'Facebook blokkeert apps van analyticsbedrijf en onderzoekt contracten'

Facebook heeft tijdelijk de apps van het Amerikaanse analyticsbedrijf Crimson Hexagon van zijn platform verwijderd en is een onderzoek gestart naar de contracten van de onderneming. Dat deed Facebook na vragen van The Wall Street Journal.

De krant schrijft dat Facebook onderzoekt of de contracten van het analyticsbedrijf inbreuk maken op zijn voorwaarden. Crimson Hexagon claimt een van de grootste databases aan posts op sociale media te hebben met een totale omvang van ongeveer een biljoen posts. Die zouden onder meer ook van Twitter en Instagram afkomstig zijn. Volgens bronnen van de krant heeft het bedrijf contracten met verschillende Amerikaanse overheidsinstellingen en met een Russische non-profitorganisatie met banden met het Kremlin.

Na vragen van de krant over die contracten zei Facebook dat het niet van alle overeenkomsten op de hoogte is en dat het een onderzoek zal starten om erachter te komen hoe het bedrijf data verzamelt, opslaat en deelt. Een woordvoerder van Crimson Hexagon zegt dat het geen privégegevens van sociale media of uit andere bronnen verzamelt en dat het zich houdt aan de overeenkomsten met zijn partners. Het bedrijf profileert zich als 'ai-powered consumer insights company'.

De toegang tot Facebook-gegevens via apps staat onder strenger toezicht nadat bleek dat databedrijf Cambridge Analytica toegang had tot de gegevens van 87 miljoen mensen via een persoonlijkheidsquiz.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

20-07-2018 • 20:59

71 Linkedin

Reacties (71)

71
65
19
0
0
20
Wijzig sortering
Als ik zo het artikel lees komen de spreekwoorden "mosterd na de maaltijd" en "als het kalf verdronken is..." spontaan bij mij op.
Anoniem: 455617
@Titan_Fox21 juli 2018 08:21
Logisch, maar je kunt het ook positief beschouwen. Je kunt ook zeggen:

Laten we hopen dat dit een eerste teken is dat FB wil veranderen en zich voortaan wil inzetten voor zijn gebruikers en hun recht op privacy.

Ik weet het, dat klinkt uitermate naief. Maar ik ben vandaag gewoon in een goede bui dus laten we FB voor één keer het voordeel van de twijfel geven.
Nee, laten we dat gewoon niet doen.

Er moet zsm een einde komen aan die toko, geheel en volledig. Alleen al het feit dat er eerst een krant melding van moet maken voordat we dit bericht lezen spreekt voor zich.

Heel eerlijk, als het kwartje nu nog niet gevallen is bij mensen, dan moet het er nog een keer keihard in geramd worden. FB is Foute Boel en gezien de belangen en het geld dat erin omgaat, gaat dat ook niet veranderen ondanks wat er allemaal geroepen wordt.

Het betekent dat mensen door de zure appel heen moeten bijten en weer 'terug' moeten naar andere manieren van communicatie. Dáár zit dan ook de pijn en eigenlijk is dat simpele luiheid. Dat bagatelliseren met tig blockers 'bewust gebruik' en andere drogargumenten verandert daar niets aan. Cognitieve dissonantie heet dat.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 21 juli 2018 15:53]

Haha, je bent wel naïef met jouw reactie. Alle sociale netwerken zou je moeten verbieden en Google incluis als de super verzamelaar. Daarnaast als je gebruik maakt van zgn gratis applicaties moet je niet zogenaamd verbaasd staan dat jouw onlie profiel het verdienmodel is van deze bedrijven. Nu ff stoer doen door
Facebook op de korrel nemen is gewoon ongeloofwaardig...
Over de handelswijze van Facebook niks goeds. Maar begrijp wel dat dit 5 a 6 jaar terug als de toekomst werd gezien. Dat je in een winkelstraat liep en meteen op je smartphone zag dat schoenen zus bij winkel zo in de aanbieding waren. Daarnaast hebben maar heel weinig mensen vraagtekens gezet bij de beursgang van een bedrijf waarvan de diensten gratis gebruikt mochten worden. Was het dan zo'n domme vraag hoe dat bedrijf aan het geld kwam? Zoveel reclames zie je toch niet dacht ik.

Het is goed dat het aan banden wordt gelegd hoor. Ik kan het alleen maar toejuigen. Maar zijn wij allemaal niet vreselijk naief geweest de afgelopen jaren? En nog steeds? iedereen (lekker generaliseren }> ) blijft het gewoon gebruiken.
Naief maar ook een collectief gebrek aan inzicht en kennis. Mensen hebben geen idee wat er met de data gebeurt en dat is al langer dan Facebook een probleem.

Maar tegenwoordig is dat collectieve gebrek aan kennis niet meer zo makkelijk te verdedigen, denk ik.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 24 juli 2018 19:58]

1 biljoen posts... ik heb even gekeken of het geen vertaalfout betrof, maar ze spreken idd over '1 trillion'. Facebook heeft 2,2 miljard gebruikers, om het in perspectief te plaatsen.

[Reactie gewijzigd door P1nGu1n op 20 juli 2018 22:51]

Ik mag hopen dat het merendeel van hun vangst uit trol posts bestaat.
AdBlock, Disconnect, Personal Blocklist, News Feed Eradicator for Facebook, Disable HTML5 Autoplay... Ik zou ze voor geen goud willen missen.

Met name Disconnect heb ik nog niet zo in de schijnwerpers zien staan en is acht ik relevant voor dit topic. Deze extensie blokkeert de hele tracking rambam van Facebook, Google én Twitter. En meer.

En als je dan toch F/G/T functionaliteit nodig hebt dan kun je de huidige site met één druk op de knop "whitelisten". Wanneer je dan weer klaar bent kun je ook weer met één klik terug naar de standaard blacklist-modus. Ideaal.

Onlangs maar eens geld gedoneerd.

[Reactie gewijzigd door Suspiria op 21 juli 2018 00:54]

ik stel vast dat met de gemeenteraadsverkiezingen in Belgie in aankomst mijn feed op Facebook een behoorlijke slag naar rechts maakt. verontrustend daarbij is dat het daarbij om inhoudelijk polariserende en opruiende zaken gaat waar men duidelijk de publieke opinie mee wil bewerken. op andere media waar geen profiel aan verbonden is en die ik anoniem kan benaderen (Tor browser + Duckduckgo) is zie ik evenveel berichten met een linkse tot extreem linkse invalshoek die minstens even polariserend en stigmatiserend zijn. Er is naar mijn gevoel nog niets veranderd sinds Cambridge analitics in de media is gekomen. We krijgen nog steeds allemaal een filter voor onze neus gezet van Facebook.
Dat disconnect ga ik eens bekijken. Ik doe weliswaar niet aan facebook, maar voor de zekerheid...
En dat is dus de fout die heel veel mensen maken. Ook al doe je niet aan facebook, volgen ze je toch. Dit gebeurd doormiddel van de like knoppen op allemaal websites. Deze functioneren als tracking pixel en zo kunnen ze een profiel opbouwen van welke sites je allemaal bezoekt. Dit is dan niet direct gekoppeld aan je account want die heb je dus niet, maar ze houden het wel degelijk bij en creeeren een ghost profiel. Mocht je ooit wel lid worden dan hebben ze meteen jaren aan browsing history om direct aan je account te kopellen.

Daarnaast hebben je vrienden die wel facebook hebben inmiddels waarschijnlijk ook een hoop over je gedeeld. Hey hier ben ik met ajolla bij de verjaardag van Henk. Foto erbij met jou gezicht erop. Vervolgens heb je misschien via whatsapp wel gechat wat ook van facebook is dus ze weten al wat je ip adres is en dat je dus ajola heet en hoe je eruit ziet. Door dit ip adress kunnen ze meteen je surf gedrag kopellen etc. Alles is connected ook je data. Je hoeft de fb app niet te gebruiken want ook zonder komen ze echt wel van alles over je te weten.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 21 juli 2018 02:54]

Ik heet ajolla? 8)7
Vrienden met een facebook account weten mijn inlognaam op tweakers niet.
Ik dacht dat tracking pixels al worden geblokkeerd door mijn browser, ga ik nog eens controleren.
Als iemand een digitale foto neemt wend ik meestal m'n gezicht af of hou m'n hand ervoor.
Browsen doe ik veelal via Tor (wanneer het werkt, wat ook niet altijd het geval is).
Ik hoop dus dat ze zo weinig mogelijk over mij te weten komen.
Ai, dadelijk besta je helemaal niet meer op het internet... :+
Het is ìk niet dat niet bestaat, dat is m'n avatar.
Echt??? Gast ik weet toch niet hoe jij heet, het was enkel een voorbeeld. You get the point... En elke keer dat jij een blauwe facebook knop ziet dan heeft je browser dus contact gehad met de facebook servers en dus hebben ze gelogt welke site je zit. Heeft niks met tracking pixels blokkeren te doen. Zo zei ik ook functioneren als tracking pixels.
In m'n NoScript is facebook default geblocked.
Om een individu te beinvloeden kun je de massa gebruiken.

Denk daar even over na en plaats het in de context van alle recente berichten. Die selecte groep die wat dingen blokkeert maakt geen bal uit. Jij gebruikt hetzelfde gemanipuleerde internet.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 21 juli 2018 15:50]

Gelukkig laat ik me niet door massa of advertenties beïnvloeden; ik koop alleen maar van bekende merken. 8)7
Je laat je niet beïnvloeden, maar je koopt alleen van de bekende merken? Je ziet zelf toch ook wel waar dit al niet klopt? *hint hoe is het een bekend merk geworden en wat zouden deze merken het liefst willen

[Reactie gewijzigd door ro8in op 21 juli 2018 17:54]

Goh, jij hebt 'm ook al door. _/-\o_
Alleen niet dat het een grapje was. |:(
Wt een zielige poging, haha, precies pubers. Misschien de contracten bekijken voor je ze ondertekent? Aléja, de basis van het leven... Ook al vinden ze nu iets in de contracten dat hun zogezegd niet aanstaat, BOEIEN, jullie hebben het al getekend!!! Wat voor ongeschoolde apen zijn die nieuwe generatie managers en CEO wel niet. Ze starten allemaal aan het unief, maar stoppen direct in hun eerste jaar... Op zn Zuckerbergs

[Reactie gewijzigd door BigLeBluffski op 22 juli 2018 20:01]

Wat een verassing, het zou wel te confronterend geworden zijn voor Facebook!
Ook al heb je geen facebook heb je nog steeds te maken met de facebook pixel en vele andere info verzamel toko's die in vele websites gebakken zitten. Als je er niets mee te maken wilt hebben, wat doe je dan op het internet?
Dat vind ik een misse opmerking. Ik probeer dmv plugins en niet al te dom op links te klikken mezelf te beschermen tegen sites als Facebook
Dus als ik niet gevolgd wil worden door (advertentie)bedrijven moet ik maar geen gebruik maken van internet?
Beetje de omgekeerde wereld, of word dit soort praktijken al dusdanig normaal bevonden dat de meerderheid zich erbij neer heeft gelegd?

Ik in ieder geval niet.
Is toch overal zo? Pak de auto en er hangen camera's op provinciale wegen en snelweg. Loop een plaats in en er hangen camera's. Ga met het openbaar vervoer en je hebt een kaart nodig die aan alle kanten je identiteit vrijgeeft. Loop langs een winkel en ze registreren je telefoon.

[Reactie gewijzigd door jpsch op 22 juli 2018 08:34]

PrivacyBadger / NoScript / Ghostery / AdBlock

Ik heb Facebook maar ik wil NIET dat deze mij overal kan volgen. Alleen als ik inlog en specifiek kijk of ik berichten / meldingen heb dan heb ik er natuurlijk geen probleem mee.

Dacht ook juist dat ik op een site als Tweakers niet de enige zou zijn met dit sentiment?
Helemaal mee eens. Oh en je bent adnauseam(.io) nog vergeten ;)
Gelijk geïnstalleerd! :)
Ook al heb je geen facebook heb je nog steeds te maken met de facebook pixel en vele andere info verzamel toko's die in vele websites gebakken zitten.
Vergeet niet de andere boosdoener: Je omgeving. Zodra iemand anders wel gebruik maakt van Facebook/Whatsapp/Instagram dmv een app en deze toegang geeft tot hun contacten, dan worden jouw contactgegevens zonder jouw kennis of toestemming buitgemaakt. Dit geldt natuurlijk ook voor het delen van foto's, geboortedatum, etc. Zelfs al zou FB je niet over het web volgen en zouden er geen data brokers bestaan, dan nog zouden ze genoeg te weten komen door je omgeving die zich niet bewust is van wat ze doen.

Om die reden is het ook goed om naar oplossingen te zoeken die niet alleen de nadruk leggen op het individu, maar ook op de groep. Privacy als een publieke/gemeenschappelijke verantwoordelijkheid; Wij zijn allen de hoeders van elkaars privéleven.
Ach, onderaan de tweakers pagina's staan ook de like knop van facebook. Is Tweakers.net dan nog wel voor echte tweakers...?
Echte Tweakers hebben daar helemaal niks staan. Lang leve custom CSS en adblocker die lekker onderdelen van pagina's kan blokkeren. (De hele footer kan wel weg, statische informatie die iedere keer mee moet worden geladen.)
In theorie, als het statisch is wordt het gecached?
Niet als het onderdeel is van een dynamische pagina, dan wordt het gewoon vanaf de server meegestuurd
Ik helemaal niet bekend met web development, maar volgensmij is er gewoon zo iets als browser caching, wat ook in delen van een pagina kan ipv volledige pagina's. Dus statische stukken kunnen gewoon cached blijven voor bijvoorbeeld 5-15minuten (genoeg voor de meeste sessies op nieuws sites)
Nee, er staat een link naar de Facebookpagina van Tweakers, geen Like-knop
Er is wel degelijk een Facebook share knop, ook via deze knop kan Facebook mensen tracen, als je er op klikt dan natuurlijk.
Het is toch gewoon een link?
Ik gebruik de 'Disconnect for Facebook'-plugin en die slaat niet aan op Tweakers.net, dus je wordt niet gevolgd door Facebook op deze sit, daar ga ik tenminste van uit
No shit, "als je op een link klikt kunnen ze zien dat je er naar toe gaat".

Klik er dan niet op, zolang je er niet mee interact wissel je ook geen informatie met facebook zelf uit :+
Dat is toch heel mijn punt wat ik probeer te maken?
Nou 90+ % van de tweakers gebruikt Facebook, ook al hebben ze VOLOP gelezen dat Facebook niet te vertrouwen is, waarom blijven ze het gebruiken?

Omdat het de grootste verslaving is die nu bestaat, er is nu geen een verslaving die zo groot is als Sociale media, ik ben gelukig nooit begonnen aan Facebook en Twitter, en zal het ook nooit gaan doen.
Verslaving? Soms is het gewoon handig (op de hoogte zijn van events, gelegenheden, etc., en de core funtionaliteit van een beetje op de hoogte blijven van wat je vrienden doen is ook gewoon fijn als contact lastig is :) ).

Daarnaast heb je nog aardig in de hand wat je er op zet natuurlijk (niet wat je vrienden over jou er op zetten maar dat probleem is er net zo goed als je geen FB hebt). Juist een tweaker moet daar toch met enig verstand mee om kunnen gaan?
Waar haal je de 90+% vandaan?
Waarschijnlijk uit zijn filterbubble :) .
Sterke analyse die 90% ;)
Iedereen met een beetje verstand in zijn kop en een beetje inhoudingdvermogen kan zonder problemen van Facebook gebruik maken.

Je moet er van uitgaan dat het een openbaar medium is, zelfs wanneer je één op één met iemand communiceert. Je moet niets schrijven waarvan je niet zou willen dat het op het werk via een kantoorwijde mail verstuurd zou worden en je moet niets tegen iemand zeggen wat je in een overvolle trein ook niet tegen hem/ haar zou zeggen.
Als je Facebook gebruikt moet ja altijd al je cookies weggooien of anders een dedicated computer gebruiken voor facebook. Facebook tracked ook als je niet op facebook zit. Het gaat niet alleen om wat je zegt, maar ook om welke andere sites je bezoekt en wat je op internet opzoekt. Alles verdwijnt in jouw profiel.
Hoewel er ongetwijfeld mensen zullen zijn met een ongezonde internet obsessie, en zelfs specifiek een Facebook obsessie, betwijfel ik dat dat aantal echt zo groot is als soms gesteld wordt. Voor de meeste mensen is het misschien een 1x per dag, of paar keer per week website. Die gebruikt wordt om te zien wat de vrienden en familieleden nu doen.

Dat is dan ook de reden dat ze het blijven gebruiken. Voor dat contact. Sinds ik mijn Facebook eerder dit jaar verwijderd heb moet ik zeker meer moeite doen om contact te onderhouden met bekenden, en ben ik het contact met oud-klasgenoten en andere mensen die niet echt onderdeel maken van mijn huidige sociale kring totaal verloren. Dat wist ik uiteraard van te voren, en heb ik voor lief genomen. Ik begrijp echter volkomen waarom dat voor anderen geen optie is.

Het enige alternatief is een massa migratie naar een nieuw platform, en dat gebeurt maar zelden.
Vraag me af waarom een fel tegenstander van Facebook zich verdiept dan wel reageert op frontsite artikelen die juist over Facebook gaan.

Daarnaast ontgaat me de link tussen het gebruik van Facebook en het tweaker zijn.
Dus iemand die ergens tegen is mag zich niet verdiepen in waar hij tegen is? Wat een kortzichtigheid spreekt daar uit zeg! Je moet je juist wel bezighouden met waar je tegen bent, als was het alleen maar om te zien of je argumenten nog wel op gaan.

De link tussen een Tweaker en Facebook is dat ik Facebook als het platform voor 'eenvoudige' computergebruikers zie en Tweakers.net voor de gevorderde gebruiker die meer over de achtergronden van fenomenen als Facebook wil weten. En dus in de gaten heeft wat Facebook eigenlijk is
Dus een Facebook gebruiker is ongeacht zijn opleiding en of kennisniveau qua computers in jouw ogen een eenvoudige computergebruiker.
En iemand die op het tweakersforum zit is een wat gevorderde gebruiker?
Over kortzichtigheid gesproken.


Daarnaast heeft dit gedeelte toch stiekem Facebook achtige trekjes.
Als je een antwoord of reactie ziet wat je niet aanstaat dan geef je een minnetje ofwel " dat vind ik niet leuk " en andersom dan geef je een plusje ofwel " dat vind ik leuk ".
In Facebook kan je je berichten nog wel prive houden, hier niet.
Dat wat je hier schrijft is voor iedereen ter inzage.
Ik bedoel met 'eenvoudig' de gebruiker die standaard de hele dag een tabblad open heeft staan waarop hij ingelogd is op Facebook en zich er niet over bekommert dat Facebook dan feitelijk mee zit te kijken
Als "eenvoudige gebruiker" kan ik je mededelen dat ook zonder die tabblad Facebook mee zit te kijken. Maar ja, wie ben ik, ik ben maar een domme gebruiker en weet helemaal niets van computers en ICT.
Excuses, ik wil je niet beledigen. Je kunt plugins gebruiken om te voorkomen dat dat gebeurt. Ik gebruik onder meer Disconnect en dat geeft me een gerustgesteld gevoel bij het surfen
Ik denk dat je met je uitspraken over het geen echte tweaker zijn al vele mensen hier beledigd hebt.
En wie zegt dat die plugins 100% werken? Zo was er in het verleden een populaire add blocker die tegen betaling bedrijven op een white list kon zetten. Is het installeren van een tool niet eerder een placebo dan echt weten wat die doet?
Face it, je wordt gevolgd, hoe dan ook. En dan de vraag is het erg? Zo lang de gebruikte data in statistieken gebruikt wordt is dat niet erg, als ze persoonlijk worden is dat tegen de wet en kan je een rijk man (of vrouw?) worden.
Maar ehm..... Jij noemt je een Tweaker?
ede Je hebt zoveel kennis en je wilt het niet delen op dit fantastisch forum.
Maar zelfs uit je zeer beperkte aantal reacties is er heus wel een profieschets op te bouwen met je voorkeur, mening etc
https://tweakers.net/sear...rch%5BsearchString%5D=ede
En daar is echt geen achtergrond script voor nodig.....
Aangezien Tweakers ook leuke Feesboek-knopjes heeft, is volgens die logica niemand hier meer een Tweaker. Zelfs Tweakers zelf niet.

[Reactie gewijzigd door ItsNotRudy op 21 juli 2018 01:58]

Tweakers.net is een bedrijf, en dat wil aanwezig zijn op Facebook. Tweakers kunnen ieder voor zich uit maken of ze al dan niet Facebookgebruiker willen zijn.
Een bedrijf dat dus leden werft op Feesboek, en dus zijn volgens de normen van de site de leden die het gebruiken, ook gewoon “Tweakers” (whatever daar de definitie van is)
Hahaha, da's een goeie! Tribalism revisited. Wil iedereen met een facebook account nú vertrekken?
Of beter nog: confess, repent and reform.
Dan mag je blijven. :Y)
Eigenlijk het zelfde al een diep gelovige wetenschapper.
Geloven in iets wat in zijn eigen vakgebied als nonsens wordt neer gezet.
Wat Zou er niet tweaker aan moeten zijn dan?
Je kan OP allerlij manieren "veilig" Facebook / WhatsApp en noem Maar op gebruiken.

Misschien beetje omslachtig maar khan wel.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee