Firefox OS-fork KaiOS staat op honderd miljoen telefoons

KaiOS, een besturingssysteem voor goedkope featurephones zonder touchscreen, staat op honderd miljoen telefoons. Dat heeft het bedrijf achter het besturingssysteem bekendgemaakt. Het bekendste model is de Nokia 8110 4g.

Telefoons met KaiOS zijn te koop in honderd landen, zegt het bedrijf. Een belangrijke afzetmarkt is India, waar fabrikant Jio een KaiOS-telefoon maakt. De eerste toestellen met het besturingssysteem kwamen ongeveer twee jaar geleden uit.

KaiOS Technologies maakt bovendien bekend dat het in een investeringsronde vijftig miljoen dollar heeft opgehaald. Geldschieters zijn fabrikant TCL en Android-maker Google. Beide investeerden al eerder in KaiOS. Google deed dat vorig jaar.

Het besturingssysteem wil zich onderscheiden door de ondersteuning van 4g, nfc en bluetooth voor goedkope modellen. Ook draaien sommige smartphonediensten op KaiOS, zoals WhatsApp, Google Maps en Google Assistant. Het besturingssysteem heeft zijn basis in Mozilla's mobiele project Boot2Gecko, waaruit onder meer ook Firefox OS kwam. Mozilla is gestopt met Firefox OS en diverse van de ontwikkelaars werken nu bij KaiOS.

Preview van onder meer de Nokia 8110 4g, vanaf telecombeurs Mobile World Congress 2018

Door Arnoud Wokke

Redacteur

22-05-2019 • 17:33

40 Linkedin

Reacties (40)

40
40
28
4
0
8
Wijzig sortering
Ik vraag me af of het nu zo eerlijk is om het de opvolger van Firefox OS te noemen. De geest van de eerste was toch echt om een smartphone OS te maken, met touchscreens en multitasking. KaiOS richt zich meer op een feature phone met moderne features. (en zelfs dat vind ik tot nu toe een beetje tegenvallen, in ieder geval op de Nokia. Alleen contacten downloaden, niet uploaden, bijvoorbeeld. En de navigatieapp (Maps) geeft alleen een soort routebeschrijving, geen "bewegend pijltje" zoals we gewend zijn van smartphones. Hierbij moet ik opmerken dat ik slechts af en toe een KaiOS-telefoon in m'n handen heb, dus misschien zijn er wel mooie oplossingen die ik niet ken)
Sterker nog: KaiOS is niet eens open-source, en is zeker niet gericht op het bieden van controle aan eindgebruikers zoals Firefox OS dat wel deed.

Eigenlijk is het in geen enkel opzicht een opvolger van Firefox OS. Op z'n hoogst een (proprietaire) fork.
Is dat niet een kwestie van configuratie? Het komt bijv op mij over alsof Apple steeds meer controle heeft gegeven aan gebruikers terwijl Android dit steeds meer lijkt te beperken. Het is niet alsof het ineens andere OS'en zijn ofzo
Sterker nog, vanuit de MPL licence van Firefox OS mag dat ook niet eens omdat KaiOS een proprietary fork zoals @svenslootweg al aangeeft. Hierin wordt aangegeven dat als versie 2.0 gebruikt wordt zoals gebruikt is bij Firefox OS de code niet zomaar elder gebruikt mag worden zonder wederom de MPL licence te gebruiken.
Persoonlijk zou ik dan nog liever een goedkope Android phone kopen. Waarom sponsort (concurrent) Google dit eigenlijk?
Om dezelfde reden waarom Microsoft ondersteuning bied voor Word op MacOS.

Google kan of inversteren in KaiOS en het zo maken dat Google diensten er makkelijk op kunnen draaien of ze raken potentioneel heel veel klanten (lees dataoogst) kwijt aan andere diensten.

Om zelf met een goedkoop alternatief te komen is een beetje te laat. KaiOS is al te dominant in landen als India en Indonesie.
En waarom investeert TCL in KaiOS aangezien ze alleen telefoons uitbrengen met Android (Alcatel en BlackBerry)?

Edit: zie mijn reactie hieronder.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 22 mei 2019 20:27]

Ik zie Alcatel het wel gebruiken in de toekomst voor hun goedkopere telefoons.
Google wil hun diensten ook op kaios... Zo kunnen ze tenminste ook mensen tracken die geen android gebruiken. Zie ook het artikel waarnaar wordt verwezen van de investering van google van vorig jaar.

https://tweakers.net/nieu...r-goedkope-telefoons.html

[Reactie gewijzigd door hsb85 op 22 mei 2019 17:47]

Het is puur marktaandeel krijgen / behouden meer niet. Beter kaios met Google apps dan kaios met kaiapps.

Stop toch eens met dat gezeur over tracking, alsof daar alles 100% om draait bij Google.
Dat is waar Google het leeuwendeel van zn geld mee verdient en waar alles dus wel degelijk om draait bij Google.

Beetje naïef om dat af te doen als gezeur.
Het is wel een beetje gezeur. Google verkoopt producten en wilt hun diensten dus aan zoveel mogelijk mensen aanbieden.

Ja dat Google hun product verbeterd dmv tracking is een feit. Het is ook een feit dat letterlijk elke internet gerelateerde organisatie dit doet (zowel commercieel als publiekelijk).

Ga maar eens voor de gein browsen met de netwerk monitor van je browser aan

Het is een beetje een uitdaging op wereld niveau voor jezelf heel simpel maken door 1 relatief makkelijk bedrijf te pakken en er continue over te beginnen

Omdat ik vooral bekend ben met Google en Adobe vind ik het altijd grappig dat je mensen bij elk Google product hoort klagen over tracking en privacy terwijl je nooit iemand hoort klagen wanneer Adobe een nieuwe variant van Photoshop uitbrengt.

De reden dat ik over Adobe begin is dat bekendheid niet zomaar iets zegt over risico. Google is op veel plekken aanwezig maar de echt veel bezoekte websites laten andere trends zien:
https://w3techs.com/technologies/details/ta-omniture/all/all

Als je dus heel realistisch kijkt weet Google misschien wel meer van je maar heeft Adobe veel relevantere informatie en toch hoor je daar niemand op sites als Tweakers over... Ik geef het de schuld aan het idee dat mensen iets wat ingewikkeld is simpel proberen te maken. Hét koppelen van advertenties aan tracken is misschien wel de makkelijkste manier om dit voor elkaar te krijgen :p

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 23 mei 2019 00:21]

Stop toch eens met dat gezeur over tracking, alsof daar alles 100% om draait bij Google.
Daar draait het voor zo goed als 100% om bij Google.
Ja, ze maken allerlei mooie dingen. Om je te tracken.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 23 mei 2019 02:20]

Anoniem: 474132
@FlemishDroid22 mei 2019 17:46
En userprofieltjes die via Android niet bereikbaar zijn.
Zo irritant is dat :(
Wat is de moeilijkheid om de userprofile op te slaan in de Android-map op interval storage ipv /data?

Je kan net zo goed interessante links naar jezelf mailen oid dan ze opslaan als bookmarks. Omdat je ze toch niet kunt exporteren. Tenzij je Mozilla op blauwe ogen vertrouwd (hint: nooit doen) en hun Account Service gebruikt.

[Reactie gewijzigd door RoestVrijStaal op 23 mei 2019 00:15]

Omdat zonder concurentie de kans bestaat dat mededingingsautoriteiten Google gaan verplichten om de mobile devices afdeling af te splitsen van Alphabet. Of door verzelfstandiging of door verkoop aan een derde partij. Door het steunen van dit OS kunnen ze zeggen dat er wel degelijk alternatieven zijn op de markt terwijl dit OS niet echt een bedreiging vormt voor Android.
Omdat KaiOS telefoons in India soms twee tientjes kosten, wat Android telefoons niet kunnen matchen. Jio, een provider, geeft de telefoons bijna gratis weg (je betaalt wel borg).
Platformen zoals Windows Phone faalde onder andere door het gebrek aan Google Apps. Slimme zet van Google, zonder hun services is het bijna onmogelijk om een platform een succes te maken. Daarom heb je de apps ook niet op Amazon haar OS. iOS was al groot en het niet indersteunen zorgde voor een verlies in gebruikers in google Apps. Omdat KaiOS ook niet concurreert met Android, kunnen ze beter de gebruikers Google services geven.
Zonder concurrentie geen innovatie
lol, dat is juist het liefst wat elk bedrijf wilt zodat ze dan minimaal in innovatie hoeven te investeren en maximale winst kunnen maken. Kijk maar naar Intel vs AMD tegenwoordig...
Dit is geen concurrentie. Het is de onderkant van de markt die Google zelf niet bedient. Het is hetzelfde als MS die scholen en studenten MS Office gratis aanbiedt, zodat ze later - als ze geld hebben - niet meer zonder willen.
Anoniem: 193142
22 mei 2019 17:48
Ik ben nog steeds benieuwd wanneer Sailfish OS geleverd gaat worden op feature phones zoals deze Nokia 8110 4G.
Inmiddels is Jolla's Sailfish OS voor Sony's Xperia phones (SailfishX) fully functional. Bij mij draait het al een tijd, met Android ondersteuning, tot volle tevredenheid op een Sony XperiaX.
Recentelijk heb ik Sailfish x op een Xperia XA2 plus geprobeerd als daily driver (kwam van oneplus 3T). Helaas is de versie voor dit toestel duidelijk nog in beta fase (op de sfos site ook aangeduid als beta).
Ik heb het een eerlijke kans gegeven. Maar momenteel is het OS (iig op de XA2) nog niet echt geschikt voor dagelijks gebruik. Liep tegen veel bugs aan. Moest minstens 3x per dag de android laag herstarten wegens issues in apps, het scherm ging uit tijdens navigeren of YouTube kijken (via newpipe), de standaard browser had rendering issues na wat zoomen en zo nog meerdere kleine bugs die gezamenlijk de ervaring toch een beetje verpesten. De druppel was toen bellen ook soms moeilijk ging doen (wel gesprekstimer starten op scherm maar niet over gaan).
Voor nu mijn sim weer in mijn oude tel gestopt tot ik tijd heb om omnirom met microG op de XA2 plus te flashen.

Opzich kon ik Sailfish wel waarderen. De gesture based interface beviel me wel en voelde qua interactie fijn aan. Zodra het OS in de toekomst (hopelijk) wat verder ontwikkeld is wil ik zeker nog wel eens een poging wagen (anders ook een beetje zonde van de aangeschafte licentie).

Mocht iemand nog aanraders hebben voor een Google vrije ervaring op de XA2 plus dan hoor ik ze graag.
Anoniem: 162126
@Da Syntax22 mei 2019 20:25
https://lineageos.org/ ? En dan zonder Play Services.
Heb ik overwogen, maar zonder play services gaan sommige apps weer lastig doen. Dit is deels te verhelpen met microg. En als ik het goed begreep is signature spoofing (nodig voor microG) op lineage lastiger dan bij bijvoorbeeld omnirom.

Overigens heeft lineage geen kant aan klare builds voor de XA2 plus (wel voor de XA2 en XA2 Ultra), terwijl omnirom wel weeklies aanbied voor mijn toestel.
De juiste website is https://lineage.microg.org

Op mijn telefoon werkt het prima. Of het op een Xperia XA2 fijn werkt weet ik niet.

Ik zou de Android-laag (die recentelijk is bijgewerkt naar 8.x compatibility) niet teveel gebruiken. Zo min mogelijk, en zoveel mogelijk native.
Sailfish OS is voor touchscreens. Ze hebben nog geen UI voor telefoons zonder.
De toekomst van Sailfish lijkt inmiddels vooral in Rusland te liggen, waar ze graag een Google-vrij alternatief willen. Hoe het nu gaat is dat Jolla SailfishOS in licensie geeft aan de Russen, die bakken hun eigen versie en zetten het op hun (overheids) telefoons.
Ik opteer voor een Blackberry achtige telefoon met KaiOS...
Zoals dus de JioPhone 2 van het in het artikel genoemde Jio?
Ja, die zou voor mij prima zijn!
Dat ziet er top uit. Zijn die in Nederland ook te krijgen? :X
Helaas niet...
Grootste vraag is natuirlijk valt dit ook onder de export restricties van de VS.
Nee want dit heeft niks met Huawei te maken.
FirefoxOS was een heel mooi zuiver OS - en het compileerde quasi altijd feilloos - nooit problemen mee gehad. Met zo'n ding ben je tenminste weer baas over je eigendom - en laat ik dat nu net willen. Ik betaal, ik beslis, ik ben altijd en overal de baas, en m'n privacy blijft van mij en van mij alleen.
Waarom worden die dingen in armere landen verkocht?

Er zijn hier zat mensen die een telefoon willen om mee te bellen. Zo'n telefoon hoeft toch niet duurder te zijn dan twee tientjes?

Waar zijn de gewone doodnormale simpele mobieltjes gebleven?
Die zijn hier wel te koop, alleen niet de allergoedkoopste. Ik heb een CAT B35 liggen, 4G Rugged telefoon met Kaios. En de Nokia bananen telefoon kan je ook kopen.
Djeez, waarom gebruiken die idioten bij Nokia niet gewoon Symbian opnieuw als phone OS. Dat werkt goed op eenvoudiger ARM-systeempjes, kan fatsoenlijk multitasken, heeft aardig wat leuke mogelijkheden standaard waaronder opnemen van gesprekken. knippen en plakken en je kan er nog aardig wat aps en games op programmeren (Nokia Here werkte geweldig op mijn Nokia 808PV) enz...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee