor jou is dit misschien niet interessant nee. Dit is anders de enige manier om tegenwoordig nog een numpad op een fatsoenlijke plaats te hebben. Voor numbercrunchers is dit dus de beste oplossing die er mogelijk is (de andere methoden zijn een touchscreen met virtueel onscreen numpad, of een draadloos fysiek numpad, maar 'dat werkt zo lekker' in het openbaar vervoer).. Dus als het alleen al integratie heeft met excel, is de markt al groot genoeg voor deze 'gimmick'.
Mja als hij dan netjes zwart wordt en als een gewoon trackpad werkt is het nog te overzien.

Ik zou graag zien dat ze die drivers opensource maken, dan de community nog met leuke dingen komen...

[Reactie gewijzigd door teek2 op 25 juni 2018 13:43]

Dikke kans dat je gewoon met standaard muisdriver uit de voeten kan.
Daar dacht ik ook direct aan
Ach, dan heb je al lang een nieuwe laptop gekocht, met holografisch geprojecteerd toetsenbord en trackpad.
Mooie laptop. Ik vermoed alleen dat onder Linux (of een ander OS) het touchpad LCD niet werkt, dat zou wel enorm zonde zijn.

Desalniettemin erg gaaf!
Ik denk persoonlijk dat het op Linux wel zal "werken", maar gewoon als tweede display (met touchscreen) gezien zal worden, met alle gevolgen vandien.
Het is ook gewoon een tweede scherm met touch-functionaliteit. De ASUS-software maakt het 'meer gebruiksvriendelijk'.

Dit zal onder Linux ook gewoon prima werken, alleen zal je de software van Asus missen. "Alle gevolgen van dien" lijkt mij niet echt van toepassing.
De gevolgen vandien slaan op de out-of-the-box ervaring op Linux. Ik kan mij niet voorstellen dat dit erg populair zal zijn, en ik vermoed dan ook dat veel projecten en distributies geen speciale software gaan bundelen om dit touchscreen als touchpad te laten werken.

Wellicht zal iemand het wel aan de praat krijgen en mits een paar commando's en het installeren van een stukje software van iemands' GitHub repository zal het dan wel werken, maar ik denk toch echt dat je je meer problemen op de hals haalt dan het waard is met dit soort hardware onder Linux. Kan je beter gewoon een laptop met een normale touchpad kopen.
Nee maja, dat is ook wel redelijk logisch. De laptop wordt geleverd met Windows 10, de ondersteuning vanuit Asus wordt geleverd voor Windows 10 en de software wordt ontwikkeld om te werken met Windows 10. Als ik dan Linux op het apparaatje ga installeren kan ik natuurlijk niet verwachten dat het dezelfde functionaliteit heeft.

Als ik Linux op mijn MacBook Pro installeer ga ik er ook niet ineens vanuit dat mijn Touchbar en Trackpad gestures out-of-the-box onder Linux werken.
Nee dat klopt, maar ik denk dat je hier ook basis touchpad functionaliteit zal verliezen, iets dat bij de meeste toestellen wel gewoon out of the box zal functioneren.
Ja daar kan ik natuurlijk alleen maar over speculeren. In de review was te lezen dat je met een function toets de boel kon switchen, als dit een hardware-matige toggle is heb je kans dat je alles gewoon kan gebruiken.
Dit. Linux gooit in een bepaalde categorie en handelt het verder af met generieke drivers.
Ik heb bijv. ooit zo'n China rekenmachine/touchpad combinatie gekocht en dit werd onder Linux als muis opgepakt. Als ik dan op de 'knop' voor rekenmachine drukte, werd het gezien als toetsenbord.
Eindelijk weer eens wat nieuws, dat ziet er goed. En ook handig lijkt me! touchpad en screen in 1!
Helemaal nieuw is het natuurlijk ook weer niet. Eigenlijk is het gewoon een kleiner touchscreen.
De functies zijn hooguit anders.
Als je alleen met het toetsenbord werkt kan ik de toevoeging ervan inzien. Maar als je een muis hebt gaat de vlieger toch niet op? Je bent altijd sneller met de muis dan met je vinger wat intypen of aanklikken op het kleine scherm.
Niet helemaal mee eens. Als ik nu Spotify heb draaien en op mijn scherm bezig ben met andere dingen. Kan ik snel even een nummertje skippen op het touchscreen en daarbij tegelijkertijd zien wat er draait, want met mediatoetsen kan ik natuurlijk ook gewoon skippen.
Of dat de prijs waard is (want in alle andere gevallen weet ik ook niet zo goed wat je hier mee moet) .. tja..dat is persoonlijk denk ik.
Het Tweakers publiek wordt blijkbaar ouder. Gelukkig maar ;).
Er komt iets nieuws en meteen moet er benoemd worden dat het waarschijnlijk niks is. Veel oudere ITers hebben daar ook een handje van. Verandering is eng :).
Dat is het volgens mij helemaal.
16GB vind ik wel typisch, zeker voor het duurste model.

Mijn laptop van 2012 heeft ook 16GB en had bij aanschaf 8GB. Is er in de tussentijd zo weinig gebeurd op dat gebied?
Het is meer de vraag waneer heb je het nou nodig? RAM gebruik stijgt niet zo hard voor de normale gebruiker. Als webdeveloper (met VMs / Docker) kan ik wel door 16GB heen komen. Maar met enkel gamen of typisch kantoor gebruik gaat dat nog niet lukken.
Een laptop met een i9 koop je meestal ook niet voor typisch kantoorgebruik. Vandaar dat het mij verbaasde dat het duurste model ook 'maar' 16GB heeft.
Mooie laptop, leuk concept ook om een beeldscherm als touchpad te laten dienen. Beetje aan de prijzige kant, dat dan weer wel.
voor mij lijkt de UX580GD-BN071T toch wel de meest interesant van alle.

Het 4K gebeuren boeit mij niet zoveel. En zal alleen extra werkgeheigen erin moeten zetten moet namlijk 32 minimal of 64gb aan werkgeheugen. Ik vermoedt dat het gewoon werkt?
Ziet er super uit! Ik had alleen graag gezien dat er ook een i7 model was gekomen met UHD touchscreen.
Nu krijg je alleen het i9 model van 2999 EUR met zo'n scherm. :'(

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee