WhatsApp stopt eind dit jaar met support Windows Phone

WhatsApp stopt eind dit jaar met de ondersteuning van zijn app op alle versies van Windows Phone, zo heeft het Facebook-dochterbedrijf bevestigd. Het lijkt erop dat de chatapp dan ook niet meer zal werken op Windows 10 Mobile.

WhatsApp stopt de ondersteuning op 31 december van dit jaar, waarna de app niet meer zal functioneren op 'alle Windows Phone-besturingssystemen', aldus WhatsApp. Daarbij noemt het bedrijf niet specifiek de nieuwste versie, Windows 10 Mobile, maar desondanks lijkt het erop dat ook de ondersteuning daarvoor stopt. WhatsApp zegt namelijk in een statement aan diverse Indiase media, waaronder BGR, dat het de beslissing heeft genomen 'in navolging van Microsofts beslissing om te stoppen met de ondersteuning voor Windows Mobile in december'. De ondersteuning voor Windows 10 Mobile-apparaten stopt op 10 december, zegt Microsoft.

WhatsApp gaat verder de ondersteuning stoppen voor iOS 7 en ouder op iPhones en Android 2.3.7 en ouder op 1 februari 2020. Eerder stopte al de ondersteuning voor onder meer Symbian S60 van Nokia, S40 van Nokia, BlackBerry OS 7 en BlackBerry 10. WhatsApp zal over een jaar alleen nog draaien op iOS 8 en nieuwer, Android 4 en nieuwer en KaiOS.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

07-05-2019 • 19:00

91 Linkedin

Reacties (91)

91
89
39
2
0
28
Wijzig sortering
Dat is wel jammer!
Ik heb nog twee familieleden die met Windows Mobile werken. Verder zijn alle andere Nederlandse gebruikers van Windows Mobile volgens mij wel overgestapt naar een ander platform :+

[Reactie gewijzigd door bas-r op 7 mei 2019 19:08]

Er zullen er nog wel meer zijn met een windows toestel.

Geruik zelf ooknog altijd een simpele lumia 640. Heb geen behoefte gehad aan een luxe model want bij de vorige toestel van me was uiteindelijk het enigste wat ik gebruikte was whatsapp sms en telefoon en af en toe webbrowser. Men toesel is zeker niet snel te noemen maar voldoet voor wat ik wilde en dan de prijs was het meest intressant. Gezien ik een toestel kocht om te gebruiken voor specifieke doeleindes en wetende dat meeste toestellen toch naar een jaar of 3 achteruit gaan. Bekijk ik liever wat ik een toestel waard vind per jaar en dat kwam bij deze zo rond de 40 euro geteld voor 3 jaar. Daar kon voor mijn gebruik een windows toestel geen slechte keus zijn.

Jammer dat whatsapp er mee gaat stoppen maar kan ook niet echt klagen ondanks dat windows mobile nooit echt van de grond is gekomen hebben ze het gelukkig nog altijd ondersteund wat voor mij de toestel die zo'n 3 jaar geleden aangeschaft was zijn waarde meer dan waard. Had gehoopt dat ze nog wat langer zouden doen want men accu doet het nog altijd goed(na 3 dagen op 50%). Maar dat zal er niet van komen meer gezien met dit nieuws zal ik toch binnenkort naar een android toestel gaan.
Ik heb nog steeds geen goede vervanging voor mijn 950xl gevonden. Geen Apple, geen google, moet geschikt zijn voor het MS eco systeem, en audible moet er op werken.
Wek Microsoft eco systeem ?, ze brengen al hun apps edge etc uit op iOS en Android.
Zelfs een Windows 10 launcher op Android.
Onedrive en dergelijke. Bij voorbeeld automatische uploaden van foto's. Browser syncing met edge op mijn desktop.

[Reactie gewijzigd door SirBlade op 7 mei 2019 20:24]

Dat kan allemaal, heb ik een klein half jaar geleden gedaan.

- OneDrive
- Edge incl. alle bookmarks en accountgegevens
- Office voor zover je dat wilt
- Bing als zoekmachine en app
- geen Google diensten buiten de Play store om (all kun je ook zonder)
- Launcher 10 voor een W10 gevoel.
- Outlook, al is die lang niet zo goed als op W10M. Vooral het weekoverzicht mis ik in de agenda.

Wel de handleiding van de consumentenbond volgen om Googles volgerij te blokkeren voor zover mogelijk.!

Het enige dat ik mis is Groove.

Mijn Xiaomi Mi Mix 2s heeft me de toch niet zo'n succes 950 XL gauw doen vergeten. (De Lumia 1520 ben ik echter nog lang niet vergeten...)

[Reactie gewijzigd door Chinco op 7 mei 2019 20:41]

Android = google = no way.

ja, ik weet dat het in theorie mogelijk is zonder maar dan heb je meer een featurephone dan een smartphone.
Voor iOS is ook een prima OneDrive app en automatische camera-upload wordt ondersteund. Edge staat ook in de app store, maar zelf niet geprobeerd. Maar het lijkt me vrij waarschijnlijk dat favorieten wel gesynchroniseerd kunnen worden.
En wat betreft Office was het al een tijdje bekend dat de iOS-apps voorliepen in features op de Windows Phone apps. Ook Outlook is er, maar Mail en Agenda doen er wat mij betreft niet voor onder.

[Reactie gewijzigd door Me_Giant op 8 mei 2019 02:02]

Ok, thx, zeker zinvolle feedback (hier een 950-gebruiker).
Vraagje: ik mag ervan uitgaan dat de agenda wel de "Agenda"-weergave netjes aanbiedt (ik gebruik het weekoverzicht niet op gsm)?
Niet aantrekken dat je Groove mist: Microsoft heeft daar (spijtig genoeg, want was zeer tevreden gebruiker) al maanden geleden de stekker uitgetrokken. We konden toen als betalende gebruikers overstappen naar Spotify (met behoud van playlistst), maar zelf ben ik daar niet in mee gegaan (puur persoonlijk, heb het niet voor Spotify). Offline files werken wel nog in Groove, al moet ik zeggen dat mijn laatste 2 nummers die ik op OneDrive plaatste, blijkbaar niet meer worden opgepikt... ik vermoed dat dat aan een wijziging ligt (i.f.v. complete afbouw), maar kan die stelling niet hard maken.
En wat die Bing als zoekmachine betreft: neen, dank u, die komt er ook op mijn desktop niet op (al schijnt die voor reizen wel goed te zijn)... Duckduckgo FTW!
M'n indeling van m'n outlook Agenda is gewoon in te stellen. Ook voor maand weergave.
Agenda ding is bruikbaar, maar is geïntegreerd in outlook. Vooral anders.
Muziek bestanden op OneDrive worden idd al tijdje niet meer afgespeeld. Jammer en raar want de Onedrive app werkt wel gewoon. Search in maps klaagt ook steeds dat ie niet online geraakt. Kwestie van opzoeken met Bing en dan doorklikken... Langzaam maar zeker takelt m'n 950 af richting het einde van het jaar vrees ik. Jammer, zullen wel zien wat er volgend jaar nog werkt en wat ik dan doe...
OT 'k Vind het wel knap van WhatsApp dat ze nog zolang support blijven geven.
Same... Ik vergeet de camera van mijn Lumia 950 nooit meer, maar de algehele ervaring met mijn Lumia 920 was echt helemaal geweldig. Ik kan nogaltijd genieten als ik het ding weer zie, of vastheb. Wat een heerlijk apparaat was dat. En DAMN Microsoft, waarom hebben jullie dit niet doorgezet, er zat een stijgende lijn in, het bedrijf heeft geld zat, mijn inziens hebben ze echt kansen gruwelijk laten liggen. Inmiddels heb ik al meer dan 2 jaar mn LG G5, maar battery management op android is ECHT om te janken... Er is geen fatsoenlijke spaarstand, tenzij de fabrikant dit heeft ingebouwd. Windows phone had dat gewoon! :) Stiekem hoop ik dat er gewoon een mooie Lumia komt nog! :D
ik heb een Android, en mijn foto's worden gewoon automatisch gesync'ed met onedrive. Edge ook geen probleem. De MS apps werken prima op Android
Op iOS net zo, gebruik onedrive al jaren voor foto upload. Onedrive for business werkt ook erg fijn op iOS.
Dat is dus allemaal mogelijk op android & ios, aangezien microsoft edge/office/onedrive etc hierop heeft uitgebracht.
"Zelfs een Windows 10 launcher op Android."

Maar geen officiële. Alleen Microsoft Launcher (die erg fijn is!), maar die lijkt niet op Win 10.
Ik vind die Microsoft Launcher toch wel een hele fijne. Klopt, je Live Tiles heb je niet, maar de synchonisatie tussen alles werkt wel echt helemaal top.
hij lijkt niet op win10, maar dat maakt hem niet minder "officieel". Die launcher komt toch echt van MS
Ik zei dat die Win 10-launchers niet officieel zijn, niet dat MS Launcher niet officieel is. Begrijpend lezen, s.v.p.
Ik gebruik launcher10, perfect wat mij betreft..
Anoniem: 120539
@SirBlade7 mei 2019 21:16
De apps zijn geen probleem. (Ondersteuning van MS Apps op Android is inmiddels zo mogelijk nog beter dan dat deze op WM ooit geweest is.)
De consistentie van de W10 Mobile interface en het gebruiksgemak zal je echter wel gaan missen.

Als je iets tegen Google én Apple hebt heb je wel een aardige uitdaging en een flinke beperking in je keuzes.
We moeten wel dude. Ik ga dan maar voor een Apple. Geen andere keuze. Weet alleen niet of ik een 7 of 8 neem.
Misschien even gaan zoeken dan. Keuze genoeg.
Ik heb zelf ook nog steeds een Lumia 640 in de kast liggen, zit momenteel op Android (helaas). Ik vind Windows Mobile nog steeds een fantastisch besturingssysteem.
Windows Tiles werken erg fijn, je kan ze vergroten, verkleinen of groeperen. De gehele UI voelde net wat gelikter aan. Betreft accuduur helemaal mee eens! Ik kon makkelijk een hele week op een accu draaien.
Wat me ook op viel is hoe efficiënt Windows werkte, betreft hardware was het minder dan mijn vorige telefoon (Android), maar toch leek Windows sneller te werken en ook stabieler. Met Android heb ik tot op de dag van vandaag nog weleens een instant reboot/crash, soms zelfs tijdens bellen.
Tevens was de Lumia 640 spotgoedkoop.

Ik had toch graag op de telefoonmarkt meer willen zien dan alleen Android/Apple, Windows is steeds maar aan het afbouwen en Linux telefoons zijn er nog niet echt. In ieder geval niet wat ze beloofd hadden voor Windows/Linux, namelijk een telefoon die je ook als desktop PC kan gebruiken door te docken aan een monitor/keyboard etc.

De enige reden waarom ik momenteel een Android telefoon gebruik is ondersteuning voor diverse apps en de vrijheden die ik heb met dit besturingssysteem.
Ik heb er zelf één en ken er ook nog meerdere andere. Het schept inmiddels direct een soort band als je iemand een Lumia uit zijn/haar zak ziet trekken :)
Mijn vrouw gebruikt er ook een naar tevredenheid, L650. Dat wordt dan het laatste jaar, want whatsapp is samen met outlook en dropbox haar belangrijkste app. Heb het idee dat dropbox stop per 1 juli dit jaar.
overblijfselen uit de tijd dat je iedereen een windows phone aanraden? :)
Nee, deze hebben dat ooit op eigen houtje gekocht. Maar ik zal die ouwe vader van me voor het eind van het jaar maar eens helpen naar een ander platform over te stappen.
Eisen: grote telefoon, NOS app, whatsapp. Daar komen we wel uit :)

Die broer van me moet zelf maar eens gaan rondkijken. Ik weet dat ie nog meerdere Windows Mobiles van Wileyfox nieuw in de doos heeft zitten, zodat ie nog lang door kan met het platform. Dus misschien wordt het gewoon sms met ‘m :)
sja sms is ook gratis tegenwoordig. Eigenlijk weinig verschil, behalve media
Mijn vader heeft er ook nog een, hoewel de vervanging toevallig net binnen is :P
Nope, heb nog een collega. Of dat moet al familie van je zijn.
Haha! Dat zou toevallig zijn :*)
Ik heb geen Bas in de familie hoor :P
Nee, hier bij mij lopen er ook nog twee rond. Tot voor kort drie, maar sinds een maand of zo ben ik over naar Android. Dit nieuws gaat niet goed vallen hier in huis ....
Ik gebruik een 950 XL, maar ga er denk ik Windows 10 arm (https://www.youtube.com/watch?v=FkE9SJOgGLM ) proberen op te zetten aan het eind van het jaar voor de grap.
Wel te verwachten. Mede doordat de app al te laat beschikbaar werd, werd de Windows Store een stuk minder interessant. Lange tijd nog alternatieven gebruikt, maar Whatsapp was te groot op andere systemen dat je het niet kon negeren...
Ik snap nooit zo waarom iedereen zo vast zit aan dat whatsapp. Ik heb het nog nooit gehad en ga het ook niet installeren (want facebook). iMessage met m’n vrouw en een paar andere Apple gebruikers, Telegram met vrienden, en sms (onbeperkt gratis) of email voor iedereen die beide niet heeft. Whatsapp en al het het andere van facebook kan lekker de boom in en ik heb niet het idee dat ik iets mis.
Anoniem: 1092407
@kozue8 mei 2019 02:37
Vast zitten is een groot woord. Overigens vind ik Telegram wel een gevalletje van de regen in de drup maar goed.. Ik heb inmiddels een redelijke lijst met contacten in Signal en ik gebruik deze app inmiddels 90% van de tijd dat ik in een messaging app zit. Mijn doel is ook om met Whatsapp te stoppen (Facebook gebruik ik ook al zeker 5 jaar niet meer) maar ik heb simpelweg nog teveel contacten die mij niet op een andere manier kunnen bereiken dan via mijn telefoonnummer en als ik Whatsapp eraf haal dan kunnen deze mensen mij niet meer bereiken. Ik woon in Azie en heb ook veel contacten over de grens. Bellen en sms is duur en om meteen iedereen m'n emailadres te moeten geven gaat ook weer wat ver en in bepaalde gevallen onwenselijk (email is niet veilig bijv). En dan is het ook maar de vraag of mensen mijn adres wel noteren of uberhaupt kunnen emailen met hun telefoon. Vooral de meer sporadische contacten die ik wil behouden (taxichaffeurs om maar 's wat te noemen) raak ik zo kwijt. Dat is overigens jaren geleden met Facebook ook gebeurd en dat kun je nooit helemaal vermijden maar gezien m'n huidige thread list in Whatsapp zou het mij simpelweg nog teveel contacten kosten.

Dus ja er zijn zeker wel praktische redenen waarom niet iedereen zomaar even met Whatsapp kan stoppen.
Als je een grote sociale cirkel hebt en/of in veel groepen zit kan je er simpelweg niet onderuit.
Als je wilt kan alles.
Zelf bel, sms en mail ik via m'n telefoon.
Het enige wat ik zou 'missen' al zou ik Whatsapp installeren is het eeuwige gezeur waarom ik het niet heb.
Veel nieuwe features van WA werden bijna altijd eerst op WP uitgerold.
Ff kijken wat One Core OS gaat doen.
Was inderdaad te verwachten of eigenlijk te hopen. Voor het hetzelfde geld hadden ze de ondersteuning eerder gestaakt. Heel netjes van ze om zolang verder te gaan.

Blijft wel jammer, want dan is het echt einde van je (en mijn) Windows 10mobile 'smart'phone.
Dat ze android 4 nog ondersteunen. Ik zou zeggen gooi het op vanaf 4.4. mis je 3.5% van de mensen.
https://developer.android.com/about/dashboards
Nou, inderdaad! Iedereen heeft het over Windows hier, maar Android support gaat van 2.3 naar 4. Dat is echt wel netjes om zo ver terug nog te ondersteunen. Ios 7 trouwens net zo.
3,5% staat voor tientallen miljoenen gebruikers.
Als het weinig moeite kost om hen te supporten, waarom niet.
Voorkomt vast ook de nodige e-waste, en overstappers naar concurrenten.
Of wat voor belangrijks is er veranderd tussen 4 en 4.4 dat het waard maakt dat te droppen?
Degenen die het nog gebruiken, zijn er blijkbaar gewoon tevreden mee (of straatarm).
Dit zal voor nu geen probleem zijn. Windows Phone heeft te weinig gebruikers. Maar Whatsapp heeft nu wel een machtspositie. Universal Profile For Advanced Messaging, of UPFAM, kan maar op een manier winnen, en dat is door sneller te adopteren dan Whatsapp. Ik geef UPFAM weinig kans.
"Universal Profile For Advanced Messaging"

Dat probeerde webOS ook ooit populair te maken, maar ook Palm/HP is het daarmee niet gelukt.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 7 mei 2019 20:28]

Dit is in lijn met de verwachting volgens;
Facebook stopt eind april met ondersteuning van apps op Windows 10 Mobile
Waarin de stop van de ondersteuning Facebook, Messenger en Instagram wordt aangekondigd per 30 april.
Die apps heb ik nooit gebruikt, maar nu WhatsApp dan ook stopt zal ik ook opzoek moeten naar wat anders. En daar is nog tijd genoeg voor gelukkig.
Niet meer ondersteunen betekent niet automatisch niet meer werken? Instagram doet het nog (en het alternatief ook), van de Facebook/messenger app weet ik dat niet. Maar alternatieve apps doen het nog.

Ik heb altijd gezegd dat het stoppen van WhatsApp de doodsteek van W10M zal betekenen. Maar of het stoppen met ondersteunen ook wil zeggen dat de app niet meer zal werken? Nu lopen de recente bèta's ook al achter met de mogelijkheden, maar bruikbaar is de app nog steeds.

Maar zoals gezegd, er is sowieso nog een dik half jaar tijd om een goed alternatief te vinden |:(

Edit: Er is nog hoop 😉
https://mspoweruser.com/l...tsapp-uwp-app-on-the-way/

[Reactie gewijzigd door hardware-lover op 8 mei 2019 00:12]

Facebook en Messenger werken nog altijd op Windows 10 Mobile.
Instagram ook, alleen moet ik iedere keer inloggen op Instagram.

Heb zelf een Lumia 640 XL dual-sim uit duitsland, dat ding is tussen de 5 en 10 keer op de grond gevallen, nog steeds in geen barst in. Van de camera is de lens goed, stukken beter dan van een Samsung A5 2016.
Hardware is goed, alleen jammer van de software dat het op z'n gat is gegaan.
Eigenlijk ongelovelijk gezien Windows wereldwijd zo dominant is op pc's.
Waarom is het Apple wel gelukt om een breed eco-systeem te blijven verkopen?
MacOS is stukken minder verspreid dan Windows.

[Reactie gewijzigd door MadButcher op 7 mei 2019 22:01]

iPhone was toch wel echt een van de eerste echte smartphones, daar kon WM destijds niet aan tippen. Volgens mij ging het destijds vooral tussen Blackberry en iPhone, en later kwam android die blackberry wegblies (correct me if I'm wrong).
iPhone was toch wel echt een van de eerste echte smartphones
Absoluut niet, smartphones waren er al in de jaren '90.
In de jaren '90 waren het pocketPC's
De naam PocketPC is specifiek voor PDA's met Windows Mobile. Die hoefde niet eens te kunnen bellen.
In 1996 had je bijvoorbeeld de Nokia Communicator. Dat was toch echt wel een telefoon met een operating system en applicaties, al kan ik me voorstellen dat je die nog niet zo zou herkennen als je er niet van weet.

Mainstream smartphones kwamen in 2001/2002 uit, dus minstens 5 jaar eerder dan de iPhone en in 2003/2004 begon het landschap zich al duidelijk af te tekenen waarbij de meeste grotere en wat kleinere fabrikanten al in de smartphones stapten.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 8 mei 2019 13:06]

echt jammer. ondanks dat ik nu over ben op ios was W8M en W10M een heel mooi systeem. Dit is de doodsteek. Echt jammer want W10M was heel fijn om mee te werken. In sommige opzichten logischer dan ios12 en vooral heel zuinig. 2 dagen op de lumia 640xl was normaal. fatsoenlijke Office ondersteuning. Ik snap microsoft dan ook totaal niet. Met een iets beter beleid hadden ze heel groot kunnen worden, maar het is volkomen verpest door is mismanagement, niet door de techniek.
He wat jammer! Het is een van de reden dat ik mijn win mobile nog steeds gebruik, bellen en de app. Kan het wel begrijpen. Dat systeem is dood. Ik vind het een heerlijk systeem en onbegrijpelijk dat je zoiets de nek hebt weten om te draaien. Er is weing keus.
Jammer, ik heb net mn oude tel kapot en gebruik even tijdelijk een oude WP. En mejn, WP is echt zo fantastisch goed soepel en snel. Ik was zelfs aan het kijken naar een 2e handsje omdat het veel lekkerder werkt dan android. Maar dat zit er niet in dus. |:(
Ik ben sinds gisteren van mijn Lumia 950 afgestapt en ook ik neem het ze niet kwalijk. Ze waren één van de laatsten die nog wel support boden.

Wat ik wel heel graag zou willen, is dat ze mijn backup op OneDrive importeerbaar maken naar de versie op iOS en Android. Nu ben ik ruim drie jaar gesprekgeschiedenis gewoon kwijt.
Heb je al eens gekeken naar WinWazzapMigrator?
Zelf een tijdje geleden gebruikt om mijn gesprekken naar android te kopieren.

https://play.google.com/s...eghin.winwhatsappmigrator
Interessante! Zelf ben ik nu over naar een iPhone, dus helaas is die voor mij net weer niet van toepassing. Ik vond wel een handleiding (met commentaar dat hij niet meer werkt), maar ga hem morgen toch maar even proberen (https://apple.stackexchan...one-backup-file-to-iphone ).

Als iemand suggesties heeft voor chathistorie Windows > iOS, dan hoor ik het natuurlijk graag :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee