League of Legends wordt als e-sport onderdeel van Asian Games

De game League of Legends wordt als e-sport toegelaten tot de Asian Games, de Aziatische variant van de Olympische Spelen die later dit jaar wordt gehouden in Jakarta. Het was al duidelijk dat e-sports naast de reguliere sporten werd opgenomen in het programma.

Een hoofd van de e-sportstak van Riot Games, de maker van League of Legends, heeft tegen de website Dot Esports gezegd dat de game is geselecteerd voor het programma de Asian Games. Het is nog niet duidelijk welke andere games eventueel worden toegelaten.

Om te kunnen deelnemen komt er in juni een kwalificatietoernooi waar 45 landen aan meedoen. Elk land mag een team opstellen waarbij van vijf spelers. Uiteindelijk blijven er acht landenteams over; deze teams mogen deelnemen aan de Asian Games. E-sports en League of Legends zijn behoorlijk groot in Azië, waardoor wellicht aardig wat bekende spelers van League of Legends zullen deelnemen.

In april werd al duidelijk dat e-sports een officieel olympisch onderdeel zou worden van de Asian Games. Dit is in ieder geval in 2018 en 2022 het geval. Dit werd bekendgemaakt nadat de samenwerking tussen de Olympic Council of Asia en Alisports een feit was. De Olympic Council of Asia is de organisator van de Asian Games en Alisports is een onderdeel van de Chinese internetgigant Alibaba.

De Asian Games vinden plaats van 18 augustus tot 2 september in het Indonesische Jakarta. De Asian Games zijn de regionale Aziatische variant van de Olympische Spelen en deze Spelen worden erkend door het International Olympic Committee. Het is het op een na grootste evenement ter wereld waarbij er meerdere sporten worden beoefend.

League of Legends

Door Joris Jansen

Redacteur

14-05-2018 • 19:40

40

Reacties (40)

40
36
17
4
0
17
Wijzig sortering
Is het echt nodig om esports toe te voegen aan 'normale' sportevenementen? Los van of het wel of niet een echte sport is, is Esports toch een beetje een besloten clubje en wordt alleen bekeken door de mensen die het desbetreffnedr spel zelf spelen, anders is het niet te volgen.
Ja en behalve dat, als je kijkt naar hoe lang de olympische spelen bestaat vind ik de stijgende populatie van esports in een rap tempo stijgen. Ik denk dus dat ze het daarom prima kunnen redden zonder te liften met de "normale" sports. Ook steeds meer esports games komen erbij dus een schema kan makkelijk gevuld worden.

Het zou me niks verbazen dat we over 5-10 jaar gigante stadions kunnen vullen met kijkers voor esports. Ik kijk het zelf niet want kijken hoe iemand een spel speelt vind ik persoonlijk oer saai maar goed. Mensen worden steeds "luier" en besteden meer tijd aan een scherm dus over enkele tientallen jaren zal alles met esports etc groter zijn dan hoe we de sport nu kennen.

Snap dus ook niet waarom ze perse esports willen bij normale sports.
Begin maar met verbazen die stadions zitten allang helemaal vol met kijkers voor esports.

Enigszins offtopic maar kijk je wel "gewoon" sport? Ik zie zelf namelijk niet in hoe dat meer of minder saai is. Overigens ben ik zelf een (e)sportkijker
Anoniem: 321896 @geishin15 mei 2018 12:50
Ik begrijp het live aanwezig willen zijn bij eSports niet. Bij een groot gedeelte van gewone sport val je al in slaap omdat er eigenlijk niets te zien valt. Bij eSports... Verschil met thuis kijken? Een groep gamers die allemaal op het oog hetzelfde doen.

Waar je voor gaat is wat er op een scherm gebeurt.
Euh hetzelfde als live aanwezig zijn bij een voetbalmatch, sfeer, je favoriete spelers bezigzien in het echt, het moment met andere mensen die dezelfde interesse hebben als jezelf willen delen, handtekeningen of fotosessies met je team, merchandise kunnen kopen, etc etc.
Het is niet omdat ze op een scherm spelen dat het daarom minder interessant is dan bijvoorbeeld live een voetbalmatch te kijken.
Ik heb zowel mijn favoriet league team live bezig gezien als mij favoriet voetbal team en beiden zijn in hun eigen recht echt top om mee te maken.
Een beetje meer openminded zijn.
Ik kijk het zelf niet want kijken hoe iemand een spel speelt vind ik persoonlijk oer saai maar goed. Mensen worden steeds "luier" en besteden meer tijd aan een scherm.
Dat is hetzelfde argument dat ik met normale sport gebruik ;-).
Anoniem: 321896 @dmjdebruin15 mei 2018 12:51
Maar kijk je bij eSports naar een scherm met daarop klikkende gamers of kijk je naar de beelden die de spelers zelf zien?

Maar ik ben het met je eens verder hoor.
Je ziet beiden, de match gevuld op het scherm(een scherm dat in sommige gevallen groter is dan de schermen in voetbalstadia, en ook de spelers in het klein in een hoekje op dat scherm zowel als beide teams gewoon voor je neus zien gamen centraal in de zaal of stadium.
Het is in meeste gevallen zowel de spelers als het spel dat je beiden tegelijk kan zien.
Dan komt je verbazing een beetje laat aan. Stadions zijn al lang gevuld, sinds op zijn minst 10 jaar geleden... Dat je het minder ziet in Europa, tja daar is niets aan te doen. Maar in de VS, Filipijnen, Korea, Singapore (dacht Indonesië ook?) en China is dit de normaalste zaak van de wereld.

[Reactie gewijzigd door rain2reign op 23 juli 2024 07:02]

Ik kijk het zelf niet want kijken hoe iemand een spel speelt vind ik persoonlijk oer saai maar goed.
Er zit wel een verschil tussen streams van mensen die spelen en eSports uitzendingen welke het zelfde verschil is als bij andere sporten: de commentatoren, analyses en hype. Je zou het kunnen vergelijken met Voetbal International, Langs de Lijn, Mol Talk en andere programma's waarin wordt besproken hoe andere mensen een spelletje/sport spelen. Dus dan kijk je niet eens puur naar hoe een ander een sport beoefend.

Over lui gesproken :P.
Anoniem: 721593 @Tweakwondo15 mei 2018 13:03
Dus je kijkt geen voetbal? Geen wielrennen? Geen athletiek? Niets van sport?
Dit is azie, niet europa, de esport scene is ziekelijk groot daar. En besloten clubje, kijk eens naar wielrennen, voetbal, racen, lang niet iedereen kijkt dat, met die benadering is elke sport wel een besloten clubje van sporters en fans.
De klassieke sporten hebben weinig regels en zijn makkelijk te volgen. Games als LoL, Dota en Starcraft is niet te kijken als je niet ten minste een paar potjes zelf hebt gespeeld.
Als ik collega's over voetbal hoor praten snap ik er ook weinig van...het is maar net hoe diep je er in wil zitten.
Kijk dit fragment eens van StreetFigher
Misschien wel een van de meest iconische momenten in de geschiedenis van esports. Je hoeft zelf dat hele spel nog nooit gespeeld te hebben maar je ziet duidelijk wat de bedoeling is, wat er gebeurd en waarom dit moment zo indrukwekkend is.

Dit soort momenten verdienen het gewoon om gedeeld te worden met een breder publiek.
Vind je? Kan aardig wat sporten bedenken (cricket bv) die aardig complex in de regels zitten, helemaal als je er niets van weet (hoewel football te begrijpen is, gros van de non-US mensen kijken hier niet eens naar).
Ik denk dat een spel als LOL toch behoorlijk complex is, 137 champions met elk 4 abilities en een passive. 5 verschillende rollen voor deze champs en 200 (?) verschillende items die je kunt kopen ingame. Lijkt me lastig te volgen als je het zelf niet speelt.
Is dat met voetbal niet dan? De regels, de verschillende spelers, de coaches en hun tactieken. Ik heb het zelf gespeeld maar als ik een wedstrijd kijk snap ik maar heel weinig van de achterliggende nuances (en doet een wedstrijd mij dus ook helemaal niets)
Valt ook niks te zien, iedere minuut weer die cheerleaders in beeld. wat een oersaaie sport, zelfs wielrenen of curling is beter.
Die clubjes zijn alleen vele malen groter dan de aanhang van het leeuwendeel van de klassieke sporten. Indien je een zo breed mogelijk publiek wil aanspreken is dit nog niet eens zo'n slechte optie, League of Legends is nu niet bepaald een obscuur spelletje dat door een handje vol mensen gespeeld wordt.
Je hoeft ook niet elke (e)sport te volgen/te kijken. Doe je met de normale olympische spelen toch ook niet?

Maar ook daar zijn ook zoveel soorten waar ik de regels niet van ken of weet hoe het werkt. Maar toch ga ik het soms even kijken.
Dit "clubje" is echter wel groot, de finales van worlds (het toernooi van het jaar) zijn vorig jaar door meer dan 100 miljoen mensen bekeken.
https://esc.watch/blog/post/100M-viewers-esports. Ik denk dat het gros van de disciplines op de olympische spelen&asian games dat niet red.

Is het nodig om ze toe te voegen? Nee natuurlijk niet. Maar je spreekt wel een (deels) nieuwe groep kijkers aan. Nieuwe kijkers = meer inkomsten. En uiteindelijk draaien dit soort beslissingen natuurlijk om geld.
Men kijkt toch ook sporten als curling, en door te kijken leert men hoe het spelletje werkt.

Maar het belangrijkste in esports blijft toch het gokken.
Ik ben behoorlijk fan van American Football en heb nog geen down gespeeld in m'n leven. Ik heb vroeger tegen een bal aan getrapt, maar zou geen Heren A kunnen coachen qua voetbal. En ik maak geen schijn van kans tegen de slechtste persoon die meedoet, daar. Het is een heel ander type spel. En toch weet ik het allemaal wel te waarderen. Het gaat om interesse en zoals Rugby uitzenden in NL al heeft bewezen, als er een podium wordt gegeven dan gaan mensen toch die interesse krijgen, wat gunstig is voor Esports. En er gaat heeeeeeel veel geld in om, wat weer gunstig is voor die regio.
Anoniem: 721593 @amas15 mei 2018 13:01
Is dit dan anders bij andere ploegsporten? Hoger punten wint? Is dat niet basis van de sport? Of denk je nu echt dat iedereen de spelregels van rugby kent? Or voetbal? Of handbal? Of basketbal? En ook alle spelers? Supporters voor ieder sport is een besloten clubje. Dat het in dit geval niet aanspreekt tot de oudere generatie zal de fans een worst wezen. LoL heeft bijvoorbeeld een groter fan-basis dan de 100m sprint. En het discuswerpen. En het speerwerpen. En het hink stap springen. Bijeen. Maar omdat jij er persoonlijk niets van af weet dan zou het eigenlijk niet mogen? Wat een kortzichtigheid is me dat?
Nou nou, zo kan 'ie wel weer. Ten eerste weet ik er genoeg vanaf, ik speel al 5 jaar Dota 2 en volg actief de pro-scene. Maar wat ik probeerde te zeggen is dat ondanks dat ik absoluut niks met voetbal heb ik bijvoorbeeld wel een wedstrijd kan volgen. En zelfs als je de regels van een sport niet kent is het vaak wel leuk om te zien. Zo kijk ik graag naar turnen omdat ik het mooi vind wat die mensen allemaal kunnen, betekent niet dat ik de regels hoef te kennen.

Bij esports is dat toch anders vind ik. Je kunt er niet naar kijken om dat het als sport an sich nou zo mooi is. Je kijkt ernaar om te zien hoe goed sommige mensen zijn in een spel en om dat te snappen is het nodig om het spel zelf goed te kennen/spelen. Een progame van Starcraft kijken is voor mij heel saai omdat ik het spel zelf niet spel, terwijl ik de basisregels wel ken (standaard RTS).
Anoniem: 721593 @amas15 mei 2018 15:03
Niet omdat jij er niets aan hebt dat het niet hoeft. Or perhaps salty it's LoL and not Dota?
Serieus, je probeert me nu een inferioriteit complex aan te praten? Laat maar dan.
Anoniem: 721593 @amas16 mei 2018 10:44
Nope, probeer aan te tonen hoe belachlijk het is om het anderen niet te gunnen omdat jij er niets aan hebt.
Ik kan me er ook weinig bij voorstellen.. "Normale" sporten blijven over het algemeen lang bestaan. Esports zijn binnen n paar jaar weer anders.
Een 20 jaar oud record breken van n voorganger zie ik hierbij niet gebeuren. Dat is ook onderdeel van zo'n evenement lijkt me.
Zijn toch veel teamsporten die in bepaalde klassen vallen? Kun je toch voor de 4e keer kampioen worden met FPS of Fifa20xx?
Er is natuurlijk geen reden dat er geen klassieke e-sporten kunnen ontstaan. Ik zou me best kunnen voorstellen dat games als Tetris (The Grand Master versie dan he, niet die van de GameBoy), Street Fighter, Mr. Driller en Bomberman Ultra zodanig klassiek zijn dat deze tot in het einde der tijden competitief als e-sport gespeeld kunnen worden.
Starcraft (zowel deel 1 als deel 2) gaan al enige tijd mee.
Nog beter, starcraft 1 kwam uit in 1998, dus die haalt dit jaar het 20 jarig bestaan! :)
Wordt het misschien geen tijd voor Olympic E-games? Esport is ondertussen wel een sport, maar ik kan niet zeggen dat je het tussen hardlopen, hockey, etc. kan zetten.
Anoniem: 354223 @DenneBadman15 mei 2018 10:41
Olympic E-games onder de noemer 'World Cyber Games' heeft een aantal jaar te vroeg gepiekt. :P

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.