Door Willem de Moor

Redacteur

Asus Zenbook Pro Preview

Een ips-scherm in plaats van de touchpad

05-06-2018 • 06:30

65

Multipage-opmaak

Een extra scherm

Zoals gebruikelijk trapt Asus de grootste computerbeurs in thuisland Taiwan af met een reeks nieuwe producten. In een segment waar innovatie vaak lastig te vinden is, kreeg Asus het toch voor elkaar om een laptop een verrassend en vernieuwend tintje te geven. De nieuwste Zenbook Pro heeft namelijk geen touchpad, maar op die plaats een ips-touchscreen dat dienstdoet als tweede scherm en touchpad.

Het doet wellicht een beetje denken aan de extra schermpjes die alweer tien jaar geleden op de Lifebook van Fujitsu en een ThinkPad van Lenovo zaten, of de e-inkschermen van Intels prototypelaptop op de IDF 2014. Dat waren echter schermen die enkel info konden tonen en er verder niets mee konden doen. Een beter en recenter voorbeeld is Apples Touch Bar, die contextafhankelijke controls weergeeft.

Asus gaat in zijn Zenbook Pro een stapje verder en vervangt de touchpad door een ips-schermpje met touch-ondersteuning en een full-hd-resolutie. De laptop zelf is een verbeterde versie van de UX550GD, met dezelfde hexacoreprocessor, maar een snellere videokaart. Die variant heeft een 15,6"-beeldscherm, maar Asus bouwde ook een 14"-variant met dezelfde ips-touchscreenfunctionaliteit. We konden tijdens een preview op het hoofdkantoor van Asus even met deze laptop spelen, en natuurlijk met het scherm annex touchpad.

Asus Zenbook Pro UX580 en UX480

High-end laptop

De Zenbook Pro is, net als zijn voorgangers, waaronder de pas aangekondigde UX550GD, een high-end laptop met prima specificaties. De UX550GD heeft een hexacore i9-8950HK aan boord en combineert die met een GTX 1050 en 8 of 16GB werkgeheugen. De nieuwe UX580-laptop lijkt lijkt daar sterk op, want we vinden dezelfde i9 aan boord van de 15"-Zenbook Pro. De videokaart kreeg wel een upgrade naar de GTX 1050 Ti, die net als de UX550 een full-hd- of 4k-paneel aanstuurt.

Asus Zenbook Pro UX580 en UX480Asus Zenbook Pro UX580 en UX480Asus Zenbook Pro UX580 en UX480

Dat scherm is, net als de rest van de laptop volgens Asus, vooral bedoeld voor contentcreators, gebruikers die onderweg foto's en video willen bewerken dus. De UX580 heeft desalniettemin geen volwaardig sd-kaartslot, maar moet het met een microvariant doen. Het 4k-scherm van elke laptop wordt handmatig gekalibreerd tot een ΔE van minder dan 2 is bereikt en het paneel kan 132 procent van de srgb- en 100 procent van de Adobe-rgb-kleurruimte weergeven. Het full-hd-scherm wordt iets minder nauwkeurig gekalibreerd, maar moet nog altijd een ΔE van minder dan 3 halen. Over het algemeen is dat nog onder de grens van het waarneembare.

De behuizing is vrijwel ongewijzigd; het 15,6"-paneel zit in een behuizing ter grootte van een 14"-laptop en is 18,9mm dik, 365mm breed en 251mm diep. Er zijn twee usb type-c-poorten met Thunderbolt 3.0-ondersteuning aanwezig, net als een netwerkpoort, twee gewone usb 3.1-poorten, een hdmi-poort en de eerder genoemde micro-sd-kaartlezer. Beide laptops hebben een nieuwe kleurcombinatie gekregen, die Deep Blue Dive met Rose Gold Diamond Cut-randen genoemd wordt.

  UX580 UX480
Scharnier Regulier Ergolift
Scherm 15,6" 4k-touchscreen
15,6" fhd-touchscreen
14" fhd-touchscreen
(mat en spiegelend)
Processor Core i9-8950HK Onbekende i7 (8ste gen)
Geheugen Max 16GB ddr4 2400MT/s Max 16GB ddr4 2400MT/s
Videokaart Nvidia GTX 1050 Ti Nvidia GTX 1050 Max-Q
Opslag Max 1TB nvme-ssd (4x pci-e) Max 1TB nvme-ssd (4x pci-e)
Connectiviteit Usb 3.1 type c met Thunderbolt
802.11ac wifi, bluetooth 5.0
Usb 3.1 type c
802.11ac wifi, bluetooth 5.0
Windows Hello Vingerafdruksensor Ir-camera
Afmetingen 365mm bij 251mm bij 18,9mm 322mm bij 225mm bij 17,9mm
Gewicht 1,8kg 1,6kg

De 14"-variant is een compactere versie van de laptop, maar heeft een andere behuizing, waarbij vooral het scharnier voor het scherm opvalt. Dat licht de laptop een beetje op en Asus noemt het mechanisme dan ook de ErgoLift Hinge. Er is alleen een variant met full-hd-scherm verkrijgbaar, maar wel in twee opties: een met spiegelend touchscreen en een versie met een mat scherm.

Asus Zenbook Pro UX580 en UX480Asus Zenbook Pro UX580 en UX480
Asus Zenbook Pro UX580 en UX480Asus Zenbook Pro UX580 en UX480Asus Zenbook Pro UX580 en UX480

De processor in deze UX480 is een niet nader gespecificeerde i7, uiteraard van de achtste generatie, Coffee Lake dus waarschijnlijk. In de systeemeigenschappen werd de processor echter aangeduid als i7-0000, dus het is niet te zeggen of het een nieuwe processor betreft of een foutief uitgelezen code. De videokaart is een 1050 Max-Q, maar net als zijn grote broer kan de UX480 geleverd worden met ssd's tot 1TB en maximaal 16GB geheugen. De behuizing telt iets minder poorten dan de UX580 en levert Thunderbolt-poorten in voor gewone usb c-poorten.

De UX580 ondersteunt Windows Hello met een geïntegreerde vingerafdruklezer, terwijl de UX480 een ir-camera voor gezichtsherkenning heeft.

Scherm annex touchpad

De belangrijkste feature van zowel de UX580 als de UX480 zit echter niet in de componenten onder het toetsenbord, maar in de touchpad, voor het toetsenbord. Asus noemt zijn touchpad annex scherm een Screenpad en heeft de in de Zenbook Pro gebruikelijke glazen touchpad verruild voor een full-hd-ips-scherm met multitouchondersteuning. Het scherm heeft een resolutie van 1920 bij 1080 pixels en heeft een schermdiagonaal van 5,5". De Screenpad kan als volwaardig tweede scherm of als appcontainer dienstdoen. Desgewenst kan de display ook worden uitgeschakeld en enkel als touchpad gebruikt worden. Ook de touchpadfunctionaliteit kan worden uitgezet.

Asus Zenbook Pro UX580 en UX480Asus Zenbook Pro UX580 en UX480

De kracht van de Screenpad zit in de veelzijdigheid van het touchscherm; met een druk op de F6-toets kun je schakelen tussen functionaliteiten. Je kunt de Screenpad gebruiken om losse apps, die op een later moment ook door derden via de Microsoft Store te downloaden moeten zijn, te draaien. Zo kun je meegeleverde apps, zoals een rekenmachine of numpad, op het schermpje draaien. Met een veeg omlaag roep je het menu van de Screenpad op, waar je apps als de rekenmachine, de numpad en een kalender kunt vinden, of een launcher voor geïnstalleerde programma's kunt aanklikken. De instellingen zijn hier ook te vinden, inclusief opties om een wallpaper op het scherm te tonen of de helderheid aan te passen.

Asus Zenbook Pro UX580 en UX480Asus Zenbook Pro UX580 en UX480
Asus Zenbook Pro UX580 en UX480Asus Zenbook Pro UX580 en UX480Asus Zenbook Pro UX580 en UX480

Met de Screenpad als tweede scherm kun je makkelijker multitasken op je laptop; zo zou je er een YouTube-filmpje op kunnen kijken terwijl je op het grote scherm andere dingen doet en hoef je niet tussen vensters te schakelen. Ook kun je zo bijvoorbeeld je mail of socialemediastreams in de gaten houden zonder schermruimte op het hoofdscherm in te leveren. Net als bij een regulier tweede scherm kun je vensters gewoon via drag & drop naar de Screenpad verplaatsen.

Ten slotte kun je, net als met de Touch Bar van Apple, contextafhankelijke bedieningselementen op de Screenpad draaien. Zo kun je, om bij YouTube te blijven, een video full screen op het hoofdscherm bekijken en de videocontrols op de Screenpad activeren. De ondersteuning is momenteel nog wat beperkt tot een YouTube-app en Office-software, maar Asus hoopt dat daarin verandering komt met het beschikbaar stellen van een sdk in het derde kwartaal van dit jaar. Bovendien werkt het bedrijf zelf aan software.

Aan een optie om via een techniek die Asus Sync heet, je telefoon via de Screenpad te bedienen, wordt nog gewerkt.

Voorlopige conclusie

We hebben enige tijd met de Zenbook Pro's kunnen spelen en hebben ons daarbij uiteraard vooral op de Screenpad gericht. Helemaal gereed voor massaproductie waren de laptops nog niet, maar Asus liet twee bijzonder volwassen producten zien, zowel wat hardware als wat software betreft.

Als we iets over de hardware zouden moeten zeuren, zouden we het over de vrij grote travel van de touchpad aan de onderkant kunnen hebben of over de vrij diepe positionering van de touchpad; die leidt tot een flinke rand tussen palmrest en touchpad. De Screenpad is niet voorzien van glas, zoals de touchpads van de gewone Zenbook Pro, maar van een plastic laag met een klein structuurtje erin. Dat geeft een iets waziger beeld dan glas, maar is absoluut niet storend.

Over de softwarekant waren we wat verbaasd, want met dergelijke experimenten is dat lang niet altijd in orde. Dat is met de Screenpad wel het geval; de software werkt intuïtief, de integratie met Windows is keurig en aan alles lijkt gedacht. Nu is het wachten op ontwikkelaars die er nuttige apps voor schrijven en softwarefabrikanten die de contextafhankelijke menu's van de Screenpad ondersteunen, net als bij de Touch Bar. Al met al heeft Asus een prima laptop gecombineerd met eindelijk weer eens iets echt vernieuwends en nuttigs: de Screenpad.

De UX580 zou over niet al te lange tijd beschikbaar moeten komen en de UX480 moet in augustus beschikbaar worden, maar introductiedata en prijzen kon Asus nog niet geven. Gezien de prijs van de UX550, die met vergelijkbare componenten zo'n 2200 euro kostte, worden de Zenbook Pro's met Screenpad waarschijnlijk niet de goedkoopste.

Reacties (65)

65
65
40
1
0
23
Wijzig sortering
Mijn eerste gedachte bij die Screenpad is "Goh, waarom zijn we hier nog niet eerder op gekomen?"

Vrij snel daarna vraag ik me echter af hoe vloeiend/intuïtief het schakelen tussen touchpad/screenpad zal verlopen. Stel je voor ik heb een snelle berekening gemaakt in Calculator zoals op één van de foto's is te zien, en ik richt mijn ogen daarna weer op het (grote) scherm. Wordt de eerstvolgende veegbeweging/touch-to-click op de pad meteen weer opgepakt als muiscommando?

Ben al met al erg benieuwd, dit zou best wel eens een blijvertje kunnen zijn!

edit:
Na nog eens goed te hebben gelezen zie ik dat je met een veegbeweging omhoog/omlaag het 'tweede' scherm oproept en weer wegveegt. Het zou natuurlijk mooi zijn als er middels eye detection geswitched kan worden tussen screenpad/mousepad mode zonder dat je app cointainer steeds verdwijnt

[Reactie gewijzigd door pimsaint op 23 juli 2024 01:43]

Ben al met al erg benieuwd, dit zou best wel eens een blijvertje kunnen zijn!
Voor productiviteit wil je juist zo min mogelijk je ogen verplaatsen tussen invoerapparatuur en (normaal) scherm. Ook wil je zo min mogelijk je handen verplaatsen. Je zal je handen moeten verplaatsen vanuit de standaard houding (ASDF links, JKL: rechts, duimen op spatiebalk) om het schermpje onder de handen te kunnen zien.

Een leuk gadget, maar niet meer dan dat.

[edit]
Herinnert iemand zich nog Windows SideShow? Exact! :+

Niet helemaal hetzelfde, natuurlijk. Toch zie ik dit soort initiatieven niet lang overleven.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 01:43]

Focus is inderdaad belangrijk, ik heb sinds kort de "nieuwe" macbook pro en ik heb nog geen enkel voordeel gehad aan de touch bar.

Sterker nog ik ben vaker kwijt waar ik mee bezig was omdat ik moet uitzoeken hoe ik het scherm dim of geluid lager zet. Vroeger was het enkele keren op een Fx knop duwen, nu moet ik verschillende menu's openen en sliders gaan verslepen. Ik hoop dat ik er nog aan wen.

Wat mogelijk wel interessant zou zijn voor de zenbook is als de touchpad als numpad gebruikt kan worden voor bijv. excel, in dat geval hoef je niet zo veel te klikken :-).
Wat ze in het Engels 'muscle memory' noemen blijft een sterk fenomeen, en daarbij werken fysieke knoppen beter dan zo'n virtuele strip.
Daarom wil ik bijvoorbeeld ook geen touchscreen in de auto, maar fysieke knoppen: je kunt ze blindelings vinden en bedienen.
Gelukkig voor jou werkt muscle memory ook zonder tast. Je merkt het vooral wanneer je een 'fout' maakt, die extra traptrede die je verwachte of de lampenknop die verplaatst is.
Kijk ook eens naar de hoeveelheid games die op mobieltjes gespeeld worden met touchpad waar we vroeger allemaal riepen dat dergelijke games onmogelijk op een touchscreen gespeeld kunnen worden, bijv. PUBG.
Ben ik het totaal niet mee eens. En ik durf te wedden dat een speler met een fatsoenlijke controller gehakt maakt van touchscreen spelers. Zeer zeker als knoppen combinaties belangrijk zijn, zoals bijv bij fightgames.
Hahaha, ik probeer me nu voor te stellen. Street Fighter VI, cross platform.
Smartphone vs Fighting Stick.
Dat wordt een leuke battle zeg.

Klinkt een beetje als Starcraft in Mouse en Keyboard vs Controller.
Lampenknop die verplaatst is komt me erg bekend voor, ben pas verhuisd en het licht in de badkamer werkte vroeger met een touwtje in de badkamer, nu met een knop buiten de badkamer.
Ben nog maar zeer kort verhuisd, sterker nog, ben nog bezig maar ik merk nu al dat als ik de badkamer binnenloop dat ik naast de deur aan een niet bestaand touwtje probeer te trekken :D

En met bijv een rekenmachine op dat scherm kan je dat scherm meteen gebruiken om de uitslag van de som te zien, daar is geen programma op het gewone scherm meer voor nodig.
En met films kan je ook de play en stop knoppen e.d. op dat extra scherm laten zien zonder dat 't de film in de weg zit, Dat doe ik nu ook al met m'n telefoon (Kodi+Yatze)
Exact de reden waarom ik bij mijn nieuwe mbp mij wat geld heb uitgespaard en geen touchbar wou (plus 1e innovatie producten zijn bij apple vaker miss dan hit qua implementatie/quality).

Dit vind ik anders wel knap. Je kan het volledig negeren en als touchpad gebruiken. Wat bij mij in 99% van de gevallen zo zou zijn.
Heel sporadisch mis ik op mijn laptop een numpad en dan zou met een simpele beweging dat hier kunnen activeren en het even gebruiken als numpad voor lange cijferreeksen in te typen.
Ik zie de toegevoegde waarde wel. Zeker omdat het normale gebruik niet in gedrang brengt.
tip: je hoeft niet eerst op het helderheid/volume knopje te tikken en dan de slider te slepen. Je kunt gewoon je vinger op de betreffende knop zetten en slepen, dat gaat een stuk sneller :)

(en je kan natuurlijk sowieso aanpassen wat weergegeven wordt en hoe)
Het went een beetje weet ik uit ervaring, d.w.z. dat je na enige gewenning minder traag wordt i.v.g.t. de oude functietoetsen methode.
Blijft dat het vooral esthetisch en gadget-cool een functie heeft, en weinig ergonomie toe voegt aan het gebruik, die touchbar... Zat in de meerprijs van een model met betere spec's.
Anoniem: 343906 @Gopher5 juni 2018 19:24
Heb zelf geen touchbar maar lijkt mij dat het een kwestie van gewenning is toch? Las op internet reviews van mensen die hem juist handig vonden met o.a. Word en Excell omdat ze minder handelingen nodig hadden dan zonder.
Ik ben software engineer, ik gebruik nogal eens de esc en F6 knop. Oh zo fijn als die fysiek is.
Sterker nog, de TouchBar is de meest irritante uitvinding ooit. Als ik met de laptop op de bank zit dan neigen mijn vingers naar de bovenkant van het toetsenbord en dan druk ik continu ongewild op allerlei 'toetsen'. En dan nog maar te zwijgen over het gebrek aan een fysieke escape toets. Hoe irritant is dat als je vrij veel in vim werkt op een dag. Als er een 15 inch MacBook pro zonder TouchBar was dan had ik hem direct omgeruild (en al helemaal als er eentje was zonder zo'n bizar slecht toetsenbord). Mijn ervaring met Apple tot nu toe was dat de producten hun geld dubbel en dwars waar zijn, dat is met deze MacBook zeker niet het geval.
Ddr3 maar die tochbar. Inderdaad om te huilen. Ik heb ook de 15 inch, ik had maar wat graag de oude fysieke knoppen die vond ik altijd heerlijk.
SideShow integrates with the Windows Gadgets feature of Windows Vista. Herinnert iemand zich Windows Vista nog? :X

On topic, leuke feature, maar wat mij betreft is een 2e scherm waar je over het algemeen met je handen overheen zit een dure onnodige optie.
SideShow integrates with the Windows Gadgets feature of Windows Vista. Herinnert iemand zich Windows Vista nog? :X
De API werd uitgebreid in Windows 7 en Windows 8 had er nog ondersteuning voor. Pas vanaf 8.1 werd ondersteuning gestaakt. Het is dus niet enkel Vista. ;)
Helemaal mee eens. Een goede toepassing die meer kans maakt is in games om via het display extra functionele schakelaars te plaatsen.
Zou toch geweldig zijn als ze zoiets met eyetracking kunnen doen. Dat er inderdaad wanneer jij je blik op het hoofdscherm richt weer van uit gegaan wordt dat je hem als normale touchpad gebruikt. Een simpele hardware of software matige switch daarvoor lijkt me toch omslachtig.
Een simpele hardware of software matige switch daarvoor lijkt me toch omslachtig.
Ook als het geen matige switch is lijkt het me omslachtig.
offtopic:
Een simpele hardware- of softwarematige switch daarvoor lijkt me toch omslachtig.

Ik heb een Nintendo Wii U en hoewel ik de innovatie waardeer, zie ik mezelf niet steeds van scherm wisselen. Wel als ik twee schermen, naast elkaar, op mijn bureau heb staan, maar niet als ik mijn hoofd aanzienlijk moet verdraaien en mijn focus moet aanpassen. Dan is het indrukken van een knop om van context te wisselen in de praktijk volgens mij sneller.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 23 juli 2024 01:43]

Zoiets is er, mijn t480 heeft een tool genaamd mirametrix, wat je hoofd (nee niet je ogen) volgt en daarmee bepaald naar welk scherm je kijkt...
Ze zijn ook niet helemaal de eerste die hier op komen. Razer heeft een prototype laten zien van een laptop dock voor hun telefoon. De telefoon wordt dan op de plaats van het touchpad gedockt en functioneert daar ook als screenpad. En inndeze vorm zie ik er ook echt toekomst in nu eindelijk arm processoren krachtig genoeg zijn voor een desktop ervaring. Zodra android gedocked Linux draait (Wat bij samsung al kan) of als Microsoft klaar is met het samenvoegen van Windows en Windows Phone heb je een top concept zeker zakelijk. Bedrijfstelefoon, docking station op de werkplek en voor de gene die veel op pad zijn een relatief goedkoop laptop dock.

Dit is overigens wat ik al in 2012 heb voorspeld als de toekomst van low-end tot mid-range compute toen ubuntu met Ubuntu for Android kwam.
Ik heb het hier al vaker gepost: Er is technisch geen enkel probleem om een volledige Linux desktop op elke willekeurige Android telefoon te draaien. Aangezien zelfs een low-budget ding van 60 euro meer CPU en GPU kracht aan boord heeft dan de desktops van een paar decennia geleden zal dat ook prima vloeiend lopen.

Enige wat het tegenhoudt is het gesloten karakter van alle Android apparaten. Het is doorgaans niet mogelijk om iets anders te draaien dan wat de fabrikant ervoor gebrouwen heeft.

Een apparaat dat Android draait, draait al een versie van Linux, met alle benodigde support voor een volle desktop (scherm, muis, wifi, usb, ...)
Gecombineerd met eye-tracking zou dat eventueel nog op te lossen vallen. Wanneer je naar het 'grote' scherm kijkt, is het een trackpad, wanneer je naar de trackpad kijkt, is het een touchscreen. Zo kunnen ze dat scherm ook uitgeschakeld houden wanneer je er niet naar kijkt en het hoofdscherm dimmen wanneer je naar de trackpad kijkt.

@snmght had al ongeveer hetzelfde idee.
Handig ook om de muiscursor te verplaatsen naar waar je kijkt als je veel schermoppervlak hebt :)

[Reactie gewijzigd door GORby op 23 juli 2024 01:43]

Mijn eerste gedachte bij die Screenpad is "Goh, waarom zijn we hier nog niet eerder op gekomen?"
Dat zijn we al!
De Nintendo DS bijvoorbeeld had ook al zo'n indeling.
Ook zijn er laptops geweest waarbij het hele keyboard door een scherm is vervangen.
de eerste Razerblade Pro had er ook al een dacht ik, en zelfs met extra toetsen erboven met mini schermpjes erin!

Afbeelding
Doet me erg denken aan de TouchBar van Apple en ik gebruik de functionaliteit totaal niet.
Ik kom er dan ook altijd te laat achter dat ik er iets mee kan. Zoals emoticons tijdens de chat of wanneer je in een muziek speler zit. Ben tot nu toe sneller met de muis.
Anoniem: 343906 @Blubkens5 juni 2018 19:26
Heb zelf geen touchbar maar kan me wel voorstellen dat handelingen sneller zijn uit te voeren met wanneer er bijvoorbeeld contextgevoelige opties in getoond worden toch?
True alleen werk ik vaker met een extra display en maak ik gebruik van een los extended keyboard en mouse. Dus de Touch Bar ligt niet echt in de buurt. Ook als ik op de MacBook zelf werk merk ik pas na de handeling dat het eventueel ook met de Touch Bar kon. Denk ook een kwestie van wennen en je manier van werken aanpassen.
Maar ze zijn er al eerder opgekomen: reviews: Razer Project Linda-prototype: overtuigend laptopdock voor smartphone

Voor de rest is er gewoon te weinig nut voor zoiets. Je ziet het ook op de voorbeelden: eenvoudige widgets voor een kalender, muziek en een rekenmachine. Leuke gimmick en eyecatcher, maar niet meer dan dat.

Gebruik trouwens al jaren google als rekenmachine.
Das meer een soort uitbreiding op een smartphone. Maar ik dacht dat razer vroeger wel laptops had met een scherm als touchpad. En dan aan de zijkant van het toetsenbord. Touchpad aan de zijkant lijkt mij sowieso fijner.

http://www.areyougaming.c...ade-Pro-Image-500x500.png

[Reactie gewijzigd door borbit op 23 juli 2024 01:43]

Ik zie het meer als een optie om het touchpad nuttig te gebruiken tesamen met een dedicated muis...
ze hadden eerder een hele telefoon erin gestopt en niet het scherm gebruikt. https://www.wired.com/201...-tablet-thats-a-notebook/

Nu alleen een scherm en geen telefoon plugin.Het is gewoon een evolutie stapje adhv vorige ervaringen.
Als je een YT video kijk op het pad en wat anders aan het doen bent op je laptop, hoe moet je dat dan bedienen?
Met je muis natuurlijk! Werkt sowieso veel fijner dan een touchpad voor langere tijden
hij zei wel heel specifiek terwijl je op pad bent. dus bv op de bus/trein/wachtruimtes/*insert plek waar je alleen een stoeltje of zetel hebt*

dan zijn aparte muizen gewoon onhandig.
Dat lees ik er niet in; en men multi-taskt denk ik stuk minder in de trein bovendien. Dus lijkt me niet erg dat je dan keuzes moet maken. Een beetje realisme graag.

Als je hem als mousepad wil gebruiken in de trein, dan kan dat he

[Reactie gewijzigd door Martao op 23 juli 2024 01:43]

Je kan gewoon de trackpad gebruiken terwijl je een video afspeelt op het 2de schermpje.
Touchscreen. Ik heb de ux501 en gebruik het (hoofd) scherm als HID regelmatig, misschien dat het gewenning is. Doordat de 501 AHCI is (en er geen grote SSD's met dit protocol zijn) ben ik aan het overwegen deze te vervangen. Mijn volgende laptop gaat zeer zeker weer een touchscreen hebben.
Ja maar met het touchscreen bedien je de YT video?
Ik verwacht dat de "screenpad" ook de controls voor je YT video heeft terwijl je met je vingers over je 'hoofd' scherm gewoon verder kan werken. Toegegeven als je tech vids kijkt over het instellen van je machine, is een touchscreen (zeker op 4k ingesteld op de native resolutie) niet het meest gebruiksvriendelijke onder Windows OS'sen…

Ik denk dat ze dit, i.c.m. YT je telefoon willen/kunnen vervangen (YT handleiding op je telefoon terwijl je aan het troubleshooten bent (al dan niet in een full-screen RDP sessie).

Een andere toepassing zou kunnen zijn in het toepassen van filters in (live) audio en video (a la Garageband op de i-devices) zonder dat je het hoofdscherm hoeft op te offeren hiervoor. Zeker live is de ruimte vaak erg beperkt voor een 2e (touch (want een muis is veel te langzaam hiervoor)) scherm
Je kan gewoon een filmpje op het 2de scherm kijken en de touchpad gebruik om scherm 1 te bedienen.
Hier is een voorbeeld met twitch

Ik hoop dat dit de nieuwe standaard word aangezien ik altijd mijn smartphone net onder mijn pad hebben liggen om vergelijkbare dingen te doen. Lijkt me superhandig voor mensen die veel multitasken met hoge tijdsdruk zoals streamers en social media managers.
Op zich een tof idee, maar ik vraag me sterk af hoe dit in de praktijk gaat werken. Die touch bar van Apple is ook compleet nutteloos. Dagelijks gebruik leert dat dit soort gimmicks vaker niet dan wel gebruikt worden.
Maargoed misschien heeft het echt toegevoegde waarde, we zullen het zien.
Het is in ieder geval een innovatief idee en een USP. Praktisch nut is ook oke, nu nog een goede implementatie.
Mooi schermpje voor de Pip boy :*)
Ik zie ook gelijk een andere toepassing van het touchpadscherm; het is een volwaardig scherm die je goed kunt gebruiken als tweede scherm bij een presentatie, je output bij programmeerwerk, scherm waar je email in runt of zaken p0rn die je gewoon niet op een groot scherm wil hebben, zoals vertrouwelijke documenten.
Nog een energievreter bij in je laptop.
Was ik maar 10-15 jaar geleden naar het Nederlands Octrooicentrum geweest met dit idee...
Ach, ik had destijds als scholier niet het budget noch de kunde om dit op de markt te brengen. :+
Het is overigens niet de eerste keer dat dit gedemonstreerd wordt. MSI liet in 2013 al een prototype zien.

[Reactie gewijzigd door Ram-G-maN op 23 juli 2024 01:43]

Het ziet er mooi uit, ben benieuwd of het in de praktijk ook vloeiend gaat werken. Kan zijn dat ik er overheen gelezen heb maar van welk materiaal zijn de laptops gemaakt?
Het idee is geniaal, maar ik voorzie ook enkele nadelen;

Zoals filmpje kijken op touchpad, en dan dus geen touchpad meer hebben. Ik kan mij overgens ook moeilijk voorstellen dat het prettig kijkt.
Er zijn twee usb type-c-poorten met Thunderbolt 3.0-ondersteuning aanwezig, net als een netwerkpoort, twee gewone usb 3.1-poorten, een hdmi-poort en de eerder genoemde micro-sd-kaartlezer.
De voorganger (ux550) heeft geen netwerkpoort, en als ik andere artikels check wordt daar nergens een bedrade connectie vermeld (wel "gigabit class" wifi), is dus een klein foutje in de specificaties denk ik. Al zou ik een netwerkpoort wel appreciëren op mijn 550vd, zou zeker een goede toevoeging zijn aan deze lijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.