'Duitsland overweegt om Huawei-apparatuur toe te staan voor 5g-netwerken'

De Duitse overheid zou geneigd zijn om het gebruik van Huawei-hardware voor 5g-netwerken in het land toe te staan. Er zou hiervoor al een voorlopige overeenkomst liggen die door enkele ministeries is gesloten.

De voorlopige overeenkomst die een kleine groep ministeries zou hebben gesloten, moet volgens Duitse overheidsfunctionarissen nog wel worden goedgekeurd door het volledige kabinet en het parlement, schrijft The Wall Street Journal. Het kan dat er bij die organen nog de nodige weerstand is te verwachten.

Volgens meerdere Duitse overheidsfunctionarissen heeft een recent onderzoek van de Duitse federale internetbeveiligingsinstantie, waar ook de VS en andere Westerse landen aan deelnamen, niet aangetoond dat Huawei zijn apparatuur zou kunnen gebruiken om gegevens ongemerkt naar China door te sluizen.

Een andere reden om het gebruik van Huawei-apparatuur voor de bouw van 5g-netwerken niet te verbieden, is volgens Duitse functionarissen het feit dat Huawei in vergelijking met concurrenten lagere prijzen voor de netwerkinfrastructuurcomponenten hanteert.

Daarbij stelt een niet nader genoemde overheidsfunctionaris dat Duitsland de boot heeft gemist op het vlak van breedbandinternet. Ook daarom zou het belangrijk zijn om zo snel mogelijk snel internet te kunnen verwezenlijken tegen lage prijzen. De gemiddelde breedbandinternetsnelheid in Duitsland is voor Europese begrippen vrij laag. Onder meer Deutsche Telekom zou hebben aangedrongen op een snelle uitrol van 5g, waarbij het niet voor de hand zou liggen om Huawei buiten te sluiten.

Onlangs waren er ook al geluiden dat de Britse inlichtingendienst op basis van ongepubliceerd onderzoek van mening is dat het risico van het gebruik van Huaweis 5g-apparatuur beheersbaar is. Vanuit de EU is juist een bezorgde toon te horen; Andrus Ansip, de Eurocommissaris voor de Digitale Markt, zei in december nog dat lidstaten behoedzaam moeten zijn met bedrijven als Huawei.

Onder meer België onderzoekt of het Huawei moet weren als leverancier van telecomapparatuur. De Verenigde Staten zijn in toenemende mate druk aan het uitoefenen op Europese landen, in een poging hen ervan te weerhouden met Huawei in zee te gaan.

Door Joris Jansen

Redacteur

20-02-2019 • 10:46

70 Linkedin

Reacties (71)

71
69
39
5
1
15
Wijzig sortering
Helemaal goed. Ik ben voor blokkeren van systemen die bewezen slechte dingen doen voor overheden / zichzelf, maar in dat opzicht zou Huawei toegestaan moeten worden en Cisco geblokkerd vanwege hun schimmige geschiedenis met backdoors. Huawei is nu al jaren het "pispaaltje" terwijl er nog geen enkele keer bewijs is gevonden dat het ook echt waar is wat de VS en bijvoorbeeld NL beweerd.
Kijk. Blijkbaar zijn de geruchten die vanuit de USA de wereld in geholpen zijn niet meer dan dat, geruchten.
Onbewezen geruchten.
Zolang de USA Cisco apparatuur blijft pushen moet je je daar juist zorgen over gaan maken.
Dit is dus het probleem met in essentie politiek nieuws (over techniek) op een puur technische websites. Zijn de beschuldigingen van de VS technisch bewezen? Neen. Zijn Amerikaanse alternatieven voor Huawei wel al betrapt op hacks/spionage? Ja. Zijn al die technische feiten uiteindelijk relevant? nope.

Het gaat hier over een politiek/economische relatie tussen China, de VS, en de rest van de wereld. VS is jarenlang de wereldwijde economische (en militaire) leider geweest, quasi iedereen danste naar hun pijpen, inclusief de chinezen die als goedkope productiekracht werden ingezet. Het laatste decennium (+/-) is china echter extreem agressief bezig om die leidersrol aan te vallen. De VS schiet natuurlijk in het defensieve daartegen.

Wat is de VS hun specifieke probleem met bedrijven als Huawei en ZTE? Wel, meerdere zaken:
 • Deze bedrijven zijn groot geworden met het reverse engineering van westerse producten en dan maar onder kostprijs (waarschijnlijk staatsgesteund) op de markt gooien. Op internationaal vlak zorgt dat voor enorme concurrentievervalsing. Vandaag zouden die praktijken verdwenen zijn, maar het is op zijn minst gesproken nog steeds vreemd dat bv. Huawei 5G allemaal zoveel goedkoper dan de concurrentie kan.
 • Huawei specifiek heeft altijd zeer verdachte connecties gehad met het Chinese regime. Niet in het minst staatsgesteund, maar ook de banden tussen de oprichter en de chinese regerende partij.
 • Netwerkinfrastructuur is in de laatste 10-15 jaar enorm bedrijfskritisch geworden. Als er een iets is dat ransomware en dergelijke hebben aangetoond is het wel hoe snel een bedrijf platligt zonder IT/netwerk.
 • China laat omgekeerd amper buitenlandse apparatuur toe voor chinese netwerken. Dit getoond niet echt van wederzijds respect.
Dus Huawei wordt zowel gebruikt voor een race-to-the-bottom in een belangrijke sector, en als Chinese foothold in economisch kritische infrastructuur en weigert tweerichtingsverkeer. Daanaast, iedereen spreekt vervolgens over spionage, maar het kan allemaal veel simpeler. Stel even dat de chinese overheid huawei verbiedt handel te voeren met een land dat niet in hun 'China wordt wereldleider' verhaal meegaat. Als dat land voor zijn netwerkinfrastructuur veel van Huawei heeft gekozen zal dit zeer snel in de problemen komen, want geen uitbreidingen, geen reparaties, zelfs geen support. En voor deregelijke apparatuur haal je niet even wat toestellen van een nieuwe vendor. Dit is extreem realistisch, want het is exact wat VS tegen ZTE heeft gedaan en nu ook tegen Huawei dreigt te gebruiken.

Aan de andere kant, is Amerika hierin heilig? Zeker niet, ze hebben die economische leiderspositie niet gewonnen met enkel de brave heropbouwer na de 2e wereldoorlog te spelen, zie nog maar kort geleden het handelsverbod naar ZTE. Maar dat doet er niet toe, de vraag is niet VS vs China, de vraag is, gegeven al die input, of europese landen Huawei al dan niet toe te laten voor kritische infrastructuur. Duitsland heeft dat blijkbaar gedaan en neigt naar 'ok'.

Je kan (en ik zou zelfs zeggen moet) eenzelfde analyse doen voor USA met Cisco/Juniper/..., maar dat heeft niets van betekenis op je beslissing over China+Huawei, anders verval je simpelweg in een rondje whataboutism. En ook: Cisco is geen grote speler in 5G, ze hebben een core offering maar de grote alternatieven zijn Nokia en Ericsson, Europese bedrijven.
Goede reactie met veel belangrijke punten. Volgens mij is dit inderdaad hoe het zit. Nog een kleine toevoeging: je wil dat je essentiële hardware kunt vertrouwen. Een scenario dat je wel suggereert maar volgens mij niet expliciet benoemt is dat de Chinese overheid Huawei in het geheim opdraagt om backdoors of kill switches in te bouwen in Europese apparatuur. Backdoors zijn inderdaad voor spionage, maar kill switches kunnen minstens zo belangrijk zijn. Stel dat China op een gegeven moment ver in de toekomst aggressief wordt en zijn kansen bekijkt bij een militaire invasie. Als het weet dat het alle Europese netwerken kan platleggen, of zelfs alleen maar daarmee dreigen, kan het Europa makkelijker op de knieën krijgen. Ook als de militaire netwerken in tact zouden blijven, zou dit economie en maatschappij totaal ontwrichten. Dit alles kan terwijl Huawei het zelf misschien niet wil, maar gedwongen is mee te werken. Of het kan dat de kill switches pas bij reparatie of vervanging van de eerste generatie 5G ingebouwd worden; het gaat om de afhankelijkheid en de mogelijkheid.

Bij Amerikaanse bedrijven is de kans kleiner dat dit gebeurt. Maar ook als het gebeurt, dansen wij denk ik toch liever naar de pijpen van de Amerikanen dan de Chinezen: Amerika is een vreselijk land in vele opzichten, maar China is toch nog een stuk vreselijker.
Gerucht of niet het bedrijfsleven in China is onderdeel van hun nationale meerjarenplan. De regering voert het beleid. Misschien is het nu geen probleem, maar morgen misschien wel. Dat lijkt mij een onnodig risico. Sure, de VS bespioneerd ons ook. Maar daar delen we ook veel (gevoelige) informatie mee en grotendeels zijn onze belangen en waarden gelijk. Dat is niet het geval met China. Dat praat het niet goed, maar waarom zou je China bij het lijstje van (potentiële) spionage toevoegen? Waarom zou je het überhaupt overwegen?

Als we kijken naar het beleid m.b.t. privacy en surveillance van China moeten we hier heel goed op gaan letten en niet naar vandaag maar vooral aan morgen denken met dit soort aankopen. Die infrastructuur ga je niet in een weekendje vervangen zodra het wel een probleem wordt.
Als meerdere inlichtingendiensten tot de conclusie zijn gekomen dat de apparatuur geen potentieel gevaar vormt, wie ben jij dan om nog achterdochtig te wezen? Als we jouw redenering moeten volgen dan mag je ieder product wat uit China komt de deur uitgooien, want ieder magnetron of babyfoon zou wel ineens in verbinding kunnen staan met de Chinese overheid. Ik geloof tot slot ook niet dat we hier in het westen niet op hoogte zijn van het geen de Chinezen kunnen op technologisch gebied dus als de Chinezen hun apparatuur voorzien van bv backdoor's etc dan zijn deze niet heel moeilijk deze te achterhalen. Dat is zelfs bij moeder der netwerken Cisco gelukt.

[Reactie gewijzigd door choi99 op 20 februari 2019 11:55]

Er zijn ook meerdere inlichtingendiensten tot de conclusie gekomen dat de apparatuur wel een potentieel gevaar vormt. Wie ben jij om dat te negeren? Daarmee wil ik niet zeggen dat ik voorstander ben van Huawei uitsluiten, maar wel dat jij nogal selectief bent.

Ik heb ook geen idee hoe moeilijk het zal zijn om backdoors te achterhalen in een 5G netwerk. Uiteraard als hij rechtstreeks alles doorstuurt naar China, dan valt die tb/s wel op. Maar als het subtieler is, zal het tegenvallen.

En hoewel je niet elk Chinees product de deur uit moet gooien, moet je wel voor kritische infrastructuur kritisch zijn welke leveranciers je accepteert. Er is niks mis met een Chinese babyfoon hebben (een echte, niet een aliexpress geval). Maar als bijvoorbeeld een Rutte een Chinese babyfoon heeft zou ik dat wel erg stom vinden: Een achterdeurtje in een babyfoon bij gemiddelde huishouden is niet heel interessant, maar eentje bij een regeringsleider van een ander land is wel heel interessant om een backdoor in te gebruiken.
Ik hou wel van bewijs. Er is in het geval van Huawei niets bewezen. In het geval van een Amerikaans bedrijf is dat dus wel zo.

Of het nu het bedrijf was of een ander is niet relevant, wat mij betreft moeten nu Amerikaanse IT producten worden geweerd, juist omdat daar bewijs is geleverd van backdoors.
Er is een natuurlijk een verschil tussen iets concluderen op basis van onderzoek en op basis van onderbuikgevoelens. Dus zou wie zou jij willen volgen? Iedereen weet inmiddels dat die gevoelens voortkomen uit het "America First" beleid van Trump en met name de handelsoorlog waarbij zelfs Europa niet is ontzien. Je zou dus kunnen stellen dat Trump de Europese handel dwarsboomt en tegelijkertijd verwacht dat Europa en andere landen zijn advies omtrent Huawei klakkeloos aannemen om ook nog eens zijn eigen bedrijven te bevoordelen. Ik denk dat een kind van 5, ook wel inziet wat Trumps zn werkelijke bedoelingen zijn.

[Reactie gewijzigd door choi99 op 21 februari 2019 11:11]

Huh? Vooralsnog is Huawei gewoon in Nieuw Zeeland geblokkeerd. Dat ze opnieuw het gaan bekijken veranderd weinig aan de huidige situatie. Net als dat ze in Australië geblokkeerd zijn. Dus ja, naast Amerika hebben een aantal andere landen besloten Huawei te blokkeren gebaseerd op hun inlichtingendiensten, en een aantal hebben besloten ze wel toe te laten. En dan is jouw conclusie dat omdat een aantal ze toe laat, er dus niks aan de hand is. Terwijl je conclusie net zo goed had kunnen zijn dat omdat een aantal ze blokkeert, er dus wel wat aan de hand is.
Neem als voorbeeld XiaoMi: prachtige spullen voor een redelijke prijs... maar alle data wordt in een Chinese cloud opgeslagen.
Je robotstofzuiger kan eventueel zonder, maar wordt dan gedegradeerd tot "stupid" robot. Op je telefoon heb je geen idee, maar eerdere onderzoeken wijzen uit dat de eerste telemetrie al verzonden is voordat jij naar je instellingen kan gaan kijken.

Conclusie: ieder product met opslag, camera, microfoon of GPS is zeker een potentieel gevaar.
Dat is niet helemaal waar. De Xiaomi producten die voor de internationale markt bedoelt zijn, hebben allen de mogelijkheid om je data op te slaan in bv een Duitse server. Producten die voor alleen China zijn bedoelt daar kun je moeilijk van aan nemen dat ze de intentie hebben om buitenlandse kopers mee te bespioneren. Die producten worden immers niet aan jou geboden. Wat betreft je conclusie, daar ben ik het ook mee eens en ben daarom ook van mening dat wanneer je het niet vertrouwd je in principe alle elektronica uit China zou moeten weren.
Bij ieder bericht over Huawei zet ik wel een post dat de beschuldigingen met een korreltje zout moet worden genomen en iedere keer word ik teruggefloten met de uitspraak "waar rook is, is vuur".
Stilaan wordt toch duidelijk de Amerikaanse regering, met Trump op kop, enkel maar Huawei in een daglicht wou stellen om de eigen producten te bevoordelen.

Ben benieuwd wat Trump nu op zijn Twitter gaat gooien. Misschien dreigen met het weghalen van militaire basissen of zo.

Met een beetje achterdochtige geest kan je zelf beginnen vermoeden dat Huawei in verband wordt gebracht met backports net omdat ze de Amerikanen geweigerd hebben om er in te bouwen
Maar dat is dan weer net hetzelfde als de boodschappen van de Amerikaanse regering: pure speculatie
En welke garantie heb je dat ook China Huawei niet gaat verplichten om backdoors in hun software te zetten? Met de VS weet je ongeveer wat je in huis hebt, en je hebt de garantie dat periodiek er een andere leider komt.


•Welke andere partij kan überhaupt dergelijk systeem in elkaar knutselen.
•Is het dan wel veilig.
•Kunnen we begrijpen wat er precies wat er gaande gaat over het netwerk, of komen we met de dooddoener dat het te beheersen door een aantal mensen die er technisch weinig verstand van hebben. Het is een compleet nieuwe techniek die beperkt wordt ingezet met weinig expertise bij partijen.


De Chinese taktiek is sinds oudsher om een voet tussen de deur te krijgen en langzaam alle concurrentie de markt uitwerken en dat doen ze tot op heden uitstekend.

Trump is geen held,
maar hij toont wel uitstekend de zwaktes van ons kapitalistisch systeem aan en dat het op verschillende vlakken tegen het einde loopt waarna het vervolgens heel lang duurt dat er een pas op een plaats wordt gemaakt.


Trump of geen Trump, je wil sowieso geen monopolies of oligopolies. Dat is een vraag die veel relevanter is dan oost/west, goed/fout, etc.
En welke garantie heb je dat ook China Huawei niet gaat verplichten om backdoors in hun software te zetten? Met de VS weet je ongeveer wat je in huis hebt, en je hebt de garantie dat periodiek er een andere leider komt.

Exact! En we doen alsof er geen andere opties zijn. Als we zo doorgaan wordt dat inderdaad werkelijkheid, maar we hebben nota benen twee Europese bedrijven die ook die min of meer deze sector actief zijn.

Nu ben ik geen fan van het kiezen van inferieure apparatuur op basis van nationalistische keuzes, maar er mag best een balans zijn tussen enerzijds goedkoop spul (Huawei) en anderzijds belangen van nationale veiligheid en ook de levensvatbaarheid van deze Europese industrie op langere termijn. Immers het is juist ook in het belang van Europa dat over 30 jaar we nog steeds de keuze hebben tussen Chinees, Amerikaans en Europees.
Mee eens, behalve dat je Trump er bij haalt. Obama, Clinton of een andere Amerikaanse politicus zouden precies hetzelfde doen, namelijk opkomen voor het Amerikaanse (eigen) belang. Toegegeven: Trump kan twitteren als geen ander.
Is niet omdat ik Trump erbij haal, dat ik zeg dat andere presidenten het niet zouden doen ;) Alleen, in dit geval, is het wel degelijk Trump.
Nu afwachten wat hij nu weer op Twitter gooit
In dit geval hebben anderen het niet gedaan en Mr Mushroom wel!
Mee eens, behalve dat je Trump er bij haalt. Obama, Clinton of een andere Amerikaanse politicus zouden precies hetzelfde doen, namelijk opkomen voor het Amerikaanse (eigen) belang. Toegegeven: Trump kan twitteren als geen ander.

Sterker nog de beschuldigingen van spionage zijn gemaakt door de regering Obama ...

Trump zet enkel een reeds ingezet beleid voort, maar het idee dat dit en Trump idee is, is het negeren van bijna 10 jaar historie op dit gebied. Plus natuurlijk dat de Chinezen op elk ander gebied, of dus wellicht 'ook op elk ander gebied', alles wat los en vast zit kopieren van het westen, dus het idee dat het zo o n v o o r s t e l b a a r is dat Huawei zou spioneren is bijna lachwekkend.

Vraag is ook of je het risico wilt nemen om apparatuur te nemen van en dictatorieel land dat op grote schaal mensenrechten schend en openlijk gesteld heeft dat het binnen 30 jaar de macht van het westen wilt overnemen op zowel militair als technologisch gebied. Waarom zouden we niet geloven wat ze openlijk zeggen?
Zou me niks verbazen. Zo heeft Trump ZTE ook al bij de strot gehad.
"De Verenigde Staten zijn in toenemende mate druk aan het uitoefenen op Europese landen, in een poging hen ervan te weerhouden met Huawei in zee te gaan."

...ten voordele van eigen US-based makelij?
Vraag wat is beter.... of China 'ons' af kan luisteren of de VS (zoals nu toch al het geval is)?

Ach ja... beter één partij, dan twee partijen die ons afluisteren dan?! 8)7
Vergeet niet dat China en de VS in een handelsoorlog zitten. Dit is gewoon politieke druk die daarbij hoort.

Al moet ik zelf heel eerlijk zeggen dat ik het wel een goed idee vind om binnen de EU alle core netwerk apparatuur in de EU te laten maken. Niet dat ik per sé bang ben voor spionage, maar de EU zou in de toekomst bij een conflict met China problemen kunnen krijgen als China dan in eens de export van reserveonderdelen of nieuwere modellen aan banden legt.

Maar zoals de VS het nu pusht is het 100% gemotiveerd. Maar goed, onze politici hebben er wel een handje naar om mee te willen spelen met de VS bij dit soort spellen.

Maar als we meedoen hoop ik dat de wet zegt dat we EU spul kopen. Dus ook niet Amerikaans.

[Reactie gewijzigd door ApexAlpha op 20 februari 2019 11:08]

Zou ik ook liever zien gebeuren, om voor zo'n cruciale infrastructuur enkel made in EU te gebruiken. Maar door dit op zwart-wit te zetten speel je het gevaarlijk spelletje van protectionisme mee.
Eenvoudig alle Huawei spullen in beeld brengen en de stroom er af als het mis dreigt te gaan.

Als het goed is blijft er dan nog voldoende 4g over om als land op door te draaien....

Maar dan kunnen we tenminste wel nu en tegen een normale prijs 5g invoeren....
Al het 4G is ook al Huawei ;)
Core volgens mij niet.... Een met 5g wordt de core ook van Huawei
Neen, de grootste concurrenten van Huawei voor 5G apparatuur zijn Ericsson en Nokia. In minder mate ook Cisco, maar de voor de hand liggende alternatieven zijn Europees.
Ten voordele van eigen Amerikaanse backdoor apparatuur waardoor ze nog gemakkelijker presidenten en bedrijven kunnen afluisteren en kunnen beconcurreren/bespioneren...Iets met kilo's boter op het hoofd... ;)
Is het niet gewoon omdat Siemens anders straks hetzelfde lot wacht in China en de Duitsers grote omzet mislopen?
Ik acht de Duitsers niet zo dom dat de de belangen van een onderneming boven de staatsveiligheid zetten. Maar uiteraard... wie kaatst kan de bal terug verwachten. Het zou gek zijn als dat niet in overweging wordt genomen.
Nee, maar wel boven een politieke schijn-staatsveiligheid die alleen maar dient om China onder druk te zetten en welke geen basis heeft in de feitelijke werkelijkheid zoals we die kennen. Ik heb namelijk de smoking gun wederom niet kunnen ontwaren. En dit speelt inmiddels toch al 2 jaar of langer.
er is totaal geen bewijs voor spionage door Huawei....deze hele discussie zal pas relevant worden op het moment dat er geconstateerd wordt dat er data naar china wordt verzonden zonder toestemming van de providers. deze hetze tegen Huawei van lulletje rozenwater D. Trump slaat helemaal nergens op, en de westerse wereld loopt maar achter hem aan!
Er zijn atoomwapens in Irak.....Herkent u dit verhaal?! ;) Toen liep ook iedereen er massaal achter aan.
Het was wel duidelijk dat Amerika wraak wilde voor 9-11.

Huawei is een grote bedreiging voor Cisco...Herkent u het verhaal?! Steeds dezelfde verhaaltjes vanuit de USA.

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 21 februari 2019 08:28]

Wat een soap is het toch ook.. Zo zie je maar weer, het is allemaal gewoon politiek gemotiveerd...
Ik zou er ook niet van opkijken als we er over een jaar niets meer van weer horen. Tot het moment dat er echt bewijs gevonden wordt van spionage gezien de gehele infra op Huawei draait.

Want dat is het resultaat, overheids aanbestedingen worden hoe dan ook gewonnen door Huawei gezien hun aanbieding ver de goedkoopste is. En dat telt altijd het zwaarste (50%, de laatste keer dat ik een soortgelijke aanbesteding zag) in deze aanbiedingen. Innovatie in europa verdwijnt gezien men niet kan concurreren en orders mist. Afhankelijkheid vergroot gezien ze straks de enige zijn. Als je het hebt over je eigen graf graven, aanschouw de EU.

Wel een positieve noot, als de EU massaal Huawei implementeert zal onze relatie met China verbeteren ten opzichte van de relatie China-USA.
De EU zou zich moeten richten op het aanbevelen van Europese bedrijven, denk daarbij aan Ericsson en Nokia Networks. De andere grote spelers zitten in de USA, China of Japan en hebben op dat gebied hetzelfde risico van inmenging van een buitenlandse mogendheid.
Ja waarom niet? Er is 0.0 bewijs dat ze spioneren.
Terwijl bij Cisco wel degelijk bewezen is dat die NSA backdoors hadden/hebben!
Ik denk dat de telco's zelfstandig genoeg zijn en genoeg kennis in huis hebben om zelf de apparatuur te inspecteren. Zij zijn bekwaam genoeg en tevens ook in de positie: afnemer.

Zij hadden voor een ander merk kunnen kiezen, maar kiezen Huawei. Waarom? Prijs en wensen zijn afgestemd. Die wensen omvatten ongetwijfeld ook veiligheid en transparantie. Closed source kennen Chinezen nauwelijks.

Klant is koning, in het Verre Oosten althans... hier lijken we dat een beetje te zijn vergeten.
Staant de USA en Trump nu te stampvoeten omdat westerse landen niet meedoen met de amerikaanse boycot. Nu eens kijken wat Nederland gaat doen, zouden ze in Den Haag wel het lef hebben het handje van grote broer USA los te durven laten ?
Zie het bericht van Tmobile van gisteren over 5G.
Vrijwel zeker dat dat ook Huawei apparatuur is.
T-Mobile werkt al jaren samen met Huawei en voor 5g zijn ze denk ik onlosmakelijk
4gmasten.nl
T-Mobile werkt bij de evolutie van haar mobiele netwerk intensief samen met Huawei, zo ook bij het activeren van deze eerste Massive MIMO-antenne in Nederland, die echt geïntegreerd is en samenwerkt met het bestaande 4,5G LTE Advanced Pro netwerk.
T-mobile is opgekocht door een groot Chinees bedrijf volgens mij, dus dat zei deze apparatuur gebruiken lijkt mij niet erg vreemd.
Bron graag!

T-Mobile is nog steeds gewoon Duits hoor: https://en.wikipedia.org/wiki/T-Mobile
Een samenwerkingsverband in ieder geval.
https://newsroom.t-mobile...ted-netwerk-in-nederland/

T-mobile heeft een lange geschiedenis met Huawei...

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 21 februari 2019 17:14]

samenwerking is geen overname
#fakenews :P
De VVD die nee zegt tegen de VS? Denk dat de kans groter is dat je de staatsloterij wint.
Denk dat jij een compleet verkeerd beeld van de vvd hebt. (En nee,ik ben geen vvd voorstander, maar zeker geen groen links voorstander)
Nu eens kijken wat Nederland gaat doen, zouden ze in Den Haag wel het lef hebben het handje van grote broer USA los te durven laten

Liever aan de hand van de Chineese dictatuur _/-\o_

Persoonlijk vind ik het olie olie dom dat we niet een voorkeur geven aan de twee Europese fabrikanten in die sector, maar op basis van grijpstuivers liever Huawei kiezen. Over 30 jaar wellicht kunnen we niet eens meer kiezen en is er wederom een grote tech sector verdwenen uit de Europa ...
Denk je echt dat wat zendmast apparatuur die relatie verkloot? Ik denk dat wat er bij Volkel onder de grond opgeslagen ligt veel belangrijker is wat dat betreft.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee