Nou je moet er natuurlijk rekening mee houden dat het internationaal gebuikt wordt, en WhatsApp extreem simpel in gebruik is. Iedereen kan ermee overweg, het is echt een "drop in replacement" voor SMS/MMS. Geen gelazer met buddy lists, de app regelt het zelf allemaal wel.
Met onbeperkt SMS wat de providers nu zijn gaan aanbieden heeft het puur wat SMS betreft niet perse meerwaarde (als je enkel nationaal smst, tenminste), behalve dan dat:
1.) Geen teken restricties
2.) Media (MMS) kan je meesturen in veel grotere formaten, foto's, video's, et cetera
3.) Groepsgesprekken via SMS werken gewoon niet fijn (totaal niet, eigenlijk.), maar die groepen kunnen erg handig zijn (Ook extreem bloedirritant, maar gelukkig stap je er zo uit

) voor oa team groepen, korte meetings, projectgroepen, familie zaken, etc.
4.) Het maakt niet uit waar iemand zit: Amerika of gewoon in Nederland, je betaald geen exoribrant hoge kosten om berichten uit te wisselen (lees: het is gewoon gratis), of te bellen (want dat kan nu ook) met, mensen op een ander continent; dat is ook wel zo prettig
5.) Het is, in de meeste gevallen, end-to-end encrypt en heeft een erg uitgebreide privacy policy om de gebruikers te beschermen: en dat is eigenlijk ook best wel fijn.
WhatsApp heeft veel mensen veel geld bespaard toen SMS nog de melkkoe was, wat ook meteen de reden is dat Nederland dan ook 1 van de landen is waar de marktpenetratie van WhatsApp het hoogst is. Het gebruik explodeerde hier en WhatsApp werd immens populair, en nu het internationaal steeds meer en meer mensen trekt zie je dat er bijvoorbeeld ook steeds meer zakelijk gebruik van gemaakt wordt... Het scheelt gewoon enorm in de kosten. Maar als je ook maar 1 landje naar beneden gaat hier, in België dus, is het al een heel stuk minder populair. (Al weet ik niet hoe dat komt; wat SMS daar koste dus bijvoorbeeld.) Eigenlijk in zo'n beetje alle landen waar (internationale) SMS belachelijk duur is/was, werd WhatsApp (als een van de eerste in zijn soort op de manier waarop het in elkaar gestoken is) in korte tijd heel snel heel populair. Een paar providers zijn er zelfs bijna aan ten onder gegaan; en hier in Nederland heeft het er zelfs voor gezorgd dat we net-neutraliteit kregen omdat KPN probeerde een chatheffing in te stellen op WhatsApp
Dus ten opzichte van SMS zijn er wel degelijk grote voordelen, al ligt het er maar net aan hoeveel berichten je verstuurd; waar je ze naar toe verstuurd; of je groepen wilt hebben; en of je media verstuurd ja of nee. Want daar is het bij uitstek gewoon beter in. En dat met miljoenen landgenoten, en over de gehele wereld gezien bijna een miljard gebruikers, kan je waarschijnlijk het merendeel, zo niet alle, mensen in je contactenlijst zonder probleem benaderen... En dat is natuurlijk ook de kracht van WhatsApp en waarom zoveel mensen er ook blijven... Makkelijk, snel, alles wat de meeste mensen nodig hebben (Sommige powerusers vinden het te weinig, maar dat is een klein deel), verschrikkelijk veel gebruikers... Ja dan wil het wel.
Als je echter een of twee keer per week een kort SMSje stuurt naar iemand en verder nooit, dus ook geen foto's/video's: nee, dan heeft het echt totaal geen toegevoegde waarde.
Bij hangouts heb je vaak een stuk minder mensen die je kan bereiken, en 't werkt minder gebruiksvriendelijk dan WhatsApp in de zin van "m'n opa moet er nog mee overweg kunnen zonder enige moeite". Niet dat hangouts moeilijk is, maar er zitten toch een behoorlijk aantal extra stappen aan vast die je bij WhatsApp niet hebt; en dat heeft flink bijgedragen aan het succes ervan.
Als je dat allemaal opsomt, is het niet zo gek dat het zeker niet enkel voor tieners en jongeren is (het is geen social network, het is werkelijk een vervanging voor SMS/MMS) maar jong en oud over de gehele wereld er gebruik van maken... En dan tik je die 900 miljoen nog relatief snel aan natuurlijk.
Die 900 miljoen is samengesteld uit mensen die overigens minstens 1x per maand een bericht uitwisselen, en dus online zijn. (Online zijn zonder berichten te verzenden/ontvangen telt niet mee.)
In realiteit zullen er dus meer dan 900 miljoen mensen op WhatsApp zitten, alleen gebruiken ze het niet altijd; of helemaal niet meer.
Mind you dat er zat alternatieven op WhatsApp zijn, de een beter dan de ander, maar dat die stuk voor stuk kampen met 1 groot probleem: ze hebben lang niet zoveel gebruikers als WhatsApp, en dat maakt het oninteressant en lijdt er alleen maar toe dat je nóg een extra app op je telefoon hebt.
Ik denk dat dat iets is waardoor WhatsApp nog wel even een heel erg grote speler blijft, en dat dit ook de reden is dat ze nog altijd flink aan het groeien zijn.
De bottom-line is natuurlijk dat er niet zo iets bestaat als "de beste messenger app". Dat is WhatsApp niet, maar de concurrenten evenmin. Het gaat voornamelijk om "Wat is de beste app voor mij?". En veel mensen kiezen dan voor WhatsApp, voornamelijk vanwege de hierboven opgesomde punten; maar ook in toenemende mate vanwege de veiligheid vs usability balans. (Sterke privacy policy die de meeste andere midden-groot/grote concurrenten niet hebben, data verlaat je toestel niet (maakt back-ups wel belangrijk!) en staat dus niet in een of andere cloud, sterke encryptie (nuance: er zijn natuurlijk apps met betere encryptie geïmplementeerd, doch stukken minder populair en soms lastiger in gebruik), geen datamining, geen advertenties, etc. Echter: wel redelijk basis qua functionaliteit, niet heel veel (luxe) extra's: gewoon wat je nodig hebt, en meer ook echt niet. Dat ervaart een relatief kleine groep mensen, voornamelijk technisch volk (zoals aardig wat Tweakers

), als vervelend; al kan 't het merendeel dus duidelijk helemaal niets boeien en die vinden 't wel prima.

)
Dus voor jou werkt hangouts mogelijk een heel stuk beter, alleen blijkbaar is voor het gros van de gebruikers (op de NL markt; maar zo te zien dus ook op de internationale markt

op China na misschien, maarja.) WhatsApp toch de eerste keuze voor mobiele messaging app.
Of het meerwaarde heeft kan je enkel zelf bepalen natuurlijk, en er zijn inderdaad een aantal alternatieven die mogelijk beter werken: dat is geheel afhankelijk van de usecase.
[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 5 november 2015 07:43]