Een extra scherm
Zoals gebruikelijk trapt Asus de grootste computerbeurs in thuisland Taiwan af met een reeks nieuwe producten. In een segment waar innovatie vaak lastig te vinden is, kreeg Asus het toch voor elkaar om een laptop een verrassend en vernieuwend tintje te geven. De nieuwste Zenbook Pro heeft namelijk geen touchpad, maar op die plaats een ips-touchscreen dat dienstdoet als tweede scherm en touchpad.
Het doet wellicht een beetje denken aan de extra schermpjes die alweer tien jaar geleden op de Lifebook van Fujitsu en een ThinkPad van Lenovo zaten, of de e-inkschermen van Intels prototypelaptop op de IDF 2014. Dat waren echter schermen die enkel info konden tonen en er verder niets mee konden doen. Een beter en recenter voorbeeld is Apples Touch Bar, die contextafhankelijke controls weergeeft.
Asus gaat in zijn Zenbook Pro een stapje verder en vervangt de touchpad door een ips-schermpje met touch-ondersteuning en een full-hd-resolutie. De laptop zelf is een verbeterde versie van de UX550GD, met dezelfde hexacoreprocessor, maar een snellere videokaart. Die variant heeft een 15,6"-beeldscherm, maar Asus bouwde ook een 14"-variant met dezelfde ips-touchscreenfunctionaliteit. We konden tijdens een preview op het hoofdkantoor van Asus even met deze laptop spelen, en natuurlijk met het scherm annex touchpad.
/i/2002007655.jpeg?f=imagenormal)
High-end laptop
De Zenbook Pro is, net als zijn voorgangers, waaronder de pas aangekondigde UX550GD, een high-end laptop met prima specificaties. De UX550GD heeft een hexacore i9-8950HK aan boord en combineert die met een GTX 1050 en 8 of 16GB werkgeheugen. De nieuwe UX580-laptop lijkt lijkt daar sterk op, want we vinden dezelfde i9 aan boord van de 15"-Zenbook Pro. De videokaart kreeg wel een upgrade naar de GTX 1050 Ti, die net als de UX550 een full-hd- of 4k-paneel aanstuurt.
Dat scherm is, net als de rest van de laptop volgens Asus, vooral bedoeld voor contentcreators, gebruikers die onderweg foto's en video willen bewerken dus. De UX580 heeft desalniettemin geen volwaardig sd-kaartslot, maar moet het met een microvariant doen. Het 4k-scherm van elke laptop wordt handmatig gekalibreerd tot een ΔE van minder dan 2 is bereikt en het paneel kan 132 procent van de srgb- en 100 procent van de Adobe-rgb-kleurruimte weergeven. Het full-hd-scherm wordt iets minder nauwkeurig gekalibreerd, maar moet nog altijd een ΔE van minder dan 3 halen. Over het algemeen is dat nog onder de grens van het waarneembare.
De behuizing is vrijwel ongewijzigd; het 15,6"-paneel zit in een behuizing ter grootte van een 14"-laptop en is 18,9mm dik, 365mm breed en 251mm diep. Er zijn twee usb type-c-poorten met Thunderbolt 3.0-ondersteuning aanwezig, net als een netwerkpoort, twee gewone usb 3.1-poorten, een hdmi-poort en de eerder genoemde micro-sd-kaartlezer. Beide laptops hebben een nieuwe kleurcombinatie gekregen, die Deep Blue Dive met Rose Gold Diamond Cut-randen genoemd wordt.
|
UX580 |
UX480 |
Scharnier |
Regulier |
Ergolift |
Scherm |
15,6" 4k-touchscreen 15,6" fhd-touchscreen |
14" fhd-touchscreen (mat en spiegelend) |
Processor |
Core i9-8950HK |
Onbekende i7 (8ste gen) |
Geheugen |
Max 16GB ddr4 2400MT/s |
Max 16GB ddr4 2400MT/s |
Videokaart |
Nvidia GTX 1050 Ti |
Nvidia GTX 1050 Max-Q |
Opslag |
Max 1TB nvme-ssd (4x pci-e) |
Max 1TB nvme-ssd (4x pci-e) |
Connectiviteit |
Usb 3.1 type c met Thunderbolt 802.11ac wifi, bluetooth 5.0 |
Usb 3.1 type c 802.11ac wifi, bluetooth 5.0 |
Windows Hello |
Vingerafdruksensor |
Ir-camera |
Afmetingen |
365mm bij 251mm bij 18,9mm |
322mm bij 225mm bij 17,9mm |
Gewicht |
1,8kg |
1,6kg |
De 14"-variant is een compactere versie van de laptop, maar heeft een andere behuizing, waarbij vooral het scharnier voor het scherm opvalt. Dat licht de laptop een beetje op en Asus noemt het mechanisme dan ook de ErgoLift Hinge. Er is alleen een variant met full-hd-scherm verkrijgbaar, maar wel in twee opties: een met spiegelend touchscreen en een versie met een mat scherm.
De processor in deze UX480 is een niet nader gespecificeerde i7, uiteraard van de achtste generatie, Coffee Lake dus waarschijnlijk. In de systeemeigenschappen werd de processor echter aangeduid als i7-0000, dus het is niet te zeggen of het een nieuwe processor betreft of een foutief uitgelezen code. De videokaart is een 1050 Max-Q, maar net als zijn grote broer kan de UX480 geleverd worden met ssd's tot 1TB en maximaal 16GB geheugen. De behuizing telt iets minder poorten dan de UX580 en levert Thunderbolt-poorten in voor gewone usb c-poorten.
De UX580 ondersteunt Windows Hello met een geïntegreerde vingerafdruklezer, terwijl de UX480 een ir-camera voor gezichtsherkenning heeft.
Scherm annex touchpad
De belangrijkste feature van zowel de UX580 als de UX480 zit echter niet in de componenten onder het toetsenbord, maar in de touchpad, voor het toetsenbord. Asus noemt zijn touchpad annex scherm een Screenpad en heeft de in de Zenbook Pro gebruikelijke glazen touchpad verruild voor een full-hd-ips-scherm met multitouchondersteuning. Het scherm heeft een resolutie van 1920 bij 1080 pixels en heeft een schermdiagonaal van 5,5". De Screenpad kan als volwaardig tweede scherm of als appcontainer dienstdoen. Desgewenst kan de display ook worden uitgeschakeld en enkel als touchpad gebruikt worden. Ook de touchpadfunctionaliteit kan worden uitgezet.
De kracht van de Screenpad zit in de veelzijdigheid van het touchscherm; met een druk op de F6-toets kun je schakelen tussen functionaliteiten. Je kunt de Screenpad gebruiken om losse apps, die op een later moment ook door derden via de Microsoft Store te downloaden moeten zijn, te draaien. Zo kun je meegeleverde apps, zoals een rekenmachine of numpad, op het schermpje draaien. Met een veeg omlaag roep je het menu van de Screenpad op, waar je apps als de rekenmachine, de numpad en een kalender kunt vinden, of een launcher voor geïnstalleerde programma's kunt aanklikken. De instellingen zijn hier ook te vinden, inclusief opties om een wallpaper op het scherm te tonen of de helderheid aan te passen.
Met de Screenpad als tweede scherm kun je makkelijker multitasken op je laptop; zo zou je er een YouTube-filmpje op kunnen kijken terwijl je op het grote scherm andere dingen doet en hoef je niet tussen vensters te schakelen. Ook kun je zo bijvoorbeeld je mail of socialemediastreams in de gaten houden zonder schermruimte op het hoofdscherm in te leveren. Net als bij een regulier tweede scherm kun je vensters gewoon via drag & drop naar de Screenpad verplaatsen.
Ten slotte kun je, net als met de Touch Bar van Apple, contextafhankelijke bedieningselementen op de Screenpad draaien. Zo kun je, om bij YouTube te blijven, een video full screen op het hoofdscherm bekijken en de videocontrols op de Screenpad activeren. De ondersteuning is momenteel nog wat beperkt tot een YouTube-app en Office-software, maar Asus hoopt dat daarin verandering komt met het beschikbaar stellen van een sdk in het derde kwartaal van dit jaar. Bovendien werkt het bedrijf zelf aan software.
Aan een optie om via een techniek die Asus Sync heet, je telefoon via de Screenpad te bedienen, wordt nog gewerkt.
Voorlopige conclusie
We hebben enige tijd met de Zenbook Pro's kunnen spelen en hebben ons daarbij uiteraard vooral op de Screenpad gericht. Helemaal gereed voor massaproductie waren de laptops nog niet, maar Asus liet twee bijzonder volwassen producten zien, zowel wat hardware als wat software betreft.
Als we iets over de hardware zouden moeten zeuren, zouden we het over de vrij grote travel van de touchpad aan de onderkant kunnen hebben of over de vrij diepe positionering van de touchpad; die leidt tot een flinke rand tussen palmrest en touchpad. De Screenpad is niet voorzien van glas, zoals de touchpads van de gewone Zenbook Pro, maar van een plastic laag met een klein structuurtje erin. Dat geeft een iets waziger beeld dan glas, maar is absoluut niet storend.
Over de softwarekant waren we wat verbaasd, want met dergelijke experimenten is dat lang niet altijd in orde. Dat is met de Screenpad wel het geval; de software werkt intuïtief, de integratie met Windows is keurig en aan alles lijkt gedacht. Nu is het wachten op ontwikkelaars die er nuttige apps voor schrijven en softwarefabrikanten die de contextafhankelijke menu's van de Screenpad ondersteunen, net als bij de Touch Bar. Al met al heeft Asus een prima laptop gecombineerd met eindelijk weer eens iets echt vernieuwends en nuttigs: de Screenpad.
De UX580 zou over niet al te lange tijd beschikbaar moeten komen en de UX480 moet in augustus beschikbaar worden, maar introductiedata en prijzen kon Asus nog niet geven. Gezien de prijs van de UX550, die met vergelijkbare componenten zo'n 2200 euro kostte, worden de Zenbook Pro's met Screenpad waarschijnlijk niet de goedkoopste.