Asus voorziet nieuwe ZenBook Pro 15-laptop van processors met zes cores

Asus heeft een nieuwe uitvoering van zijn ZenBook Pro-laptop op zijn website gezet. Het nieuwe model wordt uitgerust met Coffee Lake-hexacores, maximaal de Core i9-8950HK. De grafische kaart is een GTX 1050, net als die in het huidige model.

Asus gaat de nieuwe ZenBook Pro 15 UX550GD leveren met de Core i9-8950HK en de Core i7-8750H, beiden zijn cpu's met zes cores en HyperThreading. Ook komt er een variant met de Core i5-8300H-quadcore. In alle gevallen is de gpu een Nvidia GeForce GTX 1050, met 4GB vram. Er is 8 of 16GB ddr4-geheugen aanwezig en Asus stopt ssd's van 256GB, 512GB of 1TB in de laptop.

De behuizing is ongewijzigd ten opzichte van het huidige model. De laptop is zo'n 19mm dik en weegt ongeveer 1,8kg. De twee usb-c-aansluitingen werken op de volle usb 3.1 gen2-snelheid en ondersteunen Thunderbolt. Ook heeft de laptop twee usb-a-aansluitingen. Er zijn twee schermvarianten: een 4k-paneel en een full-hd-exemplaar.

De ZenBook Pro UX550GD is de opvolger van de ZenBook Pro UX550VE, waar Tweakers vorig jaar een review over publiceerde. Wanneer het nieuwe model in de Benelux uitkomt, welke configuraties er verschijnen en wat de adviesprijzen zijn, is nog niet bekend.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

07-05-2018 • 09:20

34 Linkedin

Reacties (34)

34
29
15
3
0
8
Wijzig sortering
Wat een mooi toestel! Misschien goed om te vermelden dat er ook gewoon USB-A poorten aanwezig zijn, en niet enkel USB-C wat je mogelijk zou kunnen denken na het lezen van het artikel.
Toegevoegd :)
Ik vraag me toch altijd af wat de markt is van dit soort laptops.

Als je die 6 cores ook daadwerkelijk gebruikt zal de accu niet bijster lang meegaan dus werken tijdens reizen zal hem al niet echt worden. Voor zover je met bijna 2kg aan laptop uberhaubt fatsoenlijk kan werken in een bus/trein/vliegtuig. Ik vind het al onpraktisch om in de Shinkansen op een ultrabook te werken en dan heb ik een stuk meer ruimte dan in de gemiddelde bus/trein/vliegtuig.

En als je door het energiegebruik dan toch al niet echt lang zonder stopcontact kan, waarom dan niet een desktop neerzetten? Is goedkoper, een stuk stiller (neem aan dat niemand en hun omgeving graag naast een laptop zit die klinkt als een opstijgende F16) en je zit ook niet met de brakke ergonomie van een laptop.
Mijn ervaring met een ux550vd i7/770HQ/16GB:
Een tiental uur op batterij wanneer je gewoon op internet zit of film kijkt, of wanneer je tekstverwerking met bvb LaTex doet. Rond de 6 wanneer je IDEs gebruikt en af en toe eens code compiled, en rond de 1.5 a 2 wanneer je tegelijk volop virtuele machines draait, developt, browst etc.
Ik gebruik daarbij zelfs nog de meegeleverde tool om batterij tot max 80% op te laden om zo langere levensduur te hebben.
Zodra je de lader afkoppelt is de fan onhoorbaar, of licht hoorbaar indien je echt zwaar werk doet.
Met 1.8kg, maar vooral de kleine afmetingen, past hij perfect in kleine rugzakjes, gaat gewoon mee in mijn "personal bag" onder de stoel. Ik kan perfect werken in airport terminals, vliegtuigen, en soms zelfs op een trein van de NMBS! Ook op langeafstandsbussen is t een verademing. Met mijn vorige 17" was dit gewoon niet mogelijk wegens te groot/lomp.
Op kot koppel ik mijn 25" qhd monitor aan, en gebruik ik mijn draadloos toetsenbord en muis, en kan ik direct verder werken. Ik doe regelmatig zware dataverwerking, waarbij die 7700hq, SSD en 16gb de taak klaar krijgen in 15 minuten, terwijl mijn vorige laptop met i7-3660qm er 45 over deed. Die werkkracht is niet perse nodig onderweg, maar gezien je t toestel op 2 manieren gebruikt moet t er wel in zitten (mobiel + docked)
Okay maar de meeste van die dingen kan ook prima op een ultrabook. Waarom de echte zware taken niet gewoon via remote desktop doen op een fatsoenlijke server? Lijkt mij om verschillende redenen een stuk praktischer.
Dan heb ik ook nog eens een fatsoenlijke server nodig ;)
Het kan misschien wel, en het is misschien wel handiger (verwisselbare componenten, CPU upgrades,. ..) op bepaalde vlakken, maar het is gewoon fijn om lokaal te kunnen builden en geen minuut te hoeven wachten, of om af en toe is een game te spelen tussendoor. In mijn geval kostte de laptop max 400 euro meer dan een ultrabook met goede accu, batterij, connectiviteit, en 16gb ram. Voor dat geld heb ik geen krachtige werkserver. Ik stond initieel weigerachtig tegen de prijs, maar heb het me achteraf nog geen seconde beklaagd, omdat het gemak van onschatbare waarde is. (Die 16gb is ook echt nodig, zit nu vaak tussen de 60 en 80% geheugengebruik door browser tabs, IDE, emulatoren )
Mijn ervaring idem dito met me quadro, i7hq, 16gb ram, moet ik wel zeggen dat er een fatsoenlijke 91wh accu inzit.

Wat bij deze ruim 20% minder is dus dan word het wel krap aan qua accutijd vermoed ik

[Reactie gewijzigd door Unsocial Pixel op 7 mei 2018 15:22]

En als je door het energiegebruik dan toch al niet echt lang zonder stopcontact kan, waarom dan niet een desktop neerzetten? Is goedkoper, een stuk stiller (neem aan dat niemand en hun omgeving graag naast een laptop zit die klinkt als een opstijgende F16) en je zit ook niet met de brakke ergonomie van een laptop.
Omdat je een desktop aanzienlijk minder makkelijk meeneemt dan een laptop. Dit soort modellen hebben doorgaans wel een stevige accu, waardoor je ondanks zulke dikke energieslurpers nog steeds flink wat uur mobiel kunt werken. Mijn werklaptop houdt het zonder aan de lader te hangen ook rustig een hele werkdag vol, en dan zit ik in de trein toch liever op een laptop te werken dan dat ik een stekkerblok, desktop, toetsenbord, muis en monitor meeneem.
Hoe meer cores hoe energie zuiniger. Hoe hoger de frequentie van een core hoe meer energie die verbruikt. 1 core die meerdere taken moet verwerken moet harder werken. Als meerdere taken over meerdere cores verspreid worden, hoeven die cores minder hard te werken. Zie ook https://www.quora.com/Why...processors-more-efficient
Anoniem: 120539
@t_o_c7 mei 2018 13:35
Ik vraag me toch altijd af wat de markt is van dit soort laptops.
Ik werk in de IT vrijwel dagelijks bij een andere klant om problemen op te lossen.
Dat doe ik met mijn 'eigen' laptop. Het ding moet hooguit tijdens vergaderingen ofzo even een uurtje zonder prik, maar daarbuiten hangt ie gewoon altijd aan het lichtnet.

Ook ik wil echter gewoon snel kunnen werken, inclusief draaiende VM's.
Ergonomisch gezien is het kennelijk een kwestie van wennen; ik doe alles op het lokale toetsenbord en scherm. In de praktijk zijn flexplekken echter heel vaak ook voorzien van fullsize beeldscherm/toetsenbord/muis, dus ook die combi is te maken.
Nog een ding is dat veel mensen in bed en op de bank hun computer willen gebruiken. Ze slepen hun laptop door het huis, maar koppelen haar wel steeds aan een oplader. Als je in dit geval één laptop voor werk en privé wilt gebruiken, dan moet het ook een krachtige zijn.

Verder kan het nog zijn dat mensen het fijn vinden dat je zo makkelijk je tafel leeg kunt maken, voor een opgeruimde verschijning. En ze vinden het meen ik ook vaak 'mooier' staan dan een desktop met allemaal snoeren. In Nederland (en vast ook België) hebben de meeste mensen inmiddels een laptop in huis in plaats van een desktop.

Ik zelf doe daar absoluut niet aan mee, om de volgende redenen.
 • 1. Een laptop met dezelfde mogelijkheden/kracht is veel en veel duurder dan een desktop.
 • 2. Een laptop gaat veel makkelijker kapot; de onderdelen zijn breekbaarder, door het verplaatsen valt hij soms, en eventueel geknoeide vloeistof zit meteen dicht bij de hardware.
 • 3. Een desktop is veel makkelijker te repareren, als b.v. toetsenbord kapot gaat of scherm, vervang je dat zo. En een toetsenbord kost niks. Upgraden is ook makkelijker.
 • 4. Je bent veel productiever met randapparatuur, zoals een groot scherm, een goede muis, een groot toetsenbord, goede luidsprekers. Die kun je natuurlijk wel op je bureau laten staan en via een dock aan je laptop koppelen, maar dat is veel gedoe als je dat vaak doet, en het doet een aantal voordelen van laptops weer teniet.

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 7 mei 2018 17:21]

Blijven ontzettend mooie machines met een natuurlijk bijbehorend prijskaartje. Ben vooral benieuwd hoe de prijzen van de hexacores zich in de praktijk verhouden ten opzichte van de H-quadcores van de vorige generatie: allicht zullen de prijzen nu bij introductie wat hoger zijn, maar qua positionering op de markt zijn ze vergelijkbaar, zij het een jaartje later.
Super high-tech apparaat, en dan:
Camera: VGA webcam
Ik gebruik die webcam niet vaak, maar als ik hem gebruik heb ik wel liever iets meer dan aardappelcamera kwaliteit.

2x Type-A USB 3.1 Gen 2 is dan wel weer positief, geen USB 3.0 / nep USB 3.1
Als ik het budget ervoor zou hebben, zou ik hem direct kopen maar als student is dat niet evident.
Ben ik de enige die de naam verwarrend vind , had amd verwacht
Nee, Asus heeft ook smartphones in hun assortiment en dat heet meestal ZenFone.

En boven is dat laptop erg mooi en wil ik het ook kopen om eens lekker erop films te bekijken en paar games erop te spelen in vrije tijd. Echt een top design naar mijn mening!
Er komt naast de ZenBook Pro 15 UX550GD, ook de ZenBook Pro 15 UX550GE: https://www.asus.com/Laptops/ASUS-ZenBook-Pro-15-UX550GE/.
De UX550GE heeft ten opzichte van de UX550GD een GTX 1050Ti ipv de GTX 1050.

Een van de veranderingen met het nieuwe model is de vingerafdrukscanner. Op de eerste foto van dit artikel is te zien dat de vingerafdrukscanner is verplaatst naar de rechterkant onder het toetsenbord. Op het vorige model zat ie nog verwerkt in het touchpad.
Wat misschien wel een nadeel kan zijn met het nieuwe model zijn de speakers, Asus heeft namelijk de front facing speakers weggehaald zoals ook te zien is op foto 1. Als het nieuwe model daadwerkelijk uit is zal het uit moeten wijzen of de geluidskwaliteit slechter/even goed of misschien zelfs beter is dan het vorige model.
Ik heb de UX550VD met i7-7700HQ/16Gb/HD, en ik snap het wel ;) deze toestellen zijn vergelijkbaar met de XPS lijn van Dell, zeer krachtig maar ook enorm mobiel, op het vliegtuig, langeafstandsbus of de trein verder developen gaat perfect hiermee, mijn vorige 17" kon al niet eens in een kleine rugzak ;)
Die 2 Cores maken niet zoveel uit hier, deze laptop is al snel genoeg als mobiel workstation, en het is ook de draagbaarheid die bij dit model belangrijk is

[Reactie gewijzigd door bertware op 7 mei 2018 09:50]

Ik heb de UX430UN. Klein, licht, mobiel, krachtig en betaalbaar ja. Maar die behuizing staat constant onder stroom, de ventilator maakt bij de minste inspanning overdreven veel geluid, en je hem op de schoot zet voel je de straling/elektriciteit gewoon in je lijf kruipen.

Blijkbaar hebben andere modellen er ook last van: https://www.youtube.com/watch?v=XnI0f6D7Elc
Ja en is 2x zo dik, throttled onder volledige belasting (deze ook overigens). En presteerd op cpu taken na minder dan laptops met een geforce in games...

Anyway, je benoemd een andere klasse laptop die daarnaast ook qua performance niet zo gebalanceerd is.

[Reactie gewijzigd door Sn0wblind op 7 mei 2018 09:48]

Aangezien je je antwoord volledig hebt omgetoverd naar een reply dat draait rond Nvidia; (???)
Ok, leuk dat je aanhanger bent van geforce kaarten, maar daar ging het dus totaal niet om?
Je bedoeld maakt veel lawaai onder load hoop ik, en inderdaad, veel lawaai, maar hierover maakte ik mij geen illusies bij de 8 cores en GPU.

Ik hoop trouwens voor iedereen dat ze lawaai prefereren boven throtteling bij deze soort laptops, want bij throtteling en weinig lawaai zal de levensduur van de componenten enorm verkorten! In mijn geval betekend dat de hardware rond de 80-90° ligt tenzij je ingrijpt door de fanspeed te verhogen. Geef mij maar lawaai dan.
De reden dat ik nvidia erbij pakte is dat in dit geval asus een relatief dikke gaming laptop heeft geproduceerd die flink warm wordt, ja voor veel users kan de kloksnelheid dus niet vastgehouden worden en dan heeft gekoppeld aan een relatief zwakke GPU vs de CPU in gebruik. Hierbij is er een dikke machine ontstaan die net aan beter presteerd dan de een thin/light 6core laptop met een geforce 1050ti en helemaal 1060gtx.
Batterijduur wellicht
Met Hyperthreading? Deze heeft er dus in principe 12. Overigens wordt er nergens gezegd dat het beter of slechter is
Ben je serieus of niet? Want dan heb ik er in principe 16. Heb je het model wel nagekeken !?

Denk je nu echt dat ik het verschil niet ken tussen threads en cores?

[Reactie gewijzigd door egnappahz op 7 mei 2018 09:45]

Ik denk dat absoluut niet. Ik stelde simpelweg een vraag. Ik denk dat dit iets anders aankwam dan ik bedoeld had.

[Reactie gewijzigd door Septimamus op 7 mei 2018 11:11]

We kunnen ook op een normale manier communiceren. Ik stelde een vraag aan Egnappahz, dus ik snap al sowieso niet waar je reactie vandaan komt.
En dat is jouw beredenatie van mijn reactie. Ik ging er helemaal niet van uit dat hij 8 threads bedoelde. Ik stelde simpelweg een vraag in plaats van het opzoeken van de gegevens. Het sociale aspect is hier af en toe ver te zoeken, zelfs zonder dit soort zwak sociale reacties van jou. Hou voortaan reacties voor je waarvan je geen reden hebt te reageren. Is overigens ook een kunst apart tegenwoordig.

@Tweakers Concepts Mute buttons voor een volgende update?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee