Dell komt met G-serie gamelaptops en klokt Core i9-cpu in Alienware op 5GHz

Dell kondigt een nieuwe serie gamelaptops aan, als opvolger van de Inspiron Gaming 7000. Voortaan zijn er verschillende varianten: G3, G5 en G7. Ook komt de fabrikant met twee nieuwe Alienware-gamelaptops, waaronder een model met een Core i9-8950HK, geklokt op 5GHz.

In de afgelopen jaren verkocht Dell een Gaming-variant van zijn Inspiron 15 7000-laptop. Dat assortiment wordt nu flink uitgebreid met de introductie van de Dell G-series. Van de G3-uitvoering komen een 15,6"- en een 17,3"-model; de G5 en G7 zijn alleen in 15,6"-uitvoeringen te koop. De snelste videokaart is voor alle modellen de GeForce GTX 1060 Max-Q; in goedkopere versies zit een GTX 1050 Ti of 1050.

Dell voorziet de laptops in de G-serie van de Coffee Lake-H-processors, die Intel dinsdag aankondigde. Alle varianten zijn leverbaar met een Core i5-8300H-quadcore of Core i7-8750H-hexacore, maar de G7 komt ook in een uitvoering met de Core i9-8950HK met unlocked multiplier.

Alle laptops in de G-serie hebben een ips-paneel. Bij de G3-modellen is dat een full-hd-scherm, en de G5 en G7 zijn optioneel te krijgen met een 4k-scherm. De accucapaciteit is met 56Wh voor alle laptops gelijk. Verschillen zitten verder in het uiterlijk en in de afwerking van de behuizing.

Dell zegt vanaf april enkele configuraties van de G-laptops te verkopen, later moeten er meer volgen. Ook meldt de fabrikant dat in sommige markten de laptops met Ubuntu leverbaar zijn, maar welke dat zijn, is nog niet duidelijk. Europrijzen zijn nog niet bekendgemaakt.

Onder de Alienware-merknaam, die Dell bewaart voor high-end gamelaptops, verschijnen twee nieuwe modellen: de Alienware 15 R4 MLK en de Alienware 17 R5 MLK. Beide modellen kunnen geleverd worden met de Intel Core i9-8950HK en Dell claimt dat de processor in de laptops met een turbosnelheid van 5GHz kan draaien. Dat is een overklok van 200MHz ten opzichte van de door Intel gespecificeerde maximale snelheid.

Beide laptops komen ook beschikbaar met de Core i7-8750H-hexacore en de 15,6"-versie kan ook met de Core i5-8300H-quadcore geleverd worden. Dell biedt de gamelaptops met verschillende videokaarten aan: een Radeon RX 570 8GB, een overgeklokte GeForce GTX 1060 6GB of 1070 8GB, of een GTX 1080 8GB.

Er zijn tal van schermen om uit te kiezen. Het 15,6"-model is er met een 60Hz-full-hd-ips-paneel, of een 120Hz-tn-paneel met diezelfde resolutie. Er is ook een 4k-versie met 60Hz-ips-paneel. De 17,3"-versie is leverbaar met een 60Hz-full-hd-ips-paneel, een 120Hz-tn-paneel met een resolutie van 2560x1440 pixels of een 4k-ips-paneel met een verversingssnelheid van 60Hz. Voor beide versies geldt dat de schermopties met of zonder G-Sync beschikbaar zijn.

Dell levert de Alienware-modellen standaard met 68Wh-accu's; een optie voor een 99Wh-variant is beschikbaar. De 15,6"-laptop weegt 3,5kg en is 25,4mm dik; de 17,3"-versie weegt 4,2kg en heeft een dikte van 29,9mm. De kleuraccenten op de behuizing zijn afkomstig van rgb-leds en naar wens aan te passen. Nog in april moeten de nieuwe Alienware-laptops uitkomen. Europrijzen heeft Dell nog niet bekendgemaakt.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

03-04-2018 • 14:00

70 Linkedin

Reacties (70)

70
69
40
0
0
15
Wijzig sortering
Tof nieuws. De inspiron gaming series is in mijn ogen een gat in de markt:
1) Medium gaming capabilities tegen een eerlijke prijs;
2) Laptop is voor hedendaagse begrippen nog vrij "upgrade-baar";
3) Deze laptop heeft niet van die foeilelijke RGB leds en felrode accenten als de gemiddelde Asus ROG of MSI laptop...
Geloof me blijf beter weg van Alienware!

Ik heb sinds december 2016 een Alienware 17R4 maar niets anders dan problemen.

Ik heb inmiddels al gehad :
 • 7 scherm vervangingen inclusief vervanging van laptop.
 • Nieuw moederbord i.v.m. oververhitting verschijnselen. CPU 100 graden Celsius en begon te thermalthrottelen.
 • Nieuw toetsenbord i.v.m. vervagen toetsenbord letter
 • Nieuwe laptop in december 2017 gehad
 • Naar verwachting krijg ik over 3 weken wederom nieuwe laptop (nummer 3 totaal) aangeboden.
 • Killer Networks is echt een netwerk killer via bedraad. Instabiel ongeacht welke driver je installeert. Bij beide Alienware 17 R4 zijn deze problemen geconstateerd. Ik moet nu met USB dongel internetten voor stabiele internet verbinding. Rip USB poort waarvan je er 4 hebt. (2x 3.0, 1xUSB C en Thunderbolt 3)
  Eerst verdacht ik dat het de Telfort Experia box V10 was. KPN Monteur / specialist was 2x langs geweest maar de USB dongel was de doorslaggevende factor om te bepalen dat het aan de geïntegreerde netwerk adapter ligt.
  https://gathering.tweaker...message/54574935#54574935
  Medewerker van Escalatieteam Dell gaf zelfs te kennen dat dit probleem intern bekend is maar momenteel nog geen oplossing voor is, maar wel naar gekeken wordt.
Schermen zijn echt ruk. Zeker voor deze prijsklasse waarin Alienware zich positioneert. Allemaal vlekken, strepen of overlijden zelfs.
Zie mijn bericht eerder op Tweakers

Dell beloofd je volledige aan huis garantie bij vervanging nieuwe laptop tot 2x toe en bij ontvangen vervangende laptop blijkt dit helemaal geen waar te zijn. Nu met 2e nieuwe replacement wederom hetzelfde gezeur met garantie afhandeling.

De Alienware light FX is een lachertje. Vele spellen ondersteunen dit wel maar vaak na spelen of tijdens het spelen werkt je verlichting half of niet . Pc helemaal uitzetten en weer aan zorgt ervoor dat je jouw gewenste instellingen terug krijgt. Je kan beter 3th party Light FX in Command Center Alien FX uitzetten. Heb je minder problemen. De kleur wit kan je niet kiezen standaard. Wel als je een gemodde profiel downloadt. www.alienwarefxthemes.com

Je kan zeggen dat ik misschien heel veel pech heb, maar zoveel dezelfde defecten met de Alienware 17 R4 is geen toeval meer. Ik ga trouwens heel voorzichtig met mijn spullen om. Dit ligt totaal niet aan mij als persoon. Al zou je het bijna zeggen.

Zint eer gij begint zou ik zeggen.
Een gewaarschuwd mens telt voor 2!

[Reactie gewijzigd door aliberto op 3 april 2018 18:10]

Leuk hoor zo'n +2 voor een subjectieve ervaring. Iedereen heeft ooit wel eens van een random merk een random probleem gehad. Dat hoeft echt niks te betekenen. Had zomaar met een ander merk kunnen gebeuren.
nee ik heb er zelf ook 1 en dit zijn wereldwijde Q&A issues, niks specifieks tegen Alienware, ik gebruik ze zelf jaren desktop en laptops. maar sinds Alienware de onderdelen (en assamblage lijn) is gaan gebruiken is hun kwailiteit letterlijk en figuurlijk achteruit getrottled.
Maar ik begin nu binnenkort aan mijn 3e laptop. Dan is het echt niet meer subjectief van 1 exemplaar. Dan is er toch echt iets structureels aan de hand. Zie ook Google voor schermproblemen i.c.m. Alienware. Of laptops van Alienware die net buiten de garantie vallen en overlijden.

In reviews vertellen ze je vaak hun korte verhalen en hoe geweldig een laptop kan zijn. Maar de eindgebruiker is altijd nog de beste reviewer.

[Reactie gewijzigd door aliberto op 3 april 2018 18:07]

subjectieve ervaring hij is al door 3 dezelfde laptops heen!
Heb zelf al 3 generaties alienware laptops en herken jouw problemen totaal niet.

De eerste batches van de huidige generatie hadden cooling issues is later fors beter geworden.

De schermen zijn exact dezelfde panelen als de concurrentie. Ze kopen allemaal dezelfde in en reviews laten toch zoen dat het goed zit. Je kan dan pech hebben met backlight bleeding maar dit os niet uniek aan alienware.

Als ik support nodig had kwamen ze aan huis. Niets meer dan lof over.

Killer networks zitten in bijna alle gaminglaptops nu. Ben er ook geen fan van. Atheros drivers gebruiken of een andere wifi kaart is de oplossing.
Zelfs Atheros driver heb ik geprobeerd. Aangepaste versie. Bood geen oplossing.

Toen mijn schermen vervangen werden bleek dat er verschillende merken/fabrikanten/series in omloop waren. Dus daar kan je ook niet op vertrouwen. Ik heb dan een 2560x1440 TN 120 hertz paneel met G-Sync ondersteuning.
Ja van die AUO er zijn inderdaad meerdere versies van maar ook die zie je bij andere fabriekanten terug. Helaas weinig scherm bakkers die varianten voor 120hz aanbieden.
Ik heb nu iets meer dan een jaar een 17R4 en ik moet zeggen dat ik dik tevreden ben met dat ding. Ik moet wel zeggen dat een van de eerste dingen die ik heb gedaan is de koelpasta vervangen en de thermalpads vervangen. Daarna liep dat ding als een zonnetje.

Ja, als hij te warm wordt gaat hij thermal throttlen, vergis je niet dat gebeurd met alle merken (na het vervangen van de koel pasta/pads is het een van de beste laptops die er een jaar geleden waren). Als ik een beetje er op let (lees: niet de luchtinlaat aan de onderkant blokkeren met je broek of iets dergelijks) dan blijft het vaak bij het minimale.

Nu verloopt de garantie (of is net verlopen, weet ik niet 100% meer) en dan vraagt Dell wel even 400 euro voor 1 jaar garantie, dat is mij net even te veel van het goede. Dus zul je zien dat ie straks kapot gaat, maar ook dat is natuurlijk met alle merken zo ;)
Anoniem: 443119
@aliberto3 april 2018 17:34
Niet eens constructieve feedback, leest meer als haat.
Ik hou het kort, mijn ervaring met Alienware/Dell vergeleken met alle andere gaming laptops die ik hebt gehad (en ik heb tenminste 8 gehad tussen 2005 en 2016, geen grap) is juist het tegengestelde op elke vlak.
Het is maar dat ik van gaming laptops af zal stappen voor een Vaio (als ik weer ga studeren) anders zou ik juist voor Alienware gaan vanwege hun support, prijs/presentatie verhouding en bouw kwaliteit.
Eerlijk gezegd keek ik stiekem toch naar uit wat de nieuwe look zou zijn voor de '17 R5, maar blijkbaar wordt ie misschien pas volgend jaar gewijzigd. Gewicht is nog steeds 4.2KG, ik denk dat AW toch wel toe is aan wat verandering als ik zo naar Xiami/Razr kijkt en/of andere laptops, die beginnen aardig dun te worden.

Koeling blijft misschien een obstakel voor een GTX 1080, zelfs met vapor chamber of niet?
Al met al weer mooie specs dat je naar wens kan configureren bij AW en nog eens goedkoop ook nog vergeleken met de rest, maar ik vraag me af hoe lang dat zal blijven want de markt is toch aan het veranderen.
Dit heb ik gehad met Asus.
Ben toen overgestapt naar Alienware omdat het betrouwbaar is.
6 jaar later doet hij het nog uitstekend.

Iedereen heeft slechte ervaringen met bepaalde merken, betekend niet dat het hele merk troep is.
Is allemaal gewoon pech. Ik heb 3 R4 17” en nul problemen. Het zuigt daarom niet minder dat jij een heb met vage ellende natuurlijk.
Ik heb al ruim een jaar een Alienware 15R3 met 1070 en niets anders dan lof voor Alienware. Prachtig en zeer degelijk apparaat.
Ik heb een Alienware 13R3 en ik heb ook problemen ondervonden, maar het is wel een verhaal met 2 kanten

Initieel de versie met 6700HQ gekocht omdat deze goedkoper was dan de 7700HQ versie. Die had de volgende problemen:
 • Kapotte cpu fan (lager)
 • Kapotte gpu fan na vervanging van vorige fan
 • Problemen met het chassis omdat deze dus al 2x open was geweest en de monteur niet zo bekwaam was
 • Luidspreker aan de rechterkant zoemde bij bepaalde videos
Uiteindelijk deze omgeruild voor een nieuw systeem, daarmee had ik de volgende problemen:
 • Stukje van de bezel zat los, was niet goed gelijmd af fabriek
 • Na een paar maanden was de rechter pijltoets kapot, waarschijnlijk zat er vuil klem ergens
 • Accu had hoge slijtagewaarden. Waarschijnlijk softwarematig iets mis maar ik kon het niet oplossen
 • SSD raakte oververhit en throttlede bij zware last. Was standaard met de meeste NVME SSD's (ook aftermarket), maar ik zat er niet lekker mee
Weer een vervanging gekregen, waar ik nu dus mee werk. Deze had super goede thermals en eigenlijk heel tevreden mee. Linker luidspreker had een zoemend geluid, bezel zat los af fabriek en ik kreeg wazige systeem crashes na een paar weken, blijkbaar de Nvidia GTX 1060 die niet helemaal 100% was.

Ze hebben nieuwe luidsprekers geplaatst, moederbord vervangen voor een nieuw exemplaar en nieuwe bezel gemonteerd.

Het ding is alleen, bij de meeste laptops zouden de meeste problemen (afgezien van fan lagers en falende grafische kaart) niet hebben gestoord en zou ik het zelf hebben opgelost, want opsturen naar de fabrikant is geen doen. Dell heeft iedere keer binnen 1-3 werkdagen een monteur naar mijn huis/vakantiebestemming gestuurd om mijn problemen op te lossen. Ze hebben mij een vernieuwd exemplaar gestuurd terwijl dat niet hoefde. Ze zijn waarschijnlijk qua kosten net zoveel kwijt als dat ik aan de laptop heb gespendeerd. Ik ken Asus, HP en MSI, daar stuur je de laptop op en kun je lang wachten voor er iets gerepareerd wordt, als het uberhaupt gerepareerd wordt.


De laptop zelf is fantastisch afgezien van die problemen. Toetsenbord is het fijnste waar ik tot nu toe op getypt heb, ik vind het zelfs beter dan mijn Razor Blackwidow. Het IPS scherm is super mooi en helder, ik heb de OLED versie ook gezien en die gaat daar nog eens even overheen. Het is een 13" laptop die ik op zakenreis of vakantie mee kan nemen in mijn carry-on en mee kan gamen. De accu gaat tussen de 5~7 uur mee op een lading als ik browse/films kijk/lichte taken verricht. Mocht ik ooit mijn GPU willen upgraden kan ik voor relatief weinig een AGA oppikken en deze native via PCIe aansluiten op de laptop zonder de cpu overhead verliezen van Thunderbolt.

Killer is kut, je moet de Killer suite verwijderen en alleen de drivers installeren. Je kan ook voor 30 euro een Intel 8260 kaart erin plaatsen. Qua hitte heb ik geen problemen. Mijn cpu zit met de meeste games rond de 57~65C en mijn GPU zo tussen de 75~78C. Ik kan letterlijk uren achter elkaar spelen zonder bang te zijn dat er iets oververhit raakt.

Ik heb andere laptops getest voor ik de Alienware heb gekozen, en alsnog niet ontevreden over de aankoop.
Nou moet je de nieuwe msi gs65 zien. Geen felrode accenten en een net rgb keyboard.
Door 3) en 1) samen ook een uitstekende dev machine! We hebben 2 laptops uit deze lijn voor werk aangeschaft in het laatste jaar. Super tevreden mee. Enige minpunt is dat wij veel multithreaded werk doen en ik dus ontzettend baal dat er nu 2 cores erbij komen voor dezelfde prijs :)

[Reactie gewijzigd door Chrotenise op 3 april 2018 15:11]

Er zijn zeker meer laptops beschikbaar die dit hebben. Ze worden alleen niet echt aangeprezen door de fabrikanten en in de media gezet. Heb zelf de Asus gl502vm: i5 6300hq, Nvidia 1060 3gb, 16gb ram, full HD schermpje met gsync bij de 1070 variant. En dat voor een hele mooie prijs. Geen RGB wel rode toetsenbord verlichting. Geen rog en geen gaming in de naam. Wel zwart aluminium en plastic. en niet dikker dan een doorsnee laptop. Dus ze waren er zeker al wel :).
Ik ben benieuwd wat de temperatuur van zo een apparaat word als je een gaming sessie van +2 uur hebt.

Het heeft geen zin om zoiets te kopen als het de 100 graden tikt.

Want na 1-2 jaar kan je de laptop weggooien.

Voorlopig blijf ik dikke laptops komen voor goeie ventilatie.
Dat valt allemaal wel mee.

Hier een MBP uit 2013 die iedere dag meerdere malen de 100+ graden aantikt.
Vooralsnog lijkt dit niks uit te maken.
Als het ding er morgen mee kapt, vind ik dat ook niet gek na 5 jaar full time intensief gebruik.
100 graden met een aluminium behuizing? Dat is wel erg hoog hoor. Misschien tijd om hem eens te ontstoffen?
Dat is al vanaf dag één :)

Een groot aantal collega's heeft een MBP, allemaal hebben ze hetzelfde gedrag ongeacht leeftijd of model.
Bij het compilen van grote projecten (langer dan 4/5 min) is 103 graden niet uitzonderlijk, zelfs bij het kijken van Flash videos, of een video call in Hangouts zie je al 90+.

Ik maak me er niet druk om, ga er vanuit dat ze dit bij Apple grondig getest hebben, en dat ik met het ding normaal m'n werk kan doen. Tot dusver is ook gebleken dat dit klopt. Ik ben geen fanboy, maar het ding houdt zich erg goed door de jaren heen ondanks de afstraffing die 'ie te verwerken heeft.
Volgende wordt er weer één, mits ze niet met allerlei vage proprietary hardware komen waar de gangbare software niet op draait.
Ik heb mijn Dell XPS15 9560 met GTX1050 en 7700HQ liquid metal ipv normale cooling paste gegeven.
35 graden idle op gpu en 38 op cpu.

Onder load niet hoger dan 80, geen throttling meer, geen niks.

Liquid metal is echt een van de beste opties als je grafisch intensieve applicaties draait op je laptop.
Ook zal het met een gaming laptop alleen maar beter werken door geen gebrek aan airflow.
dan gaat er toch iets niet goed met je repaste, ik met me 7820HK en een 1080 komen respectievelijk voor de cpu niet boven de 65 en gpu 60 ( allebij onder full load met undervolt )
Anoniem: 162126
@l99030607l3 april 2018 15:52
In dezelfde XPS 15? De 9560? Want de thermal paste is niet het enige van invloed op je koeling.

Ik vraag mij nu af wat er mis is met mijn MBP 2017 die binnen no time naar 99 graden schiet bij een java project build. Misschien toch eens verder uitzoeken.
jup. Dell neemt de tijd niet om dit soort machines te balanceren, maar als je het zelf doet (en de resultaten zijn goed) kun je zelfs je videokaart overclocken

http://forum.notebookrevi...15-9560-kaby-lake.802345/

Iunlock is heel erg een tweaker en komt meestal heel vroeg achter dit soort resultaten. Ik ben zelf op notebookReview als Rei Fukai te vinden. daar zie ook gelijk specs en sommige resultaten die Iunlock en andere posten.

[Reactie gewijzigd door l99030607l op 3 april 2018 16:09]

Anoniem: 162126
@l99030607l3 april 2018 17:50
Interessant, ik zit net te kijken of ik m'n mbp ga vervangen voor iets dikkers vanwege de temps. Ik dacht voor een Lenovo T480 te gaan. Nu ga ik nog even bedenken of dat wel nodig is.

Duidelijk dat Apple ook die moeite niet neemt trouwens.

edit: Apple comment

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 162126 op 3 april 2018 17:53]

Het verlagen van het voltage is quadratisch in het verlagen van het gebruik. Grote kans dat je een zwaarder koelblok hebt met een 1080.

Je zit appels met peren te vergelijken.

Sowieso is voor een normale consument liquid metal helemaal geen optie, niet iedereen maakt zijn laptop open met kans om garantie te verliezen? liquid metal zal je ook vaker moeten vervangen dan normale koelpasta en heeft kans dat als je het niet goed toepast dat je sluiting veroorzaakt (het is geleidend).

offtopic:
Als liquid metal een optie is bij het configureren dan heb ik niks gezegd :P.
Conductonaught trekt langzaam met de tijd in op je heatsink. Als je heatsink ( goed ) gebalanceerd is, hoef je telkens maar 1 keer per jaar LM te vervangen. De undervolt is gewoon om de Overvolt settings van Alienware naar beneden te brengen. Per 100/150 MHz doet AW 50Mv erbij.

Standaard trekte mijn cpu 1.25V om op 4.2 te draaien, wat veelste veel is, terwijl die nu met een 1.14 wegkomt. Undervolt op de gpu is bijna niks omdat Nvidia dat bijna niet toestaat.

Hij heeft een 1060 ik een 1080. Dat ik een grotere koelblok heb komt omdat ik veel meer warmte produceer.

Om te vergelijken, zijn kaart draait misschien op een normale clock van 1200 en een boost van 1600. De mijne draait op 1504 met een boost tot 2120. Zijn ram zal misschien op 8000 MHz draaien, mijne draait op 120000MHz.

Volgens mij gamed OP nog binnen fabriekswaarden, en ik zit ver buiten factory spec.

Maakt niet uit hoe zwaar/licht je koelblok is. Als je heatsink niet goed contact maakt met de Die kan LM zijn werk niet goed doen. Zijn temperaturen verwacht je eerder bij een product als kryonaught.
Niet een LM
Het vorige model had in iedergeval een groot probleem daarmee (XPS 9560).. Ik heb zelf de koelpasta vervangen en loopt sindsdien veel (echt veel) beter.. Hij schiet haast nooit meer in throttling mode, zelfs tijdens gamen.

Volgens mij heeft Dell daar sowieso een probleem mee als ik de reviews op internet lees.
Ik ben benieuwd wat de temperatuur van zo een apparaat word als je een gaming sessie van +2 uur hebt.

Het heeft geen zin om zoiets te kopen als het de 100 graden tikt.

Want na 1-2 jaar kan je de laptop weggooien.

Voorlopig blijf ik dikke laptops komen voor goeie ventilatie.
Misschien tijd om Grizzly Thermal paste te proberen ( liquid metal )
Mijn huidige alienware 15r3 blijft tijdens gaming rond de 80c voor cpu en 65c voor gpu. Goed te doen en vergelijkbaar met een desktop.

Geluid valt ook zwaar mee. Zou er meer uit kunnen halen met een undervolt.
Een 5GHz Core i9 gecombineerd met een GeForce GTX 1060 Max-Q? Klinkt als een slechte balans. Een mindere CPU kan met groot gemak een desktop 1060 bijhouden, laat staan een Max-Q model (een iets lager geklokt model voor laptops, al hebben sommige laptops gewoon desktop GPU's). Tenzij je hier zowel Dwarf Fortress als triple A titels op gaat spelen of gaat doen aan video processing zie ik het niet niet zo. Wel mooi dat er Ubuntu varianten komen. Dan kijken ze dus bij het hardware ontwerp ook naar Linux compatibility.
Een gtx 1060 als snelste videokaart met een optioneel 4k scherm is inderdaad een slechte combinatie als het als gamelaptop gekocht wordt.
de i9 gaat nooit met een 1060 verkocht worden juist om die redenen. Dell/Alienware verkocht dit jaar de 7820Hk alleen vanaf de 1070, dit jaar gaat geen uitzondering zijn (omdat niemand een low end - mid end gpu koopt, met een overclockbare cpu)
Staat gewoon letterlijk in het artikel dat deze met een 1070 of 1080 te krijgen zijn.

FF voorbij het ploatje lezen...
Een laptop met een i9... mooi hoor. Ik wil een macbook met een i9.

...maar Apple is ervan overtuigd dat professionals liever dunnere macbooks willen met zo min mogelijk bruikbare poorten.
Een bijkomend nadeel van de trend om alles maar dunner te maken is dat de warmte maar slecht weg komt. Een beetje gamen op zo een dun geval leid vaak al snel tot thermal throtteling waardoor je nog niets hebt aan je dure high-end hardware.
professionals gebruiken dan ook gewoon de cloud en draadloze connectiviteit en dan heb je al die ouderwetse 'poorten' niet nodig :P
Professionals gebruiken bedraad omdat dat nog altijd stabieler is dan eender welke verbinding via radiogolven.
ligt er maar net aan wat je doet met de laptop, wat voor professional je bent :P

AutoCAD'en ga ik niet doen op een laptop, daar pak ik gewoon een gewone desktop pc voor :P
Maar hoe doe je dat dan als je naar een klant gaat voor demo ofzo?

Dan neem je niet heel je PC mee toch?:P
De klant komt toch langs? :+
daar heb je dwg's voor :P
Neem je toch een laptop met een desktop CPU? Dan zou je in theorie geen verschil moeten hebben met een desktop pc (aan de GPU zal het niet liggen met 2D werk).
dan kan je nog beter een chromebook kopen en in een workstation remoten.
Ik heb een chromebook geprobeerd! Ik vond het top, maar ik kwam een paar vervelende bugs tegen en de oplossingen op internet waren heel consistent: "Euh ja dat gebeurt wel eens. Reset je hele laptop maar, kan je daarna weer verder." Een factory reset duurt nog geen 5 minuten, maar wel vervelend.

En nee, dit was niet in 2005 ofzo, het was een recent model uit 2017.
of een enkele usb c poort waar in 1 keer alles aangesloten is.
Helemaal waar. Zo werk ik al jaren. (maar dan met 2 poorten omdat het toen niet anders kon).

Laptop mee nemen als je onderweg bent, En Zodra ik thuis kwam de usb en stroom aansluiting aansluiten. De usb ging via een usb 3.0 docking waar mijn speakers, toetsenbord, muis, scherm. microfoon en lan poort op aangesloten zaten.
ook het scherm ja. Voor kantoortoepassingen als systeembeheerder is beeld over usb voldoende.
Voor mij was dat een makkelijke "thuiswerkplek"

Gamen en ander grafisch werk ging natuurlijk op een normale desktop.
dat noemt men functionaliteit boven design. Leuk dat alles met een dongel is opgelost moet worden maar ik heb liever de aansluitingen op het apparaat. Vroeger had je ook een GPS modulle in de auto liggen (voorraam) zullen we deze dan ook maar weer terug invoeren want scheelt weer een honderste mm op het totale design van de telefoon / laptop / tablet.
bedoel je niet andersom? design boven functionaliteit? (aangezien ze door het design minder poorten kwijt kunnen). maar gelukkig is er keuze, ik zou in dit geval voor design over functionaliteit gaan, omdat ik de functionaliteit toch niet kwijtraak. voor thuis een hubje, en voor onderweg als het nodig is een simpele usb a naar usb c adapter om een usbstick aan te sluiten.
1 USB-C poort is prima, maar laat er ook even "normale" poorten op zitten voor het geval dat ik even mijn laptop op een TV wil aansluiten, of een USB stick wil gebruiken.

Dat had Apple gewoon kunnen doen met die nieuwe macbooks... maar nee

Overigens, op mijn oude macbook kan ik met 1 poort ook alles aansluiten... thunderbolt 2 kon dat allemaal al: usb hub, monitor, ethernet, audio.... en je hebt monitoren met ingebouwde thunderbolt 2 hub voor normale prijzen.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 4 april 2018 09:20]

'professionals' is natuurlijk een vrij breed begrip ;-)

Genoeg die voldoende hebben aan een enkele poort en 'gewoon' kunnen werken via de cloud, hoewel deze groep niets te kort zullen komen lichtere PC Laptop (en dan heb ik het niet alleen over het gewicht). Ik denk dan vooral aan de consultants, adviseurs en andere 'zakelijke' professionals.

Maar nog steeds zijn er zat andere professionals die wel baat hebben bij wat extra 'oudere' poorten en rekenkracht. Het gebrek aan poorten kun je tegenwoordig goed oplossen met een usb-c adapter. Het ontbreken van een flinke CPU (bijvoorbeeld een i9) en een maximale geheugen van slechts 16GB zal voor een kleine groep professionals (power users) best een deal breaker kunnen zijn.

[Reactie gewijzigd door ChieluzzB op 4 april 2018 23:01]

Apple verkoopt een prachtige 15" macbook met 2 usb poorten, 2 thunderbolt 2/displayport aansluitingen en HDMI dat bijna perfect aansluit met mijn wensen. Als bonus heb ik dan fysieke functie-toetsen ipv een achterlijk OLED bar.

Oh het is de oude macbook pro.

En ik heb daadwerkelijk de nieuwe macbook 2 weken geprobeerd. Mijn oude macbook was defect (2 weken kwijt voor reparatie) en toen via mijn werk dus een nieuwe gekregen.Ik kreeg er zelfs een collectie dongles en hubs bij.

Ik was er content mee, maar toen ik even mijn laptop mee-nam naar de woonkamer om aan te sluiten op de TV, en een andere keer op mijn werk de juiste dongle/kabel vergeten was, was ik er al weer gauw klaar mee. Na die 2 weken toen mijn oude gefixt was, heb ik die nieuwe weer vrolijk ingeleverd en mijn oude weer gepakt.

Ik hoop gewoon dat deze nooit stuk gaat, want ik heb geen idee of ik me ooit eroverheen kan zetten. Zal wel een iMac worden anders... of gewoon 2 hackintosh desktops (1 op kantoor, 1 thuis), of toch handig worden met cloud workstation/docker/whatever in combinatie met een ander soort laptop. Surface book vind ik stiekem ook wel tof. Windows is echter echt... pffff

Ik hoop echt dat Android doorbreekt als desktop/laptop OS en dat er allemaal development tools voor komen die draaien op Android zelf. Chrome OS is het 'm niet helemaal denk.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 4 april 2018 09:14]

"dat professionals liever dunnere macbooks willen met zo min mogelijk bruikbare poorten."

Zo kwam ik er gisteren op YouTube weer eentje tegen die daar goed van baald (aantal bruikbare poorten), en inmiddels van Apple producten als geheel. Nu heb ik hier zelf bijna geen ervaring mee, maar de heer uit de video haalt hier wel een aantal punten aan van Apple producten waar je inderdaad zo je bedenkingen bij kan hebben.
Van goh, pakken ze dit express zo aan bij Apple, of eh... Ik kan me bij deze heer in elk geval goed voorstellen dat i er goed van baald zo langzamerhand. En was er zelf ook totaal niet van op de hoogte dat dit bij Apple producten momenteel zo "erg" speelt. Ze maken hartstikke mooie producten namelijk, maar als je daarvoor mag inleveren op het aantal bruikbare externe poorten, tja...
Klik = betreffende video.

[Reactie gewijzigd door SSDtje op 3 april 2018 14:37]

Ik ben juist heel tevreden dat ik juist maar één kabel hoef in te prikken in mijn laptop om hem op te laden en al mijn randapparatuur kan gebruiken zoals een monitor, toetsenbord, muis en ethernet poort. Hiervoor heb je een kastje nodig van 2 tot 3 tientjes die dit kan via bijvoorbeeld Amazon.de terwijl vroeger je zo'n DisplayLink dock nodig had welke toch niet altijd even goed werkte (beeldscherm met vertraging en werkte pas na laden van drivers). Een DisplayLink dock was trouwens al snel richting de tien keer zo duur. De enige poort die ik af en toe mis is de standaard USB poort. Nu heb ik dus inderdaad standaard in mijn tas een kabel zitten voor als ik hem onderweg toch nodig heb, maar dit had inderdaad wel op de laptop mogen zitten.

Nu heb ik de video zitten kijken, en hoewel hij een paar punten aanhaalt vraag ik me af of hij mee gaat met de tijd. iTunes is een programma wat je zoveel mogelijk probeert te laten kopen, de reden dat ik het geheel links laat liggen. Dingen zoals het waarderen van je eigen muziek is niet zo gek. FaceTime is juist enorm simpel en voor veel mensen denk ik voldoende. Het scherm opnemen kan niet meer via FaceTime, maar werkt prima via QuickTime, inclusief audio. Dus vraag me af waarom hij dat niet gewoon voor elkaar krijgt en zijn assistent welke schijnbaar alles van die dingen weet, het ook niet lukt.

Voor mij zijn de nieuwe MacBook Pro's meer dan prima. Ik heb op het werk en thuis dus zo'n ding liggen en kan via één kabel snel uit de voeten. Ik snap prima dat je snel poorten mist, maar overdrijven is af en toe ook een kunst. Maar goed, nog even wat meer van z'n filmpjes kijken, was op z'n minst gezegd vermakelijk!

Edit: In een video waar hij ingaat op het commentaar van de video die je linkte, heeft hij naar mijn mening wat betere argumenten. Bijvoorbeeld dat de systemen niet meer te upgraden zijn na de aanschaf. Dat klopt, en hoewel het niet specifiek is bij Apple, maar bij veel fabrikanten, is dit inderdaad geen vooruitgang. Hij brengt zijn bericht nu ook serieuzer omdat hij rustiger is lijkt wel en komt het ook beter over. Wel maakt hij echt fouten in de film. Apple neemt 30% van de App purchases (hij zegt 1/3, dus scheelt iets), maar voornamelijk meld hij dat Google niets neemt. Sorry, maar ook Google neemt 30%. Voor subscriptions is het trouwens nog iets anders, daar neemt Apple tegenwoordig nog maar 15% van de betalingen.

[Reactie gewijzigd door Sietse1990 op 3 april 2018 18:16]

"Maar goed, nog even wat meer van z'n filmpjes kijken, was op z'n minst gezegd vermakelijk!"

Treu, dat vond ik dus ook (vermakelijk).
Maar snap de heer wel enigszins, komt Apple met poort blabla, vervangen ze deze poort een Mac "editie" later weer door een ander, waarna i denkt klaar te zijn, maar nee, weer een editie later gebeurt hetzelfde nog een keer, en daarna nog weer een keer. En kan dan ook wel begrijpen dat i er op een gegeven ogenblik een keer klaar mee is, en zoiets heeft van, waarom moet dit telkens geweizicht/anders worden bij Apple, waar dit bij "normale PC's/Laptops" vaak niet het geval is, en mocht dat wel het geval zijn, dan zijn deze vaak wel backwards compatible, en zo dus alsnog vrijwel direct te gebruiken, zonder verloopkabels nodig te zijn.
Nu moet i eerst verloopkabels gaan lopen aanschaffen voordat i bepaalde dingen pas kan gebruiken die eigenlijk al tijden bij een hoop mensen bekent staan als de normaalste zaak van de wereld (zoals USB & display poorten en dergelijke)

[Reactie gewijzigd door SSDtje op 3 april 2018 19:10]

Ze hadden FireWire welke inderdaad niet meer werkte zonder verloopkabel toen er een nieuwe kwam. Thunderbolt was op zich ook backwards compatible ook al zegt die beste man van niet. Enkel Thunderbolt 3 heeft weer een adapter nodig omdat het via een USB-C kabel gaat. Dat brengt me weer op het punt dat juist mensen wilde dat ze wat universeler werden, wat USB toch juist is zou ik zeggen.

Dit is iets wat je bij anderen ook zag met bepaalde poorten zoals die grote parallele aansluiting. Ook RS232 aansluitingen gingen weg en moesten via adapters als je ze nog nodig had.

Aansluitingen verouderen wel eens een worden daardoor obsolete. Apple loopt vaak wel voor en gaat soms te snel. Het verwijderen van de audio kabel is voor vele een boosdoener. Al is dit ook leuke, er zijn zat oplossingen waardoor je muziek kunt luisteren en je iPhone kan opladen gelijkertijd.

Dus vandaar vermakelijk, maar er zijn betere argumenten tegen Apple producten.
Ik ben juist heel tevreden dat ik juist maar één kabel hoef in te prikken in mijn laptop om hem op te laden en al mijn randapparatuur kan gebruiken zoals een monitor, toetsenbord, muis en ethernet poort
Dat kan ik ook met mijn oude macbook pro, over thunderbolt 2! Monitor, usb-hub, ethernet en audio: Je hebt gewoon docks voor thunderbolt 2, en monitoren met thunderbolt 2 dock ingebouwd. En ik kan ervoor kiezen, ik ben het niet verplicht, want er zitten ook "normale" poorten op.

De nieuwe macbook had gewoon 1-2 USB-C (TB3) poorten moeten hebben, en aan de andere kant 1 oude usb-poort, & 1 HDMI 2.0/1.4a. Dan was er niets aan de hand geweest wat mij betreft.
Ik wist meteen welke video jij bedoelde nog voordat ik 'm aanklikte :) Hij weet het goed te verwoorden ja
"Hij weet het goed te verwoorden ja"
Klopt, toen ik de reactie van @Sietse1990 boven je hier las kwam ik daar ook achter, inderdaad.
De heer in de video is niet 100% eerlijk, aangezien i een aantal dingen die van belang zijn niet naar waarheid verwoord.
Niet echt netjes van hem dus zeg maar.
Maar goed.
Wel geinig om te lezen dat je al wist welke video ik bedoelde voordat je hem überhaupt bekeken had.

[Reactie gewijzigd door SSDtje op 4 april 2018 09:52]

Apple wil va Intel af las ik ergens, dus misschien gaat die I9 er niet eens komen voor Apple
Volgens mij moet het Alienware 15 R4 zijn en niet de R5, het huidige model is de R3. De Alienware 17 is inderdaad wel de R5, huidige model is de R4.

Zie https://www.reddit.com/r/...are_currently_on_presale/
Je hebt gelijk, ik pas het aan :)
kwijl!!!!!
Mijn bankrekening laat dit waarschijnlijk niet toe :+
Oh jee, net vorige week in de aanbieding een Dell Inspiron 7577 gekocht met deze specs:
7th Generation Intel(R) Core(TM) i7-7700HQ Quad Core (6MB Cache, up to 3.8 GHz)
15.6-inch UHD (3840 x 2160) IPS Anti-Glare LED-Backlit Display
16GB, DDR4, 2400MHz
512GB PCIe Solid State Drive
1TB 5400 rpm Hard Drive
NVIDIA(R) GeForce(R) GTX 1060 with 6GB GDDR5 Overclocked

Prijs (ex BTW) €1.199

Omruilen dan maar met de nieuwere versies, of zal deze laptop toch nog wel 4 jaar mee kunnen voordat ik een nieuwe moet :') ?
Zit hier met het zelfde probleem.. 10 dagen terug 7577 besteld
Zie de reactie nu pas.
Schijnt allemaal opzich wel mee te vallen qua specs in vergelijking met elkaar.

Deze laptop kan nog wel jaren mee.

Mijn laptop is dus niet retour gegaan in elk geval :)
Iemand enig idee wanneer de G-Series beschikbaar komt in NL? op Dell.com is vandaag de G3 naast de G7 gekomen die al sinds vorige week bestelbaar was.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee