WhatsApp komt uit voor KaiOS-toestel Nokia 8110

Gebruikers van de Nokia 8110 kunnen chatten via WhatsApp. Er is een software-update uitgebracht voor het toestel, waarna het mogelijk is om de benodigde applicatie te downloaden. De Nokia 8110 draait op het besturingssysteem KaiOS.

Onder andere op het communityforum van Nokia lieten gebruikers weten dat zij toegang kregen tot WhatsApp. Dat gebeurde na een software-update die versie 15 van het KaiOS naar de Nokia 8110 bracht. Daarna is WhatsApp te downloaden in de KaiStore. Overigens lijken nog niet alle gebruikers van het mobieltje de software-update te hebben ontvangen. Uit berichten op GoT blijkt dat ook in Nederland de software nog niet overal verkrijgbaar is.

Het is niet de eerste telefoon met KaiOS die wordt voorzien van WhatsApp. De populaire chatsoftwaremaker maakte eerder al een applicatie voor KaiOS, onder meer voor de in India uitgebrachte JioPhone 2. Het was al bekend dat er ook plannen waren voor een release op de Nokia 8110, maar tot nu toe was niet bekend wanneer de applicatie zou uitkomen.

Door RoD

Admin Mobile

27-04-2019 • 12:29

162 Linkedin

Submitter: duqu

Reacties (162)

162
157
87
3
2
27
Wijzig sortering
Whatsapp is nu beschikbaar op toestellen geproduceerd voor India, Filipijnen en Bangladesh begrijp ik uit de reacties op het Nokia forum. Gekoppeld aan software release v15, terwijl wij hier in Europa nog op versie 13 hangen. Geen v15 en geen Whatsapp dus in de UK, Duitsland en Nederland. De titel had helaas beter kunnen zijn: start uitrol Nokia 8110-4g software versie 15 met Whatsapp ondersteuning in enkele landen begonnen. Voor Europa blijft het dus nog afwachten helaas.

In de nieuwe software versie gaat Google Assistant beter spraakopdrachten verwerken en zal ook Nederlands als taal beschikbaar komen.

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 28 april 2019 14:26]

Anoniem: 1206458
@ucsdcom2 mei 2019 11:14
Vandaag is update 16 uitgekomen voor (in ieder geval) Europese toestellen waarin WhatsApp kan worden toegevoegd door middel van de KaiOS Store, melden gebruikers op het Tweakers forum en op het Nokia Community forum.
Werkt prima 😄 nu maar eens kijken hoe lang de batterij het volhoudt...
Heb er ook 1 besteld ben wel benieuwd hierna, doe bijna niks met mijn smarrtphone.
Keertje whatsapp beantwoorden en meer niet eigenlijk, maak geen foto's eigenlijk/ gebruik geen snapchat etc ofzo.

En heb nog een werkmobiel als ik wat wil opzoeken op het internet, scheelt mij weer zelf data gebruiken :P.
Bedankt voor de update. ik had bijna een toestel besteld.
Voor (sommige) 65+ers is dit de ideale telefoon. Geen poespas, gewoon bellen, smsen en Whatsapp meer hebben ze niet nodig.

[Reactie gewijzigd door Magure op 27 april 2019 20:35]

Alleen is de vraag hoelang dit soort toestellen ondersteund wordt. (Gevalletje Windows phone bijv)
Gezien de staat van dienst van Nokia de afgelopen jaren, komt dat wel goed lijkt mij.
Ondersteund door Whatsapp! De beeindiging van de support voor Symbian (ook Nokia) ging erg slordig; onder andere zonder mogelijkheid om data over te zetten en zonder 'graceful degradation'. Ze deden (op een klungelige manier) alles om te voorkomen dat je kon connecten.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 27 april 2019 14:27]

Langs de andere kant was WhatsApp wel een van de enige apps op Symbian die nog tot 2016 bleef doorlopen, terwijl alle ondersteuning vanuit Nokia allang verdwenen was (want die hele divisie zat ondertussen bij Microsoft).

Doen ze trouwens ook weer bij Windows Phone: Microsoft heeft het al lang opgegeven (ca. 2017), en toch krijg ik nog regelmatig WhatsApp-updates op mijn Lumia 950.

Dat vind ik best knap voor een app die op zoveel verschillende platforms beschikbaar is!
'Nokia' is, wat mobiele telefoons betreft, niets meer dan een merknaam van HMD Global. Ik vind daarvan de geschiedenis nog wat te kort om nou te zeggen dat ze een mega-stabiele partner zijn. Hopelijk heb je gelijk.
Klopt, zou mooi zijn ze hier een paar jaar mee kunnen doen. Want als ik ze soms zie bij ons in de winkel en geen flauw benul hebben hoe en wat. En dan hebben we het nog niet eens over de accounts die aangemaakt moeten worden, apps downloaden. Want niet iedereen 65+er heeft handige (klein)kinderen
Zoals je zelf zegt.... "Zoals ik ze soms zie".
Dat heb ik ook met de jongere generaties.
Hoop poeha, de meest luxe smartphone en er uiteindelijk niets mee kunnen.
en of doen ...niet eens app uit de store halen 8)7
Hoop poeha, de meest luxe smartphone en er uiteindelijk niets mee kunnen.
De WA Bèta's verschijnen nu nog steeds met wisselende regelmaat voor het phone (en daarmee w10m), platform. Soms een paar maanden niets, dan ineens weer 3 per week.
Voor 65+ers is dit de ideale telefoon. Geen poespas, gewoon bellen, smsen en Whatsapp meer hebben ze niet nodig.
Dit heeft niets met leeftijd te maken, maar meer met interesse.
Ik ben 67 en gebruik alles door elkaar, windows linux verschillende versies android, nergens problemen mee.
Ik ken genoeg mensen van beneden de 50 die ik geregeld wat moet uitleggen.
En ik heb ook kennissen van boven de 80 die van alles doen met tablet en/of smartphone.
Maar deze nokia wil ik nog niet gratis.

[Reactie gewijzigd door amop op 27 april 2019 13:11]

"Maar deze nokia wil ik nog niet gratis." Wat is er precies mis met dit apparaat?
Wat is er goed aan? Er zijn nog zat verschillende dumb phones te koop, maar om één of andere reden zijn hier de Nokia dumb phones erg populair (of nou ja, mensen vinden het ideaal voor andere mensen vaak). Ik zou hem nog niet gratis willen hebben omdat ik er simpelweg niks mee kan. Ik ben echt geen intensieve gebruiker van mijn telefoon, maar ik wil wel meer kunnen doen dan bellen, sms'en en whatsappen met een toetsenbord uit het jaar 0. T9 weer uitproberen, om één of andere redenen word ik daar niet heel enthousiast van...
T9 lijkt me ook afschuwelijk, maar het heeft ook een groot voordeel: je bent minder geneigd om te communiceren. Je bent nog steeds prima bereikbaar indien nodig, maar je hoeft niet je dure/kwetsbare smartphone mee te nemen. Zoiets kan ideaal zijn in bepaalde situaties. Dus als jij hem ergens gratis krijgt, wil ik hem dolgraag van je overnemen.
Klopt, om die reden heb ik een tijd terug een tweede hands (Motorola) gekocht, nog wel met een uo tondate android. Voor 40 euro, twee simkaarten op zelfde nummer. In theorie kan die telefoon alles (alleen langzaam, klein scherm, etc). Ideaal voor op vakantie en strand enzo.
T9 lijkt me ook afschuwelijk, maar het heeft ook een groot voordeel: je bent minder geneigd om te communiceren. Je bent nog steeds prima bereikbaar indien nodig, maar je hoeft niet je dure/kwetsbare smartphone mee te nemen. Zoiets kan ideaal zijn in bepaalde situaties. Dus als jij hem ergens gratis krijgt, wil ik hem dolgraag van je overnemen.
Misschien T9 dan gewoon even uit zetten. Het zijn echt leuke toestelletjes hoor!
Te kleine toetsen en scherm
ik denk dat de huidige generatie 65+ers anders als 20 jaar geleden.
Je hebt gelijk, dit heeft niets met leeftijd te maken. Ik ben 38 (toegegeven: ik gebruik óók een smartphone) en voor werk heb ik graag een apart toestel dat ik lekker uit kan zetten buiten kantooruren. Mijn huidige Nokia 301 is net (S40) van Whatsapp geschopt. Een eenvoudig 4G-toestel met Whatsapp-ondersteuning voor een bescheiden prijs zou mij best interesseren.
Hmm, toetsen zijn toch echt te klein voor deze doelgroep (naar ervaring).
Mijn moeder heeft er een, en uit mijn ervaring is het toetsenbord überhaupt niet iets om over naar huis te schrijven, los van de grootte van de toetsen.

Over het algemeen vind ik het een best leuk apparaatje, maar het is gewoon niet echt wat het belooft. Zo kunnen er contacten van Google gesyncht worden, maar alleen in een richting: lokale aanpassingen of nieuwe contacten kunnen niet geüpload worden. Dat zijn toch juist dingen die ik wel zou verwachten van een telefoon dat zich opstelt als een "halve smartphone".

Het is wel een mooi ding om te zien.
Volgens mij onderschat je de hedendaagse 65 plusser.
Ik heb ook niet gezegd alle 65+ers, maar puur wat mijn ervaring is in de winkel. Zijn ook genoeg 80+ers die wel met een iPhone en iPad rond lopen. Maar er zijn er bij die alle extra dingen niet nodig zijn en dan is dit ideaal.
Mijn moeder is 78 en geeft toch echt de voorkeur aan een iPhone vanwege de gebruiksmogelijkheden. Als ik haar voor zou stellen een simpele bejaardentelefoon te nemen onterft ze me waarschijnlijk :)

Maar er is zeker een doelgroep voor telefoons zonder toeters en bellen. Ik denk echter dat die doelgroep niet alleen uit ouderen bestaat.
Precies, doelgroep van mensen die twee foons willen.
Wat de denken voor mijn ex-vrouw. (niet om haar te flamen btw. Ik heb een geweldige ex-vrouw en dito moeder voor onze zoon)
Die raakt al verdwaald in het opstartscherm van een Android telefoon.

Inderdaad dus een nuttig toestel voor oudere mensen en mensen die totaal geen notie hebben hoe echte smartphones werken.

[Reactie gewijzigd door jqv op 27 april 2019 12:56]

Je ex-vrouw raakt verdwaald in een opstartscherm en die wil je berichten laten schrijven op een ouderwetse keyboard met alleen maar 0-9, * en # ?
Ik denk dat over ‘t algemeen vrijwel iedereen heel snel kon typen met T9... Ik maak ook meer typo’s met een fullscreen keyboard dan ik ooit heb gedaan met T9. Zo slecht was dat dus nog niet. :P
Helemaal mee eens. Met t9 typte ik sneller en hoefde ik mezelf amper te corrigeren enzo. Zo slecht is het zeker niet!
Precies en je kon onthouden wat je moest indrukken voor bepaalde woorden. 465 HOL. Maar ik wil HOK. Okee, 465* :P En dat werd gewoon automatisme en ging heerlijk snel vanwege het weinig aantal benodigde knoppen. Nu maak je typo’s, op willekeurige plekken. Eigenlijk was T9 heel fijn :)

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 27 april 2019 14:39]

Ik kon ook gewoon blind typen op die dingen, telefoon in 1 hand en met iemand praten of naar buiten kijken.
Ik wist gewoon hoeveel ik welk knopje moest indrukken, om bij de juiste letter te komen en dat ging echt snel.

Ik typ wel veel sneller op de touch keyboards dat kan ook niet anders, je raakt de letter etc direct aan.
Alleen idd met typo's enzo maak je nu wel makkelijker.
Anoniem: 706671
@Carlos0_027 april 2019 18:52
Ik vond de e71 en e72 voor smsen te typen et beste 😊
Klopt ja, was vooral handig met autorijden, kon je een SMSje sturen zonder dat het opviel dat je de telefoon vast had :) Want dat begon toen net een dingetje te worden.

Overigens kan het tegenwoordig ook via spraak natuurlijk, wel een stukje handiger.
Spraak handiger? Moest helaas veel corrigeren als ik achter het stuur zat. Daarnaast: echt altijd vrijuit praten kan niet.
Ik vind 't via Siri prima gaan eigenlijk. Opdracht geven en je hoeft je ogen niet van de weg te halen, prima.
Het enige grote nadeel is dat als m'n TomTom toevallig instructies begint te bleren dat je hele rare berichtjes krijgt. "Hier is je bericht aan <naam>: 'Hallo, ik ben 5 minuten over 500 meter, ga rechtdoor over de rotonde, tweede afslag, henderikuslaan, daarna houdt links aan' - kan het verstuurd worden?" :+
Zelfde case bij mij. Ik zocht onlangs nog om een software T9 keyboard te installeren op android maar er zijn geen goede te vinden die gratis te gebruiken zijn.
Kon bijna blind typen met zo'n bordje hahaha
Dat lijkt me stug.
Ik lees dit meer, net als over de T9. Maar ooit was dit modern en normaal. Iedereen gebruikte het.
Dat er nu volledige toetsenborden op ons scherm passen en dit het zelfde werkt op een laptop, desktop, tablet en mobiel is super handig omdat het overal gelijk is. Dus niet steeds switchen en anders werken.

Maar dat enkele mensen niet goed overweg kunnen met een toetsenbord (waar dan ook) is nog steeds een feit. Er zijn zat mensen die zoeken naar de letters.

Dan is het terugvallen op de T9 of ABC soms makkelijker. Dit hebben ze tijdens een andere leeftijd geleerd (jonger en vaak makkelijker leerbaar in die leeftijd) en zit er nog steeds in.

Net als het toetsenbord van de Samsung Fold in de podcast van vorige week. Het front scherm is smal en heeft dus kleinere toetsen. Het is heel erg wennen ivm een 6" scherm, in het begin zal je vaak verkeerde toetsen aantikken. Maar ooit hadden toestellen nog niet zo'n groot scherm als nu en was het ook werkbaar.

Iets wat oud of "achterhaald" is, is niet direct volledig onbruikbaar.

geen aanval op jou persoonlijk, ik lees meer van dit soort berichten en die van jou zat onder mijn duim reikwijdte :-)
Ik vind dit heel goed verwoord.
omdat het overal gelijk is
Op een touchscreen is niet echt hetzelfde als op een fysiek toetsenbord. Tenminste, niet als je blind kunt typen. Dan is een (fysiek) T9-toetsenbord beter.

[Reactie gewijzigd door comecme op 28 april 2019 11:41]

True, en nu denk ik ook dat een iOS toetsenbord anders kan zijn dan een android. Maar het qwerty deel is wel gelijk. Dit had ik beter kunnen verwoorden.
Dat is ze gewend van haar oude telefoons. Dus dat komt goed 8)7
Je onderschat 65+-ers.
Toch niet. Mijn moeder snapt niet hoe ze letters moet maken met die cijfertoetsen. Met WhatsApp op Android kan ze overigens prima overweg... :)
Mijn (schoon)ouders, allen 70+, kunnen allemaal gewoon hun Android en Apple smartphones bedienen hoor. Meer dan alleen bellen en sms'en.
Die willen geen domme telefoon meer. Onderschat niet hoe "jong" veel ouderen nog zijn hoor.
Alle 65+ers die ik ken hebben gewoon een smartphone, het gaat niet altijd bij iedereen even soepel, maar bij zelfs de meest digibete mensen die ik ken (mijn schoonmoeder bijvoorbeeld) is het in het gebruik met een simpele android launcher soepeler als met zo'n dumbphone. En zo kunnen ze ook gewoon lekker meedoen met plaatjes delen en filmpjes kijken.

Vergeet ook niet de toegankelijkheidsfeatures die Samsung en Apple op hun telefoons zetten. Zo hebben iPhones goede integratie met bepaalde gehoorapparaten en een vrij goede voorleesfunctie. Daarnaast is een groot scherm met duidelijke icoontjes een stuk makkelijker te bedienen dan de archaische en complexe menu's van de meeste van dit soort telefoons.
En hoe gaat die 65-plusser met dit toestel typen?

Een 65-plus telefoon zou net een groot scherm moeten hebben met een OS en apps die heel goed schalen met grotere letters. Ik denk eerser 5” of 6” telefoons zodat de letters van je virtueel toestenbord lekker groot zijn.

En de tijd dat 65+ niet met technologie omkan is ook al ver achter ons. In tegendeel, 65+ kopen vaak beter computermateriaal dan de jongere generatie. Vooral Ipad’s zijn in trek maar evengoed DSLR’s etc.
Sorry, maar als ik dat toetsenbord bekijk, dan denk ik dat 65+'ers hier niet fijn mee gaan whatsappen hoor :'(
Niet alleen 65+-ers, zijn genoeg mensen die geen meuk zoals Facebook, Instagram en Twitter door hun strot geduwd willen krijgen.
Niet alleen 65+ers hebben voldoende aan een zogenaamde dumb phone. Gros van de mensen heeft dat. Wellicht zijn 65+ers wat meer efficiënt wat betreft het omgaan met de hun gegeven tijd.
Of de kinderen, om in noodgevallen ons te kunnen verwittigen.
Voor het typen van een whatsapp of sms lijkt me een fysiek of schermtoetsenbord toch essentieel. T9 wil je echt niet meer mee opgezadeld worden, zeker niet met stramme vingers, of je moet stellen dat dit allemaal gepensioneerden zijn die toch tijd zat hebben.
Ik ben 35 en ga me ook zo'n kaios toestelletje aanschaffen. Onder het mom van weer wat tijd terug te winnen ipv nutteloze uren te verliezen aan een smartphone 😉
Ik heb hem ook net gekocht en ben er erg benieuwd naar, mijn smartphone uren zijn al aardig terug gedrongen.
Ik kan met mijn iphone 8 plus van 1,5 jaar oud nog 2 dagen doen, aan begin haalde ik zelfs 3 dagen.

Maar ik doe er zo weinig mee eens whatsapp ofzo beantwoorden, internet tweakers/telegraaf enzo bezoek ik wel op me laptop soms(Hoeft niet de hele tijd overal constant).
Dus ben wel benieuwd bij amazone gekocht daar was die 48 euro, scheelde wel wat met bol.com enzo(Ja duurt misschien iets langer geeft niet.

Ben benieuwd wat je er van vind ben zelf ook wel nieuwsgierig, kijken hoe lang ik het hiermee vol ga houden :)

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 2 mei 2019 16:23]

Spreek voor je zelf man, “meer hebben ze niet nodig” Dat maak jij niet uit, wat ik met mijn telefoon doe. Je begrijpt waarschijnlijk dat ik 65 ben..kijk, zeg je 75 plus, dan begrijp ik het wel. Ik kan trouwens zat 45 plussers die helemaal niets van hun telefoon van 800+ euro begrijpen😏..
Anoniem: 567735
27 april 2019 13:24
Let wel (als deze WhatsApp net zo is als die voor de JioPhone 2) niet je oude berichten inlezen kan, en (nog veel ververlender in dit geval) je met deze WhatsApp versie ook geen WhatsApp Web gebruiken kunt.

Je kunt het dus niet met bijvoorbeeld je laptop koppelen om zo gemakklijker langere berichten te kunnen typen.

Daarmee is het te veel allemaal 'net niet', helaas.
Ah jammer, dat vroeg ik me ook al af... Dingen als spraakgesprekken en whatsapp web zijn voor mij een must-have.
Nou ja, misschien valt het nog mee. Zoals ik het begrepen heb, is WhatsApp voor KaiOS helemaal in Javascript geprogrammeerd, dan ben je waarschijnlijk toch wat beperkter in je mogelijkheden.
In javascript? Interessant...

Zou eindelijk eens een mogelijkheid kunnen zijn om het protocol goed te kunnen reverse-engineeren. En het in third-party software te kunnen gebruiken. Met name om het in een centrale chat app te kunnen gebruiken (ik heb zelf een enorme hekel aan al die aparte chatapps die allemaal informatie willen verzamelen uit je telefoon).

Sinds het beeindigen van de S40 software is dit namelijk niet meer goed mogelijk. De laatste tijd zijn er wel flinke stappen gemaakt met Whatsapp Web reverse-engineering maar het protocol van de gewone client zit nog helemaal dicht.

Sinds deze week ben ik ook helemaal facebookvrij *O* (na het afwachten van die stomme maand wachttijd na het opzeggen). Helaas is whatsapp moeilijker om vanaf te komen maar dit zou een hoop kunnen helpen.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 27 april 2019 14:03]

Ik heb nooit op Facebook en Whatsapp gezeten, en het zou je dan verrassen wat voor informatie ze dan toch allemaal al verzameld hebben. Vooral van andere mensen die plompverloren hun telefoonboek delen, en daarmee al hun contacten. Zo is het heel eenvoudig om tal van dwarsverbanden eruit te halen, al is het maar met wie ik kennelijk contact heb (omdat mijn info in hun telefoonboek zit, inclusief alle bijzonderheden die men heeft toegevoegd, zoals verjaardagen, partner, werkgever enzo).
Ik ben benieuwd of ze na die maand wachttijd ook werkelijk alle info van je ook echt wissen...
Precies vrijdag met koningsnacht ook was ik gezellig in de stad, en was daar met aantal vrienden.
Nu heb ik geen Facebook op mijn telefoon verder, maar er waren 2 bij die ik niet op Facebook had en WhatsApp ook niet(1 van de 2 kende ik niet eens).

Ik keek gisteren via de pc op Facebook, en ineens contact suggesties gekregen.
Die 2 mensen had ik ineens als contact suggestie op Facebook.
De WhatsApp client is al meerdere malen gereverse engineered en er zijn meerdere alternatieve clients (geweest). Probleem is dat WhatsApp je telefoon nummer banned als ze erachter komen dat je niet hun client gebruikt.

Zelf heb ik een headless Android VM met WhatsApp erop draaien op mijn server, en gebruik ik een Matrix naar Whatsapp bridge die de web client protocol gebruikt.
Dat Whatsapp web is wel een minpuntje.
Anoniem: 567735
@4play27 april 2019 13:48
Ja, want ik dacht ook: lekker makkelijk voor mijn werknummer, en langere berichten schrijf ik daarmee toch altijd vanaf een echt toetsenbord. Maar dat wordt hem dus niet.
In bijvoorbeeld India, doen veel mensen, zeker de grote groep arme bevolking alles op de telefoon. Een simpele smartphone is goedkoper en voor veel van hen een 2in1. Ze hebben dan ook geen pc en weten vaak niet eens hoe deze werkt. Een paar icoontjes drukken op een scherm kan zelfs iemand die niet kan lezen/schrijven leren. Dus de doelgroep zijn ook de mensen in 3e wereld landen en daar is ook nog flinke groei te pakken.
Je kunt binnenkort google spraakassistent gebruiken binnen de tekst vakjes van kaios. Dus lapjes tekst kun je dan zo inspreken.
Deze functie was super geweest.
thuis of op kantoor wel all whatsapp functies maar onderweg valt de stroom impulsen vrijwel weg.
Dat zou een super combi geweest zijn.
Ik denk dat dat voor de meeste eigenaren van dit toestel heel weinig boeit. Die zoeken de basisfuncties, niet de extra’s. En zijn er waarschijnlijk heel blij mee als ze iig berichtjes kunnen sturen en wellicht ermee kunnen bellen.

Dat hele toestel is “net niet” als je toeters en bellen zoekt. :P
Ach, mijn daily is een iPhone X, maar vanmiddag wel deze Nokia besteld. Design vind ik prachtig, nieuw OS met prima web-app mogelijkheden vanwege de JavaScript integratie, 25 dagen op een accu lading, ik kan niet wachten :)

Gebruik al jaren geen Facebook en Whatsapp meer, mooie todo om uit te vogelen of ik Wire of Telegram werkend krijg op dit toestel.
Accu is ongeveer 3 tot 5 dagen.
Verschilt misschien per gebruiker lees hier ook sommige 2 weken mee doen
Bij het autorefreshen van de email (eens per uur) gaat de hele telefoon aan doet een refresh en gaat weer uit. Dat kost ook wel accu neem ik aan.
O dat zal vast wel mail vind ik zelf echter niet belangrijk, in ieder geval privé mail komt toch alleen maar reclame op.
1 of 2 keer per jaar eens belangrijk belasting en terug gave van Eneco, maar verder is altijd ctrl + A en dan delete :+
Dat je niet je oude berichten kunt inlezen is niet zo bijzonder, dat kan ook niet wanneer je wisselt tussen iOS/android/windows phone/bb of welk platform dan ook. Alleen binnen een platform kun je meenemen bij whatsapp.
Deze functie was super geweest.

thuis of op kantoor wel all whatsapp functies maar onderweg valt de stroom impulsen vrijwel weg.
Dat zou een super combi geweest zijn.
Dus kom maar op met webwhatsapp nokia 8110
De grote vraag is natuurlijk: Hoe lang krijgen we support? Ik kan me nog herinneren dat ik vrienden had met een onbekend OS op hun mobieltje die ook ineens WhatsApp hadden.
Na een paar maanden was er ineens geen support meer, en konden ze ook niet meer WhatsAppen.
KaiOs is het 3e OS wereldwijd. In Afrika en Azië heel populair...
Niet om je punt te invalideren, maar is het 3e mobile OS ter wereld zijn echt zo'n achievement?
1. Android
2. iOS
Verder komen de meesten nieteens
Ja, dat is nogal een prestatie in een oligopolistische markt. En "verder komen de meesten niet eens" slaat hooguit op jouw eigen wereldje. Als jij geen Afrikanen of Aziaten spreekt, heb je inderdaad kans dat je er nog nooit van gehoord hebt.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 27 april 2019 14:30]

Ja, want KaiOS is vele malen populair dan Ubuntu Touch, LuneOS, Sailfish OS, etc.
Hoe belangrijk is dat? Een toestel wordt gemiddeld minder dan 3 jaar gebruikt. Als het dan niet meer ondersteund wordt kies je (als WhatsApp belangrijk voor je) voor iets waar het wel op wordt ondersteund. En misschien bestaat WhatsApp dan helemaal niet meer (of is heel klein geworden). Niets zo wispelturig als deze markt.
Ideale telefoon voor een consumeer-verslavende, zoals mijzelf! Heel nice, ik Google al jaren 'whatsapp phone without android'
Same here, naja los van het verslavende ;-) Wil gewoon een telefoon waarmee ik kan bellen, smsen, whatsappen en simpel browsen en that’s it. Hooguit nog een wekker. Ik had de 8810 al op m’n radar en heb hem nu dan ook besteld! Kijk uit naar een lange batterijduur. M’n iPhone SE was eigenlijk perfect tot de laatste iOS updates de batterijduur gehalveerd hebben :-/
Mijn SE werkt toch meer dan prima van het werk, misschien eens een schone installatie erop doen met iTunes ?(herstellen).
Of je toestel is gewoon aan batterij vervanging toe dat kan ook, dit kan je bij instellingen zien hoeveel % die heeft.
Ik ben wel benieuwd of je het toestel ook voice to text heeft aangezien ik driekwart van mijn WhatsApp berichtjes, en Het ziet er ook niet uit alsof dit nou echt geweldig gaat typen
Komt eraan ergens dit jaar. Zit nu al google assistent in.
(Joke) Dan moet je toch beter googlen.. een WhatsApp phone without android is er al jaren.. heet iPhone :P
Hopelijk komen er meerdere telefoons met KaiOS hier beschikbaar, geweldig OS
Er zijn al een paar toestellen te koop (cat heeft er ook een) en over een paar maand komen er veel toestellen van Energizer uit met KaiOS.

Ook een (neppe) 3310 3g komt dan uit en een aantal flipphones en andere shizzle. Ik heb nu een Nokia 8110 maar ga dan overstappen naar een ander toestel denk ik.
Yes, Hopelijk komen ze ook hier beschikbaar, tussen de Energizer telefoons zitten een paar hele leuke telefoons tussen
Ze verkopen via Amazon .de en .fr volgens mij. Dus dat moet wel goed komen :)
Hoezo ga je overstappen van de nokia 8110 bevalt die niet, of heb je een leuker toestel gezien ?
Voornamelijk de vorm van het toestel en het bedieningsgemak van de navigatie toets.

Vanwege de banaan vorm gaat hij altijd horizontaal in je broekzak zitten waardoor je er altijd ehhhh "extreem blij" uitziet op straat.

En door het schuifsysteem zit de navigatie toets erg dicht bij het scherm en alle toetsjes liggen lager waardoor het voor mij net niet prettig indrukt.
Ben benieuwd of er nog meer toestellen zijn(Die ook op WhatsApp kunnen), heb nu eindelijk update gehad op de 8110 net.
Maar ik vind die hele platte toetsen echt irritant, ik heb liever een telefoon wat hogere knopjes zoals Nokia 3310/3410 hadden.
Zal een uitdaging worden een Whatsappje bericht sturen met t-9 toetsenbord :+
Nou ik vloog in de T9-tijd anders over die toetsjes. Denk per saldo sneller mee te typen dan altijd dat gefrut op die huidige touch-screens.
Weet het eigenlijk wel zeker :P
Ik ging altijd voor multi-tap. :) Na een korte tijd waren mensen zo bekend met hun telefoon dat je met telefoon en hand in de broekzak een smsje kon versturen. :)
Die Jiophone 2 met KaiOS lijkt mij ook wel wat, is er een bedrijf dat hem in NL verkoopt?

https://images.app.goo.gl/QrfdvHzeAhJMJ4SeA
Is netwerk locked voor Jio dus je hebt er niets aan hier. Helaas ik wil ook wel een toestel met querty toetsenbordje en Whatsapp.
Dat lijkt me dan ronduit verschrikkelijk weer, lijkt op oude Blackberry dat typte echt voor geen meter vond ik :+
Dit is eigenlijk wel alles wat ik zoek in een telefoon.
Lijkt me een uitstekende reservetelefoon. Goedkoop, licht, compact, 4G, Wifi, en waarschijnlijk laag energieverbruik dus lange accuduur. Enige vraag is of er een ledje is dat laat zien dat er een nieuw bericht is. Dat mist nogal eens op een Nokia, en dat is toch wel essentieel.
Anoniem: 235591
@sumac27 april 2019 13:01
Ik ben er juist blij mee dat er geen ledje opgaat als ik een appje binnenkrijg. Ik pak af en toe gewoon de telefoon, en de meeste mensen pakken de telefoon vaker dan nodig is, en dan zie ik vanzelf wel of ik een appje heb. Alles lijkt er wel op gericht om je telefoon zoveel mogelijk in je hand te houden want je zou maar een appje te laat zien.
Sinds ik over ben op iPhone die ook geen led heeft, merk ik ook dat ik juist fijn vind geen ledje.
Dat lampje vraagt alleen maar om aandacht, ik hoef niet te weten wanneer ik berichtje heb.

Ik kijk wel eens wanneer ik zin heeft, ik hoef geen herinnering lampje als ik een berichtje ofzo heb.
Nou dan wil ik een configureerbaar ledje: aan of uit te zetten per app naar keuze, net zoals geluid of trillen. Deze telefoon ga je een stuk minder vaak gebruiken door z'n beperkingen, en dan kan zo'n ledje wel handig zijn. Voo ieder wat wils...
Ik pak mijn mobiel minder vaak, juist omdat er een ledje op zit.
Dat kan natuurlijk ook. Ik pak de telefoon als ik bijvoorbeeld even wil weten hoe laat het is. Voor de rest ligt hij ergens in huis. Als het belangrijk is bellen ze.
Ik ben ook redelijk onder de indruk: Dual Sim, GPS, YouTube/Gmail/Facebook/Twitter/Google Maps... Het heeft een aantal interessante apps en mogelijkheden.

[Reactie gewijzigd door Rex op 27 april 2019 17:03]

Over welk beest hebt u het?
Let op, want dual sim zit niet op de NL modellen las ik.
Ledje is op samsung toestellen gewoon uit te zetten met 3 klikjes. Dus je hebt gewoon de keuze of je het wilt gebruiken of niet. (itt toestellen die het helemaal niet hebben)

Voor mij is het een must dat er een ledje aanwezig is. Vind het zelf helemaal niet aandacht trekkend en kan het prima negeren.
Nou ga je gang, voor nog geen 5 tientjes heb je er een.
Ik heb deze telefoon al een tijdje in mijn achterhoofd zitten om te gebruiken als ‘weekend’ toestel icm tweede simkaart. De geruchten over whatsapp ondersteuning duren al jaren maar eindelijk is het zo ver! Ga hem dan ook direct aanschaffen. :-)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee