WhatsApp komt uit voor KaiOS

WhatsApp heeft een versie van de chat-app uitgebracht voor KaiOS, het besturingssysteem van onder andere de goedkope Nokia-featurephones. De applicatie is te downloaden in de KaiStore, en wordt in de toekomst standaard op de telefoons meegeleverd.

Daarmee kan WhatsApp worden gebruikt op low-end-featurephones zoals de Nokia 8110, de remake van de bekende 'Matrix-telefoon' die twee jaar geleden uit kwam. KaiOS draait daarnaast ook op een klein aantal andere telefoons zoals die van Cat en JioPhone. Het besturingssysteem is een fork van Firefox OS en staat op honderd miljoen telefoons. Vanaf het derde kwartaal van dit jaar komt WhatsApp standaard geïnstalleerd op alle KaiOS-toestellen.

WhatsApp past op alle telefoons met minimaal 256MB aan RAM. De app op KaiOS heeft dezelfde mogelijkheden als op Android en iOS. Zo is er eind-tot-eind-versleuteling aanwezig om berichten privé te houden, en gebruikers kunnen naast chatten ook bellen. Of ook videobellen wordt ondersteund, zegt WhatsApp niet.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

23-07-2019 • 07:30

59 Linkedin

Reacties (59)

59
57
23
6
1
32
Wijzig sortering
Zelf heb ik sinds oktober een Kaios Telefoon (Cat B35) en moet zelf zeggen dat ik behoorlijk teleur gesteld ben in de OS. Het OS is compleet gesloten op de Cat, en kan geen apps sideloaden. De apps in de store worden specifiek gekozen door Kaios of providers, vanwege deze reden wordt nu pas aangegeven dat WhatsApp beschikbaar is omdat niet alle provider het destijds ondersteunden. In ieder geval Whatsapp werkt aardig maar de volgende features zitten er niet in.
 • Audio/video calls
 • Document sharing
 • Live location tracking
 • Quoting messages
 • Emoji menu (received emoji are tiny, monochrome images)
 • GIF menu (GIFs can still be received)
 • WhatsApp Web
 • Broadcasts
 • Font size
 • Wallpaper
 • Chat backup
 • Starred messages
 • Chat history (e.g. export chat, archive/clear/delete all chats)
 • Conversation tones
 • Vibrate toggle
 • Change notification/call tone
 • Custom notifications for specific contacts/groups
 • Customize LED
 • Network usage tracker
 • Storage usage tracker
 • Media download toggles when roaming
 • Low data usage toggle for VoIP calls
Android Authority
Kaios heeft ook aangegeven VOIP niet te ondersteunen vanwege mobiele providers, dus hier dient ook rekening mee gehouden te worden. Een ander puntje wat ik persoonlijk erg vervelend vindt is dat het datagebruik van Kaios in standby mij betreft wat aan de hoge kant is. Als ik de telefoon niet gebruik verbruikt hij omstreeks 20mb per dag, dit terwijl mijn Android telefoon omstreeks de 2mb verbruikt. Ik vermoedt dat dit voornamelijk trackers zijn, aangezien ik mij niets anders kan voorstellen omdat er geen andere apps buiten de meegeleverde (google) apps aanwezig zijn op mijn telefoon.

Voor de gene die de Dual Sim Nokia 8110 hebben gekocht is er een mogelijkheid om hem te hacken, en Gerda OS erop te zetten. Helaas heeft Kaios op de Cat B35 debugging niet mogelijk gemaakt, en is de recovery rom ook nog niet gevonden.

Destijds klonk Kaios mij ideaal om een telefoon te hebben zonder afleiding met alleen de basis functionaliteiten. Zelf ben ik behoorlijk teleurgesteld, en heb nu maar de Qin 1S besteld om te kijken of dit beter bij mij past. Ik plaats dit aangezien ik zelf behoorlijk ben geleurgesteld in Kaios, en hoop dat anderen een objectievere beslissing kunnen maken wanneer ze een telefoon met dit besturingssysteem kopen.

[Reactie gewijzigd door Pierepan op 23 juli 2019 09:14]

Zelf heb ik sinds oktober een Kaios Telefoon (Cat B35) en moet zelf zeggen dat ik behoorlijk teleur_gesteld ben in de OS. Het OS is compleet gesloten op de Cat, en kan geen apps sideloaden.

Destijds klonk Kaios mij ideaal om een telefoon te hebben zonder afleiding met alleen de basis functionaliteiten.
Dan is het niet hebben van heel die lijst, die u opsomt, toch ideaal?
Inderdaad er zitten een aantal voordelen aan de lijst, toch zitten er ook een aantal nadelen aan voor mij. Mijn vriendin is Belgisch hierdoor bellen wij regelmatig door middel van WhatsApp om bij te praten maar ook om nog vlug even wat eieren bij de supermarkt te halen. Ik kan me ook voorstellen dat dit niet voor iedereen noodzakelijk is, en er kan natuurlijk ook gebeld worden door middel van de provider, ik zit dan alleen met de buitenlandkosten. Een ander punt is dat de notificaties niet gewijzigd kunnen worden, dus je kan ze niet op stil zetten of vibratie wijzigen.

Web WhatsApp is voor mij ook helaas een gemis, het typen op een Kaios telefoon is niet altijd even makkelijk voor langere berichten. De T9 functie werkt naar mijn mening slecht. Voor dagelijks gebruik waar iemand aangeeft wanneer hij/zij thuis komt kan dit ideaal zijn. Toch merk ik voor een persoon die iets meer functionaliteiten van WhatsApp gebruikt het als storend ervaren kan worden.

Mogelijk dat dit met updates verholpen zal worden, al heb ik hier een hard hoofd in. Zowel Cat als Kaios hebben de mensen behoorlijk lang aan het lijntje gehouden dat WhatsApp eraan zat te komen. In juli/augustus 2018 (Kan de twitter post niet zo snel vinden) werd door Nokia aangegeven dat WhatsApp spoedig zou komen op de 8110. Dit heeft zich dus bijna een jaar op zich laten wachten.

Mogelijk nog interessant om aan te geven de apps die Kaios zelf maakt zitten aardig vol met ads, ik vind dit zelf vervelend omdat deze telefoon de prijs heeft van een low-cost android telefoon, en hier zie ik geen ads (mogelijk dat dit verschillend is per telefoon). Ook heb je een soort van dock wat carousel genoemd wordt op de hoofdpagina. De apps kunnen niet aangepast worden die hierin staan, en alleen de partner apps (Facebook, Google en Kaios) staan hierin.
Het klinkt alsof je door je eisen/wensen geen onderdeel bent van de doelgroep van dit besturingssysteem. Voor de duidelijkheid, dat ben ik ook niet. ;)

Als je een kaal toestel wilt, neem dan een Android toestel met standaard Android en installeer alleen het hoognodige. Misschien niet ideaal, maar er is niets beters op de markt als je iets relatief goedkoop en kaal wilt hebben.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2019 09:29]

Een kale android heeft alsnog slechte batterijduur, jammer om te zien dat dit alternatief door providers en OEMs zo wordt dichtgetimmerd.
Mwah, vind 3 dagen toch best wel goed met 4g continu aan.
Waarom zou iemand een raspberry pi kopen als je ook gewoon een i7 kan kopen?
Waarom koopt iemand een i7 als je een Ryzen 3900X kan kopen?
Veel geld voor een MI A1 met een custom rom op.
Dan kun je beter LineageOS op je Mi A1 zetten en geen Google Apps installeren...

Dit is veel te duur voor iets wat je makkelijk zelf kan maken.
Ik heb dezelfde ervaring en wilde ook zo'n foon voor dezelfde "minder afleiding" reden + afmetingen. Daarom had ik mij een maxcom mk241 aangeschaft.
Het eerste wat mij al opviel dat deze toch al groter was dan ik verwacht had. (via internet besteld). Whatsapp stond er ook al standaard op. Op zich werkt deze goed, uitgezonderd de lijst die je opsomde. Mijn grootste gemis was ook whatsapp web. En de bank-app, payconic, routebegeleiding, adresboek, goed fototoestel en nog enkele andere apps waar ik nu niet kan opkomen die toch wel erg handig zijn, maar waar je niet noodzakelijk afleiding mee hebt. Bovendien bleek de batterij helemaal niet zo lang mee te gaan (1 dag denk ik). Al bij al een ontgoocheling...
Je wilt een telefoon met minimale functionaliteit waar je alles op moet kunnen?
Als je die afleiding niet wilt dan installeer je die apps toch niet of zet je de notificaties uit?
Ik heb indertijd gekeken naar de CAT omdat het precies biedt wat ik wil, heb uiteindelijk een sonim dumbphone gekocht omdat daar 4G voip in zou zitten. Leter bleek dat alleen op de Amerikaanse 4G banden te werken dus had ik beter de CAT kunnen nemen.
Jouw hele lijst is totaal irrelevant voor mij en een vast geïnstalleerde whatsapp zou voor mij overigens niet aanschaffen betekenen.
Jij valt gewoon buiten de doelgroep, kijk eens naar de sonim XP6 die zit tussen een dumbphone en een snartphone in, is waarschijnlijk meer geschikt voor jou.
Volgens mij ben je behoorleijk teleurgesteld.. :P
Anoniem: 498327
@Pierepan23 juli 2019 10:04
Een 640XL is inmiddels ook een goedkope goede dumbphone met extra grote knoppen voor senioren. En dan heb je nog echte Skype als je wilt.
Alleen gaat dit artikel over ondersteuning van Whatsapp, en laat die nou juist stoppen:
nieuws: WhatsApp stopt eind dit jaar met support Windows Phone
[ quote ] <tekst> [ / quote ] maar dan zonder spaties
Het lijkt dat je dan niet in de doelgroep valt. Het is inderdaad een telefoon met basis functionaliteiten, en dan met een beetje extra.
Absurd dat een modern besturingssysteem geen ondersteuning voor gekleurde emoji-lettertypen heeft. Zelfs Ubuntu heeft het nu eindelijk.
Eeh, dit is al toch maanden zo? Ik heb een Nokia 8810 en kon dit al sinds einde april.
Daarnaast had ik afgelopen december al een Jailbreak versie van de bananahackers Google-group...
De app op KaiOS heeft dezelfde mogelijkheden als op Android en iOS.
Is dat zo? Volgens mij ondersteund het geen Whatsapp Web en Dual SIM app (dit laatste is vm. een beperking van KaiOS)...

Edit: links toegevoegd/quote

[Reactie gewijzigd door GenomDalar1983 op 23 juli 2019 07:51]

Voor mij klinkt het nu alsof het inderdaad op de 8810 al wel een tijdje officieel kon, maar niet op de andere KaiOS telefoons.
Weet je toevallig een plek om whatsapp als losse download te halen. Ben benieuwd of die in een browser kan draaien.
Bekijk de bananahackers website zou ik zeggen...in linkje ^
Ik verwacht dat veel mensen een product: Nokia 8110 gaan kopen. Er zijn genoeg mensen die geen volledige smartphone willen hebben, en gewoon een simpele telefoon waar ze WhatsApp op kunnen gebruiken.
Ik verwacht van niet, want het is nou niet echt goedkoop voor een feature phone, en mensen hebben kunnen afgeven op on-screen toetsenborden, maar dat is echt vele malen beter dan een T9 toetsenbord.
55 euro noem je niet goedkoop :?
Voor een feature phone niet nee. Voor iets simpels om mee te bellen en te SMS'en heb je het over telefoons van onder de €20, zoals: https://www.wehkamp.nl/nokia-105-neo-lebara-16169346/ of https://www.mediamarkt.nl...6-4-mb-zwart-1572509.html.
De Alcatel1066D is bijna niet te krijgen in de mediamarkten, maar ik heb er net 1 gescoord. Doet het prima, hoewel de browser echt niet werkt. De camera is ook compleet ruk. Maar het schermpje is OK-ish, de zaklamp doet het prima, geen connectie-problemen nog gehad. En je krijgt er 2 x SIM en een microSSD slot die ook nog eens SDHC kaartjes aan kan. Geen spelletjes en hij wilde om 1 of andere reden mijn muziek (MP3) niet afspelen en ik kan nergens de ondersteunde formaten terug vinden.

Ik kocht de witte als alarmtelefoon voor in de auto / kajak. Ik vond de toetsen van de goedkope Nokia zo ruk (mushy) dat ik die maar oversloeg. En als alarm telefoon wilde ik geen touch screen of voice commandos, ik wil gewoon ontgrendelen en een knop indrukken om een nummer te bellen. 2 Jarig abonnement van
Simpel erbij en ik ben voor 92 euro klaar. Als ik hem in mijn mobiele wifi hotspot (die XS4ALL klaarblijkelijk niet terug wil hebben) stop dan heb ik ook nog een 250 MB hotspot.
Doet het prima, hoewel de browser echt niet werkt. De camera is ook compleet ruk. Maar het schermpje is OK-ish, de zaklamp doet het prima, geen connectie-problemen nog gehad. En je krijgt er 2 x SIM en een microSSD slot die ook nog eens SDHC kaartjes aan kan. Geen spelletjes en hij wilde om 1 of andere reden mijn muziek (MP3) niet afspelen en ik kan nergens de ondersteunde formaten terug vinden.
Ja, wat wil je voor 11 euro 8)7

[Reactie gewijzigd door iMars op 23 juli 2019 21:08]

Oh, ik ben heel tevreden hoor. Maar als er een "media speler" op zit dan wil ik wel graag weten wat hij af kan spelen. En jawel, MP3 staat wel degelijk op de lijst. Maar niet wat er allemaal binnen "MP3" valt. En de FM radio is al helemaal dramatisch.

Ik probeer wel een 128 kbit constant bitrate MP3, dat moet dan toch werken. En zo niet, dan kan ik maar geen MP3 afluisteren nadat ik 112 of de kustwacht gebeld heb. Er zijn ergere dingen.

Nog idioter, volgens mij kan video ook - ik vermoed alleen animated GIF :P

[Reactie gewijzigd door uiltje op 23 juli 2019 21:35]

Anoniem: 1092407
@Sissors23 juli 2019 08:12
Ik heb jarenlang T9 gebruikt en dat werkte meer dan prima. Daarbij kun je met deze variant ook gewoon bellen en daar zal die wel het meest voor gebruikt worden gok ik. Goeie kans dat ik er eentje voor m'n oma koop met een simkaartje erin voor een paar euro per maand. Dan kan ze een stuk makkelijker contact opnemen met familieleden dan nu met alleen een vaste lijn. En zo zijn er vast nog veel meer use cases te vinden waar dit soort oplossingen enorm van pas komen. En die 55 euro lig ik echt niet wakker van. ;)
Om te bellen is die prima ja, maar ik zie jou oma niet op een t9 whatsappen....
Voor ouderen is een onscreen toetsenbord vele malen beter geschikt.
Anoniem: 1092407
@Casejunky23 juli 2019 09:19
Oma heeft nog nooit een toetsenbord aangeraakt in haar hele leven behalve dat van een telefoon. Oma belt dus gewoon. ;) Zoals ik zei: genoeg use cases te vinden voor dit soort toestellen. Zeker in sterk vergrijzend Nederland.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1092407 op 23 juli 2019 09:19]

Audio/Video calls in Whatsapp is nou net niet ondersteund op KaiOS. Dus dat wordt tikken met t9.
Lijkt mij dus juist niet geschikt voor de ouwetjes.
Weinig voordeel dus aan whatsapp, kan je beter een nog dumbere telefoon nemen.
Vziw worden spraakgesprekken wél ondersteund, maar dat kan ik mis hebben. :) Er werd iig mee getest een tijdje terug.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 23 juli 2019 09:36]

https://www.androidauthority.com/whatsapp-kaios-980729/ Volgens post bovenaan.
What’s present:
...
Multimedia sharing (including pictures, music, and videos)
...
Sending/receiving voice notes
...
What’s missing:
Audio/video calls
...
Dus je kan wel voice sturen, maar niet daadwerkelijk bellen.
Anoniem: 1092407
@Zoop23 juli 2019 10:13
Audio/Video calls in Whatsapp is nou net niet ondersteund op KaiOS.
Heb je uberhaupt het arikel gelezen? Of anders het arikel waar naar gelinkt wordt?
Heb je de eerste reply in de lijst gezien (die met +3 votes)?
https://www.androidauthority.com/whatsapp-kaios-980729/
What’s missing:
Audio/video calls
Dus
De app op KaiOS heeft dezelfde mogelijkheden als op Android en iOS
is onzin, blijkbaar.

[Reactie gewijzigd door Zoop op 23 juli 2019 10:24]

Anoniem: 1092407
@Zoop23 juli 2019 10:33
Nee want die stond er nog niet toen ik het artikel las. Dat is dan inderdaad jammer. Overigens staat onderaan het artikel op de KaiOS Tech website wel de volgende verklaring:
Voice call and video call are not availalbe for now. We are aware of its importance and are working on it.
Nog maar even zien dus wat daarvan terechtkomt.
In hoeverre is zo'n telefoon daadwerkelijk simpel, als in, eenvoudig in gebruik? Een smartphone is volgens mij nog altijd vele malen makkelijker te bedienen dan een feature phone.
Om alarm nummers te bellen in rottige omstandigheden vind ik die voorkeuze toetsen van mijn 12 euro toetsding toch handiger. En hij past in mijn waterdichte pot met reddingsrommel voor in mijn kajak.
Maar dan mis je wel weer de functie dat Android-toestellen bij het bellen van 112 direct hun gps-locatie doorgeven.
Ik bedoel dit echt serieus hoor, dit lijkt me voor jou toch een belangrijke functie. Je bent onderuit gegaan of hoe je dat wilt noemen en je kunt nog net je telefoon pakken en bellen, maar dan uitleggen waar je precies bent...
Anoniem: 498327
@Pilovali23 juli 2019 09:57
Waarom wil je hier Whatsapp op? Veel senioren zijn behoorlijk facebook-kritisch, en de pluspunten t.o.v. SMS heb je niet. Je gaat hier geen foto's op doorsturen of bekijken. En video-oproepen zal wel helemaal niet gaan. Enige toepassing van WA lijkt me dit toestel als hub te gebruiken voor web-whatsapp (op je Windows Phone LOL)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 498327 op 23 juli 2019 09:59]

De meeste senioren die ik ken weten helemaal niet van de link tussen facebook en whatsapp, ze zien het als twee aparte dingen.

Overigens werkt Whatsapp Web niet via een kaiOS toestel dus die vlag gaat niet op :P
Kon je WhatsApp niet standaard al gebruiken op de Nokia 8110? Daar adverteren ze in ieder geval wel mee. (3e slide) Of is dat pas recent toegevoegd?
Officieel vanaf eind april, onofficieel al langer... ;)
Is toch geen nieuws ? Ik heb Whatsapp al maanden op mijn 8810 4G.
Anoniem: 1206458
23 juli 2019 09:22
Dit was nieuws eind april. Snap niet helemaal waarom het nu opnieuw wordt gemeld? :)

Ik heb de Bananentelefoon een ruime maand gebruikt om even bij te komen van onze smartphoneverslaving die wij allemaal hebben. Beviel goed, maar het aantal bugs zorgden er voor dat de 'user experience' behoorlijk werd verpest.

Dit schreef ik er toen over waarom ik er mee gestopt ben.
Anoniem: 1092407
23 juli 2019 08:13
Mooi. Nu Signal nog. O-)
Vroegah had ik WhatsApp al op m'n oude Nokia met monochroom schermpje.

Tot 't te groot werd.

Jaren betrouwbaar mee ge-Appt met T9, mega veel goedkoper dan SMS.
Ik zal mijn Cat B35 nog eens uit de doos halen, maar heb er een hard hoofd in. Herken de meeste bovenstaande klachten. Maar de tijden voor de trein kan je goed in maps terugvinden. Dat via de browser doen is een ramp bij de Cat (Kaios) hij heeft 4g maar het browsen geeft net zo'n ervaring als vroeger met een 54 KB modem. Ja als je nou tijd genoeg heb kan je ondertussen koffie halen bij de kiosk en een sigaret roken. Of twee. Dan zal ie de site wel geopend hebben. En had wel iets meer van de email app verwacht. Die is gewoon totaal onbruikbaar om email te lezen of een link te openen.
Maar ik wil hem nog een keer testen nu ik dit lees.
Ah, ik ben / was in de markt voor de B35. Dit klinkt niet erg goed. Heel interessant als je de WhatsApp met dat ding kan testen. Ik heb nu een (officieel) niet-waterdichte telefoon in een waterdichte ton gedaan. Die koste namelijk 12 euro i.p.v. veel meer.
Hoi uiltje, Whatsapp is volgens mij nog steeds dezelfde versie. Een niet waterdichte telefoon in een trommel is zo gek nog niet. De Cat B35 is wel waterdicht, maar als hij even gezwommen heeft valt er niet mee te bellen totdat de speaker en microfoon weer droog zijn. Ik los dat op met een draadloze speaker maar dat lijkt me in jou geval ook niet zo handig. M.v.g Willem
Ah, super om te weten. Probleem van de alcatel is dat de speaker en verstaanbaarheid behoorlijk slecht zijn, dus da's toch ook geen aanrader. Ik ga nog even kijken of een hoofdtelefoon beter werkt. Da's sowieso wel handig als het hard waait.
Het doet me pijn dit te lezen over de opvolger van firefoxOS. Op mijn ZTE indertijd draaide firefoxOS behoorlijk snel - nooit van te klagen gehad. En ik vindt uiteraard het ontbreken van sociale netwerk-schoftware een feature - geen bug! (ik ben bewust a-sociaal).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee