Intel CPU & chipset roadmap @ AnandTech

Anand Lal Shimpi van AnandTech was zo goed om een artikel te schrijven over de toekomst van Intel. De daarbij gegeven data zijn niet allemaal afkomstig van officiële roadmaps, maar berusten volgens Anand wel op goed geïnformeerde bronnen.

*Processoren

De Celeron blijft in 2001 nog steeds Intel's budget processor. Vanwege de hevige concurrentie die Intel erbij heeft gekregen in de vorm van de Duron, komt in het eerste kwartaal van 2001 de laatste Celeron met een 66MHz FSB uit en ziet de 800MHz Celeron met 100MHz FSB het daglicht.

Zoals al eerder bekend wordt de eerder teruggeroepen Pentium III 1,13GHz pas in het tweede kwartaal van 2001 uitgebracht. Dit heeft twee redenen; ten eerste wil Intel alle problemen oplossen en zo een tweede terugroeping voorkomen, en ten tweede mag de Pentium III 1,13GHz niet concurreren met de Pentium 4. Volgens Anand zou de 1,13GHz P3 zelfs sneller zijn dan de 1,5GHz P4. De lager geklokte P3's worden de 'mainstream processor' van Intel, tussen de Celeron en de P4 in.

In het derde kwartaal van 2001 komt de 0,13-micron P3 uit, codenaam Tualatin-256. Deze is, getuige de naam, uitgerust met 256kb L2 cache. Er zijn geen andere voordelen / snelheidswinsten t.o.v. de huidige Pentium III, op de mogelijkheid van hogere clockspeeds na.

De Pentium 4 komt maandag uit op snelheden van 1,4GHz en 1,5GHz, maar het zal moeilijk zijn om van deze processoren snel een mainstream-processor te maken, mede dankzij de (nu nog) verplichte aankoop van RDRAM bij de P4. In het eerste kwartaal van 2001 wordt een 1,3GHz Pentium 4 gereleased die goedkoper moet zijn en zo het gat tussen de P3 en P4 moet dichten. Deze is echter geen lang leven beschoren:
However the 1.3GHz Pentium 4 surprisingly disappears from Intel’s roadmap by the end of the first half of 2001, at the same time that the 1.13GHz Pentium III is introduced. There is a great possibility that the performance offered by the 1.3GHz Pentium 4 will be too low to compete with that of the 1.13GHz Pentium III thus causing Intel to ditch the 1.3GHz Pentium 4 after the 1.13GHz Pentium III hits the streets.
Aan het einde van het derde kwartaal hoopt Intel dat zij de Pentium 4 op 2GHz kunnen laten lopen.

*Chipsets

Voor de Pentium III blijven de i815, i815E en de recent aangekondigde i815EP functioneren als chipset. Vooral deze laatste moet de mainstream-markt zien over te nemen.

De Intel Almador chipset (a.k.a. i830) zal nooit het daglicht zien. Deze chipset zou de Pentium III wat meer ruimte geven, met de functionaliteit van de i815EP maar zonder de 512MB SDRAM beperking. Het lijkt erop dat Intel deze chipset achterhoudt om ervoor te zorgen dat de Pentium 4 in dit gat kan springen.

In de eerste helft van 2001 is de i850 de enige chipset die Intel aanbiedt voor de Pentium 4. Een groot nadeel van deze chipset is zijn prijs:[/break] The i850 chipset has another hurdle to overcome. While the i815E and i815EP can be found in the $30 - $40 range (per unit in 1000 unit packages), the i850 is currently priced at $75. Even the recently released AMD 760 chipset is only $39 in the same 1000 unit quantities. It will be towards the end of the first quarter that the i850 will drop in price to close to $50, which is closer to the price of the i840 chipset. Don’t expect to be able to find i850 boards that are much cheaper than what most i840 boards go for in today’s market (expect a minimum of $200).

De eerste Pentium 4 chipset met native SDRAM support van Intel, codenaam Brookdale, zal pas in het derde kwartaal van 2001 op de markt komen en maakt gebruik van PC133 geheugen. Onlangs werd nog gesproken over DDR SDRAM op de Brookdale; dit gaat inderdaad gebeuren, zij het volgens Intel's huidige roadmap pas in 2002.

Anand besluit zijn artikel met de gedachte dat de toekomst er voor Intel op dit moment niet echt fantastisch uitziet, en dat VIA nog wel een succesje kan pakken:[/break]Intel refuses to comment on the possibility that VIA is working on a Pentium 4 chipset. Usually when a company denies that something is happening there is reason to believe that they are telling the truth, but when a company refuses to comment on an issue, chances are that something is going on. It wouldn’t be surprising at all if VIA has a Pentium 4 chipset in the works.

For VIA, the opportunity would be tremendous. It would allow VIA to step up to a point where they would become pretty much the sole provider of chipsets for Socket-A platforms and Socket-423 platforms, not to mention a potentially successful Socket-370 line with their upcoming Apollo Pro 266 chipset.

Chipset availability and memory support, or lack thereof, could make or break the Pentium 4 and unfortunately for Intel, things don’t seem too pleasant for the Pentium 4’s launch which is now just two days away.

Door Arjan van Leeuwen

18-11-2000 • 18:16

12 Linkedin

Bron: AnandTech

Lees meer

Intel Tualatin foto's en info Nieuws van 15 januari 2001
Chipset overzicht voor 2001 Nieuws van 1 januari 2001
Gigabyte GA-6OXE i815EP review Nieuws van 27 december 2000
AnandTech over de CPU roadmap van 2001 Nieuws van 27 december 2000
AMD CPU & Chipset roadmap @ AnandTech Nieuws van 22 november 2000
Release 2GHz Pentium 4 in januari? Nieuws van 15 november 2000
Intel roadmap update Nieuws van 15 november 2000
Intel roadmap update Nieuws van 7 november 2000
Intel CPU en chipset roadmap update Nieuws van 23 oktober 2000
Intel roadmap update @ Tom's Hardware Nieuws van 14 oktober 2000
Intel roadmap @ HardOCP Nieuws van 12 oktober 2000
Intel CPU en Chipset roadmap @ Sharky Nieuws van 20 september 2000
Intel desktop CPU roadmap Nieuws van 21 juli 2000

Reacties (12)

12
12
6
1
0
6
Wijzig sortering
Ik vraag me alleen nog af, wanneer AMD nu weer hogere snelheden brengt, ik kan me vergissen, maar volgens mij is het daar nu redelijk stil... of heb ik info gemist ?

Trouwens, met die nieuwe chipset van AMD, voor o.a. dual, zal er nog een hoop lol ontstaan verwacht ik. Gezien de prijzen die Intel in het begin vraagt, kan je dadelijk beter dual 1 ghz AMD kopen als een p4 1.5 ghz.. want voor 2000 piek heb je 2 ghz AMD incl moederboard... en bij intel niet eens de CPU :)
Het is alles behalve stil rond AMD.

Check dit:
www.tweakers.net/nieuws.dsp?ID=14376

Ik verwacht persoonlijk dat de Palomino een stuk sneller zal zijn dan de P4 bij gelijke kloksnelheid. Ook verwacht ik dat de prijs van de Palomino bij introductie lager zal liggen dan de prijs van een P4.

Weet iemand eigenlijk hoe het zit met de 760MP in combinatie met de Palomino? Zou het zo kunnen zijn dat we in Q4 van 2001 voor relatief weinig geld een dual Palomino 1.5 Ghz systeem kunnen verwachten?
Als de 760MP chipset de Palomino ondersteunt dan denk ik dat we er een legendarische cpu van AMD bijkrijgen. Of is de 760MP chipset alleen compatible met de Duron en de Thunderbird?
Hmm, de Celeron op 100mhz, en de Pentium3 als mainstream proc, volgens mij voelt Intel de hete adem van AMD in haar nek!

Toch zie ik nog een paar kleine minpuntjes voor chipzilla; niet echt fijne chipsets (afgezien van de BX ;)), RDRam voor p4 contra ddr voor AMD athlon/duron :) en de matige benchmarks voor de p4!

<font color=#786562>* tineau denkt dat 't een leuke strijd gaat worden in processorland!</font>
De Intel Almador chipset (a.k.a. i830) ....(blablablabla) .... achterhoudt om ervoor te zorgen dat de Pentium 4 in dit gat kan springen.
Met andere woorden: Intel denkt dus de P3 te mogen / kunnen 'castreren' door een verbeterde chipset achter te houden en daarmee dus de P4 te kunnen / mogen promoten!

Oftewel: laat de P3 gewoon mank lopen en laat de P4 wèl voluit gaan met een goede chipset, dan is die P4 tenminste nog wèl te verkopen :(

Of je op die manier marketing moet bedrijven vraag ik me af! Dan kán op de lange termijn wel eens een heel grote fout blijken te zijn.

Werk aan de winkel voor VIA (en co..) dus: Intel is toch niet van plan te investeren in een goeie chipset voor de P3, dus er mag weer geïnvesteerd worden :)
Ik denk dat de P4 niks wordt tot dat hij ook met SDRAM het liefst DDR SDRAM werkt. Want de benchmarks laten zien dat de P4 vooral goed is in 3d Spellen die snelle geheugenverbinding eisen. Zoals Q3A. Maar voor gamers is de P4 met RDRAM te duur.
in het eerste kwartaal van 2001 de laatste Celeron met een 66MHz FSB uit en ziet de 800MHz Celeron met 100MHz FSB het daglicht
Mwah... dan loop ik met mijn celeron 850 toch al een tijdje voor op Intel... ;) (en vele tweakers met mij)

Onbegrijpelijk dat Intel zo lang is blijven hangen op die 66Mhz FSB... terwijl vanaf de Celeron 300a al door duizenden tweakers is bewezen dat die dingen ook prima op 100Mhz lopen.


* 786562 ziekloon
Intel hoopte dat men massaal ging tweaken en zo de celeron's makkelijker kwijt te raken. De enige reden waarom je tegenwoordig een celeron koopt is omdat die zo makkelijk en goedkoop over te klokken is (dit geldt dan voor mensen met een BX-bordje, anderen gaan voor een AMD). Je kunt anders net zo goed voor een pIII-xxxE gaan, alleen heb je dan wel goed (en duur) geheugen nodig.
wieikke :
Maar voor gamers is de P4 met RDRAM te duur.
Dat woord zou ik niet gebruiken, uiteindelijk kunnen we het wel betalen, ook al kost het een fortuin, het is maar waar je moeite voor doet.
Er zullen echt wel gamers zijn die deze proc zullen/kunnen kopen, maar zou je een proc kopen die vooral alleen in games erg goed is?

Als je de benchmarks hebt gezien, dan heb ik zelf het gevoel van, ik wacht wel tot de PIII's op 0.13 Micron of de snellere Athlons (denkend aan de Palomino en de morgan) er zijn die ook zowel in games goed zijn, maar ook in RC5 bijv. }:O en dergelijke progz...
Als dit de werkelijke strategie en roadmap van intel is dan verliezen ze dus wel weer een stukje van hun markt. Er zullen nog meer gamers, maar ook bedrijven verder gaan met de amd cpu's. Het marktaandeel van Intel is op dit moment veel groter dan dat van AMD, maar als dat dus gaat veranderen door dergelijke acties, is dat dan wel goed voor het gedrag van AMD tov de consument ? Langere wachttijden op nieuwe cpu's, hogere prijzen etc...
Tot op heden heb ik altijd een voorkeur voor Intel gehad, dit komt waarschijnlijk door de perfecte BX/PIIIe cobo die ik al geruime tijd heb en al dat ophemelen van AMD door medetweakers (ik kan er niets aan doen, maar ga altijd tegen dat soort 'groepsgedrag' in). Maar tussen al wat Intel ons straks te bieden heeft zit weinig tot niets naar mijn gading. Eigenlijk te belachelijk voor woorden dat Intel pas in 2002 DDR ondersteuning zal/kan geven en dat de P4 naar het schijnt zo teleurstellend presteerd. Ik krijg zo toch meer respect voor AMD's oplossing; EV6, DDR en een dijk van een cpu.
Intel komt zelf op korte termijn niet met DDR SDRAM chipset, omdat ze zich aan officieel aan de RAMBUS-deal houden. Er zijn echter inmiddels sterke vermoedens dat Intel het aan VIA overlaat, om met een dergelijke chipset te komen en het zou me niks verbazen als die al in de eerste helft van volgend jaar op de markt komt, of uiterlijk als na de zomer de nieuwe 0.13 micron cpu's uitkomen. Rond die tijd zou DDR SDRAM goed verkrijgbaar moeten zijn. Ik denk dat het succes van de P4 te belangrijk is voor Intel om VIA een strobreed in de weg te leggen. Ze zullen het misschien eerder juist ondersteunen.
eerste Pentium 4 chipset met native SDRAM support van Intel, codenaam
Brookdale, zal pas in het derde kwartaal van 2001 op de markt komen en
maakt gebruik van PC133 geheugen. Onlangs werd nog gesproken over
DDR SDRAM op de Brookdale; dit gaat inderdaad gebeuren, zij het volgens
Intel's huidige roadmap pas in 2002.
Ik heb er niet zo'n zicht op maar ik investeer nu niet eens meer in pc133 memory laat staan 3e kwartaal 2001 => veel te laat Intel.
DDR SDram support pas in 2002 :Z

Of zou er toch "iets" gaan gebeuren waardoor RDRAM interessant worden (voor ons dan).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee