Aantal actieve Facebook-gebruikers stijgt weer in Europa

Het aantal actieve gebruikers van Facebook neemt weer toe in Europa, nadat dit de vorige twee kwartalen daalde. Ook wereldwijd blijft het aantal gebruikers toenemen, er zijn nu 2,3 miljard mensen die maandelijks inloggen bij Facebook.

De toename blijkt uit de kwartaalcijfers van Facebook, die gaan over de laatste drie maanden van 2018. In het vierde kwartaal waren er in Europa 381 miljoen maandelijks actieve gebruikers, 6 miljoen meer dan een kwartaal eerder. Met de stijging is de daling van het Facebook-gebruik in Europa dat in de afgelopen twee kwartalen zichtbaar was, tenietgedaan. Er zijn nu weer meer maandelijks actieve gebruikers op Facebook in Europa dan begin vorig jaar.

Ook in andere werelddelen steeg het gebruik van Facebook. Wereldwijd zijn er volgens het sociale netwerk nu 2,3 miljard maandelijks actieve gebruikers. Een jaar geleden waren dat er 2,1 miljard. Het aantal dagelijks actieve gebruikers steeg tot 1,5 miljard, een jaar eerder waren dat er 1,4 miljard. Facebook schat dat er wereldwijd 2,7 miljard mensen maandelijks gebruikmaken van Facebook, Instagram, WhatsApp of Messenger. Meer dan 2 miljard mensen zouden op zijn minst één van die diensten dagelijks gebruiken.

De omzet van Facebook groeide flink. Die was 16,9 miljard dollar in het vierde kwartaal en daarmee 30 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De inkomsten van Facebook komen vrijwel alleen uit advertenties, dat ging om 16,6 miljard dollar. Daarvan komt 93 procent weer uit advertenties die op mobiele apparaten worden weergegeven. Een jaar geleden was dat nog 89 procent. Facebook noteert een nettowinst van 6,9 miljard dollar, een stijging van 61 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Met de presentatie van de cijfers over het vierde kwartaal zijn ook de cijfers over heel 2018 bekend. Dat jaar was goed voor een omzet van 55 miljard dollar, 38 procent meer dan in 2017. De winst kwam uit op 22,1 miljard dollar, een stijging van 39 procent.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

31-01-2019 • 07:11

64 Linkedin

Reacties (64)

64
54
25
6
0
21
Wijzig sortering
Aangezien het over het aantal gebruikers en bereik gaat is er op de Vlaamse zender Canvas hierover een reeks:
Canvas - Faebook en ik

De afleveringen staan ook op VRT Nu, hoewel ik niet weet of het ook zichtbaar is in NL. Het geeft een grappig voorbeeld waarin voor amper €500 avocado's gepromoot worden en de verkoop steeg. Blijkbaar zit er dan toch brood in hoewel ik nu niet geloof dat je ooit aan het bereik komt dat FB je probeert aan te smeren. De click through rate schijnt amper 0,9% te zijn, het is een erg groot net om een paar vissen te vangen.
Anoniem: 498327
@algalid31 januari 2019 11:22
Pff, VRT is niet te bekijken in NL. Aangemeld, registratie doorlopen, maar nee, deze content mag niet buiten BE. Raar, is toch zelfgemaakt materiaal?
YT to the rescue:
https://www.youtube.com/watch?v=g-QLgQf0sCo

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 498327 op 31 januari 2019 11:23]

Ook wereldwijd blijft het aantal gebruikers toenemen, er zijn nu 2,3 miljard mensen die maandelijks inloggen bij Facebook.
Die maandelijks Facebook "bezoeken" lijkt me.. Denkt niet dat iedereen iedereen elke opnieuw hoeft in te loggen.
Dat zinnetje is geschreven onder de redactionele vrijheden van t.net. Facebook zelf heeft het over maandelijks 2,3 miljard actieve gebruikers. Waarbij ik me heel erg afvraag wat een actieve gebruiker is; 2,3 miljard unieke bezoekers met een FB account betekent dat 1/3 van de wereldbevolking eens in de maand zijn/haar FB-pagina of -app opent, dat lijkt me rijkelijk veel aangezien er ook nog heel veel slapende accounts zijn.
Facebook meet maandelijks actieve gebruikers als mensen die minimaal één keer per maand zijn ingelogd. Als ze ingelogd blijven op hun telefoon/computer, dan hoeven ze niet elke maand opnieuw in te loggen inderdaad, maar vandaar deze woordkeuze. (Ook @pim)

[Reactie gewijzigd door Xtuv op 31 januari 2019 09:11]

Ben je ook een actieve gebruiker als je via Facebook inlogt op iets anders?
Ik ken namelijk genoeg mensen die de "login via Facebook" functie gebruiken..
En websites die die optie aanbieden. Op die manier maakt Facebook zich onmisbaar.
Zo gesteld ben je dus ook een actieve gebruiker als je ooit hebt ingelogd in de Facebook-app, en die op de achtergrond z'n ding laat doen zonder 'm ooit te openen.
Haha, als dat uitkomt gaat er weer een bel barsten.
De definitie “actieve gebruiker” is een term waar FB zelf invulling aan geeft en controleert.

Bij Facebook is dat als volgt,
https://www.facebook.com/...56757?helpref=faq_content


Er is geen interactie nodig met facebook.com
Alleen zie je dat op heel verschillende manieren een actieve gebruiker kan worden geteld, soms op manieren die helemaal niks meer met FB te maken heeft maar waarbij je inlogt met je FB-account.
Grappig; ze tellen dus ook devices en bots als actieve gebruikers... dus iemand met een tablet, telefoon, desktop is opeens 3 actieve gebruikers??

Ach, deze ellende is hopelijk van voorbij gaande aard. Ik lees hoogstens dat het nuttig is als een soort anoniem share/message-systeem. Let wel; anoniem. Tel daarbij alle fake-accounts op en de 'dormant' accounts (waarin niets gebeurt door de gebruikers zelf).
Dus al die zogenaamde profiel-data die FB verzamelt is daarom meteen onzin. En laat dat nu net hetgeen zijn waarmee ze de adverteerders willen lokken.

Dat geld dat naar FB toestroomt kan echt wel beter gebruikt worden...
Ik vind het vervelend dat 'maandelijks actieve gebruikers' wordt uitgewisseld met 'actieve gebruikers'. Ik kom ook wel eens per maand op reddit, toevallig via een Google zoekopdracht, maar dat maakt mij echt geen actieve reddit gebruiker. Bepaal alsjeblieft je eigen definitie van het begrip 'actief' en neem niet klakkeloos de definitie van Facebook zelf over. Dit artikel heeft absoluut geen nieuwswaarde imo.
zijn dit ook actieve gebruikers, en worden die ook mee geteld voorde cijfers voor de aandeelhouders?

https://www.scmp.com/news...hallenge-online-marketers

of doe een zoek opdracht naar (facebook farm china) voor meerdere bronnen
Lijkt me dan ook dat deze nummers alleen gegeven worden om naarstig vast te houden aan dat Facebook relevant is voor adverteerders. Kan best zijn dat Facebook de criteria voor actieve gebruiker steeds aanpast om toch maar groei te laten zien.

Dat ik tegenwoordig al een actieve gebruiker bent als ik via een cookie door een tracker op een website als Tweakers word geregistreerd als unique device. Terwijl ik geeneens een FB account meer heb.
Welke Facebook tracker op tweakers?
Dan ga jij ervan uit dat enkel personen een FB account hebben.
maar er zijn ook nog talloze bedrijven, verenigingen en groeperingen die hun Eigen FB hebben;
elk met hun apart account, dus er zullen heus wel minder persoonlijke gebruikers zijn.
En miljoenen bots... iedereen vergeet altijd de bots. Natuurlijk vergeet FB de bots ook gemakshalve even als het de nummers beter maakt.
Ik zit zelf te wachten op de release van https://www.openbook.social/ Waar de CISO van KPN ook aan mee werkt. Hopelijk een stuk beter voor je privacy.

Zelf gebruik ik nog zelden Facebook en zit ook erg te overwegen om mijn account te verwijderen. Moet ik alleen even de verjaardagen van relevante mensen ergens anders gaan noteren. :+
Precies waar ik ook mee zat....die verjaardagen :)
Toen kwam ik deze tegen:
https://www.facebook.com/help/152652248136178
Goede tip, dankje! Dat scheelt wat handmatig werk. :D
Heb het toevallig net gedaan en met Google Calendar werkt het perfect.
FB ook meteen maar gedeactiveerd. :)
Ik raad iedereen aan om eens alle page likes die je gedaan hebt, te verwijderen, alsook alle groepen te verlaten, en om dan eens te zien hoeveel van je Facebookvrienden echt iets posten op Facebook. Ik kon ze op één hand tellen. Dikwijls bleef mijn feed zelfs gewoon leeg, meestal continu dezelfde content gedurende lange tijd. Als het bij jou ook zo is, krijg je dus de indruk dat je veel mist, maar eigenlijk is het helemaal niet zo.

Edit: Facebookvrienden vs vriendvrienden.

[Reactie gewijzigd door R0BK3 op 31 januari 2019 10:41]

Ik heb dat zelf een tijd geleden gedaan.

Alle niet-persoonlijke paginas geontvindikleukt :) /ontvolgt (op wat regionaalnieuwspaginas en de plaatselijke winkeliersverenigingen na). Dat scheelde al een heel end. M'n tijdlijn werd al een stuk interessanter. Ik kreeg daadwerkelijk weer posts te zien van m'n facebookcontacten. Echter: :) Op een gegeven moment kreeg ik weer alleen maar spul te zien, van dingen die mijn facebookcontacten hadden gedeeld in plaats van de zelf geschreven zaken.

Toen ben ik begonnen met het actief blokkeren van alle pagina's waar vanaf gedeeld werd. In het begin was dit een dagtaak, maar na een paar weken werd m'n tijdlijn weer interessanter. (ik had op het hoogtepunt meer dan 1400 paginas geblokkeerd. Bijna allemaal van die 'This is funny/great/etc. en deel-like/meuk paginas (sommige winkeliers doen dit met hun Facebookaanwezigheid).

Echter: Toen werd m'n tijdlijn langzaam ineens korter, alsof al m'n contacten ineens tegelijk besloten (bijna) niks meer met Facebook te doen. Ik was toen uit nieuwsgierigheid met de hand m'n contacten aan het bekijken op wat zij allemaal gepost hadden. Bleek dus dat ze weldegelijk hadden gepost, maar dat dat dus bij mij gefilterd werd door het systeem.

Facebook had op een één of andere manier het idee dat ik het interessanter vindt dat de slager gehakt in de aanbieding heeft via de winkeliersvereniging-pagina dan dat een kennis van mij een nieuwe baan had gekregen. Toen ik meer van dat soort dingen zag gebeuren ben ik er gewoon helemaal mee gestopt.

Ik had m'n account verwijderd en een nieuwe aangemaakt na twee weken (afkoelperiode) en nu volg ik dus alleen nog maar wat regionaalnieuwspaginas en die winkeliersverenigingen en wat regionale politieke partijen. Facebook is voor mij dus gedegradeerd tot een gecentraliseerd medium om de regionale activiteiten in m'n woonplaats in de gaten te kunnen houden.
In het begin was dit een dagtaak, maar na een paar weken werd m'n tijdlijn weer interessanter.
Toe maar, een dagtaak. Je zult je wel verveeld hebben naderhand. :P
Ja, dat was een duistere periode in m'n leven toen ik daar eenmaal mee klaar was! :(
Dat had ik ook, kreeg geen nieuws van vrienden, maar zag af en toe wel in het vriendenoverzicht, 1 new post dit dat. Fuck die shit, ben er mee gestopt.
Maar waarom zou je Facebook alleen voor vrienden gebruiken?
Als ik het voor andere zaken gebruik moet ik er mee stoppen dan?
"Vrienden" als in "connecties op Facebook".
Misschien gebruiken mensen Facebook juist niet puur en alleen vanwege hun vrienden of familie.

Ik kreeg 2 weken geleden een uitnodiging van een nicht uit Australië, maar heb vanaf het moment dat ik deze accepteerde nog altijd niets vernomen. Mij boeit dat ook niet eens, daarvoor heb ik n.l. geen Facebook profiel.

Waarvoor wel? Soms is heb ik zin om gewoon eens te kijken wat er zich afspeelt aan de andere kant van de wereld. In mijn vrije tijd vind ik het wel eens prachtig om echte achtervolgingen te zien, gewoon omdat het kan en voor wat tijdverdrijf. Als je dergelijke dingen wilt zien, ben je aangewezen op Facebook waarbij je de Amerikaanse nieuwszenders kunt volgen en zo dus ook Breaking News. Vanwege geo-restricties kun je n.l. vanuit Nederland geen Amerikaanse zenders "rechtstreeks" bekijken (via internet). Overigens blijft het niet bij achtervolgingen, dat geldt ook voor andere zaken zoals de bom pakketjes in de US vorig jaar.

Daarnaast gebruik ik Facebook om de verkoop-hoekjes te volgen voor mijn cliënten. Dit omdat op Marktplaats vaak zaken te koop worden aangeboden en de verkoop-hoekjes vaak zelfs gewoon gratis af te halen, zaken aanbied.


Dus vrienden en kennissen volgen?
Nee niet echt!

[Reactie gewijzigd door DarkForce op 31 januari 2019 10:02]

Grappig, ik zie juist het tegenovergestelde : amper nog likes, veel zuig content (like en deel, deel content met teksten en uitspraken die nooit door bepaalde mensen gedaan zijn enz). Alleen bij een enkele vrijgezellige blond hertje wordt er nog massaal geduimt, maar we weten allemaal wat daar de achtergrond van is.

Nee, Facebook is voor mijn gevoel echt op z'n retour.
Dat soort dingen kan je uitschakelen, en/of niet meer volgen. Daarnaast gebruik ik het redelijk vaak. Zolang ik bij Facebook de dingen zie en kan. Is het te moeilijk voor mij om er af te gaan.
Het probleem is wel met Facebook dat de optie "minder van dit zien" echt niet werkt, heb het meermaals gebruikt bij bepaalde personen/pagina's en het wordt door je strot geduwd totdat je echt de pagina blokkeert of klikt dat het niet relevant is.
Ik ben inmiddels sinds maart gestopt met facebook maar daarvoor gebruikte ik de Social Fixer plugin. Je kunt aangeven bepaalde content niet te willen zien zoals gedeelde posts etc zodat je enkel nog "originele" content ziet. Dan wordt het ineens heel stil op je tijdlijn :')

https://socialfixer.com/
Yep, die van mij was ook gewoon leeg, postte niks meer, vrienden niet, exit.
Maar wel veel mensen die uit gewoonte / verslaving even door de (hoofdzakelijk commerciele) updates heenscrollen. En dus actieve gebruiker zijn.

Ik ben wel benieuwd naar de trends over het aantal (persoonlijke) posts bijvoorbeeld. En dan ook de westerse wereld tegenover bv China of India.
Dat is precies wat ik veel mensen zie doen. Eindeloos scrollen door deel en likes, publieke tags, de meest gekke en zieke politieke krankjorem dat voorbij komt en amper nog een duimpje geven omdat ze het al zovaak gedaan hebben dat ze het doel er niet meer van inzien.
Vrijgezel blond hertje _/-\o_
"Nee, Facebook is voor mijn gevoel echt op z'n retour."
Dat zegt het helemaal!

Wel vreemd dat je zelf zoveel tijd op FB doorbrengt om wat je schrijft vast te stellen.
Misschien is de hele toename van FB wel te danken aan Tweakers die aan het vaststellen zijn dat er een afname is van FB gebruik.

wijziging:
Oh ja, ik voel mij eigenlijk verplicht om te melden dat ik wel en FB account heb, en daar af en toe ook op kijk.

[Reactie gewijzigd door WimmieV op 31 januari 2019 14:03]

Een stijging van 61% omdat men elke 30 seconden wordt onderbroken door een advertentie in een filmpje.
Dat doen ze bij Facebook wel slim. De laatste keer dat ik keek kreeg ik na 10 seconden pas reclame te zien van 10 seconden.
Ik vind het lastig blijven vinden. Ik zit in een soort catch 22.

Ik gebruik FB ook ivm mijn werk. Er zijn in mijn buurt veel van die IkGeefWeg groepen. En ik gebruik die omdat ik regelmatig voor mijn clienten, ik werk in de psychiatrie met een kwetsbare groep, daar huisraad wegtrek voor hun nieuwe woning.
En mede dat zorgt dat ik er toch bij blijf.
De andere is een bordspelverkoop pagina.
Ik ben blij dat ik hem heb verwijderd. Nu WhatApps nog, maar dat is toch een stuk moeilijk.

Met sommige familieleden en vrienden zit ik al op Telegram, maar het grootste gedeelte heeft er geen zin in.
Dan zou ik gewoon zeggen jammer dan. Ik verwijder het, je weet me nummer.
Akkoord, Insta+FB heb ik inmiddels van mijn apparaten verwijderd en de accounts gedeactiveerd / verwijderd. Whatsapp is een stuk moeilijker.

Langs de ene kant hebben we een aantal werkgerelateerde groepen (die we voor het gemak niet via Facebook (zucht) Workplace laten verlopen, aan de andere kant zijn 80% van mijn contacten waarmee ik veel berichten uitwissel mensen met een buitenlands mobiel nummer waarbij SMS en bellen veel te duur zijn (60ct/min, 50ct/sms tov gratis/gratis zouden ze wel gewoon een lokaal nummer hebben).

Verder zitten er te weinig mensen op Telegram om gewoon "jammer dan, doei!" te zeggen.

Het alternatief is dan Facebook Messenger, want dat heeft voorlopig ook nog zo goed als iedereen, of jezelf arm SMS'en tot je je rekeningen niet meer kan betalen.

Dat hele roaming gebeuren van de EU is top, maar zorgt er ook voor dat Europeanen die zich (tijdelijk) in een ander land vestigen veel minder incentives hebben om een nummer van *dat land* aan te vragen, wat het internationaal bel/sms-verkeer weer in de hand werkt, wat zo mogelijk nog duurder is/was dan roaming an sich. Gelukkig gaan ze ook daar tegen optreden met maximumtarieven vanaf mei 2019..
Ik heb al mijn content van facebook verwijdert, maar er is nog wel een account van mij.
Geen foto’s, geen likes, alles weg. Alleen een profielfoto, vriendenlijst.

Welnu, ik krijg nu de suggestie om de vrouw van Mark te volgen. En updates van die vriendenlijst. En reguliere random advertenties. Nice.
Daar heb ik weleens naar gekeken maar dat betekend dat ik handmatig alles moet verwijderen. Geen beginnen aan.
Je kan het automatisch doen met selenium
Wat beschouwt Facebook als een gebruiker? Zijn dat enkel personen of ook pagina's van bedrijven? Twitter heeft bvb veel professionele gebruikers. Het is wel een manier om statistieken op te pompen.

Facebook kondigde ook aan geen aparte cijfers meer te geven voor het merk Facebook zelf, een teken aan de wand.
Een pagina (van bedrijven) is bij FB nooit een gebruiker. Voor het beheren van een pagina moet je namelijk inloggen met je persoonlijke account. Er bestaat niet zoiets als zakelijk inloggen of iets dergelijks.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee