Aantal actieve Facebook-gebruikers in Europa neemt af

Het aantal actieve gebruikers van Facebook neemt in Europa af. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van het sociale netwerk. In het afgelopen kwartaal logden 279 miljoen Europeanen dagelijks in, vorig kwartaal waren dat er 282 miljoen.

De daling is ook zichtbaar bij het aantal maandelijks actieve gebruikers in Europa. Dat waren er 376 miljoen, iets minder dan de 377 miljoen een kwartaal eerder. Europa is het enige continent waar het gebruik van Facebook terugloopt. In Azië, de VS en de rest van de wereld zit er nog een stijgende lijn in de cijfers. In het afgelopen kwartaal waren er 1,47 miljard dagelijks actieve gebruikers en 2,23 miljard maandelijks actieve gebruikers.

Hoewel het aantal gebruikers wereldwijd nog groeit, is de groei lager dan in voorgaande kwartalen. Het aantal maandelijks actieve gebruikers nam met 1,54 procent toe, terwijl dat in het vorige kwartaal nog 3,14 procent was.

Het dalende gebruik en de verminderde groei is niet terug te zien in de financiële resultaten. Facebook behaalde een kwartaalomzet van 13,2 miljard dollar en daarvan was 13 miljard dollar afkomstig uit advertenties. Verreweg de meeste inkomsten komen uit advertenties die op mobiele apparaten bekeken worden, dat is inmiddels 91 procent. Een jaar geleden was dat nog 87 procent.

De omzet was in het afgelopen kwartaal 42 procent hoger dan in het vergelijkbare kwartaal een jaar eerder. De winst kwam uit op 5,1 miljard dollar, 31 procent hoger dan vorig jaar.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

26-07-2018 • 08:13

116 Linkedin

Lees meer

Reacties (116)

116
116
84
6
0
14
Wijzig sortering
Denk dat het voor Facebook niet veel uitmaakt als deze trend door zet. Ze hebben al een behoorlijk lange tijd de strategie om elke mogelijke concurrent gelijk over te nemen. ( Instagram, snap, whatsapp etc. ).
Denk dat het voor Facebook niet veel uitmaakt als deze trend door zet. Ze hebben al een behoorlijk lange tijd de strategie om elke mogelijke concurrent gelijk over te nemen. ( Instagram, snap, whatsapp etc. ).
En daarmee dus ook de mogelijkheid om mensen in de gaten te houden die niet (meer) op Facebook zitten. Dus iedereen die zegt z'n Facebook account op te zeggen vanwege privacyredenen zou ook moeten stoppen met WhatsApp anders heeft dat niet zoveel zin.
Zou dan wel leuk zijn als we met z'n allen dan ook makkelijk kunnen overstappen naar, zeg, een Signal. Of een opensource E2EE host-able versie. Maar ik zie dat niet snel genoeg gebeuren. Verslaving en gemakkelijkheid is echt een enorm obstakel om te overkomen als je het hebt over: "iedereen".
Het heeft al zin om alleen je fb account op te heffen. Facebook houdt dan inzage in je contacten en in je chats, maar ze zien tenminste niet je hele hebben en houwen.
Yup. Telegram was voor mijn familie de oplossing. Whatsapp wordt hier vooral gebruikt voor wat niet-serieuze dingen zoals een beetje memes delen oid.
Gebruikt neemt af? Van 377 miljoen naar 376? En dat in de warmere periode in europa?
Als het nou van 377 naar 300 miljoen was oid
Dat is per maand. De daling bij dagelijkse gebruikers is sterker: 1% lager dan het kwartaal ervoor, terwijl daar tot nu toe altijd een toename was. Het is dus veel significanter dan kan worden verklaard door natuurlijke schommelingen.

Als jij elk jaar een paar % loonsverhoging krijgt, en nu moet je opeens salaris inleveren. Vind je dat dan normaal, of ga je je zorgen maken over de stabiliteit van je werkgever?
Beleggers reageren iig duidelijk, Facebook is meer dan 20% van z'n beurswaarde kwijt.

https://www.theguardian.c...arter-revenue-user-growth

Never mind, zie hieronder...

[Reactie gewijzigd door Baserk op 26 juli 2018 09:56]

Volgensmij was FB voorheen ook altijd vrij optimistisch nog met hun cijfers.
Of ze optimistisch zijn of niet doet er hier niet toe. Zolang ze over de tijd maar op dezelfde manier blijven meten kunnen ze altijd naar de relatieve verschillen kijken.

Dat ze optimistisch zijn zie je alleen terug in de absolute getallen.
Het is in verhouding tot vergelijkbare periodes. Ze proberen zoveel mogelijk variabelen gelijk te houden, zodat dit soort (zelf gerapporteerde!) verschillen wél significant kúnnen zijn.
Gebruikt neemt af? Van 377 miljoen naar 376? En dat in de warmere periode in europa?
Het is van 282 naar 279, een iets groter verschil. Da's inderdaad een verlaging van maar 1,8%, maar we gaan zien of het een trend is of alleen een tijdelijk verschijnsel.
Maar je kan het waarschijnlijk niet wijten aan "de warmere periode in Europa", want in de zomers daarvoor bleef het gebruik wel alleen maar stijgen.
"Maar" 1,8%.... ??
Verbaasd mij niks, mensen kiezen toch vaak hun "privacy" en FaceBook staat bekend om zijn misleiding erin. Ook hoor ik regelmatig dat mensen liever het oude Hyves terug willen hebben. Wat ik op zich geen verkeerd idee vindt.
We zitten op tweakers, aan de slag met een nieuw platform waarbij privacy wel gewaarborgd word. ;)
Het zou zomaar een hit kunnen zijn.

[Reactie gewijzigd door HWliefhebber op 26 juli 2018 08:40]

Je bedoeld iets als:
https://joinmastodon.org/
https://diasporafoundation.org/
of
https://friendi.ca/

Er is zat, maar zolang 'de bups' er niet op zit, gaat het natuurlijk niet mainstream worden. Onthoud ook dat 'alle bedrijven' ook op Facebook zitten en op die manier met hun klanten/lezers/kijkers/luisteraars communiceren.
Facebook is een product dat volledig in onze communicatiemaatschappij is geïntegreerd. Je gaat niet zomaar een alternatief vinden hiervoor.
Nog eentje toevoegen.
https://www.gamingtribe.com/ voor de gamers
Log in met Facebook... 8)7
Klopt, maar hoeft niet, je kunt gewoon een gtribe account aanmaken.
We zitten op tweakers, aan de slag met een nieuw platform waarbij privacy wel gewaarborgd word. ;)
We zitten hier op tweakers. Het probleem van Facebook is niet technisch van aard: ze hebben daar genoeg ontwikkelaars om meer technische problemen te kunnen tackelen dan wij. De problemen zijn psychologisch, sociologisch, economisch etc. van aard. Daar kunnen wij niet zoveel mee.
Ligt eraan per persoon vind ik.

IKgebruik Facebook met name voor sport, muziek en groepen.
Je krijgt letterlijk een melding als iets gaande is. Facebook is ontzettend interactief als je de app gebruikt
Want de website is anders.

Als jij (Niet jij maar maar mensen in het algemeen) alleen Facebook hebt voor vrienden en je klaagt dat er alleen glitterplaatjes wordt gepost. Aan wie ligt het dan, aangezien je er ook zelf wat aan kan doen. (Begrijp mij niet verkeerd)

Zelf heb ik geen Instagram of Snapchat, op een gegeven moment werdt ik uitgelachen omdat die twee dingen niet had. En de vraag ik stelde, wat moet ik met Snapchat en Instgram precies doen.
Het antwoord daarbij was onduidelijk.
In principe heb je gelijk.

Wat Facebook echter steeds meer aan het doen is staat daar echter haaks op.

Als jij je in de normale gang van zaken ergert dat je alleen maar vrienden hebt die glitterplaatjes posten dan is het misschien een kwestie van "ga betere vrienden zoeken".

Facebook beweegt echter steeds meer de kant om selectief dingen te laten zien op basis van wat jij "leuk" vindt. Zoals we allemaal weten hebben deze algoritmes het vaak mis. Dus het algoritme heeft bepaald dat jij glitterplaatjes leuk vindt omdat je een paar keer die plaatjes liked en laat dit zien, daarbij de sport, muziek en groepen op de achtergrond plaatst want dit vindt jij blijkbaar minder interessant.

Je kunt het nog wel vinden natuurlijk, maar je moet door een steeds grotere berg "leuke" dingen voordat je hier terecht komt. Je kunt vervolgens moeilijk de gebruikers hiervan de schuld geven aangezien je het algoritme niet direct kan beinvloeden en dus ook niet de volgorde aan wat jij als eerste/meeste ziet.

Edit: het Youtube playlist algoritme is ook een voorbeeld van zo'n gedrocht

[Reactie gewijzigd door SideShow118 op 26 juli 2018 18:37]

Het probleem van Facebook zelf is niet technisch, maar er zal wel een technische oplossing nodig zijn om dit soort bedrijf in onze samenleving te laten opereren zonder dat het al te veel schade aanricht. Bijv verordeningen die Facebook en google enzo verplichten om data van Europeanen in Europa op te slaan.
We zitten hier op tweakers. Het probleem van Facebook is niet technisch van aard: ze hebben daar genoeg ontwikkelaars om meer technische problemen te kunnen tackelen dan wij. De problemen zijn psychologisch, sociologisch, economisch etc. van aard. Daar kunnen wij niet zoveel mee.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Netwerkeffect
Die zijn er al voldoende. Zowel Open Source als commercieel. Het grote probleem is het binnenhalen van gebruikers.

De fediverse gaat inmiddels richting de 1.5 miljoen gebruikers. Niet slecht, maar nog lang geen Facebook, of zelfs maar een Hyves.

EDIT, bron: https://fediverse.network/

[Reactie gewijzigd door prutfiets op 26 juli 2018 09:30]

Hmm, ik geloof er eerlijk gezegd niet zo in, dat mensen vaak voor privacy kiezen. Het gros van de mensen geeft er volgens mij helemaal niets om. Ik denk meer dat men er op uitgekeken is. Of dat - wat een ex-facebookende vriend noemde - de toenemende hoeveelheid 'meuk' tussen de zinnige berichten Facebook wat minder interessant maakt.

Maar goed, jouw & mijn mening zijn precies dat: meningen. Ben meer benieuwd of er ook serieus onderzoek is naar de echte redenen voor de terugloop.
Ik vind dat de "terugloop" eerder overdreven is dan dat er sprake is van een ware terugloop. Welgeteld 1,06% in een kwartaal. Moet er dan al gesproken worden van "mensen zijn er op uitgekeken" en "terugloop"? Ik vind het nogal overdreven om al met dat soort stellingen te komen.
De vraag is waarom het 1% is en niet meer of minder. Een trend, hoe klein ook, heeft een oorzaak en die kan weer een indicator zijn voor wat komen gaat.

Zelf denk ik dat voor een groeiend aantal mensen (meer dan die 1%) de lol er langzamerhand vanaf raakt, maar dat ze hun account behouden voor een klein aantal praktische zaken.

Een vereniging of instantie die ze er volgen, een groep die ze interessant vinden, contact met de basisschool van de kleine, of die ene tante die anders in een isolement raakt, etc.

Dat zijn weliswaar "actieve" gebruikers, maar de data die je daaruit haalt is veel minder interessant dan mensen die hun hele hebben en houden op Facebook zetten.
"Zelf denk ik dat voor een groeiend aantal mensen (meer dan die 1%) de lol er langzamerhand vanaf raakt, maar dat ze hun account behouden voor een klein aantal praktische zaken."

Dit lijkt me de ultieme beschrijving van hoe velen er in staan. Bijna iedereen zit er al jaren op en hun vriendenkring is behoorlijk stabiel. Je zit dus eigenlijk al jaren tegen dezelfde onzin van dezelfde personen aan te kijken. Scrollt er een keer doorheen, doe een luie like uit "sociaal" plichtsbesef, en dat is dan Facebook.
Zelf zou ik de gegevens hierachter willen zien, alleen houd FB die verborgen.

Onder de definitie van DAU vallen ook gebruikers van messenger en dat is de afgelopen jaren explosief gestegen, mede omdat ze dat nu nog makkelijker hebben geintergreerd op de site en app.

De vraag is of dergelijke gebruikers ook scrollen op pagina`s van FB.
Inderdaad. En de hoeveelheid aan (sponsored) bullshit posts in je timeline draagt er ook een goed steentje aan bij. En natuurlijk de onzin notificaties, die al snel op 80 ongelezen staat, als je twee weken niet bent ingelogd. En dat zijn dan notificaties over wat iemand wel niet ergens op gecomment heeft over iets onzinnigs wat helemaal niet interessant is.

Ik gebruik FB een paar keer per maand alleen nog voor praktische zaken.
Voor een online platform is alles behalve groei eigenlijk al slecht. Daarom wordt er overal zo van een hoge toren geblazen. Investeerders vinden dat soort dingen gewoon mooi ofzo.
Voor een online platform is alles behalve groei eigenlijk al slecht.
Leuke theorie, maar kijk eens naar de getallen: 1.471 miljoen dagelijks actieve gebruikers, dat is 1,471 miljard; ruwweg 20% van de wereldbevolking zit elke dag op Facebook. Als je naar de maandelijkse gebruikers kijkt dan is dat zelfs 1,471 miljard / 66% ~= 2,229 miljard accounts. En dat moet je eigenlijk niet afzetten tegen de wereldbevolking, maar tegen het gedeelte van de wereldbevolking dat minimaal 12 jaar (??) oud is én over Internet-toegang beschikt (dat getal kan ik zo snel even niet vinden, maar het is fors lager dan de totale wereldbevolking).

Het is niet heel onrealistisch om te zeggen dat Facebook eigenlijk alleen nog nieuwe gebruikers kan halen uit bevolkingsgroei, aanleg van Internet-toegang in nieuwe gebieden en nep-accounts. Op dat eerste hebben ze geen invloed, het tweede proberen ze wel, maar nog niet met heel veel succes (voor zover ik in kan schatten) en het derde proberen ze juist te verminderen. Met andere woorden, ze hebben de markt verzadigd; ze kunnen simpelweg niet echt meer groeien...
Ik vind dat de "terugloop" eerder overdreven is dan dat er sprake is van een ware terugloop. Welgeteld 1,06% in een kwartaal. Moet er dan al gesproken worden van "mensen zijn er op uitgekeken" en "terugloop"? Ik vind het nogal overdreven om al met dat soort stellingen te komen.
Nadat we jaar na jaar hebben gehoord dat Facebook wederom explosief is gegroeid, is het interessant nieuws dat ze nu een keer zijn gekrompen. Dat roept op z'n minst de vraag op wat er is veranderd.
Natuurlijk is het niet zo heel gek dat een bedrijf als Facebook niet meer verder groeit, er zijn gewoon nauwelijks nog mensen die nog geen account hebben. Als je zo groot bent kun je eigenlijk alleen nog maar krimpen, maar het blijft opmerkelijk.
Ook de mensen die nog wel dagelijks op Facebook komen zetten er veel minder op als vroeger. Bij mezelf merk ik dat ook, het is niet eens heel bewust, maar ik ben het gewoon een beetje beu elke scheet op Facebook te moeten zetten. Je krijgt sowieso een nepimpressie van levens op Facebook.

Familie in Azie en de VS die posten inderdaad nog in volle vaart updates, dus het klopt wel wat in het nieuwsartikel staat in mijn kleine steekproef. Familieleden in Europa posten nauwelijks nog en de helft heeft hun account zelfs helemaal stopgezet (om verschillende redenen, privacy, maar ook Facebook-verslaving bij sommigen, verlies van interesse etc, ingewikkelde persoonlijke omstandigheden waar ze op Facebook continu mee geconfronteerd zouden worden etc).

[Reactie gewijzigd door Marzman op 26 juli 2018 08:32]

Ook de mensen die nog wel dagelijks op Facebook komen zetten er veel minder op als vroeger. Bij mezelf merk ik dat ook, het is niet eens heel bewust, maar ik ben het gewoon een beetje beu elke scheet op Facebook te moeten zetten. Je krijgt sowieso een nepimpressie van levens op Facebook.

Familie in Azie en de VS die posten inderdaad nog in volle vaart updates, dus het klopt wel wat in het nieuwsartikel staat in mijn kleine steekproef. Familieleden in Europa posten nauwelijks nog en de helft heeft hun account zelfs helemaal stopgezet (om verschillende redenen, privacy, maar ook Facebook-verslaving bij sommigen, verlies van interesse etc, ingewikkelde persoonlijke omstandigheden waar ze op Facebook continu mee geconfronteerd zouden worden etc).
Maar wat vindt jij van Snapchat en Instagram en weet ik het? Dat is toch ook gewoon letterlijk alles op straat gooien?
Ik merk inderdaad dat ik liever een nieuwssite (zoals Tweakers, Volkskrant o.i.d.) erbij pak dan Facebook. Datzelfde heb ik met Reddit; het is mij te groot waardoor ik minder (voor mij) relevante artikelen zie. Facebook Groups is het enige dat mij nog op Facebook houdt; daar zie ik regelmatig nog leuke artikelen voorbij komen waarop ik kan discussieren met mensen die ik doorgaans nooit op Tweakers had leren kennen (i.v.m. het gebruik van een pseudoniem).

Dat gezegd hebbende, merk ik dat updates van vrienden tegenwoordig steeds meer aan mij persoonlijker wordt verteld (via Whatsapp, Insta DM) in plaats van dat ik het in een algemeen Facebook berichtje zie staan. Wellicht hebben mijn vrienden ook door dat 1 op 1 praten, of in een besloten groep, persoonlijker is dan dat al je 600 Facebook vrienden het zien waarbij je maar 3 likes krijgt.

Ook bij Twitter houd ik mijn tijdlijn zo schoon mogelijk; maar helaas lukt dat niet altijd. Is er 1 nieuwsbericht de wereld in geluid, dan zie ik datzelfde bericht makkelijk 12 keer voorbij komen door verschillende twitteraars. Jammer, want daarmee verdoe ik mijn tijd.
Anoniem: 63672
@vanaalten26 juli 2018 09:08
Het gros geeft er inderdaad niets om.
Wanneer je ziet hoeveel miljoenen dagelijks terugkerende "schapen" er zijn die alleen voor de spelletjes op Facebook blijven, dan denk ik niet dat Facebook snel zal verdwijnen nee.
En ook daar komen miljoenen Dollars vandaan.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 63672 op 26 juli 2018 09:10]

Logisch dat je dat meteen toeschuift aan de privacy etc. Maar ik denk dat in werkelijkheid mensen fb gewoon niet zo leuk meer vinden. Ik zie het aan mezelf, er wordt continu met je tijdlijn gespeeld. Dan ziet iedereen je posts dan weer niet, dan krijg je heel veel content en dan opeens weer meer focus van vrienden etc. Het is gewoon totale chaos daar en het is gewoon niet leuk meer om het nog te gebruiken. Het is gewoon een hit or miss ding. De ene keer post je iets krijg je duizenden reacties en de andere keer post je iets en dan reageert niemand.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 26 juli 2018 08:37]

Dat hit & miss is precies waar Facebook "leeft". Doordat je nooit weet of het een hit is, zul je voor de zekerheid altijd kijken als je telefoon weer eens een geluidje maakt. Facebook doet dat bewust om je aan je telefoon gekluisterd te houden. Veel mensen zeggen dat Facebook handig is. Wat ze niet in de gaten hebben is dat ze er gewoon verslaafd aan zijn.
Veel mensen zeggen dat Facebook handig is. Wat ze niet in de gaten hebben is dat ze er gewoon verslaafd aan zijn.
Facebook is best wel handig. Niet voor de tijdlijn en content, maar wel voor messenger en het groepen- en evenement-systeem. Als al je vrienden op Facebook zitten is het super makkelijk om bv een bbq te regelen: je voegt iedereen die je wil toe aan een groep, laat ze een poll met data invullen en voila!

Zelf gebruik ik facebook enkel voor zo'n dingen. Ik zie ook niet direct een ander alternatief: iedereen (van mijn generatie) heeft Facebook, dus iedereen is te contacteren via 1 platform.
[sarcasme]Tja er zijn inderdaad geen websites waar je een group evenement kunt in plannen. Even de email adressen er in en klaar. Niet iedereen heeft helaas een mobiel of email.[/sarcasme]
[...]
Ik zie ook niet direct een ander alternatief
[...]
[sarcasme]Tja er zijn inderdaad geen websites waar je een group evenement kunt in plannen. Even de email adressen er in en klaar. Niet iedereen heeft helaas een mobiel of email.[/sarcasme]
Je bedoelt zoiets als https://datumprikker.nl/? :+

[Reactie gewijzigd door DiaZ_1986 op 26 juli 2018 09:44]

Let op de sarcasme-tags van pookie79. ;)

Voor internationaal gebruik is er ook Doodle. Werkt ook goed. Het charmante van dit soort diensten is dat je niet eerst een account hoeft te registreren. Bezoeken en gebruiken. Makkelijker kan niet.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 26 juli 2018 11:52]

Klopt, maar als je niet weet dat DatumPrikker bestaat, dan weet je niet waarom het bericht van pookie79 sarcastisch is :)

want zoals mr.nobody000 aangeeft:
Ik zie ook niet direct een ander alternatief

[Reactie gewijzigd door DiaZ_1986 op 26 juli 2018 13:38]

Het gaat niet enkel voor het plannen, want dan zou je idd even goed bv. doodle kunnen gebruiken. Maar om dingen te organiseren, waar ook communicatie in groep nodig is, is een Facebookgroep handig.
De gesprekken blijven mooi geordend en voor iedereen toegankelijk.
Veel van mijn vrienden reageren bakken sneller op een fb-melding dan op een mail.
Je kan bestanden en revisies uploaden die mooi geupdated blijven.

Ook al zijn er alternatieven, je kan niet ontkennen dat Facebook handig kan zijn..
Ik denk eerder dat mensen overstappen naar andere platformen zoals Snapchat en Instagram (ja, ook van FB maar niet meegenomen in de cijfers hierboven), en dat doen ze vast niet omdat ze zo op hun privacy gesteld zijn.
Snapchat niet zo, maar Instagram is booming, ook qua advertentieplatform steeds belangrijker aan het worden.
Hyves terug willen is net zoiets als de Gulden terug willen. Mensen denken dat het negatieve van de verandering naar iets anders weer positief zal zijn. Hoewel het natuurlijk fijn was dat Hyves een Nederlands product was maar ook dat zal bol staan van advertenties om de dienst online te houden.

Ik denk overigens dat mensen de clickbait en fluttestjes beu zijn. Ik heb al 2 jaar geen Facebook meer maar ik werd daar ook moe van. De leuke updates van vrienden waren ver te zoeken. Volgens mij hebben mensen meer met klein sociaal, zoals whatsapp of snapchat.
Dat is natuurlijk ook onzin. Zodra het iets populairder wordt komen de hyena's daar ook op af. Toen TMG Hyves overnam was ook iedereen als de kippen verdwenen en begon men te haten op van alles. Als de gemiddelde gebruiker zich echt zo druk zou maken om z'n privacy dan kan ik waarschijnlijk wel 100+ compleet andere argumenten opnoemen die gevaarlijker zijn dan een Facebook account. Maar goed het is tegenwoordig een soort modeverschijnsel om publiekelijk jezelf af te zetten tegen de grote giganten: Activision, EA, Google, Facebook, Apple, Microsoft en ga zo maar door.

Alles onder de noemer 'privacy' zonder dat er ooit een keer goed gekeken wordt naar wat die privacy nu precies inhoudt. Zaken waar je zoal niet aan denkt maar die een grote rol spelen: tickets boeken, hotels boeken, pakketje afhalen, telefoon contract afsluiten enz enz. Maar goed daar staat plezier tegenover dus daar gaan de criteria meestal flink omlaag en speelt privacy in veel gevallen geen rol.

[Reactie gewijzigd door Typhone op 26 juli 2018 10:38]

Het gebrek aan privacy kun je echt niet alleen in de schoenen schuiven van Facebook. Ja Facebook maakt zeer zeker fouten, maar het uiteindelijk zijn het de gebruikers die al hun gegeven dumpen op Facebook.
Je mag het Facebook niet aanrekenen dat Miep haar nieuwe badpak op Facebook met de wereld deelt.
Nee, het is niet zo dat alle privacy gevoelige gegevens bewust en explicitiet gedeeld worden, zeer groot misverstand.
misschien stof om na te denken maar de persgroep, eigenaar van tweakers, heeft ook verdienmodellen aktief met advertentie en tracking methodes. FaceBook ook, google ook.... tweakers ook. Trouwens Hyves had die ook. De data was geld waard en is verkocht aan de telegraaf groep... lastpass is verkocht aan LogMeIn.... en ga zo maar door... data is geld waard.
2 compleet wereldvreemde reacties. geen hond kiest voor privacy en Hyves is allang vergeten.
Onzin wat je zegt misschien een handje vol als het ware wat voor hun privacy kiest. De rest is gewoon regelmäßig of altijd op Facebook. Voornamelijk voor contact met familie vrienden etc.
Als ik kijk wat de gemiddelde nederlander allemaal op Facebook plempt... maken die zich niet zo druk om privacy.
Zoals zo vaak, platform begint populair, heel relevant, updates van vrienden etc. Dan komt er een verdienmodel om de hoek kijken en komen er ineens ook veel advertenties. Tot het punt dat mensen dit teveel vinden en weer naar een ander platform verhuizen die nog in de "start" fase zit waarin er nog amper/geen reclame te vinden is.
Wat is dan een populair / startend / groeiend alternatief nu?
Ikzelf zie tegenwoordig maar een paar updates van echte vrienden, veel updates van een paar kennissen/verre familie en veel gesponsorde content (zo erg dat ik al mn like-pagina's uitgezet heb). Social media valt of staat met interessantie content van mensen die je kent. Laten de echte mensen nu steeds minder posten...

Oh en een paar totaal niet relevante ads. Aan mij verdienen ze echt niks :P

[Reactie gewijzigd door DropjesLover op 26 juli 2018 08:36]

Denk dat Facebook juist heel veel verdient met advertenties...

Niet aan de advertenties zelf hoor, maar de data die ze verkopen aan adverteerders.

Iedere like, view van een product met een tracking pixel etc. Draagt bij aan hun winst. Dat verkopen ze en daar verdienen ze juist heel veel mee. Omdat ze net als Google weten waar mensen in geïnteresseerd zijn.
Er is ook geen alternatief op het moment, maar je ziet duidelijk in de cijfers dat we er in Europa minder gebruik van aan het maken zijn. Dat hoor je ook steeds meer om je heen. Ik gebruik Facebook nu ook meer als een soort veredelde nieuwsfeed waar af en toe ook een post van een vriend tussen zit. Echter zie ik wel heel duidelijk dat ik Facebook heel veel minder gebruik dan vroeger.

De keer dat jij trouwens op Facebook door je feed scrolt en een paar ads te zien krijgt, verdient Facebook dus indirect wel aan jou ;) Die view moet gewoon keurig afgetikt worden door degene die de ad online gezet heeft.
Hoewel de daling nu dus is ingezet en veel mensen graag Facebook zien verdwijnen verwacht ik niet dat Facebook erg snel het lot van Myspace en Hyves achterna zal gaan.

Ten eerste is Facebook groter dan Facebook met ook nog Instagram, Whatsapp en Oculus VR.
Ten tweede zijn ze inmiddels overal te vinden op het web, denk aan alle sites waar je makkelijk via Facebook kan inloggen.
Ten derde doen ze hun best om relevant te blijven. Je kan erover wedijveren of het genoeg is, maar ze geven gebruikers wel vele privacy-opties, strijden tegen fakenieuws en hebben de ambitie uitgesproken om updates van vrienden weer belangrijker te maken dan de eindeloze advertentieposts.

Facebook blijft nog wel even.
(...)
Ten derde doen ze hun best om relevant te blijven. Je kan erover wedijveren of het genoeg is, maar ze geven gebruikers wel vele privacy-optiesze zeggen dat ze om privacy geven, maar de verantwoordelijke die privacy boven winst wilde stellen is weggestuurd, strijden tegen fakenieuws zeggen dat ze aan (en tegen) fakenieuws werken, maar de mighty dollar blijft regeren en hebben de ambitie uitgesproken om updates van vrienden weer belangrijker te maken dan de eindeloze advertentieposts (eerst zien, dan geloven).

Facebook blijft nog wel even (helaas).
Fixed that for you

[Reactie gewijzigd door Jester-NL op 26 juli 2018 08:54]

Facebook blijft nog wel even.
Even ja en dan wel als bedrijf. Nieuwe aanwas in ieder geval in Europa is minimaal omdat de jeugd niks van FB moet hebben. Instagram daarentegen is op dit moment het gouden ei... de vraag is meer hoelang houdt FB het vol om relevant te blijven op het moment dat de advertentiemarkt instort omdat hun socialmedia tak langzaam verschrompeld .
Ik denk niet dat advertenties de voornamelijkste reden is waarom mensen afhaken.

*typo

[Reactie gewijzigd door Maart1992 op 26 juli 2018 08:28]

Beetje misleidende kop en schrijfstijl. Eigenlijk schommelt het marginaal een beetje in europa; we hebben het over 1% die je eerder ook al ziet fluctueren. "Het dalende gebruik en de verminderde groei is niet terug te zien in de financiële resultaten." Welk dalende gebruik? Ik zie duidelijk een toename in die cijfers? "FB gebruik blijft nagenoeg gelijk in EU/VS, stijgt in Azie"
Daarbij: dit zijn dagelijks actieve gebruikers, mensen die 1 keer in de 3 dagen inloggen zitten daar niet bij (of zouden daar niet bij moeten zitten).
Of ergens anders inloggen met hun Facebook account
Het schommelt helemaal niet in de cijfers in de grafiek. Elk kwartaal komen er 3 tot 5 miljoen actieve gebruikers bij tot aan afgelopen kwartaal waarin ze 3 miljoen gebruikers verliezen. Oftewel de kop klopt helemaal.
Eerste keer een daling in EU, dus trendbreuk. En de totale groei neemt voor het eerst af (-7%). Daarom staat het aandeel 20% lager (nabeurs). Alles behalve misleidend.
De lol is er volgens mij ook wel een beetje vanaf.
Ik zie niets anders dan, tag die , tag die, wie jarig is in X geeft Y ...

Gebruik Facebook zelf amper meer.
Denk dat dat voor heleboel mensen geld. Alleen denk ik dat Facebook logins ook mee tellen....

Actieve gebruikers is een beetje een vage term
Ik heb mijn facebook een maand of 3 geleden verwijderd en moet zeggen dat ik het nog geen dag gemist hebt. Ik was alle "Deze mensen tracteren je op een hamburger" berichtjes wel zat. Dit en alle data schandalen hebben mij toen doen besluiten om mijn facebook helemaal ter verwijderen.
Dito hier.

Naast de memes, ads en overige bullshit was het ook gewoon schier onmogelijk om een fatsoenlijke tijdlijn weer te geven die iedere keer handmatige op chronologische volgorde moest instellen.

En dan nog mistte je veel berichten van vrienden en kon je maar een beperkt aantal berichten bekijken.

Ik ben er nu 2 maanden weg en kan niet zeggen dat ik iets mis hierdoor.

Ik zit nog op LinkedIn omdat mijn gevoel zegt dat ik dat nodig heb voor mijn carrière, maar die tijdlijn word ook steeds armer met al die kijk-eens-hoe-ver-ik-kan-plassen berichten.

Ook hier heb ik recent 800 connecties verwijderd; allemaal mensen die graag connectie wilden zijn maar waar ondanks mijn welkomstbericht nooit enige conversatie mee is ontstaan.
Eerlijk gezegd maakt dit mij alleen maar vrolijk.
Het bedrijf heeft een twijfelachtige inkomensmodel. Enige waar het echt gebruikt voor kan worden (zoals we hebben gezien) is massa manipulatie.

Commerciële bedrijven zien Facebook als een zeer slechte leadgenerator. Logisch je zoekt niets je krijgt het gewoon voorgeschoteld.

Daarnaast de opmars van adblockers zal de winsten drukken. Hangt af hoe makkelijk ze te installeren zijn later.

[Reactie gewijzigd door lf2 op 26 juli 2018 08:22]

Zou het te maken kunnen hebben dat Facebook Europe of in ieder geval in Nederland weinig gebruikt wordt voor dagelijks activiteiten zoals het bestellen van boodschappen of het reserveren van een stoel in de bioscoop? Ik heb het idee dat, vooral de in de US, Facebook een soort alles-kunner app (daar bedoel ik mee dat mensen online dingen kunnen regelen via Facebook en/of Messenger, waar wij in Nederland nog graag naar de site van service gaan om het daar te regelen) is in plaats van een sociaal platform voor het delen van je foto's en gedachtes. En ik dacht dat in Azië Facebook voor veel mensen de enige manier tot internet/nieuws.
Klopt zeker. Amerikanen zie je ook hele discussies hebben, en meningen delen op FB, is in NL veel minder.
Wat ik me dan weer afvraag is hoe veel van die 1,47 miljard dagelijkse gebruikers ook daadwerkelijk iets post. Dit is in mijn optiek namelijk pas echt gebruik.
Precies...

Facebook logins tellen volgens mij ook mee....

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee