Facebook is nog niet in staat om haatzaaiende inhoud goed te herkennen met behulp van algoritmes. Het sociale netwerk verwijderde in het afgelopen kwartaal 2,5 miljoen posts met haatzaaiende inhoud, maar het merendeel pas na handmatige controle.
Facebook geeft dat toe bij de publicatie van zijn eerste transparantierapport. Het sociale netwerk zegt dat van de 2,5 miljoen haatzaaiende berichten 38 procent als zodanig werd aangemerkt door kunstmatige intelligentie. De overige 62 procent van de berichten werd pas behandeld nadat gebruikers melding hadden gemaakt en moderators er handmatig naar hadden gekeken.
'Onze techniek werkt nog niet zo goed voor haatzaaiende inhoud', zegt Facebook in een aankondiging van het rapport. Het sociale netwerk heeft naast algoritmes om inhoud die in strijd is met de regels te herkennen 17.000 moderators in dienst, die gaven in 62 procent van de gevallen de doorslag dat de betreffende berichten niet door de beugel konden.
Facebook claimt dat zijn algoritmes op andere vlakken wel zeer efficiënt zijn. Zo zijn er in het eerste kwartaal 837 miljoen spamberichten verwijderd. Volgens Facebook is bijna 100 procent van deze berichten gevonden en als spam aangemerkt voordat gebruikers dat hebben gedaan. Ook haalde Facebook 21 miljoen berichten met naakt of seksuele activiteit weg. Daarvan werd 96 procent volgens het netwerk door algoritmes ontdekt voordat het door gebruikers werd gerapporteerd.
De belangrijkste maatregel om spam te bestrijden is het tegengaan van nepaccounts. In het eerste kwartaal heeft Facebook 583 miljoen nepaccounts verwijderd, het merendeel enkele minuten na de registratie. Daarnaast zegt Facebook dagelijks miljoenen registratiepogingen te blokkeren. Zelf schat Facebook in dat ondanks de inspanningen gedurende het eerste kwartaal 3 tot 4 procent van alle actieve accounts een nepaccount was.
In totaal heeft Facebook in het eerste kwartaal 866 miljoen berichten verwijderd die niet voldeden aan de richtlijnen. Verreweg het grootste deel betreft dus spam. Het is de eerste keer dat Facebook details geeft over verwijderde berichten. Vanaf nu verschijnt ieder kwartaal een rapport.