Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

Razer Project Linda-prototype

Overtuigend laptopdock voor smartphone

14-01-2018 • 14:00

138 Linkedin Google+

Razer Project Linda

Razer neemt geregeld prototypes mee naar de CES. Vorig jaar was dat Project Valerie, een laptop met drie schermen, en een paar jaar eerder toonde het bedrijf Project Christine, een modulaire pc-behuizing. Dit jaar heeft de fabrikant weer een dame meegenomen: Linda. Het is een wat minder uitbundig project dan dat van vorig jaar, maar wel een interessant apparaat.

Project Linda is een laptopdock voor de Razer Phone. Het is een 13,3"-laptop zonder ingewanden, met een uitsparing op de plek waar normaal de touchpad zou zitten. Het vierkante ontwerp van de Razer Phone komt goed van pas voor deze toepassing, want hij past precies in de behuizing. Rechtsboven op het toetsenbord zit een knopje waarmee je de usb-c-connector in het dock laat uitschuiven. Als je op de knop drukt, komt de stekker uit de behuizing en wordt de telefoon stevig vastgeklemd. Met diezelfde knop kun je de telefoon ook weer loskoppelen.

Razer Project Linda

Razer heeft aan de voorkant een uitsparing overgelaten waardoor de vingerafdrukscanner, die aan de zijkant van de Razer Phone zit, nog te gebruiken is. Dat is tegelijk de aan-uitknop voor de telefoon en dus ook van de laptop. Luidsprekers heeft de laptop niet, want de smartphone van Razer heeft al stereoluidsprekers aan de voorkant en die werken dus ook in de laptopdock.

Verder lijkt Project Linda erg veel op de bestaande Razer Blade Stealth-laptop. Hij heeft een behuizing van aluminium en is 15mm dun. Het gewicht, inclusief de telefoon, is 1,25kg volgens de fabrikant. Aan de binnenkant zit een 53,6Wh-accu die de telefoon oplaadt als deze in de behuizing zit. Ook is er 200GB opslagruimte aanwezig. Op de behuizing zit een usb-c-aansluiting, die ook gebruikt wordt om de accu op te laden, een usb-a-poort en een 3,5mm-jack.

Het toetsenbord met rgb-verlichting is afkomstig uit Razers bestaande laptops, maar een beetje aangepast voor gebruik met Android. Zo bevat de bovenste knoppenrij de shortcuts voor Android om bijvoorbeeld terug te gaan, naar het thuisscherm te navigeren of om van app te wisselen.

Software

Als de Razer Phone in het dock zit en is aangesloten, wordt de interface van het Android-toestel aangepast naar een horizontale weergave met een soort startbalk en een bureaublad. Razer heeft niet het wiel opnieuw uitgevonden, maar werkt samen met Sentio. Dat bedrijf heeft ook een eenvoudige laptopdock voor smartphones gemaakt, met eigen software. Razer heeft die software van zijn eigen skin voorzien. Bij de demo-opstelling van Razer op de beurs werd een externe muis gebruikt, maar je kunt ook het touchscreen van de telefoon gebruiken als touchpad. Het scherm dimt automatisch, maar blijft aan staan.

Als er een muis is aangesloten, zou het telefoonscherm in te zetten moeten zijn als een tweede touchscreen, waarmee je bijvoorbeeld aan schuifjes kunt trekken in beeldbewerkingsprogramma's. Razer laat dat zien in een promotiefilmpje, maar bij het prototype op de beurs werkt dat niet. Op dit moment kan het grote scherm alleen de weergave van het telefoonscherm dupliceren. Razer zou zijn Android-software verder moeten aanpassen om meer geavanceerde functionaliteit mogelijk te maken.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

We hebben een Android-game gespeeld op het laptopscherm; dat werkte goed en het grotere scherm geeft dan een duidelijke meerwaarde. De weergave van Chrome op het grote scherm is ook prettig, het komt overeen met wat je op een laptop verwacht en het gebruik van muis en toetsenbord werkt prima in de browser. Met zijn Snapdragon 835-soc en 8GB ram heeft de Razer Phone ook behoorlijk snelle hardware aan boord, die multitasken in laptopmodus mogelijk moet maken.

Scherm

Een unieke eigenschap van de Razer Phone is het 120Hz-scherm en Razer wil de vloeiende ervaring die dat biedt, doortrekken in de laptop. Daarom zou Project Linda een 13,3"-scherm met een resolutie van 2560x1440 pixels en een verversingssnelheid van 120Hz moeten krijgen. Het prototype dat Razer toont, heeft echter niet zo'n paneel. Het lijkt een traditioneel 1080p-scherm met een verversingssnelheid van 60Hz te zijn. In de bovenste schermrand zit een 720p-webcam, met twee microfoons.

Het scherm is glanzend afgewerkt, maar het prototype heeft geen touchscreen, hoewel Razer dat wel zo in zijn marketingmateriaal doet voorkomen. Eigenlijk is zo'n scherm ook wel nodig, omdat niet alle Android-apps overweg kunnen met muisbesturing.

Niet nieuw, wel goed uitgewerkt

Project Linda is zeker niet de eerste keer dat een fabrikant een laptopdock voor een smartphone maakt. De Motorola Atrix-smartphone uit 2011 had die functie al. In de afgelopen jaren hebben onder meer Canonical met Ubuntu Touch, Microsoft met Continuum, Samsung met DeX en Huawei met PC Mode geprobeerd om smartphones in pc's of laptops om te toveren.

Voorgaande projecten zijn nooit erg succesvol geweest, dus Razer staat voor een moeilijke opgave. Wat de fabrikant in ieder geval mee heeft, is expertise als het gaat om het maken van laptops. De hardwarematige uitwerking van Project Linda vinden we ook erg goed. De integratie van de telefoon in de behuizing is mooi en bovendien functioneel. Van alle laptopdocks die we gezien hebben, is Project Linda misschien wel het beste.

Vervolg onbekend

Razer pakt op de beurs flink uit met Project Linda. De prototypes zijn prominent opgesteld en op zijn website heeft de fabrikant een pagina met informatie ingericht. Toch is het onduidelijk wat precies de vervolgplannen zijn. Het gaat voorlopig slechts om een concept en in de huidige vorm zal Project Linda waarschijnlijk niet op de markt komen.

Of Razer wel van plan is het laptopdock verder te ontwikkelen en wellicht in de toekomst iets soortgelijks uit te brengen, is niet bekend. De fabrikant doet daar geen uitspraken over. Mocht Razer het van plan zijn, dan is er nog flink wat werk aan de winkel. De hardware zit goed in elkaar, maar de software werkt nog niet optimaal. Zo zijn er nu veel bugs; tijdens onze test hield de touchpadfunctionaliteit van het scherm bijvoorbeeld op met werken, waardoor we alleen de muis konden gebruiken. De beloofde functionaliteit van het telefoonscherm als tweede scherm moet ook nog uitgewerkt worden.

We zouden ons voor kunnen stellen dat Razer een commerciële introductie van Project Linda combineert met de introductie van een nieuwe smartphone in de toekomst. Het is nog de vraag of het laptopdock met één versie van de telefoon werkt of dat Razer ervoor zou kiezen om zijn telefoons een aantal generaties dezelfde vorm te geven. Zoiets doet Motorola bijvoorbeeld deels om compatibiliteit met de Moto Mods te garanderen.

Mocht Razer besluiten om het laptopdock echt uit te brengen, dan zal het vermoedelijk een duur apparaat worden. De aluminiumbehuizing zal niet goedkoop zijn om te maken, maar waarschijnlijk zal bovenal het 120Hz-scherm met een resolutie van 2560x1440 pixels leiden tot een forse prijs.

Reacties (138)

Wijzig sortering
Het is natuurlijk echt heel tof dat ze dit concept nieuw leven in blazen, maar wat zijn nou echt de usercases?

Productivity
Het voordeel lijkt me hier dat je mobiel aan het werk bent en dan snel kunt switchen naar een laptop ervaring binnen hetzelfde ecosysteem. Ik zie in dit geval alleen het voordeel van een groter scherm, keyboard en wellicht extra connectivity zoals misschien ethernet en usb. Hoeveel is je dit voordeel waard? Want we hebben het hier dan eigenlijk over een dure huls die je overal met je mee moet slepen.

Visual Content Development
Out of the question, deze gebruikers gaan zeker de komende 5 jaar nog geen Android gebruiken.

Gaming
Wellicht voor mensen die Android gaming op een groter scherm willen, maar om echt gebruik te maken van deze technologie moeten titels hier specifiek voor worden geoptimaliseerd. En dan is de userbase waarschijnlijk toch te klein. Maar wellicht dat ze naar manieren aan het kijken zijn om SteamOS support te bieden? Dit zou natuurlijk wel een gamechanger zijn, wanneer je opeens PC games kunt spelen op Android die met een snelle switch naar de laptop vorm opeens speelbaar worden (denk vooral aan RTS games). Maar is SteamOS uberhaubt al een ding op ARM?

Conclusie:
Het gaming scenario lijkt me het meest realistisch (wellicht ook wel logisch want Razer). Dit is waarschijnlijk een concept om de communicatie tussen een Android telefoon en deze hardware te testen. En bovendien biedt het Razer de mogelijkheid om gebruikersinteractie met een dergelijk platform te testen. Vooral voor RTS games lijkt me het handig vanwege de grotere schermgrootte en mogelijkheden voor keyboard hotkeys + langere batterijduur.
Kantoorwerk? Ik doe nu al heel veel op mijn mobiel. Soms is het irritant als ik grote docs moet editen, dan stop ik hem in de dock en klaar.

Het is al lang duidelijk, hoe dat dan ook ingevuld wordt, dat werknemers met een Werkmobiel feitelijk dus met minimaal 2 apparaten moeten werken en dus ook bijhouden; laptop en telefoon. Als dat 1 apparaat kan worden, scheelt dat in productiviteit, ondersteuning en zo kan ik door gaan :)

De grote vraag, naast de integratie, is: is android klaar als os voor op kantoor :)
De grote vraag, naast de integratie, is: is android klaar als os voor op kantoor :)
In de meeste gevallen, nee, nog niet. Apple timmert al wat langer aan die weg met iOS, maar ook daar is het eerder gericht op een tablet ipv. Smartphone.
is het dan niet veel makkelijker om apps te hebben die overal te benaderen zijn? Een Google Docs document kan je naadloos overpakken van je telefoon naar je laptop, naar tablet naar desktop. Het lijkt me alleen maar irritant om constant je telefoon in/uit een laptop te docken.
Yup voor kantoorwerk zou het ideaal zijn voor mij. Zeker aangezien ik voor een groot gedeelte van het werk toch al naar remote omgevingen verbinding (remote desktop, citrix, VMware horizon) maak zou dit ideaal zijn.

Telefoon in dock en dan verbinding maken naar een volwaardige desktop omgeving op te werken.
Het is natuurlijk echt heel tof dat ze dit concept nieuw leven in blazen, maar wat zijn nou echt de usercases?
Je reactie is heel erg geschreven vanuit de insteek "smartphone die je kunt upgraden naar laptop". Wat als je het omdraait? Neem hetzelfde basisidee, maar kijk er tegenaan als "laptop die je 'uit kunt kleden' tot een smartphone". Als je het apparaat (of, als je er zo over wilt denken, beide apparaten) in één keer koopt, dan verlos je jezelf niet alleen van de beperking dat het maar met één type smartphone werkt, maar je krijgt dan ook een laptop met als unieke feature dat ie (wanneer gewenst) extreem draagbaar is en je kunt (met een beetje creativiteit) claimen dat je in plaats van een laptop plus een smartphone (die "iedereen" tegenwoordig heeft) nog maar één apparaat nodig hebt. Een tijd geleden had Intel de Compute Stick: CPU, RAM en storage op "USB-stick-formaat", zodat je altijd een computer bij de hand hebt... als je ergens een scherm, toetsenbord en muis kunt vinden. Dit apparaat zou net zo draagbaar zijn, maar kun je echt overal gebruiken (ook al is het dan met enigszins beperkt gemak en functionaliteit).

Wat gaming betreft zie ik het niet zo, dan heb je echt games nodig die je in "basic mode" kunt spelen op een smartphone, maar die op een groter scherm en/of met betere invoermogelijkheden extra entertainment bieden (maar... wel op zo'n manier dat beide delen van het spel optioneel zijn). Ik heb zelf in elk geval geen idee hoe zo'n spel eruit zou moeten zien.
De vraag is eerder hoe het telefoon/laptop combo nu beter is, een android laptop is een andere vraag denk ik. Asus had zo een tablet/telefoon combo , maar bleek toch niet handig of goedkoper dus beter aparte tablet. Apps synchroniseren toch all je data via de cloud dus het verder werken in andere configuratie is niet echt belangrijk.
Ik draag mn telefoon in mn binnen zak dus moest hij in mn laptop zitten als ik daarmee rond loop dan is dat niet echt een meerwaarde.
De prijs verwacht ik ook al niet veel goedkoper dan telefoon + chomebook ofzo.
Ik zie het nut zo niet in, tenzij je aan hotdesk achtige oplossingen denk waar je die laptop of desktop docks overal vind. Het is natuurlijk wel cool hoor.
just my 2ct
Android gaming op grotere schermen is er al een tijdje. Zo heb ik zelf bijvoorbeeld de NVidia SHIELD. Draait gewoon op Android en ondanks dat lang niet alle Android games te spelen zijn, is er genoeg te vinden dat wel werkt. Asphalt 8, nog steeds een topper in huize CamelKnight, wordt bijvoorbeeld dagelijks gespeeld op een groot scherm en ziet er erg strak uit.
Het aanbod Android games dat op de SHIELD, en vergelijkbare apparaten, werkt wordt steeds groter. Hoe meer gebruikers van dergelijke apparaten, hoe meer interesse vanuit ontwikkelaars.
Ik zie toch liever een oplossing om je telefoon met een kabel aan te sluiten ipv je volledige toestel in de "laptop" te klikken.

Het nadeel op deze manier is dat het enkel met Razer hardware werkt en van zodra je een nieuwe telefoon koopt, is je laptop ook voor de vuilbak. Een wat iets universeel design had toch gemogen.
Er zullen vast bedrjven op de CES beurs meekijken en hun eigen versie uitbrengen die wel "vrij" universeel zal worden

Zelf denk/hoop ik dat vanuit de Aziatische hoek nog prijsstuntende modellen komen waarbij de nadruk niet op gaming ligt
Het bestaat wel al langer met kabel (zelfs relatief goedkoop): https://www.kickstarter.c...martphone-into-a-laptop-f

Lijkt me toch veel interessanter dan die Razer.
Dank voor de link
Blijkt dat het in het artikel ook al naar is verwezen
Dit is wel een hele leuke optie
Het zou mooi zijn als dit inderdaad met meerdere telefoonmodellen zou werken. Het lijkt mij eenvoudig om met een opvulframe (eventueel 3D geprint) er ook kleinere telefoons in te zetten.
Het lijkt mij eenvoudig om met een opvulframe (eventueel 3D geprint) er ook kleinere telefoons in te zetten.
Denk je? Ik ben een beetje bang dat het doorlussen van de USB-verbinding (laptop -> frame -> telefoon) nog wel eens vervelend zou kunnen worden. Je wilt het opvulframe niet elke keer los moeten maken, dus dat betekent dat het frame de USB-connector in en uit moet kunnen schuiven. Het zal ongetwijfeld kunnen (zeker als je een handmatig bediend schuifje acceptabel vindt), maar 3D printen wordt waarschijnlijk lastig en of het heel goedkoop kan weet ik niet zeker.

Daarnaast ga je het probleem van vingerafdrukscanners op de zijkant van de body (zoals in dit geval) nooit universeel op kunnen lossen, want dan moet je eigenlijk alle vier de zijkanten volledig vrijhouden en houdt je geen enkele plek over waarmee je het ding daadwerkelijk vast kunt klemmen. Ik vrees dat als dit een succes wil worden, hier één of andere nieuwe standaard voor verzonnen zal moeten worden... en we weten allemaal wat voor gezeur en net-niet oplossingen dat op kan leveren als de fabrikanten zin hebben om lekker eigenwijs te zijn.
Voor kleinere telefoon kun je het frame misschien zo maken dat de stekker op de goede plek komt?
Misschien kun je in de toekomst een andere telefoon aansluiten met een usb-c kabeltje? Dan moet je oude telefoon wel blijven functioneren om als touchpad / 2de (3de) scherm te dienen. Het blijft een beetje dubbel. De optie om je telefoon als laptop / pc te gebruiken zit er al een tijd aan te komen. Maar zo'n laptop dock moet wel een pak goedkoper of universeel. Misschien op een manier dat je de telefoon ergens in het dock kan stoppen en dan ingebouwd touchpad / scherm om het telefoonscherm te spiegelen?

[Reactie gewijzigd door borbit op 14 januari 2018 16:29]

Als de extra batterij en beeldscherm een mooi prijsje krijgen als add-on, dan is het goed te doen. Beetje zoals de Moto Z accessoires. verrek, die gasten moeten hier iets mee doen. Moto laptop.
je wil dus wat Windows al deed met de Lumia? Werkte perfect. Mini docking station aan je telefoon en je had een "volwaardige" (buiten uitzonderingen uiteraard) desktop te pakken. Werkte perfect!
Als je een usb-c telefoon en een goede rom danwel software hebt kun je bijv de ho lap dock kopen (van de elite x3) en precies dit gebruiken. Ik vindt het dom dat het als dock werkt voor de razer phone, die volgend jaar waarschijnlijk weer een opvolger krijgt (en dan ligt project linda te verstoffen)
Waarom nog een kabel? De techniek om dat draadloos te kunnen bestaat toch al?

Dit soort concepten zijn achterhaald, de techniek om 3 stappen verder te zetten is er gewoon al. Punt is alleen dat niemand hem op de juiste manier optimaliseert en gebruikt.
Ook goed, zo lang het maar compatibel is met andere hardware. Razer zorgt ervoor dat het alleen met hun toestellen compatibel is, en de Razer smartphone is al een nicheproduct. Dat maakt gewoon dat project Linda volgens mij gedoemd is om te falen.
Ik doe dat met een mhl- hdmi kabel op een xperia z3+, die wat valschade heeft. Bluetooth muis erbij. Aangesloten op een Acer 21.5 monitor.
Voordelen: telefoon wordt opgeladen en kan op een 1 meter afstand prima werken.
Heb er ook een pc bril van Gunner bij . Geen last meer van mijn ogen na een dag lang achter het scherm.
Exact een kopie van ons project uit oktober 2014 en design van januari 2015.

Afbeeldingen designs: (-1-), (-2-) & (-3-)

Helaas wegens spierziekte van co-founder niet meer mee verder gegaan omdat het iets van ons 2 was. Van de ene kant leuk dat men er ook mee komt, anderzijds toch een pijnlijke om te zien dat het niet van onze hand is kunnen komen... Hebben toen besloten om het openbaar te zetten dus patenteren is niet mogelijk lijkt me.

We zijn begonnen met Windows 10 (Mobile) en ook de Android behoorde tot de mogelijkheden in dualboot. De gebruikte afbeeldingen voor de designs zijn dan ook preview-afbeeldingen van Windows 10 (Mobile). We bekeken ook mogelijkheden tot 'caddy's' voor het gebruik van verschillende formaten smartphones. Sms en telefoon-integratie was mogelijk met de laptop.

De dock bestond alleen uit een scherm, accu, toetsenbord, aansluitingsmogelijkheden en eventueel een extra opslagschijf. De telefoon was de core van het geheel.

Een voorstellingsdocument (14-12-2014)

[Reactie gewijzigd door MrAndy9797 op 14 januari 2018 16:24]

I mean, het is een mooi design, maar ook wel een logische stap. Denk dat het vooral toeval is dat deze designs op elkaar lijken. De telefoon als trackpad is een slimme maar ook logische plaatsing.
Inderdaad, ik vond het de 'kabeltjes' methode van NEX (?) dan ook een onhandige oplossing.

Ik juich deze ontwikkeling dan ook zeker aan. Ik sta helemaal achter zo'n apparaat :) mits juiste uitwerking en handige oplossingen zoals oproepen en degelijke. :)

[Reactie gewijzigd door MrAndy9797 op 14 januari 2018 20:01]

Word je gebeld, moet je eerst je telefoon uit je laptop halen... Dit zou pas handig zijn als er een compleet draadloze link tussen 'laptop' en telefoon zou zijn, waardoor je telefoon gewoon in je broekzak kan blijven. Ben je ook niet meer afhankelijk van de form-factor van de telefoon.
Als deze "laptop" werkelijk zo'n pittig prijskaartje gaat meekrijgen, als dat Tweakers zelf doet vermoeden, dan wordt je er vast wel zo'n dingetje als dit bij meegeleverd = Bluetooth hand-free oortje.
Of dat ze het zoals @0xygen500 hier boven/onder mij al aangeeft, het in een speciaal daarvoor bedoelde App implementeren.
Ik bedoel, het lijkt me toch niet dat ze de hoofdfunctie van een mobiele telefoon volledig teniet doen wanneer je hem in deze behuizing hebt zitten.

[Reactie gewijzigd door SSDtje op 14 januari 2018 15:26]

Ik snap niet waarom Tweakers suggereert dat aluminium zo duur is om te maken. Het is iets duurder dan plastic, maar dan praat je echt over een paar euro verschil. Het is nog steeds een goedkoop materiaal om voorwerpen van te maken. Vandaar ook dat er zoveel goedkope producten te krijgen zijn die ook gewoon van aluminium zijn, met dezelfde soort afwerking als een gewone laptop of telefoon van aluminium. Vreemde mythe is dat toch: wie trapt er nou in dat soort praatjes van marketingafdelingen, puur bedoeld voor product- en prijsdifferentiatie?

Edit met onderbouwing (uit mijn reactie hieronder):

Als je naar de prijzen van SSD'tje hieronder kijkt, dan zijn de kosten voor het aluminium als basismateriaal eerder onder de ¤1. Het bewerken van het aluminium tot een behuizing is inderdaad vast een stuk duurder dan het materiaal, maar nog steeds niet extreem duur. Het gaat allemaal niet met de hand, maar gewoon met machines die op zeer grote schaal dat soort onderdelen eruit spugen.

Anders zou je ook geen spotgoedkope producten van aluminium hebben zoals b.v. deze:
- Case van anodized aluminium voor Iphone X voor $1,80: https://www.amazon.com/iP...nse-Shield/dp/B078SPNJB3/
- Wandelstok van anodized aluminium $7,55: https://www.amazon.com/Wa...Adjustable/dp/B01EIYKSJQ/
- Aluminium koffer voor $14,80: https://www.amazon.com/Ve...ing-Blades/dp/B01MZGHAB3/
Je kent zelf ook wel de goedkope power banks en USB-stokjes van aluminium, die gewoon hetzelfde aanvoelen qua materiaal als het aluminium van een laptop.

Zie hier b.v. de kosten van de aluminium behuizing van een Mac Mini in 2009:
http://appleinsider.com/a..._minis_slimmer_than_usual
Dat is nog geen $9 in totaal.

Een laptop is weliswaar groter dan een Mac Mini, dus het zal wel wat duurder zijn; maar aan de materiaalkosten ligt het niet; en in beide gevallen is het gewoon een machine die het materiaal bewerkt. Dus ontzettend veel duurder kan het niet zijn. En de productiekosten zijn inmiddels ook weer een stuk lager dan bijna een decennium geleden, dus ik zou verwachten dat je prima onder de $10 (¤ 8.24) kunt blijven, laat staan ¤10. Maar al was het veel duurder, zelfs het dubbele, dan zou dat nog steeds geen duur materiaal zijn – wel in vergelijking met plastic, maar niet in vergelijking met de kosten van de hele laptop.

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 14 januari 2018 22:16]

- Technich polymeer, type: ABS Naturel = +/- 1975 euro per ton.

- Aluminium prijs = +/- 1800 euro per ton.
- Koper prijs = +/- 5790 euro per ton.
- Lood prijs = +/- 2090 euro per ton

En dan is er natuurlijk nog geen product van gemaakt, dus ook daar gaan nog extra kosten inzitten.
De prijzen hierboven genoemd zijn namelijk puur en alleen kaal op inkoop.
Aluminium heeft daarentegen wel als voordeel dat het erg makkelijk te vervormen is.
En samen met een legering bestaande uit 93,5% aluminium, 4% koper, 1% Mangaan, 1% Magnesium & 0,5% Silicium is het even sterk en corrosie bestendig als staal tegen een derde van het gewicht.
;)

[Reactie gewijzigd door SSDtje op 14 januari 2018 17:18]

...en dat is dus goedkoop. Toch? Als ik jouw prijzen volg, is aluminium als basismateriaal zelfs nog goedkoper dan plastic. Door de bewerking wordt het misschien maximaal enkele honderden procenten duurder dan plastic, wat nog steeds heel goedkoop is, denk aan een paar euro per telefoon. Het heeft niets te maken met de marginale winsten (per toestel) van ¤500+ die Samsung en Apple op hun dure telefoons kunnen halen.
"...en dat is dus goedkoop. Toch? Als ik jouw prijzen volg, is aluminium als basismateriaal zelfs nog goedkoper dan plastic."

Nu vergeet je alleen één cruciaal dingetje, al wordt deze "fout" relatief veel gemaakt hoor, dus je bent echt niet de enige kan ik je melden.
Als jij één ton plastic besteld bijvoorbeeld, dan mag jij er uiteindelijk (ik noem maar even wat hoor) 3 pallets vol van in ontvangst nemen.
Waar als jij één ton aluminium besteld, uiteindelijk maar één palet aluminium in ontvangst mag nemen.
Aluminium weegt immers nu eenmaal meer dan plastic, wat dus maakt dat je van één ton plastic dus bijvoorbeeld 300 behuizingen kunt laten maken, waar het er van één ton aluminium maar 30 zullen zijn bijvoorbeeld.

Hetzelfde idee dus een beetje als het geintje van goh, wat heb je liever dat er op je kop valt, één kilo veren of één kilo lood, waar je dan waarschijnlijk voor het eerste van deze twee zult kiezen, aangezien één kilo lood harder zal aankomen dan één kilo veren.
Één kilo lood is immers tot een relatief klein hard blokje van 5 bij 5 centimeter te krijgen bijvoorbeeld, waar één kilo veren een hele vuilniszak vol veren zal zijn, maar beiden wegen daarentegen nog steeds wel één kilo.

Dus heel simpel gezegd, wanneer jij één ton aluminium besteld krijg je er uiteindelijk veel minder van, in vergelijking tot één ton plastic, aangezien plastic nu eenmaal minder weegt dan aluminium.
En zo dus veel minder plastic nodig bent om dezelfde hoeveelheid behuizingen te kunnen fabriceren, dan wanneer je voor aluminium zou zijn gegaan.
Snap i.
;)

[Reactie gewijzigd door SSDtje op 14 januari 2018 19:48]

om nog even verder te gaan is het soortelijk gewicht van aluminium 2.75 g/cm3
en dat van ABS 1.06 g/cm3
laat met jouw prijzen het aluminium dan ongeveer 2,5keer zo duur zijn per volume eenheid, waarbij aluminium net als kunststof ook spuitgegoten kan worden.
Ik denk dus dat cerberus wel aardig in de buurt komt met zijn aanname van maximaal een paar euro per telefoon (bij kunststof zou het om enkele tientallen centen gaan schat ik in)
A, goed punt, ik was al verbaasd dat die prijzen zo laag leken. Dus qua basismateriaal is aluminium inderdaad 2 à 3 keer zo duur als plastic. Maar 3 x spotgoedkoop is nog steeds goedkoop; het basismateriaal is echt een schijntje en bepaalt niet de prijs van de laptop. Het bewerken van het aluminium is duurder dan het basismateriaal, maar nog steeds niet heel duur, zie mijn reactie hieronder:
Cerberus_tm in 'reviews: Razer Project Linda-prototype: overtuigend laptopdoc...
Je vergeet een heel belangrijk ding. Bij alle hoogwaardige laptops die uit Alu worden gemaakt wordt CNC gefreesd uit een blok ruwmateriaal. Hierbij een voorbeeld hoe dat met een MacBook gaat.

Dat betekend dus dat je een blok van een kilo pakt en terugbrengt tot 100 gram. Dus 90% materiaalverlies.

Hoogwaardig alu met een hoge complexiteit en nauwkeurigheid is niet te vormen in een stempel of met spuitgieten, dus de prijs is vele malen hoger dan kunststof waar dit wel mogelijk is.
Dat betekend dus dat je een blok van een kilo pakt en terugbrengt tot 100 gram. Dus 90% materiaalverlies.
Die uiteraard gewoon weer voor Iphones gebruikt kunnen worden, ipv weg te gooien.
Aluminium in goede freeskwaliteit kost ongeveer 7-9 euro per kilo, de snippers die je wegneemt leveren 50ct per kilo op, dus nee, dat is niet echt een argument. Er wordt veel koeling gebruikt bij aluminium, waardoor de snippers (spanen) behoorlijk vervuild zijn en het relatief duur is om te recyclen.
Toch kost de behuizing bij Macs ook weinig, zie mijn reactie boven en de BOM van Isuppli en vele andere partijen die het kunnen weten.
Mijn werk bestaat uit bedrijven te begeleiden om dit soort producten te maken. CNC productie wordt vaak toegepast voor series van 10-200 stuks. Daarboven is het meestal te duur. Ik schat dat als je een serie van 200 van deze zou laten maken mijn klanten zo'n 100 euro per stuk zouden offereren. Hierbij zouden de producten handmatig uit de machine worden gehaald, maar wel met 5 tegelijk worden gemaakt.

De stappen die je daarna kunt doen om kostprijs te verlagen:
  • Automatische maatcontrole en gereedschapsslijtage metingen
  • Robot voor beladen en ontladen
  • Robot voor inpakken
  • Controle op machineslijtage
  • Machinepark volledig inrichten op gemonitorde slijtage en vervanging onderdelen
Bovenstaande stappen vergen veel investeringen en zijn geschikt voor enorme seriegroottes als die van Apple, maar de kostprijs van Isuppli nemen en die gebruiken als basis van een niche product getuigd van weinig kennis van productietechniek
Ik heb het inderdaad niet over het maken van een testmodel! Ik heb het over massaproductie in China. Wie weet is dit testmodel wel met de hand in elkaar gezet door de directeur...
Waar heb ik het over een testmodel?

Ik heb het over het initieren van massaproductie. Als uiteindelijk alles geautomatiseerd loopt dan maakt het niet uit of het uit China komt of europa/vs. Apple produceert zijn Unibody's in VS
Ik in elk geval heb het en het en heb het altijd gehad over massaproductie in China, waar het maken van aluminium behuizing niet heel duur is. Dat was mijn enige punt. En dat geldt dus voor de populaire eletronica die je zoal in winkels kunt kopen.
Hoe kom je erbij dat het maken van een complexe behuizing als dat van een laptop niet duur is voor een fabrikant als Razer. Ik hoor alleen maar aannames en geen enkele onderbouwing. Wat heb jij voor kennis van de kostprijs van dit proces? Lees eens wat Apple heeft geinvesteerd om hun unibodys te maken.
Zie bronnen boven. En ook iemand die in de telefoonfabrieksbranche zit maar die ik niet kan citeren.
Welke bron bevat een product met een gelijke complexiteit als een laptopbody en waarom?
Maar is het aluminium in een smartphone even dik als het plastic? 0,1 vs 0,2 mm is ook de helft :-). Ik weet het zelf niet of het echt zo is maar lijkt me dat alu dunner kan dan plastic.

[Reactie gewijzigd door TPar op 15 januari 2018 08:43]

Ik denk omdat aluminium als premium voelt het dan als premium verkocht wordt(in prijs dan)
Voor mij voelt het gewoon als aluminium. Maar je kunt gelijk hebben dat sommige mensen eerder denken dat het duur is.
Is dat 1800 euro voor een ton onbewerkt puur aluminium? Voor 6061 legering? 6061 met T6 behandeling? 7075?
De behandeling achteraf om het sterker te maken is volgens mij bijna duurder dan het pure materiaal zelf. Als dit prijzen zonder behandeling zijn zegt dit nog niet veel :)
Dat zijn onze EU prijzen. Niet die van Azië waar dit gemaakt word
De kosten van plastic en aluminium zitten niet alleen in de materiaalkosten. Aluminium is grofweg twee maal zo duur als een goede, sterke plastic variant. Op een laptop is het verschil meer dan een paar euro, maar boven de ¤ 10 kom je vermoedelijk niet uit.
Het productieproces is wel anders. Voor plastic kan je gewoon gietvormen maken en die bij niet al te hoge temperatuur volgieten.
Dit procedé kan met aluminium ook, maar dan heb je toch een mal nodig die flink wat hitte kan hebben. de smelttemperatuur van aluminium ligt namelijk fors hoger. De sterkte van het aluminium is dan niet optimaal. De sterkte is een stuk beter wanneer je een gewalst stuk aluminium uitfreest. Het uitgefreesde materiaal kan dan weer hergebruikt worden. Deze tweede methode is wel een stuk trager. In beide gevallen zijn de investering in de machines, mallen en de energiekosten flink hoger.

Door de verschillen in de productie lopen de prijsverschillen toch vele malen verder op dan alleen het verschil in materiaal kosten. ipv ¤10 prijsverschil moet je nu meer richting ¤ 60 gaan denken. Natuurlijk blijft er een stukje marketing over, want die zullen gemakkelijk ¤ 150,- meer gaan vragen voor een aluminium laptop.
Volgens de reactie hierboven is aluminium juist goedkoper? En eenvoudiger te vervormen?

[Reactie gewijzigd door Joost124 op 14 januari 2018 17:56]

Ik denk dat dat echt veel te veel is, hoor. Als je naar de prijzen van SSD'tje hierboven kijkt, dan zijn de materiaalkosten voor het aluminium eerder ¤ 0,50. Het bewerken van het aluminium tot een behuizing is inderdaad vast een stuk duurder dan het materiaal, maar nog steeds niet extreem duur. Het gaat allemaal niet met de hand, maar gewoon met machines die op zeer grote schaal dat soort onderdelen eruit spugen.

Nogmaals, anders zou je ook geen spotgoedkope producten van aluminium hebben zoals b.v. deze:
- Case van anodized aluminium voor Iphone X voor $1,80: https://www.amazon.com/iP...nse-Shield/dp/B078SPNJB3/
- Wandelstok van anodized aluminium $7,55: https://www.amazon.com/Wa...Adjustable/dp/B01EIYKSJQ/
- Aluminium koffer voor $14,80: https://www.amazon.com/Ve...ing-Blades/dp/B01MZGHAB3/
Je kent zelf ook wel de goedkope power banks en USB-stokjes van aluminium, die gewoon hetzelfde aanvoelen qua materiaal als het aluminium van een laptop.

Zie hier b.v. de kosten van de aluminium behuizing van een Mac Mini in 2009:
http://appleinsider.com/a..._minis_slimmer_than_usual
Dat is nog geen $9 in totaal.

Een laptop is weliswaar groter dan een Mac Mini, dus het zal wel wat duurder zijn; maar aan de materiaalkosten ligt het niet; en in beide gevallen is het gewoon een machine die het materiaal bewerkt. Dus ontzettend veel duurder kan het niet zijn. En de productiekosten zijn inmiddels ook weer een stuk lager dan bijna een decennium geleden, dus ik zou verwachten dat je prima onder de $10 (¤ 8.24) kunt blijven, laat staan ¤10. Maar al was het veel duurder, zelfs het dubbele, dan zou dat nog steeds geen duur materiaal zijn – wel in vergelijking met plastic, maar niet in vergelijking met de kosten van de hele laptop.

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 14 januari 2018 20:02]

De mal zal er zijn maar het detail zal toch cnc gedaan moeten worden. De productie in Azië maakt het goedkoop
Ik snap niet dat je dat niet snapt...
Glas is nog weer goedkoper.

Maar niet om er een telefoon mee te maken.

De productie cyclus van een behuizing van een plastic telefoon wordt uitgedrukt in seconden.
Die van een aluminium telefoon in minuten, misschien tientallen, en die moet dan ook nog een afwerking krijgen.

Die minuten maken een aluminium behuizing duur, niet de materiaalkosten.
Dat weet ik uiteraard. Het bewerken is duurder dan het basismateriaal, en duurder dan plastic, maar nog steeds is het niet duur, niet in verhouding tot de prijs van een laptop. Zie mijn reactie hierboven voor uitgebreidere onderbouwing:
Cerberus_tm in 'reviews: Razer Project Linda-prototype: overtuigend laptopdoc...
Grote verschil is de bewerking, CNC frezen is duur en kent relatief lange cyclustijden. Deze technieken die voor jou producten zijn gebruikt zijn veel eenvoudiger en goedkopen en alleen bij een bedrijf als Apple dat deze producten kan maken in 100.000+ loont het om een volledige productiestraat hiervoor op te zetten. De aantallen bij razer zijn vele malen lager.

Je argumentatie is volledig gebaseerd op aannames en niet op kennis van productietechnieken.

[Reactie gewijzigd door arjandijk162 op 14 januari 2018 23:07]

Juist

Vandaar productie in Azië

En dan alsnog 30 keer over de kop hier in het westen
Die productie van aluminium behuizing valt idd erg mee. Gaat volledig cnc gestuurd en met een flinke batterij aan cnc apparatuur, en dat dan ook nog hoogstwaarschijnlijk in China /Azië wat de prijs voor de westerse markt belachelijk laag houd.... (Niet voor de consument denk namelijk dat die behuizing niet 3 maar 30 keer over de kop gaat hier)
Juist, losse oordoppen die je uit de laptop hull kunt plukken. Zijn ze altijd opgeladen. Ik zie het nog gebeuren dat het Uhuru model gemaakt wordt.
Oeps typefoutje, Het is zoals @Tarax zegt: Uhura ;-)
Bellen, ik zie die fuctie de komende jaren van smartphones verdwijnen. Van een onbetwiste #1 positie is de “bellen” app afgegleden naar de onderste regionen van de top-10.

Bovendien, je kunt toch je gesprek aannemen op je (draadloze) oordoppen of op de speakerohone?
regionen van top-10 klopt, maar het is wel een maak of kraak punt. Het is niet omdat je het niet vaak nodig hebt, dat het niet nodig is op je tf...
Da's wel heel persoonlijk lijkt mij. Met mijn zakelijk toestel is bellen echt wel top 3 naast interne bedrijfsapps.
Of zoiets, in 2013 dacht HTC dat een 5 inch telefoon wel erg groot zou zijn om bellend gezien mee te worden ;) , en kon je een HTC mini+ telefoon/headset aankopen.
Die heb ik niet eerder gezien. Grappig dat de technologie zo veel verschillende kanten op gaat en blijkbaar ook een groot bedrijf niet precies weet wat komen gaat. 5 Inch is bij lange na niet te groot, er lopen zat mensen met 6inch+ telefoons rond (hebben meestal ook wel wat grotere handen).

Vind de HTC Mini+ best wel slim gevonden, alleen jammer dat je daarbij ook nog eens je telefoon mee moet nemen. Als je ze nou beide los kon gebruiken :')
Daar kan vast geen app voor gemaakt worden waarmee je gewoon kan opnemen....
De Razor Linda behuizing zit een webcam en twee microfoons. Aannemelijk kun je dus gewoon je telefoon opnemen terwijl je telefoon in de Linda behuizing zit. En dus ook videobellen als je dit wilt.
Welnee, je belt gewoon handsfree, of je gebruikt oortjes als je privé wil bellen. Als die telefoon in je laptop zit wordt ie gelijk vaan stroom voorzien. Een losse draadloze verbinding is prima! Maar dan moet dr wel een accu in de phone zitten waardoor dat ding niet in een halve dag is leeggeplukt.

Trouwens in denk dat een draadloze verbinding met een standaard laptop wel al een tijdje kan. Gewoon remote software installeren, dan bedien je de telefoon met je laptop.

Als je games van een ps4 op een mobiel kan streamen dan moet je ook je mobiel naar je laptop kunnen streamen toch?
Ik heb een mac book en iPhone maar als mijn telefoon afgaat op hetzelfde WiFi netwerk dan kan ik het gesprek opnemen op mijn MacBook.

Aangezien Google en Microsoft ook grote software leveranciers zijn, lijkt het me niet raar dat zij dit ook hebben??
Nou nee, het grote verschil met Apple en Windows en Android is dat alle Apple hardware op hetzelfde os draait, iOS is niets anders dan een voor touchscreens aangepaste versie van OSX. Her zij de zelfde drivers, het is de zelfde kernel en die hoeft alleen maar rekening te houden met een vrij beperkt aantal hardware onderdelen. Het enige verschil is dat er elk jaar een paar functies bijkomen. Dat is dus de reden waarom op Apple alles zo lekker automatisch werkt.

Bij Windows en Android is dat heel anders, daar heeft elke fabrikant zijn eigen hardware, in het ene toestel zit een TFT scherm op die resolutie, op t andere een tn scherm op die resolutie en op en ander zit weer een IPS scherm op die resolutie. Hetzelfde geld dus voor WiFi. Elk merk heeft weer een ander merk WiFi kaart en dat zorgt voor heel veel verschillende drivers die allemaal ongeveer hetzelfde moeten gaan functioneren en al die communicatie moet dan ook nog verwerkt worden door zon 50 type processoren die allemaal net iets anders werken. Dat is bv ook een van de redenen waarom iPads met een dual core en 256 MB ram meer kunnen dan een Android met een quadcore en 1 gb ram. De app hoeft maar 1 keer geschreven te worden. Het is dus veel moeilijker om bv een acer laptop met een htc mobiel te laten samenwerken omdat de communicatie tussen die 2 computers anders loopt dat bij een Dell computer en een Samsung galaxy. En zo heb je misschien wel 1000 verschillende configuraties.

Een iPhone is gewoon een kleine iPad, en een iMac is weer een grote iPad met een toetsenbord en een muis. Ze gebruiken allemaal dat ene generieke protocol, er zit precies de zelfde WiFi chip in, het is dus ook precies dezelfde driver.

Toen ik voor de eerste keer op mijn iphone werd gebeld en dat ik het gesprek op mijn iPad kon opnemen was ik ook best verbaasd, ik had daar helemaal niks voor hoeven instellen. Ik wist helemaal niet dat ik die functie had.

Met Windows en Android heb je dat dus niet, daar zul je dat soort dingen moeten instellen en dan maar hopen dat je apparaten over drivers beschikken die compatibel zijn voor die functie. Het is dus behoorlijk chaotisch en dus ook weer de reden waarom t op Android vaak wat langer duurt voordat zon telefoon met functionaliteiten komt die al jaren op een iPhone aanwezig zijn. Het is vaak gewoon heel veel meer werk om t aan de gang te krijgen.

[Reactie gewijzigd door verleemen op 14 januari 2018 18:15]

Een paar maanden geleden gebeurde iets grappigs. Ik zat op mijn iPad air een muziekje in steinberg cubase te maken. Iets simpels met de arturia minimoog, de moog modular 13, de oberheim sem, en de korg ms 20. Voor de drums gebruikte ik Caustic.. gewoon op het shermkeyboard, wa t ja een iPad heeft de zelfde core audio als de iMac dus je heb een latency van maar 2 ms. Op het moment dat ik de ingezongen voicetrack van een Mexicaanse rapper aan t masteren was ging mijn iPad plotseling rinkelen. Eerst dacht ik dat t FaceTime was, maar nee, het bleek dat iemand mijn iPhone belde die op mijn bed lag e. Dat ik het gesprek gewoon op de iPad kon aan nemen. Ik wist helemaal niet dat dit kon, ik heb daar nooit wat voor hoeven in te stellen.

Ik heb ook een htc one x en een Samsung galaxy tab. Toen mijn htc werd gebeld bleef mijn galaxy tab stil.
Zou er iets stuk zijn? Misschien had ik wel een virus. Ik gebruik mijn Android gear om emulators op te draaien. Dingen zoals dosbox, n64 en sinds kort half life in xash 3D. Dat kan bij een standaard iPad niet, maar dat is ook de reden waarom ik never op een Android tablet ga telebankieren. De Android is puur voor al het experimentele.

Muziek maken doe ik op mijn Android gear ook niet, al die professionele synthesizers en sequencer zijn er niet voor Android, omdat de sounddrivers daar geen hoge prioriteit hebben. De latency die dat veroorzaakt is zo hoog dat je eenvoudig niet live kunt spelen ( dat is trouwens aan t veranderen, sinds marshmallow lukt dat een stuk beter , maar zo perfect als op de iPad gaat het nog steeds niet wat dus de reden is dat alle serieuze muziek producenten als korg, arturia, moog en steinberg Android gewoon links laten liggen.
Het is de reden waarom je in de studio van Jean Michel jarre en Kraftwerk wel iPads maar geen android tablets te vinden zijn.

Hetzelfde geld voor fotobewerking. Programma’s als Adobe photoshop en pinnacle video studio zul je niet op Google play vinden terwijl dat al sinds 2012 op de iPad en de iPhone te vinden is.
Een filmpje schieten op een Android telefoon en dat dan op die zelfde telefoon monteren, een voice over in te spreken, de video’s te versnellen of vertragen. Effecten en overlays en dan je muziekje dr onder zetten en dat dan naar YouTube uploaden kun je met android vergeten.

Ik heb ook een pc. 8 gb ram! Nvidea 730, AMD quadcore a10 processor en daar edit ik ook video’s op, na daar kan iets meer mee, bv video’s van YouTube grabben en die in je film monteren bv, maar als ik ga renderen doet die pc 12 minuten over een 720 p filmpje van 10 minuten Terwijl mijn iPhone 5c met 1 gb ram en een 900 MHz dual-core hetzelfde in 6 minuten doet ( en ja daar draait precies diezelfde video editor als op de iPad en de iMac op.

Ik heb ook een iMac uit 2007, dat is de eerste Intel Mac. Ik kocht m 2 jaar geleden voor 300 euro. Er zit 2 gb ram in en alles loopt er een stuk vloeiender op dan op die 8 gb pc. Alles werkt de Appstore, de nieuwste versie van Google Chrome, maar dat niet alleen. Als ik bv in mijn texverwerker pages iets schrijf verschijnt dat document automatisch in de zelfde textverwerker die ook op mijn iPhone en iPad draait.

Helaas heb ik een huisgenoot die regelmatig op de Windows pc van Chinese en Russische sites addons voor trucksimulator download. Het resultaat is dat ik elke 3 maanden mijn Windows opnieuw mag installeren.

Mijn iMacs uit 2007 heeft niet eens een viruskiller.
Zelfs dat is niet raar hoor. Als jij je mobiele nummer aan FaceTime op je iPad toevoegt gaat je iPad over op het moment dat jij op je telefoon gebeld wordt, en dat ongeacht waar je device zich bevindt (uiteraard moeten beide devices wel verbinding met internet hebben).
headset? Draadloos. als ze die nu in de laptop inbouwen. Kunnen ze meteen opgeladen worden. En handsfree er bij.Ik hoop echt dat ze dit doorontwikkelen. Twee losse doppen.
makkelijker dan de telefoon eerst uit je broekzak te moeten halen denk ik
Het is vooral een prototype.
Met een laptop kun je toch ook (video)bellen, dat kan bij dit apparaat dus waarschijnlijk ook wel.
Wie belt nog of wordt gebelt tegenwoordig ?? :)
Die draadloze verbinding zal toch altijd een hogere latency hebben dan direct op koper... Plus dat als je verplaatst je twee apparaten mee moet nemen
Beetje het concept waar Ubuntu een stap mee wou maken met haar Dock. Ik zag daar toen wel wat in, helaas is het nog niet zoals ik had gehoopt. Dit gaat dan wel weer de goede kant op. Echter game ik vrij weinig op mijn telefoon. Zou dus ideaal zijn als dit ook voor een zakelijke markt komt. Je werk smartphone die alles draait. In de dock en werken maar.
Inderdaad vind ik het vreemd dat Razer die richting op gaat (behalve dat het natuurlijk de business van Razer is). Dit zie ik veel meer als een tool voor managers die die hele dag mailen en meeten. Uit de vergaderruimte, kantoor in, kabel aan telefoon en hoppa daar staat de complete werkomgeving.
Wel jammer dat het laden niet via QI gebeurd en alles gewoon geheel draadloos is. Touchpad functie en eventueel streamen is toch ook te doen met Bluetooth + WiFi Direct? Je kan dan de uitsparing ook zo groot maken als je wil of zelfs als een soort "bankschroef" over de hele breedte zodat je hem er mooi in kan klemmen.
Waarom moet het draadloos? De efficientie en capaciteit daarvan is bedroevend en deze oplossing die ze hebben is zeer elegant te noemen. Enige wat moeilijker is is de telefoon opnemen, wat nu voor iedereen hoorbaar is, of waarvoor je een extra headset nodig hebt.
Mocht Razer besluiten om het laptopdock echt uit te brengen, dan zal het vermoedelijk een duur apparaat worden. De aluminiumbehuizing zal niet goedkoop zijn om te maken, maar waarschijnlijk zal bovenal het 120Hz-scherm met resolutie van 2560x1440 pixels zorgen voor een fors prijskaartje.
Hoeveel zouden jullie dan aan denken? :) 'Fors' is altijd relatief aan iets, en aangezien er nog niets bestaat dat hier op lijkt is die term dus op dit moment nietszeggend. Ik zou zelf juist denken dat het vergeleken met een normale laptop relatief goedkoop kan worden. Deze 'laptop' stelt qua kosten voor interne componenten weinig voor; geen (dure) CPU, werkgeheugen, (dure) SSD, (dure) videokaart. Zelfs netwerkkaart, touchpad en vingerafdrukscanner zijn niet nodig, die zitten allemaal al in de telefoon en daar heb je al voor betaald.

Het product is hardwarematig vrijwel niets meer dan een aluminium body, LCD-display, toetsenbord, usb-hub en accu. De door jullie in het artikel genoemde Sentio biedt een soortgelijke 'telefoonbehuizing' aan voor $189,- (qua specs iets minder; 11,3" 1080p IPS-scherm, wel backlit keyboard, accu en usb-poorten). Dat is toch hoopgevend te noemen :)

[Reactie gewijzigd door ThomasAH op 14 januari 2018 14:48]

Iets zegt me dat hier een extra SSD insteekt, extra batterij, extra connectoren (HDMI etc...), network connector is toch ook meer dan nuttig. Het zijn allemaal low cost componenten, maar ze hebben wel een meerwaarde voor dit soort producten.
Ik zie op het moment eindelijk toekomst in dit principe. De vorige modellen die op deze manier werkten waren gewoonweg niet krachtig genoeg. Maar de snapdragons 835 en straks 845 zijn zo capabel dat ze zelfs in windows laptops verschijnen.

Stel je voor, een dual boot smartphone met bijvoorbeeld android en chome os, of android en windows. Telefoontje in je dock en klaar. Voor mij zou een 1080p scherm op 13 inch met 60fps zelfs voldoen, al is een hogere resolutie nooit verkeerd.
Het begin is er om naast windows, mac os, en linux nu eindelijk android als desktopplatform te kunnen hebben. Nadeel is alleen de prijs. Telefoon + laptop drijft de prijs op naar 1500 euro of meer? Wel mooie ontwikkeling :*)
Goede timing van Razer, ik zie op mijn werk zo nu en dan al mensen werken op een Android tablet met toetsenbord. Daarnaast is de Snapdragon 835 dusdanig krachtig dat deze prima mee kan als desktop processor.

Zelf speel ik regelmatig games op mijn Android telefoon, dit zijn games waarvan ik heel graag had gewild dat ik ze ook via een laptop zou kunnen spelen. Daarom heb ik nu Nox geïnstalleerd op mijn Macbook, maar dat werkt toch verre van vloeiend. Met dit apparaat wordt dat wel mogelijk. Super tof :-)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone XS Red Dead Redemption 2 LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True